Vitaminy: B-komplex

Imunita a prevence

Zveřejněno dne 8.5.2007

Vitamin je látka, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. Vitaminy získáváme především potravou, protože většinu z nich si naše tělo samo nedokáže vyrobit. Vitaminy se podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. V zásadě existuje 13 základních typů vitaminů.



Stručně o vitaminech

Nedostatek vitaminů (tzv. avitaminóze) má mnoho projevů a nejčastěji se jedná o poruchy imunitních funkcí. Vitaminy známe jako rozpustné ve vodě (B, C, H), nebo také v tucích (A, E, D, K). Podobně jako nedostatek vitaminů, i předávkování se projevuje poruchami základních funkcí organismu. Přebytečných ve vodě rozpustných vitaminů se tělo poměrně snadno zbaví, avšak u vitaminů rozpustných v tucích znamená jejich předávkování zdravotní problém. To platí zejména pro vitamin A, u kterého jsou známé i případy smrtelných otrav. Mohou se také objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění. Vitaminy však nutně potřebujeme k životu!

Objev vitaminů skupiny B

Až v roce 1912 byl v otrubách rýže objeven vitamin B1. Zasloužil se o to polský biochemik Kazimierz Funk. Název vitamin byl navržen podle latinského vital a amine = „životně důležité aminy“.

Samotný B-komplex je souhrnné označení pro vitaminy skupiny B. Jejich úkolem je správná funkce metabolismu buněk.


Skupina vitaminů s označením B

  • Vitamin B1 – thiamin
  • Vitamin B2 - riboflavin
  • Vitamin B3 – niacin
  • Vitamin B4 – adenin
  • Vitamin B5 – kyselina pantothenová
  • Vitamin B6 – pyridoxin 
  • Vitamin B7 – biotin (vitamin H)
  • Vitamin B8 – inositol
  • Vitamin B9 – kyselina listová (folacin, folát)
  • Vitamin B10 - kyselina para-amino-benzoová (PABA)
  • Vitamin B11 – cholin
  • Vitamin B12 - kobalamin
  • Vitamin B13 - kyselina lipoová
  • Vitamin B14 
  • Vitamin B15 – kyselina pangamová
  • Vitamin B17 - amygdalin

V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.

Kdy užívat vitaminy skupiny B? 

  • stres, poruchy nervového systému
  • nadměrná fyzická i psychická zátěž
  • při sportu, svalové křeče
  • deprese a duševní poruchy
  • špatná paměť, neschopnost koncentrace a mozkové poruchy
  • migrény a bolesti hlavy
  • únava 
  • nespavost
  • oslabená imunita organismu, časté virové onemocnění a opary
  • neplodnost
  • alergie
  • diabetes, nadváha, vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu
  • onemocnění jater
  • chudokrevnost 
  • potíže s pokožkou, vlasy a nehty
  • předčasné šedivění vlasů


Bližší informace k účinkům jednotlivých vitamínů

  • B1 (thiamin)
    Důležitý pro zdravé srdce, metabolismus tuků a sacharidů, podporuje správnou činnost jater, působí na nervový systém a dobrou paměť. Pomáhá při hojení ran a často se doporučuje i při pásovém oparu, zlepšuje spánek, zmírňuje bolesti. 
  • B2 (riboflavin)
    Velmi důležitý pro krásnou a zdravou pleť, zlepšuje zrak a chrání oči. Podporuje tvorbu červených krvinek, plodnost a celkovou výkonnost organismu. Doporučuje se při léčbě oparů, hojení ran a regeneraci tkání. Příznivě působí při neurologických onemocněních a stresu, vhodný i při migrénách. 
  • B3 (niacin)
    Je nezbytný při vysokém stresu a depresích, dokonce se doporučuje při léčbě schizofrenie. Brání vzniku cukrovky, zlepšuje projevy alergií a upravuje vysoký krevní tlak. Rovněž snižuje škodlivý LDL cholesterol a pomáhá při neplodnosti. 
  • B4 (adenin)
    Užívá se před plánovaným otěhotněním, snižuje riziko srdečních onemocnění a vývojových poruch u plodu. Považuje se vitamin dobré nálady. Je velice důležitý pro pokožku a vlasy (působí proti šedivění vlasů a udržuje pleť zdravou). Snižuje hladinu homocysteinu. 
  • B5 (kyselina pantotenová)
    Působí především na mozkové poruchy (proti vzniku aterosklerózy, pomáhá při koncentraci, zlepšuje paměť, zmírňuje migrény atd.). Navíc pomáhá při řadě kožních onemocnění, zmírňuje vrásky a udržuje pokožku krásnou, příznivě působí při růstu vlasů a nehtů. Podporuje hojení ran a zvyšuje obranyschopnost. Je výborným doplňkem při hubnutí, alergiích či onemocněních kloubů. 
  • B6 (pyridoxin)
    Užitečný zejména pro ženy při menstruačních a přechodových potížích, pomáhá při redukčních dietách, v období těhotenství atd. Pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zvyšuje obranyschopnost organismu, působí při kožních nemocích a udržuje pokožku v dobrém stavu, je také prospěšný pro oči. 
  • B7 (biotin, vitamin H)
    Je jedním z vitaminů krásy, protože udržuje zdravou pleť, příznivě působí na kvalitu vlasů a nehtů. Doporučuje se také při „šedivém“ nádechu pokožky k jejímu ozdravení. Dále pomáhá při hubnutí, upravuje hladinu krevního cukru a podporuje spánek. Rovněž působí na nervový systém a je účinný při depresích. 
  • B8 (Inositol)
    Neznámý přesto jeden z nejdůležitějších vitaminů. Je také významný antioxidant pomáhá při detoxikaci organismu, snižuje riziko civilizačních chorob vč. nádorových onemocnění, srdečních nemocí atd. Vhodný při redukčních dietách a také chrání játra před prorůstáním tukem. Zlepšuje paměť, nezbytný pro zdravé nervy. 
  • B9 (kyselina listová)
    Zklidňuje organismus a působí zejména na nervový systém, umožňuje zdravý spánek, snižuje vysoký krevní tlak, podporuje růst vlasů a zamezuje jejich předčasnému šedivění, zvyšuje plodnost, odstraňuje nechutenství a žaludeční potíže. 
  • B12 (kobalamin)
    Snižuje hladinu homocysteinu a tím i riziko srdečních onemocnění, dodává energii, zlepšuje náladu a spánek, napomáhá tvorbě červených krvinek. Zlepšuje obranyschopnost, paměť a koncentraci. Pozitivně působí na nervový systém a při roztroušené skleróze.

Přirozený zdroj vitaminů B  
Hlavním zdrojem vitaminu skupiny B jsou hlavně kvasnice a také pivo, mléčné výrobky (sýry, jogurty), maso, vajíčka, celozrnné obiloviny (celozrnné i tmavé pečivo), dále luštěniny, ořechy, sezamová či dýňová semínka, jádra slunečnice, neloupaná rýže a také některé druhy zeleniny.

referenční odkaz

FÁBRYOVÁ, Jana. Vitaminy: B-komplex [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2007-05-08. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 13 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Re: Vitaminy: B-komplex

(Leník 1.8.2010 21:42)

Na doporučení doktorky užívám komplex vitamínů BU-MET a kupuju h oradši přes net, protože to vyjde levněji, ndž v lékárně na eshop.farmax.cz


Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět




zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS