Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK UDĚLAT OBKLAD Z KOSTIVALU TINKTURA

OBSAH

Recept na přípravu obkladu z kostivalu

Ingredience: 1 čerstvý kořen kostivalu, 1 středně velký oloupaný brambor, gáza

Postup: Čerstvě vykopaný kořen najemno nastrouhejte, přidejte 1 najemno nastrouhaný brambor. Promíchejte a vytvořenou směs dejte na gázu a přiložte na bolavé místo.

Zdroj: Kostivalové obklady

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÉ OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím, Udělala jsem si obklad z listů kostivalu a nyní mám koleno červené oteklé až strupovité. Neví někdo jak se toho zbavit. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Listy kostivalu mohou způsobit vyrážku. Tuhé chloupky na listech a stoncích mohou způsobit podráždění pokožky. Můžete také být na kostival alergická.
Kostival může způsobit vážné alergické reakce. Přestaňte používat kostival a postižené místo ošetřete krémem s obsahem panthenolu. Do dvou týdnů po ukončení léčby kostivalem se pokožka vrátí do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kostivalové obklady

Tinktura

Postup: Vyryjte několik kořenů kostivalu, omyjte je ve vodě a postrouhejte. Slupka kořene se nijak neodstraňuje, strouhá se i s ní. Vzniklou kaši dejte do skleněné nádoby či sklenice a zalijte lihem tak, aby byl veškerý materiál pod hladinou lihu, a dobře uzavřete. Sklenici postavte na parapet a nechte aspoň 3 týdny louhovat. Potom přeceďte přes plátno či sítko a výslednou tinkturu skladujte ve skleněné láhvi.

Pokud máte nějakou pohmožděninu, můžete čerstvý postrouhaný kořen přímo přikládat na postiženou tkáň (vyvrtnutý kotník, namožené šlachy, bolavé svaly, zlomeniny, modřiny). Pozor, nepřikládejte na porušenou kůži, tedy ne do otevřených a krvavých ran.

Zdroj: Kostivalový obklad

Diskuze

V diskuzi ČESNEKOVÁ TINKTURA A JEJÍ ZDRAVOTNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

D. den, jak dlouho kolik dní se ma tinktura užívat? děkuji B.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Nebezpečí kostivalu

Kostival by se měl užívat zevně, protože obsahuje alkaloidy, které mohou být karcinogenní a při delším vnitřním užívání mohou poškozovat organismus. Na druhou stranu není v souvislosti s kostivalem lékařským popsán ani jeden takový případ.

Upozornění: Chcete-li rostlinu užívat vnitřně, rozhodně ne ve větším množství a déle než 10 dní.

Zdroj: Kostivalový obklad

Diskuze

V diskuzi TINKTURA Z HLOHU OBECNÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Může se tinktura z hlohu užívat kdyz beru silné léky na tlak ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tinktura z hlohu obecného

Kostivalová tinktura

Listy kostivalu jsou vhodné na obklady nebo celkovou koupel při revmatických bolestech, dně, bolestech kloubů či poruchách prokrvení. Kostivalový prášek a mast jsou dnes k dostání v mnohých lékárnách. Samotná výroba není složitá.

Postup: Sušené nebo čerstvé listy napěchujeme do sklenice až po hrdlo. Zalijeme pálenkou, vše musí být důkladně ponořeno. Postavíme na 2 až 3 týdny na slunce, kde necháme louhovat. Přecedíme a nalijeme do skleniček s uzávěrem.

Obklady z tinktury je možné s úspěchem používat při vnějších i vnitřních ranách, při poraněních všeho druhu - pohmožděninách, výronech krve a zlomeninách.

Zdroj: List kostivalu

Poradna

V naší poradně s názvem MĚSÍČKOVÁ TINKTURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Můžete mi poradit, kde koupit 80% líh? V lékárně mi řekli, že se nesmí prodávat. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Klidně použijte 60% a zvyšte pak dávkování o 20%.

Zdroj: diskuze Měsíčková tinktura

Dostupné výrobky s kostivalem

Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Zejména se vyrábí z listů a kořenů kostivalu. Doporučuje se používat výrobky vyrobené jen z listů kostivalu. Ujistěte se, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Poradna

V naší poradně s názvem TINKTURA DIVIZNOVÁ PLÍCNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Slámová.

je k dostání a kolik stojí???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, tinktura z květů divizny je běžně k dostání a je výborná na zimní nachlazení a kašel. Tady je cena diviznové tinktury a seznam obchodů, kde je možné ji koupit: www.zbozi.cz/?q=divi…

Zdroj: diskuze Tinktura diviznová plícní

Velmi účinné jsou obklady na pohmožděné a unavené svaly. Postup je velmi jednoduchý: hadřík namočený v bylinném čaji, v tinktuře nebo oleji umístěte na postiženou oblast. Kůže pohlcuje hojivé vlastnosti tekutiny, které tak pronikají do postižené oblasti. Obklady lze aplikovat teplé nebo studené. Teplé obklady jsou relaxační, pomáhají snižovat svalovou sílu a přivádí do dané oblasti více krve. Studené obklady zpomalují cirkulaci, pomáhají snížit krvácení a bolest v postižené oblasti.

Tinkturu z kořene kostivalu je dobré mít v domácí lékárničce. Je výborným pomocníkem při úrazech, zlomeninách, pohmožděninách, zánětech žil a šlach.

Zdroj: Kostivalový obklad

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZMÍRNIT OTOK TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladiskav.

Otekla mi tvar pruvan v aute.dekuji.za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednou z nejjednodušších věcí, které můžete udělat pro boj s otokem obličeje, je použít horký obklad. Připravte si teplý obklad a přitlačte jej na oteklou oblast. Tím se zlepší prokrvení oblasti a urychlí se hojení. Zmírní to otok a uleví od bolesti. Pokud nemáte horký obklad, můžete také použít horkou vodu a čistou utěrku. Ponořte látku do vody a jemně zatlačte proti vaší tváři. Vydržte 30 sekund a opakujte ještě jednou, nebo dokud neucítíte, že se tvář uklidňuje. Pro optimální výsledky byste měl provádět tento postup třikrát denně. Nejen, že je tento postup velmi účinný, je také jednoduchý na přípravu a nezabere mnoho času. Lze ho provést v kanceláři, doma, v autě, nebo kdekoliv jinde.
Pomoci může také brambor nakrájený na plátky, jenž se přiloží na 15 minut na oteklou tvář.
Omezení soli může taktéž přispět jako prevence proti opakování otoků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zmírnit otok tváře

Příprava kostivalové masti

Domácí výroba mastí je populární téma, proto zde přinášíme i návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim, jak jsme se již zmínili výše.

Důležité upozornění:

  • Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem! Takže při sběru a čištění používejte keramický nůž a keramickou škrabku.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ TINKTURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirda.

Dobrý den,k jakým léčebným účinkům se používá tinktura z plodů černého bezu ?
Jakým způsobem se používají listy černého bezu k obkladům ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tady je popsáno, jak se připravuje a používá tinktura z černého bezu: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Použití tinktury

Projevy kostivalu v těle

Kostival zmírní vaše bolesti a podpoří regeneraci tkání a hojení ran. Léčivé účinky kostivalu pocítíte na svém těle, budete-li ho používat lokálně na rány, vředy, zlomeniny, modřiny, podlitiny, výrony a vyvrtnutí. Příjemnou úlevu vám přinese také čaj z listů, a to při vředech, silné menstruaci, průjmech, dlouhodobém kašli, angíně, revmatismu, bronchitidě a zánětech dásní.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVAL NA ZUBY VE FORMĚ TINKTURY A NÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Výplachy úst tinkturou z kořenu kostivalu udrží zdravé a pevné dásně a tím i pevné krčky zubů. Je tedy velmi prospěšné použít kostival na zuby v případě paradontózy. A jak si doma připravíte z kořenu kostivalu tinkturu na zuby, zde je návod.

Nakrájený a očištěný kořen kostivalu vložíme do dobře uzavíratelné skleněné nádoby, a zalijeme ho 9 díly 38 - 40% žitné vodky, slivovice, režné nebo jiného alkoholu v této síle. Pak to dobře uzavřeme a postavíme na 10 - 14 dní na slunce nebo k topení. Občas protřepeme. Za 14 dní se černá tekutina slije do lahviček přes filtrační papír a popíše se názvem a datem, abyste to později poznali, protože nejlepší je tinkturu nechat uležet nejméně dva roky, protože pak je ještě účinnější a ještě mazlavější. POZOR! Kořen kostivalu nesmí přijít do styku s kovem, takže při čištění a krájení kořenu kostivalu používejte keramícké nože a škrabky!

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kostival na zuby ve formě tinktury a návod na přípravu doma

Možná rizika kostivalu

Rostlina obsahuje toxické alkaloidy, které poškozují játra, a vysoké dávky užívané dlouhodobě mohou způsobit až jejich rakovinu. Kostival by se neměl užívat déle než 10 dní, aby se alkaloidy stihly odbourat a vyloučit z organismu.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorotka.

Nějaká babská rada, na bolavé oči, slyšela jsem, že pomáhá šalvějový obklad..má někdo zkušenosti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Natálie.

Dva sáčky s černým čajem spařte vroucí vodou a nechte 2 minuty louhovat. Potom už jen vymačkejte vodu a na 10 minut přiložte na oči. Třísloviny v čaji by měly otok zmírnit.

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Jak udělat octový obklad

Ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na otok, protože snižují horkost a oteklost. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno. A jak na to: Namočte látku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Malíková.

Prosím poraďte, je lepší použít kořen, nebo listy k výrobě masti?? Děkuji za odpověď Malíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na výrobu kostivalové masti je nejlepší kořen kostivalu. Pozor ale při jeho zpracování, nesmí přijít do styku s ocelí takže použijte keramický nůž.

Zdroj: diskuze Výroba kostivalové masti

Co se sbírá u kostivalu?

Z rostliny se používá kořen, který se sbírá na jaře před začátkem vegetace nebo na podzim v září a říjnu. Rychle se omyje, rozpůlí a suší na slunci nebo při umělé teplotě, která nesmí být vyšší než 45 °C. Droga je bez zápachu, má svíravou a nahořklou chuť. Na průřezu musí být bílá. Někdy se také používají listy. Rostlina obsahuje toxické alkaloidy, jejich netoxické složky a allantoin.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Jak dlouho se nechává účinkovat

Obklad se nechává působit cca 30 až 40 minut po třech opakováních za sebou.

Zdroj: Octový obklad na otok

Použití kostivalu

V minulosti byl kostival používán také k léčbě žaludečních potíží. Tato bylina obsahuje nebezpečné látky nazývané pyrrolizidiny alkaloidu, které jsou velmi toxické pro játra a mohou způsobit i smrt. Nebezpečné látky v kostivalu se mohou vstřebávat do těla a škodlivé látky mohou zůstat v těle. Měli byste být opatrní, pokud používáte mast obsahující kostival. Nepoužívejte kostivalovou mast, pokud máte porušenou kůži.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Octový obklad na opuchnutí

Octan gel představuje osvědčenou recepturu (dříve octanová mast) v nové formě, tedy ve formě gelu. Octan gel je určen k okamžitému zevnímu použití: doporučuje se na mechanicky způsobené opuchnutí, pohmožděniny i na štípnutí hmyzem.

Zdroj: Octový obklad

Dávkování tinktury z pupenů stromů

Tinktura z pupenů se obvykle užívá 3krát denně 5 ml, které se před podáním zředí ve troše teplé vody. Chuť hotové tinktury může zlepšit malé množství medu nebo ovocné šťávy. Domácí tinktura z pupenů stromů se dá také použít při výrobě domácích krémů na ekzém anebo i proti akné. Například na přípravu habrového krému se hodí domácí tinktura z pupenů habru obecného.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP