Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ODSATI CISTY U VARLETE

OBSAH

Zánět varlete

Zánět varlete je vzácné onemocnění, které vzniká nejčastěji jako komplikace příušnic. Zánět varlat může způsobit také infekce z nadvarlete či močových cest. Projevuje se vysokými teplotami, bolestivým otokem varlete a zarudnutím kůže postižené poloviny šourku. Léčba zánětu varlete spočívá v podávání antibiotik, léků proti bolesti, léků proti teplotě, v nařízení klidového režimu či v použití obkladů na šourek.

Zdroj: Nemoci varlete

Diskuze

V diskuzi MUŽE SELHAT SRDCE Z NÁDORU VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika duždova.

dobri den muj manžel je po operaci srdce má defibrilator fukčnost srdce má na 30°°procent tet je po operaci nádoru varlete je možné aby ten nádor bránil k zlepšeni funkčnosti srdce jestli nějak muže škodit tomu srdíčku děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muže selhat srdce z nádoru varlete

Bolest podbřišku u mužů

Prudká bolest vystřelující do třísel či podbřišku může být způsobena torzí varlete. Torze varlete znamená otočení varlete v šourku kolem své osy. To způsobí zaškrcení cév přivádějících krev do varlat a nástup velmi silné, až šokující bolesti. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolest v podbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolesti může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty, ať už akutními, či chronickými. U starších mužů výrazně častěji nacházíme nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Diskuze

V diskuzi AMPUTACE VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ernest.

chci odstranit obje varlata

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Amputace varlete

Příznaky rakoviny varlat

Vzhledem k uložení varlat v šourku jsou varlata snadno přístupná zraku a pohmatu. Je proto velmi důležité, aby všichni mladí muži znali příznaky, které by mohly znamenat nádor varlete:

  • jakákoliv změna velikosti a objemu varlete, většinou zvětšení varlete (někdy se může varle i zmenšit!);
  • hmatná bulka, hrbolek či nepravidelnosti povrchu varlete nebo ztvrdnutí varlete;
  • ze začátku je nádor varlete nebolestivý, postupně se může přidat tupá bolest, pocit tíhy v šourku (náhlá prudká bolest většinou znamená jinou příčinu obtíží (zánět, infarkt varlete, torzi = náhlé otočení varlete kolem své osy, „zaškrcení“ cév a nedokrvení varlete).

Pokud tyto příznaky nevymizí v průběhu 2 týdnů, je nutno vyhledat lékaře. Kromě těchto symptomů se někdy může objevit i zduření prsních žláz (gynekomastie) s pocitem napětí či zvýšené citlivosti bradavek. Někdy patří mezi první klinické příznaky bolesti břicha či bolesti zad, převážně v bederní oblasti. Většinou jsou již příznakem postižení lymfatických uzlin v břichu metastázami.

Zdroj: Rakovina varlat

Diskuze

V diskuzi KOUPIT CISTY PEROXID VODIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jura.

Kdo poradi kde/jak se da sehnat cisty peroxid vodiku? Zatim jsem nasel jen prodejce pro firmy, ne fizicke osoby. Slysel jsem a cetl ze se da pouzivat take vnitre, denne par kapek do vody ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Koupit cisty peroxid vodiku

Bolest v podbřišku u mužů

Prudká bolest vystřelující do třísel či podbřišku může být způsobena torzí varlete. Torze varlete znamená otočení varlete v šourku kolem své osy. To způsobí zaškrcení cév přivádějících krev do varlat a nástup velmi silné, až šokující bolesti. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolest v podbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolestí může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty (akutními či chronickými). U starších mužů výrazně častěji nacházíme nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Léčba je individuální, záleží na příčině onemocnění.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den, syna 8 let se začal stěžovat, na pálení mezi varlaty viz. Foto. (ledujeme)
C
Děkuji za radu.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na vaší fotce je vidět zduřená pokožka na šourku. To může mít několik různých příčin. Od mechanického podráždění, přes opruzeninu až po alergickou reakci. Nejlepší a rychlou léčbu dostanete v ordinaci kožního lékaře. Sama můžete synovi pomoci dětským zásypem aplikovaným vždy po omytí mýdlem a vodou a po dobu hojení mu nechat nosit slipy namísto trenýrek, aby se šourek nedotýkal třísla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka

Léčba

Při výskytu vody v koleni byste měli navštívit ortopeda, který provede odsátí tekutiny pomocí jehly (zákrok trvá cca 3 minuty, není nijak výrazně bolestivý). Tento výkon se odborně nazývá punkce. Tekutiny je většinou kolem 25 až 100 ml. Po odsátí výpotku ve většině případů dojde k úlevě od bolesti a splasknutí nateklého kolene. V případě podezření na infekci se nasazují antibiotika a další léky potlačující bolest (Ibalgin, Paralen, Ibuprofen). Doporučuje se nechat poškozené koleno v klidu a chladit. Pokud dojde k opětovnému vytvoření tekutiny v kloubním pouzdru, doporučuje se provést artroskopii pro zjištění příčiny. Nalezení příčiny není totiž tak snadné.

Zdroj: Voda v koleni

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT PODKOŽNÍHO TUKU NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vasca.

Dobry den, mam na obliceji podkozni bulku o velikosti male boruvky asi 2cm nad pravym rtem. Muzete me poradit jak se toho muzu zbavit prirozenou cestou?
Dekuji predem
S Laskou Jezise
Vasca

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové bulky na tváři se dají přirozeně odstranit pouze s pomocí chirurga. Ten nejdříve zjistí strukturu a druh objektu a potom provede buď odsátí injekční jehlou nebo bulku vyřízne kožní excizí. Ostatní pokusy o odstranění v domácích podmínkách často vedou k nepěkným ranám a jizvám na celý život. Normálně se obraťte na svého kožního lékaře a prokonzultujte sním své možnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit podkožního tuku na obličeji

Fotografie rakoviny varlat nebo jen jednoho varlete

Fotky, na kterých je vidět projev rakoviny varlat jsou zde.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Diskuze

V diskuzi MÍZNÍ UZLINY V BŘIŠE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Vondrakova.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám zvětšené uzliny v malé pánve ,a vodu na plicích.Vykonana operace a odebrány ty zvětšené 2 uzliny, a odsátí vody z plic ,před operací tyto uzliny hrozně boleli a držela se zvýšená teplota,a ukazovalo to na velký zánět.Po hystologii mi řekli metastáza špatně diferencovaného karcinomu , takže nevím z čeho to pramení, v hrudi cítím skubave pohyby a špatně se mi dýchá .Děkuji moc za radu s pozdravem Vondrakova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mízní uzliny v břiše

Operace

Pokud se rozhodnete pro implantát varlete, můžete si zvolit, zda má být nahrazeno hned při odstranění nemocného varlete, nebo až později.

Při operaci se používají dva typy řezů, které jsou vhodné pro umístění implantátu. Jeden řez jde přímo do šourku a druhý přes spodní oblast třísel. V prvním případě dochází k přímému vložení implantátu a následnému sešití. Při řezu vedeném spodní oblastí třísel dochází k umístění protézy ve spodním rozkroku, což snižuje riziko vysunutí implantátu ze šourku.

Prostor, ve kterém je implantát uložen, je vytvořen pomocí nafukovacího balónku. Tento balónek má na konci malou smyčku, která drží umělé varle v dolní části šourku.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA A JEJÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Ahojky pane Vlasak, poslala jsem vam email a moc vas prosim o odpoved, DEKUJI! Mejte se moc krasne!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Dobry den zacal jsem lecit nador varlete uzivam trikrat dene jedlou sodu z javorovim sirupem .A zacali mne bolet zada v oblasti ledvin az do brychs na bocich muze to myt pricina ta soda ze sirupem?.Dekuji Jaroslav

Zdroj: diskuze Jedlá soda a její účinky

Cysta na varleti

Cysta na varleti tvoří tekutinu v infikovaných hrudkách. Odstranění tekutiny z cysty stlačením se nedoporučuje, protože může dojít ke zjizvení nebo infekci. Příznaky infekce mohou zahrnovat červené, oteklé a bolestivé cysty zapáchající žlutou tekutiny, která vytéká z cyst. Toto onemocnění patří do rukou urologa.

Zdroj: Nemoci varlete

Diskuze

V diskuzi PETROLEJ LEKARSKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

prosim vas nemate nikto na predaj cisty petrolej alebo niekoho kto ho predava alebo ma. Vopred dakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eda.

Homeopatický lékařský petrolej Petroleum D5 v prvotřídní kvalitě k dostání zde: petroleumd5.euweb.cz

Zdroj: diskuze Petrolej lekarsky

Rizikové faktory pro vznik rakoviny varlat

Přesné příčiny rakoviny varlat nejsou známy. Nicméně, studie ukázaly, že několik faktorů může zvýšit pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění.

Nesestouplé varle (kryptorchismus)

Normálně varlata sestoupí zevnitř břicha do šourku před narozením. Riziko rakoviny varlat je vyšší u mužů s varletem, které nesestoupilo dolů do šourku. Toto riziko se nemění ani po operaci nesestouplého varlete. Zvýšené riziko se vztahuje na obě varlata.

Vrozené vady

Zvýšené riziko vzniku rakoviny varlat je u mužů narozených s abnormalitami varlat, penisu, nebo ledvin. Dále mohou mít zvýšené riziko muži, u nichž se v minulosti vyskytla tříselná kýla. Přesněji tedy kýla v oblasti třísel, v místě střetu stehna a břicha.

Opakovaná rakovina varlat

Muži, kteří již někdy měli rakovinu varlete, mají zvýšené riziko vzniku rakoviny u druhého varlete. V těchto případech je nezbytné pravidelné vyšetřování varlat ultrazvukem, alespoň jednou za rok!

Rodinné predispozice rakoviny varlat

Riziko vzniku rakoviny varlat je vyšší u mužů, jejichž otec nebo bratr má tuto nemoc. Rakovina varlat je tedy dědičné onemocnění.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Poradna

V naší poradně s názvem TVRDE VARLATA PO OPERACI TŘÍSELNÉ KYLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašek František.

Jsem po 12 operaci kyl a poslední mi chirurg v jedné nemocnici zřejmě něco přerusil a od té doby mám tvrde a bolestive varlata jsem sledovany na urologi a PSA mám negativní,jédna se o rakovinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tvrdé a bolestivé varle bude následek nebo spíše pokračování těch Vašich mnoha kýl. Kýla se totiž může udělat i ve varleti a projevuje se právě zbytněním varlete a jeho bolestivostí. Nehledal bych zde hned rakovinu. Nechte si varlata vyšetřit ultrazvukem, aby se rakovina vyloučila a dál zůstaňte v péči Vašeho urologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tvrde varlata po operaci tříselné kyly

Nádor

Nádor varlete představuje asi 1 % všech nádorů mužů. Hlavním příznakem nádoru je nebolestivé, někdy i mnohonásobné zvětšení varlete. Může dojít i k silným bolestem v bedrech. Hlavním rizikem je nesestoupení varlat do šourku a jejich setrvání v břiše. Tento stav je označován jako kryptorchismus. Léčba nádoru varlete je kombinací chirurgické léčby, radioterapie neboli ozáření a podle rozšíření nádoru též chemoterapie neboli agresivní protinádorové léčby. V dnešní době je léčba zhoubných nádorů varlat na velmi vysoké úrovni a mnoho pacientů má šanci na trvalé vyléčení. Kritický je zde čas – pokud muž s návštěvou lékaře otálí, může nechat maligní proces růst a metastazovat, a tím se vystavuje zbytečnému riziku.

Testikulární nádory se projevují tak, že dochází ke vzniku tuhého zduření varlete. To je základní příznak. Při postižení pobřišnice dochází k silné bolesti v bedrech. Dále jsou to poruchy vylučování (při útisku močovodů dochází ke sníženému množství moči – oligourie) nebo poruchy střevní pasáže. Při postižení v dutině hrudní to může být kašel, dušnost a podobně. Může dojít ke vzniku gynekomastie, což je nárůst prsou u mužů, protože nádorové buňky mohou produkovat beta-podjednotky lidského choriového gonadotropinu, který růst prsou stimuluje.

Při diagnóze testikulárního (testis – varle) nádoru se u 1–2 % mužů objeví nádor na druhé straně. Toto číslo reprezentuje 500násobný vzestup incidence ve srovnání se zdravou mužskou populací.

U těchto nádorů žádná specifická prevence neexistuje.

Zdroj: Nemoci varlete

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA PENISU,VARLAT...... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Fiala.

Dobrý den.Již delší dobu pozoruji svědění penisu na kterém se mi udelali bílé a hnědé skvrnky,čím dál větší citlivost pravého varlete a zvětšení uzliny na pravé straně v potbříšku(mezi penisem a břichem).Prosím,na jakého lékaře se mám obrátit?U kožní lékařky jsem již byl a ta mi předepsala mast proti tvorbě kvasinek,která nepomáhá.Hygienu provádím každý den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Pavle, s těmito problémy je třeba zajít na urologii. Kdyby urolog nepomohl, tak pak ještě zbývá dermatovenerologie, což je specializovaný obor medicíny, který se zabývá zevními problémy na pohlavních orgánech. Obě oddělení najdete na poliklinice ve větším městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina penisu,varlat......

Výhody a nevýhody implantátů

Implantáty varlat nejsou pro každého, mají své pro a proti.

Výhody implantátů

  • přirozenost šourku;
  • pacientům dávají lepší pocit sebevědomí;
  • při vzniku obtíží jsou snadno odstranitelné;
  • implantáty jsou k dispozici ve všech velikostech, od nejmenších po největší, aby byly stejné jako druhé varle;
  • implantát je umístěn během jedné hodiny a jedná se o ambulantní zákrok. Obnova varlete trvá několik dní.

Nevýhody implantátů

  • Přirozenost šourku je narušena nepříjemným pocitem proudění, které je způsobeno solným injekčním implantátem, protože je těžší a méně poddajný než přirozené varle.
  • Nevzhlednost implantátu – možný jiný tvar a poloha umělého varlete.
  • Umělý implantát má pouze kosmetický účinek, což znamená, že nedochází k produkci spermií nebo testosteronu (mužského pohlavního hormonu).
  • Pokud dojde k vložení implantátu u dospívajícího, hrozí jeho výměna za větší, což nese riziko další operace.
  • Existují možné komplikace, které zahrnují pohyb varlete, bolest, bobtnání, krvácení nebo jizvení, jak zevnitř, tak i zvenku.
  • Další možné komplikace přináší operace, protože jsou zde rizika spojená s anestezií.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Bolest varlat a třísel

Bolest varlat a třísel může souviset s torzí varlat. Jde o stav, kdy se nejčastěji jedno varle otočí kolem svých vyživujících cév, což způsobí nedokrvení tkání varlete až odúmrtí těchto struktur. Nejčastěji se torze vyskytne v novorozeneckém až mladším dospělém věku, ale může se přihodit i mužům starším. Od vzniku obtíží, což jsou silné, prudké bolesti vystřelující do třísla či stehna, často zvracení, studený pot, otok šourku, má pacient nejvíce šest hodin na to, aby se k lékaři dostavil a bylo mu možné postihnuté varle operací zachránit před odúmrtím.

Zdroj: Bolest varlat

Co je varle či nadvarle?

Varlata jsou párový orgán, jedná se o mužskou pohlavní žlázu. Varlata se vyvíjejí v břiše jedince a následně sestupují do šourku. Šourek je kožovitý vak, který se nachází pod penisem muže. Při sestupu varlat dochází k jejich obalení vrstvami břišní stěny. Uložení varlat v šourku při porodu je jednou ze známek zralosti plodu. Uložení varlat v šourku má své praktické důvody. Je zde o něco nižší teplota než ve zbytku organismu, což je důležité pro správný vývoj spermií. Spermie jsou mužské pohlavní buňky, které po splynutí s ženskou pohlavní buňkou, vajíčkem, umožňují vznik nového jedince. Vedle spermií je ve varlatech tvořen také testosteron, tedy mužský pohlavní hormon. Varlata však může postihnout řada nemocí.

Nadvarle patří mezi rozmnožovací orgány muže. Nachází se na horní straně varlete a zčásti naléhá i na zadní stranu. Na dolní straně varlete se stáčí dozadu a plynule přechází do chámovodu (ductus deferens). V přední části nadvarlete (hlava) můžeme pozorovat několik (cca 8–12) vývodných stočených kanálků, které se následně spojí v jeden mnohonásobně stočený vývod nadvarlete (ductus epididymidis), který tvoří tělo a ocas nadvarlete. Nadvarle slouží přibližně po dobu 14 dní jako zásobárna spermií, v této době dochází k dozrávání, získávání schopnosti pohybu a oplodnění vajíčka. Dochází zde i ke vzniku takzvaného hlenovitého sekretu, který slouží k látkové výměně spermií. Mezi onemocnění nadvarlete patří zánět nadvarlat, který je bolestivý, nepříjemný, často vzniká v souvislosti s infekcí močových cest. Projevuje se zarudnutím, zvýšenou teplotou, zvětšením, pocity na zvracení.

Zdroj: Nemoci varlete

Účinná pomoc na vrásky

Bezvadná věc na vrásky - funguje na principu mechanického peelingu, kdy diamantové částečky obrušují vrchní vrstvu kůže, současně pleť čistí a rozjasňují a vyhlazují vrásky nebo i skvrny po akné. Po ošetření může následovat další ošetření, např. aplikace liftingového séra, pulsní světlo IPL atd. Při ošetření dochází k odsátí odstraněných kožních buněk, zlepšení prokrvení pokožky a stimulaci kolagenních vláken. Jednou z předností je skutečnost, že výsledky jsou znatelné již po prvním ošetření.

Pro koho je toto ošetření určeno?

  • Především pro povadlou, nečistou a skvrnitou pleť s projevy známek únavy a stárnutí.
  • Poradí si i s pigmentovými skvrnami a rozšířenými póry.
  • Zjemňuje jizvičky po akné, neštovicích.
  • Vyhlazuje drobné vrásky a strie.

Zdroj: Diamantová dermabraze, trochu jiná péče o pleť

Bolest podbřišku a varlat

Bolest varlat je příznak, který by rozhodně neměl být opomíjen, ačkoliv se velmi často jedná o relativně nezávažné stavy. Je nutné si uvědomit i fakt, že některé bolesti situované do varlat mohou ve skutečnosti vycházet z jiné části těla.

Příčiny

Příčinou může být úder do oblasti varlat, stav je doprovázen prudkou nepříjemnou bolestí, která je vedena nervem vedoucím mimo jiné i informace z trávicího traktu, který se podílí na zvracejícím reflexu. Z toho důvodu se může vyskytnout i nevolnost a zvracení.

Častá frekvence pohlavních styků může být mimo jiné provázena i nepříjemnými vjemy v oblasti varlat. Bolest není nijak intenzivní a náhle vzniklá, spíše se postupně objeví a při sexuální abstinenci poměrně rychle ustoupí.

Bolest způsobuje i torze varlete, česky by se tento nebezpečný stav dal označit jako uškrcení varlete. Pokud se varle v šourku nešťastně zrotuje, tento svazek se uškrtí, čímž se zastaví přítok krve a živiny do varlete. Stav se nejčastěji vyskytuje u chlapců do 18 let. Projevuje se náhle vzniklou prudkou bolestí varlete, která může vystřelovat do třísla. Při objevení se takové bolesti je nutné co nejrychleji navštívit urologa. Pokud urolog pojme podezření na torzi, provede se operační zákrok, při kterém se varle derotuje. Pouze toto operační řešení provedené do několika hodin od objevení obtíží může tkáň varlete zachránit. V opačném případě dochází k jeho nevratnému poškození a odumření.

Infekční záněty postihují zejména tkáň nadvarlete (tento zánět se odborně označuje jako epididymitida), což je žláza nacházející se v šourku na horním pólu varlete. Následně vznikají nepříjemné bolesti varlat (přesněji řečeno šourku), které bývají doprovázené zvýšenou teplotou. Z infekčních původců zánětů nadvarlat hrají prim zejména sexuálně přenosné choroby (například kapavka či infekce chlamydiemi). Existuje nicméně infekční zánět, který postihuje přímo tkáň varlete (odborně vzniká takzvaná orchitida) – jedná se o virové příušnice, které se dnes díky očkování vyskytují jen zřídka.

Možnou příčinou mohou být i kameny v močových cestách, které způsobují takzvanou ledvinnou koliku. Tato nepříjemná přerušovaná bolest břicha může vystřelovat u muže směrem do varlat.

Varikokéla souvisí s poruchou odtoku žilní krve z varlete. Objevuje se nepříjemný pocit, který někdy přechází v málo intenzivní tahavou bolest.

Jakoukoliv bolest varlat a podbřišku by měl vyšetřit urolog. Kromě pohledu a pohmatu lze varlata relativně spolehlivě vyšetřit ultrazvukem, který prokáže jejich chorobné změny. Další vyšetření mohou již být doporučena dle předběžné diagnózy – vyšetření krve na přítomnost infekce v těle, rentgen břicha či ultrazvuk na přítomnost močových kamenů a podobně.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Ganglion na zápěstí

Gangliony jsou často se vyskytující hmatná zduření (prominence) na ruce nebo na zápěstí. Většinou se nacházejí na hřbetní straně zápěstí nebo v oblasti základního článku prstu. Obsahují rosolovitou, čirou a viskózní tekutinu. Tyto útvary nejsou zhoubné. Příčina výskytu není známá.

Pokud se jedná o malé a pacienta neobtěžující ložisko, není léčba nutná. Někdy ganglion spontánně vymizí. Pokud je ale pseudocysta bolestivá, omezuje aktivity pacienta, má nežádoucí kosmetický efekt či je pro pacienta jinak nepřijatelná, je možné se pokusit o léčebnou intervenci. První možností léčby je prosté odsátí obsahu ganglia a případná aplikace protizánětlivého léku (kortikoidu) do jeho dutiny. Ale pokud tyto nechirurgické způsoby terapie nezajistí ústup obtíží, doporučuje se chirurgická revize a odstranění ganglia.

Takto vypadá ganglion na zápěstí.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP