Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KORTIKOIDY NA BOLESTI RUKOU

OBSAH

Kortikoidy a alkohol

Léčba kortikoidy představuje pro organismus velkou zátěž, z tohoto důvodu se konzumace alkoholu nedoporučuje.

Zdroj: Kortikoidy a oči

Diskuze

V diskuzi VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanča.

S politováním musím konstatovat, že vnitřní pásový opar, který mě postihl, nepoznal nikdo na pohotovosti, kterou jsem navštívila v bolestech tři dny po sobě. Ačkoliv jsem si "stěžovala" na velké bolesti od oblasti levého bedra směrem do pupku, citlivost kůže v celé šířce s pocitem pálivé až řezavé bolesti....prostě na kůži není nic viditelného! Až potřech dnech diagnostikoval obvodní lékař pásový opar vnitřní. Na kůži se mi vytvořil po třech dnech pouze flíček velikosti koruny, červený, ale za to velmi bolestivý a z něho bolest vyzařovala po celé délce výše popsané oblasti.Lékař nasadil Herpesin tbl a hlavně léky proti urputné bolesti Novalgin, Panadol extra a Milgama injekce. Nemoc trvá téměř měsíc a stále přetrvávají bolesti / již při analgetické léčbě/ jsou únosnější. Kbyby nemoc byla objevena včasněji, možná bych tolik netrpěla.Hlavně jsem byla vyšetřena na úplně něco jiného a odlišného.
Jak asi tato zrádná nemoc s bolestmi bude trvat dlouho?Lze již nyní chodit do sauny, vířivky nebo bazénu?Nebo je nutné více odpočívat?
Hanča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanča.

Když více s tou rukou pracuji tak večer mám větší bolesti,asi to chce klid.

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Kortikoidy, co to je?

Kortikoidy jsou syntetické látky s vystupňovaným protizánětlivým účinkem a jsou v medicíně používány již několik desítek let. Kortikosteroidy působí po celkovém podání (například ústy či formou injekce) nebo po podání lokálním, a to buď na sliznici, nebo na kůži (kortikosteroidní dermatologika). Když se kortikoidy aplikují na nosní sliznici, tak mají výrazný protizánětlivý účinek, snižují překrvení a vedou ke snížení sekrece. U neinfekčních onemocnění, například u alergické rýmy, kortikoidy mají účinek nejen léčebný, ale při včasném podání též účinek preventivní.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATOIDNÍ ARTRITIDA PLUS NEUROPATIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Zdravím všechny.Mám revmatoidní artritidu dlouho asi 40 let/po anginách/ 2-3 stupně a k tomu asi 10 let neuropatii nohou a rukou.Nyní i močového měchýře,bojuji s tím 4 měsíce,moč v pořádku,potíže veliké.Opravdu hrozné spojení.Co mám za bolesti nebudu vypisovat.Jezdím často do lázní,snažím se cvičit co mě jde a hlavně chci napsat o lécích.Užívala jsem už kde co od Ibubrufenu po jiné preparáty i kortikoidy a nyní nesnáším už vůbec nic a musím trpět.Mám vedlejší účinky a je mě s léky hůř,než bez nich.Naposled mě lékař dal inj.Mectojed,sama jsem si píchala,jednou týdně,vydržela jsem do 3.inj.nedalo se to.Nevím co se mnou bude.Poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste svého lékaře požádat o nově zaváděné konopí. Léčivá marihuana by mohla od bolestí pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Revmatoidní artritida plus neuropatie.

Infuze s kortikoidy

To samé jako u injekce s kortikoidy platí i u infuze. Jedná se o život ohrožující stav, a tudíž by požití alkoholu mohlo mít fatální následky.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKANI ŽILEK NEBO CÉV NA RUKOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Od určite doby mi praskaji asi žilky na rukou. Krev se mi rozlije pod kůží. Trvá dobu než to zmizí. Je mi 62, beru antidepresiva, obcas leky od bolesti a Metypred 1/2 mg ob den na artritidu. Krev mam vyšetřenou. Dekuji za laskavou odpověď, co na to užívat. Jiřina
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste volně prodejný Ascorutin. Ten zesiluje žilní stěnu a omezuje prosakování krve z vlásečnic. Rovněž i pravidelný intenzívní pohyb, při kterém se spotíte a zadýcháte, posílí vaše cévy a ty pak nebudou tolik propouštět krev do podkoží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Co jsou kortikoidy

Kortikoidy v lécích jsou uměle vyrobené chemické látky. Jedině v našem těle lze nalézt přírodní kortikoidy. Přírodní kortikoidy produkuje jen kůra lidských nadledvinek a nazývají se kortikosteroidy. V žádné z bylin, kromě brambor nelze přírodní kortikoidy nalézt. V domácích podmínkách ale není možné vyrobit si domácí mast s domácími kortikoidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Diskuze

V diskuzi BOLESTI RUKOU A ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,
já sem také trpěla bolestí v pravém zápěstí, že jsem nakonec neudržela ani hrnek..a nakonec jsem to měla od krční páteře..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti rukou a zápěstí

Účinky kortikoidů

Kortikoidy se používají hlavně k léčbě alergií a dalších onemocnění souvisejících s imunitou a nebo i při dýchacích obtížích, například při léčení nemoci astma bronchiale.

Pojem kortikoidy se někdy nesprávně používá pro označení kortikosteroidů.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI RUKOU A KLOUBŮ VŠECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Nováková.

Mám dotaz jestliže sevřu ruce v pěst tak mě bolí všechny prsty na rukou,nic v rukách neudržím nemám v nich sílu.Ruce mě bolí i v klidu.A bolí mě i všehny klouby na celém těle,po ránu kotníky,kolena,ramena.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Revmatoidní artritida, ta se takto projevuje. Její léčba zatím nebyla objevena a dají se jen zmírňovat příznaky. Na léčbě se dohodněte se svým praktickým lékařem a nebo můžete kontaktovat odborníka - lékaře imunologa.

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Mast s kortikoidy

U zevního použití kortikoidů nedochází k systémovému vstřebávání léků, takže konzumace alkoholu v minimálním množství je tolerována, i když se jedná o zátěž organismu obecně a alkohol může zhoršit kožní projevy onemocnění.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ševčíková Zdenka.

Prosím , může člověk který bere kortikoidy, měl metastáze řídit automobil? On mi tvrdil že mu lékařka řekla že může, ale nyní dostal vyrozumění, o odebrání řidičského průkazu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kortikoidy co to je

Na co jsou kortikoidy v injekcích

Epidurální injekce steroidů, spinální kortikosteroidy injekce i spinální injekce steroidů snižují bolesti způsobené otokem nebo zánětem kolem páteře. Zlepšují fyzické funkce pacientů s nikdy nekončící bolestí v dolní části zad nebo s ischiasem. Komplikace u této aplikace kortikoidů jsou vzácné, ale i zde existují možná rizika.

Injekční forma kortikoidů se aplikuje také u endokrinních poruch, u revmatického onemocnění, poruch tvorby kolagenu, dermatologických onemocnění, u těžkých nebo život ohrožujících alergických stavů, u očního onemocnění, například herpes zoster, dále u gastrointestinálního onemocnění, u onemocnění dýchacích cest, u hematologických poruch, u onkologických onemocnění a také u edematózních stavů.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZUZANA.

Mám bolesti a brnění prstů které mně budí v noci a necitlivost v rukou .Prosím o radu a léčbu přírodní cestou.Take doporučení cviků na uvolnění karpalního tunelu.DIKY ZUZKA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové brnění nemusí být jen syndrom karpálního tunelu. Brnění prstů a bolesti rukou při spaní se objevuje často u lidí, kteří spí na boku s rukou pod hlavou nebo pod polštářem. Vyřeší to trvalá změna ležení v ploze na zádech s rukama složenýma na břiše nebo volně podél těla.
Cviky na uvolnění karpálního tunelu jsou vidět zde: www.google.com/searc…

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Kortikoidy a alkohol

Velmi střídmá konzumace alkoholu by při užívání tablet léku Prednison či Medrol neměla vadit. Ale alkohol se při užívání kortikoidů obecně nedoporučuje. Není vhodné během léčby pít alkoholické nápoje, protože zde hrozí riziko vzniku vředů a krvácení v žaludku a ve střevech.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil Dobroň.

Dobrý den,pomuzou kortikoidy když má pes rakovinu lymfatických uzlin a nádory na slezině,ktera je o dost velká než by měla být?? Děkuji Vám za odpověď.S pozdravem Vlastik.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den,
Omlouvám se,ale bohužel jsem nenašla odpověď na váš dotaz. I mne nyni onemocněla fenka fymfomem ,byl jí podán Prednison,a tak bych se ráda zeptala na úspěšnost této léčby,neboť ji mám moc ráda a děsí mne pouhé pomyšlení na to,že bych o ní přišla.
Děkuji moooc. Kristina

Zdroj: diskuze Kortikoidy u psa

Mělo by platit:

  • Kortikosteroidy jsou hormony z kůry nadledvinek a jsou to přírodní látky.
  • Kortikoidy jsou synteticky (uměle) připravené látky se stejnou strukturou, jako kortikosteroidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Injekce s kortikoidy

Alkohol dráždí dechové centrum a u astmatiků může způsobit dýchací potíže. Dát si občas jednu skleničku samozřejmě nevadí, ale při kombinaci kortikosteroidů a alkoholu buďte hodně opatrní, zvlášť pokud by se jednalo o kortikosteroidy v injekcích. Zde se jedná o akutní stav, který je životu nebezpečný a požití alkoholu je velkou zátěží pro organismus.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE NA NÁRTECH A NOHOU, V LÉTĚ ZHORŠENÍ POTÍŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Havlíčková.

Dobrý den. Po 50. roce věku hlavně v letním období trpím svědivými ataky hlavně na nártech nohou, lehce na nártech rukou. Kožní lékař předepisuje kortikoidy, které zmírňují projevy boláčků poškrábané kůže. Praktický lékař nasadil léky na žilní nedostatečnost. Nepocítila jsem změnu k lepšímu.
Dočetla jsem se na netu, že příčinou může být i jaterní nedostatečnost nebo další příčiny.... Jak si mohu sama pomoci?
Děkuji za odpověď , kdo má nějakou zkušenost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Používejte dále předepsanou mast s kortikoidy a přidejte k tomu lék Claritine tablety, který utlumí svědění a pomůže předejít opakování svědivých ataků. Claritine užívejte vždy od jara jako prevenci. Lék je volně prodejný v lékárnách a je možné ho užívat dlouhodobě. Také si nechte průběžně měřit hladinu krevního cukru, pro vyloučení diabetu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění kůže na nártech a nohou, v létě zhoršení potíží

Kortikoidy v těhotenství

Každá žena, která má od lékaře doporučeno kortikoidy používat, zvažuje, zda případné riziko nežádoucích účinků těchto látek podstoupí. Hlavní důvod, proč se kortikoidy v těhotenství používají, je zlepšení plicní ventilace předčasně narozených dětí – tyto látky dokážou pozitivně ovlivnit zrání tkání, zejména plic. Podle řady studií se jeví používání kortikosteroidů pozitivní i proto, že snižuje riziko dětské mozkové obrny nebo zlepšuje IQ, tyto důsledky však nejsou primárním důvodem, proč se používají. Kortikoidy mají nesporný přínos v případě žen, které trpí častými potraty – jsou jim tedy podávány v prvních týdnech těhotenství. Stejně tak je terapie kortikoidy nenahraditelná ve chvíli, kdy hrozí předčasný porod – i přes negativní důsledky pomohou dítěti dříve uzrát, což zvyšuje pravděpodobnost normálního vývoje v budoucnu.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Světový den mytí rukou

Světový den mytí rukou připadá na 15. října, vyhlašuje jej Světová zdravotnická organizace už od roku 2008.

Zdroj: Mytí rukou

Kortikoidy u dětí

Ať už jsou negativa jakákoliv, pamatujte, že kortikoidy jsou jedny z nejlepších léků, co se týče doby začátku působení. Na rozdíl od jiných léků, které se používají na léčbu autoimunitních chorob (například imunosupresiva), nepatří mezi ty léky, jejichž nástup účinku je delší (obvykle začínají účinkovat až po třech měsících). Kortikoidy však začnou účinkovat již během prvního týdne. Pokud v případě onemocnění vašeho dítěte existuje i jiná alternativa léků, je nasnadě ji zvážit. Pokud však jiná varianta není, budete se muset smířit s kortikoidy, které vám nabídl lékař. Spousta lidí se vyděsí, když uslyší, že na své onemocnění berete kortikoidy. Ještě větší množství lidí ale pobouří, když zjistí, že jsou těmito medikamenty léčeny vaše děti. Pokud nejde o nadměrně závažnou chorobu, používají se tyto léky u dětí především při dermatologických ekzémech. Léčivá látka je v tomto případě obsažená v masti, kterou se postižené místo potírá.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Dávkování

Dávkování u psa je dáno tabulkově a vychází z váhy psa. 20kg pes by měl teoreticky užívat 1 desetimiligramovou tabletu denně při akutním podání, nicméně při dlouhodobém nebo trvalém užívání je potřeba nedržet se tabulek, ale postupně najít tu nejmenší dávku, která ještě účinkuje. U drtivé většiny psů to bývá daleko nižší dávka, může to být třeba čtvrtka 10mg tablety denně, nebo i obden (zvlášť u „pouhé“ alergie). A pokud má pes vážné nežádoucí účinky, je potřeba hledat alternativu – snížit dávku, vyměnit Prednison za jiný kortikoid, případně hledat jiné způsoby léčby. Ne „cpát“ do psa podle tabulek celou tabletu denně bez ohledu na to, co to s ním dělá. Léčba kortikoidy však patří do rukou zkušeného veterináře.

Zdroj: Prednison pro psa

Kortikoidy pro psa

Bez kortikoidů se nedá dělat akutní medicína, u šokových případů či u popálenin doslova zachraňují životy. Vždyť co by bez kortikoidů dělala zvířata s vyhřezlými plotýnkami či jinak poškozenou míchou? Přípravek Solu-Medrol se jim před operací opravdu nedává zbytečně. A co by si bez kortikoidů počali ovčáci se syndromem cauda equina? Kortikoidy nejen psům, ale i ostatním zvířatům prodlužují život, a to výrazně, nástup nevratného ochrnutí se dá odložit o dlouhé měsíce. Bez kortikoidů se rovněž neobejdou zvířata s akutní alergickou reakcí.

Zdroj: Prednison pro psa

Kortikoidy a slunce

U dlouhodobého podávání je nutné hlídat játra, žaludek. Preventivně podávat například ostropestřec. Obecně se uvádí, že při užívání kortikoidů se nedoporučuje slunění.

Zdroj: Prednison pro psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP