Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TŘEZALKA A JEJÍ ÚČINKY PŘI CERVIKÁLNÍ DYSTONII

OBSAH

Bylinky na neurovegetativní dystonii

Na neurovegetativní dystonii se používají tyto bylinky:

  • majoránka, bazalka, levandule nálev – samostatně nebo v kombinaci;
  • hloh – nálev, tinktura nebo tekutý extrakt;
  • sluncovka kalifornská jako tekutý produkt – 50 kapek třikrát denně;
  • lípa – nálev nebo glycerinový výluh z pupenů;
  • puškvorcová tinktura – 10 kapek třikrát denně;
  • andělka a puškvorec v prášku – od každého 1 lžička třikrát denně;
  • heřmánkový květ – 1 kávová lžička na 1 šálek vroucí vody, nechat louhovat 10 minut.

Zdroj: Dystonie

Diskuze

V diskuzi CERVIKÁLNÍ DYSTONIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Člověk.

Zkurvena zapicena nemoc na kterou není ani plný invalidního,hlavně že jdou miliardy na Araby.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den Martino,četla jsem váš příspěvek s cervikální dystonií.Mně tuto nemoc potvrdily letos v lednu.Zajímá mne,jestli je u vás nějaké zlepšení a zda opravdu během roku z mírných problémů,máte hlavu až na rameni?Je mi to líto a také samozřejmě nevím,jak u mne nemoc bude postupovat.děkuji Jana

Zdroj: diskuze Cervikální dystonie

Neurovegetativní dystonie

Neurovegetativní dystonie je porucha dráždivosti sympatických a parasympatických nervových systémů. Může vést k neovladatelné hyperaktivitě některého orgánu a k jeho funkčním poruchám. Jde o zcela odlišnou poruchu než spazmofilie (sklon ke křečím), přestože příznaky někdy bývají podobné.

Projevy onemocnění:

  • bolesti hlavy, zejména na vrcholku lebky;
  • sucho v ústech nebo naopak přílišná tvorba slin;
  • poruchy vidění;
  • nevolnost, pálení záhy, nadmutí žaludku;
  • nadýmání břicha, plynatost, meteorismus (střevní plyny);
  • tachykardie (bušení srdce), pocit tepání v krčních tepnách;
  • píchání v boku;
  • ojedinělý průjem;
  • zívání;
  • polakusurie (časté nucení močit, mnohdy bez skutečné potřeby);
  • pocit horečky, pocit horka na ušních boltcích;
  • náhlé snížení tlaku provázené nevolností (pocením, hučením v uších, poruchy vidění);
  • záchvaty pláče a citové nepohody.

Příčinou onemocnění mohou být některé nervové poruchy, nespokojenost nebo mírná úzkost mohou vyvolat psychosomatické onemocnění, které je fyzicky zjistitelné vyšetřovacími metodami, nebo vyvolat neurovegetativní dystonii, kdy se jedná spíše o funkční poruchy orgánů fyzicky nepostižených.

Zdroj: Dystonie

Diskuze

V diskuzi CERVIKÁLNÍ DYSTONIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Člověk.

Zkurvena zapicena nemoc na kterou není ani plný invalidního,hlavně že jdou miliardy na Araby.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Žváčková Martina.

Dobrý den,jmenuji se Martina.Je mi 45 let a Cervikální dystonií jsem onemocněla asi tak před rokem.Pobolívání za krkem,mírné stahování hlavy doprava.Nyní jsem ve fázi,kdy si musím hlavu neustále držet,jakmile ji pustím okamžitě ji mám přilepenou na pravém rameni.Už mám dokonce za sebou 2 krát sadu Botulotoxinových injekcí,ale zatím se žádný zázrak ,jak jsem tajně doufala nekonal.Další injekce mě čekají v dubnu,doufám,že zaberou.Stačí ,když si nebudu muset držet hlavu. Všechny vás zdravím a hlavně držte se .

Zdroj: diskuze Cervikální dystonie

Předávkování

Ideální množství, které by měl člověk za den zkonzumovat, je maximálně 1,5 dl šťávy denně. Při vyšší konzumaci hrozí předávkování vitamíny, což může mít nežádoucí účinky na lidský organismus.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi TRITICCO A BRINTELLIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Mám mimovolni pohyby zdřejmě segmentovou dystonii. hrozně mě začali tuhnout ruce a paze.Oběvilo se mo to po operaci krční páteře. Je možné,že po nasazeni brintellixu 5mg se to tuhnutí a krece zhoršili. Do toho mi nasadili rivotril 2krát 0,5mg a backofen 10mg a triticco150mg.
Děkuji Horáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Nejsem lékařka, ale po zkušenostech s Rivotrilem jej už nikdy nevezmu. Nejen že je návykový, ale při užívání jsem dělala věci o kterých jsem pak nevěděla a dodnes si je neumím vysvětlit. Nikdy Rivotril!!!!

Zdroj: diskuze Triticco a brintellix

Nežádoucí účinky

Červená řepa může mít i nežádoucí účinky na lidský organismus, může například způsobovat zácpu nebo bolesti hlavy.

Konzumaci listů by se kvůli obsahu kyseliny šťavelové měli vyhnout lidé se záněty kloubů, dnou či ledvinovými kameny.

Betanin, což je barvivo obsažené v červené řepě, je vylučován do moči a stolice a obarvuje je. Jedná se o přirozený důsledek konzumace, proto není třeba se obávat.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi TRITICO A TŘEZALKA (TRITTICO A MERILIN) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Třezalku se nemá s Tritticem vůbec kombinovat. Zhoršuje nažádoucí účinky. Mě z toho bolely děsně svaly od pasu dolů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

trittico se nedoporucuje spolu s trezalkou. podle pribaloveho letaku muzou byt nezadouci ucinky trittica horsi. ps. trittico se davkuje po tretinach, nikoli po ctvrtinach.

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Čaj ze šalvěje lékařské

Jak již bylo zmíněno, léčivé účinky šalvěje se nejvíce projeví popíjením čaje. Vzhledem k výše uvedeným nežádoucím účinkům buďte ale obezřetní a s pitím to nepřehánějte. Doporučená dávka je 2 – 3 šálky čaje denně, maximálně týden. Příprava je jednoduchá. Stačí jedna lžička sušené šalvěje, kterou zalijte 250 ml horké vody. Nechte 7 – 10 minut louhovat, poté sceďte a pomalu popíjejte.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Diskuze

V diskuzi CERVIKÁLNÍ DYSTONIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Člověk.

Zkurvena zapicena nemoc na kterou není ani plný invalidního,hlavně že jdou miliardy na Araby.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivca.

Já mám dystonii již několik let. Začátek postupný nenápadný. Botox zabíral a já jsem byla téměř zase znovu zdravá. Bohužel po 3 letech přestal fungovat a dystonie se mi razantne zhoršila. Cvicim, zkouším opravdu cokoli, ani nechci pomyslet co mě tato nemoc stála. Čínská medicína, masáže, bylinky, různá odblokování, akupunktura, fyzioterapeut....Invalidní důchod jsem nedostala. Ale práce a denní starosti mi alespoň částečně dávají zapomenout na tuto nemoc.

Zdroj: diskuze Cervikální dystonie

Sklizeň

Za suchého počasí sestříháme nať (v období od května do června) a sušíme v tenkých vrstvách na vzdušném stinném místě (při umělém sušení by teplota neměla překročit 35 stupňů Celsia). Dobře usušená nať má zelenavou až stříbrošedou barvu a silnou kořenitou vůni. Následně pak používáme jak v kuchyni, tak pro léčebné účinky většinou pouze listy bez natě, ty z ní po usušení jednoduše sdrhneme. Uchováváme v dobře uzavřených nádobách nebo sáčcích (papírových nebo plátěných) na vzdušném místě.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Diskuze

V diskuzi TRITICO A TŘEZALKA (TRITTICO A MERILIN) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
mohu současně užívat na návaly v období přechodu trittico a třezalku? Od lékaře gynekologa mám trittico, beru 1/4 na noc, a dále užívám Merilin harmony - ploštičník s třezalkou. Můžu obojí? Beru to zatím 3 týden, nicméně návaly neustupují, četnost je stále stejná až 5x do hodiny ve dne, v noci. Co by mi ještě mohlo pomoci návaly zmírnit?
Je mi 54 let.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den,
mohu současně užívat Trittico a Merilin Harmony (ploštičník + třezalka)?
Na zmírnění návalů - klimakterium - mi gynekolog předepsal to Trittico (na noc 1/4). Na návaly ještě užívám zmíněný Merilin harmony. Mohu to užívat současně ? Návaly stejně ale neustupují - zatím.
Díky za odpověď.

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Cervikální dystonie

Cervikální dystonie představuje jednostranné svalové strnutí šije, zahrnuté do skupiny dystonických syndromů (charakteristických náhlými neobvyklými změnami svalového tonu: mimovolné pohyby, svalové napětí, záškuby, třes). Často jde o vrozenou vadu, která je způsobená jednostranným zkrácením svalu – kývače hlavy (musculus sternocleidomastoideus) a horními částmi trapézového svalu. Méně obvyklá je získaná forma při zánětlivých procesech v krční oblasti, blokádách v oblasti krční páteře, úrazech krční páteře či při některých onemocněních centrální nervové soustavy. Nejčastější je však porucha mimovolní svalové aktivity neznámé příčiny.

Onemocnění začíná spíše pomalu. Nejprve dochází k pocitu napětí „za krkem“, které se později mění v bolest pouze po fyzické námaze. V další fázi nastupuje bolest po dobu celého dne, kdy pacient vyklání hlavu na jednu stranu bez svého vědomí (obvykle to zpozoruje jeho okolí). Terapie křečovitých stahů svalů k jedné straně je z neurologického hlediska známá svou rezistencí vůči medikamentózní léčbě.

V minulosti bylo onemocnění indikací k chirurgické léčbě, bohužel s téměř žádným pozitivním efektem. V dnešní době je principem léčby dosažení co největšího uvolnění postižených svalů. To umožňuje antagonistickým svalům (svalům s funkcí opačného pohybu) pomocí kompenzačního mechanismu stočit krk a hlavu do přirozené polohy. Při terapii je však nutné použít botulotoxin A. Využitím speciálních fyzioterapeutických metod lze nacvičit mechanismus korekce abnormálního postavení krku a hlavy s úmyslným pohybem pacienta tak, aby byl schopen volním úsilím poměrně snadno uvést hlavu do střední roviny a setrvat v ní. S pravidelnou fyzioterapií je možné rovněž prodlužovat periody mezi aplikacemi spolu se snižováním dávek botulotoxinu. Také je možné použití „rázové vlny“ na stažení bolestivosti svalů, křečových spazmů a zánětlivé reakce v tkáni.

Zdroj: Dystonie

Diskuze

V diskuzi TRITICO A TŘEZALKA (TRITTICO A MERILIN) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
mohu současně užívat na návaly v období přechodu trittico a třezalku? Od lékaře gynekologa mám trittico, beru 1/4 na noc, a dále užívám Merilin harmony - ploštičník s třezalkou. Můžu obojí? Beru to zatím 3 týden, nicméně návaly neustupují, četnost je stále stejná až 5x do hodiny ve dne, v noci. Co by mi ještě mohlo pomoci návaly zmírnit?
Je mi 54 let.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

přidat trittiko na75mg

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Vitamíny a neurovegetativní dystonie

Na zlepšení celkového stavu: třezalka tečkovaná (tinktura, tekutý nálev); ploštičník (tekutý extrakt)

Proti bolestem hlavy: mařinka vonná, máta, sporýš lékařský (nálevy)

Nevolnost, sucho v ústech: zázvor (rostlina nebo nálev), máta, libeček

Poruchy vidění: levandule (silice)

Trávicí obtíže: vlaštovičník, zemědým (tekuté extrakty), alpinie lékařská (galgán; tinktura), koriandr, kmín, fenykl, estragon (silice), kopr (tinktura) kardamom (silice), máta (nálev)

Proti bušení srdce: hloh (květy/plody) meduňka, chmel (nálev)

Proti častému močení: cibule, rdesno peprník (tekutý extrakt), spolu i s révou vinnou cv. Purpurea

Proti citové nevyrovnanosti: měrnice černá, locika jedovatá, třezalka mařinka vonná, štírovník růžkatý (matečné tinktury nebo úlevy) – samostatně nebo v kombinaci

Také nezapomínejte na hořčík.

Zdroj: Dystonie

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Nežádoucí účinky

Šalvěj se nesmí užívat dlouhodobě a ve vysokých dávkách. Silice šalvěje obsahuje thujon, který je toxický a ve vyšších dávkách může vyvolat křeče. Šalvěj nesmí užívat těhotné ženy, neboť by mohla vyvolat stahy dělohy a mohlo by dojít k potratu. Není vhodná ani pro kojící ženy, snižuje totiž tvorbu mléka. Pokud naopak ženy mají nadměrnou tvorbu mléka nebo se chystají kojení ukončit, šalvějový čaj může pomoci.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Diskuze

V diskuzi AKNÉ - TŘEZALKA TEČKOVANÁ- ČAJ -SUPER LÉK NA AKNÉ - LIST 1MALÁ LŽIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Verika.

trezaka tečkovaná----list---čaj---na akné je nejlepší

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akné - třezalka tečkovaná- čaj -super lék na akné - list 1malá lžička

Jak často jíst červenou řepu

Červená řepa má vyšší obsah sacharidů, přesto nepatří mezi zeleninou k těm nejsladším druhům. Většina lidí může v klidu konzumovat červenou řepu několikrát týdně (jejich listy v neomezeném množství) a užívat si nejen její sladkou, lehce zemitou chuť, ale i velké množství živin.

Červená řepa se dá konzumovat celá. Upravovat můžeme i mladé listy, ale nejčastěji zužitkováváme pouze bulvu, kterou je možné připravit na mnoho způsobů. Za syrova ji můžeme přidávat do zeleninových salátů, můžeme ji ale také konzervovat, péct nebo vařit.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky

Plody kustovnice byly podrobeny mnoha testům, které potvrdily, že nejsou jedovaté, ale přesto buďte při jejich konzumaci obezřetní, a to především v případě těhotenství. Goji totiž obsahují chemické látky, které mohou vyvolat potrat. Kustovnice čínská má dále vliv na krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Pokud tedy užíváte léky na léčbu některého z těchto onemocnění, nekonzumujte její plody, jestliže jste to předtím nekonzultovali s lékařem. Vyhněte se jim i v případě, že užíváte léky na ředění krve, jako je warfarin.

Zdroj: Goji – účinky a použití

Pěstování

Vzhledem k původu rostliny se jí nejvíce daří na teplých slunných místech chráněných před nepřízní počasí. Prospívá jí lehká, dobře propustná půda bohatá na živiny, jakými jsou hlavně vápník a dusík. Nemá ráda půdu kyselou, vlhko a zimu, proto ji před mrazem zakryjte. Její výhodou je, že se dá vypěstovat i pokud nemáte k dispozici zahradu, tj. v květináči. Umístěte ho ale na slunné místo, zalévejte pouze mírně a zajistěte jeho dostatečné odvodnění. Konce výhonků šalvěje je dobré zaštipovat, podpoříte tak její keřovitý růst. Po odkvětu květy ostříhejte, aby se rostlina nevysilovala tvorbou semen. Pokud vám listy žloutnou, znamená to, že rostlina nemá dostatek místa pro kořeny a je třeba ji přesadit. Stejně tak se doporučuje přesadit ji po čtvrtém až pátém roce života.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Sběr, sušení, uchování

Mateřídouška kvete v období od května do září. Její nať sbíráme za plného květu, nejlépe za slunečných dní, mezi polednem a druhou hodinou. Seřezáváme ji cca 5 cm nad zemí. Sušíme ji buď v malých svazcích, nebo rozloženou na sítu. Důležitý je stín a dobře větraná místnost. Na uchování sušené mateřídoušky použijte dobře uzavíratelné, nejlépe skleněné, nádoby.

Zdroj: Účinky mateřídoušky

Kouření šalvěje

Osobně jsem zásadně proti jakýmkoli drogám, nicméně z důvodu objektivity musím zmínit užití šalvěje také jako kuřiva. Kouření šalvěje, které se poslední dobou rozšířilo mezi mladými, má podobné účinky jako například marihuana. Na rozdíl od ní ale není v České republice na seznamu zakázaných látek. Pro účely kouření, nejlépe přes vodní dýmku nebo bong, se užívá šalvěj divotvorná původem z hornaté části v jižním Mexiku. Již prastarý kmen Mazatéků znal její psychoaktivní účinky a žvýkal ji při rituálních šamanských obřadech. Zdrojem těchto účinků je salvinorin A, který je součástí pryskyřice tvořící se na listech šalvěje. Při kouření se již po 30 – 60 sekundách dostaví pocity euforie, empatie, zvýší se vizuální představivost, ale také se naruší koordinace těla (máte pocit, že vás cosi táhne ke straně). Při vyšších dávkách dochází k optickým halucinacím, případně až ke spirituálním zážitkům. Maximální intenzita vydrží 5 – 15 minut a zhruba po hodině účinky zcela vymizí. Když už se rozhodnete pro kouření šalvěje, je dobré vybrat si bezpečné místo, kde nebudete rušeni hlukem, kde nebudou žádné zbraně a ostré předměty a kde můžete, nejlépe za přítomnosti střízlivé osoby, ležet.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Mateřídouška obecná (Thymus serpyllum)

Mateřídouška je souhrnné označení pro všechny druhy, které se na našem území nacházejí. Je to z toho důvodu, že si jsou velice podobné, dochází k jejich v vzájemnému křížení, a tak bývá někdy velmi obtížné určit správný druh.

Mateřídouška se k nám dostala ze Středozemí v 11. století. Je to vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých, která ke svému růstu potřebuje dostatek světla a tepla. Její květy jsou nachové až červenofialové, z nichž se především za poledního slunce šíří aromatická vůně lákající hmyz a včely. Je pěstována nejen pro okrasu, na záhonech a skalkách vytváří krásné bohaté polštáře, ale i pro své léčivé účinky (viz odstavec níže).

Zdroj: Účinky mateřídoušky


Autoři obsahu

Ing. Romana Šebková

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP