Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

USPORADANI ORGANU

OBSAH

Obrázek lidského těla a vnitřních orgánů

Obrázek dutiny břišní muže.

Anatomie břicha ženy.

Zdroj: Anatomie břišní dutiny

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÉ ŠPINĚNÍ V MENOPAUZE V 41 LETECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Fialova.

Dobrý den,je mi 41 let a před půl rokem u mě vypukla menopauza poté, co jsem vysadila antikoncepci Depoproveru ,kterou jsem brala leta.zacala jsem slabě růžově špinit.je to možné,nebo mám mít obavy?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po vysazení antikoncepce nastává v těle přechod k normální funkci vašich pohlavnich orgánů a to může být doprovázeno mnoha příznaky, včetně růžového špinění. Při déle trvajících projevech je rozhodně na místě nechat se prohlédnout gynekologem, aby určili přesnou příčinu vašeho růžového špinění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Růžové špinění v menopauze v 41 letech

Biologické hodiny vnitřních orgánů

Biologické hodiny ovlivňují i aktivitu jednotlivých tělesných systémů nebo orgánů našeho těla v průběhu celých 24 hodin.

  • 23.–1. hodina – začíná pracovat žlučník
  • 1.–3. hodina – aktivují se játra
  • 3.–5. hodina – vrcholí činnost plic, ledviny jsou v klidu, prakticky přestávají vylučovat; dochází k maximální spotřebě kyslíku, látkové výměně, sycení mozku
  • 5.–7. hodina – v nejvyšší činnosti je tlusté střevo
  • 7.–9. hodina – dostává se do činnosti žaludek
  • 9.–11. hodina – v činnosti je slinivka břišní a slezina, kolem 11. hodiny nastává dopolední výkonnostní vrchol
  • 11. –13. hodina – doba aktivní činnosti srdce; kolem 13. hodiny dochází k náhlému pocitu únavy a poklesu výkonnosti
  • 13.–15. hodina – v nejvyšší činnosti je tenké střevo, začíná se zvyšovat fyzická aktivita
  • 15.–17. hodina – nejvíce pracuje močový měchýř
  • 17. –19. hodina – v činnosti jsou ledviny
  • 19. –21. hodina – nastává druhá perioda činnosti našich orgánů; do činnosti se dostává obal srdce a krev
  • 21.–23. hodina – doba činnosti ohřívačů těla, tělo se připravuje na spánek

Zdroj: Biologické hodiny

Poradna

V naší poradně s názvem PROKANAZOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Foukalová.

Dobrý den, vážení a milí, mám dotaz, lék Prokanazol, jak tady čtu, je víceméně na infekce u pohlavních orgánů, ale manžel to dostal předepsané od lékaře, na jakousi plíseň , údajně v jícnu?? Tak to tedy nechápu, nikde se nepíše, že by to bylo na léčbu nějaké plísně v zažívacím traktu, můžete mi to trochu vysvětlit, i to, jak se může utvořit plíseň v jícnu, děkuji za odpověď, Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prokanazol je lék určený k léčbě plísňových infekcí pochvy, kůže, ústní dutiny, očí, nehtů nebo vnitřních orgánů, tedy i jícnu. Nejčastější plísňová infekce jícnu je kandidoza. Kandidóza je infekce způsobená kvasinkou zvanou Candida. Candida normálně žije na kůži a uvnitř těla, v místech, jako jsou ústa, hrdlo, střeva a pochva, aniž by způsobovala jakékoli problémy. Někdy se Candida může množit a způsobit infekci, pokud se prostředí uvnitř úst, hrdla nebo jícnu změní způsobem, který podporuje růst plísní. Kandidóza v jícnu se nazývá ezofageální kandidóza. Příznaky kandidózy v jícnu obvykle představují bolest při polykání a potíže s polykáním.
Kandidóza v jícnu je u zdravých dospělých neobvyklá. Většina lidí, kteří dostanou kandidózu v jícnu, má oslabený imunitní systém, což znamená, že jejich tělo špatně bojuje s infekcemi. Patří sem lidé žijící s neléčeným HIV/AIDS a lidé s rakovinou krve, jako je leukémie a lymfom. Lidé, kteří dostanou kandidózu v jícnu, mají často také kandidózu v ústech a krku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prokanazol

Systémové příznaky Non-Hodgkinova lymfomu

  • A) nepřítomny
  • B) přítomen alespoň 1 z příznaků: horečka neinfekčního původu > 38 °C, intenzivní noční pocení, váhový úbytek > 10 % tělesné hmotnosti za posledních 6 měsíců

Klinická stadia Non-Hodgkinova lymfomu

  • Stadium I – postižení 1 lymfatické oblasti nebo 1 extralymfatického orgánu
  • Stadium II – postižení 2 nebo více skupin lymfatických uzlin na téže straně bránice nebo lokalizované postižení 1 extralymfatického orgánu včetně postižení 1 nebo více skupin lymfatických uzlin na téže straně bránice
  • Stadium III – postižení lymfatických uzlin nebo orgánů na obou stranách bránice, které může být provázeno lokalizovaným postižením 1 extralymfatického orgánu nebo tkáně, nebo sleziny, nebo obojího
  • Stadium IV – difúzní nebo diseminované postižení 1 nebo více extralymfatických orgánů či tkání s nebo bez současného postižení lymfatických uzlin (označení postižení orgánů: h-játra, m-kostní dřeň, l-plíce, b-kosti)

Typickým projevem onemocnění je zvětšení mízních uzlin, nejčastěji v oblasti mezihrudí. To může vyvolávat kašel, vykašlávání krve, bolest na hrudi či poruchy polykání. Lymfatické uzliny mohou také svojí velikostí utlačovat dýchací cesty, což se projeví dušností. Projevem Non-Hodgkinova lymfomu může být i pohrudniční či osrdečníkový výpotek, který může pacienta ohrožovat na životě. V případě postižení uzlin v břišní dutině popisují pacienti bolest v této oblasti a viditelné je i zvětšení břicha.

Zdroj: Non – Hodgkinův lymfom

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA PO RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Borovka.

Po odstranění konečník/ vývod trvalý/ došlo ke strátě sex.aktivity. Kde je příčina a zda je možné to léčit. Věk 70 let. Po operaci 19 let.
Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto problémy se ztrátou sexuální aktivity se dají řešit. Pomůže vám s nimi lékař urolog, který nejdříve zjistí funkčnost reprodukčních orgánů a hladiny důležitých hormonů v krvi. Podle výsledků pak vám předepíše léky, které vám umožní plnohodnotný sexuální život. Objednejte se na urologii a poraďte se tam s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Diagnostika nemocí z jazyka

Na vyplazený jazyk diagnostik posvítí a následně hodnotí jeho povlak, rýhy, okraje jazyka, jeho suchost nebo vlhkost. Především výskyt povlaku a barva v určitých oblastech jazyka poukazují na některou poruchu daného orgánu. Normální jazyk by měl mít povlak tenký, bílý a lehce vlhký, nejtenčí na okrajích a na špičce jazyka, mírně tlustší ve středu a ještě o něco silnější na kořeni. Z jazyka lze poznat nerovnováhu v organismu, informuje nás o stavu fyzických orgánů v těle a celého těla. Na našem jazyku se nejvíce odráží stav naší nervové soustavy a našich vnitřních orgánů. Špička jazyka odpovídá srdci, část jazyka mezi špičkou a jeho středem plicím, střed jazyka odpovídá žaludku a slezině, strany jazyka poukazují na játra a žlučník, kořen na ledviny, tlusté a tenké střevo a močový měchýř.

Zdroj: Nemoci jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem TMAVY PRUH POD NEHEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristina B..

Dobry den, mam uz nekolik let tmavy pruh pod nehtem. byla jsem u dvou koznich lekaru. Pry je to zrejme po uderu, o kterym ja tedy nemam ani potuchy.
Nevim na koho se obratit, aby se zjistilo z ceho ten pruh je.. Spatna funkce nejakych organu ? melanom ? dekuji
zasilam foto

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavé linky v nehtu mohou být příznakem široké škály zdravotních problémů, jako jsou plíseň nehtu, stárnutí, bakteriální infekce srdeční chlopně, výživové nedostatky, nádor nebo melanom.
- Nejčastější příčinou bývají nutriční deficity - nerovnováha ve výživě. Většinou se jedná o nedostatek biotinu, zinku, železa, a vápníku, což lze poznat z vyšetření krve. V takových případech je pak třeba další postup konzultovat s lékařem a brát multivitaminové přípravky nebo pít iontové nápoje.
- Další příčinou můžou být léky, které by mohly způsobit neustálé mikrokrvácení v koření nehtu, například antikoagulační léky jako je Warfarin. Pokud nějaké užíváte, poraďte se svým praktickým lékařem o jejich vedlejších účincích.
- Závažnou nemocí, která se projevuje mimo jiné i těmito tmavými linkami na nehtech, je infekční endokarditida. Vyšetření srdeční chlopně na přítomnost infekční flóry se provádí pomocí ultrazvuku (echokardiogra­fie). Je to bezbolestné a přesné. Žádanku dostanete od svého praktického lékaře.
- Melanom ve vašem případě bude méně pravděpodobný. Rizikem by bylo rychlé tmavnutí této linky. Ale vy ji máte takto už několik let. Doporučil bych sledování v Praze na Vinohradech u kožního lékaře pana Arenbergera, kde vám vyfotí současný stav, aby ho mohli porovnávat s vývojem v budoucnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tmavy pruh pod nehem

Úloha jater

Každý z orgánů našeho těla plní jiné úkoly. Játra jsou bezpochyby jedním z nejdůležitějších orgánů, protože se podílejí na téměř každém procesu, který se děje v těle. Nejenže se účastní trávení jídla, ale také normalizují metabolismus lipidů a bílkovin. To, čím jsou játra tak výjimečná, je jejich vlastní schopnost regenerace. Je to jediný orgán, který má tuto schopnost. Schopnost regenerace jater je ale podmíněna vyváženou stravou a vhodnými doplňky. Essentiale Forte (hovorově esenciale) mohou úspěšně používat všichni lidé, bez ohledu na to, zda mají nebo nemají problémy s játry. Můj přítel měl hepatitidu a jeho lékař mu poradil, aby si vzal tyto pilulky, aby si uzdravil a chránil játra.

Zdroj: Lék na játra Essentiale a jeho cena pro pacienta

Diskuze

V diskuzi BIOLOGICKÉ HODINY VNITŘNÍCH ORGÁNŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kaňková Šárka.

Dobrý den,
prosím vysvětlit pojem "obal srdce" a krev, není to srdce jako takové, co je to ten obal. Tělo by mělo mít od 19 hod do 21.hod večer aktivní právě obal srdce a krev, co se děje v našem těle. Od 21. hodiny jsou v provozu tzv. ohřívače těla. Co to znamená. Mám přítele, kterému se po 9 hodině večerní začlo ozývat srdce, zvýší se mu tlak na 170/91 /a zvýší se mu hodně tep. Už byl u kardiologa a srdce má prý v pořádku. Děkuji Š.Kaňková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Biologické hodiny vnitřních orgánů

Reprodukční systém ženy

Reprodukční systém ženy patří do rozmnožovací soustavy, což je soustava orgánů, která slouží k rozmnožování. Jejím úkolem je zajištění vzniku pohlavních buněk (gamet) a přenosu jejich dědičné informace na potomky. Zpravidla rozlišujeme samičí rozmnožovací soustavu a samčí rozmnožovací soustavu, což je anatomie ženského těla v podobě ženských pohlavních orgánů.

Ženskou pohlavní soustavou se zabývá medicínský obor zvaný gynekologie. Ženské pohlavní orgány se dle místa uložení dělí na zevní a vnitřní.

Anatomie ženských orgánů:

  • vnitřní ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina interna): vaječník (ovarium) – párová pohlavní žláza, Skeneho žlázy, Bartholiniho žláza
  • vývodné cesty pohlavní: vejcovod (tuba uterina), děloha (uterus), děložní hrdlo, pochva (vagina)
  • vnější ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina externa) / zevní pohlavní orgány: vulva, malé pysky (labia minora), velké pysky (labia majora), poštěváček (clitoris)

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Poradna

V naší poradně s názvem NARKÓZA VLIV NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobry den,chci se zeptat,mam jid na transplantaci ledviny a slinivky do Ikemu,pokaslavam,muzu i presto podstoupit operaci,narkozu?co když před tím budu mít zvýšenou teplotu?můžou mi dat nějaké antibiotika během transplantace?Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se té transplantace. V IKEMu jsou ti nejlepší odborníci na výměnu orgánů s bohatou praxí. Proto dokáží bezpečně rozhodnout o operaci podle vašeho aktuálního stavu. Transplantace je dnes velmi pohodlná, prakticky jen usnete a probudíte se s novým orgánem. Když vše dobře dopadne, tak můžete za dva týdny přejít do domácího léčení. Když vám lékař nabídne transplantaci, tak to nevnímejte jako hrozbu, ale jako pozvánku do nového - lepšího života a těšte se na výsledek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narkóza vliv na mozek

Proč pacienti s pankreatitidou nesmí jíst citrony

Citrony obsahují speciální látky, které dodávají ovoci výraznou chuť a vůni. Jsou to látky:

  • limonen;
  • geranylacetát;
  • citral.

Tyto látky zvyšují zátěž trávicích orgánů. Citrony navíc působí močopudně, což je nebezpečné zejména při zánětech slinivky břišní.

Zdroj: Citron a slinivka

Poradna

V naší poradně s názvem PARODONTÓZA - SKRYTÝ STRAŠÁK V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Lebeda.

Jaký rozdíl je mezi "PARODONTÓZOU" a "PARADENTÓZOU"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Parodontóza je označení pro chronické onemocnění parodontu - závěsného aparátu zubů. Typickým znakem parodontózy je absence zánětu v klinickém nálezu. Parodontóza, paradentóza i paradontóza jsou názvy označující jedno a to samé onemocnění. Slovo je složeno z řecké předpony para a buď z latinského "dens" (zub) nebo z řeckého "odous" ("genitiv odontus", zub). V minulosti byla běžnější řeckolatinská podoba slova paradentóza, dnes se v odborném užití upřednostňuje řecká, odvozená přímo z názvu orgánu, parodontu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Uspořádání informací 

Při psaní poznámek byste se k nim měli vrátit zpět a zreorganizovat je do logického pořadí. Když uložíte skutečnosti v logickém pořadí, může vám to pomoci si vzpomenout v případě potřeby v závislosti na jejich vývoji. Pokud reorganizujete fakta, měli byste při třídění informací využít obrázky a kategorie, čímž si vytvoříte vizuální reference, které vám pomůžou si na ně lépe vzpomenout.
 

Zdroj: Rady jak si zlepšit paměť

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM HRUBÝ POVRCH NEHTU CO JE PŘÍČINOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka B..

Mám problémy s nehty už dlouho.Pořád se lámou,fleky taky mám,hrbolaté jsou stále,ale rady jak se stravovat já nemohu prostě využít,mám nemoce u kterých nemohu určité věci jíst,takže už si nevím rady
Poraďte díky Blanka B..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Blanko, bílé skvrny pod nehty svědčí o špatné vitamínové výživě, která ovlivňuje i lámání nehtů. Tvarové anomálie nehtů zase vypovídají o nemocech vnitřních orgánů. Doporučuji Vám užívat multivitamínový doplněk podle návodu, nejlépe ráno při snídani. Tím odstraníte bílé skvrny pod nehty a také tím své nehty zpevníte. Zhruba do 6 měsíců by se to mělo spravit. Hrbolky na nehtech můžete zjemnit opatrným opilováním nehtu a následným nalakováním bioaktivním lakem na nehty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám hrubý povrch nehtu co je příčinou

Antimykotika bez receptu na kvasinky

Léčivá látka oxikonazol tlumí růst a zastavuje množení nižších hub (kvasinek a plísní) a některých bakterií. Myfungar krém se používá k léčbě plísňových a kvasinkových onemocnění kůže končetin, trupu, vlasaté části hlavy a vnějších pohlavních orgánů, dále jako doplněk léčby plísňového onemocnění nehtů. Používá se 1x denně.

Zde můžete vidět cenu krému Myfungar s léčivou látkou oxikonazol.

Zdroj: Antimykotika bez receptu

Poradna

V naší poradně s názvem NARKOZA ANARKOZA JEJI VLASNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobry den muj dotaz je 29.6 jdu na zvetseni porsi zniceho nemam stach jen s narkozy vubec nevim jak to bude mam 6 deti a mam strach jsem zdrava nemoce nemam ale co kdyz se neco obeví aniž bych vedela ?Na co se pan doktor pta nez mu podepisu papír ze souhlasem?Děkuji Katerina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když už jste se k zákroku zvětšení prsou rozhodla, tak se toho nebojte. Narkóza, neboli celková anestezie, se dnes aplikuje tak, aby nepoškodila žádné funkce mozku ani jiných důležitých orgánů. Před zákrokem vám bude provedeno vyšetření krve, ze kterého lékař pozná, zdali jste zdravá a zeptá se vás na prodělané nemoci, na alergie a na to jestli užíváte nějaké léky. Operace zvětšení poprsí nepatří mezi příliš rizikové zákroky. Proto není třeba se obávat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narkoza aNarkoza jeji vlasnosti

Příčiny a rizikové faktory hyperkalcémie

Hyperkalcémie je nejčastěji způsobena primární hyperparatyreózou, která nepřirozeně rozšiřuje žlázy. Jinou příčinou může být selhání nadledvinek, sedavý způsob života nebo dlouhodobý pobyt na lůžku (vedoucí ke špatné činnosti orgánů). Mezi rizikové faktory patří i příjem vápníku nad 2 g denně, hypertyreóza, selhání ledvin, některé léky, nadměrný příjem vitamínu D, některé genetické choroby a rakovina.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blahník josef.

Prosím o radu, dceři je 41 let a pracuje jako kuchařka, to znamená celý den na nohou. Bolí jí paty. Ohthoped jí řekl, zánět papy a popučil jí rázové vlny. v první etapě měla 8 rázovek, po dvou měsících opět při bolestech další tři. jedna rázovka trvala dvacet minut celkem na obě paty. nyní má opět problémy a jedna rázovka stojí 1800kč. Chtěl bych se zeptat na vyšetření Scintigrafické, které prý určí přesně příčinu bolesti. Jaký je Váš názor a kde se toto vyšetření provádí. Dcera bydlí v Rokycanech, ale není problém se dostavit kamkoliv. Děkuji Vám za odpověď . Blahník Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Scintigrafie je zobrazovací metoda z oboru nukleární medicíny. Pro zobrazení orgánů se využívá detekce gama záření, které je vyzařováno z těla vyšetřované osoby po předchozím podání malého množství radioaktivní látky. Nejčastěji se tato radioaktivní látka podává nitrožilně. Scintigrafie zobrazí prostorové rozložení podané látky v těle pomocí scintilační kamery, z čehož pochází název scintigrafie.
Nejblíže od Rokycan toto vyšetření provádějí ve Fakultní nemocnici v Plzni - Lochotín, klinika zobrazovacích metod. Na vyšetření budete potřebovat doporučení od praktického lékaře nebo od ortopeda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět paty

Léčba

Po doporučení lékaře je možno léčit hemangiomy steroidy, laserovou nebo chirurgickou terapií a nově také kryoterapií. Až na výjimky tyto cévní nádory nepředstavují vážnější problém. Jedná se především o kosmetickou záležitost, která často časem sama úplně odezní.

V menší míře se vyskytují hemangiomy nekosmetického charakteru. Ty mohou omezovat funkci jiného orgánu, nebo dokonce způsobovat krvácení. I takové hemangiomy jsou ale operabilní, takže se není čeho obávat. Pokud však skvrnka neohrožuje funkci orgánů, neznamená těžký kosmetický defekt nebo není infikovaná, vůbec se neléčí.

K chirurgickému zákroku se přistupuje v případě rychlého růstu a obtíží, které plynou z lokalizace hemangiomu, a pak u kavernózních hemangiomů. Odstranit znaménko lze vyříznutím skalpelem nebo je možné jej odstranit laserem.

Někdy je nabízena i sklerotizace, což znamená zmenšení velikosti útvaru na základě aplikace léčiva a jeho následné vyříznutí, případně jeho úplné zmizení. Někteří psi na tento způsob léčby však nemusí reagovat, proto musí dojít k chirurgickému zákroku.

Zdroj: Hemangiom u psa

Citron na slinivku

Citrusové plody obsahují velké množství látek, které jsou potřebné pro metabolické procesy v těle. Jejich užitečnost je způsobena těmito komponenty:

  • vitamíny - A, E, C, PP;
  • fytoncidy a éterické oleje;
  • mikroživiny - vápník, železo, hořčík;
  • pektiny – čistí játra a tělo od toxických látek;
  • komplexní sacharidy;
  • cukry, které jsou snadno stravitelné, jsou fruktóza a glukóza.

Citrusové plody mají díky svému jedinečnému složení celou řadu blahodárných účinků. Posilují imunitní systém, snižují zánět a poskytují antioxidační účinek. Tyto složky jsou však také schopny poškodit postižený orgán:

Kyseliny mají stimulační účinek na epitel trávicích orgánů. V důsledku toho se zvyšuje syntéza žluči a pankreatické šťávy. U zdravých lidí tyto procesy zlepšují trávení, ale u nemocných pankreatitidou však vyvolávají pankreatinekrózu. Tato porucha je doprovázena destrukcí žlázových tkání proteolytickými enzymy. To je způsobeno narušením odtoku sekretu do dvanáctníku.

Cukr zvyšuje zátěž endokrinní části slinivky – Langerhansových ostrůvků. Syntetizují hormony inzulin a glukagon. U zánětlivých lézí je zvýšení obsahu cukru nebezpečné v důsledku narušení endokrinní funkce slinivky břišní. V důsledku toho se zvyšuje riziko diabetes mellitus.

Alergeny z citrónu vyvolávají nežádoucí reakce ve formě kožních vyrážek. V případě pankreatitidy zhoršují stav orgánu. Při postižení slinivky břišní se zvětšuje otok a dále se tak zhoršuje funkce orgánu.

Rostlinná vláknina aktivuje peristaltiku trávicích orgánů. To se projevuje jako choleretický efekt, který je nebezpečný u recidivujících cholecystitid nebo cholelitiázy. Kromě toho se zvyšuje pohyblivost trávicích orgánů. To způsobuje plynatost, bolest, průjem, zvracení.

Citrón obsahuje 8% kyseliny citrónové, kterou stresovaná slinivka není schopna zpracovat.

Zdroj: Citron a slinivka

Anatomie lidského těla

Slovo anatomie pochází z řeckého anatemnō, což znamená rozříznout. Anatomie je vědní disciplína, která se zabývá studiem struktur organismů včetně jejich soustav, orgánů a tkání. Popisuje vzhled a umístění jednotlivých částí těla, jejich stavbu, složení a vztahy mezi jednotlivými orgány či orgánovými soustavami. Anatomie se od fyziologie a biochemie značně liší. Tyto dvě disciplíny se zabývají zejména funkcemi jednotlivých částí těla a chemickými procesy, jimiž tyto části procházejí. Anatom se tedy zajímá o tvar, velikost, umístění, strukturu, přísun krve a inervaci jednotlivých orgánů, například jater, zatímco fyziolog se zajímá o produkci žluči, roli jater ve výživě člověka a o regulaci tělesných funkcí.

Lidské tělo je takový seznam orgánů.

Anatomie se dělí na makroskopickou a mikroskopickou. Makroskopická anatomie, též nazývaná topografická anatomie, se zabývá zkoumáním částí těl živočichů bez pomoci přístrojů, tedy pouhým okem. Topografická anatomie zahrnuje také povrchovou anatomii. Mikroskopická anatomie oproti tomu používá k výzkumu optické přístroje a studuje tkáně různých struktur (tato věda se nazývá histologie) a zabývá se i stavbou buněk.

Stavba lidského těla může být zkoumána jak pomocí invazivních, tak neinvazivních vyšetřovacích metod. Cílem studie je získání informací o struktuře a uspořádání orgánů a orgánových soustav. Metody zkoumání zahrnují pitvu, při níž je (nejen) lidské tělo otevřeno a studují se jednotlivé lidské orgány, a endoskopii, což je zákrok, při kterém se endoskop (nástroj vybavený kamerou) zavede do malého otvoru v těle a umožní tak zkoumat vnitřní orgány a další struktury. K zobrazení krevního řečiště se používá angiografie (vyšetřovací metoda využívající rentgenové záření či magnetickou rezonanci).

Pojmu anatomie se obvykle užívá ve vztahu k anatomii lidského těla. Značné množství stejných či podobných struktur a tkání se však nachází v celé živočišné říši, a tudíž pojem anatomie zahrnuje též anatomii jiných živočichů. K označení vědy zabývající se výhradně anatomií zvířat se někdy užívá slovo zootomie. Stavba a tkáně rostlin jsou rozdílné povahy, a tudíž jsou studovány v anatomii rostlin.

Všichni obratlovci mají podobnou stavbu těla a v určitém stadiu vývoje (většinou v embryonální fázi) sdílí podobné charakteristiky: hřbetní strunu, nervovou trubici či žaberní oblouky. Mícha obratlovců je chráněna páteří. Nervová tkáň je tvořena ektodermem, pojivové tkáně tvoří entoderm. V zadní části těla se nachází ocas, který je pokračováním míchy a páteře. Ústní dutina se nachází v přední části těla živočicha a řitní otvor při bázi ocasu. Základním znakem obratlovců je páteř složená z obratlů. U většiny obratlovců se v průběhu embryonálního vývoje hřbetní struna přemění v meziobratlovou ploténku. Některým obratlovcům (některé druhy ryb) však hřbetní struna zůstává i v dospělosti. Čelistnatci jsou charakterizováni párovými končetinami (ploutvemi či nohama), které však mohou být zakrnělé. Končetiny obratlovců mají podobnou strukturu, kterou zdědili po svém posledním společném předkovi. Tento argument předložil Charles Darwin k podložení své evoluční teorie.

Zdroj: Vnitřní orgány lidského těla


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP