Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NECITLIVÉ VARLATA

OBSAH

Varlata, aneb pohlavní žlázy

Varlata jsou párový mužský pohlavní orgán. Ve varlatech vznikají a zároveň i zrají spermie. Varlata jsou hlavním zdrojem přírodního testosteronu (mužské hormony) u mužů. Testosteron řídí vývoj reprodukčních orgánů a ovládá další mužské fyzikální vlastnosti. Varlata jsou umístěna ve vaku pod penisem, který se nazývá šourek.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Diskuze

V diskuzi PROČ JSOU VARLATA TEPLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peter.

Dobrý den jak je to možné se se mi pořád nahřivaj varlata mam teplotu 36,8 a ma bejt nižší a mám nejak červene koule čim to muže bejt odpovězte mi na email dekují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šedivá.

Přečetla jsem si Vás problém, protože syn 27 let má také jak říká červený šourek a zatím mu žádný kožní lékař neporadil, prosím jestli Vám někdo poradil jak se toho zbavit.
Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Proč jsou varlata teple

Bolest varlat při rakovině prostaty

Prostata úzce souvisí se semenovody a semennými váčky ve varlatech. Při onemocnění prostaty může docházet k přetlaku v těchto pohlavních orgánech a proto můžou varlata bolet. Bolest varlat v souvislosti s onemocněním prostaty bývá bez zjevné příčiny a varlata bolí, ikdyž nejsou nijak drážděna, například tlakem a nebo sexuální erotickou stimulací.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem TVRDE VARLATA PO OPERACI TŘÍSELNÉ KYLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašek František.

Jsem po 12 operaci kyl a poslední mi chirurg v jedné nemocnici zřejmě něco přerusil a od té doby mám tvrde a bolestive varlata jsem sledovany na urologi a PSA mám negativní,jédna se o rakovinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tvrdé a bolestivé varle bude následek nebo spíše pokračování těch Vašich mnoha kýl. Kýla se totiž může udělat i ve varleti a projevuje se právě zbytněním varlete a jeho bolestivostí. Nehledal bych zde hned rakovinu. Nechte si varlata vyšetřit ultrazvukem, aby se rakovina vyloučila a dál zůstaňte v péči Vašeho urologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tvrde varlata po operaci tříselné kyly

Vlastní vyšetření rakoviny varlat

Vlastní vyšetření varlat je důležité pro rozpoznání prvních příznaků rakoviny. Rakovina varlat je často diagnostikována u mužů ve věku od 15 do 34 let. Včasná diagnóza zvyšuje pravděpodobnost přežití. Vlastní vyšetření zahrnuje kontrolu varlat pomocí prstů a přejíždění po varlatech a hledání různých nesrovnalostí. Důležité je, aby se muž zaměřil na obě varlata a porovnal shody či rozdíly. Dále je důležité srovnání hmotnosti varlat a jejich citlivosti. Zapotřebí je také pouhým pohledem zjistit, zda jsou varlata oteklá nebo zvětšená, protože bolestivá a těžká varlata mohou být předzvěstí vážnějších zdravotních problémů.

Zdroj: Rakovina varlat

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel.

Dobrý den objevují se mi a po delší době mizí takového tvrde necitlive červene bolaky na zadku a nevím co to je .chtěl bych Vás poprosit o radu .
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět bakteriální infekce kůže. Zhorší se se zvýšenou vlhkostí, například v těsných kalhotech nebo při nevhodném spodním prádle při náhlém spocení. Co s tím? Důsledně dbát na hygienu a pravidelně každý den omýt pokožku antibakterálním mýdlem a osušit čistým ručníkem. Zároveň je třeba používat každý den čisté spodní prádlo. Na akutní projevy, které jsou vidět na fotografii, bude nejvhodnější mast BELOGENT aplikovaná 2 krát denně 7 dní. Mast obsahuje antibiotikum s kortikoidem a je k dostání na lékařský předpis, který může vystavit praktický lékař i po telefonu. Pokud chcete mít jistotu v léčbě, a vědět co za bakterii vás trápí, tak bude potřeba odebrat vzorek výpotku, což je obvykle nažloutlá hustá tekutina vzniklá uprostřed boláku a nechat ji laboratorně vyšetřit. K tomu budete potřebovat součinnost kožního lékaře, který vám poskytne nástroj na odběr vzorku a dá vám žádanku do laboratoře, kam odnesete odebraný vzorek. Do týdne pak budete znát výsledek i název účinného antibiotika, které bakterie zničí a zbaví vás tohoto nepříjemného stavu natrvalo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky na zadku

Co a jak holit?

  • Varlata – asi základem je pečlivě si oholit varlata.
  • Anální otvor – toto je docela zábavná a obtížná disciplína, ale výsledek za to stojí.
  • Vnitřní strana stehen – určitě zkrátit nebo oholit. Lze použít například nůžky, což je zdlouhavé, nebo elektrický zastřihovač.
  • Zadek – záleží na vaší přítelkyni, ale dosti ženám se chlupatý zadek líbí.
  • Třísla – určitě je dobré je oholit současně s varlaty.
  • Oblast nad penisem – úplné oholení se nedoporučuje, protože dorůstající ochlupení dosti svědí. Naopak vhodné je použití zastřihovače nebo nůžek a jimi zarovnat asi na délku 0,5–1 cm do nějakého určitého tvaru.
  • Břicho – velké části žen se líbí chlupaté břicho, proto si ho neholte vůbec, nebo jen chlupy zkraťte.

Zdroj: Jak správně oholit penis a varlata

Vyšetření varlat video

Tady je video, na kterém je vidět jak správně provést samovyšetření varlat.

Zdroj: Jak správně oholit penis a varlata

Diskuze

V diskuzi USPÁNÍ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Chtěla bych se zeptat zda je normální uspání psa způsobem,že při vědomí bez jakéhokoli podání oblbující látky veterinářka vrazí injekci do srdce vašeho miláčka.Toto jsem zažila u doktorky Primusové.Byl to ten nejhorší zážitek,který mám dodnes před očima.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriela Bucharová.

Není!!! Mám stejný zážitek s kočičkou před 15ti lety, a dodnes si vyčítám, že jsem ji tam odvezla, a připravila ji takový konec. Mně se to stalo na veterině v Pardubicích pod nemocnicí. Je to už dlouho, kočička byla hodně nemocná, ale pořád to vidím, a je mi z toho zle, jak necitlivě se doktor choval.

Zdroj: diskuze Uspání psa

Masáž varlat

Tady je video, na kterém je vidět masáž na prokrvení varlat.

Zdroj: Jak správně oholit penis a varlata

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ OHOLIT PENIS A VARLATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Já si rozkrok již několik neholím, chlupy si odstranuji plamenem svíčky. Chlupy se ožehnou a pokožka je čistá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak správně oholit penis a varlata

Poradna pro bulky na varlatech

Varlata většiny mužů mají shodnou velikost. Je normální, když jedno varle visí níže než druhé. Varlata by měla být hladká bez jakýchkoliv hrudek nebo hrbolů a také by měla být pevná, ale ne tvrdá. Na zadní straně každého varlete můžete cítit trubičku, která se nazývá nadvarle.

Co jsou varlata?

Varlata jsou dva malé oválné orgány. Jsou umístěna v mužském šourku, vaku kůže, který visí pod penisem. Varlata jsou součástí mužského reprodukčního systému, produkují spermie a mužský pohlavní hormon testosteron. Tady jsou fotografie, na kterých je vidět jak varlata vypadají: varlata foto. Zde je několik videí, na kterých jsou také vidět varlata jak vypadají: varlata video.

Zkoumáte svá varlata?

Je důležité, aby si muži asi jednou měsíčně zkontrolovali svá varlata. Při tomto přezkoumání můžete zjistit, zda máte nějaké hrudky nebo otoky. Díky tomu si dokážete všimnout i jakýchkoli změn. Většina hrudek na varlatech je neškodná, jen ve vzácných případech mohou být příznakem rakoviny varlat. Testikulární rakovina je nejčastější u mladých mužů a může být úspěšně léčena, pokud je diagnostikována brzy. Nejlepší dobou na kontrolu varlat je čas po teplé koupeli nebo sprše, kdy je šourek uvolněný. Držte šourek v dlani své ruky prsty a palcem tak, abyste cítili každé varle. Pokud máte pocit, že jste si nahmatali hrudky či otok nebo zaznamenali nějaké změny ve tvaru či velikosti varlat, navštivte svého lékaře. Tady je několik videí, na kterých je vidět, jak si správně vyšetřit varlata: samovyšetření varlat video.

Co způsobuje bulky a otoky na varlatech?

Existuje několik příčin:

  • varikokéla způsobuje zvětšení žil ve varlatech;
  • hydrokéla způsobuje otok kolem varlat;
  • epididymální cysty způsobují tvorbu tekutiny v nadvarlatech;
  • testikulární torze – zkroucení varlete, které způsobí náhlou bolest nebo otok;
  • testikulární rakovina.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Diskuze

V diskuzi HOLENÍ PÁNSKÉHO PŘIROZENÍ VIDEO NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Petrů.

Jak dokonale oholit pánské přirození i s varlaty.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

ctěl bych vědeět jak se správně oholit

Zdroj: diskuze Holení pánského přirození video návod

Jak oholit pánské přirození video

Tady je několik různých video návodů na holení pánského přirození.

Zdroj: Jak správně oholit penis a varlata

Jak na pánské pohlaví?

U mužů je otázka holení v těchto oblastech stále více probírána, většinou se vyholeným vytýká zženštilost či sklony k homosexualitě. V dnešní době už je ovšem normální minimálně zastřihávání ochlupení v okolí mužství. Nechejme ale polemik a podívejme se na dostupné metody.

Zdroj: Jak správně oholit penis a varlata

Diskuze

V diskuzi SVRBI ME VARLATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

vcera jsem se po prve holil a zacal me svvrbit sourek nevim co s tim facebook pepa vass

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svrbi me varlata

Občasná kontrola

K péči o penis bezpochybně patří samovyšetření varlat. Kdyžtak se inspirujte u svojí partnerky, která si občas prohmatává prsa. Aby to bylo příjemnější, klidně se „samovyšetřete“ vzájemně. Rakovina varlat se nejčastěji vyskytuje u mužů mezi osmnáctým a pětatřicátým rokem. Patříte-li do této rizikové skupiny, neberte samovyšetření na lehkou váhu. Skoro žádný mladý muž si onemocnění rakovinou nepřipouští, a to se nevyplácí. Stačí, když varlata zkontrolujete jednou za měsíc. Vezměte si, nebo ženě dejte do rukou šourek, ať ho jemně prohmatá. Pátrejte po tvrdých bulkách, hrbolcích, bolestivých místech a zduření. Všímejte si změny tvaru, velikosti a zarudlých míst. Jestli se vám něco nezdá, zamiřte co nejrychleji do ordinace, kde vás prohlédnou důkladněji.

Zdroj: Jak správně oholit penis a varlata

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den chtěl bych se zeptat? Když mám varlata jak tenisák naběhle a penis taky nevim z čeho?! Chodit se pořádne nedá. Diky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset jít na urologii, kde vám varlata vyšetří. Otok varlat může způsobit nebezpečná infekce chlamydií. Chlamydie se dají léčit pouze antibiotiky, která jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina varlat

Vasektomie jako antikoncepce

Sterilizace vasektomií u muže znamená nejbezpečnější antikoncepční metodu, která zabrání transportu zralých spermií z varlat při ejakulaci do pochvy. Varlata jsou orgány, ve kterých se spermie tvoří. Vasektomie je výkon, který je s vysokou pravděpodobností nevratný, to znamená, že nedojde k obnovení plodnosti muže. Všeobecně platí, že čím více času uplyne od vasektomie, tím je nižší naděje na úspěch obnovy.

Zdroj: Vasektomie

Pozor na balanitidu

Zánět předkožky je nepříjemný problém vznikající v případě, že to s hygienou trochu pokulhává, zkrátka, když penis nezná ani mýdlo, ani vodu. Balanitida se projevuje zarudnutím, svěděním či páchnoucím výtokem. Když penis ještě k tomu všemu i oteče, zajděte raději k doktorovi. Nepodléhejte však hned panice, nemusí se jednat o zánět předkožky, klidně váš penis může být jen citlivější na nějaký druh kosmetiky.

Zdroj: Jak správně oholit penis a varlata

Počátky antikoncepce

Vědci se s tímto problémem střetli v 80. letech, když u ryb a drobných živočichů (u žab a platýzů) zaznamenali změnu v pohlavním chování. Průzkum v kanadské provincii Britská Kolumbie uvádí, že i v člověkem nedotčených přírodních řekách se objevily známky působení antikoncepce. Vědci zjistili narušení pohlavního vývoje lososů. Samice živočichů trpěly poruchami vývoje vajíček a například v pohlavních žlázách měly obojí pohlavní buňky. U samců se totiž varlata měnila na vaječníky a nemohli se třít.

Zdroj: Antikoncepce může škodit životnímu prostředí

Rizikové faktory pro vznik rakoviny varlat

Přesné příčiny rakoviny varlat nejsou známy. Nicméně, studie ukázaly, že několik faktorů může zvýšit pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění.

Nesestouplé varle (kryptorchismus)

Normálně varlata sestoupí zevnitř břicha do šourku před narozením. Riziko rakoviny varlat je vyšší u mužů s varletem, které nesestoupilo dolů do šourku. Toto riziko se nemění ani po operaci nesestouplého varlete. Zvýšené riziko se vztahuje na obě varlata.

Vrozené vady

Zvýšené riziko vzniku rakoviny varlat je u mužů narozených s abnormalitami varlat, penisu, nebo ledvin. Dále mohou mít zvýšené riziko muži, u nichž se v minulosti vyskytla tříselná kýla. Přesněji tedy kýla v oblasti třísel, v místě střetu stehna a břicha.

Opakovaná rakovina varlat

Muži, kteří již někdy měli rakovinu varlete, mají zvýšené riziko vzniku rakoviny u druhého varlete. V těchto případech je nezbytné pravidelné vyšetřování varlat ultrazvukem, alespoň jednou za rok!

Rodinné predispozice rakoviny varlat

Riziko vzniku rakoviny varlat je vyšší u mužů, jejichž otec nebo bratr má tuto nemoc. Rakovina varlat je tedy dědičné onemocnění.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Nesestouplé varle

Nesestouplé varle zůstává v dutině břišní a nesestupuje do šourku. Tomuto jevu se říká kryptorchismus. Kryptorchismus je častá vývojová vada mužského genitálu, která je charakterizovaná nepřítomností varlat nebo varlat v šourku. Retentio testis je stav, kdy je šourek na jedné nebo obou stranách prázdný. Kryptorchismus může být vrozený nebo získaný (z nějakého důvodu varle vyskočí směrem nahoru a nevrátí se zpět). Varlata se u plodu během nitroděložního období vývoje nacházejí uvnitř dutiny břišní pod játry. Kolem 25.–30. týdne těhotenství postupně sestupují dolů přes tříselný kanál až do šourku. Varlata na této cestě mohou uvíznout kdekoliv. Jejich sestup je jedním ze znaků donošeného dítěte. Přítomnost varlat v šourku je důležitá pro správnou tvorbu spermií, které vyžadují nižší teplotu, než je uvnitř lidského těla.

Retinovaná varlata – jsou nesestoupená varlata, která se nacházejí v průběhu dráhy jejich sestupu; varlata mohou být umístěna v břichu, v tříselném kanálu nebo nad šourkem.

Ektopická varlata – jsou umístěna mimo dráhu fyziologického sestupu varlat, například v malé pánvi nebo ve stehenní oblasti.

Anorchie varlata zcela chybí.

Klouzavá varlata – od kryptorchismu je nutné odlišit retraktilní varlata, která se nadměrně pohybují směrem nahoru ven ze šourku. Tento stav se nazývá lidově klouzavá varlata.

Kryptorchismus může vést v dospělosti ke snížení plodnosti a je zdrojem zvýšeného výskytu nádorů varlat. Nárůst vzniku nádorů je u těchto mužů 20krát až 40krát vyšší než u mužů, kteří neměli problém s nesestoupenými varlaty. Terapeutický potup je jiný u varlat, která jsou hmatatelná a která ne. Nehmatatelná varlata představují zhruba 20 % případů. Fyzikální vyšetření je pro určení diagnózy velmi důležité a provádí se takzvanou bimanuální palpací (prohmatáním podbřišku s použitím obou rukou), přičemž se zjišťuje, zda je varle v šourku, nebo není. Lékař se snaží varle vytlačit z podbřišku směrem dolů ve směru tříselného kanálu proti prstům druhé ruky. Je nutné zkontrolovat i místa možné ektopie. V diagnostice se využívá sonografické vyšetření. Endokrinologické vyšetření je předepsáno, když nejsou sestoupená obě varlata.

Terapie onemocnění je operační a začíná už po 6. měsíci života a varle by mělo být v šourku definitivně do 1,5 roku věku dítěte. Léčba závisí na tom, zda je varle hmatatelné, nebo ne. Při nahmatání varlete se vykonává orchiopexie, zákrok při kterém se nesestoupené varle umístí a fixuje v šourku. Při nehmatatelném varleti se provádí laparoskopická operace. Může se stát, že retinované varle se v dutině břišní zaškrtí a následně odumře. Jedná se o akutní stav, kdy se odstraní odumřelé varle. V minulosti se tato anomálie léčila podáváním mužských hormonů, zjistilo se však, že tato procedura nemá žádný efekt.

Zdroj: Nemoci varlete

Na mytí stačí jenom voda

Penis je bezpochyby váš nejcitlivější orgán a podle toho je třeba se k němu chovat. Možná i vy patříte mezi ty, kteří ho mydlí mýdlem – čím více voňavé pěny, tím lépe, že? No tak tohle je právě špatně. Čím více mycích prostředků na něj nanesete, tím více mu škodíte. Takže s tím opatrně! Pokud to s kosmetikou a hygienou přeženete, může to mít stejný účinek, jako byste jej neumyli vůbec. Na váš penis úplně postačí teplá voda, mýdlem kůži spíše vysušíte. Možná proto vás to tam často lechtá či svědí. A nezapomeňte se vždy po mytí pěkně osušit, zabráníte tak šíření bakterií.

Zdroj: Jak správně oholit penis a varlata


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP