Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BAREVNE SKVRNY NA DLANÍCH

OBSAH

Jak barevné kontaktní čočky obarví oko?

Většina barevných kontaktních čoček je navržena tak, aby napodobila přirozený vzhled barevné části oka (duhovky). Protože duhovka je tvořena z různých barevných tvarů a linií, tak některé barevné kontaktní čočky mají na sobě buďto řady drobných barevných teček anebo radiálně uspořádané barevné čáry a tvary, které vytvářejí sytou barvu duhovky se zachováním přirozeného vzhledu oka. Centrum čočky je čistě průhledné a nachází se v centru čočky nad oční zornicí, díky čemu je možné vidět.

Zdroj: Barevné kontaktní čočky

Diskuze

V diskuzi AKO ODSTRÁNIŤ ŠKVRNY Z REPAREXU NA TRIČKU ČERVENEJ FARBY ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý deň,začala som používať váš prípravok-reparex a som nadmieru spokojná.Čo mi robí problém,je to že pri používaní reparexu som si zašpinila červené tričko a slabo zelené tričko,určite by som to nechcela čistiť savom a ani peroxidom.Veľmi by som vás prosila,aby ste mi poradili čím by mi zišli tie škvrny z takýchto farebných tričiek.Zatiaľ dakujem a prajem pekný deň.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Skvrny z Reparexu jdou vyčistit a lehce. Použiju pár kapek Vanishu hned před praním barevné textílie, pak ji vyperu v pračce a všechny skvrny zmizí po 1 praní. Z kůže odstarníte taky velice lehce a to pleťovým mlékem.

Zdroj: diskuze Ako odstrániť škvrny z reparexu na tričku červenej farby ?

Barevné kontaktní čočky druhy

  • Dioptrické barevné kontaktní čočky mohou opravit anebo zlepšit krátkozrakost, dalekozrakost nebo i astigmatismus a zároveň při tom ještě mohou zvýraznit nebo změnit barvu očí.
  • Nedioptrické barevné kontaktní čočky, někdy také nazývány bezdioptrické čočky, jsou navrženy pouze pro kosmetické účely, jen aby změnily barvu očí, a nemají žádné korekční vlastnosti klasické kontaktní čočky.


Zdroj: Barevné kontaktní čočky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ DLANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie44.

Na levé ruce-dlani mám již asi 3 roky velký červený flek.Nebolí ani nesvědí,jen vypadá nezvykle-je sytě červený.V loni se mi stejný flek začal dělat i na pravé ruce. Můžete někdo poradit co s tím? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Sidonie44, několik let trvající červené skvrny na dlaních anebo také i na bříškách prstů nejčastěji souvisí s chorobami jater. Dělá se Vám akné nebo máte hnědé kruhy pod očima? Červené skvrny na dlaních mohou být dále způsobeny omrznutím v minulém období nebo mohou být také cévního původu. Taktéž se na jejich příčině může podílet streptokoková infekce. Bylo by vhodné s tím navštívit Vašeho obvodního lékaře a provést některá vyšetření, která by vedla k možnému zjištění příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené dlaně

Skvrny na zubech po bělení

Jestliže se rozhodnete pro bělení zubů, je vhodné tento proces konzultovat se stomatologem. Ten jednak stanoví diagnózu a zhodnotí riziko vedlejších reakcí, jednak určí, který způsob bělení je pro vás nejvhodnější (ordinační bělení chemické či za pomoci laseru, domácí bělení pomocí nosiče vyrobeného na míru a podobně). Tím se minimalizuje pravděpodobnost vzniku barevné disharmonie chrupu po ukončení bělení, což u volně prodejných bělicích prostředků není možné.

Zde můžete vidět skvrny na zubech po bělení.

Zdroj: Skvrny na zubech

Diskuze

V diskuzi AKTUÁLNÍ CENY FORMILU V LÍDLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Ahoj. Tak mame formily prasky 4,9 na bile a s mars mydlem za 199. Prasek na barevne 5,2 kg za 199. Pak tekuty na bile i barevne 2l za 89,90, tekuty s mars mydlem 3l za 99,90 a pak formil na vlnu a jemne pradlo 1,5 l za 99,90 a na prani jemneho pradla1,5 l za 99,90.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aktuální ceny Formilu v Lídlu

Barevné kontaktní čočky cena

Náklady na výrobu barevných kontaktních čoček jsou výrazně vyšší než u běžných čoček. Vyšší cena se pak musí vykompenzovat skvělým pocitem z dokonalé změny image, kterou barevné kontaktní čočky bezesporu umožňují. Zde je seznam nejlevnějších barevných kontaktních čoček barevné kontaktní čočky cena.

Zdroj: Barevné kontaktní čočky

Diskuze

V diskuzi KDE BAREVNÉ ČOČKY KOUPIT? NĚJAKÝ ESHOP? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Petráčková .

Máte nějaký obchod, který byste mi doporučili? Mám zkušenost, že je na netu všechno levnější... Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka Fišerová.

Já kupujuj barevky tady: www.kup-cocky.cz/typ…
ale stačí si hodit do GOOGLU a vypadnou ti stovky shopů:) Nebo mrknout na HEUREKA hodnocení:)

Zdroj: diskuze Kde barevné čočky koupit? Nějaký eshop?

3. Kryoterapie na pigmentové skvrny

Promluvte si se svým lékařem o kryoterapii. Kryoterapie je postup zchlazení kůže, který umožňuje zlepšit vzhled stařeckých skvrn. Při kryoterapii se aplikuje na pigmentové skvrny tekutý dusík, který zde může účinně zničit melanin, který způsobuje hnědé skvrny na kůži.
 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Diskuze

V diskuzi KDE BAREVNÉ ČOČKY KOUPIT? NĚJAKÝ ESHOP? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Petráčková .

Máte nějaký obchod, který byste mi doporučili? Mám zkušenost, že je na netu všechno levnější... Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Justýna.

Ahoj já kupuju tyhle www.cocky-kontaktni.… a jsou super. Nedráždí oči, neřežou, nepálí, sou příjemný na nošení.

Zdroj: diskuze Kde barevné čočky koupit? Nějaký eshop?

Pigmentové skvrny na nohou

Pigmentové a stařecké skvrny jsou nepravidelné hnědavé shluky, které se vytvářejí na naší pokožce a jejímu vzhledu příliš nelichotí. Jejich příčinou je porucha tvorby pigmentu. Pigmentové skvrny se vyskytují jak u dětí, tak u dospělých. Liší se od sebe intenzitou zbarvení. Nejčastěji se objevují v obličeji, dekoltu, na hřbetech rukou, ale můžete se s nimi setkat i na jiných místech na těle, jako jsou dolní končetiny. Od intenzity pigmentace skvrn se pak odvíjí jejich léčba.

Jak se jich zbavit

Nevzhledné barevné skvrnky lze z pokožky poměrně snadno odstranit a tón pokožky sjednotit, a to pomocí laseru, pulzního světla nebo prostřednictvím chemického peelingu.

Prevence

Máte-li k tvorbě stařeckých skvrn genetickou dispozici, začnou se vám v průběhu let na kůži postupně vytvářet. Své ovšem zaviní také hormonální změny, nedostatek vitamínů, nedostatečná funkce jater, nebo dokonce neodborné kosmetické ošetření spojené s nadměrným vystavováním se na slunci.

Zdroj: Hnědé skvrny na nohách

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Červenková.

Dobrý den!
Chci se zeptat, zda je vhodné užívat v těhotenství čaj z kozlíku lékařského, případně jakou jinou bylinku lze využít? Předem děkuji za odpověď!
Ludmila Červenková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila S..

Dobry den, prosim o radu. Po narozeni 2ditete se mi zacaly na dlanich a mezi prsty na rukou delat male puchyrky, ktere strasne svedi. Potom kdyz zaschnou se mi kuze loupe a delaji se mi praskliny. Kuze na dlanich je sucha a vadi mi vetsina kremu- pali a stipou. Zkousela jsem ruzne masti,ale vzdy po vysazeni se vse opakuje.

Zdroj: diskuze Otec pleskač bylinková poradna

Skvrny na zubech od čaje

Taktéž konzumace čaje může na zubech vytvářet hnědý až černý potah. Jedná se o zubní kámen, do něhož se ukládají pigmenty z čaje.

Zde můžete vidět skvrny na zubech od čaje.

Tyto skvrny, respektive zabarvený zubní kámen vlastními silami neodstraníte, proto je potřeba navštívit dentální hygienistku či zubního lékaře, kteří vám skvrny odstraní.

Zdroj: Skvrny na zubech

Diskuze

V diskuzi NAŠI ODBORNÍCI JSOU PŘIPRAVENI VÁM POMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Optik.

Dobry den, Nikol, kontaktni cocky zrejme Vasemu problemu neprizpeji, vysadte je a navstivte co nejdrive lekare. Puvodcem muze byt infekce, ktera se do oka dostala jinou cestou nez kontaktni cockou. Take je mozne, ze Vam cocky "nesedi", jsou proste lidi, kteri je nesnesou. Je nutna pravidelna prohlidka zda cocka nedeformuje vrchni vrtstvu oka. V kazdem pripade Vas problem je nutne co nejdrive resit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vaclav.

dobry den potreboval bych poradit mam po dlanich a po prstech takove byle pupence a nevim co to je

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Pestrý výběr barevných kontaktních čoček

Při výběru barevné kontaktní čočky, je velmi důležité posoudit, jak vypadají vaše oči a následně se rozhodnout pro nejpřirozenější vzhled. Barevné kontaktní čočky jsou vyráběny v různých velikostech, zabarveních a s různými vzory a hustotami průhlednosti. Barevné kontaktní čočky můžou být i dioptrické nebo můžou upravovat astigmatizmus.
 

Zdroj: Jakou barvu kontaktních čoček zvolit

Diskuze

V diskuzi CO ZPUSOBUJE PUCHURE V DLANICH A NA SLAPKACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava foltynova.

poc se tvori puchyre vdlanich a na slapkach

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co zpusobuje puchure v dlanich a na slapkach

Nevýhody barevných kontaktních čoček

Nežli si vyberete barevné kontaktní čočky, tak byste měli mít na paměti tyto klíčové faktory:

  • I když jsou různé velikosti čoček, které se hodí většině nositelů, tak můžou občas nastat situace, kdy se může barevná část posunout mimo duhovku. Tím se vytvoří méně, než přirozený vzhled, zejména při nošení neprůhledných barevných čoček.
  • Také velikost zorničky se neustále mění a přizpůsobuje se různým světelným podmínkám, jako v noci, kdy může být zornička větší než průhledný střed barevné kontaktní čočky. V těchto případech může být průhled přes barevné kontaktní čočky mírně zhoršen.

Zdroj: Barevné kontaktní čočky

Diskuze

V diskuzi KRVAVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

krvavé skvrny na předloktí,beru medrol,metotrexat

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Stařecké a pigmentové skvrny fotografie

Fotky, na kterých jsou vidět stařecké skvrny, jsou zde.

Fotky, na kterých jsou vidět pigmentové skvrny, jsou zde.

Zdroj: Čím vybělit kůži

Jablečný ocet a cibule

  • Rozkrájejte cibuli a zabalte ji tak, abyste z ní mohli vymačkat šťávu. Smíchejte jeden díl šťávy z cibule a jeden díl jablečného octa. Tuto směs naneste tamponem přímo na hnědé skvrny a nechte působit po dobu 30 minut. Ošetření by se mělo opakovat denně po dobu asi 6 týdnů nebo do té doby, dokud skvrny nezačnou mizet.

Zdroj: Na hnědé skvrny domácími prostředky

Jsou barevné kontaktní čočky bezpečné?

Ano, barevné kontaktní čočky jsou bezpečné, ale jejich zdravotní nezávadnost záleží na tom, jak se o ně staráte a jak je používáte. Je dobré, abyste před nákupem barevných kontaktních čoček navštívili svého očního lékaře nebo optika, který vám ukáže správné nasazování kontaktních čoček. Tím také zajistíte, jaký typ odstínu budete potřebovat a zároveň zjistíte, jak vám čočky sedí a jak jsou pro vás pohodlné a jestli vypadají přirozeně ve vašem oku.
Jako u běžných kontaktních čoček, tak i u barevných kontaktních čoček, nejsou žádné špatné následky pro vaše oči, pokud se budete řídit pokyny očního lékaře. Zejména záleží na době nošení a výměně kontaktních čoček. Pokud nosíte barevné kontaktní čočky pouze na zvláštních příležitostech a ne trvale, tak je to skvělá volba.

Zdroj: Barevné kontaktní čočky

Skvrny na zubech způsobené antibiotiky či metabolickými poruchami

Skvrny se mohou na zubech vytvořit rovněž v důsledku užívání antibiotik (tetracyklinových) nebo metabolických poruch organismu. Při diagnostice, jež bývá někdy obtížná, rozhoduje především tvar křídové skvrny a její umístění na zubu.

U demineralizace se většinou jedná o půlměsícovité skvrny v oblasti krčků zubů, kde ulpívá delší dobu povlak. Působením kyselin plaku se sklovina oslabuje a dochází ke vzniku prvního stadia zubního kazu – křídové skvrny.

U „tetracyklinových zubů‟ se jedná o proužky různě zbarvené zubní tkáně (od bílých skvrn až po hnědé). Bílé skvrny mohou vzniknout i při chronickém zvracení (ranní nevolnosti v těhotenství, bulimie a jiné), kdy povrch zubu naleptávají kyseliny žaludečních šťáv a ze skloviny se vyplavují minerály.

Zde můžete vidět skvrny na zubech po antibiotikách.

Zdroj: Skvrny na zubech

Co jsou pigmentové skvrny

Pigmentové skvrny jsou hnědá místa vyskytující se na různých místech pokožky. Zabarvení kůže způsobují buňky nazývané melanocyty (nacházejí se v kůži, ve vlasových folikulech, v okolí mazových žláz atd.), které společně s buňkami pokožky (keratinocyty) vytvářejí určitý barevně odlišený okrsek na kůži. Vlivem slunečního záření se zvyšuje počet i aktivita melanocytů, čímž dochází ke zvýšené produkci kožního barviva melaninu. Je to složitý chemický proces, při kterém hrají roli také hormony, bílkoviny a enzymy. Existuje však mnohem více příčin vzniku pigmentových skvrn. Stává se, že pokožka reaguje na některé kosmetické přípravky či léky, které společně s UV zářením způsobují množení skvrn. Nejsou sice nebezpečné, ale z kosmetického hlediska neestetické.

Pigmentových skvrn je několik druhů:

  • Lentigo - objevují se ve středním věku u žen i mužů, nejčastěji na rukách a obličeji a jejich barva se nemění podle množství slunečního záření, jemuž jsou vystaveny.
  • Ephelides – vyskytují se na hlavně na obličeji a mění barvu podle intenzity slunečního záření.
  • Chloasma (uterinum) – vznikají vlivem hormonální nerovnováhy nejčastěji v obličeji
  • Melasma – větší ložiska vyskytující se hlavně na obličeji (čelo, spánky) a krku převážně u žen. Reagují na UV záření, mohou sami vymizet.

Zdroj: Pigmentové skvrny

Stařecké skvrny

Tzv. stařecké skvrny (někdy lidé hovoří o jaterních skvrnách, odborně jde o aktinickou pigmentaci) jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i jinde po těle. Posouzení toho, zda jde o stařeckou skvrnu, ale nemusí být vždy jednoduché. Pokud máte tedy nějaké pochybnosti, je dobré se svěřit do rukou lékařů. Domácí či neodborné odstraňování projevů, u nichž si nositel není jistý jejich charakterem, není na místě.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji

Pigmentové skvrny na holeních

Hnědé skvrny nebo fleky v těchto místech mohou být neškodnými projevy anebo mohou signalizovat počínající onemocnění kůže. Nejčastěji se jedná o dermopatii. Dermopatie se projevuje jako světle hnědé, šupinaté skvrny. Tyto skvrny mohou mít oválný nebo kruhový tvar. Někteří lidé se mylně domnívají, že se jedná o takzvané stařecké skvrny. Porucha se vyskytuje nejčastěji v přední části obou nohou. Skvrny nebolí, „neotvírají se“ ani nesvědí.

Příčiny

Hnědé skvrny na holeních nebo fleky na holeních mohou být způsobeny změnami malých krevních cév. Následkem jsou projevy na kůži zvané dermopatie. Na kůži vznikají světle hnědé šupinaté oválné fleky. Takové skvrny nebolí ani nesvědí a nevyžadují zvláštní léčbu. Ovšem pokud dojde k podráždění a narušení kožní bariéry, tak je nutná lékařská kontrola, jelikož zde hrozí riziko infekce. A samozřejmě pokud hnědé skvrny na holeních začnou měnit barvu, je také důležité s tímto problémem obeznámit lékaře.

Obrázky

Na těchto obrázcích můžete vidět pigmentové skvrny objevující se na holeních.

Odstranění

Dermopatie je neškodná a není třeba ji léčit a nějakým způsobem odstraňovat.

Zdroj: Hnědé skvrny na dolních končetinách


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP