Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO NA POŠEVNÍ MYKOZU

OBSAH

Alternativní léčba vaginální mykózy

Z volně prodejných přípravků je dobrý krém s obsahem oleje Tea Tree. Dále pak poševní krém Canesten, či poševní antimykotické čípky. Z tradiční medicíny se na vaginální mykózu používá mateří kašička, která se použije jako mast na plíseň pochvy. Zde je seznam volně prodejných přípravků na mykózu vagíny, včetně jejich cen: léky na vaginální mykózu.

Zdroj: Krém na vyginální mykózu

Diskuze

V diskuzi MYKÓZA POŠEVNÍ BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silva.

Děkuji za zajímavý článek. Já mívala mykózu každé léto. A ne jednou. Letos jsem díky probiotikám Probiolact měla klid.Brala jsem ho jako prevenci a mykóza se neobjevila.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mykóza poševní babské rady

Co je vaginální mykóza?

Vaginální mykóza je zachvácení sliznice pochvy mykotickými buňkami, které se zde přemnožily a začaly budovat kolonie. Hlavním příznakem poševní mykózy je urputné svědění a viditelné začervenalé, většinou jasně ohraničené, červené fleky, které právě svědí. Mykózní buňky, které způsobují vaginální mykózu, jsou velmi odolné! Nejrychlejší cesta, jak se zbavit vaginální mykózy, je aplikovat silný a účinný lék. Takovým lékem je vaginální krém Batrafen, který je vázán na lékařský předpis. Pro rychlé řešení tohoto nepříjemného problému, bude třeba navštívit lékaře. Batrafen dokáže vaginální mykózu vyléčit za 6 dní.

Zdroj: Krém na vyginální mykózu

Poradna

V naší poradně s názvem K ČEMU JE TRIANCINOLON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Prosím vás je tahle mast na mykozu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Triamcinolon je na záněty a ne na mykózu! Při mykóze ho lze použít, když při ní dojde k infikování zduřelé mykózní kůže nějakou bakteriální nákazou, tak zde dokáže Triamcinolon zmírnit zánětlivé zarudnutí, ale mykózu samostatně nikdy nevyléčí. Léčivá látka v léku Triamcinolon triamcinolonacetonid je kortikosteroidní hormon, který působí pouze silně protizánětlivě. Tlumí též nepřiměřeně silnou, přecitlivělostní reakci při alergii na určitou látku (tak zvaný anafylaktický šok), třeba na barvu na vlasy, když po barvení vlasů alergicky zarudne pokožka. Účinek je však namířen jen proti příznakům zánětu, nikoliv proti příčině nemoci, tedy ani proti mykóze! Zánětlivé příznaky - jako zarudnutí, otok a hromadění zánětlivých buněk i působků v zanícené kůži, tvorba puchýřků až puchýřů a mokvání, svědění, pálení a pocit nepříjemného napětí nebo bolest - v několika hodinách po použití masti Triamcinolon ustupují. Ke skutečnému zhojení však může dojít, jen když se současně vyloučí původce nebo příčina onemocnění. Léčivý účinek masti Triamcinolon E je velmi rychlý a je patrný již v prvních hodinách po použití a trvá až 36 hodin. Kromě kortikosteroidního hormonu obsahuje Triamcinolon E Léčiva další léčivou látku cloroxin, jejíž léčebný účinek je založený na antiseptickém a dezinfekčním působení (ničí choroboplodné zárodky).
Triamcinolon cena: mast Triamcinolon E Léčiva - 20gm je k dostání jen na lékařský předpis. Triamcinolon stojí celkem 55 Kč, přičemž pacient při vydání doplácí jen 37 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze K čemu je triancinolon

Léky bez předpisu

Když už se mykóza objeví, je ideální vyhledat lékaře, což ale není vzhledem k akutně vzniklým a intenzivně obtěžujícím potížím vždy možné. Poté přicházejí na řadu léky bez předpisu, které na doporučení lékárníka koupíte v lékárně.

Zdroj: Co na poševní mykózu

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.

Průjem, cestička vyšlapaná mezi toaletou a koupelnou a křeče. Ale stačilo dát si ráno a večer 2 Probiolacty a průjem byl ten tam.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tinka.

Vyzkoušela jsem mnoho přípravků na nepříjemnou vaginální mykózu, ale často se vracely. Na doporučení gynekologa jsem začala užívat Enzymax V.

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Babské rady na poševní mykózu

Dobrou léčbou i prevencí poševní mykózy je použití octové vody: do dvoudecového poháru nalijte asi 1 cm octa a zbytek dolijte minerálkou. Vypijte alespoň 4 takové sklenice denně. Výborné jsou sedací koupele, alespoň 10 až 14 dní – doporučuje se použití tea tree oleje, a to tak, že se každý večer smíchá 7 kapek oleje se třemi litry vody a provede se sedací koupel. Zabírá i nanesený bílý jogurt na postižené místo. Doporučuje se méně sladit a dát si pozor na časté a dráždivé mytí mýdlem.

Zdroj: Poševní mykóza

Diskuze

V diskuzi VAGINÁLNÍ MYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tinka.

Vyzkoušela jsem mnoho přípravků na nepříjemnou vaginální mykózu, ale často se vracely. Na doporučení gynekologa jsem začala užívat Enzymax V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lejina.

A už se vám začíná ulevovat? Seženu ho na netu?

Zdroj: diskuze Očista

Je mykóza i u mužů?

Poševní mykóza se nevyhýbá ani mužům. Přestože se vaginální mykóza nepovažuje za pohlavně přenosnou chorobu, mohou jí trpět oba partneři a opakovaně ji na sebe přenášet prostřednictvím pohlavního styku. Genitální mykózou tedy mohou trpět i muži. Nestává se to sice příliš často, ale v oblasti předkožkového vaku a žaludu se mohou přemnožit kvasinky. Nemoc se projevuje podobně jako u žen: svěděním, pálením, zarudnutím, případně otokem. Nemoc se neprojevuje výtokem, ale na penisu se může hromadit hlen. Muži mohou být pouze přenašeči tohoto onemocnění, nemoc se u nich přitom nemusí nijak projevit.

Zdroj: Co na poševní mykózu

Diskuze

V diskuzi MYKÓZY A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alis.

Na mykózy jsem začala trpět poslední rok. Když jsem byla u doktorky už potřetí, stěžovala jsem si kamarádce a ta mi poradila nějaký Probiolact. zkusila jsem ho a musím jí poděkovat. Zatím mám pokoj.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.

Měla jsem mykózu, gynekoložka mi předepsala čípky a v lékárně mi doporučili Probiolact jako prevenci opakování zánětu a myslím si, že mi to pomohlo.

Zdroj: diskuze Mykózy a probiotika

Domácí léčba

Pokud se žena chce nejdříve „léčit“ sama, může si vybrat z volně prodejných produktů v lékárně. Antimykotika v lokální podobě jsou naštěstí volně prodejná a ve velké části případů skutečně jako první pomoc pomohou. Také léky na jiné bázi se někdy nemusí minout účinkem, zde již je ale výsledek při intenzivních potížích poměrně nejistý.

Zdroj: Co na poševní mykózu

Poradna

V naší poradně s názvem KDE KOUPIT SMRKOVOU PRISKYŘICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA HOMOLKOVÁ-FILIPIOVÁ.

MÁM NA PRAVÉM PALCI MYKOZU NEHTU. SCHÁNÍM MAST, JE NĚKDE LÉKÁRNA, KDE BY SE NECHALA KOUPIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mast na plíseň nehtů, která se dá koupit volně v lékárně, se jmenuje Canespor a používá se jednou denně. Zde je vidět její cena a lékárna, kde se dá koupit www.zbozi.cz/hledani…
Léčba je zdlouhavá a musí se pravidelně provádět několik týdnů až měsíců, podle rozsahu postižení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kde koupit smrkovou priskyřici

Co je příčinou vaginální mykózy?


Vaginální, poševní, mykózu způsobují mikroskopické organizmy - kvasinky. Kvasinek je v lidském těle veliký počet, tvoří například významnou část střevního osídlení a za normálních okolností jsou naprosto neškodné. Problém nastane, pokud jim vytvoříme vhodné podmínky k přemnožení. K růstu potřebují úplně stejné podmínky jako houby v lese – vlhko a teplo.

Zdroj: Užijte si léto bez vaginální mykózy

Diskuze

V diskuzi MYKÓZY A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alis.

Na mykózy jsem začala trpět poslední rok. Když jsem byla u doktorky už potřetí, stěžovala jsem si kamarádce a ta mi poradila nějaký Probiolact. zkusila jsem ho a musím jí poděkovat. Zatím mám pokoj.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Julča.

Měla jsem mykózu, dostala čípky a v lékárně mi doporučili Probiolact jako prevenci opakování zánětu a myslím si, že mi to pomohlo.

Zdroj: diskuze Mykózy a probiotika

Poševní mykóza v těhotenství

Těhotné ženy trpí vaginálními infekcemi velmi často. Vyvolává je zvyšování hladiny estrogenů a polysacharidu glykogenu v pochvě. I když je plod proti běžným poševním infekcím chráněn uzavřeným děložním čípkem, může dojít k porušení přirozené bariéry nebo k oslabení imunity plodu. Je tedy důležité, aby se budoucí maminka s těmito problémy svěřila lékaři.

Mykóza se může přenést i na partnera. To je ovšem výjimečné, protože penis se ošetřuje daleko snáz. Pokud se infekce přece jen objeví, většinou dochází k zánětu předkožky a žaludu. Buďte proto ohleduplní a po dobu léčby užívejte kondom.

Pokud se infekce vrací, bývá na vině oslabená imunita a dlouhodobě narušená mikroflóra celého organismu. Úlohu sehrává i poševní pH či zánět sliznice a některé další faktory. Pak nastupuje komplexní léčba pomocí enzymů či léků na podporu imunitního systému.

Zdroj: Co na poševní mykózu

Poradna

V naší poradně s názvem BĚLAVÁ POŠEVNÍ SLIZNICE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Kratochvílová.

Mám vnější svědění pochva. Sliznice je bělavé barvy.Behem dne nic necítím,ale přijde večer a provází mě nepříjemné pálení a svědění.Mohlo by se jednat o mykóza? Mám 62 roků.Myslim , že o vysichani se nejedná.S partnerem! mám plnohodnotný sexuální život.Muj lékař mi doporučil clotrimsol.Neni špatný ,ale v noci mě to opět vzbudí.Muze to být alergie nebo nervového původu? Předem děkuji za radu..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše se vám v pochvě přemnožila kvasinka Candida Albicans. Nejlepší lék dostanete u svého lékaře po sdělení, že u vás Clotrimazol neúčinkuje dostatečně. Pokud nemůžete navštívit lékaře, tak si v lékárně kupte vaginální globule proti poševní kandidóze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bělavá poševní sliznice.

Postup a použití

Pochvu je nejlépe nejdříve vypláchnout. K tomu slouží Multi-Gyn Douche Combipack pro výplach pochvy, který obsahuje irigátor a ve vodě rozpustné tablety. Výplachem dojde k odstranění nahromaděných mrtvých kvasinek (bílý tvarohovitý poševní výtok).

Pro vnější omytí pochvy (může ji použít i partner pro omytí žaludu) je vhodná Multi-Gyn FemiWash vaginální mycí pěna na intimní hygienu. Omytí pochvy i žaludu provádějte každý den ráno a večer.

Na potlačení růstu přemnožených kvasinek se doporučuje každý den před spaním vymáčknout do vaginy 1 tubu FloraPlus vaginálního krému Multi-Gyn.

K vnějšímu ošetření vaginy a žaludu u muže používejte vaginální krém Multi-Gyn Actigel, a to vždy ráno a večer po omytí vaginální mycí pěnou. Muži by si měli umývat a potírat žalud také vždy před pohlavním stykem.

Zdroj: Co na poševní mykózu

Diskuze

V diskuzi MYKÓZY A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alis.

Na mykózy jsem začala trpět poslední rok. Když jsem byla u doktorky už potřetí, stěžovala jsem si kamarádce a ta mi poradila nějaký Probiolact. zkusila jsem ho a musím jí poděkovat. Zatím mám pokoj.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mona.

Měla jsem mykózu, na gyndě dostala čípky a v lékárně mi doporučili ještě Probiolact jako prevenci opakování zánětu a zdá se, že mi to pomohlo.

Zdroj: diskuze Mykózy a probiotika

Co je to poševní mykóza

Vaginální mykózy, nebo také poševní mykózy, jsou nepříjemná onemocnění, která ženy přímo neohrožují na zdraví, ale jsou problémem, který je trápí někdy i opakovaně. Pokud jde o akutní potíže, lze je zažehnat domácí léčbou. Již z názvu „poševní mykóza“ je patrné, že se jedná o kvasinkové infekční onemocnění ve vaginálním, poševním prostředí. Původcem je kvasinka Candida albicans. Kvasinky způsobují typické obtíže, jestliže dojde k jejich přemnožení ve vaginálním prostředí. K přemnožení dochází zpravidla ve vlhkém prostředí bez přístupu vzduchu a kvasinky se rychle množí. Jejich množení napomáhá také vysoký příjem cukru.

Vaginální mykóza může být způsobena i používáním nevhodných mýdel a kosmetických přípravků, které nejsou přímo určeny na intimní hygienu. Další možnou příčinou mykózy u žen je koupání v bazénech. Chlór obsažený ve vodě vysušuje stejně jako nevhodné mýdlo sliznici v pochvě, ta neplní svoji funkci a dovoluje infekci dostat se dále do těla. Výsledkem je přemnožení kvasinek a bílý, tvarohovitý poševní výtok.

Vaginální mykóza se může objevit i po užívání antibiotik. Ta vyhubí přirozenou mikroflóru ve střevech (laktobacily) a rozmnoží se kvasinky. Krevním oběhem se rozšíří do celého těla a tím i do vaginy. Jako prevenci před mykózou se proto doporučuje spolu s antibiotiky užívat 3x denně laktobacily v tabletách. Užívejte je raději ještě o týden déle než antibiotika, aby se srovnala střevní mikroflóra.

Zdroj: Co na poševní mykózu

Diskuze

V diskuzi MYKÓZY A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alis.

Na mykózy jsem začala trpět poslední rok. Když jsem byla u doktorky už potřetí, stěžovala jsem si kamarádce a ta mi poradila nějaký Probiolact. zkusila jsem ho a musím jí poděkovat. Zatím mám pokoj.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sisa.

Mykózu jsem léčila několikrát. Když jsem si jednou postěžovala v práci, kolegyně mi řekla, že měla podobné problémy a vyřešila je užíváním Probiolactu. Vyzkoušela jsem ho a mykóza se už nevrátila.

Zdroj: diskuze Mykózy a probiotika

Batrafen dávkování

Normálně se jednou denně zavádí 5 g přípravku Batrafen vaginální krém (= 1 plný aplikátor) hluboko do pochvy, pomocí přiloženého aplikátoru. Aplikátor vaginálního krému je jen na jedno použití a to proto, aby se zabránilo přenosu mykózy z minulých použití aplikátoru. Důsledné dodržování této jednorázové funkce aplikátoru je velmi důležité pro úspěšnou léčbu! Aplikace vaginálního krému se nejlépe provádí v poloze vleže s lehce pokrčenými koleny. Optimální je vaginální krém Batrafen aplikovat před spaním. Nezapomeňte, že ke každé aplikaci vaginálního krému má být použit nový aplikátor.

Jako prevence před návratem nebo rozšířením infekce se doporučuje aplikovat Batrafen vaginální krém podle instrukcí lékaře i na kožní oblasti kolem pochvy, což jsou zevní genitálie, až do anální oblasti. K tomu se již nepoužívá aplikátor, ale vatový tampon, kterým se rozetře trocha vaginálního krému v těchto oblastech.

Doba léčby přípravkem Batrafen vaginální krém je dána dobou nezbytnou k vyléčení poševní mykózy. Obvykle stačí aplikace po dobu 6 po sobě jdoucích dnů, nicméně lékař může v případě potřeby rozhodnout o pokračování léčby až do 14 dnů. V tomto případě vyléčení poševní mykózy neznamená také okamžité zbavení se zevních příznaků, především začervenání sliznice pochvy anebo pokožky na zevních genitáliích. Podaří-li se mykózu zahubit, tak se tyto červené fleky zahojí, jako každé jiné poranění pokožky, které je u každého člověka individuální, ale obvykle je to doba 3 až 4 týdny.

Zdroj: Krém na vyginální mykózu

Poševní mykóza v těhotenství

Mnoho žen si stěžuje na výtok v těhotenství, kdy se u nich objevuje poševní mykóza kvůli zvýšené hladině ženského hormonu estrogenu. Léčba vaginální mykózy u těhotných žen by měla být prováděna pouze pod dohledem lékaře. Vaginální tablety jsou zaváděny gynekologem, bez aplikátoru.

Zdroj: Poševní mykóza

Přírodní léčba

Mezi přírodní léčbu mykózy patří například konzumace bílého jogurtu. Bílý jogurt je v podstatě taková „prabába“ moderních probiotických přípravků. Obsahuje bakterie blízké mléčné bakterii (Lactobacillus acidophillus) a ty v pochvě žít mají. Pokud se jim podaří v boji s kvasinkami zvítězit, je „nastolen mír“ v poševním prostředí a potíže ustoupí. Ale přednostně se doporučují sofistikované léky z lékárny, například Multi-Gyn.

Preparáty řady Multi-Gyn jsou přírodní produkty s mimořádným účinkem při odstraňování příznaků a příčin poševních obtíží. Všechny produkty řady Multi-Gyn, tedy sada na poševní výplach – irigátor + rozpustné tablety, jsou bez konzervačních látek, neobsahují hormony a nejsou parfémované. Obsahují patentovaný inovativní komplex bioaktivních polysacharidů 2QR®.

Poskytují okamžitou úlevu od příznaků mykózy, jako jsou: svědění, pálení, nepříjemný zápach, výtok, podráždění, u mužů popraskaná nebo zarudlá předkožka a žalud. Napomáhají obnovit přirozenou bakteriální mikroflóru, zabraňují množení a rozvoji patogenních bakterií a kvasinek. Jsou vhodné pro dívky a ženy v každém věku, těhotné i během kojení, a také pro muže.

Zdroj: Co na poševní mykózu

Příznaky poševní mykózy

  • svědění pochvy
  • pálení pochvy
  • poševní výtok – bělavý nebo nažloutlý výtok s hrudkovitou konzistencí, bývá bez zápachu; někdy se ovšem objeví i zapáchající výtok
  • podráždění či zarudnutí v genitální oblasti
  • vaginální mykózy mohou být provázeny svěděním v intimní oblasti a mohou snížit kvalitu sexuálního života

Zdroj: Poševní mykóza

Příznaky

Svědění, zarudnutí genitálu a bílý hrudkovitý výtok, podobný hrudkám tvarohu, je pro mykózy poměrně typický, ale nemusí být vždy příznakem pouze kvasinkové infekce. Podobné příznaky mají i jiné infekce, včetně přemnožení samotné mléčné bakterie, takzvané laktobacilózy.

Z lékařského hlediska by měl opakovaný průkaz kvasinkové infekce vést ke změně strategie v léčbě této infekce. Jedná se totiž s největší pravděpodobností již o infekci chronickou. Mezi zásady léčby patří: vyloučení možného opakovaného zdroje nákazy (například podobný problém u partnera), systémová léčba antimykotiky (užívání tabletové formy léků po dobu několika měsíců), vakcíny či autovakcíny, ale také dlouhodobá probiotická léčba lokáními léky s mléčnou bakterií. Samozřejmostí u chronických mykóz je vyloučení jiných onemocnění (například cukrovky), ale také případná úprava antikoncepce.

Zdroj: Co na poševní mykózu

Batrafen vaginální krém pro děti

U novorozenců a dětí do 6 let smí být Batrafen vaginální krém podán pouze v naléhavých indikacích a pouze pod dohledem lékaře.

Zdroj: Krém na vyginální mykózu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP