Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ACIDUM FOLICUM

OBSAH

Homeopatika AKH

Homeopatika AKH jsou určena naprosto pro všechny, jsou to homeopatika pro děti i pro celou rodinu. Homeopatika jsou vhodná při nachlazení, alergii, otocích, bolestech kloubů, mykóze, pálení žáhy, zánětech, stresu, depresi, ospalosti i zapomínání. Nejčastěji používané léky jsou: Acidum, Allium, Apis, Artemisia, Bella-Donna, Dulcamara, Hypericum, Kalium, Silicea, Sulfur.

Zdroj: Homeopatika

Diskuze

V diskuzi PANGAMÍN A LÉKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Dostálek.

Dobrý podvečer beru určité léky prodělal jsem nádor na mozku a beru tyto léky Omnic Tocas, contolox, acidum folicium, depakine chrono, milurit,Předem děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pangamín a léky

Rakytníkový sirup Ra-vit

Doporučuji tedy sáhnout po doplňcích jako je třeba Ra-vit. Sirup příjemné chuti obsahuje vitaminy skupiny B, ale také vitamin C z přírodního zdroje, tedy z rakytníku. Rakytník je sám o sobě vitaminová bomba, která při použití podporuje imunitu, a tělo se snáze ubrání nejen banálním chorobám jako je chřipka, ale i chorobám život ohrožujícím jako je rakovina. A tento přírodní rakytníkový základ odborníci ještě obohatili o potřebné ingredience a tak vznikl sirup s názvem Ra-vit. V přípravku Ra-vit byly k rakytníku přidány další cenné substance - např. lékořice, která rozšiřuje ozdravné účinky - pomáhá trávit a dodává chuť. Usnadňuje vykašlávání, uklidňuje sliznice dýchacího i zažívacího ústrojí. Pomáhá hojit vředy, působí protizánětlivě. Grep napomáhá obranyschopnosti.

Ra-vit díky unikátnímu složení v sobě přináší účinky přispívající k normální činnosti nervů, sliznic, červených krvinek, zraku, ke snížení únavy. Při použití předchází vzniku civilizačních chorob. Pro svůj obsah vitaminu B9 (=kyselina listová=acidum folicum) pomáhá ženám zvýšit šanci na otěhotnění. Kyselina listová funguje také jako prevence rozštěpu patra a páteře u plodu. Dostatečné množství kyseliny listové při početí a v prvních třech měsících těhotenství snižuje riziko vážných vrozených poruch.

Lékaři celostní medicíny doporučují Ra-vit i při únavovém syndromu, např. při borelióze.

Je výhodné mít rakytníkový sirup coby nosič účinných látek, neboť odpadá nutnost použít balastní látky, jak to bývá u tablet či dražé. Krom toho, když jsou účinné látky pohromadě, zvyšuje se jejich potenciál.

Rakytníkový sirup je výborný i pro děti do nápoje (například v kombinaci s citronem), nebo k oslazení obilné kaše. Určitě je příjemnější užívat účinné látky ve formě pití či jídla, tedy pít chutný nápoj nebo si pochutnat na jídle, než polykat prášky.

Zdroj: Říká se jim béčka, ale...

Diskuze

V diskuzi ÚSPĚŠNÁ LÉČBA DG. PITYRIASIS VERSICOLOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Čížová.

Ahoj,
podělím se s Vámi o zkušenost s léčbou poměrně hodně rozšířenou kožní chorobou. Jedná se o bílé skvrny různé vel.pokryté šupinkami, které mohou při pocení se nepříjemně svědit a obtěžují tak člověka velmi. Pomohou tyto roztoky. Roztok č.1 je THIOSÍRAN SODNÝ 20%IN ACQUA a roztok č.2 je ACIDUM TARTARICUM 5%IN ACQUA. Roztokem č.1 potíráme postižená místa a za hodinu stejně tak roztokem č.2. Toto je vázané na lékař.recept. Zhruba po 10dnech aplikace nežádoucí skvrny mizí. Sice jsou oba roztoky nepříjemně cítit, ale pomohou a to je důležité.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Úspěšná léčba dg. pityriasis versicolor

Obsah účinných látek

Léčivými látkami jsou ferrosi sulfas hydricus 113,85 mg, což odpovídá 34,5 mg Fe2+ (dvojmocné železo), serinum racemicum 129 mg, acidum folicum 0,5 mg a cyanocobalaminum 0,3 mg v jedné měkké tobolce. Pomocnými látkami jsou žlutý vosk, hydrogenovaný sójový olej, částečně hydrogenovaný sójový olej, čištěný řepkový olej, sójový lecitin, hydrogenfosforečnan vápenatý, nekrystalovatelný sorbitol, glycerol 85%, želatina, černý oxid železitý, červený oxid železitý, žlutý oxid železitý, hnědý oxid železitý, oxid titaničitý.

Zdroj: Jak doplnit železo

Diskuze

V diskuzi PITYRIASIS VERSICOLOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sanyna.

Dobrý den přeji, pokud si necháte zhotovit v lékárně tyto roztoky - pityriasis versicolor se zaručeně zbavíte. Mě dal tento recepis přítel z Itálie. Nechte si udělat 1. THIOSÍRAN SODNÝ 20% in acqua a 2. ACIDUM TARTARICUM 5% in acqua. Potřete si napadenou kůži první roztokem č. 1 a po cca hodině roztokem č. 2 a nechte působit přes noc. Ráno se umyjte a na noc znovu aplikujte roztok č. 1 a cca hodinu poté roztok č. 2. Budete dost cítit sírou, tak proto je nejlépe volit tuto léčbu na noc. Neboť v práci by to bylo dost cítit. Do týdne máte problémy pryč. Pokud máte nemoc rozvinutější tak do 14 dnů. Mě i mému otci to 100% pomohlo. Za oba roztoky v lékárně zaplatíte celkem cca 350 Kč. Opravdu tuto léčbu garantuji svým vyléčením!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Dobry den, vasi radu urcite otestuji, ale chci se zeptat, zda roztoky pripravi v lekarni bez lekarskeho receptu. Nebo nikoliv.
Dik za odpo

Zdroj: diskuze Pityriasis versicolor

Homeopatika na seboreu

Na léčbu seborey se mohou použít tato homeopatika: Lycopodium, Arsenicum Album, Acidum phosphoricum. Staphysagria, Thuja occidentalis, Capillus Veneris.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi JAKÉ HROZÍ NEBEZPEČÍ PŘI VNITŘNÍM POŽITÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Haluz.

Jaké hrozí nebezpečí ? Obrovské ! Ovšem né pro dotyčného který tuto fenomenální látku požije, nýbrž pro zisky farmaceutického průmyslu, pro to je to obrovské nebezpečí.

Jestli můžete poradit. Co je tetraboritan sodný dekahydrát, ve srovnání o tom jedu o kterém mluvíte ? Slyšel jsem že i soda bicarbona nebo kuchyňská sůl je "toxičtější" než borax.. Co vy na to ? Borax užívám vnitřně, prozatím mám velmi málo zkušeností ale ty jsou více než skvělé.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alois.

Na www.uspesna-lecba.cz se dovíte, proč byl farmaceutickým lobby zakázán, protože se osvědčil jako levný, daleko úspěšnější lék pro léčbu artrózy než jejich vysoce předražené preparáty. Taky jsem používal Borax, přece jen může být znečištěn je technický, koupil jsem si proto Acidum Boricum 500g, kyselinu boritou, přidávám si ji do Tepperweinovy směsi na odkyselní - na špičku nože do dávky na 2 vrchovaté lžičky směsi (dostane se koupit v pár lékárnách hotová (500g za cca 360Kč), sám si ji vyrábím ze surovin v potravinářské kvalitě, s pětinovou cenou) viz kniha Tepperwein Pryč s kyselostí. Hrozil mi umělý kolení kloub a mám léky nezvladnutelnou polyneuropatii (spaní jen s oblblbujicimi prášky) a držím se od nich uz dál chodidla v noci nepálí, a klouby nebolí bez BRUFENU A NEURONTINU!

Zdroj: diskuze Jaké hrozí nebezpečí při vnitřním požití?

Holtova mast – složení

Holtova mast obsahuje: Natrii tetraboras decahydricus 4,0 g, Kalii carbonas 8,0 g, Tritici amylum 10,0 g, Adeps lanae 40 g, Glycerolum 85% 60,0 g, Acidum stearicum 200,0 g, Propylparaben 0,2 g, Methylparaben 0,4 g, Levomentholum 0,4 g, Geranii etheroleum 1,0 g, Tinctura carbonis detergens 60,0 g, Aqua purificata 616,0 g. Takto vyrobená mast v lékárně stojí cca 45 Kč a prodává se v bílém kelímku se šroubovacím víčkem.

Zdroj: Co je to Holtova mast

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMIN C LATINSKY NAZOV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stano.

Pozna nekto latinsky nazov vitamínu C? Dakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Latinsky je to vitaminum c a nebo taky L-acidum ascorbicis amet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamin c latinsky nazov

6. FARMACEUTICKÉ ÚDAJE

6.1. Seznam všech pomocných látek

Lauramidapropylbetainum, diolamidum acidi cocos, acidum edeticum, parfum coniferoli, acidum lacticum, aqua purificata.

6.2. Inkompatibility

Vzhledem k možným interakcím (antagonismus, inaktivace) doporučujeme vyhnout se současnému nebo následnému používání přípravků s obdobnou funkcí. Zvláště pak nepoužívejte současně obyčejné mýdlo. Nezavírejte nádobku s přípravkem korkovým uzávěrem. (Je možný vznik komplexů s korkem, kaučukem a jinými polymery, makromolekulami, aniontovými (mýdla) a neiontovými povrchově aktivními látkami).

6.3. Doba použitelnosti

2 roky.

6.4. Skladování

Chránit před světlem a uchovávat při teplotě do 25 st. C.

6.5. Druh obalu

Neprůhledná lahvička z polyetylénu o vysoké hustotě o obsahu 250 ml, 500 ml nebo 1000 ml, uzavřená neprůhledným šroubovacím uzávěrem z polyetylénu o nízké hustotě.

6.6. Návod k použití

Roztok v lahvičkách s vyšším obsahem než 250 ml může být v případě dlouhodobějšího používání po otevření kontaminován.
Neuchovávat zředěný roztok! 
 

Zdroj: Souhrn údajů o přípravku Cytéal

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA BRADAVIC S ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

Dobrý den
Mohla bysem se zeptat jak mám léčit u roční holčičky na rukou bardavice ale má to hodně do hloubky Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Natalie, léčba bradavic u takto malého dítěte není jednoduchá. Nejlepším a hlavně, pro vaši roční holčičku, nejbezpečnějším způsobem léčby bradavic je použití homeopatik. Léčba homeopatiky je pro děti vlastně léčba radostná a chutná.

U bradavic, které jsou na plosce nohy či ruky a mají ten nejtypičtější vzhled rozpraskaných tmavohnědých a drsných útvarů, pomáhá lék Antimonium crudum 5CH , podávaný dvakrát denně 5 kuliček k cucání. K tomu přidáváme 3x týdně 5 kuliček léku Thuja v síle 15 CH. tedy v pondělí, ve středu a v pátek, vždy 5 kuliček.

Jsou-li ale bradavice ploché, žlutavé, nerozpraskané, podejte raději lék Dulcamara a k němu Thuja 15 CH (dávkování viz výše). Drobné, špičaté bradavičky reagují často na lék Nitricum acidum.

Bradavice blízko nehtu léčí zase Graphites střídavě s Antimonium crudum.

Bradavičky při léčbě homeopatiky vypadnou do týdne, ale někdy také až po třech týdnech. Zvlášť tam, kde s nimi už dříve bylo manipulováno jinou léčbou. Pro dobrý výsledek je třeba, aby léčba byla vytrvalá a bylo přesně dodržováno rozepsané dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba bradavic s česnekem

Febrisan

Febrisan je kombinovaný preparát užívaný běžně u nachlazení a infekcí dýchacích cest, účinnými sloučeninami léku jsou paracetamol, fenylefrin a vitamin C. Febrisan je účinný při tlumení vysokých teplot a funguje proti bolestem. Užívá se u běžných infekcí horních cest dýchacích, při chřipce a u bolestí v krku.

Jedna dávka produktu Febrisan obsahuje: paracetamolum (750 mg), acidum ascorbicum (60 mg), phenylephrini hydrochloridum (10 mg).

Zde můžete vidět cenu produktu Febrisan.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Diskuze

V diskuzi DOMACI LECBA PRASKLE ZILKY NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Ascorutin je voleně prodejný v lékérně. Tady je popis Ascorutinu včetně výčtu situací, kdy by jeho užívání mohlo činit problémy:

ASCORUTIN
(Rutosidum / acidum ascorbicum)

Přečtete si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje.
Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však Ascorutin musíte užívat pečlivě podle návodu, aby Vám co nejvíce prospěl.
Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu.
Požádejte svého lékárníka, pokud potřebujete další informace nebo radu.
Pokud se vaše příznaky zhorší nebo se nezlepší do 7 dnů, musíte se poradit s lékařem.
Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaře nebo lékárníkovi.

1.CO JE ASCORUTIN A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Farmakoterapeutická skupina: látky stabilizující kapiláry, flavonoidy
Přípravek se používá k léčbě zvýšené lámavosti a propustnosti krevních vlásečnic různého původu, hlavně při nedostatku vitaminu C (kyseliny askorbové) v organismu, při chorobné krvácivosti na cévním podkladě, k ovlivnění místních příznaků krvácení při diabetické retinopatii (změny na sítnici při cukrovce), při zvýšeném počtu červených krvinek, při zánětu střeva s tvorbou vředů.
Ascorutin je složený přípravek, jehož obě účinné látky - rutosid a kyselina askorbová - upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic.
2.ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE ASCORUTIN UŽÍVAT
Neužívejte Ascorutin pokud:
- jste alergický/á (přecitlivělý/á) na léčivé látky nebo na kteroukoli další složku Ascorutinu;
- jste těhotná nebo kojíte.
Pokud si nejste jisti, zda začít Ascorutin užívat, poraďte se se svým lékařem.

Zvláštní opatrnosti při použití Ascorutinu je zapotřebí
Při dlouhodobém podávání vysokých dávek se mohou tvořit ledvinové kameny, hlavně u pacientů se zvýšenou hladinou šťavelanů v krvi.
U pacientů s deficitem glukóza-6-fosfát-dehydrogenázy (vada metabolismu cukrů) může v ojedinělých případech dojít k hemolýze (rozpadu krevních buněk), i velmi závažné.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky
Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Kyselina askorbová zvyšuje vstřebávání penicilinu, železa a hormonu ethinylestradiolu z trávicího traktu. Při vysokých dávkách může ovlivnit účinnost antikoagulační terapie, ovlivňuje resorpci vitamínu B12. Opatrnosti je třeba při současném užívání s kyselinou salicylovou, sulfonamidy a kotrimoxazolem (léky užívané při některých bakteriálních infekcích).

Užívání Ascorutinu s jídlem a pitím
Ascorutin můžete užívat s jídlem či nalačno.

Těhotenství a kojení
Přípravek se v těhotenství nesmí užívat.
Přípravek není určen k léčbě kojících žen.
Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů
Přípravek neovlivňuje pozornost.

Důležité informace o některých složkách Ascorutinu
Přípravek obsahuje laktózu. Pokud Vám lékař sdělil, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, domluvte se se svým ošetřujícím lékařem dříve než začnete užívat tento přípravek.
3.JAK SE ASCORUTIN UŽÍVÁ
Vždy užívejte Ascorutin přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistý/á, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.
Nedoporučí-li lékař jinak, užívají dospělí 1 - 2 tablety 3-krát denně, děti od 3 let 1 - 2 tablety denně.

Jestliže jste užil(a) více Ascorutinu, než jste měl(a)
Při masivním předávkování (několik gramů) kyselinou askorbovou se může vyskytnout přechodný průjem. Při opakovaném podání velkých dávek a při současném poškození ledvin dochází k zvýšenému vylučování šťavelanů do moči s následnou tvorbou ledvinných kamenů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karla.

Bohužel nesmim kombinovat Ascorutin s hormonálními léky v menopause.Je jiná možnost?

Zdroj: diskuze Domaci lecba praskle zilky na nose

Účinky

Účinky vitamínů skupiny B nelze sloučit do jedné položky. Zde je tedy výčet účinků jednotlivých vitamínů.

B1 (thiamin): Zpevňuje nervstvo a svalstvo. Je důležitý pro metabolismus cukrů, udržuje potřebnou hladinu kyslíku v krvi (napomáhá tak k buněčné oxidaci a optimálnímu využití energie). Nedostatek způsobuje nemoc beri-beri (zánět kloubů a svalů). Důležitou roli hraje v metabolismu sacharidů.

Kde se vyskytuje: kvasnice, luštěniny, klíčky, oříšky, vnitřnosti, ovesné vločky, zelenina

B2 (riboflavin): Nazývá se také růstový vitamín. Jeho spotřeba stoupá ve stresových situacích. Z těla se vylučuje převážně močí, ale může i potem. Nedostatek, ale i nadbytek způsobuje otoky na rtech, jazyku, záněty očních spojivek. Důležitou roli hraje při nitrobuněčném dýchání.

Kde se vyskytuje: vnitřnosti, droždí, vejce, pivo

B3 (niacin): Je nezbytně potřebný při tvorbě energie v buňkách a je důležitý při srdeční, nervové a svalové činnosti a při udržování zdravé kůže a dobrého fungování trávicího traktu. Nedostatek B3 může vést k pelagře, nemoci charakterizované postižením kůže, problémy s trávením a duševní poruchou.

Kde se vyskytuje: mléčné výrobky, drůbež, ryby, libové maso, ořechy a vejce

B5 (kyselina pantothenová - acidum panthotenicum): Kyselina pantotenová patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. Je důležitou složkou metabolismu. U člověka nejsou nemoci z nedostatku známé. Konjugát kyseliny pantothenové je růstovým faktorem pro některé mikroorganismy.

Kde se vyskytuje: v každé živé hmotě; nejbohatší zdroj: vnitřnosti, droždí, žloutek, čerstvá zelenina

B6 (pyridoxin): Je rozpustný ve vodě. Udržuje činnost ústředního svalstva, má zklidňující účinky, podporuje tvorbu krvinek a ukládání tuků.

Kde se vyskytuje: sýry, mléko, droždí, obilné klíčky, celozrnný chléb

B9 (kyselina pteroylglutamová - kyselina listová - acidum folicum): Kyselina rozpustná ve vodě. V malé míře je syntetizovaná střevními bakteriemi. Její nedostatek se projevuje zhoršením krevního obrazu, účastní se důležitých metabolických dějů. Synergicky s kyselinou listovou působí vitamín B12.

Kde se vyskytuje: čerstvá listová zelenina, játra, maso, vejce

B12 (kobalamin): Je součástí enzymů, podporuje tvorbu krve a je nezbytný pro tvorbu DNA. Vzácně se nachází i v rostlinném materiálu. Zaniká během přípravy potravin.

Kde se vyskytuje: vnitřnosti, mléko, vejce; synteticky: z meziproduktů vznikajících při výrobě antibiotik

Funkce a účinky vitamínů skupiny B na zdraví:

  • jsou to antioxidanty;
  • zlepšují příznaky alergií;
  • vyživují vlasy a nehty;
  • hydratují pokožku (pouze za dostatečného příjmu tekutin);
  • urychlují hojení ran a poranění;
  • regenerují buňky;
  • zlepšují náladu;
  • zvyšují koncentraci;
  • podporují nervový systém;
  • zlepšují trávení;
  • obnovují střevní mikroflóru;
  • podporují tvorbu červených krvinek;
  • během těhotenství zajišťují správný vývoj plodu.

Zdroj: Vitamín B

Homeopatie

Při problémech s popraskanými koutky zkuste například:

  • Sepia officinalis 15CH – používá se na rozpraskané koutky a nebolestivé praskliny.
  • Graphites 15CH – používá se, když z prasklin vytéká medově zbarvená, ale čirá tekutina, která zasychá do strupů.
  • Nitricum acidum 15CH – používá se, když jsou praskliny jakoby vyříznuté nožem, jsou velmi hluboké a bolestivé a mají tendenci krvácet.

Dávkování

Všechna výše popsaná homeopatika se podávají 3x denně v dávce 5 granulí.

Zdroj: Homeopatie na prasklé koutky

Na co je lék Stacyl

Přípravek Stacyl se užívá ke snížení rizika tvorby krevních sraženin a tím k předcházení infarktů myokardu, cévních mozkových příhod, srdečních a cévních problémů u pacientů se stabilní nebo nestabilní anginou pectoris (typ záchvatovité bolesti na hrudníku). Užívá se také k prevenci tvorby krevních sraženin po určitých typech srdečních operací k rozšíření a uvolnění krevních cév. Tento léčivý přípravek není určen pro použití při akutních stavech. Používá se pouze jako léčba preventivní.

Jedna enterosolventní tableta obsahuje acidum acetylsalicylicum 100 mg.

Balení dostupné v ČR:

  • 100 mg x 60 por tbl ent
  • 100 mg x 100 por tbl ent

Zdroj: Stacyl

Co je Ascorutin

Ascorutin (špatně Askorutín nebo askorutýn nebo askorutejn) je volně prodejný v lékárně.

Ascorutin obsahuje dvě účinné látky:

  1. Rutosidum (rutin - flavonolový glykosid nalezený v mnoha rostlinách, včetně pohanky, tabáku, zlatice, hortenzie, violy atd.),
  2. Acidum ascorbicum (vitamín C).

Farmakoterapeutická skupina: látky stabilizující kapiláry, flavonoidy.
Přípravek se používá k léčbě zvýšené lámavosti a propustnosti krevních vlásečnic různého původu, hlavně při nedostatku vitaminu C (kyseliny askorbové) v organismu, při chorobné krvácivosti na cévním podkladě, k ovlivnění místních příznaků krvácení při diabetické retinopatii (změny na sítnici při cukrovce), při zvýšeném počtu červených krvinek, při zánětu střeva s tvorbou vředů.
Ascorutin je složený přípravek, jehož obě účinné látky - rutosid a kyselina askorbová - upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic.

Zdroj: Prasklé žilky a jejich léčba Ascorutinem

Saloxyl

Saloxyl je mast určená pro zevní použití. Hlavními účinnými látkami jsou kyselina salicylová a ichtamol. Kyselina salicylová působí protizánětlivě a dezinfekčně, konkrétně mírní bolest a svědění v místě zánětu; napomáhá odlučování strupů, šupin, odumřelé tkáně a zrohovatělé kůže; usnadňuje pronikání dalších účinných látek do kůže. Kyselina salicylová se snadno vstřebává i do neporušené kůže a vylučuje se potom močí. Ichtamol působí rovněž protizánětlivě a dezinfekčně, konkrétně zlepšuje kožní prokrvení, tlumí svědění a snižuje tvorbu kožního mazu (působí antiseboroicky). Ostatní účinné látky působí slabě dezinfekčně, protisvědivě a mají mírný stahující účinek. Saloxyl používají dospělí a děti starší 12 let k místní léčbě při infekčních a hnisavých kožních onemocněních, při plísňových onemocněních a při lupénce (k odstranění velkého nánosu šupin).

Výrobce: Herbacos-Bofarma, s. r. o., Pardubice, ČR.

Složení (účinné látky ve 30 g masti): ichthammolum − 2,7 g, acidum salicylicum − 3 g.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Lék Anopyrin

Anopyrin patří mezi sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Patří sem zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která náleží do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. Léčivou látkou je kyselina acetylsalicylová. Lék Anopyrin se užívá v malé dávce 100 miligramů denně. Tato dávka uspokojivě působí na ředění krve, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací. Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin a Godasal. Najdeme je v medikaci většiny pacientů léčících se se srdcem.

Anopyrin 100 mg jsou bílé, mramorované, kulaté, ploché tablety s půlicí rýhou na jedné straně. Půlicí rýha není určena k rozlomení tablety. Jedna tableta obsahuje acidum acetylsalicylicum 100 mg. Pomocné látky: předbobtnalý kukuřičný škrob, celulosový prášek, sodná sůl kroskarmelosy, glycin, mastek.

Zdroj: Anopyrin

Doba léčby

Stejně jako jiné infekční choroby se i impetigo léčí antibiotiky. Při málo závažném průběhu impetiga postačují antibiotické masti a omezení fyzické aktivity. Pokud se však impetigo rozšíří na větší plochu těla nebo je doprovázeno vysokou horečkou, je třeba nasadit antibiotika celková, která se užívají v tabletách.

Léčebný postup:

  • aplikování antiseptických roztoků či mastí (mupirocin, acidum fusidicum, bacitracin);
  • jemné odstraňování krust pomocí keratolytických mastí nanesených na gázu (saloxyl unguentum s obsahem kyseliny salicylové);
  • hygienická opatření bránící přenosu (vlastní ručníky, ložní prádlo a podobně);
  • ošetřování všech lézí najednou;
  • minimalizování tření oděvem či obvazem (snadná infekce oděrek);
  • celková terapie při neúspěchu místní léčby či při rozsáhlých projevech (celková terapie antibiotiky);
  • při průkazu streptokoků skupiny A následuje celková léčba antibiotiky jako prevence glomerulonefritidy a po měsíci vyšetření moči.

Zdroj: Impetigo – inkubační doba

Coldrex

Přípravky Coldrex pomáhají díky kombinaci účinných látek našemu tělu již při prvních příznacích chřipky a nachlazení. A právě působení těchto účinných látek v každém přípravku Coldrex umožní zasáhnout více příčin nachlazení nebo chřipky současně. Tablety Coldrex rychle snižují horečku, tlumí bolesti v krku, uvolňují ucpaný nos a nosní dutiny. Také odstraňují bolesti hlavy a kloubů, usnadňují odkašlávání, a navíc obsahují i vitamín C, nezbytný pro posílení imunity. Všechny tyto důležité prvky pro účinnou léčbu chřipky a nachlazení naleznete i v rozpustném přípravku Coldrex Horký nápoj s ovocnou příchutí. Tento horký nápoj je vhodné doplňovat užíváním sirupu Coldrex Nite před spánkem. Kombinací těchto dvou přípravků zajistíte nejrychlejší možný ústup popsaných zdravotních komplikací.

Rozpustný Coldrex MaxGrip obsahuje maximální množství účinné látky paracetamolum. Je tak velmi účinným bojovníkem proti nachlazení a chřipce. Pro usnadnění vykašlávání a uklidnění podrážděného krku je určen sirup Coldrex Broncho. Úlevu od bolesti v krku zase zajistí Coldrex tablety s ovocnou příchutí na cucání.

Léčivými látkami jsou paracetamolum (750 mg), phenylephrini hydrochloridum (10 mg) a acidum ascorbicum (60 mg). Obvykle se užívá 1 sáček až 4x denně s časovým odstupem minimálně 4 hodiny. Maximální denní dávka jsou 4 sáčky. Vysypte obsah sáčku do sklenice a přelijte velmi horkou vodou. Míchejte, dokud se prášek nerozpustí. Teplý nápoj vypijte.

Zde můžete vidět cenu produktu Coldrex.

Zdroj: Léky obsahující paracetamol

Mast na opruzeniny pro seniory

Jako mast na opruzeniny pro seniory se osvědčil přípravek Phytiol (dříve Pityol). Phytiol se používá u dospělých a dětí nad 10 let při chronických ekzémech, trudovině (akné), povrchových hnisavých zánětech kůže malého rozsahu, nemokvajících opruzeninách. Jde o mast obsahující směs látek, které podporují hojení, mají mírný protizánětlivý a dezinfekční účinek. Tato homogenní mast má světle hnědou barvu, konzistenci měkké pasty a slabě zapáchá po ichthamolu.

Složení:

Léčivými látkami jsou ichthammolum 0,6 g, acidum boricum 0,3 g, zinci oxidum 6 mg, guaiazulenum 3 mg v 30 g masti.

Pomocnými látkami jsou benzaldehyd, vanilin, silice kůry skořicovníku cejlonského, methylparaben, propylparaben, ethyl-linoleát a ethyl-linolenát, glycerol-monostearát, bílá vazelína, čištěná voda.

Kontraindikace:

Neužívejte Phytiol, jestliže jste alergičtí na ichthammolum, acidum boricum, zinci oxidum nebo guaiazulenum nebo na kteroukoli další složku tohoto přípravku. Phytiol nesmí přijít do styku s oční spojivkou. Nesmí se aplikovat na rozsáhlé plochy porušené pokožky. Přípravek není určen pro děti mladší deseti let.

Vzájemné ovlivnění účinku Phytiolu a jiných přípravků není známo. Přesto bez porady s lékařem nenanášejte na postižené místo současně s touto mastí jiné volně prodejné léky pro místní používání.

Nežádoucí účinky:

Phytiol obsahuje parabeny (methylparaben a propylparaben), které mohou způsobit opožděné alergické reakce.

Podobně jako všechny léky může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí objevit u každého.

Během léčby může vzácně (až u 1 z 1 000 léčených) dojít k přecitlivělosti na některou složku přípravku. Příznaky přecitlivělosti zahrnují svědění, zčervenání, pocity pálení, někdy i výsevy drobných pupínků.

Dávkování a způsob použití:

Vždy používejte tento přípravek přesně dle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistí, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Neurčí-li lékař jinak, dospělým i dětem nad 10 let se Phytiol nanáší v přiměřené vrstvě na postižené místo 1–3krát denně.

Jestliže nedojde k ústupu obtíží do 7 dnů nebo naopak dojde k jejich zhoršení, obraťte se na lékaře. Délka léčby Phytiolem bez porady s lékařem by neměla přesáhnout 2 týdny.

Při náhodném požití přípravku dítětem může dojít k nevolnosti až zvracení. Je vhodné zvracení podpořit nebo vyvolat a vyhledat lékaře.

Uchování:

Uchovávejte tento přípravek mimo dohled a dosah dětí. Uchovávejte při teplotě do 25 °C v původním obalu, aby byl přípravek chráněn před vlhkostí. Nepoužívejte tento přípravek po uplynutí doby použitelnosti za EXP na obalu. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce.

Nevyhazujte žádné léčivé přípravky do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak naložit s přípravky, které již nepoužíváte. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí.

Balení:

30 g masti

Zdroj: Opruzenina v rozkroku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Hanka Synková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP