Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BYLINA NA VYSOKÝ CUKR

OBSAH

Co znamená vysoký cukr v krvi

Hyperglykemie je definována jako zvýšení krevního cukru nad normu. Za normoglykemii (normální hladinu cukru) u zdravých osob na lačno se považují hodnoty cukru v rozmezí 3,5−5,5 mmol na litr krve. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l již představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

dobrý den,prosím o sdělení jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo. nenašla jsem žádný údaj o výšce normální hodnoty. Mám ho přes 70. Děkuji za odpověď. olga

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlohodobý cukr se zjišťuje pomocí testu hemoglobinu A1c a vypovídá o průměrné hladině cukru v krvi za poslední 2 až 3 měsíce.
Jaký je normální dlouhodobý cukr?
U lidí bez diabetu je normální rozmezí hladiny dlouhodobého cukru 68 až 100 miligram na decilitr krve.
Hladiny dlouhodobého cukru mezi 100 až 140 znamenají, že máte prediabetes a vyšší pravděpodobnost, že onemocníte cukrovkou.
Hladiny 141 nebo vyšší znamenají, že máte cukrovku.
Jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo?
Cílová hladina dlouhodobého cukru pro lidi s diabetem je obvykle nižší než 152. Pro zdravé lidi je bezpečná hodnota nižší než 100. Čím vyšší dlouhodobý cukr je, tím vyšší je riziko komplikací souvisejících s cukrovkou. 70 miligramů na deci krve je normální bezpečná hodnota.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Co sráží krevní cukr

Každý z nás to jistě zná. Zatočit s cukrem není jednoduché. Dny, kdy nás cukr zlobí, těch je spousta, a samozřejmě nám působí nemalé problémy. V takových chvílích bychom nejraději zalezli pod deku. V této době je dobré uvařit si bylinkový čaj, hodně odpočívat a pít. Průběžně se měřit a zkusit několik osvědčených rad, které cukr sráží. Na každého samozřejmě působí něco jiného, tak je dobré si to odzkoušet.

Citron – každé ráno preventivně vypijte sklenici s vodou a citronem. Pokud máte hyperglykemii, snažte se citronu do sebe dostat co nejvíc, obsahuje hodně vitaminu C, snižuje krevní cukr.

Borůvky nebo čaj z borůvkového listí – snižují hladinu krevního cukru, mají hodně vitaminu C, čistí krev a pomáhají zároveň ke snížení cholesterolu. Dle referencí je dobrý i borůvkový sirup od firmy Just.

Kysané zelí – to zná snad každý diabetik a zajisté má i odzkoušeno. Kysané zelí má hodně vitaminů a minerálů, které sráží glykemii. Navíc podporuje imunitní systém, snižuje cholesterol, má protizánětlivé účinky, vysoký obsah vlákniny.

Skořice – jedna malá lžička skořice denně dokáže údajně snížit krevní cukr až o 30 %.

Mátový čaj – někdo má odzkoušeno, že i tato potravina přispívá ke snížení krevního cukru. Samozřejmě pomáhá i na jiné neduhy, jako je migréna, zklidní rozhoupaný žaludek a podobně.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze

V diskuzi MAM VYSOKY CUKR 19% se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Gasparova.

Prosim o radu dekuji Gasparova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mam vysoky cukr 19%

Nevhodné potraviny

  • cukr, med, marmeláda, kompoty
  • sladkosti – čokolády, sušenky, oplatky
  • pekárenské výrobky – sladké pečivo, cukroví, zákusky, dorty, bílé pečivo, knedlíky
  • tučné mléčné výrobky – tučné sýry, tučné mléko, tučný tvaroh
  • smažená jídla – smažený sýr, řízky, hranolky, krokety, chipsy
  • tučná jídla – slanina, uzeniny
  • přesolené potraviny – tyčinky, keksy, chipsy
  • tučná masa
  • •živočišné tuky – sádlo, máslo
  • slazené nápoje
  • alkohol

Zdroj: Vysoký cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer Otakar.

Dobrý den dekuji za odpoved ,chtel bych jen dodat ze jsem.mnel cukr v normě dokud jsem nebral warfarin a to dobrejch deset let a warfarin beru asi tri mesice a za tuto dobu mam cukr někdy i 10 i tak vam.moc dekuji s pozdravem Neubauer Otakar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle to vypadá, že si myslíte, že Warfarin způsobil zvýšení vašeho krevního cukru. Ale Warfarin nijak neovlivňuje hospodaření s glukózou. Krevní cukr závisí na funkci slinivky břišní a na míře přijímaného množství glukózy ve stravě. Když nebudete jíst potraviny s vysokým glykemickým indexem, tak nebudete mít vysoký cukr v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nežádoucí účinky

Léky na vysoký tlak

Zde můžete vidět seznam léků na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

mam dotaz-jakou ma mit hodnotu dlouhodoby cukr 40 nebo kolik dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Skalnikova.

Prosím jak si hlídat dlouhý cukr měřím si cukr ale dlouhý tam není dekuju

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Dieta na vysoký krevní tlak

Dieta, kterou lze snížit vysoký krevní tlak je podrobně popsána zde: dieta na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den co bys te me poradili mam cukr 17 beru kapky metamizol a gujaran nemam to s toho prosim dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky Metamizol a Guajacuran jsou léky proti bolesti a na uvolnění svalstva. Tyto léky nepůsobí na hladinu krevního cukru. Pokud máte takto vysoký obsah glukózy v krvi, musíte se poradit s lékařem diabetologem. Existuje mnoho možností, jak snížit cukr v krvi. Ke zvolení té správné je třeba znát váš zdravotní stav, a ten zná jedině váš lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Nápoje

  • Mezi vhodné nápoje se řadí voda, neslazené čaje a neslazené minerální vody. Lze pít neslazenou kávu. Je možné vypít i sklenici vína nebo piva téměř každý den. Doporučuje se vypít asi dva litry tekutin denně (káva a alkohol se do tohoto příjmu nepočítají).
  • Nevhodný je tvrdý alkohol, víno nebo pivo ve větším množství, slazené nápoje a také nápoje se sladidly.

Zdroj: Vysoký cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi NEMOCI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, ráda bych se zeptala na můj problém s jazykem.ráno je to nejhorší, strašně mě bolí ,pálí i brní, na okrajích. špičky bíločervene fleky. Vím, beru hodně prášku, na cukr, vysoký tlak, cholesterol, štítnou žlázu + doplňky vitaminové. Moc děkuji za odpověď Zdražilová mám 70 let

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci jazyka

Charakteristika cukru

Cukr je bílá krystalická látka, která je velmi dobře rozpustná ve vodě a má výrazně sladkou chuť. Po chemické stránce patří cukr mezi sacharidy. V lidské výživě mají největší význam cukrová třtina a cukrová řepa, které kryjí z 99 % celosvětovou výrobu cukru. Cukr zvyšuje chutnost, ale také energetickou hodnotu potravin.

Zdroj: Cukr

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBÝ CUKR U DIABETIKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubos.

Dobry den mam na lacno 14,16,20 hodnoty beru prasky ,metformin ,gliklazaid beru prasky indapamide jesli nema vliv.Mel jsem vysoky tlak us je stabil.Dekuji Kuvik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hert Brant.

Zdravím,tak si dej pozor a doktorovi líbej prd..Mne za HbA1c 45 mmol/mol chce ta lůza v bilých pláštích sebrat řidičak..Tvrdě se ,ale budu právně bránit..Nikdy v životě jsem hypoglykemii neměl..Za hypoglykemii právě mohou bílé pláště,protože oni jí způsobují předepsaním léku o špatných poměrových informacích,kde nejsou varující reference o poměrech použití..Je bezpodmínečně nutné přesně definovat v krabičce tabulku poměru tohoto jedovatého inzulinu a glukózy v krvi v těle..Je to vrchol hyenysmu a práce nechopných lidí..Pokud máš záchvat hypoglykemie a něco se stane,tak jdeš k soudu a nebo ti hned berou papíry,přitom za to mohou oni!!! Ta jejich zoufalá legislativa!!!!Každá Vánočka má svůj poměrový návod,ale inzulin a cukr v krvi ne???..Toto není stát inteligentních lidí,ale stát........!!!!!

Zdroj: diskuze Dlouhodobý cukr u diabetiků

Škodlivost cukru

I když nesladíte, cukr se ukrývá v mnoha pochutinách, jako je sirup, sladké pečivo a limonády. Naše zdraví je tak vážně ohroženo. Cukr se podílí na spoustě závažných onemocnění a hlavně na civilizačních chorobách. Ve své podstatě se dá konzumace cukru přirovnat ke konzumaci drogy, ne nadarmo se cukru říká bílý jed.

Zdroj: Cukr

Druhy cukru

  • Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.
  • Cukr krupice se skládá ze směsi menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění. Také tato směs je volně sypká.
  • Cukr moučka je volně sypká směs jemně mletých drcených krystalů, vyrábí se mletím krystalů, obsahuje minimálně 95 % částic cukru s přísadou protihrudkujících látek.
  • Cukr s přísadami je označován jako želírující cukr, což je cukr krupice s přídavkem želírující látky, pektinem a kyselinou citronovou.
  • Vanilínový nebo skořicový cukr se vyrábí z cukru krupice s přísadami skořice nebo vanilky.
  • Tvarovaný cukr má tvar kostek, homolí nebo bridže. Roku 1841 vyrobil cukrovarník Jakub Kryštof Rad v Dačicích první kostkový cukr, který původní homole postupně nahradil.

Zdroj: Cukr

Poradna

V naší poradně s názvem CUKR PO INTENZÍVNÍM SPORTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Jsem diabetik 1. stupně už 11 let, a ted se mi nejak nedaří držet cukr při sportu.
V 17.00 cukr 5,2, opravdu jeden plátek toustového chleba (25 g) a cca 10 g gervais, od 17.30 do 18.30 polozávodní čtyřhra v bembajsu a v 19.00 cukr 17,9 !!!!
To nemohl být cukr z jídla, ale údajně játra začly produkovat cukr z svalů a tuků. Stalo se mi to víckrát, je k tomu nějaká rada? Najíst se před bembajsem a píchnout inzulín? Dík za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš problém se nazývá hyperglykemie s ketonurií (preexercice high glukose with ketones) a je u diabetiků 1. stupně běžný. Jde o akutní deficit inzulinu, kdy glykemie vystoupá nad 16 mmol/l. V tomto stavu byste již neměl cvičit/hrát a měl byste v klidu vyčkat kompenzace další dávkou inzulinu. Inzulín neaplikujte před cvičením. Taktéž byste měl s tímto problémem seznámit svého diabetologa. S ním pak můžete přesně naplánovat stravu a dávkování inzulínu ve dnech sportu a ve dnech volna.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukr po intenzívním sportu

Cukr krystal

Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.

Výhody, nevýhody

Cukrcukrovinky mají vliv i na vznik zubního kazu. Obecně je cukr rizikový z hlediska vzniku různých onemocnění, jako je cukrovka, choroby srdce, těžká obezita a některé druhy rakoviny. Zejména kombinace nadměrné spotřeby cukrů a tuků je velmi škodlivá lidskému zdraví.

Cena

Zde může vidět cenu cukru krystal.

Zdroj: Cukr

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Bylina Kontryhel-Alchemilka-čaj zastavuje okamžitě silné krvácení.

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Egiramlon

Tento lék na vysoký krevní tlak je kombinací dvou účinných látek amlodipinu a ramiprilu. Amlodipin patří mezi blokátory kalciového kanálu (BKK) což jsou účinné léky, které se dobře kombinují s ACE-Inhibitory, jako je ramipril. Lék Egiramlon může zřídka způsobit otoky. Lék Egiramlon je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazený pojišťovnou a pacient ho dostane v lékárně zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Časté močení

Diuretika by se měla užívat každý den ráno. Není vhodné brát diuretika a pít mnoho vody, předtím než jdete spát. Užití těchto léků si dobře naplánujte. Diuretikum může být obsaženo přímo v léku na vysoký tlak a nebo jako samostatná pilulka.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Tenormin

Je lék na vysoký krevní tlak ze skupiny beta-blokátory s účinnou látkou atenolol. Tenormin primárně používaný k léčbě vysokého krevního tlaku a bolesti na hrudi spojené se srdcem. Mezi další použití patří prevence migrén a léčba určitých nepravidelných srdečních tepů. Může být také použit s jinými léky na krevní tlak. Tenormin je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazen pojišťovnou a pacient ho v lékárně dostane zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Přírodní peeling

Cukr je přírodní peeling. To znamená, že může být použit k odstraňování odumřelých kožních buněk, čímž vede k mladistvé, zářící pleti. Z tohoto důvodu je používán v mnoha prostředcích určených pro peeling celého těla a může být lepší volbou než sůl. Sůl má totiž tendenci dehydratovat kůži, zatímco cukr má opačných účinek. Použití cukru jako každodenní součásti režimu péče o pleť může pomoci kůži absorbovat další hydratační složky. Cukr také obsahuje kyselinu glykolovou, která pomáhá při odlupování kůže. Takže cukr vlastně odstraňuje odumřelou kůži nejen mechanicky, ale i chemicky.

Zdroj: Cukr v péči o pokožku

Vhodné potraviny

  • ovoce – bez omezení, s omezením pouze příliš sladké ovoce (banány, švestky, mango a podobně)
  • zelenina – jakákoliv, s omezením většího množství mrkve a červené řepy
  • maso – libové maso (kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí), vždy odstranit kůži a přebytečný tuk, šunka
  • ryby – sladkovodní i mořské, možno i tučné ryby
  • vejce – bílek bez omezení, žloutek maximálně dvakrát týdně
  • mléko a mléčné výrobky – spíše nízkotučné sýry, tvarohy, sýry, sladké jogurty pouze v dia verzi, bílé jogurty
  • sacharidy – celozrnné pečivo nebo grahamové, brambory v menším množství, celozrnné těstoviny, neloupaná rýže
  • vláknina – celozrnné výrobky, vločky, klíčky
  • luštěniny

Zdroj: Vysoký cukr v krvi

Hnědý cukr

Hnědý cukr je surový cukr. Tento cukr má vyšší obsah biologicky hodnotných látek, má svou charakteristickou chuť a vůni. Jeho zabarvení se pohybuje na stupnici od světle béžové přes zlatavou až po tmavě hnědou. Zabarvení tohoto cukru je způsobeno melasou, nedostatečně oddělenou od cukru v procesu výroby.

Výhody, nevýhody

U přírodního cukru se nepoužívá rafinace a chemické bělení, proto je zachován obsah významných látek. Přírodní cukr obsahuje draslík, sodík, vápník, hořčík a řadu aminokyselin. Jeho použití téměř odpovídá použití rafinovaného cukru, je vhodný například ke slazení kávy, čaje, k pečení perníků a jiných moučníků.

Cena

Zde může vidět cenu hnědého cukru.

Zdroj: Cukr


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP