Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRICINA AFTU NA JAZYKU

OBSAH

Domácí léčba aftů

Afty se mohou potírat jodovou tinkturou a nechají se odeznít. Za týden se obvykle afty na jazyku zahojí.

Zdroj: Odstranění bradavic

Poradna

V naší poradně s názvem NEJUCINEJSI LEK NA AFTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Gabor.

Dobry den,chtel jsem vas poprosit o pomoc a zaroven o radu manzelka trpi na afty v puse uz jsme skouseli oralmedic ten ji zabiral a ted uz prestal a afty se stale vraceji a jsou vic bolavejsi dekuji vam za brzkou odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na afty je nejlepší český lék Herbadent - roztok na dásně. Jde o směs bylinných tinktur a bolest tlumící benzocain. Herbadent je účiný nejen na afty, ale i na stomatitidu - nechtěné nebo chronické kousnutí se. Ovšem v případě, který zmiňujete u své manželky bude i Herbadent pouze omezovačem nepříjemných projevů aftů, ale nebude afty léčit - tedy omezovat jejich další výskyt. K tomu je potřeba zanalizovat jídelníček a najít potravinu/y, které vyvolávají vznik aftů. Nejčastěji jsou afty příznakem nerovnováhy vitamínu B a to jak jeho nedostatku, tak i jeho přebytku. Proto i ve Vašem případě doporučuji soustředit se právě na potraviny obsahující hodně vitamínů B. Patří sem mouka a výrobky z ní, droždí, pivo, léky a potravní doplňky, jako například multivitamíny a podobně. Také rajčata a vlašské ořechy jsou agresivními podporovateli aftů. Doporučuji absolvovat jarní očistnou kůru, která je založena na významném omezení pestrosti stravy, držet jí po dobu 10 dní a pak postupně zařazovat obvyklou stravu a sledovat reakce na jazyku. Afty jsou rychlé, většinou se projeví do 24 hodin od pozření jejich spouštěče, proto se dá velmi dobře odhalit jejich příčina. Hojení aftů již není tak rychlé a nejrychleji se afty zatáhnou nejdříve za tři dny, pokud nejsou dále povzbuzovány novými alergeny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nejucinejsi lek na afty

Fleky na jazyku v těhotenství

V těhotenství se může objevit takzvaný mapovitý jazyk. U mapovitého jazyku bývá zjištěna infekční příčina, například kvasinky či streptokok, dále může jít o změny hormonálně podmíněné. Jedná se obvykle o nezávažný problém. Pokud se vyloučí infekční příčina, pak se doporučuje omezit konzumaci dráždivého ovoce (citrusy, ananas), možné je zkusit výplachy dutiny ústní šalvějí či heřmánkem.

Zdroj: Bílé skvrny na jazyku

Diskuze

V diskuzi LICHEN V DUTINĚ ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Dombrovský.

Jak se liší ( a rozpozná) lichen od aftu?Může mít člověk obojí současně?Jsou afty také prekancerózní?Děkuji za odpovědi. Dombrovský

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lichen v dutině ústní

Bradavice na jazyku

Bradavice se na sliznicích objevují jen velmi, ale skutečně velmi, vzácně. Pokud již jsou a na svém místě výskytu vadí, tak se odstraňují excizí - vyříznutím. Radili jsme se společně s kolegy a usoudili jsme, že ve Vašem případě půjde spíše o aft, který se může na jazyku vytvořit, právě na jeho špičce. Aft je malá zduřeninka jazyka, vyhrocená do špičky, která má většinou bílou šošolku. Afty na jazyku vznikají jako reakce na hormonální nebo vitamínovou nerovnováhu. Aft na jazyku bolí při mluvení nebo při jídle. Afty obvykle do týdne spontánně zmizí. Pro zmírnění nepříjemných pocitů je vhodné potírat aft na jazyku tinkturou JOX – roztok, anebo na několik hodin Vás také bezpečně před bolestí z aftu ochrání nová moderní náplast na afty. Náplast na afty je malinká jemňoulinká organická fólie, která je navíc napuštěna léčivým roztokem, který urychlí hojení aftů. Fólie z náplasti na afty se v ústech vlivem slin rozpustí asi za 3 hodiny. Po umístění náplasti na aft na jazyku, fólie samovolně přilne a překryje celý aft na jazyku a ten je pak chráněn před agresívními látkami z jídla nebo pití.

Zdroj: Bradavice na jazyku alias afty

Poradna

V naší poradně s názvem KÍČENÍ DLE JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka kadlecová.

Dobrý den,
mám následující problém. Již od rána mám povrch jazyka
bílý a uprostřed v dolní části je jazyk červený.
Prosím o radu, na koho se mám obrátit.
Díky za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

S bílým povlakem na jazyku si zajděte na oddělení ORL (ušní, nosní, krční).

Zdroj: diskuze Kíčení dle jazyku

Bradavice na jazyku

Bradavice na jazyku jsou ojedinělým případem. Pokud se již na jazyku vytvoří, tak se odstraňují excizí, tedy vyříznutím.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Diskuze

V diskuzi POTÍŽE PO OZAŘOVÁNÍ HLAVY A KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Haragova.

Dobrý den,
mám zhobný novotvar příušní žlázy.
Momentálně prodělávám ozařování. mám ji 14dní .V puse mám hodně aftů a zdurělé mandle.Hodně to bolí . Zatím kloktám šalvej . Můžete mě prosím poradit ,co bych si mohla na to dát?
Moc děkuji s pozravem Haragová Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potíže po ozařování hlavy a krku

Afty na jazyku

Příliš častý výskyt aft na jazyku může upozornit na možnost jiné choroby. Jedná se o především o choroby autoimunitní. S opakovaným výskytem aft se setkáme také u syndromu získaného imunodeficitu neboli AIDS.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikol.

Objevily se mi puchyrky na jazyku,mám tam i bílý povlak,neboli mě krk ani nic.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Příčiny aftů

Těch nejběžnějších příčin vzniku aftů je hned několik. V první řadě je to nedostatek vitaminů, minerálů a stopových prvků. V ústní dutině dochází k rychlé obměně buněk, proto se nedostatek těchto látek projeví rychleji než jinde na těle. Dalším faktorem je stres, který narušuje běžnou funkci imunitního systému, který pak reaguje buď přehnaně, anebo je oslabený a neodolává přirozeně se vyskytujícím bakteriím, kdy pak nejčastěji propuká nákaza virem herpes simplex I a vytvoří se opar na rtu nebo afty na jazyku. Příčinou aftů však mohou být i mechanická poškození v důsledku například ulomeného zubu, ostré výplně, tvrdý kartáček způsobující odřeniny (vhodnější jsou měkké kartáčky), rovnátka či nesedící protézy. Některé typy potravin mohou rovněž působit velmi dráždivě, jako například bramborové lupínky, arašídy, citrusové ovoce, rajčata atd. Někdy stačí, abyste se při jídle nechtě kousli do tváře. Dalšími „spouštěči“ výsevu aft bývá i zlozvyk okousávání rtů a sliznice tváří.

Zdroj: Afty v ústní dutině

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

udellal semi malej bylej flek nahrane jazika leoplasti mamjit na bijobsiji jazika a jak seto leči diki

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba bílého povlaku na jazyku závisí na výsledku vyšetření z biopsie. Buďte trpělivý a počkejte na něj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina na jazyku

Fotografie vředů na jazyku

Zde můžete vidět, jak vypadají vředy na jazyku.

Zdroj: Vředy na jazyku

Diskuze

V diskuzi ZVĚTŠENÉ PAPILY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana miklova.

Dobry den na boku jazyka se me v sobotu udelala takove pupinky roztrepene cervene.co to muze byt

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana miklova.

Ja je mam na boku jazyka muze to byt nebo jsou jen na jazyku??

Zdroj: diskuze Zvětšené papily na jazyku

Kdy se může udělat puchýř na jazyku

Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Patří sem: puchýřky na jazyku při horečce; opary; afty; slintavka, která se projevuje puchýři na jazyku; kvasinková infekce; avitaminóza; alergie; nedostatek vitamínu B, poranění jazyka, kousnutí se do jazyka.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Diskuze

V diskuzi KVASINKY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Marešová.

Dobrý den!Prosím o radu,jak bojovat proti povlaku na jazyku a afty v ústech?Děkuji Marešová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kvasinky na jazyku

Červený pupínek versus vředy na jazyku

Červený pupínek na jazyku se může proměnit na vřed na jazyku, který může mít souvislost s HPV virem. Pokud se defekt nehojí, je důležité vyhledat lékařskou pomoc na rozdíl od červeného pupínku, který ve většině případů během několika dní sám vymizí.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA JAKO HRASEK V JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana bicanova.

udelala se mi bulka v jazyku pocit byl ze zacatku jako po necem kyselem ale bulka trva nadále 4 den co mam delat,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bulka na jazyku ve velikosti hrášku není nic banálního a bude třeba provést vyšetření. To vám udělá zubní lékař popřípadě na oddělení ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka jako hrasek v jazyku

Co s tím dělat

Výskyt puchýřů na jazyku trvá zhruba jeden týden a pak zmizí. Není zapotřebí žádné léčby. Pokud puchýře do týdne nezmizí anebo se výskyt puchýřů na jazyku opakuje, je nutné navštívit lékaře, který zjistí příčinu a zajistí případnou léčbu.

Fotografie puchýřů na jazyku.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Diskuze

V diskuzi ZAZIVACI PROBLEMY A ZLUTY POVLAK NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobry den,
mam dost dlouhou dobu zazivaci problemy (paleni zahy, nafouknute bricho i zaludek, ci pocit tezkosti atd.). V poslednim case se mi objevil dost silny zluty povlak na jazyku, ten se snazim odstranit pri cisteni zubu kartackem a vyplachovanim ustni vodou. Bohuzel se odstranuje jen castecne, tedy stale prtrvava. Nemuze to znamenat nejakou plise v tele? A pokud ano, daji se pouzit nejake bylinky? Dekuji za komentare
Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondřej Kadlec.

Potřeboval bych se zeptat jaktoze mám žlutý povlak na jazyku. Bojím se abych neměl něco s ledvinami.

Zdroj: diskuze Zazivaci problemy a zluty povlak na jazyku

Co značí černé tečky na jazyku

Černé tečky na jazyku mohou být způsobeny konzumací tekutin nebo potravinami, které zbarví chuťové pohárky. Také tento projev, pokud je dlouhodobý, může signalizovat závažnější onemocnění.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Lingvální papilitida

Lingvální papilitida je označení pro zánět papily na jazyku.

Zvětšené papily na jazyku

Papily na jazyku jsou fyziologické, někdy však může dojít k jejich zvětšení na základě podráždění potravou či alergickou reakcí.

Puchýřky vzadu na jazyku

Pupínky u kořene jazyka (kořen jazyka pupínky) mohou signalizovat banální, ale i závažná onemocnění, která byla popsána výše v článku. Pokud si nejste jistí příčinou svých zdravotních potíží, je dobré vyhledat lékaře.

Zdroj: Bílý výrůstek na jazyku

Herpes na jazyku foto

Tady jsou fotografie, na kterých jsou vidět projevy herpesu na jazyku.

Zdroj: Herpes na jazyku

Výrůstky na jazyku

Výrůstky na jazyku jsou chuťové papily, které se mohou zvětšit na hořkou chuť, těchto se zbavit nelze. U hrany jazyka se může objevit mapovitý jazyk, který vzniká na základě dráždění zuby, většinou tento problém zmizí sám, léčba tedy není zapotřebí.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Příznaky

Afty jsou malé bělavé nebo nažloutlé vřídky s červeným lemem na jazyku, dásních, na patře nebo sliznici rtů a tváří. Projevují se pálením, řezáním, bolestí, a to nejen při dotyku. Dřív než se afty objeví, vyskytuje se palčivá bolest při jídle a mluvení.

Zde můžete vidět, jak vypadají afty.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Červené pupínky na jazyku u dětí

Červené pupínky na jazyku mohou být u dětí způsobeny nedostatkem vitamínu B12, nedostatkem železa, infekcí sliznice ústní dutiny či jejího okolí, nedostatkem tekutin, zánětem dásní, z horších možností pak v úvahu připadá nádor jazyka nebo alergie. Může jít ale o banální podráždění potravinami.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP