Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

INTERAKCE VOLTARENU A WARFARINU

OBSAH

Interakce Warfarinu

Pacienti užívající Warfarin by se měli poradit se svým lékařem, než začnou užívat jakýkoli nový lék, včetně volně prodejných (nepředepsaných) léků, rostlinných léků, vitamínů nebo jiných produktů. Mnoho léků totiž ovlivňuje účinnost Warfarinu, takže může dojít k příliš vysokému nebo nízkému účinku. Některé z volně prodejných léků, jako je například Ibuprofen, zvyšují antikoagulační účinek Warfarinu a zároveň zvyšují pravděpodobnost škodlivého krvácení.

Zdroj: Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JINÉ LÉKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Hirschfeldová.

Dobrý den začala jsem užívat warfarin a deně užívám Magnezium+b+c vitamíny 3v1 mohu to společně užívat mám bolesti v zádech doktor mi předepsal Diclofenac,který ted nemohu užívat jaký jiný lék mohu užívat a co paralen co na migrénu děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Magnezium + B + C jsou vzhledem k Warfarinu neškodné. Diclofenac posiluje účinky Warfarinu a hrozí krvácení, můžete ho ale použít ve formě gelu, který se nanáší na bolestivá místa. Diclofenac je obsažen například ve Voltarenu. Vnitřně můžete na bolest užívat Paralen a nebo na předpis lék Tramadol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Warfarin a lékové interakce

Warfarin má vliv na účinnost mnoha léků a mnoho léků pak ovlivňuje účinek Warfarinu. V obou případech se jedná jak o léky na předpis, tak o léky volně prodejné. Lékové interakce mohou hodnotu INR zvýšit (krev je pak příliš řídká a hrozí krvácení), nebo naopak snížit (krev je pak příliš hustá a hrozí vznik krevních sraženin).

Níže jsou uvedeny některé léky, které mohou ovlivnit účinnost přípravku Warfarin, což však neznamená, že daný lék užívat nesmíte. Znamená to, že na začátku užívání nového léku bude třeba kontrolovat hodnotu INR častěji. Zahájení, změnu či ukončení užívání jakéhokoliv léku (léku na předpis i léku volně prodejného) byste měli vždy konzultovat s lékařem.

Léky na předpis (podle třídy)

Běžné volně prodejné léky

Antibiotika

Aspirin (Anopyrin)

Analgetika

Nalgesin

Antikonvulziva

Antidepresiva

Ibalgin, Ibuprofen

Antiagregační léky (Trombex, Ticlid)

Cimetidin

Léky na cukrovku

Ranitidin (Zantac)

Gastrointestinální léky

Pepto Bismol

Léky na dnu

Vitamín C (více než 500 mg denně)

Léky snižující hladinu tuků

Vitamín E (více než 400 IU denně)

Steroidy

Multivitamíny obsahující vitamín K

Léky na štítnou žlázu

Glukosamin a Chondroitin

Antiarytmika

Koenzym Q10

Protiplísňové léky

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den. Warfarin beru skoro měsíc. Rád bych věděl, jestli mohu při něm mohupoužívat tinkturu z hlohu, hlívy ústričné, kotvičníku. Bere se to po kapkách, za den co 1kg - 1kapka. Bral bych jen jednu bylinu. Přdem děkuji za odoved. Kolář Oldřích.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ani jedno by nemělo významně ovlivňovat účinky Warfarinu. To znamená, že byste se měl dohodnout se svým lékařem na počátku této doplňkové léčby a na jejím začátku kontrolovat srážlivost krve, aby se vyloučily případné interakce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Magnetoterapie a warfarin

Černý nebo zelený

I když čaj je uváděn jako prospěšná tekutina, ne vždy může být jeho působení příznivé, tato skutečnost se týká právě pacientů užívajících lék Warfarin.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje vitamin K a katechiny, které mohou potenciálně působit proti účinkům některých léků na ředění krve, předpokládá se tedy, že pravidelná konzumace zeleného čaje by mohla ovlivnit působení léku Warfarin.

Černý čaj

Velké množství černého čaje může snížit účinnost léku Warfarin a zpomalit srážení krve. Může dojít k poklesu účinku Warfarinu, který snižuje srážení krve, a tím se může zvýšit riziko srážení. Není jasné, proč se tato interakce objevuje.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den!

Mám hlubokožilní trombózu pravé dolní končetiny. Před 16ti léty plicní embolie. Na doporučení lékaře jsem přestal užívat Warfarin a začal s užíváním léku Pradaxa.
Během léčby Warfarinem, jsem měl omezen přísun vitaminu K. Poněvadž mám nadváhu 200cm/134 kg, chci zhubnout, ale nějak se mi to nedaří.
Jak je to u Pradaxy a jaký jídelníček by byl ideální, vzhledem k mému zdr. stavu?

Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pradaxa narozdíl od Warfarinu nemá žádné interakce s potravinami. Pokud je Pradaxa jediný lék, který užíváte na ředění krve, tak můžete jíst co chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Černý rybíz a Warfarin

Černý rybíz obsahuje kyselinu gama-linolenovou (GLA), která může mít protidestičkový účinek. To znamená, že mastná kyselina ze semen černého rybízu ředí krev. Olej ze semen černého rybízu by měl být používán s opatrností u těch, kteří užívají známá ředidla krve, jako je aspirin, klopidogrel (Trombex), enoxaparin (Clexane, Ihixa), Heparin a Warfarin.

100 gramů plodů černého rybízu obsahuje pouhých 0,4 gramu tuků, přičemž jen část z toho je kyselina gama-linolenová. To znamená, že při běžné konzumaci černého rybízu, například na koláči nebo v ovocném poháru, nepředstavuje žádné riziko interakce s Warfarinem. Riziko interakce s Warfarinem je jen u extrahovaného rybízového oleje, který je užíván jako lék.

Zdroj: Může se černý rybíz při Warfarinu?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Manžel začne užíval varfarin orion 5 mg 1 tabl. Denně bere léky a tlak lokren a tezefort. Může všechny léky vzít dohromady ráno. Děkuji za informaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Lokren se s Warfarinem nijak neovlivňují.
Lék Tezefort mírně snižuje schopnost Warfarinu rozptýlit se v organizmu. Tezefort obsahuje účinnou látku Telmisartan a ta je v lidské metabolizaci rychlejší, čímž zpomaluje vstřebávání R-enantiomeru - účinné látky Warfarinu. Pokud s Warfarinem teprve začínáte, tak tato interakce nevadí, protože lékař přizpůsobí dávkování, aby dosáhl správné srážlivosti krve, takže užívejte léky společně, ale každý den pak již stejně. Při změně léčby Tezefortem je třeba počítat s vlivem na Warfarin, proto informujte lékaře kontrolujícího léčbu Warfarinem, při každé změně s tímto lékem.
Zde je název studie, při které byla zjištěna interakce Warfarinu a Tezefortu: Stangier J, Su CAPF, Hendriks MGC, vanLier JJ, Sollie FAE, Oosterhuis B, Jonkman JHG "Steady-state pharmacodynamics and pharmacokinetics of warfarin in the presence and absence of telmisartan in healthy male volunteers." J Clin Pharmacol 40 (2000): 1331-7

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEZADOUCI INTERAKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobry den.

Rada bych Vas poprosila o radu, zdali Warfarin zpusobuje nežádoucí interakce při užívání následujícího: Lapacho, Pau d'arco, Apixaban a Eliquis, případně kde mohu najít tuto informaci.

Mockrát děkuji :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pau d'arco a la pacho jsou jedno a to samé.
Warfarin a pau d'arco (la pacho) zvyšují antikoagulaci a může tak docházet ke krvácení, a například krvácení do mozku může končit i smrtí.
Apixaban se používá ke zpomalení srážlivosti krve a Warfarin se také používá ke zpomalení srážlivosti krve. Společně se mohou užívat jen pod dohledem lékaře, který tím sleduje svůj konkrétní cíl. Apixaban je k dostání v lékárně pod názvem Eliquis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nezadouci interakce

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN K A WARFARIN, PH MINERALS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Objednala jsem si doplněk stravy pH MINERALS a užívám už 17 roků warfarin. Obsah draslíku je 600mg v denní dávce. Asi je to velké množství k Warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebyly nalezeny žádné interakce mezi Warfarinem a draslíkem. To nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem na začátku jakékoliv doplňkové léčby a po prvních dnech užívání si nechte změřit srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Colostrum a warfarin

Co místo Warfarinu

Výběr antikoagulačních preparátů a dávkování závisí na typu onemocnění a na individuálním riziku tromboembolie u každého pacienta. Doporučuje se konzultovat možnost výměny Warfarinu za jiný preparát s příslušným kardiologem, který může také nový preparát předepsat (preskripce je omezena na kardiology a internisty).

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Pikusova.

Dobrý deň prajem,chcem sa spýtať či môžem užívať hlohovy olej pri warfarine ďakujem za odpoveď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hloh a Warfarin? Možné by to bylo, protože je známo, že hloh interaguje jen s těmito léky:
- Betablokátory, jako je atenolol, nadolol nebo propranolol.
- Blokátory kalciových kanálků, jako je diltiazem, nifedipin a verapamil.
- Dusičnany, jako je nitroglycerin a isosorbid.
- Digoxin
U Warfarinu nebyla doposud prokázána interakce. Ovšem je důležité vědět, že Warfarin je pro vás lékem na prodloužení života a je tedy velmi důležité, aby fungoval správně. Kvůli tomu chodíte na pravidelná měření srážlivosti krve. Informuje proto svého lékaře, aby u vás provedl častější sledování srážlivosti krve v prvních týdnech užívání hlohu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Šťáva z černého rybízu a Warfarin

Měli byste být opatrní, protože při pokusech na myších některé látky nalezené v černém rybízu snížily agregaci krevních destiček. Pokud byste šťávu z rybízu pili pravidelně, dejte vědět svému lékaři, protože možná bude nutné upravit dávku Warfarinu.

Zdroj: Může se černý rybíz při Warfarinu?

Poradna

V naší poradně s názvem ZAZVOR A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jake množstvi zázvoru je možne použivat s warfarinem? Ředi hodnê krev?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin se používá ke zpomalení srážení krve. Zázvor může také zpomalit srážení krve. Užívání zázvoru spolu s Warfarinem může zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Při užívání zázvoru s Warfarinem je nutné často kontrolovat krev. Při pravidelné konzumaci zázvoru možná bude zapotřebí změnit dávku vašeho Warfarinu. O tom, jaké množství zázvoru je možné užít společně s Warfarinem, rozhodnou jedině výsledky krevní srážlivosti, protože u každého člověka bude tato interakce jinak silná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin aj zázvor znižujú zrážanlivosť krvi

Warfarin a alkohol

Alkohol ve své podstatě zpomaluje účinky Warfarinu, což znamená, že pití alkoholu může vést k nahromadění léku ve vašem těle. Riziko se znásobuje, pokud máte i onemocnění jater. Jestliže během užívání Warfarinu budete pravidelně pít alkoholické nápoje, tak určitě svému zdraví neprospějete, Pití alkoholu by mělo být jen příležitostné. To znamená, že byste se měli vyvarovat pravidelného pití. Měli byste rovněž omezit množství, které pijete, na jednu nebo dvě dávky.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ORTOPENDEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Livoncová.

Mohu uzivat ortopeden když beru warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu platí, že každý doplněk stravy by měl být prokonzultován s lékařem, ke kterému chodíte na QUICK - měření srážlivosti krve. Je to proto, že se nedá u každého pacienta vyloučit interakce doplňků stravy s Warfarinem. Lékař vám řekne kdy máte začít užívat doplňkovou léčbu Ortopendenem a zároveň naplánuje častější kontroly srážlivosti krve, aby se ujistil, že vše funguje správně. Proč je to důležité, aby o tom věděl lékař? Warfarin je vaší vstupenkou na prodloužený život. Když nebude Warfarin správně fungovat, tak ani vaše vstupenka nebude platit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a konopi

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. S jejich užíváním by měl za účelem ředění krve souhlasit lékař.

Mezi přírodní náhrady přípravku Warfarin patří zázvor, kari, skořice, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika, kajenský pepř, lékořice, česnek.

Více se o přírodních náhradách za lék Warfarin dozvíte zde.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem B12KOMPLEX FORTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ján.

Dobrý den.Mužů uživat b 12komplex forte když beru warfarin.Děkuji za odpověď..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jde výlučně jen o vitamíny řady B, tak by zde neměla být žádná interakce s Warfarinem. Ale i přesto si nechte změřit INR srážlivost krve po prvních dnech užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Funkce warfarinu

Vitamín K v černém rybízu

Jeden hrnek černého rybízu obsahuje přibližně 24 mikrogramů vitamínu K, což je asi 20 % denního doporučeného příjmu.

Zdroj: Může se černý rybíz při Warfarinu?

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu ve formě bylinek bývá účinná, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

O této problematice se více dozvíte zde.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Monitorování a dávkování

Cílem tohoto léku je snížit tendenci ke srážení krve, aby se zabránilo celkovému srážení krve. Účinek Warfarinu musí být pečlivě sledován průběžným testováním krve. Na základě výsledků krevních testů musí být denní dávka Warfarinu upravena tak, aby docházelo k cílenému srážení krve v určitém rozmezí. Na rozdíl od většiny léků, které jsou podávány fixně, je dávkování Warfarinu upraveno podle krevních INR (International Normalized Ratio) výsledků testů. Dávky se obvykle mění v průběhu času. Pilulky se vyskytují v různých barvách a každá barva odpovídá jiné dávce.

Zdroj: Warfarin

Strava při Warfarinu

Může se stát, že ještě narazíte na lékaře, kteří vás budou upozorňovat na nutnost dodržování warfarinové diety, což je dieta při antikoagulační léčbě, která spočívá v omezení až vyloučení ze stravy ty druhy zeleniny, které obsahují větší množství vitamínu K. Doporučený denní příjem zeleniny by však neměl negativně ovlivnit interakce mezi těmito dvěma látkami. Navíc vstřebatelnost a využitelnost vitamínu K v lidském organismu ze zeleniny není velká a neodpovídá tedy tabulkovým údajům o obsahu vitamínu K v jednotlivých druzích zeleniny. Je třeba zdůraznit fakt, že zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění.

Warfarin a následná dieta spočívá v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství. Tudíž by měla být zachována stabilita jídelníčku v obdobích mezi měřením INR. INR je měřeno jednou měsíčně.

Postup lege artis, což je doporučený postup během užívání Warfarinu, je docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku Warfarinu upravovat a takto současně zajistit účinnost i bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Pouze se doporučuje vyvarovat se náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny. Alkohol by se naopak měl omezit na minimum, protože může zvýšit účinek léku, což vede k vyššímu nebezpečí krvácení. Alkoholickým nápojům s vysokým % obsahu alkoholu byste se měli vyhnout úplně.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Dieta při antikoagulační léčbě

Dieta při léčbě Warfarinem (při terapii Warfarinem) by měla mít spíše nižší a stabilní obsah vitaminu K. Především je ale důležité, aby množství vitaminu K bylo stabilní na určité hodnotě a nekolísalo při podávání Warfarinu. Právě kolísání obsahu vitaminu K může pacienty nejvíce ohrozit. V takovou chvíli se totiž skokově mění srážlivost krve a hrozí tvorba krevních sraženin. Strava by měla být vyvážená, pestrá a neměla by pacientům působit stresovou zátěž.

Zdroj: Dieta při Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP