Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VŘÍDKY NA ŠOURKU

OBSAH

Operace

Pokud se rozhodnete pro implantát varlete, můžete si zvolit, zda má být nahrazeno hned při odstranění nemocného varlete, nebo až později.

Při operaci se používají dva typy řezů, které jsou vhodné pro umístění implantátu. Jeden řez jde přímo do šourku a druhý přes spodní oblast třísel. V prvním případě dochází k přímému vložení implantátu a následnému sešití. Při řezu vedeném spodní oblastí třísel dochází k umístění protézy ve spodním rozkroku, což snižuje riziko vysunutí implantátu ze šourku.

Prostor, ve kterém je implantát uložen, je vytvořen pomocí nafukovacího balónku. Tento balónek má na konci malou smyčku, která drží umělé varle v dolní části šourku.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI POD KŮŽÍ V ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek .

Tak jsem zkusil tekutý pudr s mentolem,ale bohužel neúspěšně.Tak zkouším Candix a nějaké léky proti kvasinkám a plísním.Ale tak nějak přestávám věřit,že se nepříjemného bodání v oblasti šourku někdy zbavím.....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tak v tom případě doporučuji přestat se zdržovat samoléčbou a zajít na urologii, aby vás tam pořádně vyšetřili. Obzvláště jestli máte bodovou bolest v šourku. Fakt s tím nekokekujte a jděte tam. Na světe jsme jen jednou, tak pozor na to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůží v šourku

Vřídky v ústech

Pokud máte dlouhodobě vřídky v ústech, mohou být signálem závažnějšího onemocnění, jako je rakovina. Ta se projevuje nejprve bílým nestíratelným povlakem, později se může sliznice vyklenout nad povrch a tvořit vřídky v ústech. Okolí je oteklé a samotný povrch nádoru může lehce krvácet. Významným faktorem pro vznik nádorů je kouření, konzumace alkoholu, a to hlavně destilátů, dráždění sliznice jazyka zubními implantáty, protézami, ostrou zubní výplní, významná je také nedostatečná zubní hygiena. Pro úspěšné vyléčení je nutné, aby pacient přišel k lékaři včas. U malých nádorů je na prvním místě v léčbě chirurgické odstranění. U větších typů se tento výkon kombinuje s ozařováním.

Zdroj: Červené pupínky v ústech

Vřídky na zadku

Vřídky na zadku jsou červené bolavé flíčky připomínající uhry, ale nejdou vytlačit. Za pár dnů tyto defekty přestanou bolet, ale červené vřídky zůstávají. Je dobré na takto postižená místa na zadku použít zinkovou mast. Mažte si vřídky každý den minimálně 4x až 5x denně, nejlépe kdykoli si vzpomenete.

Zdroj: Pupínky na hýždích

Diskuze

V diskuzi BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek.

Dobrý den, mám u šourku bulku v podkoží o velikosti hrášku.
Byla na bulce i bílá hlavička, která obsahovala hnis a šla v pohodě vymáčknout. Po vymáčknutí se lehce zmenšila. Na dotek nebolí a nevadí mi. Zmáčknutí bulky je ale lehce nepříjemné. Mohu se zeptat o co jde a zdá se to vstřebá ?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Vředy na jazyku

Vřídky na jazyku se vyskytují u onemocnění syfilis, a to v prvním stadiu onemocnění. V místě, kde pronikne bakterie do těla, se utvoří nebolestivý tvrdý vřed. Když se na jazyku objeví měkké bílé vředy, jedná se pravděpodobně o jiné infekční onemocnění. Na rozdíl od syfilidy jsou tyto vřídky křehké, neztvrdlé a bolestivé. Typicky se také objevuje zduření uzlin u místa infekce. Původcem je obvykle bakterie Heamophilus ducreyi. Pokud objevíte kdekoliv na těle vřed, který se dlouho nehojí, bolí, případně krvácí, obraťte se na svého lékaře.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,chtěl jsem se Prosím zeptat nad bulku nad varletem v levo viz foto neboli to nijak to nepřekáží Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadá to, že se vám udělala křečová žíla v kůži šourku. Křečové žíly se nejčastěji objevují na nohou. Léčit se to dá v tomto případě vyříznutím. Pokud chcete mít jistotu, že nejde o nic nebezpečného, tak si nechte udělat sono vyšetření šourku i varlat. Žádanku na toto vyšetření dostanete od lékaře urologa a nebo od praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka

Vřídky vzadu na jazyku

Vřídek na jazyku může vzniknout po požití určité potraviny.

Příčiny

Pokud máte vypozorováno, že u vás bolestivé eroze v dutině ústní souvisejí s požitím určité potraviny, měli byste se nechat vyšetřit na alergologii a imunologii, s vysokou pravděpodobností by se totiž mohlo jednat o potravinovou alergii. Samozřejmě je důležité omezit kontakt s daným alergenem, to znamená vynechávat rizikovou potravinu.

Léčba

Léčba je individuální. Každopádně je závislá na vynechání dané potraviny z jídelníčku.

Rizika

Pokud se vyskytují vřídky na jazyku, mohou vypadat jako rakovina jazyka. Rizikem u potravinové alergie je otok jazyka a následné ucpání dýchacích cest.

Zdroj: Vředy na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI POD KŮŽÍ V ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek .

Svědění šourku mě trápí už asi rok.Nemám žádné projevy na kůži,takže kožní vyšetření je negativní a ani urolog,ani neurolog nenašel možnou příčinu.Svědění začalo asi před rokem v době,kdy jsem za pomocí Champixu přestával kouřit.Je fakt,že jsem kouřit přestal,ale svědění se zbavit nedokáži.Je možné,že by svědění mohlo mít původ tady??Nebo může být spouštěčem svědění plíseň uvnitř těla??Žlučník,žlučovody,játra,střeva a podobně??Připadá mi,jako by se varlata uvnitř šourku pohybovala a kůže se napínala a zase smršťovala a při tom probíhá to svěědění.Má někdo podobné zkušenosti??Dokáže mi někdo poradit??Svědění je opravdu hodně nepříjemné......

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pohyb varlat a smršťování a natahování kůže šourku je normální jev a probíhá u každého muže. Je velmi nepravděpodobné, že by za svědění mohl nějaký parazit bez projevů jeho přítomnosti na kůži. Jsem přesvědčen, že Vaše svědění souvisí s kožní reakcí buď na kvasinky, plíseň nebo i na prací prášek. Doporučuji natřít svědivá místa tekutým pudrem s mentolem zejména před spaním a pak ráno po sprše. Zkuste to takto dělat nepřetržitě 7 dní a svědění by mělo přestat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůží v šourku

Boláky v nose – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět vřídky v nose, herpes v nose, folikulitu v nose, vředy v nose, strupy v nose, polypy v nose.

Zdroj: Boláky v nose

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI POD KŮŽI V ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek .

Jenže co mu mám říct.Byl jsem tam asi před dvěma týdny a doktor mi vyšetřil ultrazvukem ledviny,prostatu i varlata.PSA bylo odebráno v srpnu,v době,kdy už jsem měl svědění několik měsíců..Prostatu pak vyšetřil i prstem a co našel,tak prý jen mám zúžený konečník a pak něco říkal o trhlince na konečníku.Asi týden před tím jsem měl dost velkou zácpu.Myslíte,že to může mít nějakou spojitost??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ještě by mohla pomoci neurologie, akupunktura, kineziologie nebo také fyzioterapie. Protože by to také mohl být kožní nerv, který vyhodnocuje pohyby šourku chybně - jako svědivý pocit. Nerv může být mírně uskřinutý v oblasti bederní páteře nebo někde po své dráze a to pak také způsobuje tyto pocity. Zkuste hledat řešení ještě v těchto oblastech medicíny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůži v šourku

Nesestouplé varle

Nesestouplé varle zůstává v dutině břišní a nesestupuje do šourku. Tomuto jevu se říká kryptorchismus. Kryptorchismus je častá vývojová vada mužského genitálu, která je charakterizovaná nepřítomností varlat nebo varlat v šourku. Retentio testis je stav, kdy je šourek na jedné nebo obou stranách prázdný. Kryptorchismus může být vrozený nebo získaný (z nějakého důvodu varle vyskočí směrem nahoru a nevrátí se zpět). Varlata se u plodu během nitroděložního období vývoje nacházejí uvnitř dutiny břišní pod játry. Kolem 25.–30. týdne těhotenství postupně sestupují dolů přes tříselný kanál až do šourku. Varlata na této cestě mohou uvíznout kdekoliv. Jejich sestup je jedním ze znaků donošeného dítěte. Přítomnost varlat v šourku je důležitá pro správnou tvorbu spermií, které vyžadují nižší teplotu, než je uvnitř lidského těla.

Retinovaná varlata – jsou nesestoupená varlata, která se nacházejí v průběhu dráhy jejich sestupu; varlata mohou být umístěna v břichu, v tříselném kanálu nebo nad šourkem.

Ektopická varlata – jsou umístěna mimo dráhu fyziologického sestupu varlat, například v malé pánvi nebo ve stehenní oblasti.

Anorchie – varlata zcela chybí.

Klouzavá varlata – od kryptorchismu je nutné odlišit retraktilní varlata, která se nadměrně pohybují směrem nahoru ven ze šourku. Tento stav se nazývá lidově klouzavá varlata.

Kryptorchismus může vést v dospělosti ke snížení plodnosti a je zdrojem zvýšeného výskytu nádorů varlat. Nárůst vzniku nádorů je u těchto mužů 20krát až 40krát vyšší než u mužů, kteří neměli problém s nesestoupenými varlaty. Terapeutický potup je jiný u varlat, která jsou hmatatelná a která ne. Nehmatatelná varlata představují zhruba 20 % případů. Fyzikální vyšetření je pro určení diagnózy velmi důležité a provádí se takzvanou bimanuální palpací (prohmatáním podbřišku s použitím obou rukou), přičemž se zjišťuje, zda je varle v šourku, nebo není. Lékař se snaží varle vytlačit z podbřišku směrem dolů ve směru tříselného kanálu proti prstům druhé ruky. Je nutné zkontrolovat i místa možné ektopie. V diagnostice se využívá sonografické vyšetření. Endokrinologické vyšetření je předepsáno, když nejsou sestoupená obě varlata.

Terapie onemocnění je operační a začíná už po 6. měsíci života a varle by mělo být v šourku definitivně do 1,5 roku věku dítěte. Léčba závisí na tom, zda je varle hmatatelné, nebo ne. Při nahmatání varlete se vykonává orchiopexie, zákrok při kterém se nesestoupené varle umístí a fixuje v šourku. Při nehmatatelném varleti se provádí laparoskopická operace. Může se stát, že retinované varle se v dutině břišní zaškrtí a následně odumře. Jedná se o akutní stav, kdy se odstraní odumřelé varle. V minulosti se tato anomálie léčila podáváním mužských hormonů, zjistilo se však, že tato procedura nemá žádný efekt.

Zdroj: Nemoci varlete

Co je varle či nadvarle?

Varlata jsou párový orgán, jedná se o mužskou pohlavní žlázu. Varlata se vyvíjejí v břiše jedince a následně sestupují do šourku. Šourek je kožovitý vak, který se nachází pod penisem muže. Při sestupu varlat dochází k jejich obalení vrstvami břišní stěny. Uložení varlat v šourku při porodu je jednou ze známek zralosti plodu. Uložení varlat v šourku má své praktické důvody. Je zde o něco nižší teplota než ve zbytku organismu, což je důležité pro správný vývoj spermií. Spermie jsou mužské pohlavní buňky, které po splynutí s ženskou pohlavní buňkou, vajíčkem, umožňují vznik nového jedince. Vedle spermií je ve varlatech tvořen také testosteron, tedy mužský pohlavní hormon. Varlata však může postihnout řada nemocí.

Nadvarle patří mezi rozmnožovací orgány muže. Nachází se na horní straně varlete a zčásti naléhá i na zadní stranu. Na dolní straně varlete se stáčí dozadu a plynule přechází do chámovodu (ductus deferens). V přední části nadvarlete (hlava) můžeme pozorovat několik (cca 8–12) vývodných stočených kanálků, které se následně spojí v jeden mnohonásobně stočený vývod nadvarlete (ductus epididymidis), který tvoří tělo a ocas nadvarlete. Nadvarle slouží přibližně po dobu 14 dní jako zásobárna spermií, v této době dochází k dozrávání, získávání schopnosti pohybu a oplodnění vajíčka. Dochází zde i ke vzniku takzvaného hlenovitého sekretu, který slouží k látkové výměně spermií. Mezi onemocnění nadvarlete patří zánět nadvarlat, který je bolestivý, nepříjemný, často vzniká v souvislosti s infekcí močových cest. Projevuje se zarudnutím, zvýšenou teplotou, zvětšením, pocity na zvracení.

Zdroj: Nemoci varlete

Diskuze

V diskuzi BILE PUPÍNKY NA JAZYKU FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Juščákova.

Dobrý večer.Prosim o radu, udělali se mi po stranách na jazyku bílé vřídky,nebo pupínky.Neboli mě to,jen nevím co s tím.Dekuji Lenka Juščáková.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bile pupínky na jazyku foto

Výhody a nevýhody implantátů

Implantáty varlat nejsou pro každého, mají své pro a proti.

Výhody implantátů

  • přirozenost šourku;
  • pacientům dávají lepší pocit sebevědomí;
  • při vzniku obtíží jsou snadno odstranitelné;
  • implantáty jsou k dispozici ve všech velikostech, od nejmenších po největší, aby byly stejné jako druhé varle;
  • implantát je umístěn během jedné hodiny a jedná se o ambulantní zákrok. Obnova varlete trvá několik dní.

Nevýhody implantátů

  • Přirozenost šourku je narušena nepříjemným pocitem proudění, které je způsobeno solným injekčním implantátem, protože je těžší a méně poddajný než přirozené varle.
  • Nevzhlednost implantátu – možný jiný tvar a poloha umělého varlete.
  • Umělý implantát má pouze kosmetický účinek, což znamená, že nedochází k produkci spermií nebo testosteronu (mužského pohlavního hormonu).
  • Pokud dojde k vložení implantátu u dospívajícího, hrozí jeho výměna za větší, což nese riziko další operace.
  • Existují možné komplikace, které zahrnují pohyb varlete, bolest, bobtnání, krvácení nebo jizvení, jak zevnitř, tak i zvenku.
  • Další možné komplikace přináší operace, protože jsou zde rizika spojená s anestezií.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ JAZYKA, POPRASKANÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Klečková.

Nijak jsem nedopadla. Vzdala jsem doktory, když se na mně vykašlali, prohlásila jsem,ať mně radši pálí jazyk, ale chci žít bez stresu a normálně se konečně najíst. Vlastně jo, dopadla jsem v podstatě líp. Spojila jsem se mojí kamarádkou, která pracuje ve zdravé výživě, aby mi poradila co s tím vším mám udělat a poradila :
- vynechat maso,sladké, posílit imunitu, ukázalo se, že lepek mi vadí, takže rok jsem držela bezlepkovou dietu,ale je to šíleně drahé. Některé věci z toho byly dobré, jiné hnusné (sušenky,brrr,to jsem si vzala radši obyčejný piškot).Nechodím k žádnému alergologovi a mám klid, i když jazyk občas pálí dál, kašlu na to.Jen si dávám pozor na rajčata, kyselé okurky a ostré jídla. Dost na tom, že před 3 lety mi měnili koleno, předloni dělali artroskopii pravého, mezitím rehabky v Čeladné, vloni mi zemřela maminka a měla jsem plno jiných starostí. Možná, že se v některých věcech opakuju. Zdědili jsme 14ctiletou boloňačku,taky jsme i s ní jezdili ze začátku po veterině. Jo a předloni jsem byla v nemocnici zánět průd. se ani 2x ATB nedal přeléčit + prudké zhoršení astmatu.
Vážení, i když zrovna teď nejsem zrovna zdravá, prožila jsem kampylobakterii + zánět průdušek + zhoršené astma + po týdnu braní Stoptusinu vykašlávání nulové, prohlašuji - život je krásný, tak si ho nekomplikujme zbytečně ještě víc tam, kde to není třeba.Dost na tom, že přichází zvenčí plno věcí, které neovlivníme a musíme se s tím taky porvat. Mám dva šikovné vnuky, tak když dcera potřebuje, jedu je hlídat(už jsem na důchodě). Jsem věřící takže s jistotou můžu říct - i když jsem v životě prožila cokoli, Pán Bůh mně nikdy neopustil, naopak, dal mi sílu všechno zvládnout a mám spoustu skvělých lidí kolem sebe včetně mé rodiny, kteří se za mně modlí, pomůžou a podrží. Člověk to ocení hlavně tehdy, když dostane podpásovky od nejbližších nebo od doktorů!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Val.

Děkuji za rychlou odpověď. Před 10 lety měla jsem stejné problémy. Zjistili, že mám celiakii a atrofickou gastritidu. Teď poctivě držím bezlepkovou dietu a zase spadla do stejného........ Jazyk pálí, po jídle mám bolavé vřídky, žaludek bolí a ještě mám 2 roky do důchodu. Proto jsem hledala, jak se toho zbavit nebo aspoň zmírnit. Děkuji

Zdroj: diskuze Pálení jazyka, popraskaný jazyk

Zánět varlete

Zánět varlete je vzácné onemocnění, které vzniká nejčastěji jako komplikace příušnic. Zánět varlat může způsobit také infekce z nadvarlete či močových cest. Projevuje se vysokými teplotami, bolestivým otokem varlete a zarudnutím kůže postižené poloviny šourku. Léčba zánětu varlete spočívá v podávání antibiotik, léků proti bolesti, léků proti teplotě, v nařízení klidového režimu či v použití obkladů na šourek.

Zdroj: Nemoci varlete

Poradna

V naší poradně s názvem KŘEČOVÉ ŽÍLY NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,na šourku zespoda se mi udělali slné tmavé žíly a dvě hrudky jako sražená krev,k jakému lékaři mám jít,muže to mít vliv na erekci? s erekci začínal mít problémy. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Křečové žíly ze spodu na pytlíku jsou normální a přicházejí s věkem. Na erekci nemají vliv. Pokud si je chcete nechat vyšetřit, tak se obraťte na lékaře urologa. Ten vám může udělat vyšetření varlat ultrazvukem a zároveň vám může předepsat léky na podporu erekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Křečové žíly na varlatech

Test na syfilis

Diagnóza se obvykle stanovuje prostřednictvím krevních testů. Bakterie je ale možné rozeznat i pod mikroskopem. Pokud se u vás vyskytnou vřídky na anebo v okolí vaginy, penisu a úst, může to indikovat infekci bakterií, která způsobuje syfilis. Tento test vám umožní rychle a spolehlivě zjistit, zda jste se nakazili zmiňovanou chorobou. Zde naleznete informace ohledně testu na syfilis.

Zdroj: Jak se projevuje syfilis

Svědění ovlivňující kůži šourku

Ekzém

Je chronické kožní onemocnění projevující se svěděním, zánětem, zarudnutím a otokem kůže. Na ekzém není žádný lék, proto by se s ním mělo zacházet tak, aby nedocházelo k jeho dalšímu rozšíření.

Extramammary Pagetova choroba

Jedná se o rakovinu kůže, která vypadá podobně jako ekzém, vyrážka se objevuje v oblasti třísel a anální kůže. Pokud vyrážka nereaguje na danou léčbu, je zapotřebí zjistit, jestli příčinou není vážnější stav.

Zdroj: Rada proti svědění varlat

Popis genitálních bradavic

Genitální bradavice je výrůstek na kůži bílé nebo tělové barvy (i tmavší pigmentace). Má tvar vyššího pupínku různé velikosti. Někdy se však rozrůstá v květákovitě vypadající útvar. Genitální bradavice mohou být ojedinělé i vícečetné. Jak už samotný název napovídá, jejich výskyt se týká především oblasti genitálu. U žen je to vnější část rodidel, poševní vchod i pochva, někdy vyrostou i na děložním čípku. U mužů je nejčastější výskyt na penisu a skrótu (šourku). Ojediněle se bradavičky objeví i kolem anu (vyústění konečníku), na perineu (hrázi) či v tříslech. Pokud se projeví infekce papilomavirem, bývá to většinou výsevem bradaviček. Může se však projevit i změnou sliznice na děložním čípku a dát tak základ ke vzniku děložního karcinomu (rakoviny). Z tohoto důvodu se zvýšený výskyt a přenos papilomaviru HPV považuje za alarmující.

Zdroj: Genitální bradavice

Léčba

Druh léčby testikulárních hrudek závisí na příčinách.

Léčba varikokély

Ve většině případů varikokély nevyžadují léčbu. Pokud máte varikokély a trpíte bolestmi nebo nepříjemnými pocity, můžete:

  • užívat léky proti bolesti, jako je paracetamol;
  • používat těsně přiléhající spodní prádlo, které nabízí oporu.

Pokud varikokéla způsobuje nadměrnou bolest či nepohodlí, může být doporučen chirurgický zákrok.

Chirurgie

K léčbě varikokél se obvykle používá chirurgická technika nazývaná embolizace varikokél. Pacienti jsou doporučeni k urologovi, který s nimi konzultuje výhody a rizika operace. Embolizace varikokél se obvykle provádí v lokální anestezii (znecitlivění postižené oblasti) ambulantně, nemusíte tedy po zákroku zůstávat v nemocnici. Chirurg bude používat zařízení s rentgenovými paprsky, které zavede malou trubičkou do postižených žil ve varlatech. Pomocí kovových cívek nebo speciální tekutiny dojde k zablokování žil. Krev se následně vyhýbá těmto zablokovaným žilám a dochází ke snížení otoku a odstranění varikokél.

Embolizace varikokél je velmi bezpečný postup, i když hrozí malé riziko infekce. Pokud se infekce vyskytne, může být léčena pomocí antibiotik. Mezi další možná rizika patří:

  • opětná tvorba varikokél;
  • necitlivost nebo bolest v šourku.

Některé varikokély vyžadují odlišný typ operace, a to v případě, kdy dojde k rozdělení rozšířených žil. Takový zákrok se již provádí v celkové anestezii. Lékař provede řez v třísle s následným vyhledáním a odstraněním rozšířených žilek. Více než 9 z 10 varikokél je úspěšně odstraněno pomocí tohoto chirurgického zákroku.

Léčba hydrokély

Hydrokéla u novorozenců obvykle mizí sama během prvního nebo druhého roku života. Léčba hydrokély je nutná pouze v případě, že přetrvává delší dobu nebo začne způsobovat nepříjemné příznaky. Hydrokéla u starších chlapců a mužů způsobuje bolest a nepohodlí.

Chirurgie

Pokud bude nutná léčba hydrokély pomocí chirurgického zákroku, provádí se v celkové anestezii takzvaná hydrokélektomie. Chirurg provede řez v šourku, aby odtekla tekutina dříve, než utěsní průchod mezi břichem a šourkem. Řez je utěsněn pomocí rozpustných stehů. Většina mužů se vrací domů velmi brzy po operaci. Stejně jako u embolizace varikokély je i u hydrokélektomie malé riziko infekce. Děti mohou brát antibiotika před nebo během zákroku, aby se zabránilo infekci.

Léčba epididymální cysty

Epididymální cysty obvykle nevyžadují léčbu. V případě, že jsou příznaky nepříjemné, může být pacient odkázán na urologa. Urolog vám doporučí další léčbu nebo může navrhnout chirurgické odstranění celé cysty pod celkovou anestezií.

Léčba testikulární torze

Pokud máte testikulární torzi, budete muset podstoupit operaci v co nejbližší době, aby došlo k uvolnění zachyceného varlete. K trvalým poraněním varlete může dojít během čtyř hodin po testikulární torzi, která tak může ovlivnit plodnost nebo vést ke ztrátě varlete. Chirurgický zákrok se provádí v celkové anestezii. Chirurg udělá řez v šourku a následně rozplete chámovod. Varle pak přišije k vnitřní straně šourku, aby se zabránilo dalšímu kroucení chámovodu. Čím déle budete čekat, než se podrobíte operaci, tím vyšší je riziko, že váš lékař nebude moci uložit zachycené varle. Po operaci testikulární torze byste se měli vyhnout namáhavé činnosti minimálně po dobu jednoho týdne. Bližší informace vám dodá váš lékař.

Jiné druhy léčby

S jinými typy hrudek je zacházeno rozdílně, a to v závislosti na jejich příčině. Pokud je bulka způsobena infekcí, může být léčena antibiotiky. Pokud byla diagnostikována rakovina varlat, je často nutný chirurgický zákrok a následně radioterapie. Jestliže byla diagnostikována tříselná kýla, je zapotřebí operace.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Bulka na varleti

Níže uvedená onemocnění způsobují bulku na varleti:

Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech. Varikokéla neboli křečové žíly na varlatech jsou poměrně časté, postihují jednoho ze sedmi mužů. Varikokéla se nejčastěji objevuje v pubertě (kdy tělo sexuálně zraje), protože v této době jsou již varlata zcela vyvinutá a zvyšuje se průtok krve do postižených žil. Varikokély se obvykle tvoří na levé straně. Jejich velikost se může lišit, některé mohou být zřejmé, až když se jich dotknete, zatímco jiné mohou být větší a snadno viditelné. Strana šourku obsahující varikokély může viset mírně níž než druhá strana. Varikokély mohou ovlivňovat plodnost. Není však potvrzeno, že chirurgické odstranění varikokél plodnost obnoví.

Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty). Epididymální cysty se vyvíjejí v jakémkoli věku, ale nejčastější jsou ve středním věku, kdy zasahují až třetinu mužů.

Cysta na varleti – způsobená výměškem tekutiny (viz níže), většinou zánětlivým procesem.

Zdroj: Nemoci varlete

Výskyt genitálních bradavic

Virus je pohlavně přenosný, proto jsou nejvíce rizikovou skupinou promiskuitní jedinci. Statisticky se tedy častěji nakazí lidé, kteří mají víc sexuálních partnerů. Rozdíl mezi ženským a mužským pohlavím není nějak velký, v poslední době se uvádí větší procento nakažených mužů. Nejvíc ohroženou věkovou kategorií jsou mladiství a mladší lidé (v rozmezí 20–30 let). Ve starším věku se lze s touto infekcí setkat ojediněle. Důvodem k zamyšlení je fakt, že lidským papilomavirem se nakazí až 80 % lidí. Důvodem je takzvaný volný sex.

  • U žen výskyt na malých a velkých stydkých pyscích, klitorisu, v ústí močové trubice, na hrázi, v konečníku a jeho okolí, v pochvě, na čípku, na vestibulu, na zadním rozštěpu velkých stydkých pysků
  • U mužů: v konečníku a jeho okolí, na žaludu, na šourku, v ústí močové trubice, na předkožce. Špičaté kondylomy lze u mužů zaměnit s přirozeně se vyskytujícími pupínky okolo žaludu (na koruně penisu kolem žaludu), které se odborně označují jako papillae corone glandis a rozhodně nejsou důvodem k znepokojení.

Zdroj: Genitální bradavice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP