Účinky hlívy ústřičné

Zdravá výživa

Zveřejněno dne 6.2.2014

Tato dřevokazná houba se nachází v přírodě na kmenech stromů. Její textura je masitá, vůně silně příjemně houbová. Hlíva ústřičná obsahuje velké množství antioxidantů a je známo, že je vhodná při snižování cholesterolu v krvi. Lze ji konzumovat buď syrovou, nebo vařit, smažit či připravovat na grilu. Hlíva ústřičná má jemnou chuť, která je vhodná pro různé pokrmy, polévky, saláty a mnohé další.



Co je hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je houba, která díky svým vlastnostem nachází všestranné využití. Není jen zdravou pochoutkou, ale také prostředkem alternativních léčebných metod. Je často popisována jako zázračná, a to díky blahodárným látkám, které obsahuje. Přisuzují se jí především protizánětlivé, protivirové a protirakovinné účinky.

Čerstvé hlívy lze v dnešní době nalézt v supermarketech a na farmářských trzích. Hlívy mají nasládlou chuť, přesto se jedná o univerzální houbu, která může být použita jako jemné aromatické činidlo do mnoha pokrmů. Na trhu ji můžeme vidět v různých barvách.


Zdravotní účinky hlívy ústřičné

Blahodárné účinky způsobují cenné látky, které hlíva ústřičná obsahuje. Dokážou zabraňovat různým infekcím v jejich rozvoji a mají regenerační schopnosti. Hlíva ústřičná se tak nejvíce zasazuje o posílení imunity a celkové kondice, mimo to však chrání před nejrozšířenějšími civilizačními chorobami, protože příznivě ovlivňuje stav cévního systému a hladinu cholesterolu v krvi. Doporučuje se tedy, aby měl tuto zázračnou houbu ve svém jídelníčku každý (na webu „Hlíva ústřičná recepty“ najdete i různé varianty úprav). Nejvýznamnější složku představují beta-glukany, mimo nich je však hlíva ústřičná zásobárnou vitamínů ze skupiny B, vitamínu K, D a C, nenasycených mastných aminokyselin a také stopových prvků (selen, železo, chróm, jód, měď, sodík, zinek), v neposlední řadě také sterolů, proteinů a vlákniny.

Léčivé účinky hlívy ústřičné jsou už po tisíce let dobře známy asijským lékařům, díky nimž si postupně dobývá i naši západní medicínu. V Asii je hlíva považována za houbu pevného zdraví, energie a dlouhověkosti. Působí proti rakovině, snižuje cholesterol v krvi, silně povzbuzuje imunitní systém.

Hlíva – prevence a lék proti rakovině

Účinky látek obsažených v hlívě mají prokazatelně protirakovinný účinek. Celá řada odborných studií se i nadále zabývá jejich výzkumem, ale už dnes najdeme hlívu jako součást mnoha preparátů předepisovaných lékaři, nejen léčiteli a bylinkáři. Funguje nejen jako prevence, ale i jako lék, může zpomalovat rozvoj rakoviny, redukovat některé nádory a pomáhat při doléčení.

Onou úžasnou látkou, stojící za tak významnými účinky, je beta 1,3 d-glukan, který je vysoce zastoupen i v další asijské léčivé a výborné houbě – Shii Take. Výtažky z těchto dvou hub s obsahem beta 1,3 d-glukanu se v různých formách úspěšně terapeuticky využívají k léčbě rakoviny. O konzumaci samotné hlívy a pokrmy z ní najdete na konci článku.

Hlíva ústřičná efektivně posiluje naši imunitu

Stimulační vliv na naši obranyschopnost je u hlívy dán nejen výše zmíněnou látkou, ale i zastoupením důležitých vitamínů a minerálů. Najdeme v ní řadu vitamínů skupiny B, vitamín C, draslík, fosfor, zinek, jód, selen, chróm a tak dále. Dále obsahuje například bílkoviny, mastné kyseliny a vlákninu, která významně přispívá k detoxikaci střev.

Konzumací hlívy nebo výrobků s jejím extraktem pomáháme našemu tělu ve vybudování silného ochranného štítu, který nás obrňuje jak před vnějšími vetřelci ve formě virů, baktérií, plísní a toxických látek, tak před degenerativními procesy uvnitř našeho těla, ať jde o „banální“ nachlazení, chřipku, či angínu. Dále je účinná při léčbě chronických nemocí a potíží, jako je například astma, alergie, ekzémy, úporná mykotická onemocnění, opakující se záněty, revma, cukrovka, až po velice závažné nemoci kardiovaskulárního systému a zmíněné rakoviny, dokonce se s hlívou počítá jako s nadějí na zpomalení rozvoje AIDS.

Hlíva snižuje krevní cukr a cholesterol v krvi

S touto lahodnou houbou by se měli spřátelit také diabetici. U hlívy byl objeven účinek snižování hladiny krevního cukru a potíží spojených s cukrovkou (vysoký oční tlak). Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi, reguluje krevní tlak a působí jako prevence a lék arteriosklerózy. Celkově prospívá zdraví, průchodnosti a elasticitě cév a tepen a chrání naše srdce.


Jaké obtíže mohou být vyřešeny pomocí hlívy ústřičné?

  • oslabená imunita
  • potíže s trávením
  • potíže s cévami a cévním systémem
  • cukrovka
  • alergie
  • detoxikace
  • rakovina
  • kožní onemocnění
  • infekce
  • zánět
  • regenerace pooperačních a poúrazových stavů
  • a mnoho dalších zdravotních obtíží

Hlíva ústřičná – cena

Zde je seznam, kde se dá sehnat hlíva ústřičná nejlevněji.

Hlíva ústřičná – foto

Zde jsou fotografie zobrazující hlívu ústřičnou.

Domácí pěstování hlívy ústřičné

Tento videozáznam ukazuje, jak se pěstuje hlíva ústřičná.

Recepty s hlívou ústřičnou

Polévka z hlívy ústřičné

Budete potřebovat:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • olej
  • pepř
  • majoránka
  • mletá sladká paprika
  • hladká mouka

Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji zpěníme. Nakrájenou hlívu přidáme k cibuli, orestujeme, zaprášíme mletou sladkou paprikou a zalijeme cca 1 litrem vody. Jakmile je hlíva ústřičná měkká, polévku osolíme, opepříme a přidáme majoránku a prolisovaný česnek. V případě potřeby použijeme k dochucení ještě hovězí bujón. Mouku rozmícháme ve vodě a přilijeme do polévky, ve které jíšku vaříme ještě asi 15 minut. Polévka z hlívy ústřičné nejlépe chutná s čerstvým pečivem.

Karbanátky z hlívy ústřičné

Budete potřebovat:

  • 500 g hlívy ústřičné – klobouky
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • ½ litru zeleninového vývaru
  • 1 starší rohlík
  • sklenice mléka
  • 3 lžíce másla
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř

Očištěné klobouky hlívy ústřičné povaříme v zeleninovém vývaru asi půl hodiny, scedíme, osušíme a nakrájíme nadrobno. Rohlík nakrájíme na malé kousky, zalijeme mlékem, necháme nasáknout, pak mléko vymačkáme a rohlíky přidáme k houbám. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na másle dozlatova, přidáme k hlívě a smícháme ještě spolu s vejci, česnekem, solí a pepřem. Nakonec přijde do těsta strouhanka v takovém množství, aby se daly lehce tvarovat karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Karbanátky z hlívy ústřičné jsou výborné s bramborovou kaší.

Rizoto s hlívou ústřičnou

Budete potřebovat:

  • 250 g hlívy ústřičné
  • 250 g rýže
  • 2 cibule
  • 1 dl bílého vína
  • ½ l kuřecího vývaru
  • 100 g parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpuštěném másle (cca 1 lžíce), zalijeme vínem a necháme přejít varem. Přidáme rýži, osolíme a asi 2 minuty mícháme. Zalijeme připraveným vývarem a dusíme na mírném ohni pod pokličkou, dokud se neodpaří tekutina. Očištěnou hlívu ústřičnou nakrájíme na kostky, opečeme na másle (cca 1 lžíce), osolíme, opepříme, podlijeme vodou nebo vývarem a podusíme. Hlívu ústřičnou smícháme s připravenou rýží a posypeme strouhaným parmazánem.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© WZ

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Účinky hlívy ústřičné [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2014-02-06. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 56 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS