Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

AŤ KOLENA I ŘITNÍ SVĚRAČ SLOUŽÍ JAKO VČERA

OBSAH

Píštěl konečníku

Řitní píštěle jsou chodbičky (kanálky) kolem řitního kanálu a konečníku. Mohou být úplné, to znamená, že mají zevní ústí na kůži nebo vnitřní v řitním kanálu v konečníku, anebo neúplné, kdy vnitřní nebo zevní ústí chybí.

Řitní píštěle nejčastěji vznikají po perforaci nebo ošetření konečníkových abscesů. Mají-li zevní ústí na kůži při řitním otvoru, obtěžují produkcí hnisu, což způsobuje maceraci, ekzémy a svědění, pomineme-li problémy hygienické.

Pohledem vidíme ústí píštěle s výtokem hnisu v okolí řitního otvoru. Pohmatem se dá zjistit tuhý pruh, který odpovídá průběhu píštěle pod kůží.

Zde se můžete podívat, jak vypadá řitní píštěl.

Zdroj: Píštěl

Diskuze

V diskuzi OPERACE KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ales.

Dobrý den.zitra nastupuji na operaci kolena.vadi ze jsem nachlazeny,mel bych byt v celkove narkoze diky za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Hrdlička.

Jsem 6 týdnů po výměně levého kolenního kloubu .
Podle posledního RTG je vše OK.
Vyskytl se mi problém: při chůzi se mi v koleně ozývá poměrně silné klepaní při každém kroku. Nejsem si jistý proč ?
Mám obavu, jestli se mi něco neuvolnilo a t.d.

Pan doktor (můj operatér mne ujistil, že je vše v pořádku)
Muže mi prosím někdo sdělit podobnou zkušenost ?

Děkuji Hrdlička

Zdroj: diskuze Operace kolena

Taiči

Při použití techniky taiči (tchaj-ťi; tai-či) je důležité uvolnění svalů. Důležité je mít uvolněné svaly pokud možno všude. Speciální cviky na kolena pomáhají uvolnit veškeré nežádoucí napětí v těle.

Váha by měla být rozložena mezi středy chodidel a horní části stehen, jinými slovy, měl by být vyvíjen co nejmenší tlak na kolena. Pravidelné cvičení taiči pomůže předcházet bolestem zad, krční páteře, kloubů a jiných částí těla. Zkušený a odborný instruktor dokáže posoudit váš správný postoj při cvičení a tím předejít velmi vážným zdravotním problémům. Špatný postoj a nepřesné provádění cviků mohou způsobit nejen bolesti zad, krční páteře a kloubů, ale i další nepříjemné vedlejší účinky. Taiči je zde proto, abychom si tělo šetřili, a ne abychom si ničili záda, kolena či kyčle. Není třeba užívat různé léky na bolest, stačí provádět účinná cvičení. Taiči obsahuje poměrně snadné a pomalé pohyby, které zvládne takřka každý. Složitě vypadající cviky, které se začínají cvičit od nejjednodušších forem postupně až po ty složitější, se díky tréninku snadno naučí a zdokonalí.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Schneider.

Bohužel nikam teď jet nemohu i když bych rád. Jsem po operaci kolena mám totální endoprotézu kolena. Zítra to bude 6 týdnů od operace.

František Schneider

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie Svobodová.

Dobry večer,

Moje nabídka stále platí. Po Vánocích se kdo bude mít zájem domluvit, někde se sejdeme a odnoze vám dám.

Přeji krásné svátky všem.

Zajemci pište na l.svobo@seznam.cz

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Collaguard k čemu slouží

Cillaguard slouží jako dočasná bariéra oddělující přiléhající povrchy po celou dobu procesu hojení. Collaguard je moderní prostředek určený k zabránění vzniku srůstů.

Zdroj: Collaguard

Poradna

V naší poradně s názvem KOLENO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Štěpničková.

Mám na koleni bouli už moc dlouho ale nějak poslední dobou se to zhoršuje a pomalu mě už bolí když na té noze stojím. Prosím nemůžete mi poradit
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cesta k uzdravení vašeho kolena povede přes ordinaci ortopéda. Je potřeba zjistit stav vašeho kolena pomocí rentgenu popřípadě magnetické rezonance. Podle výsledků se pak stanoví příslušná léčba (rehabilitace, kolagenové injekce, lázně, atd). Než se na vás dostane řada, tak během dne používejte bandáž kolena, kterou koupíte ve zdravotnických potřebách. Tady můžete vidět co máte k dispozici a kolik to stojí: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koleno

Bolest

Prasklý meniskus je většinou následek úrazu. Nejprve cítíte prudkou bolest, prasknutí, lupnutí či „vyskočení“ kolena. Koleno zůstane mnohdy zablokované, nelze jej natáhnout. Rozvíjí se otok, často výpotek v kolenním kloubu, někdy i krevní výron (při současném poranění vazů). Koleno bolí většinou na vnitřní straně v místě kloubní štěrbiny, někdy přeskakuje a při chůzi je cítit lupání v kolenním kloubu.

Zdroj: Meniskus

Diskuze

V diskuzi OTOK KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jsem 3 týdny po operaci kolenního kloubu TEP a otok kolene neustupuje, poraďte co mám dělat???
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Mam bolesti kolen, chodím o berlích s mám jít na Tep kolena.Klidove bolesti nemám.Mam strach z operace.Co myslíte,je už čas na operaci,abych mohla lépe chodit.

Zdroj: diskuze Otok kolena

Cvičení a udržování zdravé hmotnosti

Vyhněte se dřepění a krčení kolen. Pokud se chcete vyhnout oteklému kolenu, snažte se vyvarovat opakujícím se pohybům, při kterých je nápor na kolena. Lékař vás může doporučit k fyzioterapeutovi, který nohu prozkoumá a na základě vašeho stavu vám nabídne cvičení pro posílení svalů kolem kolenního kloubu. Mnoho sportů, zejména ty, které vyžadují hodně skákání a běhání, je pro kolena nebezpečná. Vyhněte se tedy snowboardingu, běhu a basketbalu, dokud se koleno plně neuzdraví.

Zredukujte svou váhu a věnujte pozornost potravinám, které konzumujete. Vaše strava může přispívat k riziku otoku kolen. Snažte se tedy držet dál od instantních, smažených a sladkých potravin. Zvyšte příjem ovoce, zeleniny, bílkovin a celozrnných výrobků.

Omega-3 mastné kyseliny mají spoustu protizánětlivých vlastností. Jezte proto častěji lososa a tuňáka.

Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Tato dieta je bohatá na nejrůznější bílkoviny, jako jsou ryby, kuřecí maso a spousta zeleniny, olivového oleje a fazolí.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Poradna

V naší poradně s názvem PRÁCE PO NATRŽENÉM MENISKU KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,chci se zeptat zda po natrženém menisku,mužu pracovat ve stoje nebo zda je lepší práce střídava-ve stoje a v sedě,nebo jen sedavé zaměstnání.Je mi 56 let.
Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při natrženém menisku je třeba se vyhnout činnostem, které zhoršují bolest kolena, zejména jakékoli činnosti, které způsobují kroucení nebo otáčení kolena. Pokud je vaše bolest silná, používání berlí může snížit tlak na koleno a podpořit hojení. Co se týče práce ve stoji nebo v sedě, není to pro toto zranění podstatné a volba pozice bude záviset na vašich subjektivních pocitech. Zůstaňte aktivní, v pohybu a také v kontaktu se svým ortopedem, který dohlédne na správné zhojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Práce po natrženém menisku kolena

Příznaky

S přetržením či natržením menisku se setkáváme především v případě traumatického zranění, které se často stane při sportu, nebo v důsledku degenerativního procesu u starších pacientů. Typickým příkladem zranění je ohnutí a zároveň zkroucení kolenního kloubu (například při pádu). Není výjimkou, že souběžně se s meniskem poraní i kolenní vazy.

Příznaky poraněného menisku: bolest kolena a jeho natékání, citlivost při tlaku na meniskus, praskání a lupání v koleni, omezená hybnost kolene.

Zdroj: Meniskus

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

dobrý den chci se zeptat zda pomuže vilečit lupenku diš nebudu kouřit mám lupenku asi 8 let jen lokti a kolena kouřím tak 18 let děkuju za otpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Prasklý meniskus

V případě, že dojde k prasknutí menisku, má postižený při úrazu pocit lupnutí v koleni, většinou ho doprovází velká bolest, objevuje se výpotek a otok celého kolena.

U nevelkého prasknutí se dá v ojedinělých případech obejít bez operace. Meniskus se totiž nehojí moc dobře. Navíc hrozí, že se bude postupem času ruptura zvětšovat. Z operativních metod se nejběžněji využívá artroskopie. Odtržená část menisku může být přišita, nebo odstraněna. Po maximálně dvoudenní hospitalizaci začnete rehabilitovat. Rehabilitace bývá poměrně rychlá a už po šesti týdnech je možné začít sportovat.

Zdroj: Meniskus

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELENINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Medřický.

Prosím o sdělení, zda mohu používat mast z konopí na bolest kolena, užívám-li Warfarin. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravky aplikované na kůži nijak neovlivňují účinky Warfarinu. Klidně tuto mast můžete používat dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a konopi

Jak nejlépe dostat kyselinu hyaluronovou do kolena

Kyselina hyaluronová pomáhá zvláště při artróze kolen a opět umožňuje bezbolestnou pohyblivost kloubů. Jako léčebný prostředek se používá tabletová forma, která zvyšuje nízkou hladinu této kyseliny v kolenou. Nejmodernější léčbou artrózy kolene je aplikace kyseliny hyaluronové v injekční formě. Injekční forma obsahuje kyselinu hyaluronovou neživočišného původu, stabilizovanou a přečištěnou. Aplikace snižuje riziko zánětu a negativní imunologické reakce, které by mohly nastat při procesu vstřebávání. Jedná se o stabilizovaný preparát s prodlouženým rezidenčním časem, jedna injekce má účinek 6 měsíců, poskytuje lepší komfort pro pacienta, snižuje počet návštěv lékaře. Ulehčuje bolest a zlepšuje kloubní pohyb pro následné tři měsíce. Takto aplikovaná kyselina hyaluronová přímo do kolene působí jako mazivo chrupavky a vazů a tlumí otřesy.

Zdroj: Kyselina hyaluronová

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Chtěla bych si udělat mast z kaštanů na bolavá kolena. Trpím artrozou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, na bolavá kolena to prý dobře zabírá. Tady je recept, jak si vyrobit kaštanovou mast: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Foto píštěle

Zdroj: Řitní píštěl

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST VNITŘNÍ STRANY STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Netahá mě to od kolena, ale od rozkroku. (asi prvních 20cm směrem ke kolenu)
Omlouvám se za špatné upřesnění.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pak by to mohl být krejčový sval (musculus sartorius). Jak postupovat s jeho rekonvalescencí je vidět na těchto videích: m.youtube.com/result…

Zdroj: diskuze Bolest vnitřní strany stehna

Píštěle močového a pohlavního ústrojí

Nejběžnějším typem píštěle je vezikovaginální píštěl. Tato píštěl způsobuje únik moči z pochvy a vede často až k močovému měchýři. Zároveň může spojit vagínu s tlustým střevem, takže dochází k výtoku výkalů. Tyto druhy píštěle se nejčastěji vyskytují v chudých rozvojových zemích.

Zdroj: Řitní píštěl

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÁ MAST A ALERGIE NA NÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivona.

Bolely mne kolenní klouby, je mi 69 let, tak jsem si je i v noci , když to bolelo moc mazala kolena mastí, ale uělala se mi vyrážka, okolí kolena a na koleně. Mám neuropatii a nohy necitlivé + renální insuficinci, , namazala jsem si fleky tee tree olejem a rozjela se mi vyrážka, která svědí i pod koleny , jsou to růžové fleky s pupínkama , nemůže to být reakce na kostrivalovou mast, je prý agresivní. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přestaňte užívat kostivalovou mast i TeaTree Oil a na bolavé klouby zkuste raději osvědčený Celadrin. Nechte vše zklidnit a alergická reakce by měla odeznít.
Na léčbu neuropatie doporučuji užívat vitamíny B komplex forte a k tomu ještě vitamín B12, calcium, kyselinu alfa-lipoovou s pozitivními účinky na nervová vlákna. Dále pak vitamín E a ginkgo biloba, jež zlepšují prokrvení dolních končetin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kostivalová mast a alergie na ní

Příčiny a symptomy

Příčiny a symptomy píštěle se liší v závislosti na umístění. Anální a rektální píštěle jsou obvykle způsobeny abscesy. Symptomy zahrnují konstantní pulzující bolest a otok v oblasti konečníku. Může dojít i k výtoku hnisu. Někteří jedinci trpí i horečkou, která je způsobena infekcí.

Vaginální píštěle jsou způsobeny infekcí a traumatem tkání v průběhu porodu. Tyto píštěle se dají snadno zjistit, protože žena nepříjemně zapáchá a uniká jí moč nebo stolice přes pochvu. Zřídka se tyto píštěle mohou vyvinout jako komplikace hysterektomie.

Zdroj: Řitní píštěl

Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

  • Žluté potraviny: Ve své stravě konzumujete nadměrné množství žlutých potravin. Při zvracení pak zbytky jídla v žaludku způsobí, že má barva zvratků žlutý nádech. Mezi běžné potraviny, které mohou způsobit tento jev, patří kukuřice a mrkev.
  • Žaludeční reflux: Vyskytuje se v případě, že je v žaludku nadměrné množství žluči a tělo se ho snaží zredukovat, což vede ke zvracení žluči. Hlavní příčinou této poruchy mohou být peptické vředy a chirurgické odstranění žlučníku. Typickými příznaky je nadýmání, pálení žáhy, nevolnost nebo chrapot. Tento stav vyžaduje pozornost lékaře a může vést k říhání či zvracení žluté žluči.
  • Intestinální blokáda: Vede k zablokování střevního traktu (obvykle způsobeného zauzlovaným střevem). Jedná se o velmi nebezpečný a život ohrožující stav, pokud není okamžitě ošetřen. Dochází k tomu, že se jídlo pohybuje v opačném směru a způsobuje zvracení. Tento stav může způsobit i vrozená vada, která tak vyžaduje okamžitou operaci.
  • Respirační zánět: Infekce dýchacího traktu mohou způsobit zvracení žluté žluči z důvodu produkce nadměrného množství hlenu. Hlen obsahuje bakterie a jiné infekční mikroorganismy, které znečišťují žaludek. Spolknutý hlen se hromadí uvnitř trávicího systému a tento dráždí a vyvolá zvracení s příměsí žluči. Léčbou primární infekce zvracení žluté žluči vymizí.
  • Pylorická porucha chlopně: Často se vyskytuje u starších pacientů. Během normálního trávení se žluč uvolní do tenkého střeva, čímž pomáhá při rozpadu tuků. Pylorický svěrač je otvor, který odděluje část tenkého střeva od obsahu žaludku. V případech, kdy se tento svěrač správně nezavírá, může žluč vstoupit do žaludku a promíchat se s kyselinou v žaludku. To může vést k abnormalitám, jako je pálení žáhy, bolesti a zvracení žlutého obsahu.

Zdroj: Zvracení žluté tekutiny

Píštěle oběhové soustavy

Arteriovenózní píštěle se vyskytují mezi tepnami a žilami v kterékoli části těla. Tento typ píštěle se liší velikostí, délkou a frekvencí. Spojení píštěle mezi tepnami a žilami způsobuje změny krevního tlaku, které vedou k abnormálnímu vývoji stěn v tepnách a abnormálnímu toku krve. Arteriovenózní píštěle, které jsou přítomny při narození, jsou někdy způsobeny arteriovenózní malformací.

Zdroj: Řitní píštěl


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP