Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK JE DLOUHO JE SALMONELA INFEKČNÍ

OBSAH

Antibiotika jsou látky, které napadají v lidském těle mikroorganismy, narušují jejich strukturu a brání jim v množení. Používají se k léčbě nebo prevenci různých infekčních onemocnění způsobených bakteriemi, v menší míře mohou působit i na některé druhy hub a parazitů. Nejsou však účinná při virových onemocněních.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ VYRÁŽKY INFEKČNÍ IMPETIGO - RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Jak dlouho je růže infekční od nasazení antibiotik? Děkuji. Renata

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kožní vyrážky infekční impetigo - Růže

Příznaky

Salmonela se projevuje střevními potížemi – průjmem a zvracením. U nemocného se objeví vodnatý průjem i 20krát až 30krát za den, křeče břicha, pocit na zvracení, samotné zvracení, horečka a bolesti hlavy. Ve stolici se může nacházet krev, hnis, hlen a podobně. Po vysoké ztrátě tekutin se objevuje dehydratace a celková slabost. Je nasnadě otázka, jak dlouho salmonela trvá a jak dlouho se léčí, ale to vždy záleží na průběhu onemocnění.

Zdroj: Salmonela

Poradna

V naší poradně s názvem INKUBAČNÍ DOBA CHLAMYDIE TRACHOMATIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ante.

Dobrý den, zajimalo by mě z jak dlouho po sexu s člověkem, který má chlamydie trach. se stávám také infekční? Až po inkubační době nebo okamžitě?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Po styku s osobou nakaženou chlamydií se můžete stát infekční do několika týdnů. Doba nelze přesně určit, protože záleží na mnoha okolnostech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Inkubační doba chlamydie trachomatis

Salmonela v těhotenství

Salmonelóza se v těhotenství vyskytuje jen ve velmi vzácných případech. Je-li u ženy skrytá dispozice, může mít i těžký průběh, který může být spojen s rizikem předčasného porodu.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO VAŘÍME VÁCLAVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky

Je salmonela nakažlivá?

Ptáte-li se, jak dlouho je salmonela infekční? Potom, co sníte potravu se salmonelou, bude délka onemocnění i doba, po kterou budete nakažliví, u každého člověka jiná. U některých to jsou dny nebo týdny, zatímco jiní mohou být dlouhodobými asymptomatickými přenašeči. Netyfoidní salmonela se však z člověka na člověka šíří jen zřídka.

Infekce salmonelou je nakažlivá a může být nebezpečná, pokud ji šíří člověk, který nemá žádné příznaky a šíří ji nevědomky.

Přenos infekce

Pokud se člověk dostane do kontaktu s potravinami, vodou, zvířaty nebo předměty, které byly kontaminovány bakteriemi z lidských nebo zvířecích výkalů, může se nakazit a šířit salmonelou.

Bakterie salmonely se mohou přenášet z člověka na člověka přes nádobí, jako jsou lžíce, vidličky a brčka, a sdílením hrníčků a sklenic.

Salmonela může žít na površích, které nebyly řádně očištěny. Ve skutečnosti je známo, že bakterie na površích přežijí až čtyři hodiny.

Test na slamonelu

Novamed Salmonella domácí test na salmonelovou infekci, je rychlý, jednoduchý a spolehlivý test k detekci onemocnění Salmonelózou. Provádí se ze vzorku stolice a výsledek znáte za pár minut přímo v pohodlí domova. Jedno balení obsahuje 5 testů. Cena je okolo 600 Kč a je k dostání v lékárnách bez receptu. Test můžete provádět hned, jak odeznějí příznaky. Budete moci sledovat, jak vás bakterie postupně opouští.

Zdroj: Salmonela dieta recepty

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.

Za jak dlouho začnou antibiotika působit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Antibiotika začínají působit do 20 minut od spolknutí. Znatelná úleva přichází za 24 hodin. Poslední zbytky antibiotik se z těla vyloučí do dvou dnů od posledního spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Za jak dlouho

Příznaky salmonely

Onemocnění salmonelou může být vážné. Příznaky obvykle začínají 6 hodin až 6 dní po infekci. Zahrnují průjem, který může být krvavý, horečku a žaludeční křeče.

Jak dlouho se léčí salmonela?

Většina lidí se bez antibiotické léčby zotaví během 4 až 7 dnů, takže kontrola u lékaře není vždy nutná. Ale někteří lidé s těžkým průjmem mohou potřebovat hospitalizaci nebo užívat antibiotika.

Zavolejte svého lékaře, pokud máte tyto příznaky:

  • Průjem a horečku vyšší než 39 °C.
  • Průjem trvá déle než 3 dny a nezlepšuje se.
  • Krvavá stolice.
  • Vyčerpávající zvracení, které brání zadržovat tekutiny a způsobuje dehydrataci.
    Příznaky dehydratace jsou:
    • Tvorba velmi malého množství moči.
    • Sucho v ústech a v krku.
    • Závratě při vstávání.

Zdroj: Salmonela dieta recepty

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Jak dlouho zavařování segedínský guláš z bůčku a jak dlouho vydrží v mrazáku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Při zavařování čehokoliv v mikrovlnce, nikdy neutahuji šroubovací víčko silou, neboť zahříváním na vysokou teplotu hrozí, že se ze sklenice stane granát, který je schopen nejen způsobit prasknutí sklenice, ale i zdemolovat dvířka mikrovlnky. Víčko se dotahuje tzv. na doraz, ihned po ukončení sterilizace. To by ale mělo platit při sterilizaci i troubě, zavařovacím hrnci, apod.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Karanténa

K přenosu mezi lidmi dochází výjimečně, protože k nákaze je nutná vysoká dávka mikrobů.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO UŽÍVAT ŠVÉDSKÉ KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša Vratilova.

Mám dotaz,jak dlouho mužů používat kapky? Bolí mě ramena.Dekuji Dáša

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho užívat švédské kapky

Co je to salmonela

Salmonela je bakterie způsobující průjmové onemocnění zvané salmonelóza. Bakterie rodu Salmonella se do těla dostávají ústy z potravy, nádobí, špinavých rukou a podobně. Ve většině případů není salmonelóza vážné onemocnění, ale je třeba ji nepodceňovat, protože někdy umí být velmi zákeřná a stát se dokonce příčinou smrti. Bakterie rodu Salmonella mají totiž velmi nebezpečnou schopnost, a sice pronikat do hlubších vrstev sliznice. Mohou se tak dostat do krevního řečiště a být rozneseny po celém těle.

Salmonely přežívají ve vlhkém prostředí dny až týdny a zmrazené dokonce měsíce. Ničí je dezinfekční prostředky, kyselé prostředí a teplota nad 70 °C. Salmonelózou nejčastěji onemocní děti v letním období, kdy jezdí na tábory a dopřávají si plné porce točené zmrzliny nebo fast food občerstvení.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, jsem přeléčená po svrabu (několikrát natření infectoscabem), je možné, aby se následně po léčbě ještě dělaly větší pupeny na genitáliích a hýždích? Kůže po těle mě ještě svědí, ale je čistá nebo se objeví pupínek a do rána zmizí...Pořád se pozoruji, jestli se mi to nevrací a je to už velmi vyčerpávající. Pořád dodržuji doporučení ohledně praní prádla, výměny ložního prádla a čištění matrací a sedačky parním čističem. Jsou tyto následky po léčbě normální?
Velmi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nika.

Dobrý den, jak dlouho má být člověk se svrabem doma? A když je 4 dny po namazání InfectoScab tak kdy může do kontaktu s blízkými osobami? A jak dlouho trvá než se úplně ztratí ta vyrážka? A co doporučujete za mast na to aby to nesvědělo? Děkuji předem za odpověď.

Nika

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Salmonela v těhotenství

Salmonelóza v těhotenství je onemocnění, které nenapadá plod přímo. Zda bude plod ohrožen, záleží na tom, jak těžký průběh bude salmonelóza u matky mít. Pokud bude průběh lehčí, s největší pravděpodobností bude vše v pořádku. U těžkých průběhů salmonelózy doprovázených dehydratací a minerálovým rozvratem může dojít k potratu či odumření plodu. Léčba spočívá v dietě a dostatečném pitném režimu. Těhotné ženy mohou užívat léky proti průjmům, jako je Smecta, Carbososorb či Imodium. Při teplotě mohou užívat Paralen po čtyřech hodinách. Při těžším průběhu je namístě ženu hospitalizovat na infekčním oddělení.

Zdroj: Salmonela

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO SE MAJÍ TYTO TABLETY UŽÍVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Vaňková.

A jak dlouho se teda můžou brát??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Tuto informaci výrobce neuvádí.

Zdroj: diskuze Jak dlouho se mají tyto tablety užívat

Inkubační doba

Inkubační doba salmonely, tedy doba od vniknutí bakterie do těla po první příznaky onemocnění, je maximálně 48 hodin. Obvykle však kolem 8 hodin.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO LZE UŽÍVAT WOBENZYM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

1/Dobrý den, prosím o odpověď jak dlouho lze užívat Wobenzym při zánětlivém dlouhodobém onemomocnění páteře?

2/Jak dlouho lze užívat Wobenzym na imunitu - angina, a podobné choroby

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Wobenzym lze užívat dlouhodobě a vlastně pořád. Manžel jako lékař má přístup k tomuto léku za výhodnější ceny a užívá jej již 20 let bez přerušení.

Zdroj: diskuze Jak dlouho lze užívat wobenzym

Je salmonela přenosná?

Salmonela je infekční onemocnění, které je způsobeno bakterií, která patří do skupiny enterobakterií. Existuje více než 2 000 druhů těchto enterobakterií. Pod mikroskopem jsou viditelné jako pohyblivé tyčinky. K přenosu onemocnění dochází během konzumace infikovaných potravin nebo pitím vody, ve které se tyto bakterie nacházejí. Nakažlivost je velmi vysoká a inkubační doba je 8 hodin, to znamená, že onemocnění se projeví přibližně po 8 hodinách od konzumace infikované potraviny či tekutiny.

Salmonely ničí teplota nad 75 stupňů Celsia, která musí trvat alespoň 15 minut. Proto se doporučuje zachovat alespoň 20 minut var, aby teplo proniklo dovnitř pokrmu. Bakterie nesnášejí kyselé prostředí, a tak když se do majonézy k vajíčkům přidá ocet, je riziko nulové. Vysoce riziková jsou naopak kuřata a hamburgery připravené na rotujícím grilu, kde na ně kape šťáva ze syrových kusů. Zničení salmonel nezaručí ani ohřev v mikrovlnné troubě. Riziková může být i zelenina. Při nákupu se vyplatí vybírat potraviny čerstvé a hlídat si data trvanlivosti. U masa je varující zašedlá barva, nebo když se po zatlačení lžičkou důlek ihned nevyrovná. Chyba je kupovat uzeniny našedlé a nazelenalé a ovoce s hnilobnými skvrnami. Při vaření je nutné si neustále mýt ruce, zejména při přechodu od práce se syrovým masem k práci s masem uvařeným, od čištění syrové zeleniny k porcování knedlíků a podobně.

Zdroj: Salmonela

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie kuczerova.

jak dlouho uzivat vitaminy bkomlex horcik za odpovet dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud užíváte tyto doplňky stravy jen ze své vůle jako prevenci, tak hořčík můžete užívat trvale nejlépe večer. Bkomplex jen při zjevném nedostatku vitamínů B, který je prokázán laboratorním vyšetřením krve. V ostatních případech může doplňování vitamínů B zbytečně zastavit jejich přirozenou produkci ve vašem těle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho

Dieta při salmonele

Součástí léčby je dieta, která je nejprve omezena na pouhé nápoje (sladký černý čaj), poté se přidává suché pečivo, nemastné kaše, rýže, dušená mrkev, zeleninové vývary, banány, později mléčné výrobky a lehká strava. Naprosto nevhodné jsou tučné a kořeněné pokrmy.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Salmonela ve vajíčku

Nebezpečí onemocnění salmonelou vzniká konzumováním syrových nebo nedovařených vajec nebo masa. Bakterie také může zůstat na prkýnku nebo na noži, kterým se krájelo maso, a poté se stejným nožem krájí například zelenina. Bakterie se okamžitě přenese na zeleninu, která již nebude tepelně upravována. Rizikové pro vznik salmonely je letní období, kdy se v teple rychleji kazí potraviny, je horší hygiena při přípravě jídla (grilování, táboření), a při cestování, kdy lidé rádi ochutnávají neznámá a často riziková jídla. Riziko nakažení je vyšší u osob, které mají malý obsah kyselých žaludečních stav v těle, například při zánětu žaludku, po operativním odstranění žaludku nebo při používání antacid pro neutralizaci kyselých šťáv.

Zdroj: Salmonela

Léčba

Jak dlouho se léčí? Medikamentózní léčba spočívá v podávání střevních desinficiencií (desinfikují – zbavují střeva choroboplodných zárodků), adsorbencií (například živočišné uhlí – váže na sebe špatné látky) a antiemetik (proti zvracení). Antibiotika se při léčbě salmonelózy obvykle nepodávají (léčba by se s jejich užíváním spíše protáhla, neboť zpomalují odstraňování bakterie z těla). Doporučuje se konzumace probiotik (probiotické nápoje, jogurty s živou kulturou), aby byla obnovena rovnováha střevní mikroflóry.

Důležité je doplňování tekutin, k jejichž ztrátám dochází v důsledku zvracení, průjmu a pocení. Ideální je pití minerálky (kvůli obsahu iontů, které se také z těla ztrácí), u těžších případů je nutné pacienta napojit na infuzi s tekutinou obohacenou o ionty.

Doba léčby je závislá na individuálním stavu pacienta, ale obecně lze říci, že je stejná jako u jakéhokoli jiného průjmu. Ošetřovací doba trvá cca 7 až 14 dní, poté příznaky samy odezní.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Inkubační doba

Inkubační doba je 8 hodin, maximálně 48 hodin, to znamená, že onemocnění se projeví přibližně po 8 hodinách od konzumace infikované potraviny nebo tekutiny. Některé druhy enterobakterií mohou způsobit salmonelu, jejíž projevy trvají několik dní až týdnů a jsou nespecifické, nejsou tedy typické pro salmonelu. Mezi tyto projevy patří horečky, návaly potu, bolest svalů, nechutenství.

Zdroj: Salmonela

Salmonela u kojence

V případě salmonelózy u dětí se léčba velmi komplikuje akutním průjmem. Pokud dojde k nákaze, stav dítěte se nevyplácí podceňovat, hrozí trvalé zdravotní následky. Méně známá jsou možná rizika postižení CNS (centrální nervové soustavy), krve, kostní tkáně a dalších sekundárních projevů této choroby. Větší rizika hrozí, pokud k infekci došlo v oblastech, kde se vyskytují i bakterie tyfoidního typu ‒ přestože nepatří do rodu bakterií Salmonella, způsobují všechny typické příznaky salmonelózy. Žádné příznaky salmonelózy u dětí nesmějí být brány na lehkou váhu, neboť zde hrozí doživotní následky.

Seznam onemocnění, která mohou výše zmíněné bakterie způsobit:

  • bakteriémie (nahromadění bakterií v krevním oběhu);
  • meningitida (postižení CNS);
  • osteomyelitida (zánět kostí);
  • akutní dehydratace.

Salmonelóza u dětí v 99,9 % případů způsobuje akutní průjem, bohužel jde o příznak zaměnitelný s jinými nemocemi.

Seznam dalších příznaků, které salmonela u dětí obvykle zapříčiní (symptomy se nemusejí projevit vždy, neboť každý metabolismus s touto bakteriální infekcí bojuje individuálně):

  • bolest hlavy;
  • bolest břicha (nejen žaludku, ale i střev);
  • průjem;
  • zvracení;
  • ztráta apetitu;
  • zvýšená tělesná teplota;
  • zelená stolice;
  • stolice s příměsí krve (obvykle tmavě rudá krev).

Zdroj: Salmonela


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP