Vitamín C (kyselina askorbová)

Doplňky stravy a léky

Zveřejněno dne 9.4.2013

Pokud jde o nachlazení, je doslova „módní“ sáhnout po vitamínu C, o němž je všeobecně známo, že podporuje imunitní systém. Neméně důležitý je však jeho účinek jako antioxidantu, vitamín C totiž stejně jako vitamíny A a E neutralizuje volné radikály, tedy toxiny v životním prostředí, které mohou poškodit buňky těla. Vitamín C se podílí na výrobě endogenního kolagenu a řídí výrobu L-karnitinu. To hraje důležitou roli pro vývoj zubů, dásní, svalů a kostí, stejně jako pro spalování tuků. Vzhledem k tomu, že vitamín C podporuje vstřebávání železa, má příznivý vliv i na obsah kyslíku v krvi.



Charakteristika vitamínu C

Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, ochranu buněk, pojivové tkáně, tvorbu hormonů a hojení ran. Optimální denní dávka představuje 100 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je obsažena v:

  • 200 g pomerančů
  • 130 g kiwi
  • 60 g pepře
  • 110 g brokolice
  • 600 g brambor

Nedostatky vitamínu C způsobují slabost výkonu, únavu, oslabený imunitní systém, pomalé zotavování po nemoci, zhoršené hojení ran, předčasné stárnutí.

Zdroj vitamínu C najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, paprikách, brokolici, citrusových plodech, černém rybízu, bramborech.


Příznaky nedostatku vitamínu C

Nedostatek vitamínu C se může projevit prostřednictvím častých infekcí a nachlazení, také délkou uzdravování po nemoci. Ovlivněn je celkový imunitní systém a výkon organismu. Vzhledem ke své centrální roli v tvorbě pojivové tkáně působí nedostatek vitamínu C negativně právě na strukturu a zdraví pokožky. Buňky postrádající vitamín C je důležité chránit proti poškozením volnými radikály.

Zdroje vitamínu C

Čerstvé ovoce a zelenina s obsahem vitamínu C by měly být ve vašem jídelníčku každý den. Nejznámějším zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody. Velké množství kyseliny askorbové obsahují také brambory, brokolice a paprika. Kuřáci a sportovci mají zvýšenou potřebu vitamínu C, je tedy vhodné v těchto případech doplňovat potřebné množství kyseliny askorbové například výživovými doplňky.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© André Korwarth

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Vitamín C (kyselina askorbová) [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-04-09. Dostupné online.

Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články



Sitemap | RSS