Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

WALFARIN A JEHO VEDLEJŠÍ ÚČINKY

OBSAH

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Poradna

V naší poradně s názvem MUMIO ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobrý deň, užívam walfarin a chcela by som vedieť, či sa môže zároveň užívať mumio, ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mumio je černá pryskyřice pocházející z Asie. Obsahuje minerály a stopové prvky. Ty nijak neovlivňují účinky Warfarinu. To ale neznamená, že je jeho užívání během léčby Warfarinem bezpečné. Za bezpečné ho lze označit teprve po ověření, že neovlivňuje léčbu Warfarinem, a to testem srážlivosti krve po prvním týdnu užívání. Domluvte se se svým lékařem, že hodláte užívat mumio, aby dohlédl na bezpečnost této kombinace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mumio účinky

Nežádoucí a vedlejší účinky

Chia semínka mají blahodárný vliv na náš kardiovaskulární systém, nervovou soustavu a imunitu. Jsou zkrátka pro všechny bez rozdílů věku a pohlaví. Ale i tak v sobě skrývají určitá nebezpečí, která je třeba respektovat:

  • Chia semínka můžou zvýšit účinky léků na snížení krevního tlaku. Pokud v současné době užíváte anti-hypertenzní léky, nebo máte jiná rizika pro onemocnění srdce, poraďte se se svým kardiologem před použitím Chia semínek.
  • Chia semínka můžou zvyšovat aktivitu léků určených pro kontrolu hladiny cukru v krvi. Pokud trpíte cukrovkou, promluvte si se svým diabetologem o používání Chia semen ve vaší stravě.
  • Pokud užíváte lék Warfarin na ředění krve, pak Chia semínka raději vynechte.
  • Chia semínka můžou způsobovat alergické reakce. Nejvíce u lidí, kteří jsou alergičtí na hořtici a na hořčičné semeno.
  • U některých lidí se může projevit nadýmání po snědení většího množství Chia semínek.

Zdroj: Chia semínka a jejich vedlejší účinky

Diskuze

V diskuzi VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

ty "vedlejší účinky" v podobě akné nejsou v podstatě žádné vedlejší účinky.... tělo se díky MSM zbavuje různých patogenů v těle a tedy ho čistí. Toto čištění je provedeno všemi různými způsoby, tedy i skrz kůži. Po pročištění tyto účinky zase vymizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Sema.

Otázka-je možné používat Tebokan 120mg současně s lékem Warfarin, jedná se mi o to zda může snižovat účinek Warfarinu jak třeba vitamin K obsažený v zelenině ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Vedlejší účinky

Nežádoucí účinky Warfarinu

U příbalového letáku každého léku se najdou nežádoucí účinkywalfarin samozřejmě není výjimkou. Jeho nejvážnějším nežádoucím účinkem je riziko krvácení, i proto se v některých případech doporučuje neprodleně kontaktovat lékaře. Lékaře by pacient měl vyhledat, pokud krvácí z nosu déle než deset minut, objeví krev v moči (případně i při zvracení), nebo ve stolici (případně stolice má černou barvu), pokud se mu nadměrně tvoří modřiny bez zjevné příčiny, při neobvyklých bolestech hlavy. U žen je pak třeba sledovat i neobvykle silné menstruační krvácení, nebo krvácení mimo cyklus. Lékaře je také vhodné vyhledat při neobvyklých pocitech únavy / slabosti, jestliže pacient kašle krev, či krvácí z nosu, dásní nebo uši, jestliže se u něj objeví neobvyklé otoky, nebo má potíže s dechem. Stává se, že pacient s předepsaným lékem warfarinem má také horší průběh různých běžných onemocnění (nastydnutí, horečka atd.), i v takovém případě je vždy vhodné vyhledat lékařskou pomoc a svůj stav konzultovat s lékařem.

Při užívání warfarinu ale může být problematické i třeba obyčejné říznutí nožem v kuchyni, pokud by taková rána nepřestala do pěti minut krvácet, je lepší vyhledat lékařskou pomoc. Stejně tak ale i při různých poraněních, u kterých je možné, že zároveň došlo i k vnitřnímu krvácení (například autonehoda, zranění hlavy atd.)

Nežádoucí účinky jsou při užívání tohoto léku i u těhotných žen, kromě toho že u žen i u plodu může způsobit krvácivé komplikace (především do centrálního nervového systému) během těhotenství, tak má warfarin také velmi negativní účinky na vývin plodu. Může způsobit nejen spontánní potrat, ale i úmrtí plodu jak před porodem, tak i časně po něm. Mimo to může také u plodu vyvolat řadu vrozených anomálií (př. poškození zraku, poškození centrální nervové soustavy). Jeho nežádoucí účinky jsou velmi vysoké, a i proto lékaři ženám doporučují přejít na jiný lék i v okamžicích kdy těhotenství jen plánují. Nejhorší důsledky má totiž podání warfarinu během prvního trimestru těhotenství.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Diskuze

V diskuzi RUTIN, ASKORUTÍN, WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Palkovičová.

Užívam Walfarin. Veľmi často mi práskájú žilky v oku. Môžem užívať Askorutín, alebo Rutin spolu s Walfarinom. Ďakujem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rutin, Askorutín, Walfarin

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky očkování proti chřipce nebývají závažné, většinou jde o zarudnutí a otok v místě vpichu různé velikosti, které většinou samy vymizí, lze také přikládat studené obklady. Dále se vyskytuje pocit únavy či zvýšená teplota. Proto je vhodné v den očkování vyloučit jakoukoli fyzickou námahu a dodržet klidový režim.

Zdroj: Očkování proti chřipce

Diskuze

V diskuzi WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana janú.

Dobrý den, beru walfarin 10mg,naměřili mi 1.2 ,nevím jestli je to dobře nebo ne-
Dekuji za info

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Walfarin

Milurit a vedlejší účinky

Nežádoucí účinky se objevují zřídka, spíše u pacientů s porušenými renálními nebo hepatálními funkcemi. Milurit se nesmí užívat v těhotenství ani v období kojení.

Zdroj: Milurit

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA A JEJÍ NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Habrová Milena.

Přeji hezkýden

užívám walfarin ,můžu užívat k tomu Chlorellu.V lékarně mě jí prodala, ale jestli jí můžu nebo né, to neuměla odpovědět, díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Já bych chlorellu společně s warfarinem nedoporučoval. Může vám po chlorelle zhoustnout krev a mohla byste z toho mít trombózu, infarkt nebo mrtvici. Zkuste na detoxikaci raději nějakou osvědčenou detoxikační dietu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella a její negativní účinky

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták léku Prednison 20 mg.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.

Ještě jsem se chtěla zeptat, zda můžu jíst syrovou cibuli?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Může se jíst u walfarin dušené kedlubny.

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání Warfarinu

Interakce s jinými léky

Prednison tlumí účinky léků snižujících srážení krve, léků snižujících hladinu krevního cukru, snižujících krevní tlak a hladinu vitamínu D, zvyšuje nežádoucí účinky digoxinu, fenytoinu, protizánětlivých léků a močopudných látek vyplavujících draslík z organismu. Účinnost Prednisonu zvyšují hormonální antikoncepční přípravky a sulfonamidy. Bez porady s lékařem tedy neužívejte současně s Prednisonem žádné volně prodejné léky.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eda.

Mohu při uživání walfarinu užit paracetamol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Paracetamol je doporučeným lékem proti bolesti pro příležitostné užívání při užívání Warfarinu.
Nicméně užívání více než malých občasných dávek paracetamolu nebo jejich užívání po delší dobu, může zvýšit váš mezinárodní normalizovaný poměr (INR) a způsobit zpomalení krevní srážlivosti. To znamená, že zde existuje riziko krvácení a je pravděpodobnější, pokud se paracetamol užívá v dávkách vyšších než 2 g (4 tablety) denně po dobu delší než několik dní.
Pokud paracetamol interaguje s warfarinem a ovlivňuje INR, tak nejvýraznější účinky se zaznamenávají mezi prvním a třetím týdnem po začátku užívání paracetamolu, ale účinky mohou být pozorovány dříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Únava a závrať

Únava a závratě jsou nejčastějšími projevy při užívání léků na tlak. Toto platí zejména pro starší pacienty. Pokud jste měli po nějaký čas vyšší tlak a nyní začnete brát léky na jeho snížení, po určitou dobu se zpomalí proudění krve v krevním řečišti, zejména v oblasti mozku. Je třeba chvíli posečkat, než se vše uklidní. Tyto příznaky jsou ale mírné a zpravidla časem odezní, pokračujte tedy v užívání léků.

Pokud pociťujete únavu, kvůli lékům na tlak, které užíváte každý den, může zkusit po dohodě s lékařem užívat léčivo s menší frekvencí například obden. Ve dnech, kdy neužijete lék, tlak opět stoupne a budete se cítit lépe. Lékaři jsou ale k tomuto postupu skeptičtí a říkají „Pokud takhle budete pokračovat, je možné, že tyto vedlejší efekty nikdy neodezní, což se obvykle děje do dvou až šesti týdnů nepřerušované léčby.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Leitnerová.

Prosím mám dotaz , byl mi nasazen walfarin 5 a delší dobu užívám tramal kapky. Je to vhodná kombinace ? V propouštěcí zprávě jsem si přečetla , že jsem byla poučena o dietě, ale nikdo mě nepoučil.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důvěřujte svému lékaři a užívejte vše, jak vám bylo předepsáno. O podmínkách diety se poraďte se svým lékařem, který vám předepisuje warfarin. Jen on zná nejlépe váš stav a míru potřebné warfarinace a může lépe určit, které potraviny můžete konzumovat, a které léky můžete k tomu užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin

Následky ozařování prsu

Ozařování je většinou další fází léčby po prostém odstranění nádoru prsu. Léčba probíhá ambulantně, nejčastěji pět dní v týdnu po dobu čtyř až šesti neděl. Mezi vedlejší účinky patří únava, otoky a ztluštění kůže v místě ozařování. Čerstvý gel z aloe nanesený na postižená místa pomáhá ke zhojení kůže poškozené ozařováním.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Poradna

V naší poradně s názvem TRAZODONI HYDROCHLORIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jestli se po tomto léku nepřibývá a nemá vliv na pokožku.Též, bych chtěla vědět jak dlouho se musí brát.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trazodon je antidepresivum. Používá se k léčbě velké depresivní poruchy, úzkostných poruch a potíží se spánkem. Lék se užívá dlouhodobě ústy. Trazodon má své vedlejší účinky zejména v prvních týdnech léčby. Mezi ně však nepatří ani přibývání na váze ani vliv na položku. Běžné vedlejší účinky jsou sucho v ústech, pocit na omdlení, zvracení a bolest hlavy. Závažnější vedlejší účinky mohou zahrnovat sebevraždu, mánii, nepravidelnou srdeční frekvenci a patologicky prodlouženou erekci u mužů. Trazodon má také sedativní účinky.
Trazodon se používá od roku 1981 a patří mezi nejčastěji předepisovaná antidepresiva.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trazodoni hydrochloridum

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Ahoj,
právě jsem zasadila túje cca 50 cm vysoké v řadě po 30 cm od sebe. Máte někdo zkušenosti, zda mezi ně mohu zatím zasadit letničky ať to je trochu pestřejší, nebo jsou túje agresivní na další rostliny. Jak daleko od zeleninové zahrádky je mohu mít, aby úroda aspoň nějaká byla ?
Dík všem za odpověď.
Renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Myslíte si že učinky tohoto jsou vždy pozitivní a že nemužou vyvolat vedlejší učinky

Zdroj: diskuze Dotaz

Negativní účinky při vnitřním užívání

Jejich účinek je velice široký a hlavním využitím je především tlumení imunitního systému člověka na mnoha úrovních. Kortikoidy dokážou zablokovat například silnou autoimunitní nebo alergickou reakci, například u astmatu nebo u výskytu atopického ekzému na kůži.

Kortikoidy se mohou využívat v podobě tablet, mastí nebo i inhalačních kortikoidních léků.

Pokud se kortikoidy podávají v tabletách, vstřebávají do krve v miligramových dávkách a mívají nežádoucí účinky na celou látkovou výměnu organismu.

Dávky inhalačních kortikoidů jsou mikrogramové a vstřebávají se minimálně do krve, takže jsou svými nežádoucími účinky prakticky neškodné. Působí jen v tom místě, kde je to žádoucí, a na zbytek těla nemají prakticky žádný vliv, pokud je jejich dávkování v odpovídajícím množství.

Kortikoidy jsou na jednu stranu velice účinné, ale na druhou stranu velmi zrádné léky. Užívá-li pacient kortikoidy dlouhodobě a pak je náhle vysadí, může dojít až k jeho ohrožení na životě. Nadledviny člověka dlouhodobě užívajícího kortikoidy, je totiž přestanou přirozeně vyrábět. Vysazování musí proto probíhat postupně.

Jedním z nežádoucích účinků kortikoidů je celkové utlumení imunitních reakcí organismu, člověk se tak stává náchylnějším k různým infekcím a ke vzniku nádorových onemocnění.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP