Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CIM ZVISIT ZENSKY HORMON ESTROGEN

OBSAH

Co je to hCG?

Jedná se o glykoproteinový hormon, který vzniká po oplození vajíčka a je vytvářen vyvíjejícím se embryem. Tento hormon je jedním z prvních ukazatelů těhotenství. Biologická funkce tohoto hormonu zachovává produkci progesteronu. Ve skutečnosti hCG zajišťuje další produkci progesteronu.

Zdroj: Hladina hCG a těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem OCHLUPENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel An.

Dobrý den,je to už více,než rok,co mě trápí-ochlupení po celém těle i na uších a hyperpigmentace.Byla jsem u obvodního lékaře ta mi vůbec neporadila,také u gynekologa,ten mi udělal pouze test na mužský a ženský hormon a u kožní,ta mi řekla,že ochlupení je v normě,že prej některé ženy to mají horší.Jsem z toho a z těchto lékařů opravdu zklamaná,věřím,že jsou lékaři co chcou pomoct,děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vaší zprávy soudím, že jste se snažila správně dohledat pomoc u oborově správných lékařů. Důležité bylo zjistit hladiny pohlavních hormonů. Ty máte v normě, takže váš problém je v genetické výbavě, kterou jste dostala do vínku při svém početí. Možnost změny genetického kódu za života teprve zkoumáme a v blízké době nebude tato technika ještě dostupná. Bohužel jiná léčba na tyto problémy zatím neexistuje a je třeba projevy maskovat epilací a depilací. S tím by vám měla pomoci zkušená kosmetička. Vyzkoušejte proto ještě tuto nemedicínskou pomoc v kosmetickém salonu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ochlupení

Co je to progesteron

Progesteron je steroidní ženský pohlavní hormon, který se vytváří především ve žlutém tělísku vaječníků. V období těhotenství je progesteron produkován též placentou. Dále se v malé míře tvoří i v kůře nadledvin či u mužů ve varlatech. V období klimakteria produkce progesteronu klesá. Progesteron navozuje sekreční fázi menstruačního cyklu, podporuje růst děložní sliznice po ovulaci. Nedojde-li k oplodnění vajíčka, tvorba tohoto hormonu ustane a dojde k menstruačnímu krvácení. Naopak pokud žena otěhotní, progesteron zastavuje menstruační cyklus, navozuje vývoj mléčné žlázy, zvyšuje množství hlenu v děložním hrdle (ochranná zátka) a tlumí (předčasné) kontrakce dělohy. Na rozdíl od estrogenu však nemá vliv na vývoj pohlaví plodu.

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem INTOLERANCE LAKTÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kočička.

Před dvěma měsíci mi zistlili nesnášenlivost laktózy,striktně jsem upravila jídelníček, avšak chybí mi taková jídla jako pudink a podobně, všimla jsem si že postupně už se dá koupit i bezlaktózovou mléko a podobně ale přijde mi to strašně drahé všechno, teď jsem si v Kauflandu všimla ještě sójové mléko (www.letakomat.cz/kau… z takového něco se dá vařit i pudink a podobně? Má to někdo odzkoušené?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sójové mléko je dobrou náhražkou za mléko kravské v případě intolerance laktózy. Dá se z něho uvařit i pudink, ovšem bude chutnat trochu jinak. Kromě sojového mléka je k dostání ještě mléko mandlové. Sójové mléko by neměli používat muži, protože sója stimuluje tvorbu estrogenu (ženský pohlavní hormon) a brzdí testoteron. Pro muže je právě vhodnější mléko mandlové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Intolerance laktózy

Diagnostika předčasné menopauzy

Pokud bude mít lékař podezření, že trpíte předčasnou menopauzou, vyšetří vás a odebere vám krev. Musí vyloučit jiné příčiny obtíží, kterými mohou být například onemocnění štítné žlázy nebo těhotenství. Dále může provést test hladiny estradiolu v krvi. Nízké hodnoty tohoto hormonu naznačují, že vaječníky přestávají fungovat. Nejdůležitějším testem je ale takzvané stanovení hladiny FSH. FSH neboli folikuly stimulující hormon je látka, která říká vaječníkům, že mají produkovat estrogen. Příčiny předčasné menopauzy bývají různé, ale jedno mají všechny společné – nízkou hladinu estrogenu. Nedostatek tohoto hormonu také zvyšuje riziko osteoporózy, rakoviny tlustého střeva a vaječníků, onemocnění dásní a šedého zákalu.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem PRIZNAKY PO PODVAZANI VAJECNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bobina.

Dobry den, je mi 40 let.Mam prosbu.Presne pred tremi lety v zari jsem mela mimodelozni tehotestvi.Mela jsem krvacei do bricha a ohrozeni zivota.Nechala jsem si podvazat vajecniky a od te doby jsem stratila chut na vse. Jidlo, sex zadna chut,moc nejim, tlostnu.Mam silne bolesti v krcni pateri, boli me ruce.Za rok jsem pribrala o 18kg. cvicim pohym mam taky, ale nic nepomaha.Partnera nemam rok a 8 mesicu.Menstruaci mam obcas nepravidelnou, po 22 az 25 dni. Spatne spim,chrapu moc hlasite.Pali me spodek pri moceni, mam strasne moc smradlavy vytok z pochvy, sprchuji se dene ,nekdy az 2x za den.holim se.Potrebovala bych prosim poradit co muzu udelat,muzou to byt nejake priznaky po sterilizaci vajecniku. dekuji s pozdravem bobina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příznaky, které popisujete velmi pravděpodobně souvisí se zákrokem na vaječníkách. Došlo u Vás zřejmě k poklesu hladiny estrogenu (ženský pohlavní hormon) a díky tomu se cítíte tak mizerně. Doporučuji navštívit svého gynekologa a svěřit se mu se svými problémy. Lékař Vám může předepsat hormonální substituční léčbu, která u Vás dorovná hladinu hormonů na správnou úroveň a rázem se Vám zlepší kvalita života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Priznaky po podvazani vajecniku

Příznaky nedostatku

Progesteron se tvoří mimo jiné ve žlutém tělísku, zvýšené FSH je odrazem snížené produkce progesteronu. FSH je folikuly stimulující hormon. Fyziologická množství progesteronu jsou nutná, aby estrogen mohl pracovat správně. Na začátku menopauzy jsou ženské návaly horka nejčastěji způsobeny právě nedostatkem progesteronu, s čímž je spojen i nedostatek estrogenu. Nedostatek progesteronu vede i k tomu, že estrogen není efektivní.

Pojmem luteální insuficience se označuje nedostatečnost žlutého tělíska. Jedná se de facto o zkrácení druhé fáze menstruačního cyklu. Příčinou může být narušená folikulogeneze, to je zrání folikulů, a tím pádem vznik vadného žlutého tělíska, které produkuje nedostatek progesteronu nutného k vytvoření a udržení kvalitní děložní sliznice potřebné k uhnízdění oplozeného vajíčka. Klinicky se luteální insuficience většinou projeví premenstruačním „špiněním“ nebo zkrácením menstruačního cyklu. Pokud je luteální insuficience chronická, může být příčinou neplodnosti nebo opakovaného potrácení v raném stadiu těhotenství. „Fyziologicky“ se může objevit v prvním cyklu po ukončení kombinované hormonální antikoncepce nebo v prvním cyklu po potratu. Luteální fázi cyklu lze prodloužit podáním hormonů – progesteronu.

Estrogenová převaha poklesem progesteronu se nevyskytuje jenom u žen v období klimaktéria, ale nacházíme ji čím dál tím víc i u mladších žen v reprodukčních letech, u mužů i dětí.

Léčebný program na úpravu hormonální rovnováhy by měl být vysoce individuální a sestavený zkušeným naturopatem, který zajistí, aby pacientce byla předepsaná pro ni specifická množství, kombinace a terapeutická kvalita přírodních doplňků, a aby nedošlo k jejich vzájemné interakci nebo interakci s dalšími léky, které pacientka užívá.

Pokud přirozený progesteron chybí, pak estrogen v těle převládá. Nečastější příznaky a rizika dominance estrogenu jsou:

  • nepravidelná menstruace
  • silná menstruace
  • PMS, premenstruační syndrom
  • endometrióza a fibroidy dělohy
  • zvýšená citlivost prsou
  • podrážděnost a výkyvy nálad
  • poporodní deprese

Zdroj: Progesteron

Diskuze

V diskuzi TABLETY KTERÉ OBSAHUJÍ ESTROGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Stichova.

Mohli byste mi doporučit nebo poradit jaké se dají koupit tablety které obsahují estrogeny pro ženy děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Z estrogenu vznika rakovina v prsou pozor na to.

Zdroj: diskuze Tribulus terresis tablety pro zeny

Kortizol v moči

Moč se vyšetřuje sběrem. Moč se shromažďuje během 24 hodin, následně se změří její celkový objem a do laboratoře se zašle pouhý vzorek (cca 3 ml). Moč musí být konzervována kyselinou boritou, kterou na požádání poskytne laboratoř.

Zdroj: Hormon kortizol

Diskuze

V diskuzi KOTVIČNÍK - TESTOSTERON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

Ahoj,
chtěl bych si koupit tribulus kvůli testosteronu. Někde jsem ale četl, že jeho kvalitu dost ovlivní množství saponinů. Myslíte, že je to tak vážné nebo to vliv na kvalitu nemá?

Vybral jsem si tenhle - fitkram.cz/nutrend-t… který má 60% ale nevím jestli je to dost.

Díky za pomoc! :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora.

Dobry den, píšete zde ze podporuje produkci estrogenu u žen, v pripade ze se snazim snizovat vahu je potreba estrogen naopak snižovat. V tomto případě je užívání Kotvicniku kontraproduktivní?

Zdroj: diskuze Kotvičník - testosteron

Typy tablet

Účinné hormonální tablety jsou buď všechny stejné, nebo se množství hormonů v jednotlivých pilulkách v průběhu cyklu mění. Rozeznáváme proto přípravky jednofázové, dvoufázové, třífázové nebo s takzvaným dynamickým dávkovacím režimem. Je-li pilulek jenom 21 a jsou-li všechny stejné barvy, jedná se o pilulky jednofázové. Pokud však blistr s pilulkami vypadá odlišně, či dokonce obsahuje více barev, jedná se o vícefázové pilulky.

Obsah hormonů v antikoncepční pilulce:

  • Estrogen – nahrazuje přirozený estrogen produkovaný ženským tělem.
  • Gestagen – nahrazuje přirozený progesteron.

Podávání obou hormonů v podobě antikoncepčních pilulek blokuje tvorbu vlastních ženských pohlavních hormonů v těle ženy, dává tedy tělu ženy jakýsi řád i s efektem, kterého chceme dosáhnout (antikoncepční ochrana, pravidelnost menstruačního cyklu a jiné).

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Hladina kortizolu

Hladina kortizolu je u zdravého jedince nejvyšší kolem šesté až osmé hodiny ranní a nejnižší o půlnoci. Obecně mají dospělí lidé mírně vyšší hladinu kortizolu než děti.

Zdroj: Hormon kortizol

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHÁ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Dobry den, je možné že můžu přijít do přechodu v 39 letech ? mám posledni rok dosti podivné nálady, bolesti havy ,nechut k sexu a další negativa ;( ted poslednich pul roku si menstruace dělaji co chtějí , jsem úplně zoufala, 7.10 jsem začala špinit do toho bolest na leve strane vaječníku a zad, bolest ustala a od 11.10 pak silné krvácení do 15.10 a doposud slabé krvácení. Nikdy jsem problém s menses neměla až poslední půl rok, tohle je asi nejzávažnější. Předem děkuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To asi ještě nebude přechod. Za výkyvy ve vašem cyklu možná může estrogen. Třeba u vás došlo k poklesu tohoto ženského pohlavního hormonu, což by chtělo ověřit laboratorním vyšetřením krve. Prodiskutujte to se svým gynekologem, určitě vám navrhne vhodné řešení, které vás zbaví těchto nepříjemností.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhá menstruace

Kortizol při kulturistice

Velký vliv na svalové přírůstky má rozkolísaná hladina kortizolu. Nebojte se tedy trénovat i déle než po dobu, na kterou jste zvyklí nebo která vám byla vštěpována, což je ve většině případů 45 minut.

Zdroj: Hormon kortizol

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT PIGMENTOVYCH FLÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katarína.

dobry den,dlhodobo používam hormon.antikonc.a na tvari sa mi objavili pigm.flíčky,a je to dost nepríjemne a postupne sa to rozširuje po celej tvari.vyskúšala som masti aj od kožnej,a nic,som bezradna.dakujem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit pigmentovych flíčku

Hormon melanin

Hormon melanin pohlcuje ultrafialové záření, které mění z 99,9 % na teplo, a tak zabraňuje tvorbě volných radikálů, čímž chrání DNA buněk před poškozením a vznikem zhoubného nádoru. V lidské kůži je tvorba melaninu stimulována hlavně v okamžiku, kdy dojde k poškození DNA. Různé lidské rasy mají geneticky zakódované odlišné barvy pleti, což zřejmě záviselo na tom, v jak intenzivním slunečním záření se daná populace vyvíjela. Buňka zodpovědná za vznik melaninu se označuje jako melanocyt. Nejběžnější formou je hnědočerný polymer eumelanin. Další běžná forma je červenohnědý polymer feomelanin, který je zodpovědný za zrzavé vlasy a pihy. Oba mají mírně odlišnou chemickou strukturu.

Zdroj: Melanin

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽIT LIBIDO U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Knejpová.

Zdravím,
potřebuji pomoc.Partner o sex nestojí,já ano,on moc pracuje,já vůbec,mám invalidku.Opustit ho nechci a masturbovat také ne.Potřebuji se zbavit chuťi na sex.Poraďte,prosím,nějaké medikamenty?
Děkuji Knejpová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na snížení chuti na sex u žen se nejčastěji používá aplikace progesteronu a to buď injekčně a nebo pomocí implatnátu, ze kterého se hormon postupně uvolňuje. Nejlepší cesta, jak bezpečně snížit svojí chuť na sex bude porada se svým gynekologem, který pro vás vybere nejbezpečnější způsob.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížit libido u ženy

Antikoncepce pro ženy nad 40 let

Používání antikoncepčních metod obsahujících estrogen není věkově omezeno, je tedy vhodná i ve vyšším věku, protože výskyt žilních i arteriálních trombotických příhod je u těchto metod nižší než v těhotenství. Ve vyšším reprodukčním věku se doporučují spíše nitroděložní tělíska (IUD), implantáty a sterilizace z důvodu nižšího souvisejícího výskytu kardiovaskulárních příhod. Používání čistě gestagenní antikoncepce u žen, které jsou bez jiných rizikových faktorů osteoporózy, se nezakazuje, ale je důležitá edukace týkající se úpravy jídelníčku a pohybové aktivity této skupiny žen.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Poradna

V naší poradně s názvem HODNOTY ŠT. ŽL. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga drasnarová.

znamená hodnota TSH 8,854 hypertyreozu nebo hypotyreozu?
děkujki za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

TSH je hormon předního laloku podvězku mozkového a jeho koncentrace v krvi se zvyšuje tehdy, když přestává štítná žláza tvořit hormony v dostatečném množství. TSH zvýšené nad 3,8-4,1 mIU/l svědčí v naprosté většině případů pro subklinickou či plně rozvinutou hypotyreózu (sníženou funkci štítné žlázy). Hodnota 8,854 mlU/l je hypotyreóza - nedostatečná funkce štítné žlázy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty jsou TSH 4.89 T4.5

Dexamethasonová suprese (potlačení)

V případě zvýšené produkce kortizolu provede lékař dexamethasonový supresní test, aby určil, zda to zapříčiňuje zvýšená produkce ACTH (adrenokortikotropní hormon) v podvěsku mozkovém. Tento test je založen na ústním podání dexamethasonu (syntetický glukokortikoid) a následném změření hladiny kortizolu v krvi a v moči. Jestliže je příčina zvýšené produkce kortizolu v podvěsku mozkovém, dexamethason potlačí tvorbu ACTH, a tak sníží tvorbu kortizolu.

Existují různá schémata dávkování, ale většinou se dexamethason podává každých 6 hodin během 2 či 4 dní před odběrem krve nebo moči. Odděleně se pak sbírají 24hodinové vzorky moči před podáním a v průběhu testu, potom se změří kortizol v krvi a moči a výsledky se vyhodnotí.

Zdroj: Hormon kortizol

Klimakterium a těhotenství

V okamžiku, kdy dojde k opoždění menstruace, jeví se jako první možná příčina počínající těhotenství, což v mnoha případech nemusí být zpráva nikterak vítaná. Každé vynechání menstruace však nemusí znamenat potomka na cestě. K možnosti otěhotnět je nutná spolupráce dvou hormonů – estrogenu a progesteronu. V klimakteriu ovšem dochází k situaci, kdy estrogen normálně funguje, ale progesteron již přestává být pravidelně produkován. V tomto případě je těhotenství nemožné. Jsou ale i případy, kdy žena celý život po dítěti touží, a otěhotní právě až ve věku, kdy to vlastně nečeká. Vše je možné.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Antikoncepce po 45

U této věkové skupiny se obecně doporučují měděná IUD tělíska, která snižují riziko karcinomu endometria, IUD tělíska s levonorgestrelem zmírňují silné menstruační krvácení, depotní medroxyprogesteronacetát zmírňuje krvácení, vazomotorické příznaky a riziko karcinomu endometria a ovaria. OC obsahující estrogen zmírňuje krvácení, úbytek kostní hmoty, vazomotorické příznaky a riziko karcinomu ovaria, endometria a snad i kolorekta. Sterilizace chrání před karcinomem ovaria a kondom před pohlavně přenosnými chorobami.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Co je kortizol

Kortizol je hormon vytvářený kůrou nadledvin, jenž řídí metabolismus cukrů. Kortizol se řadí k takzvaným glukokortikoidům, neboť podporuje využití energie především z glykogenových zásob, ale bohužel nejen z nich. Kortizol má negativní vliv na bílkoviny, což se projevuje při jeho abnormální hladině zrychlením katabolismu (rozklad tkání), kdy se více bílkovin rozpadá, než vzniká, a naopak zpomalením proteosyntézy (tvorba bílkovin). Kortizol negativně ovlivňuje rovněž kosti, jelikož se jeho působením vyplavuje více vápníku, a též snižuje syntézu kolagenu (hlavní bílkovina šlach a vazů). Pozitivně nepůsobí ani na tuky: sice podporuje lipolýzu (rozkládání lipidů na jednodušší látky) podkožního tuku na končetinách, avšak na jiných místech (trup, obličej) jeho tvorbu naopak zesiluje.

Zdroj: Hormon kortizol

Co znamenají různé hladiny hCG?

Ve chvíli, kdy dojde k oplodnění vajíčka, začínají se objevovat první buňky tvořící základ placenty. Poté dochází k uvolňování chemických látek a hormonů do krevního oběhu, čímž se zabrání další menstruaci. Glykoproteinový hormon jako jeden z mála ukazatelů prokáže, zda je žena opravdu těhotná. Přítomnost hCG lze zjistit jednoduchým vyšetřením z krve nebo moči. U budoucích matek lze tento hormon nalézt v krvi již ve třetím týdnu od poslední menstruace, což je osmý den po oplodnění. Ve většině případů se dá tento hormon z krve určit již jedenáctý den po oplodnění.

Vrchol hladiny tohoto hormonu v krvi těhotné ženy nastává kolem devátého až desátého týdnu těhotenství a poté mírně klesá. Po 25. týdnu hodnota hCG již zůstává stabilní až do porodu. Vylučování tohoto hormonu močí končí sedmý den po porodu.

Hodnota hCG v těle matky během prvního trimestru velmi rychle narůstá. Jeho množství v krvi se zpočátku zdvojnásobuje každé dva až tři dny. Proto je možné, že těhotenské testy mohou být negativní, a druhý den již pozitivní.

Zdroj: Hladina hCG a těhotenství

Melanin a spánek

Melanin je hnědý až černý pigment a má ochrannou funkci. Někdy nevědomky může být zaměněn za název melatonin. Melatonin je hormon, který se účastní koordinace denních rytmů a spánku. Jeho hladina v krvi se za normálních okolností zvyšuje po nástupu tmy a vrcholí uprostřed noci, aby podpořila spánek. Nedostatek melatoninu způsobuje nespavost.

Tak pozor, nezaměňovat melanin za melatonin.

Zdroj: Melanin tablety


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP