Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘI ANTIBIOTIKÁCH PŘESTAL FUNGOVAT SVĚRAČ

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Pivo při antibiotikách

Konzumace piva při užívání antibiotik je možná, ale musíte si uvědomit, jak zatěžujete svůj organismus (játra) a snižujete účinek antibiotik. Z medicínského hlediska byste neměli při nemocech konzumovat alkohol.

Při některých antibiotikách je konzumace alkoholu životu nebezpečná. Ve většině případů není kontraindikace při užívání antibiotik žádná.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koloušek.

Už nějakou dobu mi při užívání antibiotik nebývá dobře. Doktorka mi doporučila nějaká probiotika. Od té doby k antibiotikám beru vždy Probiolact a léčení probíhá v pořádku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simča.

Při užívání antibiotik mám občas střevní potíže. V lékárně mi jednou doporučili Probiolact. Moc mi pomohl. Od té doby ho při antibiotikách beru pokaždé a vše je v pořádku.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

Svědění konečníku po antibiotikách

V důsledku podávání antibiotik dochází k poruše mikroflóry a k výskytu mykózy, která způsobuje svědění okolo konečníku a zevních rodidel.

Zdroj: Svědění konečníku

Diskuze

V diskuzi IMUNITA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárina.

Už loni se mi velice osvědčilo užívání probiotik Probiolact. Celé zimní období se mi vyhýbalo nachlazení a veškeré virózy i když to v práci padalo jako hrušky. Letos jsem začala zase brát Probiolact a zatím jsem v poho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Verča.

ja uzivam probiotika po antibiotikach, tenhle nemam vyzkouseny ale za prolacton rucim

Zdroj: diskuze Imunita a probiotika

Bílkovina v moči po antibiotikách

Bílkovina v moči po antibiotikách může signalizovat nefrotický syndrom, který se projevuje bílkovinou v moči a je důsledkem zánětu ledvin, na nějž však antibiotika nezabírají. Problematika spadá do odbornosti nefrologa.

Zdroj: Bílkovina v moči

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE TECKY NA KUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

No mojej dcerke zistili meninkogog ale dostala se stoho a je na antibiotikach je ta choraba nakazlivz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Meningokok je nakažlivý, přenáší se kapénkovou infekcí. Inkubační doba je od jednoho až do osmi dní od nákazy. Při léčbě antibiotiky bývá nakažlivost postupně omezována uzdravováním nositele. Výraznými příznaky nákazy meningokokem jsou rychlý nástup horečky, zvracení a výsev červených skvrn na kůži - petechie. Průběh je nebezpečný a musí se co nejdříve (do několika málo hodin) zahájit léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene tecky na kuzi

Svědění konečníku po antibiotikách

V důsledku podávání antibiotik dochází k poruše mikroflóry a k výskytu mykózy, která způsobuje svědění okolo konečníku a zevních rodidel.

Zdroj: Svědění konečníku u dospělých

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA X ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

oni by se spravne probiotika meli zacit brat soucasne s antibiotiky a pak verim, ze vam bude urcite dobre

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nataly.

takze je teda dobre je brat pri i po antibiotikach?

Zdroj: diskuze Imunita a probiotika

Slanost v ústech u dětí

Slanost v ústech u dětí může být způsobena špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slano v ústech

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ V ÚSTECH PO ANTIBIOTIKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruška.

Prosím o radu, co použít proti pálení v ústech po lécích? Už mě to trápí měsíc. A zhoršuje se to. Vitamin B nepomáhá. Děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení v ústech po antibiotikách

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Diskuze

V diskuzi CERVIKÁLNÍ DYSTONIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Člověk.

Zkurvena zapicena nemoc na kterou není ani plný invalidního,hlavně že jdou miliardy na Araby.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivca.

Já mám dystonii již několik let. Začátek postupný nenápadný. Botox zabíral a já jsem byla téměř zase znovu zdravá. Bohužel po 3 letech přestal fungovat a dystonie se mi razantne zhoršila. Cvicim, zkouším opravdu cokoli, ani nechci pomyslet co mě tato nemoc stála. Čínská medicína, masáže, bylinky, různá odblokování, akupunktura, fyzioterapeut....Invalidní důchod jsem nedostala. Ale práce a denní starosti mi alespoň částečně dávají zapomenout na tuto nemoc.

Zdroj: diskuze Cervikální dystonie

Vhodná strava po antibiotikách

Užívání antibiotik zatěžuje hlavně játra. Z toho důvodu byste se měli během léčby úplně vyvarovat alkoholu. Nejde však jen o alkohol, nějakou dobu byste měli vynechat rovněž kávu a ostře kořeněná či jinak dráždivá jídla. Užívání některých antibiotik vylučuje konzumaci kyselých potravin (Dalacin nebo Biseptol). Antibiotika také mohou způsobovat vyšší citlivost kůže na sluneční záření. Antibiotika vás sice zbaví škodlivých bakterií, ale zdecimují také užitečné mikroorganismy, které žijí ve střevě. To se může projevit nejen průjmem či naopak zácpou, ale také celkovou tělesnou a psychickou slabostí. Do svého jídelníčku proto zařaďte větší množství zeleniny a případně i ovoce, které vám poskytne dostatek vitamínů a vlákniny. Regeneraci střevní mikroflóry pak napomůže kvalitní jogurt či kefír, případně některý z přípravků s obsahem laktobacilů a probiotik. Někteří odborníci pak doporučují „detoxikační“ doplňky stravy, jako jsou přípravky s obsahem sladkovodní řasy chlorella, která obsahuje mnoho žádoucích stopových prvků a minerálních látek. Všechny patřičné informace tohoto druhu by vám měl poskytnout lékař či lékárník.

Zdroj: Očista organismu po antibiotikách

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC SLONÍ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslava krupičková.

Dá se léčit nemoc sloní noha?jJe mi 67 roků často jsem měla bércový vředy..jJe to už půl roku co se mi udělala boule na pravém stzehně ze kterého mi vytékala voda,proto jsem se léčila abrala jsem léky na odvodnšní"furon..Jenže mi léčitel zjistil,že je to nemoc sloní noha a já bych prosila o radu jakse tato nemoc léčí. zdá se mi,že mi ta boule na stehně roste a tvrdne,Je to pro mne bolestivé,špatně se mi chodí a dost mi to vadí.Děkuji za pomocnou radu Krupičková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nemoc sloní noha je stádium lymfedemu. Lymfedem se vytvoří tehdy, když přestane fungovat lymfatický systém. U Vás přestal fungovat v oblasti stehna a vytvořil se Vám tam otok. Bohužel současné zdravotnictví ještě nedokáže tento problém zcela vyléčit a budete se tedy muset naučit s tím žít. Můžete si pomoci režimovými opatřeními a to zejména provádění častých masáží od kolene směrem k srdci a dále zařazením nějakého sportu, třeba jízdu na kole nebo plavání. Vyvarujte se dlouhého stání nebo sezení, stále se pohybujte. Vyhýbejte se vysokým teplotám a nenoste těsné oblečení. Také s tím choďte na pravidelné prohlídky na kožní, abyste předešla rozvoji onemocnění kůže a následné amputaci končetiny. Na kožní choďte preventivně každé 3 měsíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc sloní noha

Příčiny

Původcem onemocnění je kvasinka Candida albicans, která se běžně vyskytuje v ústech, v trávicím traktu a v genitáliích člověka. Při přemnožení kvasinek dochází k infekci. Kojenci se nakazí obvykle od matky během porodu nebo později z prsních bradavek, či při nedostatečné hygieně. Při kojení se mohou mykózou infikovat i bradavky. Proto je důležité, aby se společně s dítětem léčila i matka a zabránilo se tak opětovnému přenášení kvasinkové infekce. Onemocnění se u kojenců obvykle projeví krátce po narození, nejčastěji okolo 10. dne života. Většina onemocnění vzniká do 2 měsíců věku, ale může se objevit také později. Candida se sexuálně nepřenáší. Ale matky mohou moučnivku přenést na své novorozence.

Rovněž po antibiotikách se může moučnivka objevit jak u dětí, tak i u dospělých.

Zdroj: Moučnivka

Diskuze

V diskuzi ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MIROSLAV.

to s tím lékařem nemyslíte vážně Já mám aslo 1940 a na otázku co stím tak jen krčí rameny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jolana Hošková.

Zdravím mám podobný problém. Dcera má 5 antibiotika vybraná dvoje cíleně na streptokoka C . Stále máme aslo vyšší nejdříve 2890. Po antibiotikách a týdnu opakováno výsledek 3141. Jsem na nerva co vám kdo poradil a co s Vámi dělali?

Zdroj: diskuze Aslo

Probiotika a jejich účinky a působení

Výhodou probiotik je hlavně to, že působí šetrně a často i preventivně. Neničí všechny bakterie v zažívacím ústrojí, tak jako antibiotika. Probiotika pouze vytlačují ty špatné bakterie a přispívají k vytvoření přirozené rovnováhy ve střevní mikroflóře, která je důležitá pro její optimální fungování a růst. Kvalitní probiotika nepomáhají obnovit střevní mikroflóru jen po antibiotikách, ale také po užívání některých dalších léků, případně po onkologické léčbě - ozařování a chemoterapii. Probiotika se osvědčila i u řady dalších chorob nebo zdravotních potíží.

  • Probiotika snižují riziko infekcí močových cest a pohlavního ústrojí.
  • Probiotika jsou užitečnou prevencí proti průjmům, včetně cestovních, pomáhají rovněž při zácpě.
  • Probiotika zmírňují problémy, které doprovázejí dráždivý trakčník nebo nespecifické střevní záněty včetně Crohnovy choroby, případně zánětu tlustého střeva.

Podle výsledků vědeckých studií probiotika zvyšují odolnost dětí vůči infekcím dýchacích cest. Probiotika rovněž snižují riziko vypuknutí alergií včetně atopického ekzému nebo zlepšují průběh těchto onemocnění.

Zdroj: Co obsahuje probiotika?

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ KŮŽE PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den,
má někdo zkušenost čím vyléčit kožní plíseň u psa ?
Předem děkuji
TH

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Clotrimazol spray. Je to volně prodejné léčivo pro lidi, ale bude fungovat i u psa, tedy pokud jde skutečně o kožní plíseň a ne třeba o herpes.

Zdroj: diskuze Plíseň kůže psa

Probiotika

Probiotika jsou živé bakteriální kmeny, které jsou při požití schopné osídlit trávicí trakt hostitele a mít na jeho zdravotní stav kladné účinky, neboť podporují trávicí pochody a podporují vstřebávání i tvorbu některých vitamínů a minerálů. Probiotika hrají hlavní roli při vytváření ochranné bariéry vůči nežádoucím patogenům ve střevech. Mezi tyto nežádoucí vetřelce patří: viry, bakterie a kvasinky. Bez probiotických bakterií nelze zajistit optimální symbiózu střevní mikroflóry, narušením její křehké rovnováhy nastává „chaos“ a vzniká střevní dysbióza, která negativně ovlivňuje zdraví celého organismu (dyspepsie, chronický zánět žaludku či střev, kandidózy, průjem nebo zácpa, alergie, poruchy imunity a podobně). Z těchto důvodů musí být léčba antibiotiky kompenzována dodávkami probiotik. Probiotika se dají koupit jak v lékárně, tak je lze doplňkově konzumovat v mnoha potravinách (jogurty, jogurtové nápoje, kefír, sýry, kysané zelí, rychlokvašené okurky, fermentované salámy a tak dále). Probiotické potravinové doplňky se užívají po ukončení léčby (někteří odborníci doporučují začít již v průběhu), úspěch však zaručí pouze dlouhodobé podávání v dostatečných dávkách. Odolnost vůči žaludečním kyselinám zajišťuje speciální farmaceutické zpracování. Probiotika jsou významným potravinovým doplňkem regulujícím škody antibiotik. Konzumací probiotických potravinových doplňků posilujete užitečné mikroorganismy, které na střevní sliznici neustále bojují se škodlivými organismy.

Zdroj: Očista organismu po antibiotikách

Diskuze

V diskuzi OSMO DRY RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emil.

Tomuto systému se nedá věřit. Koupit si krabičku za 50 000 Kč a čekat jak zvládne odvlhčení. Ne to nemůže fungovat. Rád bych někoho navštívil a podíval se na ten zázrak.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ym.

Máte pravdu, nefunguje to. Po 3 letech a nových omitkach, výsledný efekt nula. Nedoporučují, vyhozené peníze.

Zdroj: diskuze Osmo dry recenze

Na detoxikaci organismu po léčbě antibiotiky je vhodný preparát ATB.

ATB je doplněk stravy, jedná se o kapky s rostlinnými výluhy. ATB preparát je určen k odstranění reziduí antibiotik, která se do těla dostávají s potravou nebo jako léky. Rezidua antibiotik mohou v těle vést k přemnožení plísní, k dysbióze, případně mohou negativně měnit epigenetické prostředí.

Složení ATB preparátu: 20% ethanol, rostliny: bukvice lékařská – nať (Betonica officinalis L.), sedmikráska chudobka – květ (Bellis perennis L.), vrbovka úzkolistá – nať (Epilobium angustifolium L.), libeček lékařský – nať (Levisticum officinale Koch), rozmarýn lékařský – nať (Rosmarinus officinalis L.). Nutriční hodnoty ve 100 ml: energie 140 kcal/580 kJ, bílkoviny 0, cukry 0, tuky 0, rostliny 10 ml.

Doporučené dávkování: 2x denně 10 kapek, není-li doporučeno jinak.

Použití: 20 minut před užitím a po užití nejíst, nekouřit, nepít žádné nápoje kromě čisté vody. Pokud užíváte současně více preparátů Joalis, je nutné mezi užitím dodržovat pauzu 1 min. Nepoužívat kovovou lžičku.

Uchovávání: Skladujte při teplotě od 5 do 25 °C. Preparát by neměl být vystaven přímému slunečnímu záření ani silnému elektromagnetickému poli. Neskladujte jej proto ve vzdálenosti méně než pět centimetrů od mikrovlnné trouby, lednice, televize, mobilního telefonu a podobně. Obsah preparátu nesmí přijít do styku s kovy a aromatickými potravinami.

Upozornění: Přípravek není určen pro děti. Tento přípravek není lék a nemůže proto nahradit léky předepsané lékařem. Není určeno jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládat mimo dosah dětí.

Množství: 50 ml

Zdroj: Očista organismu po antibiotikách

Nepříznivé účinky antibiotik

Antibiotika jako léčivo nám pomáhá, ale může i škodit. A to zejména v případech, kdy je jejich užívání neuvážené, případně kombinované s nevhodnými potravinami, jako je káva nebo alkohol.

Antibiotika v organismu likvidují nejen bakterie patogenní, ale i bakterie „přátelské“, zvláště ty, které osídlují trávicí trakt. Tyto bakterie (takzvaná probiotika) umožňují využití důležitých látek z potravy (například vitamín A, vitamín B12, železo), pomáhají při trávení, regulují pohyb a funkci střev a sehrávají velmi důležitou roli v imunitních pochodech v organismu.

Určité typy antibiotik jsou velkou zátěží pro některé tělesné orgány; například tetracyklin pro játra, streptomycin pro ledviny a podobně.

Antibiotika mohou způsobit přecitlivělost, někdy až alergickou reakci, v nejhorších případech i nebezpečný anafylaktický šok.

Opakované užívání antibiotik oslabuje imunitu a způsobuje přemnožení kvasinek (nejčastěji rodu Candida albicans), ty stojí v pozadí mnoha zdravotních problémů, například urogenitálních infekcí, průjmových onemocnění, zažívacích obtíží a mnoha dalších.

Platí zlaté pravidlo, že jak dlouho je člověk nemocný, tak dlouho by měl být v rekonvalescenci. To bohužel mnoho lidí nedodržuje. Organismus je po dobrání antibiotik vyčerpaný, antibiotika přestávají účinkovat a člověk je náchylnější k dalším nákazám. Minimálně dva dny by si měl každý dávat pozor, v jakém prostředí se pohybuje (zejména v dopravních prostředcích). Jako podporu po dobrání antibiotik lze určitě doporučit živou kulturu – laktobacily, prodávají se v různých formách, například jako nápoje, tabletky, najdete je v jogurtech. Neuškodí ani preparáty na podporu imunity. Také je vhodná podpora organismu koloidním stříbrem. Je to přírodní antibiotikum, které působí proti „zlým“ bakteriím, vírům a plísním. Za 6 minut dokáže usmrtit 650 různých choroboplodných zárodků, aniž by napadalo pro život důležité zdravé bakterie.

Zdroj: Očista organismu po antibiotikách

Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

  • Žluté potraviny: Ve své stravě konzumujete nadměrné množství žlutých potravin. Při zvracení pak zbytky jídla v žaludku způsobí, že má barva zvratků žlutý nádech. Mezi běžné potraviny, které mohou způsobit tento jev, patří kukuřice a mrkev.
  • Žaludeční reflux: Vyskytuje se v případě, že je v žaludku nadměrné množství žluči a tělo se ho snaží zredukovat, což vede ke zvracení žluči. Hlavní příčinou této poruchy mohou být peptické vředy a chirurgické odstranění žlučníku. Typickými příznaky je nadýmání, pálení žáhy, nevolnost nebo chrapot. Tento stav vyžaduje pozornost lékaře a může vést k říhání či zvracení žluté žluči.
  • Intestinální blokáda: Vede k zablokování střevního traktu (obvykle způsobeného zauzlovaným střevem). Jedná se o velmi nebezpečný a život ohrožující stav, pokud není okamžitě ošetřen. Dochází k tomu, že se jídlo pohybuje v opačném směru a způsobuje zvracení. Tento stav může způsobit i vrozená vada, která tak vyžaduje okamžitou operaci.
  • Respirační zánět: Infekce dýchacího traktu mohou způsobit zvracení žluté žluči z důvodu produkce nadměrného množství hlenu. Hlen obsahuje bakterie a jiné infekční mikroorganismy, které znečišťují žaludek. Spolknutý hlen se hromadí uvnitř trávicího systému a tento dráždí a vyvolá zvracení s příměsí žluči. Léčbou primární infekce zvracení žluté žluči vymizí.
  • Pylorická porucha chlopně: Často se vyskytuje u starších pacientů. Během normálního trávení se žluč uvolní do tenkého střeva, čímž pomáhá při rozpadu tuků. Pylorický svěrač je otvor, který odděluje část tenkého střeva od obsahu žaludku. V případech, kdy se tento svěrač správně nezavírá, může žluč vstoupit do žaludku a promíchat se s kyselinou v žaludku. To může vést k abnormalitám, jako je pálení žáhy, bolesti a zvracení žlutého obsahu.

Zdroj: Zvracení žluté tekutiny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP