Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SVĚDÍCÍ RTY

OBSAH

Ošetření ran

Ošetření ran způsobených hmyzem je důležité zejména u dětí – až na výjimky je těžké přimět je, aby si svědící místo neškrábaly. Škrábáním si mohou přivodit infekci. Infekce hrozí zejména při pokousání od muchniček, takové rány se pak obtížně a dlouho hojí, mohou dokonce i hnisat. Jestliže se tak stane, vypravte se raději k lékaři, který vám předepíše antibiotickou mast. Doma můžete ránu ošetřit například Višněvského balzámem.

Zdroj: Domácí léčba štípanců od komárů

Diskuze

V diskuzi LÉČITEL OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie vitovjáková.

Dobrý den,
prodělala jsem zánět žil na pravé noze a hrozí mi operace ( metodou parvacross ). Existuje nějaká možnost, že bych se mohla operaci vyhnout ? Mám totiž strach z anestezie, přece jen už nejsem nejmladší ( 66).
Prosím o radu.
mvit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den prosím o radu na svědící konečnik. Děkuji

Zdroj: diskuze Léčitel otec pleskač

Rozmarýnový olej použití

Olej z rozmarýnu má stimulující účinek a celkově slouží k oživení – revitalizaci. Tyto jeho stimulační funkce se projeví jak na psychické tak i na fyzické stránce těla. Rozmarýnový olej je také vhodný na pokožku hlavy, pokud ji máte suchou nebo svědící. Rozmarýn také hydratuje a zjemňuje vlasy, které pak jsou silné a se zdravým leskem. Přidáním rozmarýnového oleje do rozprašovače osvěží mdlé a matné vlasy a zanechává ve vlasech příjemnou vůni.
 

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Diskuze

V diskuzi VODOVE SVEDICI PUPINKY NA OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA RUZICKOVA.

Dobry den udelaly se mi vodove svedici pupinky kolem nosu a ust,lekarka mi dala mast s antibiotiky po aplikovani na postizena mista se problem zhorsil,natrela jsem si mista vcelym propolisem a pupinky se zklidnily a castecne zmizely,po dvou dnech se problem opet zhorsil poradte co mam delat je to velmi neprijemne dekuji vam Alena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vodove svedici pupinky na obličej

Alergické reakce doprovázené svěděním

Podívejte se zblízka na své svědící nohy. Jsou červené, protože jste si je poškrábali, nebo je tam vyrážka? Svědivé vyrážky jsou známkou alergické kožní reakce zvané kontaktní dermatitida. Toto jsou některé běžné spouštěče:

  • Nikl (nachází se v mnoha kovech, včetně zipů);
  • Vůně a parfémy;
  • Šampony;
  • Latex;
  • Cement;
  • Jedovatý břečťan;
  • Prací prostředky;
  • Aviváže.

Zdroj: Svědění holení kosti

Diskuze

V diskuzi PSYLLIUM NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindriska Steinmannova.

Vazeni, rada bych se dozvedela, co zpusobuje svedeni a nebo vyrazka(jaky vliv to ma na celeho "cloveka"), kdyz uzivam 1 cajovou lzicku Psyllia jednou za dva dny. Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindriska Steinmannova.

Uzivam 1 caj. lzicku psyllia nepravidelne. Objevuje se mi svedici vyrazka. Co to znamena pro organizmus???? Dekuji

Zdroj: diskuze Psyllium nežádoucí účinky

Studené obklady na svědění kůže

Studené obklady pomáhají hydratovat a zklidňovat pokožku, čímž potlačí svědění kůže. Studené obklady odebírají z kůže teplo, a tak pomáhají snížit otok a podráždění. Namočte čistou žínku nebo ručník do studené vody a položte obklad na podrážděnou oblast. Po několika minutách žínku vyždímejte, znovu namočte ve studené vodě a opět přiložte. Tyto obklady opakujte podle vlastní potřeby, dokud nepocítíte, že se svědění zmírnilo. Vhodnou alternativou na zklidnění svědící pokožky je i přikládání sáčku mražené zeleniny.

Zdroj: Domácí léky na úlevu od svědění kůže

Diskuze

V diskuzi LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den.
Mám 16ti letého syna,kterého trápí už 2 roky lupy. Vyzkoušely jsme různé speciální šamponý na lupy, vajíčkový zábal a nic nepomáhá.
Může někdo poradit?Děkuji

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Tea tree olej

Zřeďte půl lžičky oleje tea tree ve 100 ml gelu aloe vera. Tuto směs důkladně promíchejte, dokud nedojde k úplnému prolnutí ingrediencí. Tato směs se aplikuje na svědící pokožku hlavy a měla by se nechat působit po dobu 30 minut.

Jedlá soda

Pasta z jedlé sody a malého množství vody. Přidejte do směsi několik kapek extra panenského olivového oleje. Poté aplikujte na pokožku hlavy a nechte působit 30 minut.

Jablečný ocet

Vytvořte směs z jablečného octa a teplé vody. Tato směs by měla být vmasírována na pokožku hlavy.

Olej z máty peprné

Přidejte olej z máty peprné do šálku vody. Tato směs se používá k masírování pokožky hlavy. Měla by působit po dobu několika minut.

Citron

Aplikujte citronovou šťávu na pokožku hlavy a nechte ji působit po dobu několika minut, posléze opláchněte.

Rozmarýn

Vařte najemno nasekaný rozmarýn a přidejte 3 sáčky heřmánkového čaje. Směs nechte před nanesením na pokožku hlavy vychladnout, po chvíli působení opláchněte.

Olivový olej

Směs olivového oleje a mandlového oleje. Tato směs by měla být vmasírována na svědící pokožku hlavy.

Éterické oleje

Smíchejte levandulový, eukalyptový a heřmánkový olej. Do směsi přidejte malé množství vody, následně vmasírujte na pokožku hlavy, aby došlo ke zmírnění svědění.

Zdroj: Domácí léčba seboroické dermatitidy

Diskuze

V diskuzi FTN KRČ KOŽNÍ ODDĚLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Dudáková.

Prosím o radu či pomoc.
Maminka (86 let)má kožní problém na nohou. Nemůže už chodit a má velké bolesti. U pravé nohy zánět od prstů přes nárt, kotníky, stehna až po třísla. Největší bolest má od vnitřní stěny nohy. Udělali se jí červené pupeny a ztvrdlá kůže na lýtkách. Obvodní lékař jí na uvedené dal LOCOID (hydrokortizóní mast) a po 12ti hodinách OFLOXIN antibiotika(maminka je alergická na celou penicilinovou řadu).
Prosím o radu či pomoc, jak postupovat. Bydlíme na Praze 4 Jižním Městě a naší spádovou nemocnicí je FTN v Krči, která však nemá kožní odd.
Děkuji Dudáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav Hrouda.

Dobrý den. Dostal jsem doporučení od PL na kožní. Již třetí měsíc mám svědící exantém na trupu a DK. Lék který jsem myslel, že to vyprovokovalo už neužívám. Ale svědění pokračuje. Je to velice nepříjemné. Tímto vá prosím o vyšetření ve vaší ambulanci. Předem děkuji Hrouda Václav Praha 4 Tf. 731 553 191

Zdroj: diskuze Ftn krč kožní oddělení

Jak co nejdřív rozpoznat svrab

Jak poznat svrab u lidí, je někdy obtížné. Projevy svrabu na kůži jsou různorodé. Typické chodbičky (bělavé „čárky“ o délce několika milimetrů) nemusí být vůbec patrné. U některých pacientů na kůži kromě škrábanců nelze téměř nic vidět (jedná se například o velmi čistotné jedince, kteří častým mytím zpomalují šíření nákazy na svém těle). Na kůži jsou většinou vidět světle červené, velmi drobné pupínky, řídce nebo hustě rozeseté, typicky v místech, kde je kůže tenká. Jedná se o meziprstí na nohou i rukou, zápěstí zevnitř, třísla, oblast genitálu, podpaží, okolí prsních bradavek. V naprosté většině případů nejsou projevy na hlavě. Na hýždích a genitálu se nacházejí někdy výraznější silně svědící červené pupínky (hrbolky) o velikosti několika milimetrů, které se i během správně provedené léčby hojí až několik týdnů.

Zdroj: Zákožka svrabová první příznaky

Diskuze

V diskuzi JAK VYPADAJÍ POTNIČKY U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbynek 23.

prosim o radu pri sezeni se me delaji cervene pupinky ktere,svedi nezkdy pali nevim co stim muze me nekdo poradit predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magdalena Šajinovičová.

No potničky ,tady Vám to píšou . Začíná to pupínky ,pak je okolí zarudlé ,svědící až pálivé ,které se pak vytvoří do puchýřků .Také se to stává v létě když se potí noha v kožených (i jiné materiály) botech ,sandálech přímo se dotýkajících kůže .
Shora uvedený článek je jasný a velmi dobrý . Magdalena

Zdroj: diskuze Jak vypadají potničky u dospělých

Léčba svědění

Některé domácí léčby mohou snížit nebo zastavit nutkání škrábat si nohy. Zde je to, co doporučují dermatologové (kožní lékaři).

  • Chlazení svědící oblasti. Použijte sáček s ledem nebo studený vlhký hadřík.
  • Koupel z ovesných vloček. Nepoužívejte však ty ke snídani. Použijte jemný prášek zvaný koloidní ovesné vločky. Pomáhá čistit, hydratovat a chránit pokožku a je také protizánětlivý.
  • Udržujte pokožku hydratovanou. Lékaři navrhují tento jednoduchý krok pro úlevu od svědění, i když existuje vážná příčina, jako je onemocnění ledvin. Ujistěte se, že používáte hydratační krém bez parfemace, abyste snížili pravděpodobnost podráždění.

Pramoxin

Vyzkoušejte krém na úlevu od bolesti a svědění s pramoxinem. Pramoxin je lokální anestetikum užívané v USA. Objednat si ho můžete prostřednictvím internetu, například tady: Pramoxin krém cena.

Pramoxin je topické anestetikum objevené v Abbott Laboratories v roce 1953 a je používané jako antipruritikum (pomáhá zmírnit nepohodlí spojené s svěděním). Během výzkumu a vývoje vynikl pramocain hydrochlorid mezi řadou alkoxyarylalkaminetherů jako zvláště dobré lokální anestetikum. Farmakologická studie odhalila, že pramoxin je vysoce účinný a má nízkou akutní a subakutní toxicitu, je dobře tolerován většinou sliznic a má nízký index senzibilizace u lidí. Stejně jako ostatní lokální anestetika Pramocain snižuje permeabilitu neuronových membrán pro sodíkové ionty a blokuje jak iniciaci, tak vedení nervových vzruchů. Depolarizace a repolarizace excitabilních nervových membrán je tak inhibována, což vede k necitlivosti.

Zdroj: Svědění holení kosti

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘKY NA TĚLE DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Vnučce se udělali nějake puchýře a nevím co to je od narozeni trpi na eksem ale toto nemela. Nemá někdo s timto zkušenost?
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět urtikaria, což je lékařský termín pro kopřivku. Kopřivka se projevuje jako červená, svědící, vyvýšená oblast pokožky. Nejčastěji je to kvůli nějaké alergii a vzhled není vždy stejný. Někdy může být kolem oblasti paže nebo nohou, jindy zas může být pouze na zádech. Velikost a tvary se také liší. U většiny případů mohou příznaky zmizet během několika dní nebo týdnů. Ale při vážném stavu to trvá i měsíce. Bližší informace o kopřivce se dozvíte zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puchýřky na těle dítěte

Domácí léčba pásového oparu

Existují postupy, které můžete provozovat doma a uzdravování tím podpořit. Tyto úkony jsou zaměřeny na projevy onemocnění a pomáhají zejména od bolesti, pálení a svědění kůže.

Ochlazování vlažnou vodou: Tato metoda může pomoci od bolesti a pálení pokožky. Namočte postiženou část těla na pár minut do vody a pak kůži vysušte. Všechny ručníky, které s oparem přijdou do styku, důkladně vyperte! Otevřené puchýře a poškrábaná kůže totiž mohou být zdrojem virů a ty se pak vinou ručníků rozšiřují. Nikdy tedy nepoužívejte jednu osušku dvakrát.

Přikládání studených obkladů: Ulevit od bolesti a svědění vám může také studený obklad. Namočte ručník nebo žínku do vlažné vody a přitiskněte na postižené místo. Pokud bolest přetrvává i po zhojení puchýřů, lze použít i obklady s ledem. Při pásovém oparu se vyhýbejte teplu.

Poležení v ovesné lázni: Voda s přísadou ovesné moučky a kukuřičného škrobu umí zklidnit svědící a pálící kůži. Obojí můžete zakoupit v lékárně jako předpřipravené směsi do koupele. Dále postupujte podle návodu na obalu.

Použití zklidňujících mastí: Aromatické a parfémované masti nejsou na léčbu pásového oparu to pravé, protože mohou podráždit kůži. Vhodná a účinná je například kalamínová mast, kterou si můžete nechat namíchat v lékárně.

Experimentování s papričkami: Kapsaicin je látka obsažená v červených pálivých papričkách. Vědci se domnívají, že blokuje vedení bolestivých impulzů v nervech. Masti s kapsaicinem tedy zmírňují i bolesti doprovázející pásový opar. Můžete je zakoupit v lékárně.

Tyto postupy mohou pomoci od nepříjemných projevů pásového oparu a jsou vhodným doplňkem léčby antivirotiky.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Diskuze

V diskuzi LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Klimešová.

Taky bych se ráda zeptala na problém s vlasovou pokožkou. Lupy nemám, ale pokožka na hlavě mě svědí již 2 roky. Taky v noci mě to budí. Nemůžu být delší dobu opřená o polštář, tak to začne svědit až pálit. Někdy si musím přikládat led. Vyzkoušela jsem již spoustu šamponů, ale bezúspěšně. Napadají mě taky, že se jedná o plísně, ale kožní doktorka mi odběr vzorků nikdy nenavrhla, nevím, zda to vůbec dělá.Beru již 2 roky prothiaden, po kterém mám pocit, že je to lepší. Jinak bych se udrbala. Už jsem to vzdala. Nevím, si vůbec rady. Můžete mi prosím poradit. Moc děkuji za radu.S pozdravem.

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Stroupky ve vlasech u dospělých

Jednou z častých příčin vzniku strupů u dospělých je nevhodně používaná vlasová kosmetika. Pokud například používáte na své vlasy šampon, který je určený na jiný typ vlasů, nebo máte nevhodný kondicionér a balzám, či si vlasy špatně myjete a šampon dokonale nevymýváte, může vám to působit svědění pokožky, následné drbání a strupy. Pokud stroupky objevíte, zkuste se zamyslet, zda jste si nepořídili novou vlasovou kosmetiku nebo jestli jste nezačali dělat něco jinak. Strupy často souvisejí i s tvorbou lupů. Suchá kůže totiž svědí a vede ke škrábání.

Strupovitost vlasové pokožky často provází i různá kožní onemocnění, mezi která patří například lupénka, atopický ekzém nebo kvasinková infekce a s ní související lupy. Častou příčinou tvorby strupů ve vlasech je nemoc s názvem seborrhoická dermatitida. Strupy mají nepříjemný odér a kromě nich se objevuje také zarudnutí a svědění kůže. Může ji způsobovat zvýšená činnost mazových žláz a kvasinky, proto se často označuje jako mykotické onemocnění. Strupy mohou způsobovat i další druhy plísní.

Zde se můžete podívat, jak vypadají stroupky ve vlasech u dospělých.

Při výskytu strupů způsobených kosmetikou si můžete pomoci sami, zkuste kosmetiku vyměnit nebo vyzkoušejte přírodní přípravky určené speciálně na svědící vlasovou pokožku. Vhodná je například březová voda. Pokud během několika dní strupy neustoupí, začněte hledat příčinu svého problému jinde.

U kožních onemocnění ve vlasové části pokožky si už sami pravděpodobně nepomůžete. Je tedy namístě návštěva dermatologa a naordinování vhodné léčby. Často je nutné použití speciálních mastiček, krémů a vlasových vod, které jsou vydávány jen na lékařský předpis.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Zahájení léčby lupénky hlavy

Mezi nejběžnější procedury pro mírnou lupénku hlavy patří moderní léky, které se používají přímo na pokožku hlavy. Nicméně pokud trpíte těžkou lupenkou nebo máte lupénku jinde na těle, tak je nutné, abyste systémové léky brali perorálně nebo pomocí injekcí. Jestli lupénka hlavy špatně reaguje na léky po opakovaném použití, může lékař jinak kombinovat léčbu nebo může změnit typ léčby.

Jedním z prvních kroků v léčbě lupénky hlavy je její změkčení a odstranění šupin. To usnadní lékům lépe proniknout a odstranit chorobu.

Změkčení pokožky

  • Pomocí kyseliny salicylové v gelu, která je určena na změkčení šupin lupénky, díky změkčení se snáze odstraňují tyto šupiny. Mezi další změkčovadla patří močovina, kyselina mléčná a fenol.
  • Kartáčem nebo jemným hřebenem mohou být tyto šupiny uvolněny a vyčesány.
  • Pomocí šamponu nebo mýdla s obsahem kyseliny salicylové mohou být odstraněny šupiny z pokožky hlavy.
  • Použití dalších změkčovadel, jako je vazelína, krém, olej, pleťová voda nebo mastě, mohou také pomoci s odstraněním šupin z pokožky hlavy.

Rady pro změkčení pokožky

  • Dejte si vazelínu na malé bavlněné kuličky a vložte si je do uší, aby se do nich nedostal lék na změkčení.
  • Užívejte léky na změkčení pokožky střídmě, protože mohou způsobit podráždění pokožky a mohou oslabit vlasové kutikuly, což způsobuje dočasnou ztrátu vlasů.
  • Po aplikaci změkčovadel si pokapávejte postiženou oblast pokožky hlavy olejem nebo hydratační pleťovou mastí.
  • Vetřete krém nebo mast přímo na pokožku hlavy.
  • Pokožku hlavy si zakryjte koupací čepicí, aby byla posílena účinnost léků, ale pouze tehdy, pokud vám to sdělil lékař.

Jak proti svědění lupénky

  • Po umytí hlavy šamponem použijte kondicionér.
  • Omezte používání nástrojů pro styling, které vyvolávají teplo jako je fén.
  • Na svědící skvrny používejte mokré ručníky, studené zábaly nebo studenou vodu.
  • Používejte dehtové šampony, šampony s mentolem, střídmě kortikoidy nebo perorální antihistaminika.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA JAKUBOWSKA´.

Manžel má 82 let 20,12,2018 mu byla provedena TEP levé kyčle .Po operaci měl v tříslech velké zarudnutí dostal Zinkovou mast.Moc mu to nepomohlo.Od 22,1,2019 byl měsíc v Lázních Darkov.Jodovými kopelemi stav zhoršen,navíc po celé levé půlce zad, prsou i na levém lokti svědící ,hlavně v tříslích ,červená vyrážka . Po příjezdu 22,2,2019 z lázní zde na obv.odd.mu lékařka dala Zodac1ráno na 14dní a 1 večer Dithiaden a mast Imacort krem 20g,vymazalo se 6 balení,vyrážka-malé červené flíčky se trochu vytratily,na výskytu se loupe kůže.Mast už nemá ,nyní maže Calciovou mastí.
Zítra jde znovu k lékaři.Jak jsem viděla spalničky na obrázku připadá mi to tak na zádech, V tříslích to je jeden velký flek vel.15x 6cm na obou nohách až k přirození, Teplotu nemá .Děkují za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kupte v lékárně mast Clotrimazol a mažte postižená místa ráno a večer po dobu jednoho měsíce. Tady je odkaz, kde je vidět jak mast vypadá a kolik stojí: www.drmax.cz/clotrim…

Zdroj: diskuze Dotaz

Priorix a nežádoucí účinky

Podobně jako všechny vakcíny může i tento přípravek způsobit nežádoucí účinky, které se však nemusí vyskytnout u každého. Nežádoucí účinky, které se vyskytly v klinických studiích s vakcínou Priorix jsou následující:

  • velmi časté (mohou se vyskytnout u více než 1 na 10 dávek vakcíny): zarudnutí v místě vpichu injekce, horečka 38 °C nebo vyšší;
  • časté (mohou se vyskytnout až u 1 na 10 dávek vakcíny): bolest a otok v místě vpichu injekce, horečka vyšší než 39,5 °C, vyrážka (skvrnky), infekce horních cest dýchacích;
  • méně časté (mohou se vyskytnout až u 1 na 100 dávek vakcíny): infekce středního ucha, otok žláz na krku, v podpaží nebo v tříslech, ztráta chuti k jídlu, nervozita, neobvyklý pláč, neschopnost spánku (insomnie), zarudnutí, podráždění a výtok z očí (zánět spojivek), bronchitida, kašel, otok příušních žláz, průjem, zvracení;
  • vzácné (mohou se vyskytnout u více než 1 na 1000 dávek vakcíny): křeče z horečky, alergické reakce.

Po uvedení vakcíny na trh byly dále hlášeny následující nežádoucí účinky, které se vyskytly v časové souvislosti s očkováním vakcínou Priorix: bolestivost a zánět kloubů, krvácení nebo snadnější tvorba modřin než obvykle, způsobená poklesem počtu krevních destiček, náhlé život ohrožující alergické reakce, zánět měkkých mozkových plen nebo míchy, mozku a periferních nervů, Guillain Barréův syndrom (postupující obrna, až obrna dýchacího svalstva vedoucí k zástavě dechu), Kawasakiho syndrom (hlavními příznaky tohoto onemocnění jsou například horečka trvající déle než 5 dní, spojená s vyrážkou na trupu, která je někdy doprovázená odlupováním kůže na rukou a na prstech, otok žláz v krku, zarudlé oči, zánět sliznice rtů, úst a krku), multiformní exsudativní erytém (onemocnění kůže, mezi jehož příznaky patří červené, často svědící skvrny podobné vyrážce vyskytující se při spalničkách, které se začínají objevovat na končetinách nebo na obličeji a poté se šíří po celém těle), příznaky podobné spalničkám a příušnicím, lehce probíhající spalničky, přechodný bolestivý otok varlat.

Všechny tyto nežádoucí účinky se objevily v minimálním množství.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix

Červené fleky na obličeji

Červené zarudlé fleky na obličeji mohou signalizovat atopický ekzém, seborhoickou či periorální dermatitidu. Červené fleky na obličeji často vznikají i zvýšenou dráždivostí drobných cévek v obličeji, které reagují na podněty, jako je stres, změny teploty nebo alkohol. Vzhledem k tomu, že se nejedná o nemoc, není k dispozici ani léčba. Zkuste používat krémy a make-upy určené pro pleť se sklonem k zarudnutí.

Pokud se na vaší pokožce vyskytnou občas svědící suché červené fleky, mohlo by jít o virový exantém pityriasis rosea, který se nemusí léčit, neboť spontánně odezní. Jiným důvodem může být akutní stadium ekzému či lupénky. Tato onemocnění vždy musí posoudit kožní lékař.

Červený obličej z mrazu se nazývá oznobeniny (perniones), nejde vyloženě o omrzliny, ale o poškození kůže vlivem povětrnostních podmínek, přičemž následky mohou být i trvalé. Musíte pokožku maximálně chránit před výkyvy teplot, promazávejte ji například Bepanthenem, chraňte ji i před sluníčkem. Víc proto udělat nemůžete.

Červené suché fleky na obličeji se šupinkami bývají charakteristické pro periorální dermatitidu. U tohoto onemocnění je důležité vysadit veškeré krémy, make-up – právě tato pravidelná a dlouhodobá hydratace pleti je hlavní příčinou tohoto stavu. Určitě je důležitá návštěva kožního lékaře, který nasadí celkovou léčbu.

Červené fleky na obličeji po alkoholu jsou způsobeny biogenními aminy, což jsou látky, které mohou podpořit vznik alergických obtíží. Různé typy alkoholu jich obsahují jiné množství. Neznamená to tedy, že byste byl na alkohol alergický, ale dodáte do organismu látky, které alergickou reakci mohou spustit.

Červené fleky v obličeji obecně mohou mít více příčin:

  • Zvýšená cévní reaktivita, která vede při psychické zátěži nebo výkyvech teplot k většímu prokrvení a tím k zarudnutí. S tímto jevem se nedá nic dělat.
  • Může jít také o projevy ekzému (ten svědí). V tomto případě kožní lékař předepíše vhodný krém, po kterém tyto problémy zmizí.
  • Zarudnutí v obličeji je typické také pro růžovku. Zde je opět nejlepší navštívit lékaře a nechat si předepsat vhodný preparát.

Zdroj: Červené zarudlé fleky na obličeji

Svědění prstů na rukou

Na první pohled by se mohlo zdát, že svědění konečků prstů bude spadat do působnosti kožního lékaře, ale není to tak docela pravda – svědění může být příznakem i mnoha systémových a závažných chorob. Úporné svědění je velice nepříjemné a někteří lékaři ho označují za určitý podtyp bolesti. Poškrábání svědícího místa sice na chvíli pomůže, ale kůži podráždí ještě víc, takže je velká šance, že se svědění zase objeví. Škrábáním se navíc poškodí kožní kryt (včetně případného stržení strupů) a do kůže v tomto místě může proniknout bakteriální infekce (dojde k takzvané impetiginizaci). Vzhledem k této komplikaci je rozumnější si svědící místa neškrábat, i když je to nemožné vydržet.

Příčiny

Plísňová onemocnění mohou způsobit svědění. Jsou obvykle léčena kožním lékařem. Kromě léčby je někdy dobré si položit otázku, proč dotyčný mykózou onemocněl. Plísně častěji napadají oslabené jedince, nemocné s narušenou imunitou (včetně poruchy imunity u AIDS) a více se vyskytují i u lidí s cukrovkou (zejména jde o cukrovku 1. typu i 2. typu). To samozřejmě vůbec neznamená, že každý s mykózou musí některým z výše uvedených nemocí trpět, detailnější vyšetření pacientů s chronickými plísňovými onemocněními není nicméně vůbec špatný nápad.

Rovněž dlouhodobé užívání antibiotik může být provázeno vznikem kožní mykózy, protože bakterie oslabené antibiotikem uvolní v těle člověka místo plísním a ty se rozmnoží (na plísně antibiotika neúčinkují). Kromě svědění bývá přítomno i zčervenání kůže, někdy i nepříjemné pálení. Plísně se léčí pomocí takzvaných antimykotik, obvykle podávaných ve formě mastí či tablet.

Léčba by měla být směřována proti nemoci, která svědění způsobila. I samotné svědění jako příznak se tlumí, poměrně účinná jsou v tomto ohledu takzvaná antihistaminika. Antihistaminika se používají i jako protialergické léky, u chronického svědění se poměrně často využívá sloučenina bisulepin (Dithiaden). Má poměrně dlouhý poločas účinku, ale způsobuje ospalost a útlum. Mějte na paměti, že antihistaminika pouze tlumí pocit svědění a neléčí jeho příčinu.

Atopický ekzém je chronické alergické kožní onemocnění, které může vzniknout v jakémkoliv věku, obvykle se však vyskytuje již v dětství a provází postiženého celý život. Jeho léčba je velmi obtížná a většinou spočívá v kombinaci léků a režimových opatření.

Svrab je relativně časté onemocnění, které je způsobené parazitem zvaným zákožka svrabová. Samička tohoto parazita si hloubí chodbičky pod kůží, což vede k nepříjemnému svědění. Častěji postižená je jemnější kůže mezi prsty, na zápěstí, v předkožce penisu a podobně.

Alergie jsou častým původcem svědění, obvykle se jedná o kontaktní a potravinové alergie, které vyvolávají svědění prstů.

Léčba

Léčba by měla být směřována proti nemoci, která svědění způsobila. Nejčastěji jsou používána antihistaminika i jako protialergické léky, u chronického svědění se poměrně často používá Dithiaden, který má poměrně dlouhý poločas účinku, ale způsobuje ospalost a útlum.

Zdroj: Svědění dlaní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP