Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROSTATA A SLABÉ RANNÍ MOČENÍ

OBSAH

Příznaky karcinomu prostaty

Hlavním příznakem rakoviny prostaty je bolavá prostata, kde při onemocnění prostaty může docházet k palčivým bolestem při ejakulaci, případně i několik minut po ní či před ní. Dále dochází k pozvolným a později výrazným potížím při močení, kdy se bolestivá prostata zduří a ucpe močovou trubici. Konkrétně jde o častý pocit nutkání k vymočení, ale přitom množství vypuštěné moči je zanedbatelné. Frekvence takovýchto odskočení je čím dál vyšší.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem PROSTATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav 62let.

Jsem po operaci prostaty a odebrání semenych vacku.operace byla provedena v polovině března. Úniky moče jsou minimální. Nenosim vložky proti úniku moče. Myslím si že mně pomohlo pravidelná ranní cvičení. V noci spím bez obtíží ani nemusím stávat na WC.Ale chci se zeptat zda dojde ke stoporeni údu. Děkuji předem s pozdravem Stefiano

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jste mohl dosáhnout erekce před operací, tak to půjde i po ní. Až se obnoví nervová zakončení v oblasti pánevního dna, tak budete moci znovu dosáhnout erekce. To může trvat až půl roku. Změnu pocítíte při vyvrcholení, protože se změní množství ejakulátu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prostata

Co je prostata

Prostata aneb žláza předstojná je veliká v průměru asi 4cm a obklopuje močovou trubici těsně pod močovým měchýřem. Vyskytuje se jen v mužském těle. Prostata hraje hlavní roli při rozmnožování. Způsobuje totiž uzavření močové trubice při ztopoření před výstřikem semene a brání tak průniku moči například při vyvrcholení u soulože. Prostata mužům slouží tedy jako taková výhybka, do které přicházejí dvě trubice (močová a semenovod) a ústí z ní jen jedna, která pak vrcholí v penisu muže.

Nákres umístění prostaty

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem RANNÍ DEPRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Krůčková.

Co je příčinou ranní deprese?Nechce se mi vstávat,žádný elán,žádná radost ,nechuť cokoliv dělat.Užívám antidepresiva Venlafaxin Mylan 15O mg,1 ráno.Během dopoledne se pochmurná nálada posupně lepší.,ale ta rána jsou HROZNÁ!!!
Můžete mi poradit?Možná jsem nevypsala dosti potřebných informaci? Mohu upřesnit dle potřeby.
Za odpověď mnohokráte děkuji. Alena K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste se domluvit se svým psychiatrem na úpravě dávkování, abyste mohla užít jednu dávku ráno i večer. Tím by se mohly ranní chmury zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ranní deprese

Zánět prostaty u mladých mužů

Při narození je prostata malinká, v pubertě naroste do velikosti kaštanu a takto zůstane až do období kolem padesáti let, kdy se vlivem hormonálních změn může začít zvětšovat. V mladém věku se může objevit zánět.

Akutní zánět nepřehlédnete, objevují se vysoké horečky, bolest v podbřišku i v oblasti genitálií a pálení při močení.

Chronický zánět prostaty je svými příznaky méně nápadný, ale také se objevují nepříjemné pocity při močení, časté nucení na močení, pocit nedokonalého vyprázdnění, bolesti podbřišku, genitálií a spodní části zad. Přidat se mohou i potíže s nedobrovolným únikem moči – inkontinence.

Zdroj: Zánět prostaty

Diskuze

V diskuzi RANNÍ VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olinka.

Chtěla jsem se zeptat jestli je zdravější sklenička bílého ráno, nebo červeného?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Já myslím, že je zdravá sklenička bílého

Zdroj: diskuze Víno a hubnutí

Časté nutkání močit u mužů

Zbytnělá prostata může trápit svého nositele častým nucením na močení. Močový měchýř se nemůže v takovém případě dokonale vyprázdnit a brzy tak dojde opět k jeho naplnění. K léčbě se používají medikamenty či chirurgický zákrok.

Léčba zbytnělé prostaty je individuální podle stavu onemocnění.

Zdroj: Neustálý pocit potřeby močit

Poradna

V naší poradně s názvem PROSTATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pokud jste mohl dosáhnout erekce před operací, tak to půjde i po ní. Až se obnoví nervová zakončení v oblasti pánevního dna, tak budete moci znovu dosáhnout erekce. To může trvat až půl roku. Změnu pocítíte při vyvrcholení, protože se změní množství ejakulátu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav.

mnohokrát vam dekuji za informaci:ztpořený ůdu po opraci prostaty.budu na to myslet!stefiano

Zdroj: diskuze Prostata

Ranní nevolnost

Ranní nevolnost je nevolnost a zvracení, ke kterým dochází během těhotenství. A navzdory svému názvu může ranní nevolnost udeřit kdykoli během dne nebo v noci. Zvracení může být zelené, žluté, čiré, růžové a nebo krvavě červené.

Mnoho těhotných žen má ranní nevolnosti, zejména během prvního trimestru. Ale některé ženy mají ranní nevolnosti během celého těhotenství. Možnosti léčby zahrnují různé domácí léky, jako je častá svačina po celý den a popíjení zázvorového piva nebo užívání volně prodejných léků, které pomáhají zmírnit nevolnost.

Zřídka jsou ranní nevolnosti tak závažné, že progredují do stavu zvaného hyperemesis gravidarum. To je, když někdo s nevolností a zvracením během těhotenství má závažné příznaky, které mohou způsobit závažnou dehydrataci nebo vést ke ztrátě více než 5 % původní tělesné hmotnosti před těhotenstvím. Hyperemesis gravidarum může vyžadovat hospitalizaci a léčbu intravenózními tekutinami, léky a vzácně sondou pro výživu.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem MUZ PO OPERACI RAKOVINY PROSTATY MUZE MIT DETI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Val.

Dobry den chci se zeptat muj muj ma rakovinu prostaty je po operaci muze mit deti ja jsem snim.mela pohlavni styk prosim odepiste dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Záleží jak radikální operace prostaty byla. Pokud je prostata odstraněna celá, tak společně s ní byly odstraněny i semenné váčky a je také znemožněn vstup chámovodů do močové trubice, proto nemůže dojít k oplodnění. Pokud je ale zásah na prostatě jen mírný a jsou zachovány vstupy chámovodů a prostata funguje jak má, tak je možné bezproblémové sexuální vyvrcholení i s možným oplodněním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Muz po operaci rakoviny prostaty muze mit deti?

Krvácení

Obecně slabé krvácení (špinění) po kyretáži dělohy ustává do týdne.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Chemlonové vlasy

Slabé chemlonové vlasy jsou typickým příznakem, když se vlasy barví neodborně nebo příliš často. V tomto případě již došlo k přeskládání kolagenové struktury vlasů, která již není rovná, jako dříve, ale různě kostrbatá. To pak vede k častému cuchání vlasů, také k lámání vlasů a k třepení konečků, což obecně identifikujeme jako chemlonové vlasy.
 

Zdroj: Slabé chemlonové vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantisek Beranek.

Dobrý den,prosím vás výsledek vzorku moče byl- U Leukocyty 310 arb.j. B Leukocyty 17,93 B Neutrofily 11.410 Děkuji za odpovědˇ F,B,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší odpověď dostanete od svého praktického lékaře, který zná vývoj vašeho zdravotního stavu a může lépe poznat problém, na který ukazují hodnoty, které jste poslal. Leukocyty v moči by normálně být vůbec neměly. Hodnota 310 je vysoká a může ukazovat na tyto stavy:
- Zánět močových cest: potíže s močením (pálení, řezání), krev v moči, bolest při močení, zvýšená teplota.
- Zánět ledvin: bolest v dolní části zad nebo břicha, krev nebo hnis v moči, nevolnost, zvracení, horečka a zimnice, časté nutkání na močení, které je bolestivé a pálí.
- Zánět prostaty: bolest hráze, problémy s ejakulací, horečka, zvětšená a citlivá prostata.
U každého z těchto onemocnění je nezbytná lékařská pomoc, proto zůstaňte v kontaktu s lékařem, který inicioval vyšetření moči a dodržujte jeho pokyny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Zánět prostaty podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že prostatitida je zánět předstojné žlázy, spíše známé pod názvem prostata. Jedná se o nejčastější urologický problém mužů do 50 let. Mezi symptomy tohoto zánětu patří horečka, zimnice, dysurie či sexuální poruchy. K léčbě jsou indikována antibiotika.

Typy prostatitidy:

  • akutní prostatitida
  • chronická bakteriální prostatitida
  • chronická prostatitida – syndrom chronické pánevní bolesti
  • asymptomatická zánětlivá prostatitida

Zdroj: Zánět prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem SLABÉ ŠPINĚNÍ V MENOPAUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helga Sabová.

Je mi 70 let,nikdy jsem v době menopauzy neslíbila ani nekrvacela.Nyni jsem začala slabě špinit,je prosím důvod k návštěvě gynekologa nebo k panice?
Děkuji
Sabová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rozhodně návštěva gynekologa bude na místě. Pravidelné prohlídky na gynekologii i po skončení menstruace jsou důležité a mohou vám zachránit nebo prodloužit život. Choďte ke gynekologovi alespoň jednou do roka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slabé špinění v menopauze

Zdravotní účinky masáže hráze

Masáž hráze napomáhá uvolnění a elasticitě oblasti, která je namáhána zejména při porodu. Na tuto masáž se používají oleje, které mají příznivé účinky. Tato příprava je důležitá pro prvorodičky, které mají oblast hráze ještě velmi pevnou a málo pružnou. Ale i maminky, které se chystají na druhý či třetí porod a při tom předchozím porodu musely nástřih podstoupit, mohou zkusit tuto proceduru. Druhý porod může probíhat jednodušeji a právě masáž hráze může jeho průběh ještě usnadnit.

Masáž hráze u mužů se provádí v oblasti mezi intimními partiemi a análním otvorem, čímž se intenzivně stimuluje prostata. Právě prostata bývá považována za mužský bod G a její masáž vyvolává v mužích velice vzrušivý a intenzivní pocit. Často se stává, že masáž hráze končí vyvrcholením. Také můžete přejít k jemné přímé masáži prostaty přes anální otvor, díky které dojde k dokonalému uvolnění. Po masáži se budete cítit odpočatí a zbavíte se nahromaděného stresu.

Zdroj: Masáž hráze

Časté močení

Při častém močení dochází k odstranění bakterií, i když netrpíte infekcí. Naopak zadržování moči vede k infekci a tvorbě bakterií. Pokud zadržujete močení, způsobuje to rozvoj bakterií, které se šíří do močové trubice, kde dochází ke vzniku infekce. Velmi vhodné je tedy močit vždy, když si to tělo žádá.

Zdroj: Co může pomoci s podrážděním močového měchýře

Diskuze

V diskuzi PŘEVISLÉ MUŠKÁTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Vališová.

První květy mají velmi slabé stonky . Mám je odštipat ? Nebo zesílí ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Převislé muškáty

Zkušenosti

Vrbovka malokvětá (Epilobium parviflorum) je léčivá bylinka s vysokým obsahem biologicky aktivních látek (kaempferol, quercetin, myricetin, lektiny a sitosteroly). Aktivní látky vrbovky malokvěté příznivě ovlivňují činnost prostaty a řeší stavy, kdy se prostata projevuje bolestivostí, nutkáním k močení či drobným únikem moči. Vrbovka malokvětá působí rovněž protizánětlivě, protiedematózně a antimikrobiálně. Je velmi účinná při čištění krve, proto se využívá jako vhodný doplněk při dietě nebo k celkové očistě organismu. Další užití vrbovky je možné při onemocněních ledvin a močového měchýře. Vrbovka upravuje pružnost močového měchýře a je účinná proti jeho otokům. Při zevním použití urychluje hojení ran. Uplatňuje se při zánětu prostaty, při chronickém prostatismu a při stařeckém nezhoubném zbytnění prostaty. Používá se i při zhoubných nádorech prostaty. Příznivě působí na zánětlivé poruchy ledvin a močových cest. Může se používat při kožních chorobách a některých endokrinních poruchách v čajích konzumovaných k "čištění" krve. Vrbovek je několik druhů. Obecně řečeno mají všechny přibližně stejné účinky. Vrbovka velkokvětá neexistuje.

Zdroj: Vrbovka malokvětá

Noční oživovací kůra na slabé chemlonové vlasy

Na tuto péči budete potřebovat kulatý modrý krém NIVEA, který se dá běžně koupit v kterékoliv drogérii. Tímto krémem před spaním důkladně promastíme všechny vlasy od kořínků až po konečky. Pak vlasy upravte do kompaktního stavu a překryjte je igelitovým sáčkem. Sáček vhodně zajistěte proti uvolnění, aby se vám ve spánku nesvlékl. Ráno pak igelit sundejte a vlasy nemyjte, jen opatrně pročešte a uvidíte ten bezvadný účinek, který popište v diskusi pod článkem. 

Zdroj: Slabé chemlonové vlasy

Zvracení zelené šťávy

Barva zvratků se často mění, jak tělo postupuje každou fází základního onemocnění. Například zvracení v důsledku žaludeční chřipky může začít jako zelené nebo žluté a přejít do oranžové.

Zelené zvratky se objevují u těchto onemocnění:

  • reflux žluči;
  • otrava jídlem;
  • gastroenteritida;
  • chřipka;
  • selhání jater;
  • migréna;
  • ranní nevolnost.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Dysurie

Obtížné močení označujeme termínem dysurie. Dysurie je zpravidla příznakem infravezikální, respektive výtokové obstrukce močového měchýře. V rámci dysurie se pravidelně vyskytují některé z dalších, níže uvedených příznaků či jejich kombinace. Močení je často doprovázeno volním úsilím – probíhá se zapojením břišního lisu, spuštění mikce (močení) bývá opožděné. Močení může být prodloužené, s oslabením mikčního proudu, někdy přerušované. Jiné je pak přerušované močení, jež se vyskytuje u cystolitiázy a je vázáno na polohu konkrementu. Močový proud je náhle přerušen a po změně polohy pocítí pacient další nucení na močení a musí, respektive může se znovu vymočit. Dalšími mikčními obtížemi v rámci dysurie je pocit neúplného vyprázdnění měchýře (také takzvaný pocit zbytkové moče či rezidua) a terminální odkapávání moče jako příznak detrusorové dekompenzace.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Vrbovka malokvětá a prostata

Účinné látky vrbovky malokvěté příznivě ovlivňují činnost prostaty, což bylo potvrzeno i laboratorními studiemi v případě koncentrovaného a čištěného roztoku aplikovaného přímo na zmíněnou tkáň. V lidovém léčitelství má vrbovka schopnost řešit bolestivost při močení, časté nutkání k močení, drobné úniky moči nebo pomáhá zmírnit závažnější inkontinence. Lidoví léčitelé sahají po vrbovce při chorobách ledvin, zánětech močového měchýře a různých onemocněních prostaty, zvláště využívají jejího ochranného působení při benigní hyperplazii prostaty (zbytnění prostaty). Ohledně zánětů urologického traktu se doporučují bylinné směsi obsahující rovněž medvědici lékařskou (v ČR je bohužel sběr volně rostoucího keříku zakázán, jedná se o chráněnou rostlinu), brusinku, zlatobýl, truskavec ptačí, blešník, přesličku nebo břízu. Bylinné směsi by měly také upravit pružnost endotelu močové trubice a pomáhat proti vzniku otoků.

Účinné látky vrbovky malokvěté v silné koncentraci vykazují protizánětlivý efekt na určité kmeny bakterií, čímž lze předpokládat "úlevový efekt" při zánětech močových cest. Je prokázané, že účinné látky vrbovky mají antioxidační efekt. Lidová medicína doporučuje vrbovku malokvětou při potřebě pročištění krve, léčitelé ji volí jako vhodný doplněk při dietních opatřeních nebo k celkové očistě organismu (například během jara). Účinné látky v patřičné dávce pomáhají tišit menopauzální projevy u žen (výkyvy nálad nebo pocitů horka/chladna).

Zevně se užívá odvar z vrbovky malokvěté k podpoře hojení mokvavých i suchých nehlubokých ran, vrbovka by totiž měla urychlit proces hojení. V lidovém léčitelství se dočítáme, že je vrbovka vhodná ke zmírnění potíží zažívacího traktu, při krvácení konečníku, menstruačních potížích, poškození sliznice úst nebo proti tvorbě zánětlivých výpotků.

Zdroj: Vrbovka malokvětá

Častý pocit na močení

Pocit stále plného močového měchýře je průvodním znakem těchto onemocnění:

  • Zánět močového měchýře: Pokud máme zánět močového měchýře, pociťujeme neustálé nucení močit. Jenže právě tento úkon se může stávat velmi bolestivým a nepříjemným a v moči se může objevit i krev. Za vše v tomto případě mohou bakterie a sami to nevyřešíme. Je třeba vyhledat lékaře, který po diagnostikování tohoto onemocnění předepíše pacientovi léky – obvykle antibiotika. K tomu je třeba hodně pít a po nějakém čase se potíže zmírní a pak zmizí.
  • Zvětšená prostata: U mužů se mohou problémy s močením objevit v důsledku zbytnění prostaty. Nejen že kvůli tomu musejí výrazně častěji chodit na toaletu, ale močový měchýř se nikdy zcela nevyprázdní – a právě proto vzápětí musejí jít zase. Tento stav se dá medikamenty léčit a nemusí být trvalým, ale je třeba dávat pozor, protože problémy může způsobovat i nádor na prostatě, což už je velmi vážné onemocnění.
  • Syndrom hyperaktivního močového měchýře: Důvodem častého nutkání močit je i takzvaný syndrom hyperaktivního močového měchýře. Tímto problémem podle posledních průzkumů trpí nebo někdy trpěla až pětina lidí a do 60 let věku trápí hlavně ženy. Projevuje se tak, že nemocný chodí nejen často močit, ale pociťuje obvykle velmi silné nutkání močit a toaletu musí vyhledat do několika vteřin, jinak moč neudrží. Jasným příznakem je i močení několikrát během noci – a často se s tímto problémem pojí i inkontinence neboli samovolný únik moči. Pacienti kvůli tomuto onemocnění mají obvykle problémy v rodině i v práci. Ale dá se léčit.
  • Zánět ledvin: Často močit chodíme i v případě, že nás trápí zánět ledvin. Ten se kromě toho projevuje i bolestmi v oblasti beder, nevolností, teplotou a také zavodňováním těla, protože ledviny nefungují, jak mají. Zde je třeba urychleně vyhledat lékaře a zánět vyléčit, protože by mohl mít nedozírné následky. A jen díky vyléčení ustanou všechny potíže.
  • Cukrovka: Časté močení může značit i onemocnění cukrovkou. Pacient má v takovém případě neustálý pocit žízně, a tak hodně pije a následně hodně močí. Cukrovka má však i řadu jiných, výraznějších příznaků, podle kterých ji lékaři snadno určí.

U všech výše uvedených problémů je léčba jasná. Je nutné vyhledat lékaře, nalézt příčiny častého nutkání na močení a tyto příčiny odstranit. Pak je vše zase v pořádku.

Zdroj: Neustálý pocit potřeby močit


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP