Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POKLES NOŽNÍ KLENBY

OBSAH

Bolest nohy ze strany

Tato bolest může být podmíněná nevhodným zatěžováním chodidel, nevhodnou obuví, patologií v oblasti nožní klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem PADÁNÍ PŘÍČNÉ KLENBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Marek.

Při delší chůzi mně začne hrozně bolet noha zespodu za prsty prsteníček a prostředníček. Domnívám se, že mně padá příčná klenba. Prosím Vás o radu co se s tím dá dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě byste měl navštívit lékaře ortopeda. Ten zjistí stav chodidel a může vám poskytnout předpis na vložky do bot a rehabilitace. Když to necháte jen tak, tak se stav bude zhoršovat a chůze se stane nemožnou. Bez lékařského vyšetření se jen tak naslepo určit příčina problémů nedá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Padání příčné klenby

Jak se projevuje bolest chodidel

Nejběžnější příčinou bolesti nohy je nošení špatně padnoucí obuvi. Těsné boty nezřídka způsobují otlaky prstů a vedou k řadě strukturálních defektů. Poklesem přední příčné klenby vznikne příčně plochá noha, přičemž se celá přední část nohy často rozšíří. Jde o získanou deformitu (příčinou může být i dědičná dispozice), která bývá způsobena častým nošením obuvi s vysokými podpatky a přetížením přední části nohy (téměř 90 % postižených tvoří ženy) či nošením obuvi se zúženým prostorem pro prsty. Propadlá klenba je téměř vždy doprovázena deformitami prstů a otlaky. Podélně plochá noha vzniká poklesem podélné klenby nohy a je často doprovázena valgozitou paty. Pokles podélné klenby se projevuje zvýšenou únavou a pálením nohou, zvýšenou potivostí nohou, otlaky a tvorbou křečových žil. Vrozená plochá noha je velmi vzácná, u dětí se začíná projevovat až kolem třetího roku věku. Příčinou mohou být nedostatečně vyvinuté vazy, ochablé svalstvo, dlouhodobé stání či chození v nevhodné obuvi, chození doma na boso. Další nejčastější příčinou bývá traumatické poranění nohy.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT OTOK NOHOU . se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Loschnerová.

mám už dva roky otoky nohou,je to divný otok mě to spíž připadá ,jako od propadlé klenby příčné a je to pocit jako když mi něco tlačí na chodidla .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit otok nohou .

Barefoot boty pro děti

Chůze v botách, které simulují chůzi naboso, je nejlepší a nejpřirozenější pro rostoucí dětské chodidlo, oproti botám se silnou neforemnou podrážkou a podporou nožní klenby. Dětské barefoot boty nohy dětí nijak neomezují, naopak umožňují volnost pohybu od paty ke špičce. Ultratenká podrážka nabízí maximální senzorickou zpětnou vazbu a zároveň největší možnou ochranu chodidlům. Bosé boty zabezpečí dětem kontakt se zemí, takže se přirozeněji hýbou a lépe vnímají odezvu těla.

Zde můžete vidět, jak vypadají barefoot boty pro děti.

Zdroj: Barefoot boty

Diskuze

V diskuzi PADÁNÍ PŘÍČNÉ KLENBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Marek.

Při delší chůzi mně začne hrozně bolet noha zespodu za prsty prsteníček a prostředníček. Domnívám se, že mně padá příčná klenba. Prosím Vás o radu co se s tím dá dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hedvika.

Dobrý den,jsem užití měsíce po operaci zbortene klenby noha mě pořad dost bolí chodím o berlich a na nohu nemůžu stoupnout je to normální?

Zdroj: diskuze Padání příčné klenby

Příznaky

Náhlý pokles krevního tlaku způsobuje mžitky před očima, rozostřené vidění (příčinou nedostatečné prokrvení), točení hlavy, mdloby, celkovou nevolnost.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Chodidlo – popis

Chodidlo je první a poslední částí našeho těla, která se každý den dotýká země. Podporuje nás při chůzi či běhu a je základem držení těla i jeho pohybu. Chodidlo se skládá z kostí, šlach, tuku a mnoha přidružených tkání. Chodidla jsou velmi silná, a přestože nejsou tak pružná jako ruce, dokážou vykonat širokou škálu pohybů.

Tvar udržují napříč probíhající vazy a šlašitý třmen. Svaly jdoucí podélně chodidlem se chovají podobně jako tětiva luku. Z těchto svalů jsou nejdůležitější ohybače prstů a musculus tibialis posterior (zadní sval holenní), který podchycuje nejvyšší místo klenby.

Vazy samy by nestačily k udržení klenby, proto se na této funkci podílejí i svaly jdoucí podélně chodidlem, povrchové krátké svaly chodidla a šlašitý třmen. Vnitřní okraj nohy zvedá musculus tibialis anterior (přední sval holenní), vnější okraj nohy zvedá musculus fibularis longus (dlouhý sval lýtkový). Spolu vytvářejí šlašitý třmen, který klenbu podchycuje a tahem zvedá.

Nožní klenba je vystavována zátěži, například při dlouhém stání, a působící síly mají tendenci klenbu snížit. Jelikož je klenba udržována převážně svaly, při jejich ochabnutí nebo únavě dochází k poklesu klenby. Naopak při zkrácení krátkých svalů chodidla dochází k vytvoření vysoké klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Diskuze

V diskuzi MINERÁLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Po zjištění, že mám dnu,jsem se půl roku držela stranou od zakázaných potravin,a po kontrolních testech mi byla zjištěna KM na horní hranici, pokles téměř o 80 jednotek,zato se mi zvýšil cholesterol ,což moc nechápu. Ale k dotazu, všude se píše,že se mají pít minerálky zásadité,patří mezi ně Ilsano z Chodové Plané?Moc děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Minerálky

Ortopedické onemocnění nohou

Podélně plochá noha

Vzniká poklesem podélné klenby nohy a je často doprovázena valgozitou paty. Pokles podélné klenby se projevuje zvýšenou únavou a pálením nohou, zvýšenou potivostí nohou, otlaky a tvorbou křečových žil. Vrozená plochá noha je velmi vzácná, u dětí se začíná projevovat až kolem třetího roku věku. Příčinou mohou být nedostatečně vyvinuté vazy, ochablé svalstvo, dlouhodobé stání či chození v nevhodné obuvi, chození doma na boso.

Symptomy:

  • pokles podélné klenby nohy
  • valgózní postavení pat

Terapie: chůze na boso po nerovném terénu a masáže nohou, individuálně tvarované stélky, správná zdravotní obuv s prostornou špicí, široký pevný klínek, pevný opatek a pevný, dostatečně široký nízký podpatek.

Příčně plochá noha

Vzniká poklesem přední příčné klenby, přičemž se celá přední část nohy často rozšíří. Jde o získanou deformitu (příčinou může být i dědičná dispozice), která bývá způsobena častým nošením obuvi s vysokými podpatky a přetížením přední části nohy (téměř 90 % postižených tvoří ženy) a nošením obuvi se zúženým prostorem pro prsty. Příčně plochá noha je téměř vždy doprovázena deformitami prstů a otlaky.

Terapie: použití korekce do obuvi („srdíčka“).

Vysoký nárt

Je charakteristická abnormálním vyklenutím podélné klenby nožní za současného snížení nebo zborcení klenby příčné. V důsledku přetížení přední části nohy se zde vytvářejí otlaky. Vysoký nárt patří mezi vrozené defekty nohou. Příčinou může být i nošení příliš krátké obuvi.

Terapie: nošení prostorné obuvi s dostatečnou výškou pro nárt, zhotovení individuální ortopedické stélky.

Deformity prstů

Nošením nevhodné obuvi, zejména příliš těsné a krátké, trpí nejvíce prsty nohou. Proto patří deformity prstů k nejčastějším získaným deformitám nohou.

Jedná se například o:

  • vbočený palec
  • vybočený malík
  • kladívkové či drápovité prsty
  • přeložené prsty

Terapie: nošení prostorné obuvi, používání korekcí prstů, ortopedických vkládacích stélek, správně prováděná pedikúra, případně operace.

Dvojitá pata

Vyskytuje se na zadní straně paty v důsledku nošení těsného lodičkového či mokasínového střihu obuvi. Příčinou bývá špatně tvarovaný (příliš uzavřený) opatek a tvrdá pata obuvi.

Terapie: nošení obuvi se správně tvarovanou a polstrovanou patou, případně operace.

Patní ostruha

Vzniká pod dolním hrbolem patní kosti (zespodu paty), zejména u podélně ploché nohy.

Terapie: odlehčení postiženého místa podpatěnkou (podkova), nošení obuvi s vyšším odpruženým podpatkem (cca 5 cm), případně operace.

Podnehtová exostóza (výrůstek)

  • tlakem ve špici narůstá na nehtovém článku kostěný výrůstek.

Exostóza na nártu

  • vzniká tlakem pevné bandáže obuvi na nárt (například lyžáky, brusle).

Zdroj: Nemoci chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY KOTNIK BEZ URAZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Niku.

Dobry den, prosim o pomoc.. Pred mesicem jsme byli s rodinou na horach a ja vytahla po roce pohorky, druhy den rano me bolel nart na prave noze na dotek, nemohla jsem byt v zadnych botech ani v pantoflich vse me ze zhora tlacilo a desne bolelo.. Po par dnech se mi udelal otok nartu i prsty byli natekle..Omezen pohyb.. Vzdy po chvili chuze se to trosku zlapsilo ta bolest.. Asi po 14 dnech to bolet postupne prestalo.. Ale ted mam stale otok uz nemam natekly nart ale kotnik+cca 2cm na lytko..Noha neni tepla, nijak zbarvena jen citim jakoby slabe tuhnuti lytka.. Videli me 4doktori a nikdo nepomohl.. Brala jsem ketonal retard, chladila jsem, stazene jsem to mela, octovy zabaly jsem zkousela.. A delali mi jen RTG i presto ze jsem rekla ze jsem uraz nemela.. Ale jine vysetreni zadne BOHUZEL.. Podotykam ze mi je 24let a jsem mama a servirka, kourim rok nejslabsi ktere vyrabeji a jeste pred dvemi mesici jsem chodila pravidelne 2x tydne na zumbu a zatim se s nicim nelecim. Poradite mi nekdo prosim, uz jsem z toho vazne zoufala. Mockrat dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě došlo k namožení svalů klenby a na to vám pomůže opakovaná reflexní masáž chodidel a lýtek. V Čechách tuto terapii bezvadně provádí thajky. Hledejte thajské masáže ve svém okolí a dopřejte si masáž nohou dvakrát až třikrát týdně. Do měsíce by se mělo vše spravit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklina

Anatomie nohy (chodidla a jeho hřbetu)

Popis

I nohu tvoří několik kostí, celkově se kostra nohy nazývá skeleton pedis. Noha je vlastně podkladem celé kostry člověka, a tak nese celou váhu lidského těla, proto je třeba, aby kosti byly odolné.

Části nohy

a) kosti

Nohu tvoří kotníky, kosti holenní a lýtkové, současně také několik kostí zánártních (= ossa tarsi), kostí nártních (= ossa metatarsi) a prstů (= phalanges). Kostí zánártních je v chodidlu 7 a počítají se od paty směrem dopředu. Největší z nich je kost patní (= calcaneus) a kost hlezenní (= talus), před nimi se nachází menší kost loďková (= os naviculare) a tři kosti klínové: vnitřní (= os cuneiforme mediale) střední (= os cuneiforme intermedium) a zevní (= os cuneiforme laterále), na stejné úrovni se také nachází kost krychlová (= os cuboideum). Před kostmi zánártními se nachází pět kostí nártních (= ossa metatarsi), každá z nich vede k jednomu prstu nohy. Samotné prsty jsou tvořeny několika články. Palec u nohy tvoří dva větší články, ostatní prsty jsou ale tvořeny již třemi kostními články.

b) klouby a vazy

Stejně jako ruka i noha obsahuje klouby, které ale nejsou v noze tak pohyblivé jako v ruce. Kosti chodidla vytvářejí nožní klenbu, která umožňuje pružné našlapování. Klouby pojí různé části kostí, například kloub spojuje kost patní s hlezenní a člunkovou, nebo kost patní s kostí krychlovou, kost krychlovou s kostí člunkovou, kost člunkovou s kostí klínovou, kost krychlovou s kostmi klínovými a kosti nártní s prstovými články.

c) svaly

U chodidla se rozlišují svaly podle toho, jestli se nachází na hřbetu nebo na chodidlové části. Na hřbetu se nachází krátký natahovač prstů (= musculus extensor digitorum brevis) a krátký natahovač palce (= musculus extensor brevis). V chodidlové části se vyskytuje odtahovač palce (= musculus abductor hallucis), přitahovač palce (= musculus adductor hallucis), krátký ohybač palce (= musculus digitorum brevis), odtahovač malíku (= musculus abductor digiti minimi V), krátký ohybač malíku (= musculus flexor digiti minimi brevis V), krátký ohybač prstů (= musculus flexor digitorum brevis), čtyřhranný sval chodidlový (= musculus quadratus plantae) a další mezikostní svaly.

Svaly jsou zde velmi důležité, protože udržují nožní klenby ve správném postavení. U svalů je důležité, aby byly pevné a současně i pružné. Pokud by byly ale dlouhodobě přetěžovány, může se stát, že způsobí i pokles nožní klenby, a tím i způsobí ploché nohy.

d) klenby

U nohy se rozlišuje vnitřní klenba, zevní klenba příčná přední klenba. Vnitřní klenba vede od spodního hrbolu patní kosti přes kost člunkovou, první kost klínovou k první kosti nártní. Zevní klenba také začíná u spodního hrbolu patní kosti a vede přes krychlovou kost až k páté kosti nártní. Příčná přední klenba je tvořená hlavičkami druhé až čtvrté nártní kosti. Tato klenba se dotýká země ve třech místech, a to na hlavičce první kosti nártní, na hlavičce páté nártní kosti a na spodním patním hrbolu. Tato klenba nemá u všech lidí stejný tvar, někdo ji může mít vysokou, někdo nízkou. Zároveň tato klenba nemusí mít stále stejný tvar, časem se může změnit.

Klenby chodidla se významně podílejí na pohybu člověka, umožňují mu pohodlnou chůzi i na tvrdé podložce, protože tlumí otřesy při chůzi. Klenby také chrání měkké části chodidla a zároveň určují i velikost a tvar nášlapné části chodidla.

Zdroj: Lidská noha

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÝ POKLES KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Němečková.

Dobrý den,po prodělaném nervovém vypětí se mi hodně snížil tlak,je možný tento důvod?Nervově jsem špatná po pohřbu manžela,tlak kolísavý,točení hlavy,lékař mi předepsal lék Elicea,a Letrox.děkuji za radu,co jiného bych měla užívat.děkuji. Marie Němečková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sama jste si identifikovala příčinu svého problému s krevním tlakem - nervové vypětí. Zbavte se nervového vypětí a zlepší se vám tlak. S nervovým vypětím vám pomůže lékař psychiatr. Jeho pomoc bude účinnější, než jakékoliv další léky na tlak.
Ztráta blízké osoby je vždy těžká rána a trvá dlouho, než se zahojí, někdy to nejde vůbec a opuštěná osoba pak trpí do konce života, který se jí tím ještě navíc znatelně zkracuje. Ztráta vašeho manžela je těžká, ale na druhou stranu je to příležitost k novým začátkům. Nyní jste znovu opět svobodná a měla byste začít uvažovat, jako když jste byla v době námluv. Zkuste se soustředit na své sexuální pudy a povolte jim uzdu. Kolem je mnoho mužů, kteří by mohli naplnit vaše erotické fantazie a zbavit vás úzkosti po ztrátě manžela. Věřte, že sex je nejlepším lékem na zahojení bolístky po ztrátě partnera. I když se vám to možná zdá nepatřičné o těchto tématech uvažovat, až to zkusíte, uvidíte, že to funguje a pomůže vám to nastartovat nový život naplněný radostí. Zemřelého vám už nic nevrátí, ale zažít novou lásku, vzrušení a sounáležitost stále můžete, když si to sama sobě dovolíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhlý pokles krevního tlaku

Bolest chodidla v klidu

Bolest chodidla v klidu může signalizovat natažené drobné svaly na chodidle nebo můžete mít začínající ostruhu, případně zánět podélně příčné klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Petříčková.

Je možné užívat zázvor při vysokém krevním tlaku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když zkonzumujete méně než 4 gramy zázvoru denně, tak se nemusíte bát žádných jeho účinků. Nad 4 gramy se dostaví první účinky, mezi které patří i snížení krevního tlaku. U každého je tento pokles tlaku jiný. Zázvor navíc v množství větším než 4 gramy zpomaluje srážlivost krve, dráždí žaludek a způsobuje pálení žáhy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nepříznivé účinky zázvoru - vysoký tlak

Význam lordózy

Lidská páteř má svoji přirozenou křivku – krční lordózu, hrudní kyfózu, bederní lordózu. Lidská páteř drží vzpřímeně jen díky napětí svalů a vazů. Nejdůležitější jsou hluboké stabilizační svaly, které si můžeme představit jako pomyslný pás vedoucí od nožní klenby a ovíjející páteř až nahoru k lebce. Pokud jsou svaly a vazy v rovnováze, záda nebolí. Pokud však páteř nevhodně zatěžujeme, nastává svalová nerovnováha, některé svaly jsou více namáhané, tudíž přetížené, a jiné jsou naopak ochablé. Přetížené, neustále napjaté svaly mění svou strukturu – ubývá v nich svalových vláken na úkor vaziva a sval se takzvaně zkracuje. Tím se mění rozsah pohybu postižené části i její držení.

Zdroj: Lordóza

Poradna

V naší poradně s názvem PROPADLÁ KLENBA NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, na rehabilitaci, kam dochazim po operaci karpalniho tunelu mi řekl, že mohu mít propadlou klenbu, ráda bych věděla jestli existuje jiné řešení, než operace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Propadlá klenba nohy se dá kompenzovat pomocí ortopedických vložek do bot. Ortopedické vložky do bot jsou vyrobeny na míru, přesně podle otisku chodidla. Na tyto vložky přispívá i zdravotní pojišťovna, když na ně dostanete předpis od ortopeda. Další a neméně účinné jsou cviky na zpevnění klenby, například obléknutí ponožky bez rukou, jen s pomocí druhé nohy. Nebo psaní písmen tužkou zastrčenou mezi prsty u nohou a s oporou na patě. Taktéž masáž chodidel pomocí šlapání na tenisový míček. Poraďte se o tom se svým lékařem - ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Propadlá klenba nohy

Bolest chodidla

Když zmíníme dysfunkci či bolest v oblasti spodní části chodidla, tedy plosky chodidla zespodu v oblasti klenby, mnohé z nás napadne, že může jít o ostruhu na patě. Patní ostruhy a bolesti chodidla obecně mohou způsobit ztrátu funkčnosti chodidla, přičemž bývá postižena i klenba.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem CO POMŮŽE NA KUŘÍ OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Dobry den mam na boku chodidla vedle malicku par let stale tvrde kuri oko na pedikure se to vzdy kazdy mesic vyrizne a zase se to opet ukaze znovu pracuji cely den denne v zavrene bote prace s krovinorezem pilou atd. Casto je to dosti bolestive a neprijemne muzete me prosim poradit jak se toho opravdu zbavit? Dekuji s pozdravem Libor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zbavíte se toho tím, že změníte osu zatěžování chodidla. Nyní při každém došlapu zatěžujete malíkovou hranu chodidla a proto se na této namáhané straně neustále automaticky vytváří kuří oko. Cesta ke změně vede přes správné boty a v nich ortopedické vložky. Dále musíte posílit svaly klenby a vnější strany lýtka. S cvičením vám pomůže buď rehabilitační pracovník v případě lékařského poukazu od ortopeda a nebo fyzioterapeut. Čas, než se vše spraví, je individuální a záleží na vaší vůli a odhodlání. Prvním krokem by měla být návštěva lékaře na ortopedii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co pomůže na kuří oka

Co to jsou paličkovité nehty

Paličkovité prsty se odborně nazývají pachyakrie. Znamená to, že poslední článek prstů rukou, ale i nohou je významně rozšířen, nehet má tvar hodinového sklíčka. Hyperplazie periostu bez nápadnější osifikace pravděpodobně vzniká v důsledku otevření periferních arteriovenózních zkratů při oběhové nedostatečnosti vrozené srdeční vady, chronické plicní choroby a dalších, ale rovněž po stimulaci látkami, které produkují cirhotická nebo i jinak poškozená játra; v neposlední řadě též jako součást některých paraneoplastických syndromů. Někdy se termínem pachyakrie označují také změny prstů u akromegalie, obvykle též akropachie.

Toto onemocnění se často zaměňuje s takzvanými kladívkovými prsty. Ovšem pozor, kladívkové prsty jsou častou deformitou, zejména u žen staršího věku. Příčinou je postupný pokles nožní klenby degenerací vazů a ochabnutím svalů. Tím se noha prodlouží a šlachy natahovačů prstů jsou tím relativně zkráceny a stahují prsty do kladívkového postavení. V místech, kde dochází ke tření prstů o obuv, se často tvoří bolestivá kuří oka, hlavně na horní straně mezičlánkového kloubu prstů, nejčastěji na 2. a 3. prstu nohy. Deformita bývá spojena se syndromem příčně ploché nohy a vbočeným palcem, tudíž nemá nic společného s pachyakrií.

Paličkovité prsty jsou charakteristické rozšířením posledních článků na rukou nebo na nohou, které provází sférický nehet. Tyto paličkovité nehty mají tvar podobný hodinovému sklíčku. Onemocnění je nevratné a jeho příčinou je pravděpodobně otevření cévních spojek mezi tepnami a žílami u končetin. Diagnostikuje se pomocí takzvané kapilaroskopie, kdy se mikroskopem pozoruje chování vlásečnice nehtového lůžka po zakápnutí speciálním olejem.

Paličkovité prsty mohou být vrozené, vyskytují se například u pacientů s vrozenými srdečními vadami nebo chronickým plicním onemocněním, ale nikoli u nemocných s tuberkulózou nebo obstrukční plicní nemocí. Bývají i projevem nemoci jater a mohou indikovat nádorové onemocnění.

Zde můžete vidět, jak vypadají paličkovité prsty.

Zdroj: Paličkovité prsty

Kosti v chodidle

Kostra nohy je uspořádána do dvou klenebních oblouků – podélného a příčného. Podélná klenba je dána vyšším vnitřním obloukem, který tvoří tři vnitřní paprsky s vrcholem v kosti loďkovité. Zevní klenba je nižší, méně rigidní, a je tvořena dvěma zevními paprsky a kostí krychlovou. Příčná klenba je podmíněna tvarem a uspořádáním klínovitých kostí, dopředu klenutí ubývá a za normálních okolností leží hlavičky všech nártních kostí ve stejné rovině, takže v zatížení je hmotnost těla rozložena na všechny paprsky.

Příčná klenba je nejnápadnější v úrovni kostí klínových a kosti krychlové. Na jejím tvaru se podílejí dva hlavní paprsky nohy. Vnitřní pruh jde od kosti hlezenní, zahrnuje kost loďkovitou, kosti klínovité a první 3 kosti záprstní. Vnější pruh tvoří kost patní, krychlová a 4. a 5. kost záprstní.

Udržení podélné a příčné klenby je závislé na třech činitelích:

  1. na kostní architektonice;
  2. na ligamentózním (vazovém) systému nohy;
  3. na svalech nohy.

Oba oblouky klenby jsou primárně tvořeny uspořádáním kostěných elementů kostry nohy a jejich zajištěním vazy. Svaly mají druhotnou úlohu, i když důležitou, při udržování klenby během dynamického zatížení.

Zdroj: Bolest chodidla

Co je barefoot

Barefoot boty věrně napodobují pocit chůze či běhu naboso, což jsou činnosti pro člověka nejpřirozenější. Boty jsou navrženy tak, aby poskytovaly dokonalý kontakt s terénem a maximálně přirozený pohyb – to zajišťuje tenká podrážka. Zároveň však chrání chodidla před možným zraněním ostrými předměty a proti vlivům počasí. Barefoot boty jsou vyráběny za pomoci nejmodernějších technologií a prvotřídních materiálů, takže ochrana chodidel je více než dostatečná.

Barefoot boty mají tloušťku podrážky od pouhých 3 do 6 mm. Boty s tenkou podrážkou tak nabízejí nejlepší možný kontakt s terénem, ve kterém se pohybujete. Podrážka bot je oděru vzdorná a s ochranou proti propíchnutí. Podrážka je stejně široká po celé své délce, takže boty mají nulový sklon mezi špičkou a patou. Pata tedy není nepřirozeně výš než špička, jak se to běžně děje u ostatních druhů obuvi, ať už jde o minimalistické boty či klasické běžecké boty. Podrážka barefoot bot je v jedné rovině s přední částí chodidla. Barefoot obuv nemá také žádnou podporu nožní klenby. Bota není vystlána žádnou pěnou, a tak může vaše chodidlo plně vnímat informace o terénu, v němž se pohybuje. Barefoot boty jsou neskutečně pohodlné. Špička boty je anatomicky tvarovaná, což zaručuje prstům přirozený pohyb nezávisle na sobě – jedná se o boty simulující chůzi naboso. Noha se v barefoot botě nachází bezprostředně nad tenkou podrážkou. Prakticky vzniká pocit, že nemáte boty na noze.

Zdroj: Barefoot boty

Co může způsobit náhlý pokles tlaku

Nízký krevní tlak může být zapříčiněn dehydratací nebo závažným chirurgickým onemocněním. Náhlý pokles krevního tlaku také může nastat u lidí s poruchou nervového systému, například u alkoholické nebo diabetické neuropatie, u onemocnění zvaného skleróza multiplex, nebo při léčbě beta-blokátory. Další možností náhlého poklesu tlaku může být postprandiální hypotenze, což je nízký tlak vyskytující se po jídle. U jiných se objeví po mrtvici, nehodě či jiném traumatu poškozujícím nervy a senzory krevního tlaku. U většiny se však posprandiální hypotenze vyvíjí v průběhu stárnutí organismu, kdy klesá schopnost těla reagovat na náhlé změny krevního tlaku. Posprandiální hypotenze se vyskytuje u onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, diabetes, Parkinsonova choroba a další nervy poškozující onemocnění. Nízký krevní tlak je léčitelný, ale je důležité zjistit, co je příčinou tohoto zdravotního stavu.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Korektor

Vhodnou prevencí je volba správné obuvi a zejména její střídání. V případě již začínající deformity velmi pomáhá kvalitní individuálně upravená dynamická vložka v botách. V počátečních stadiích a v prevenci vbočení palce se doporučují dynamické a individuálně upravitelné ortopedické vložky korigující vbočené postavení nohy a podporující příčnou klenbu, k tomu je zapotřebí vhodné cvičení. Další možností jsou různé korektory postavení palce i chrániče bolestivého „kloubu-haluxu“. Úspěšně lze řešit problém vbočených palců rehabilitací a cvičením, masážemi a celkovou relaxací nohou, kombinovanou s cíleným posílením svalů. Dobré výsledky má v poslední době léčba rázovou vlnou, ale jen v pokročilých stadiích.

V rámci konzervativní terapie se doporučuje užívání meziprstních korektorů a ortopedických vložek do bot. Fyzioterapie je nejdůležitější složkou konzervativní terapie. Zlepšuje postavení nohy (držení klenby nožní), zlepšuje sílu svalů nohy ve stoji a při chůzi, upravuje stereotyp chůze a zapojení palce ve fázi odrazu. Užívání různých typů náplasťových fixací (taping) přednoží pak slouží ke zpevnění palce a jeho udržování v lepším postavení při chůzi.

Correct Toes neboli korektory prstů pomáhají předejít i opravit běžné problémy s chodidly jako haluxy, kladívkové prsty, plantární fascitidy nebo ploché nohy bez ortopedických vložek, medikamentů či operací. Jak dlouho se smí korektor používat, je velmi individuální a záleží na stavu poškození.

Takto vypadají korektory haluxu.

Zdroj: Haluxy

Jak poznáte plochou nohu?

 

Stanovení diagnózy ploché nohy je jednoduché pomocí plantoskopu nebo plantografu. Mezi první příznaky ploché nohy patří únavnost nohou, hlavně po delší chůzi a stání, otoky, pocit těžkých nohou, někdy pálení až trnutí nohou, jindy pocit chladu. Často mívají tyto potíže prodavačky, kadeřnice, nebo číšnice. Později se přidávají bolesti nožní klenby od paty až do prstů, které mohou vystřelovat do nártu a ke kotníku. Přidávají se otlaky na plosce nohy a objevují se "kuří oka". U příčné ploché nohy se rozšiřuje přední část nohy, vzniká otlak a zduření na vnitřní straně kloubu palce, tedy vbočený palec. Následkem rozvoje ploché nohy vznikají i kladívkové prsty a jiné deformity prstců. Pro různé vady a potíže jsou vhodné různé typy ortopedických vložek, které může po odborném vyšetření předepsat lékař.

 

Pro ochranu a pohodlí nohou

 

Úplně nevhodné jsou měkké boty a obuv se zakřivenou konstrukcí. Nejvhodnější je obuv s tvrdší vnitřní částí podešve a prvky kontroly pohybu, tedy se správně zhotovenou stélkou, volnou prostornou špičkou a pevným opatkem. Materiál by měl být prodyšný, lehký a poddajný. Ideální je volit obuv, odvíjející se od anatomie, fyziologie a biomechaniky nohy.

 

Nabídka na trhu zahrnuje různé typy obuvi a značek od různých výrobců. Pestrou škálu doslova pro celou rodinu najdete např. v nabídce značky KEEN. Tato obuv splňuje všechny požadavky pro zdraví vašich nohou. To ale není na úkor designu, který odpovídá požadavkům moderního outfitu.

 

 

Zdroj: agentura HBA

PR prezentace

Zdroj: Vyzrajte na ploché nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP