Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TRIBULUS TERRESTRIS ZKUŠENOSTI

OBSAH

Dávkování

Pro uživatele starší 30 let: Na každých 20 kg váhy užít 500 mg přípravku Tribulus terrestris jednou až dvakrát denně.

Pro kondici: Běžně se doporučuje brát 750 až 1 250 mg přípravku Tribulus terrestris denně (rozdělit mezi jídlo), a to spolu se 100 mg DHEA a 100 mg androstenedione denně, abyste dosáhli výsledků. Je jedno, jestli užíváte na lačno, nebo po jídle, hlavní je zapít dostatkem tekutin.

Zdroj: Nežádoucí účinky Tribulusu

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVIČNÍK A XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den.
Paní popisuje stejný problém co mám já,píše o xareltu,který též užívám,ale Vy ji odpovídat na walfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Promiňte za nedorozumění! Kotvičník můžete užívat bez obav, ikdyž současně užíváte Xarelto. Zatím nejsou žádné poznatky o vzájemné reakci mezi rostlinou tribulus terrestris a látkou Rivaroxaban (Xarelto).
U tribulusu je potřeba dlouhodobá léčba, aby se projevily jeho účinky. U dlouhodobé doplňkové léčby se vyplatí nechat si zkontrolovat srážlivost krve po prvních dvou týdnech každodenního užívání tribulusu.
Tribulus užívejte před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník a xarelto

Nežádoucí účinky

Klinické testy neprokázaly toxicitu rostliny Tribulus terrestris ani vedlejší účinky a to i při podání velmi vysokých dávek. Byl popsán pouze jeden případ mladého muže v říjnu 2004, u kterého se kvůli užívání Tribulusu objevila gynekomastie, což je zvětšená prsní žláza u mužů.

Možným nepřímým nežádoucím účinkem by tak mohly být jen následky zvýšené hladiny testosteronu. Mezi ně patří zvýšená agresivita, sexuální náruživost, akné a rakovina prostaty.

Zdroj: Nežádoucí účinky Tribulusu

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVIČNÍK NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Rajniš.

Dobrý den do jakého věku se může kotviční i při léčení štítné žlázy děkuji za odpoěd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kotvičník zemní alias Tribulus terrestris stimuluje produkci testosteronu - mužského pohlavního hormonu. Pokud tedy nemáte v anamnéze karcinom prostaty, tak ho můžete užívat do konce života bez omezení. Štítná žláza není jeho účinkem dotčena.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Co je protodioscin?

Protodioscin je bulharský Tribulus Terrestris, určený pro zvýšení svalového objemu. Bulgarian Tribu 90 % je přípravek obsahující extrakt z rostliny Tribulus terrestris vypěstované na specializovaných plantážích přímo v Bulharsku. Extrifit Bulgarian Tribu 90 % - Protodioscins 20,3 % je originální bulharský fotochemický izolát rostlinného původu. Aktivními komponenty jsou steroidní saponiny furostanolového typu, extrahované z bulharské rostliny Tribulus terrestris (kotvičník zemní). Hlavní účinný steroidní saponin protodioscin zodpovědný za všechny anabolické účinky je obsažen v tomto produktu z 20,3 % (výrobci, kteří neuvádějí obsah protodioscinu, mají ve svých produktech obvykle jen 0,1–1 % protodioscinu nebo vůbec žádný).

  • Dávkování: 1 kapsle denně
  • Složení: Extrakt Tribulus terrestris (90 % saponinů, 20,3 % protodioscinu), želatinová kapsle, stearan hořečnatý (protispékavá látka)
  • Balení: 100 kapslí
  • Cena: 475 Kč

Zdroj: Tablety na zvýšení testosteronu

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOSTERON TABLETY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Cvičím a rád bych si zvýšil hladinu testosteronu, poradíte mi které tablety na testosteron si mám koupit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Testosteron je hormon, který se vyrábí v našem těle a není možné ho přímo do těla v této formě dodávat ani tabletami a ani injekcemi. Jediná možnost, jak zvýšit hladinu testosteronu je utlumit látky, které regulují, respektive brzdí jeho výrobu v nadledvinkách. Nejběžnější způsob, jak zvýšit sekreci testosteronu v těle je užívat tablety, nebo spíše kapsle s extraktem z bulharské rostliny Tribulus Terrestris. Pokud Kamile skutečně tvrdě cvičíš, tak můžeš Tribulus Terrestis brát v dávce třikrát vyšší, než je doporučená na obalu výrobku, jinak se bere v doporučených dávkách od výrobce. Pro skutečné zvýšení testosteronu v krvi je třeba užívat Tribulus Terrestris alespoň 3 týdny! Bere se v cyklech 4-5 týdnů užívat a pak na 3 týdny vysadit a pak zase hned znovu opakovat užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Testosteron tablety

Tribulus terrestris tablety

Tribulus terrestris Turbo

Je vysoce kvalitní extrakt, který je získáván pouze z plodů rostliny Tribulus terrestris. Obsahuje vysoké procento kvalitních saponinů, přírodních stimulantů hladiny testosteronu.

  • Dávkování: maximálně 1 kapsli Tribulus terrestris Turbo denně před jídlem
  • Složení: extrakt Tribulus terrestris (60 %), želatinová tobolka
  • Balení: 120 tablet
  • Cena: 472 Kč

Tribulus terrestris Turbo 120 kapslí Nutrend

Extrakt z rostliny Tribulus terrestris (kotvičník zemní – rostlina známá také jako „přírodní viagra“) je díky vysokému obsahu steroidních saponinů přírodním stimulantem hladiny testosteronu. To přináší kromě zlepšení libida i zlepšení nálady a zvýšení sebedůvěry. Dochází k většímu nárůstu svalové hmoty, ke zvýšení síly, vytrvalosti a k urychlení regenerace, a to jak fyzické, tak psychické. V neposlední řadě TRIBULUS TERRESTRIS TURBO podporuje srdeční činnost, čištění krve a rozpouštění močových kamenů.

Svými účinky je TRIBULUS TERRESTRIS TURBO vhodný pro: zvýšení hladiny testosteronu, zvýšení síly a vytrvalosti, podporu nárůstu svalové hmoty, urychlení psychické i fyzické regenerace, zlepšení libida (u obou pohlaví), podporu spermatogeneze, zlepšení metabolismu, pozitivní vliv na obranyschopnost organismu.

Dávkování: maximálně 1 kapsle denně, a to před jídlem, kapsli zapít dostatečným množstvím vody či sportovního nápoje, nejsou vhodné alkoholické a mléčné nápoje, kapsli nekousejte, po otevření skladujte při teplotě do 25 °C a spotřebujte do 5 měsíců.

Doporučení: Tento přípravek nenahrazuje pestrou stravu. Není určen pro děti, těhotné a kojící ženy. Ukládejte mimo dosah dětí. Neobsahuje látky dopingového charakteru. Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C, mimo dosah přímého slunečního záření. Chraňte před mrazem.

  • Balení: 120 kapslí
  • Cena: 450 Kč

Zdroj: Tablety na zvýšení testosteronu

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri chochola.

Dobry den mohu brat doplnek stravy tribulus-kotvicnik.Beru prasky na redeni krve.
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék, který dokáže prodloužit život, ale zároveň nebezpečný, když se nedodržují pravidla pro jeho užívání. Jedno z pravidel se týká doplňků stravy, kterým je i tribulus terrestris. Jakýkoliv doplněk stravy užívaný pacienty na Warfarinu musí být ověřen vyšetřením srážlivosti krve po prvních dnech užívání. Pokud to není životně důležité, tak je bezpečnější s Warfarinem neužívat žádné volně prodejné léky a doplňky stravy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Produkty – fotografie

Zde je odkaz na nejnižší ceny produktu.

Výhodný balíček pro nabírání čisté svalové hmoty 3 - BSN Syntha 6 2288 g + NUTREND Tribulus terrestris Turbo 120 kapslí, příchuť vanilka

Syntha-6 je proteinový suplement s prodlouženým uvolňováním, složený z pěti různých druhů bílkovin, primární a nejkvalitnější náhrady stravy. Obsahuje 52 % vysoce kvalitních výběrových proteinů pro udržení maximálního anabolického efektu.

Složení: ultrafiltrovaný syrovátkový proteinový koncentrát s laktalbuminem, mikrofiltrovaný syrovátkový izolát s peptidovými frakcemi, kaseinát vápenatý, kaseiny a kaseináty, mléčný proteinový izolát, vaječný albumin, glutaminové peptidy, slunečnicový olej, kaseinát sodný, mono a diglyceridy, fosforečnan draselný, polydextróza, přírodní a přírodně identické aroma, MCT, netučné mléko, fosforečnan sodný, oxid křemičitý, celulózová guma, přírodní rostlinná barva, acesulfam K, sukralóza, lecitin, FD&C žluť #5, aminogen, papain (neobsahuje aspartam)

  • Dávkování: 1 dávka = 1 odměrka = 44 g a jedna kapsle Terrestris Turbo
  • Balení: 30 dávek Syntha 6 2288 g + NUTREND, vmíchejte 1 odměrku výrobku do 200 ml vody nebo odtučněného mléka, užívejte 1x denně (nejlépe před spaním) nebo podle potřeby + Tribulus terrestris Turbo 120
  • Cena: 1 603 Kč

Fotografie produktu

Zde je odkaz na nejnižší ceny.

Prolongin tbl.20 - L-Arginin + Tribulus terrestris

Prolongin obsahuje L-ARGININ a TRIBULUS TERRESTRIS, které nejen že napomáhají zlepšit erekci, ale také zlepšují fertilitu (plodnost) mužů tím, že posilují výkonnost spermií, zvětšují jejich objem a zlepšují jejich pohyblivost.

Složení: Přípravek obsahuje dvě účinné látky L-Arginin hydrochlorid 500 mg + Tribulus terrestris 90 % extrakt 120 mg

  • Dávkování: Pro zkvalitnění erekce 4 tablety najednou 30 až 60 minut před pohlavním stykem, pro zlepšení plodnosti užívejte dlouhodobě 1 až 2 tablety denně po dobu minimálně dvou měsíců.
  • Balení: 20 tablet
  • Cena: 355 Kč

Prolongin tbl.20 - L-Arginin + Tribulus terrestris – fotografie

Zde je odkaz na nejnižší ceny.

Zdroj: Tablety na zvýšení testosteronu

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVIČNÍK - TESTOSTERON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

Ahoj,
chtěl bych si koupit tribulus kvůli testosteronu. Někde jsem ale četl, že jeho kvalitu dost ovlivní množství saponinů. Myslíte, že je to tak vážné nebo to vliv na kvalitu nemá?

Vybral jsem si tenhle - fitkram.cz/nutrend-t… který má 60% ale nevím jestli je to dost.

Díky za pomoc! :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Množství saponinů je důležité a 60% je optimální. Stejně tak je ale důležitá důvěra ve výrobce, který to na výrobku deklaruje. Jinými slovy ti nezbyde nic, než některé vyzkoušet a vyhodnotit účinky sám na sobě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník - testosteron

Tribulus terrestris – Kotvičník zemní

Tribulus terrestris, rostlina známá pod českým názvem kotvičník zemní, existuje již řadu tisíciletí. Kotvičník je poléhavá jednoletá bylina, nejhojněji se vyskytuje na indickém subkontinentu. Dnes však roste víceméně ve všech oblastech, nejhojněji pak v evropských částech Ruska. V mnoha zemích se pěstuje na farmaceutické účely. Tato rostlina byla objevena léčiteli ve staré Číně, Indii a Mezopotámii, vyráběli z ní odvary k detoxifikaci jater, ledvin a k povzbuzení sexuálního apetitu. Čínští léčitelé rozšířili účinnou aplikaci kotvičníku zemního i k léčbě nádorového a kardiovaskulárního onemocnění. V pozdějších letech bulharští vědci seznámili širokou veřejnost s terapeutickými a anabolickými účinky, které zvětší svalovou hmotu a sílu po užívání kotvičníku zemního. Vojenská lékařská akademie ve spolupráci s farmakologickou sekcí bulharské akademie věd začala s vlastní vědeckou prací, která přišla na pozitivní účinky fytosterolů obsažených ve zmíněné rostlině. Účinky fytosterolů se pozitivně uplatnily v léčbě onemocnění s indikací premenstruálního a postmenopauzálního syndromu u žen a andropauzálního syndromu u mužů. Výzkum byl rozšířen o zkoumání účinku u bulharských vzpěračů, kteří díky této rostlině byli schopni prokazatelně zvyšovat svůj sportovní výkon.

Fotografie kotvičníku zemního

Zde najdete fotografie kotvičníku zemního.

Zdroj: Tablety na zvýšení testosteronu

Poradna

V naší poradně s názvem TRIBULUS ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk Jursa.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.Mám zvětšenou prostatu a beru lék duodart. Je vhodné brát tribulus?Mám také zvíšený chol. ten zlí 4.3.Děkuji za odpověd.Jursa.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Od svého lékaře dostáváte lék, který léčí nezhoubné zvětšení prostaty. Na zvětšování prostaty má vliv testosteron. Tribulus podporuje tvorbu testosteronu, to znamená, že jde svým účinkem proti vaší současné léčbě. Nelze tedy doporučit užívání tribulusu při zvětšené prostatě. Pokud i přesto chcete zkusit tribulus užívat, určitě o tom informujte svého lékaře, aby vás mohl v tomto ohledu lépe sledovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tribulus účinky

Poškození jater

Pokud máte onemocnění jater nebo vysoký krevní tlak, užívání kotvičníku by teoreticky mohlo zhoršit tato onemocnění. Lékaři doporučují užívat kotvičník po dobu tří týdnů, poté si dát pauzu jeden až tři týdny, aby Tribulus nezpůsoboval právě takové komplikace, jako je poškození jater nebo rakovina.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOSTERON V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jak na testosteron v potravinách? Potravina, která nejvíce dokáže podpořit tvorbu testosteronu je sušený kořen rostliny Tribulus terrestris. Tribulus terrestris je rostlina rostoucí v mnoha tropických i mírných pásmech světa. Mnoho různých kultur ho používá mnoha způsoby. Například, Řekové používali Tribulus terrestris jako diuretikum a náladu zlepšující prostředek. Indiáni ho používali jako diuretikum, antiseptikum, a protizánětlivý lék. Číňane ho používali na různorodé účely k léčbě játer, ledvin, a kardiovaskulárních nemocí. V Bulharsku se užíval Tribulus terrestris jako sexuální stimulant a proti neplodnosti. V poslední době, ho začali používat také východní evropští atleti a síloví závodníci.
Tribulus terrestris dokáže zlepšit vylučování mužského pohlavního hormonu. Studie potvrzuji, že funguje velmi dobře, když se používá v kombinaci s DHEA a androstenedione. Tato kombinace zvýšila mužský pohlavní hormon v různé úrovni, ačkoliv, to dokáží DHEA nebo andro i bez Tribulusu. Takže spíše než testosteron prekurzor, vede Tribulus k výrobě luteinizing hormonu (LH). Když se zvedne hladina LH, zvedne se i přírodní vylučování mužského pohlavního hormonu. LH je hormon, který rovněž ovlivňuje sexuální aktivitu. Lze tedy pochopit proč je užívaný k zlepšení plodnosti a potence. Laboratorní studie na zvířatech prokázaly, že Tribulus terrestris zvyšuje množství spermatu i jeho pohyblivost během 30 dnů užívání. Proto je to dobrý doplněk pro muže ke zvětšení jejich sexuální aktivity.

K farmaceutickému použití tribulusu došlo poprvé v osmdesátých letech v Bulharsku v produktu Tribestan, který se používal k léčbě premenstruálního a postmenopauzálního syndromu u žen a andropauzálního syndromu u mužů. Tribestan byl testován u několika set osob, převážně žen, po dobu 12 let. Vynikající vlastnosti Tribestanu je, že zvyšuje citlivost hypothalamu k využití a regulaci mužských i ženských sexuálních steroidů jako androgenů a estrogenů.

Klinické testy neprokázaly toxicitu ani vedlejší účinky, a to ani při podání velmi vysokých dávek. S těmito vlastnostmi Tribestan rychle pronikl i do sportu jako povzbuzující přípravek a pro kombinaci se steroidy.


Dávkování extraktu Tribulus terrestris:

Pro starší 30let:
Na každých 20 kg váhy těla užít 500mg jednou až dvakrát denně .

Pro kulturisty:
Běžně se doporučuje brát 750 až 1.250 mg denně na 20 kg váhy těla, rozdělené mezi jídlo, spolu s 100 mg DHEA denně a spolu s 100 mg androstenedione denně, abyste dosáhli výsledků.

Pro zdravé jedince mladší 30-ti let suplementace pro zvyšování produkce testosteronu nemá význam, neboť v tomto věku je tvorba testosteronu dostatečně vysoká a nebyl by zde zntelný žádný účinek.

Je jedno jestli to berete na lačno nebo po jídle, hlavní je to dobře zapít.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Testosteron v potravinách

Dávkování

Optimální dávka pro skutečné účinky je 0,5 až 1 miligram na 1 kilogram tělesné hmotnosti za den. Tribulus se užívá ve dvou dávkách na lačný žaludek a zapíjí se pouze vodou nebo nápojem s nulovou nebo velmi nízkou kalorickou hodnotou. Za 10 až 20 minut může následovat jídlo. Pokud jste v tréninku, užijte jednu dávku hned po probuzení nebo v dopoledních hodinách a druhou pak před tréninkem. Mimo tréninkové dny spotřebujte obě dávky postupně během dne. Tribulus funguje nejlépe, když je hladina cukru v krvi na spodním okraji svého normálního rozsahu.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Nejlepší Tribulus na trhu

Opravdu účinný a nejsilnější doplněk by měl obsahovat cca 40–60 % protodioscinu! Bohužel protodioscin si měří firmy samy a nikdo to neověřuje. Test je totiž drahý. Některé firmy si na své náklady nechaly provést test jednoho balení a staví na tom celý marketing. Pokud se nebude testovat každá šarže, tak nikdo neví, co je v dalších. Jiní majitele firem si myslí, že zákazníci nejsou tak hloupí a odmítají utratit peníze za test koupeného produktu.

Směs fytosterolu v kotvičníku patří k nejefektivnějším prorůstovým kombinacím, které byly zatím objeveny. Sušina plodů a kořene rostliny obsahují více než 45% směsi furostanolu, furostenedionu a protodioscinu, tedy „anabolik“ mezi fytosteroly.

Mnoho výrobců tvrdí, že bulharská odrůda kotvičníku je silnější než jiné odrůdy. Neexistují však žádné důkazy, které by tato tvrzení, pokud by byla pravdivá, potvrzovaly.

Na trhu naleznete celou řadu doplňků, které obsahují Tribulus terrestris. Je však třeba podotknout, že je zásadní rozdíl mezi jednotlivými typy i výrobci. Ne každá tableta obsahující výtažky z rostlin, jich obsahuje dostatečné množství. Doporučuje se sledovat množství saponinů (tj. účinných látek) na obalu a spolehnout se na známé a ověřené výrobce, kteří garantují kvalitu svých produktů.

Zdroj: Nežádoucí účinky Tribulusu

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVIČNÍK NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

dobrý den,mohu používat tribulus ultra na vysoký tlak? je mi 46 let a mam problémy i s erekcí..děkuji nashlledanou s pozdravem Ladislav.T.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z vašeho dotazu není jasné jestli chcete použít tribulus na snížení krevního tlaku a nebo na podporu erekce. Tribulus může snižovat krevní tlak. Tento účinek však není prokázán na větším počtu pacientů. Proto je potřeba pokusným dávkováním určit jaká dávka právě u vás bude fungovat.
Co se týče podpory erekce, tak zde není dobré terestris užívat, protože bude působit jen na libido a bude zvyšpvat chuť k sexu, ale funkčně erektilní disfunkci nespraví. Ve výsledku pak budete mít neustále myšlenky na sex, který ale nebudete moci uskutečnit z důvodu nemožnosti dosáhnout tvrdého údu. To povede k psychickému podráždění a celkově se zhorší vaše sebevědomí. Skutečný pomocník na tvrdý úd je Cialis a nebo Viagra. Předpis na tyto léky můžete získat od lékaře urologa. Ten zároveň zhodnotí váš zdravotní stav a určí vhodné dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Fakta o Tribulusu

  • Erektilní dysfunkce: Do prospektivní, randomizované a dvojitě zaslepené studie ACTAS Urol Esp (květen 2014, Španělsko), která srovnávala účinky kotvičníku a placeba, bylo vybráno třicet zdravých mužů ve věku nad 40 let s erektilní dysfunkcí. Pacienti byli randomizováni do dvou skupin po patnácti pacientech. Studijní skupina dostávala 800 mg Tribulus terrestris, rozděleného do dvou dávek denně po dobu třiceti dnů, druhá kontrolní skupina dostávala placebo podávané stejným způsobem. V dané dávce a intervalu nebyl Tribulus terrestris účinnější než placebo pro zlepšení symptomů erektilní dysfunkce nebo sérového celkového testosteronu. Dávka v této studii byla 800 mg, není žádná zmínka o tom, zda se jednalo o extrakt.
  • Hladina testosteronu: Dlouhodobé podávání kotvičníku vede k významnému zvýšení hladiny testosteronu, ovšem nemá žádný vliv na počet spermií.
  • Zvýšení libida: Kotvičník má pozitivní vliv na sexuální aktivitu a libido, a to po několika dnech užívání.
  • Angina pectoris: Tribulus terrestris byl zkoumán v Číně, kde zjistili, že snižuje frekvenci atak anginy pectoris.
  • Sportovní výkon, cvičení: Studie ukazuje, že suplementace kotvičníkem nezlepšuje stavbu těla nebo sportovní výkon u mužů. Subjekty byly náhodně rozděleny do skupiny placeba nebo Tribulus skupiny (3,2 mg na kg tělesné hmotnosti denně). Hodnotila se tělesná hmotnost, procento tuku, celkové % tělesné vody, přísun potravy nebo změny nálad. Žádné změny u obou skupin po 8týdenním cvičení (tréninku) nebyly pozorovány. Studie byla provedena v Austrálii v roce 2007.
  • Vzpírání: Neexistují žádné studie, které dokazují, že by byla tato rostlina účinná pro vzpírání nebo kulturistiku. Není tak vhodnou volbou pro ty, kteří se věnují vzpírání nebo stavbě těla. Kreatin a proteinové doplňky jsou vhodnější.
  • Krevní tlak: Studie J Ethnopharmacol 2006 (Katedra farmaceutické chemie Přírodovědecké fakulty farmacie, Kuvajtské univerzity v Safatu) zdokumentovala významnou antihypertenzní aktivitu u spontánně hypertenzních krys po požití kotvičníku. Antihypertenzní účinek dle studie vyplývá z přímé tepenné relaxace hladkého svalstva.
  • Rakovina prsu: Studie in vitro Zhong Yao Cai (2003) zjistila, že saponiny z kotvičníku měly inhibiční účinek na buněčnou linii Bcap-37 v závislosti na koncentraci.
  • Rakovina ledvin: Studie Zhongguo Zhong Jao Za Zhi (2005) zjistila, že saponiny obsažené v kotvičníku mohou významně inhibovat růst renálního karcinomu.
  • Cholesterol a lipidy: Studie Zhong Yao Cai (2003) ukázala, že saponin v kotvičníku může významně snížit hladinu sérového cholesterolu a triglyceridů.
  • Energie: Tribulus má zesilující schopnosti pro zvýšení energie, podobně jako ženšen. Stejně jako u většiny bylin se při užívání doporučují přestávky.
  • Menopauza, perimenopauza: V těchto případech se kotvičník doporučuje užívat jako alternativa pro krátkodobou terapii.
  • Mechanismus účinku: Tribulus terrestris uvolňuje hladké svaly a zvyšuje průtok krve do corpus cavernosa. Relaxační účinek nastává pravděpodobně v důsledku zvýšení uvolňování oxidu dusnatého z endotelu a nervových zakončení. Produkce testosteronu nebo jeho uvolňování je i nadále předmětem testování. Ovšem většina pacientů účinky potvrzuje po třetím nebo čtvrtém dni použití Tribulus terrestris prášku jako 10% extraktu, 20% extraktu či 40% extraktu.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ KOTVIČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

kde se dají sehnat-koupit semena kotvičníku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tady je vidět obchod i aktuální cena semen kotvičníku zemního (tribulus terestris).
Kotvičník zemní cena: www.zbozi.cz/dum-byt…

Zdroj: diskuze Pestovanie

Účinky

K farmaceutickému použití kotvičníku zemního došlo poprvé v osmdesátých letech v Bulharsku, a to v produktu Tribestan. Tento se používal k léčbě premenstruálního a postmenopauzálního syndromu u žen a andropauzálního syndromu u mužů. Tribestan byl testován více než 12 let u mnoha set osob, převážně žen. Vynikající vlastností Tribestanu je, že zvyšuje citlivost hypothalamu k využití a regulaci mužských i ženských sexuálních steroidů jako androgenů a estrogenů.

Klinické testy neprokázaly toxicitu ani vedlejší účinky, a to ani při podání velmi vysokých dávek. S těmito vlastnostmi Tribestan rychle pronikl i do sportu, a to jako povzbuzující přípravek vhodný pro kombinaci se steroidy.

Tribulus terrestris dokáže zlepšit vylučování mužského pohlavního hormonu testosteronu. Ze zkušeností vyplývá, že funguje velmi dobře, když se používá v kombinaci s DHEA a androstenedionem. Společně zvyšují mužský pohlavní hormon v různé úrovni, ačkoliv to DHEA nebo androstenedion dokážou i bez Tribulusu. Takže spíše než testosteron prekurzor vede testosteron k výrobě luteinizing hormonu (LH). Když se zvedne hladina LH, zvedne se i přírodní vylučování mužského pohlavního hormonu. LH je hormon, který rovněž ovlivňuje sexuální aktivitu. Lze tedy pochopit, proč je užívaný ke zlepšení plodnosti a potence. Laboratorní studie na zvířatech prokázaly, že kotvičník zemský zvyšuje množství spermatu i jeho pohyblivost během 30 dnů. A nadto jde o dobrý produkt pro muže a ženy ke zvýšení jejich sexuální aktivity.

Zdroj: Nežádoucí účinky Tribulusu

Vedlejší účinky

Tribulus je pro většinu populace neškodný, pokud je užíván perorálně a po krátkou dobu. Dlouhodobé účinky této rostliny na organismus nejsou známy.

  • Těhotenství a kojení: Užívání kotvičníku během těhotenství je potenciálně nebezpečné. Výzkumy na zvířatech ukazují, že by kotvičník mohl poškodit vývoj plodu. Není ani dostatek poznatků o bezpečnosti použití této byliny během kojení.
  • Problémy s prostatou nebo rakovinou prostaty: Výzkumy naznačují, že kotvičník může zvýšit hmotnost prostaty.
  • Diabetes: Při používání kotvičníku může dojít ke snížení hladiny cukru v krvi. Pokud užíváte léky na diabetes, měli byste informovat svého lékaře.
  • Chirurgie: Tribulus může mít vliv na hladinu cukru v krvi, což může mít vliv na celkové hodnoty glykemie. 2 týdny před plánovanou operací přestaňte kotvičník užívat.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Účinky na krevní tlak

Pacienti, kteří dlouhodobě užívají kotvičník, mívají zvýšený pocit tepla, rychlejší tep, jsou excitovaní a neklidní. Tyto nežádoucí účinky jsou častější při dávkách nad 500 mg. Dalším možným nežádoucím účinkem je nízký krevní tlak, který u těchto uživatelů může způsobit závratě, zvláště při vstávání ze sedu nebo lehu.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Tribulus a alkohol

Zajímavostí je kombinace tribulusu a alkoholu. Selským rozumem bychom řekli, že bude negativní. Je to ale právě naopak. Pokud jste to večer a popíjením alkoholu přehnali, zkuste si ráno namísto šumivé tabletky uvařit čaj z kotvičníku. Uvidíte, jak vaši kocovinu zažene. A když ne zcela, tak ji alespoň velmi podstatně zmírní. Další variantou je prokládat přímo popíjení alkoholu právě tímto čajem.

Zdroj: Kotvičník a jeho účinky

Interakce s léky

Kotvičník se může projevovat jako diuretikum, rovněž může snižovat hladinu lithia a vzhledem ke svým účinkům také ovlivňuje diabetickou léčbu. Mezi léky používané k léčbě cukrovky patří glimepirid (Amaryl), glyburid (DiaBeta, Glynase PRESTAB, Micronase), inzulin, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia), chlorpropamid (Diabinese), glipizid (Glucotrol), tolbutamid (Orinase) a další. Pokud některé z těchto léků užíváte, poraďte se se svým lékařem o současném užívání kotvičníku. V některých případech je nutné upravit léčebnou dávku diabetických preparátů.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Cena

Zde naleznete srovnání cen produktu Vironal.

Zdroj: Zkušenosti s Vironalem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP