Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO POTREBUJE CTYRMESICNI MIMINKO

OBSAH

Jak máme zabavit čtyřměsíční dítě?

Čtyřměsíční dítě lze zabavit nejrůznějšími hračkami, zejména těmi, které při dotyku vydávají zvuky. Velice vděčnými hračkami jsou proto různá chrastítka. Čtyřměsíční miminko již dokáže držet chrastítko v ruce, může tedy trénovat úchop. Rovněž už umí cíleně plácat do hraček zavěšených například nad postýlkou. Všechny tyto činnosti ho na určitou dobu zabaví. Miminko se na jedné straně učí, na druhé straně se unavuje. Následně potřebuje spánek, aby získané informace a zážitky vstřebalo. Hračky by se měly střídat a měly by být rovněž z různých materiálů (umělohmotné, plyšové a podobně), aby je miminko mohlo poznávat. Rodiče se samozřejmě musí smířit s tím, že miminko dává vše do úst, která pro něj představují prostředek poznávání okolního světa.

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA MÍZNÍCH UZLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Enyy.

Dobry den, přítel prodělal před 13 lety IV. Stadium . 11 let se snažil s manželkou o miminko , ale spermiogram byl 2 krát negativní.rozvedl se ... Já miminko nechci, tak bych se chtěla zeptat, jestli tento stav spermiogramu je neměnný, a nemusíme se chránit.moc dekuju za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto s určitostí říci, že váš přítel bude po zbytek života neplodný. Svojí trvalou neplodnost si musí váš přítel ověřit u svého ošetřujícího lékaře, u kterého si nechal dělat spermiogram. Není vyloučeno, že může dojít k oplodnění v době vaší ovulace jen jednou spermií, která zrovna bude schopna pohybu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina mízních uzlin

Co máme dělat, když se miminko v noci často budí?

Miminko se může budit kvůli nedostatku potravy. Je dobré se o tomto problému poradit s pediatrem. Na vině mohou být i noční koliky.

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Diskuze

V diskuzi SPRAVNE NAREDENI PRO MIMINKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anonym.

Jak spravne se redi a pripravuje hypermangan do vody ve vane pro miminko a deti? Jaka priblizne je barva vody spise ruzova nebo spise fialova? Dekuji za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Spravne naredeni pro miminko

Co máme dělat, když miminko nechce jíst?

Jestliže miminko nechce jíst a je bez známek nemoci, tak ho nenuťte. Dítě se samo ozve, až bude hladové. V případě, že děťátko vykazuje známky nemoci, navštivte pediatra.

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Diskuze

V diskuzi BYLINKY NA RTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

dobry den chtela bych se zeptat jestli je nejaka bylina na popraskane a suche rty dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Měsíček je opravdu na všechno, já ho třeba používám buď také na rty, na ruce, mám ho i v intimním mycím gelu apoužívám i pro miminko.

Zdroj: diskuze Bylinky na rty

Co máme dělat, když se miminko vzteká?

V tomto období se miminko ještě neumí vyrovnat se samotou, proto si příliš dlouho ani nevydrží samo hrát v postýlce. A velice brzy zjistí, jakým způsobem přiláká rodiče zpět. V první řadě se jedná o jeho přirozený komunikační prostředek, a sice pláč. Opravdu je třeba chápat pláč nejen jako výraz nespokojenosti nebo bolesti, ale i jako výraz komunikace. Velmi snadno se pozná, jestli miminko vyžaduje pouze pozornost svých blízkých: jeho pláč ustane, když vidí rodiče. V takovém případě je zřejmé, že jej netrápí nic jiného než samota.

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Poradna

V naší poradně s názvem PSÍ NEMOCI VYRÁŽKA FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ano, určitě na veterinu. A čekejte, že to bude na vícekrát.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Tak jo no....To je jedno hlavně aby to bylo vše ok je to moje miminko...Tak děkuji moc i za Mikuláše
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Psí nemoci vyrážka foto

Výbavička pro miminko seznam

V miminkovské výbavě by vám určitě neměly chybět tyto kousky oblečení:

  • bavlněné body – 3 ks
  • overal – 2 ks
  • dupačky – 4 ks
  • ponožky – 5 ks
  • trička s dlouhým rukávem – 5 ks
  • svetřík – 1 ks
  • bavlněná čepička – 1 ks
  • bačkůrky – 2 ks
  • látkové nebo fleesové botičky – 1 ks
  • rukavičky – 2x
  • zimní kombinéza – 1 ks
  • letní kraťásky nebo šatičky – 2 ks
  • rychlozavinovačka – 1 ks
  • bavlněné plenky – 10 ks
  • ortopedické kalhotky – 2 ks

Při pořizování výbavičky pro miminko se musíte řídit ročním obdobím, ve kterém se má miminko narodit.

Zdroj: Výbavička pro miminko

Diskuze

V diskuzi MOŘSKÁ VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Už léta si proplachuji nos mořskou vodou...nos se pročistí a zvlhčí...a rýmu téměř neznám. Pro své miminko ji také používám, zvlášť když je sucho...nejradši mám Quixx baby - mořskou vodu v kapičkách.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mořská voda

Dovednosti

Co umí čtyřměsíční kojenec? Zkoumavě si prohlíží své ručičky, otáčí jimi a cumlá si prstíčky (nejraději má svůj paleček). Vesele bouchá do hraček zavěšených nad postýlkou, ohrádkou nebo v kočárku. Ne vždy se mu podaří do hračky ručičkou trefit, proto se tolik raduje, když se mu to povede. Též vydává nejrůznější zvuky. Když miminko leží samo v postýlce, brouká si. Jakmile ho samota omrzí, začne vydávat nespokojené zvuky, které postupně přerostou v pláč, pokud mu nezačnete dělat společnost. Někdy to dokonce může vypadat, že se miminko lituje, poněvadž se cítí opuštěné. Když za ním přijdete, odmění vás krásným bezzubým úsměvem, neboť je rádo, že už není samo. Bude-li mít však pocit, že jste ho nechali čekat příliš dlouho, místo úsměvu vám pořádně „vynadá“. Utiší se ve chvíli, kdy ho vezmete do náruče a chvilku ho pochováte nebo mu dáte napít. Čtyřměsíční kojenec vám odpustí všechny prohřešky jako mávnutím kouzelného proutku. V budoucnu už to tak snadné nebude. Některá čtyřměsíční miminka mívají první zoubky, což znamená, že mohou začít konzumovat i jiný druh stravy, ne jen mateřské (případně umělé) mléko.

Čtyřměsíční miminko umí zvednout a držet hlavičku v poloze na bříšku. Zatím se ještě neumí přetáčet z bříška na záda. V poloze na zádech zvedá ruce i nohy nad podložku. Ruce a chodidla často spojuje. Často se také dotýká kolen, případně holení. Pro hračky je schopné se natáhnout takzvaně na kříž, tedy protilehlou rukou. Tento typ úchopu a zvedání nohou nad podložku jsou nezbytné dovednosti k tomu, aby se miminko přetočilo ze zad na bok a následně na bříško.

V tomto období začíná děťátko upřednostňovat maminku před cizími lidmi. V náruči člověka, který se děťátku nějakým způsobem nelíbí, může začít plakat a dožadovat se maminky. Ta by měla dítě chápat a zbytečně ho netrápit a nenechávat u dané osoby. Co se týče vzhledu dítěte, v této době vyrůstají nové vlásky a mění se barva očí (modré oči, které mají všechny děti po narození, mohou získat jinou barvu).

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

Dobrý den mám 2 měsíční miminko chlapečka a má na prstíku ( prsteníček)plíseň,má to pod nehtem a je to takové nažloutlé a jsou tam takové žluté flíčky a ještě má na palečku vedle nehtu puchýř a má to kolem červené,nemohlo ho něco píchnout? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Červený puchýř na palci může být od štípnutí komárem a žluté zbarvení nehtů u kojence může souviset s vývojem novorozeneckých nehtů. Určitě by bylo fajn, kdybyste to ukázala a zeptala se na to u vaší dětské lékařky při pravidelné kontrole.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů u dětí

První výbavička pro miminko

Při nákupu myslete na to, že děti rostou v prvních měsících jako z vody, a tak není potřeba kupovat příliš mnoho oblečení v jedné velikosti. Když se miminko narodí, měří kolem 50 centimetrů a váží kolem tří až čtyř kil. Pro novorozence je vhodná velikost číslo 56. Už ve třech měsících však mívá miminko velikost číslo 62 a kolem jednoho roku už může mít velikost 80 i více. Opravdu není potřeba kupovat více než 4 kusy dupaček velikosti číslo 62, protože děťátko z nich velmi rychle vyroste.

Zdroj: Výbavička pro miminko

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINA VYNECHÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

Dobry vecer.s pritelem jsme se dne 7.7. a 8.7.snazili o miminko.jenze 13.7.jsem zacla menstruovat.takze se nepovedlo??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Asi ne. Milujte se dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčina vynechání menstruace

Výbavička pro miminko do porodnice

Připravte si tašku do porodnice raději již dva týdny před plánovaným porodem, vystresovaný otec by těžko výbavičku pro miminko do porodnice připravoval.

Připravte si:

  1. balík jednorázových plen
  2. ortopedické kalhotky pro správný vývoj kyčelních kloubů, připínají se na papírové pleny
  3. vlhčené ubrousky (co nejméně parfémované)
  4. látkové pleny (na omývání, otírání při ublinkávání a podobně)
  5. jednorázové přebalovací podložky
  6. mastičku na zadeček
  7. vatové tyčinky do oušek a nosíku
  8. hřebínek na vlásky
  9. nůžtičky na nehtíky
  10. oblečení dle ročního období na cestu z porodnice (čepičku, košilku, overálek, ponožky, kabátek, rukavičky, dečku nebo fusak)
  11. autosedačku

Zdroj: Výbavička pro miminko

Diskuze

V diskuzi KAPIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.

Kapičky Vigantol kapu každý den, v létě když jsme na sluníčku tak nedávám ale jinak jo, snadno se dávají takže je to super s tím nikdy není problém, je to fajn, hlavně že je to dobré pro miminko :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kapičky

Jídelníček

Přejít z mléka na jinou stravu není vůbec jednoduché. Miminko musí přijít nové potravě i novému způsobu jejího přijímání na chuť. Může se stát, že mu ovocná přesnídávka nebude vůbec chutnat, kdežto mrkev ano. Při krmení dávejte na lžičku jen malé množství připraveného příkrmu a nechte miminko, ať nový nástroj dle libosti prozkoumá. Připravte se na to, že si bude během krmení dávat do pusinky ručičku a vše kolem něj získá barvu příkrmu. Pakliže miminku podávané jídlo nebude chutnat, v žádném případě mu ho nenuťte. Jak se má tak malé dítě, které ještě neumí sedět, krmit? Položte ho do autosedačky, v níž bude mít při jídle pohodlí. Většina dětí toho napoprvé příliš nesní. Některé malé jedlíky mohou například rozčilovat prodlevy mezi jednotlivými sousty. Přece jen prs nebo dudlík fungují rychleji. Příkrmy by od ukončeného 4. měsíce věku měly začít dostávat děti krmené pouze umělým mlékem. Pokud naopak plně kojíte a máte pestrou stravu a nepříliš hladové dítě, do 6. měsíce věku nic jiného než mateřské mléko vaše miminko nepotřebuje.

Pro děti od ukončeného 4. měsíce jsou běžně k dostání jednodruhové (jablečné), případně dvoudruhové (například jablko a meruňka nebo jablko a hruška) ovocné přesnídávky, dále pak jednodruhové zeleninové příkrmy (mrkev, brokolice, květák) a výjimečně některá hotová jídla. Vícedruhová jídla by měly konzumovat starší děti. Maminky se často přou o to, zda je zdravější připravit dítěti zeleninu doma, nebo koupit již hotový zeleninový příkrm a doma ho jen ohřát. Na tuto otázku bohužel neexistuje zcela jednoznačná odpověď. Doma uvařené příkrmy jsou sice levnější, ale zaberou vám více času, neboť jejich příprava je pracnější. Většina rozumných maminek řeší situaci tak, že má vždy nějakou lahvičku v zásobě. Obvykle však dětem doma vaří.

Jak vypadá čtyřměsíční miminko.

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Diskuze

V diskuzi SPIRULINA A TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, chci se zeptat zda spirulinu mohou užívat i těhotné ženy a zda spirulina nemá nějaký škodlivý vliv na vývoj plodu a miminko vůbec. Děkuji L.M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Spirulina a těhotenství

Výbavička pro podzimní miminko

Pokud máte termín porodu na podzim, budete potřebovat:

  • soupravičku do porodnice velikost 56/62 – 1 ks
  • body s dlouhým rukávem ve velikosti 62 – 5 ks
  • bavlněné košilky nebo mikinky – 2 ks
  • bavlněné dupačky – 6 ks
  • sametové dupačky na chladnější počasí – 3 ks
  • kombinézka-overálek – 3 ks
  • bavlněné čepičky – 2 ks
  • teplá čepička-pletená nebo flaušová – 1 ks
  • přízové rukavičky – 1 ks
  • mikinky nebo svetříky, volte spíše rozepínatelné na patentky – 3 ks
  • bavlněné overálky na noc – 5 ks
  • ponožky – 5 ks
  • ortopedické kalhotky nebo kalhotky na pleny – 2 ks
  • bundička nebo kabátek z fleesu – 1 ks

Nakupujte velikost 62, nejdéle si ji děti užijí.

Zdroj: Výbavička pro miminko

Poradna

V naší poradně s názvem IDIOAPATICKA SKOLIOZA PRI TEHOTENSTVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Verca.

dobry den chci se zeptat planujeme s pritelem miminko mam idioapatickou skoliozu cca 32stupnu krivku bude nejaky problem pri tehotenstvi?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ke správné odpovědi na vaši otázku je zapotřebí zhodnocení vašeho celkového stavu kostry a svalů. Doporučuji proto konzultovat tyto vaše plány s vaším ortopedem. Problémy totiž nemusí propuknout jen během těhotenství, ale až po něm a to i po dlouhé době.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Idioapaticka skolioza pri tehotenstvi

Výbavička pro miminko na zimu

Pokud se má vaše miminko narodit v zimě, budete potřebovat:

  • soupravičku do porodnice o velikosti 56/62 – 1 ks
  • body s dlouhým rukávem ve velikosti 62 – 5 ks
  • bavlněné košilky nebo mikinky – 2 ks
  • bavlněné dupačky – 6 ks
  • sametové dupačky na chladnější počasí – 3 ks
  • kombinézka – overálek – 3 ks
  • bavlněné čepičky – 2 ks
  • teplá čepička – pletená nebo flaušová – 1 ks
  • přízové rukavičky – 1 ks
  • mikinky nebo svetříky, volte spíše rozepínatelné na patentky – 3 ks
  • bavlněné overálky, které oceníte zejména na noc – 5 ks
  • ponožky – 5 párů
  • ortopedické kalhotky nebo kalhotky na pleny – 2 ks
  • bundička nebo kabátek z fleesu – 1 ks
  • zimní kombinéza – 1 ks
  • zimní fusak – doporučujeme volit kombi verze – 1 ks
  • teplá čepička a rukavičky – 1 ks
  • lehký fleesový overal – 1 ks

Velikost číslo 56 si kupte co nejméně, stačí maximálně 2 kousky od každého oblečení, kdykoliv si můžete potřebnou věc dokoupit.

Zdroj: Výbavička pro miminko

Reflux u miminek

Reflux u miminek nastává tehdy, když miminko pije mléko a dojde k jeho vrácení do jícnu nebo úst. Pokud jste někdy měli pálení žáhy, znáte ten pocit, který je velmi nepříjemný a u miminek způsobuje právě kyselý reflux. Tento stav je dočasný problém, který se sám zlepší. Nejedná se tedy o nic závažného ani o nějaké onemocnění. Pro mnoho matek je tento stav velmi frustrující. Asi polovina miminek trpí refluxem jednou až dvakrát denně. Zejména se objevuje v prvních třech měsících. Nicméně existuje malé procento dětí, které trápí nepříjemné, těžké nebo přetrvávající refluxy.

U miminka se objevuje v podobě vyprazdňování žaludku prostřednictvím zvracení nebo jemného vylučování mateřského mléka. Může se také objevit škytavka a kašel, nebo dokonce může dojít k prskání mléka. Tento jev je naprosto normální.

Domácí léčba refluxu u miminek

Pokud miminko trpí mírným refluxem, můžete vyzkoušet tyto tipy:

  • krmte miminko ve vzpřímené poloze;
  • držte miminko ve vzpřímené poloze po dobu 20 až 30 minut po každém krmení;
  • pokuste se krmit miminko v menších dávkách, ale častěji;
  • pokud krmíte pomocí lahve a miminko má každé 3 minuty tendenci říhat, ujistěte se, zda otvor v dudlíku není příliš velký. Dudlík, který je příliš velký, způsobuje rychlý tok mléka při krmení.

Pokud má miminko velmi závažný a nepříjemný reflux, může vám lékař doporučit přidávání zahušťovadel do krmení. Zahušťovadla lze přidávat pouze po dobu dvou týdnů, jsou volně prodejná pod názvem Nutriton. Zde je odkaz na cenu: Nutriton cena.

Zdroj: Reflux u dětí

Váha

Pohlaví chlapec

  • Váha – spodní hranice: 4,8 kg.
  • Optimální váha: 6,7 kg.
  • Váha – horní hranice: 8,4 kg.

Pohlaví děvče

  • Váha – spodní hranice: 4,6 kg.
  • Optimální váha: 6 kg.
  • Váha – horní hranice: 7,6 kg.

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Studené ruce u miminka

V prvních týdnech života nemá dítě dostatečně vyvinutý termoregulační systém. Nedokáže ještě regulovat svoji tělesnou teplotu, tudíž může velmi rychle prochladnout. Pokojovou teplotu proto udržujte na 18–20 °C, při koupání by mělo být v místnosti ještě tepleji. Při prochladnutí dítě zahřejte a nakrmte, nestačí mu dát jen další vrstvu oblečení či deku. Při známkách vážného prochladnutí (dítě je apatické, má studenou kůži a teplotu 35 °C) ihned volejte lékaře. Přehřátí je pro novorozence a malého kojence stejně nebezpečné jako prochladnutí. Příliš teplé pokrývky se považují za jeden z faktorů náhlé smrti kojence. Pro kojence je také nevhodný pobyt na přímém slunci. Dítě oblékejte podle počasí, popřípadě podle teploty okolního prostředí.

Chladné končetiny u miminek jsou naprosto normální. U dětí se vždy orientujte podle teploty zátylku a ne končetin. Je-li zátylek teplý a končetiny chladnější, jedná se o normální stav. Tělíčko si tímto způsobem reguluje teplotu.

Jak se tedy chovat? Miminko udržujte v teple, ale nepřehřívejte ho. Jak radily babičky, oblékejte miminko stejně jako sebe. A měly pravdu. V létě kolikrát vidíte maminku v tílku a děťátko se potí ve dvou svetřících.

Zdroj: Studené ruce

Krevní sedimentace – miminko

Odběr venózní krve u kojenců se provádí z přístupných periferních žil. Možná místa vpichu: v. mediana, v. basilica, v. cephalica v loketní jamce, vény na předloktí, hřbetu ruky, nohy, v temenní a temporální oblasti. Důvodem odebírání krve pro sedimentaci jsou streptokokové infekce, které mohou v malých procentech způsobit tzv. sterilní následky infekce – revmatickou horečku, jež je v našich podmínkách spíše vzácná, nebo zánětlivé onemocnění ledvin projevující se kromě jiného i častou přítomností krve v moči. Při angíně je sedimentace zvýšena ve většině případů, s ústupem nemoci pak klesá, ne však tak rychle. Její kontrola má proto smysl minimálně v rozmezí jednoho týdne.

Zdroj: Krevní sedimentace

Je Tetra Tea Tree vhodný pro kojence?

Maminky si často kladou otázku, zda jsou produkty společnosti Tetra Tea Tree vhodné pro miminka. Tak vězte, že bezpečná matrace je taková, která je pevná, čistá a v dobrém stavu a je umístěna naplocho (ne nakloněná nebo vyvýšená). Pokud matrace vykazuje zploštění či vroubkování po každém použití a není dostatečně pevná, je pro bezpečnost miminka nevhodná. Měkká matrace nebo zploštěná plocha mohou zvýšit riziko náhlého úmrtí kojenců, pokud se dítě převalí na bříško.

Matrace z čajovníku „dýchá“, a proto zde nehrozí riziko SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojence). Matrace z čajovníku rovněž eliminuje výskyt spor plísní. Čajovník neobsahuje žádné chemikálie a je přirozeně antibakteriální, proto je matrace z něj bezpečnější volbu pro miminko.

Zdroj: Tetra Tea Tree


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP