Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST KŘÍŽE DO LEVÉ NOHY BOLEST ŠÍJE

OBSAH

Co znamená bolest bederní páteře vystřelující do nohy

Bolest bederní páteře vystřelující do nohy nejčastěji signalizuje lidově řečeno „housera“ nebo „hexenšus“ (náhle vzniklá bolest spojená s křečí zádových svalů – blokádou, například po zvednutí těžké věci, „nešťastném otočení“ při sportu a podobně) nebo „išias“ (bolesti spojené s drážděním sedacího nervu, která vystřeluje ze zad do nohy, je často způsobená vyhřezlou ploténkou). Podle intenzity bolesti a míst, kam se bolest rozšiřuje, lze poznat, co se vlastně stalo – zda jste si záda „jen“ zablokovali, nebo máte výhřez ploténky, a to v nebezpečnější nebo mírnější formě.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PATY PŘI DOŠLÁPNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

mám dvakrát až třikrát za měsíc bolesti levé nohy,tak že nemohu došlápnout a noha se hroutí do strany.V noci mi bolest kroutí nárt nahoru.Trochu pomáhá olfen gel.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zborcená klenba může způsobit tyto nepříjemné příznaky. Stačí vyšetření u ortopeda, který předepíše vložky do bot a nebo navrhne jiné řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Zlomenina patní kosti

Zlomeniny patní kosti způsobují bolest nohy.

Příčiny: Opakované přetížení paty, například skákání, běh způsobující únavové zlomeniny nebo pád z výšky na chodidla nohou.

Příznaky: Bolesti, otoky, problematická chůze.

Léčba: Zlomeniny paty jsou obvykle léčeny klidem, odpočinkem, ledováním, kompresí a elevací. Vážnější zlomeniny mohou vyžadovat chirurgický zákrok.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PALCE U NOHY A BOLEST AŽ PÁLENÍ CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa .

Dobrý den
Mám bolest nohy levé po úraze uklouzla mě práva noha a levou jsem skočila do sedačky na koleno vzadu za kolenem mě zabaleno dřeb nebyl možný pak se postavit na nohu po půl roce se to trošku zlepšilo, byla jsem na ortopedii tam jsem dostala opstrik, ale v okolí kolena mě to stále bolí, a i celá noha a teď mě začal brnět palec u nohy když déle stojím tak mě boleji nohy mám je těžké neklidné pálí mě šlapky a bolí. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění palce u nohy a bolest až pálení chodidla

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ CHODIDEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den
Uz par dni cítím šílenou horkost pravého chodidla z vnitrni strany chodidla !
Dnes mi palivost zacla i u levé nohy
Mam pocit jako by mi horely nohy
Bolest se objeví vzdy v noci !
Rada bych věděla co to muze znamenat
Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení chodidel

Bolest hlavy v zátylku

Tupá bolest v zátylku, ztuhlá šíjebolesti hlavy – to mohou být příznaky problému s krční páteří. Současný životní styl si vybírá svou daň. Naši předci každý den vyráželi na lov a museli chodit vzpřímeně, aby měli dobrý rozhled po krajině. My se však skláníme nad monitory a strnule do nich zíráme.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINNÉ ČAJE BOLEST VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den
Delší dobu mě bolí obě varlata levé víc,15 dní užívám čaj který jsem si tady přečetl. Bolest trochu ustoupila , jak dlouho se má čaj užívat a zda se po určité době na několik dní vysazuje užívání.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlouhodobá bolest varlat není obvyklá a mohla by být prvotním příznakem vážného onemocnění. Určitě doporučuji návštěvu na urologii a nechat si provést alespoň vyšetření varlat ultrazvukem. Nebolí to a není to nepříjemné. Nepodceňujte to a objednejte se tam! Čaj, který je uveden v článku je možné používat dlouhodobě. Tento čaj léčí tím, že tlumí bolest varlat, ale neléčí samotnou příčinu bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinné čaje bolest varlat

Bolest chodidel v práci

Bolest chodidla v práci může být například příznakem zlomeniny v oblasti záprstní kosti. Pokud by se nejednalo o zlomeninu, může být přetížená až natržená šlacha nebo vaz. V tomto případě je nezbytné chirurgické vyšetření, rentgenový snímek nohy, lokální zhodnocení hybnosti a bolestivosti nohy a dle stavu i znehybnění nohy k doléčení. Další možností bolesti může být zborcená klenba.

Jako konzervativní léčba jsou vhodná nesteroidní antirevmatika typu Ibalginu. Dále následná rehabilitace v podobě pohybové a fyzikální léčby.

Zdroj: Bolest chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marco.

Tak teď už z toho nejsem vůbec moudrý.Bolí mě palec levé nohy,ale největší bolest je na konci,tedy dá se říct až za kloubem ,respektive teprve v oblasti nehtového lůžka.
Beru 2x denně Milurit 100 A 1 x denně Uno.Bolest trvá týden prakticky beze změny.Dieta 100% bez masa a jakéhokoliv alkoholu.Už mi to nepřípadný jako dnový zachvat, ale nevím co to může být.Děkuji za radu,už to potřebuji řešit.Muž 48 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když dojde k bolestivému záchvatu dny, tak to znamená, že krystalky kyseliny močové již narušily kloub natolik, že vznikl zánět a ten jen tak nezmizí, i když budete užívat léky na snížení produkce kyseliny močové. Záchvat dny můžete léčit pomocí protizánětlivých a bolest tlumících léků. Ve své životosprávě se pak musíte dlouhodobě snažit snižovat tvorbu této kyseliny, právě léky a dietou, což vám pomůže, aby se bolesti neopakovaly. Vyplavení již vzniklých krystalků trvá dlouho a je k tomu zapotřebí pohyb kloubu a dostatečný přísun tekutin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna

Bříško palce nohy

Bříško palce u nohy se odborně nazývá metatarzofalangeální (MTP) kloub, který připevňuje palec k noze. Tento kloub je životně důležitý pro podporu těla a umožňuje palci ohýbat se nahoru a dolů. Pomáhá v pohybu člověka vpřed tím, že působí jako odrazový bod při chůzi nebo běhu.

Onemocnění, která ovlivňují MTP kloub, mohou způsobit bolest a otok kolem palce nohy. Bolest v tomto kloubu může omezit pohyb v dané oblasti a ovlivnit schopnost člověka chodit.

Tento článek pojednává o některých příčinách bolesti v kloubu palce nohy a jak je léčit.

Příčiny bolesti v kloubu palce nohy mohou zahrnovat artritidu, vyvrtnutí, zlomeninu, vbočený palec a zánět šlach.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem POCENI A BOLEST LEVEHO RAMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kanska Eliška.

Dobrý den,asi 4dny mě pobolívá leve rameno,bolest se šíří do cele ruky a mezi lopatky,pak příjde spocení celeho těla ,prosím poradte mi co mám dělat.Děkuji Kanská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Může to být zánět nervu. Nejlépe to určí lékař - ortoped. Doporučuji neodkládat a navštívit tohoto lékaře. Potíže se pak většinou odstraní jednoduchým cvičením, které se naučíte na rehabilitaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poceni a bolest leveho ramene

Bolest chodidel při stání

Může se jednat o podélně nebo příčně plochou nohu, přetížení vazů nebo šlach, čímž vzniká úponová bolest v místě úponu šlachy nebo vazu na kost, dále o entezopatii, bolest v souvislosti s útlakem nervu plosky nohy, změny na kloubech nohy, revmatoidní potíže, zánětlivé změny aponeurózy chodidla a další.

Při těchto obtížích rozhodně navštivte ortopeda, který provede vyšetření, prohlédne rentgenový snímek a upřesní místo bolesti. Podle výsledku vyšetření je stanovena léčba medikací a doporučena pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.

Zdroj: Bolest chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST JAZYKA NA LEVE BOCNI STRANE S S MALYM BILYM LESKLYM UTVAREM.BOLEST PRETRVAVA JIZ MESICM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena sedlakova.

Na bocni strane jazyka se mi objevil utvar asi 1cm,ktery boli v klidu a nejvic pri jidla,mluveni a polykani.Byla jsem u lekarky ,ktera mi rekla,ze to bude asi vaginalni mykoza ,ale leky mi nedala,ze nevi jak to lecit a nikam mne neposlala s tim.Prosimporadte jak se toho zbavit,eventuelne kam s tim jit.Uz to mam dyl jak mesic.Dekuji za pomoc jakkoukoli.Sedlakova alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoci jazyka léčí stomatolog. Zastavte se u svého zubního lékaře a požádejte ho o rychlou prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest jazyka na leve bocni strane s s malym bilym lesklym utvarem.Bolest pretrvava jiz mesicm.

Bolest chodidel pod prsty

Bolest chodidel pod prsty svědčí o přetížení nohy s následnou entezopatií, tedy bolestí v místě úponu šlachy nebo vazu na kost. Zde vznikne nemikrobní doprovodný zánět s bolestí. Místo bolesti a hybnost nohy je třeba na ortopedii vyšetřit, aplikovat případně obstřik bolestivého místa. Vhodné je rovněž zhotovení rentgenového snímku a vyšetření diagnostickým ultrazvukem.

Léčba je založena na odlehčení, šetření končetiny, při těžším nálezu je předepsán i sádrový zklidňující obvaz. Později následuje rehabilitace v podobě pohybové a fyzikální léčby.

Zdroj: Bolest chodidel

Diskuze

V diskuzi ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dva dny mě bolel prst na noze. Včera jsem se už naštvala, na noc obalila špičku nohy do alobalu a zajistila ponožkou. Už v noci, kdy jsem musela jít na WC, jsem zjistila, že bolest je pryč. Krásně jsem usnula a spal až do devíti.To je pohoda !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Dobrý den
Prosím jak to funguje?

Zdroj: diskuze Alobal na bolest

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Diskuze

V diskuzi WWW.JÁK SE PROJEVÍ ZÁNĚT ŽIL U NOHOU DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše večeřová.

Modré fleky na lítkách až žlutě zbarvené,tíha nohou,velká belestivost při chůzi a při větším teple.Bolest pouze při dotyku na kterékoliv místo na nohou.Obvodní lékař neléčí ,neví si stím rady ,pouze B12, jinak nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Již delší dobu trpim bolestí lýtek od kolen dolů, hlavně po straně nohy a pod kolenem. Často jde bolest i po zadní straně stehna z podkolení směrem vzhůru. Když si nezmu kompresní punčochy, cítím se lepe. V noci mě bolest budí. Můj otec nosil celý život kompresní punčochy, pak se rodiče rozvedli. Dozvěděla jsem se, ze zemřel na hluboký zánět žil. Je mi 61 let a trpím nadváhou. Stydím se s tím jit k lékaři, protože mi řekne, ze mě nohy bolí z nadváhy.

Zdroj: diskuze Www.ják se projeví zánět žil u nohou dolních končetin.

Sesamoiditida

Sesamoiditida v chodidle může způsobit bolest na základně palce, kam se upíná kloub - na bříšku palce u nohy. Charakteristické je, že bolest se vyskytuje jen na spodní straně chodidla a ne nahoře. Stav může také vést k otokům nebo modřinám.

Oblast může být zvláště citlivá, když je špička palce ohnutá nebo narovnaná. Bolest se vyvíjí postupně v průběhu času.

Sesamoiditida je zánět ve šlachách obklopujících sezamské kůstky. Jedná se o formu tendinitidy (zánět šlach). Může být také výsledkem zlomeniny sezamských kůstek. Tento stav je často důsledkem nadměrného používání palce u nohy. Baletní tanečníci a běžci mají často sklon k rozvoji sesamoiditidy.

Sezamské kůstky na chodidle sedí pod MTP kloubem. Na tyto kůstky se upínají šlachy a podporují pohyb v dané oblasti.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi BOLESTI SVALŮ KLOUBŮ KOSTI , ZAD 5 MĚSÍCŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Krausová.

Jsem 2 roky po chemoterapii a rok po ozařován, a v této době mám velké bolesti
v levé noze v koleně, bolest vystřeluje do lýtka i kýčle. Je to právě levá strana,
na které bylo operováno prso. Může bolest vyskytující se v levé noze souviset
s onkologickou léčbou? Prosím o odpověď na výše uvedený email.
S pozdravem
Jaroslava Krausová
Vyškov

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola Klímová.

Dobrý den, jsem 3 měsíce po chemoterapii a 3 dny po ozařování a stále mě bolí v kříži a kolena i kyčle , tak neví jestli to je následkem onkologické léčby rakoviny prsu

Zdroj: diskuze Bolesti svalů kloubů kosti , zad 5 měsíců po chemoterapii

Léčba domácími prostředky

Některé typy bolesti kloubů palce nohy, jako je velmi bolestivá dna nebo zlomeniny, vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

V mnoha případech mohou domácí léky zmírnit bolesti kloubů palce nohy nebo doplnit léčbu, kterou doporučil lékař. Následující postupy mohou pomoci zvládnout bolest kloubů na nohou:

  • podložení nohy;
  • přitahování chodidla k bérci;
  • ledování nohy po dobu 20 minut každé 2–3 hodiny;
  • použití kompresního obvazu ke snížení otoku;
  • nošení pohodlné, široké obuvi s měkkou podrážkou a bez podpatku;
  • umístění měkkých vložek do bot;
  • jemné protahování svalů chodidla;
  • použití léku proti bolesti - paracetamol je jednou z nejlepších možností.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Osteoartróza

Bolest kloubů palce u osteoartrózy (OA) může způsobit bolest v chodidle při chůzi, což často způsobuje kulhání. Kloub může být oteklý a citlivý na dotek. Může se také objevit necitlivost na základně kloubu v důsledku stlačení nervu.

To vše jsou příznaky hallux rigidus, který se vyvíjí kvůli OA a kostnímu výběžku, který lékaři nazývají kostní ostruha.

Hallux rigidus nastává, když se pohyb palce u nohy stává bolestivým a obtížným. Rozsah pohybu je zvláště omezený, když se prsty ohýbají dozadu, jako například ve fázi „po špičkách“ na konci kroku při chůzi.

Pokud je hallux rigidus mírný, bolest se často objeví právě tehdy, když palec dosáhne konce rozsahu pohybu. Bolest ve středním rozsahu pohybu může signalizovat závažnější artritidu.

OA je forma artritidy, ke které dochází, když se chrupavka opotřebovává v kloubech. V průběhu času způsobí OA v palci u nohy erodování chrupavky a vzájemné tření kostí. Tření způsobuje bolest a zánět.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Bolest chodidel u dětí

Pokud bolí chodidla děti, jde ve většině případů o růstové bolesti, zvláště když nohy bolívají obě. Dítě by mělo být vyšetřeno neurologem a ortopedem. Také dbejte na správný výběr obuvi. Nekupujte větší, starší, nebo dokonce menší obuv, jelikož dochází k deformitám plosek. Nejlepší prevencí u dětí je pravidelná návštěva dětského lékaře, který vám v případě potřeby doporučí vhodné botičky a vložky do bot.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Co znamená bolest kyčle při ležení

Bolest je vždycky signálem, který nás má upozornit, že v našem organismu není něco v pořádku. Bolest kyčlí v žádném případě normální není. Je důležité navštívit lékaře, který zjistí příčinu onemocnění.

Zdroj: Bolavé kyčle

Bolest chodidel při chůzi

Tento problém vyžaduje odborné vyšetření, a to vyšetření jak ortopedické, tak orientační zhodnocení cévního zásobení, což rovněž provede ortoped. Vyšetření probíhá nejen pohledem a pohmatem, nutné je stanovit lokalizaci největší bolesti, zhodnotit hybnost, klenbu nohy a provést rentgenový snímek. Může se totiž jednat o zlomeninu záprstní kosti, takzvanou únavovou zlomeninu, nebo o prostou distorzi kloubu v oblasti nohy, ale i o přetažení, šlachy či vazu a také méně častou entezopatii, úponovou bolest šlachy nebo vazu na kost. Objevují se také neuralgie nervů plosky nohy – Mortonův syndrom.

Podle nálezu je vhodné znehybnění, obstřik bolestivého místa a následná rehabilitace a fyzikální terapie. Pacient podstupuje vyšetření na chirurgické nebo ortopedické ambulanci.

Zdroj: Bolest chodidel

Bolest ledvin při nádechu

Bolest ledvin při nádechu anebo bolest ledvin při pohybu mohou být způsobeny zánětem ledvin. S jistotou vám to ale řekne až váš lékař poté, co vás vyšetří a zkontroluje vám moč. Také tyto bolesti mohou být zaměněny za bolesti páteře, které mohou vystřelovat do oblasti ledvin.

Zdroj: Bolest ledvin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP