Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LEDOVÁNÍ TENISOVÉHO LOKTE

OBSAH

Flegmóna lokte

Hluboká flegmóna předloktí (Paronova prostoru) může být život ohrožující infekcí s celkovými projevy sepse. Hnis je nakupen v prostoru pod flexory předloktí před membrana interossea. Předloktí je zduřelé, zarudlé, bolestivé, zápěstí imobilizované a ohnuté, extenze výrazně bolestivá. Nutno pátrat po výchozím infektu na ruce, nejčastěji ve dlani, a široce jej otevřít v celkové anestezii, stejně jako Paronův prostor, dostatečnými incizemi po stranách dolní části předloktí.

Zde můžete vidět, jak vypadá flegmóna lokte.

Zdroj: Flegmóna

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA OTOKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

mohu použít višňák na otok lokte? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud je otok lokte způsoben bakteriální infekcí, tak ano, višňák by mohl pomoci. Pokud je otok způsoben úrazem nebo namožením, tak na takový otok višněvského balzám nepomůže. V takovém případě bude lepší použít octanový obklad.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok na ruce

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Diskuze

V diskuzi KÝLA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašek František.

Dobrý den.Jdu na operaci kýly již po 12 operácí nyní to bude po 13 mám cukrovku a užívam též antidepresiva Venlafaxin 75mg poradte mi mám zácpu mohu užívat konopný olej nebo jiný přípravek abych šel na velkou stranu,bojím se že po operaci si potrhám sítku nebo vnítřní stehy.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela J..

Dobrý den, prosím kam doporučíte na operaci s tříselnou kýlou u muže ve velikosti tenisového míčku? Je v Praze v Brne nebo ve Zlíně nějaký specialista na tento zákrok? Dle informací jsem vyčetla,že je lepší operovat laparoskopicky, ale je to možné vždy nebo jen u menšího nálezu? Dekuji za odpoved.

Zdroj: diskuze Kýla v tříslech

Co je to epikondylární páska

Epikondylární páska je léčebná pomůcka, která slouží jako podpůrná terapie při různých onemocněních, nejvíce však při epikondylitidě (viz níže). Epikondylární páska je opatřena komfortní tlakovou pelotou s možností individuálního nastavení komprese v oblasti předloktí. Používá se například při entezopatii v oblasti lokte, což je takzvaný tenisový a oštěpařský loket. Velikost pásky je univerzální.

Zdroj: Epikondylární páska

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ KYČLE-SOUVISLOST S BOLESÍ V PODBŘIŠKU VPRAVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JanaF.

Dobrý den, jsem důchodkyně a bolí mi již kolena i kyčel, ale znepokojuje mne již 12 let bolest v podbřišku.Údajně může být od kyčle, protože jsem byla vyšetřena v průběhu 12ti let opakovaně na gynekologii, tam jen malé cysty, 3x ultrazvukem a dokonce jsem postoupila i kolonoskopii. Zatím nebylo nic závažného zjištěno, Pomáh mi ledování, což by svědčilo o zánětu?Na internetu jsem se dočetla, že taé někomu pomáhá ledování.Co by to mohlo být? Děkuji za info JanaF

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolavé kyčle-souvislost s bolesí v podbřišku vpravo

Masti

Léčení epikondylitid je zdlouhavé, může trvat i několik měsíců. Úlevu od akutní bolesti přinese ledování loktu, protizánětlivé gely a masti (volně prodejné jsou přípravky s diklofenakem či ibuprofenem). Nejdůležitější je vyhnout se činnosti, která bolestivé místo namáhá a pravděpodobně je původcem potíží.

Zdroj: Tenisový loket

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František K..

Beru Eliquis 5 mg.
Můžu používat gel Woltaren, nebo Olfen na bolest ruky - lokte ?
Můžu léčit oči injekcemi Eylea léčby ?
MOHU BRÁT GINKO BILOBA 40 MG.a LUTEIN 40MG ?
DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Gely proti bolesti aplikované lokálně na bolavé místo s obsahem diklofenaku (Voltaren, Olfen) se mohou bezpečně použít, i když užíváte léky na ředění krve, jako je například Eliquis. Bylo zjištěno, že při lokální aplikaci na kůži se do krevního oběhu dostane pouze 6% diklofenaku, oproti 100%, když se užije ústy. Diklofenak zesiluje účinky léků na ředění krve a zvyšuje riziko krvácení.
Přípravek Eylea je určen pouze pro intravitreální injekci. Přípravek Eylea musí být podáván pouze kvalifikovaným lékařem, který má zkušenosti s aplikací a sám zhodnotí interakce s dalšími léky, které užíváte a zhodnotí rizika a přínosy lécby ve vašem konkrétnm případě. Podle zkušeností z praxe existují známé interakce u lidí nad 60 let, které se projevují zvýšeným krevním tlakem, bradykardií, benigní adenomem, anémií, dilatací aorty, afty, artralgií, astenií, bazaliomem a poruchou močového měchýře.
U produktů s ginkgo biloba bylo hlášeno, že v některých případech způsobují krvácení a jeho užívání s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Eliquis, může toto riziko vzrůst. Možná budete potřebovat úpravu dávky nebo častější sledování ze strany svého lékaře, abyste mohl bezpečně užívat oba léky. Proto tento doplněk stravy prodiskutujte s lékařem, který vede léčbu Eliquisem, aby po prvním týdnu společného užívání udělal kontrolní test srážlivosti krve.
Lutein s Eliquisem se nijak neovlivňují. Nebyly zjištěny žádné interakce mezi luteinem a Eliquisem. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem na kontrolním testu srážlivosti krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Přírodní léčba

Samotná podstata tenisového loktu a související bolesti má co do činění se zánětlivým procesem v oblasti spojení šlachy s kostí. Přírodní léčba v prvé řadě doporučuje samozřejmě omezení činností, které vedou k vyvolání bolesti. Pokud se jedná o medicínu, pak je velmi vhodná cibule. Najemno nakrájenou cibuli rozprostřeme v kapesníku a obalíme jím loket. Převážeme šátkem nebo elastickým obinadlem, tak aby obklad držel na místě, a necháme působit dvě hodiny, nejlépe večer, když už jsme v klidu.

Zdroj: Tenisový loket

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.


Dobrý den ,

při sportu jsem silně narazil lícní kosti do soupeře :) , v bezvědomí jsem naštěstí nebyl ale bolest byla poměrně intenzivní , hned jsem pohmoždění ledoval sprejem , otok se mi posunul ke kořeni nosu a do horní půlky rtu . Postižené místo leduji a mažu nějakým Octo gelem , otok však ani po týdnu neustupuje . Je tento průběh v pořádku ? Děkuji za jakoukoliv radu .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Otok sedmý den po nárazu je ještě normální. Je možné, že došlo k naštípnutí lícní kosti a to pak trvá dlouho, než se zahojí. Ledování je správné. Dobré je také postupně zařadit nebolestivé masáže postižené oblasti, abyste napomohl odtoku tekutiny, která způsobuje otok. Masáže provádějte vždy, když je postižené místo zahřáté, nikoli těsně po ledování. Ještě týden vydržte a pak se projeví znatelný proces hojení - zmizí hematom (modřina) a otok splaskne. Chcete-li mít jistotu, že je nehrozí žádná komplikace, tak navštivte svého praktického lékaře a nechte si provést ambulantní vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok v obličeji

Domácí recept

Domácí léčba spočívá zejména v dodržování klidu na lůžku a v zafixování nohy stahujícím obvazem. Bezprostřední pomocí je ledování nohy a její zvednutí nad úroveň těla. Ke zmírnění bolesti se používají masti s octanem hlinitým a také protizánětlivé masti (například Ibalgin mast). Při velkých modřinách je dobré užívat masti s heparinem (například Heparin AL).

Zdroj: Výron v kotníku

Diskuze

V diskuzi OTOK A JEHO LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor Dvořáček.

V noci jsem si přilehl levou ruku,vznikl otok od lokte po zápěstí,v nemocnici diagnostikovali trombozu,předepsali lék Eliquis 5mg apixabanum.užívání 5dnů 2-O-2pak 1-O-1.Ani po 14 dnech se otok nezmenšil,ani gel Lioton nepomáhá.Poradíte? DVOŘÁČEK TEL.731853163

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otok a jeho léčba

Červený ohraničený flek na noze

Příčiny

Červený ohraničený flek na noze může způsobit lokální zánětlivá reakce na píchnutí hmyzem, vyšetření lékařem nebude potřeba, lokálně co nejvíce ledujte, mažte Fenistilem, pokud by se zánět šířil dále do okolí, je na zvážení antibiotická terapie jako u růže.

Co s tím dělat

Lokálně se doporučuje ledování a aplikace krému Fenistil. Když se zánět šíří dále do okolí, může být nutná antibiotická terapie.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Os trigonum

Jde o vzácnější onemocnění, které způsobuje bolest paty. Tento syndrom se vyskytuje u baletek a sportovců, kdy při sportovním výkonu dochází k podráždění měkkých tkání v zadní části paty.

Příčiny: Malá kost známá jako Os trigonum uvízne v hlezenním kloubu a dráždí okolní měkké tkáně. Obvykle je to způsobeno opakovanou plantarflexion (noha směřuje dolů) či zraněním kotníku.

Příznaky: Hluboká, tupá bolest v zadní části paty. Horší je plantarflexion. Tento příznak se zmírňuje opěrkou.

Léčba: Ledování, steroidní injekce a občas chirurgický zákrok.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

dnes při odběru krevní plazmy, se mi po vpichu jehlou udělal na ruce větší otok.
Vpich bolel, pak špatně protékala krev a sestra mi jehlu přendala na levou ruku.
Otok nemizí ani po ledování, držení ruky ve zvýšené poloze a bolí to.
Nevím co s tím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když Vám to do pondělka nesplaskne, tak budete muset k lékaři. Buď tam, kde Vám odebírali krevní plazmu a nebo ke svému praktickému lékaři. Pokud by se to výrazně horšilo a začala jste v tom cítit tepavou bolest, tak běžte co nejdříve na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok na ruce

Carpaccio podle Pohlreicha

Ingredience: 2–3 červené řepy o velikosti tenisového míčku, 100 ml olivového oleje, 2 lžíce květového medu (ne lesního), 1 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce vinného octa, 3 lžíce dobrého pomerančového džusu, tymián, sůl, pepř, 1 lžíce sójové omáčky, 3cm kousek čerstvého zázvoru, 150 g čerstvého kozího sýru, hrst piniových semínek

Postup: Očištěnou řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky. Ocet svařte se solí a cukrem, přidejte med, pepř, olej, džus a tymián, sójovou omáčku a vše rozšlehejte. Čerstvý zázvor nastrouhejte i se slupkou, vymačkejte z něj šťávu a tu poté přilijte k marinádě.

Marinádu nalije do silného igelitového sáčku a naložte do ní plátky řepy. Měly by tam zůstat alespoň 12 hodin, mohou tam být ale i dva dny, jak doporučuje Pohlreich.

Plátky řepy před konzumací naaranžuje na talíř, rozdrobte na ně sýr a posypte je nasucho opraženými piniovými semínky.

Zdroj: Recepty na červenou řepu

Poradna

V naší poradně s názvem OTOKY TRHÁNI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.nouzecka.

Byla mě operována uzdička a pravá pulka dásně.Bolí to i když to bylo provedeno25.10.Otok se zvětšuje.Mám dělat výplachy a ledovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co máte dělat po operaci dásně vám může nejlépe říci váš ošetřující lékař, protože zná váš stav a okolnosti kolem vašeho problému v ústech. Ledování je na otoky dobré. K udržení zdravého hojení se doporučují výplachy pomocí odvaru z heřmánku. Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a průběžně s ním konzultujte svůj stav na pravidelných kontrolách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otoky trháni zubu

Bolest paty při dně

Bolest paty může být u jedinců trpících dnou způsobena bursitidou. Při bursitidě paty dochází k zánětu na patě. Vytvoří se váček naplněný hnisem (tomu se říká bursa) a objevují se bolesti v zadní části paty. Bursitida může být způsobena infekcí, artritidou či právě dnou.

Onemocnění se projevuje tupou bolestí nebo pocitem ztuhlosti v oblasti paty u nohy. Bolest se obvykle zhoršuje při pohybu, zejména při chůzi, běhu a stoji na špičkách, nebo tlaku. Dále se vyskytuje otok, pata je teplá na dotek, příležitostně je viditelné zarudnutí kůže v oblasti zanícené bursy. Možnou léčbou je ledování, léky, cvičení na lýtka, injekce.

Zdroj: Bolest paty

Diskuze

V diskuzi DRNENI PRSTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobry den. Uz dva roky delam jako operatorka vytoby. A napln prace je jednotvarny pohyb. Poslednyho pul roku mi zacala brnet prava ruka kteta ja nejvice namahana. Projevuje se to tim zevetsinou po ranu mi otece a brni mi cele prsty az do bodani jehlicek. A bolest obcas vystreluje az do lokte. Proto jsem se chtela zeptat jak to odstranit. Predem dekuji Vlachova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Drneni prstu

Babské rady

Do půllitru francovky herby či lesany dejte luhovat 20 tablet acylpyrinu a 5 listů aloe a občas protřepte. Po necelém týdnu si můžete ruce mazat před spaním, při potížích i v noci. Karpální tunel přestane bolet bezprostředně po prvním namazání a následné bolesti jsou mírnější.

Další rady na syndrom karpálního tunelu:

  • ledování při bolestech;
  • častější přestávky při práci, při níž zápěstí namáháme;
  • ohýbání prstů, třepetání rukama;
  • masírování – k tomu je vhodná měsíčková mast s propolisem;
  • příjem většího množství vitamínu B6 – najdeme ho v játrech, vepřovém masu, makrelách, droždí, vejcích, banánech, avokádu, zelí, mrkvi, ořeších, ve špenátu nebo kapustě a podobně;
  • konzumace ananasu – obsahuje enzym bromelin, který posiluje účinky vitamínu B6.

Zdroj: Co pomáhá na karpály

Léčba tenisového loktu

Pokud lékař zjistí, že bolesti opravdu způsobuje tenisový loket, nečekejte, že se obtíží zbavíte ze dne na den. Léčba je poměrně zdlouhavá a vyžaduje trpělivost a disciplinovanost. Terapie začíná konzervativními prostředky – pacient si maže postižené místo protizánětlivými mastmi, šetří loketní kloub a používá ortézu či speciální epikondylární pásku, která pomáhá stabilizaci loktu a ulehčuje tím práci šlachovým úponům svalů. Lékař může předepsat i fyzioterapii (protažení a uvolnění příslušných svalů, mobilizace hlavičky kosti vřetenní) či fyzikální terapii – na tenisový loket je účinná jak magnetoterapie a elektroterapie, tak i ultrazvuk a laser, nebo termoterapie. Své místo v léčbě epikondylitidy si vydobyla i terapie tzv. rázovou vlnou, jež se zdá být velmi efektivní, avšak bohužel není dosud hrazena pojišťovnou. Dále lze injekčně podat lokální anestetikum či kortikoidy; při tomto postupu je vhodné loket znehybnit alespoň závěsem v šátku. Pokud léčba nezabírá, přistupuje se k operačnímu řešení, po němž je ruka znehybněna zhruba na dva týdny a poté následuje intenzivní rehabilitace.

Zdroj: Tenisový loket

Bolest chodidel po ránu

Bolest, která probíhá od paty až po prsty u nohou, bývá obvykle největší v ranních hodinách, bezprostředně po probuzení, kdy uděláte své první kroky. Takovéto onemocnění může být způsobeno vazivovými změnami, tedy takzvanou plantární fasciitidou, která je ukázkovým příkladem toho, že se z neřešené banality může vyklubat chronický problém.

Plantární fasciitida zpravidla do jednoho roku sama zmizí bez jakékoliv péče. Většina lidí ovšem vyhledá lékařskou pomoc, protože je bolesti v noze začnou značně omezovat. Existuje více léčebných postupů, které jsou závislé na příčině, příznacích a závažnosti stavu pacienta. Ve většině případů se při léčbě plantární fasciitidy využívá protahovacích cvičení, ledování nohy, v závažnějších situacích se předepisují protizánětlivé léky, enzymoterapie – vyzkoušet můžete i tuto metodu v podobě polykání speciálních tabletek. Enzymoterapie dokáže tlumit bolest díky rozkladu látek, které bolest vyvolávají. Zároveň urychluje průběh hojení zánětu.

Zdroj: Bolest chodidel

Co to znamená mít tenisový loket?

Pod pojmem tenisový loket (epikondylitida) chápeme bolestivost zevní strany loktu způsobenou zánětlivým procesem ve šlachách svalů, které se jejich prostřednictvím upínají do této oblasti. Jedná se o natahovače (extenzory) předloktí a prstů a svaly vytáčející předloktí tak, že dlaň směřuje vzhůru (supinátory). Při jejich kontrakci je bolest nejvýraznější, ale bolestivý na pohmat je i samotný zevní hrbol pažní kosti, kam se svaly upínají. K zánětu těchto tkání dochází nejčastěji při jejich dlouhodobém a jednostranném přetěžování, avšak i když je hraní tenisu nasnadě, příčinou mohou být i jiné, zcela všední činnosti. V poslední době přibývá pacientů, jež si tenisový loket „uženou“ za pracovním stolem – loketní kloub a struktury v jeho blízkosti jsou totiž enormně přetěžovány při práci s počítačovou myší a při psaní na nevhodně umístěné klávesnici. Tenisový loket není ničím neobvyklým ani u těžce manuálně pracujících osob nadměrně namáhajících klouby horní končetiny. Epikondylitida se může rozvinout i jako následek úrazu. Za zdroj obtíží lze označit dokonce i krční páteř. Taktéž používání chytrých telefonů a ovládání jejich displejů může vést k vleklé a bolestivé epikondylitidě. Překyselení žaludku a refluxní choroba můžou podpořit vznik tenisového loktu. Často vyléčením překyseleného žaludku se vyléčí i tenisový loket.

Zdroj: Tenisový loket

Tvarohový zábal při horečce

Tvarohový zábal má chladivý efekt. Jedná se o zcela přírodní metodu, kterou lze bez obav použít i u dětí.

Princip účinku

Při aplikaci zábalu dochází k procesu mléčného kvašení, což má za následek protizánětlivé působení, zmírnění otoků, chlazení postiženého místa, zmírnění zarudnutí, snížení horkosti a bolesti.

Tvarohový zábal vytahuje z těla horkost, proto je účinným pomocníkem při přirozeném snižování horečky. Tvaroh je možné aplikovat ve formě lýtkového zábalu nebo se tradičně používá také tak, že se tvaroh přiloží na plosky nohou. To provedeme tak, že tvaroh dáme přímo do ponožek, nebo naneseme na plátno, nohy omotáme a pak dáme suché teplé ponožky. Tvaroh má být především na šlapkách nohou. Necháme působit cca 20 minut, pokud je třeba, opakujeme každou hodinu.

Na co účinkuje

Tvarohový zábal pomůže všude tam, kde je zánět, horkost, otok, svědění, zarudnutí a bolest. Na obklad používejte nízkotučný tvaroh. Zábal či obklad by měl být přiloženy 20 až 30 minut, možno i déle. Někdy je vhodné ponechat zábal na postiženém místě celou noc.

Použití:

  • chřipková onemocnění a virózy
  • angína a bolesti v krku
  • horečka
  • kašel, chrapot a bolest na průduškách
  • bolesti kloubů (kolene, lokte)
  • bolesti šlach, svalů
  • bolesti hlavy
  • záněty prsou u kojících žen
  • popáleniny, spálení kůže od sluníčka
  • po štípnutí hmyzem

Zdroj: Zábaly proti horečce

Domácí léčba ostruhy

Konzervativní léčba patní ostruhy obvykle zahrnuje odpočinek, protizánětlivé léky, cvičení, vložky do bot a noční dlahy. Může být zajímavé vědět, že tento abnormální růst kostí lze účinně a jednoduše léčit řadou domácích prostředků na patní ostruhu.

Octové obklady na ostruhy

Jablečný ocet je účinným domácím lékem. Namočte bavlněný ručník nebo bavlněný obvaz do jablečného octa, složte jej a položte na patu. Octový obklad zajistěte na místě náplastí. Octový obklad noste pravidelně několik dní. Vyzkoušet také můžete směs z jablečného octa, melasy a jedlé sody, kterou pak natřete na patní ostruhu.

Led a kokosový olej na ostruhy

Dobrým domácím prostředkem je také aplikace ledu na patu a masáž oblasti kokosovým olejem. Nejlepším způsobem, jak snížit bolest a nepohodlí spojené s tímto kostnatým výrůstkem, je ponořit nohy do teplé lázně Epsomské soli.

Zábal z lněného semínka

Zánět způsobený patní ostruhou lze zmírnit umístěním tepelného zábalu z lněného semínka na postiženou oblast. Provádění některých protahovacích cvičení, jako je válení tenisového nebo golfového míčku pod nohama, je také užitečné ke zmírnění zánětu. Aplikujte teplo na patu po dobu 20 minut dvakrát denně pomocí tohoto teplého zábalu.

Zelné listy na ostruhu

Zelné listy vám také mohou pomoci zbavit se bolesti patní ostruhy. Umístěte čerstvé zelené listy na patu a nechte je tam nějakou dobu působit. Bolest a zánět lze také zmírnit namočením nohou v chlorované vodě.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP