Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SKVRNA NA KŮŽI DÍTĚTE

OBSAH

Kazuistika dítěte

Osnova kazuistiky u dítěte

  • 1. Úvod
  • 2. Uvedení případu
  • 3. Anamnéza
  • 3.1 Rodinná anamnéza
  • 3.2 Osobní anamnéza dítěte
  • 4. Problémy (zvláštnosti) dítěte
  • 5. Návrh případné intervence
  • 6. Prognostická úvaha

Vzory

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s poruchou chování.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte předškolního věku.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte v MŠ.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s autismem.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s ADHD.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s mentální retardací.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s DMO.

Zdroj: Kazuistika pacienta

Diskuze

V diskuzi PROSLOV PŘI UMRTÍ DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Homolová.

Moc prosím o pomoc při sestavování proslovu při umrtí dítěte, které zemřelo v den narození. Předem děkuji. M. Homolová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Proslov při umrtí dítěte

Anatomie žluté skvrny

Žlutá skvrna má v průměru asi 5 mm. Obsahuje karotenoidy lutein a zeaxantin. V její centrální části se nachází fovea centralis, v jejímž centru této je takzvaná foveola. Jedná se o termíny označující místa, v nichž postupně přibývá čípků a zvyšuje se ostrost vidění. V úplném středu však nejsou vůbec žádné tyčinky.

Zdroj: Žlutá skvrna v oku

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Muzu poprosit o radu,nevite co by to mohlo byt?manzelovi se to udela vzdy kdyz je delsi dobu na nohou.Dekuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana Olszarova.

Asi před týdnem se mi objevila skvrna ružovočervena na hřbetu ruky spocatku svedila a teď už je jen citlivá na dotek je kulatá malinko nepravidelně okraje a má asi 3mm jsem z toho dost nervózní tak moc prosím o radu děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Černé skvrny v puse

Černý flek v ústech nebo černá skvrna mohou signalizovat tvorbu pigmentů. Pigmenty se dají rozdělit podle toho, odkud jsou získávány. Dělí se na:

  • exogenní – z vnějšího prostředí; příkladem časté exogenní pigmentace je například tetováž dásně amalgámem;
  • endogenní – z vnitřního prostředí; mezi endogenní pigmenty patří produkty rozpadu krevního barviva a melanin, který mimo jiné udává zabarvení pleti.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Diskuze

V diskuzi KYSELINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Káťa.

Já bych ráda užívala kyselinu listovou kvůli početí dítěte. Mám si ji normálně koupit v lékárně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diminka.

no lepší je rovnou femibion, kromě kys. listové obahuje vše, co mimi potřebuje, lékař mi ho i doporučil

Zdroj: diskuze Kyselina

Příčiny opruzení

Kůže malého dítěte je jemná, a tak i více vnímavá k dráždivým účinkům exkretů. Samozřejmě že v případě horšího udržování hygieny, zvláště pozdější výměny plenek při přebalení, bude tendence k rozvoji opruzení rychlejší. Nicméně u dítěte, které bude mít průjmové onemocnění, se opruzení objeví velmi rychle i přes sebelepší péči o jeho hygienu. Na rozvoji kontaktního zánětu kůže se často podílí mikroorganismy, které štěpí močovinu z exkretů a ta v kontaktu kůži intenzivně dráždí. Podrážděná kůže se dále infikuje, nejčastěji jsou to plísně (zvláště Candida). K opruzení může dojít i při změnách výživy kojence. Opruzení u staršího dítěte se může vyskytnout i v jiné lokalizaci a z jiných důvodů. Většinou je to všude tam, kde jsou záhyby kůže, které nejsou dostatečně volné pro přístup vzduchu, kde je zvýšené hromadění potu nebo mazu a podobně.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘKY NA TĚLE DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Vnučce se udělali nějake puchýře a nevím co to je od narozeni trpi na eksem ale toto nemela. Nemá někdo s timto zkušenost?
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět urtikaria, což je lékařský termín pro kopřivku. Kopřivka se projevuje jako červená, svědící, vyvýšená oblast pokožky. Nejčastěji je to kvůli nějaké alergii a vzhled není vždy stejný. Někdy může být kolem oblasti paže nebo nohou, jindy zas může být pouze na zádech. Velikost a tvary se také liší. U většiny případů mohou příznaky zmizet během několika dní nebo týdnů. Ale při vážném stavu to trvá i měsíce. Bližší informace o kopřivce se dozvíte zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puchýřky na těle dítěte

Plenková dermatitida

Plenková dermatitida je zvláštní formou opruzení u nejmenších dětí. Vzniká třením plen o citlivou kůži hýždí, třísel a genitálu v teplém, vlhkém prostředí za spolupůsobení moči a stolice a následně bakterií a plísní. Kůže nemá pod běžnou plenou zajištěn patřičný přístup vzduchu. Při nedostatečné hygieně a ponechání dítěte v plenách bez jejich výměny delší dobu dochází k porušení celistvosti kůže, především povrchové vrstvy pokožky, a tím i její ochranné funkce. Takto poškozená pokožka je pak náchylná ke kvasinkové nebo bakteriální infekci. Nepříznivě však může působit i nadměrná péče. Časté mytí mýdlem totiž rovněž poruší ochrannou vrstvu pokožky.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

Dobrý den, přibližně před měsícem se mi vytvořila skvrna pod nehtem na pravé noze a teď na levé. Je to v pořádku? Děkuji, zdravím. DD
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to v pořádku. Každý takový hematom vypovídá o tom, že došlo k nějakému poranění měkkých tkání nehtového lůžka. Vhodná bude návštěva ortopéda. Vaše palce jsou vychýlené vlivem celoživotního tlaku z nevhodných bot a příliš tlačí na vedlejší prsty. Existují korektory na vbočený palec, které mohou pomoci dostat palce do správné pozice. Vhodné budou také ortopedické vložky do bot.

Tmavé skvrny, které nyní máte pod nehty palců nejsou nebezpečné, ale představují signál, že je třeba učinit určitě změny, aby chodidlo mohlo dále správně fungovat. Objednání se na ortopedii bude první krok správným směrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Červené fleky u dětí

U dětí se červené fleky různé velikosti na kůži objevují nejčastěji jako příznak infekční dětské choroby. Není výjimkou, že dětskou nemocí ochoří i rodiče nemocných dětí, takže se pak červené fleky na kůži, provázející choroby typické pro dětský věk, mohou objevit i u dospělých.

Zarděnky

Dítě se takzvaně osype červenou vyrážkou, která se objeví nejprve v obličeji, a později se rozšíří na celé tělo. Děti jsou proti zarděnkám očkovány. Očkování se provádí po 15. měsíci věku a podává se ve dvou dávkách.

Pátá nemoc

Projevuje se zarudlými tvářemi. Někdy má červené zabarvení tvar motýla. Okolí úst dítěte je ovšem bledé, bledší než normální barva pokožky.

Spalničky

Na kůži se objeví tři až pět milimetrů velké, sytě červené flíčky, které brzy začínají splývat ve větší rudé plochy. Spalničky ovšem provázejí i jiné nepřehlédnutelné příznaky.

Šestá nemoc

Po těle dítěte se vyseje drobná růžová vyrážka na zádech, krku nebo rukou. Nemoci předchází asi třídenní horečka.

Plané neštovice

Zarudlé fleky na kůži se rychle mění v kuželovité boláčky s vrškem naplněným žlutou tekutinou.

Spála

Mezi typické příznaky spály patří svědivá vyrážka v podobě červených krupiček. Ta se vyseje nejprve pod pupkem, pak se šíří do podbřišku, na vnitřní stranu stehen, a dále na boky a do podpaží.

Očkování

Po očkování proti infekčním nemocem se můžou na kůži dítěte objevit červené fleky. Na tuto možnost pediatr rodiče upozorní.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Gregorová.

dobrý den chtěla jsem se zeptat co mám dělat moje betta pestrá je sameček a už 3 den je letargický a furt leží v jednom rohu a je v tom rohu skroucený a hlavu strká nahoru navíc ztrácí modrou barvu z šupinek a místo ní má šedobílou co mám dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Drahuše.

Mám samečka Betty od ledna včera se mu na jednom oku udělala bílá vypouklá skvrna jako krupička jinak je čilí občas se skovává ale to je normální prosím o radu

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

Prevence proti opruzení

Nejlepší prevencí je při výměně plenky opláchnout kůži vlažnou vodou a otřít ji k tomu určeným textilním ubrouskem. Ubrousky jsou většinou již navlhčené, a tudíž připravené k očištění. U děvčátek bychom vždy měli dávat pozor na to, abychom zadeček utírali ve směru od genitálu. V opačném případě totiž hrozí zavlečení infekce do močových cest. K ošetření můžete po očištění použít přípravky, které jsou určeny přímo k tomuto účelu. V případě objevujícího se zarudnutí je nutné zajistit dostatečný přístup vzduchu ke kůži. Pokud je to možné, nechejte dítě rozbalené.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ PUPÍNKY NA BŘIŠE,ZE ZAČÁTKU,TEĎ ČERVENOFIALOVÁ SKVRNA A SVĚDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Gebauerová.

Prosím i radu zda tento problém jde léčit nějakýma prostředkama bez návštěvy lékaře nebo mám zajit k lékaři a na jaké pracoviště.Loni jsem měla fialovou skvrvu na stehně,byla jsem na kožním.Dostala jsem krém(nepamatují si název),ale nepomohl.Potírala jsem to pak Heparoidem a za několik měsíců se skvrna ztratila Asi před měsícem se mi objevila na břiše a příšerně svědí.V noci se vzbudí,že se škrábu.Ošetřovala jsem to poropolisovou tinkturou.Pupínky zmizly,ale svědění ne ani červenofialová barva.Použila jsem tekutý pudr,pomohl,ale za 14 dní se skvrna objevila výše na žebrech.Pokračují tekutým pudrem na noc,ve dne psí sádlo s kafrem.Pokožka je vysušená.Děkují za odpovět,Gebauerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vidíte sama, že léčba tohoto problému nebude jednoduchá, protože několik vašich experimentů nebylo zcela úspěšných. Rady takto přes internet bez vyšetření by byly jen dalším experimentem. Nejlepší a nejrychlejší řešení svého problému dosáhnete návštěvou lékaře. Do měsíce se toho zbavíte. Když nebudete spokojena s léčbou jednoho lékaře, tak zkuste jiného, třeba v jiném městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené pupínky na břiše,ze začátku,teď červenofialová skvrna a svědí

Příčiny

Nejčastější příčinou dyslexie je dědičnost. U dítěte dyslektiků je 50% pravděpodobnost, že bude mít dyslexii taky. Problémem, který dyslexii způsobuje, je nejspíše nedostatečná spolupráce obou mozkových hemisfér, což ovlivňují určité geny.

Zdroj: Dyslexie

Diskuze

V diskuzi ZÁNT UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ála.

Nevím, jestli by se dal tento balzám použít na zánět ucha u čtyřletého dítěte. Nám moc pomohl Bactoral. Koupili jsme ho na radu lékařky. Teď už malýho ucho nebolí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánt ucha

Testy a diagnostika

Neexistuje žádný speciální test na diagnózu dyslexie. Lékař vychází z mnoha faktorů, například:

  • Odpovědi na řadu otázek. Ty budou pravděpodobně zahrnovat otázky týkající se vývoje dítěte, jeho vzdělání a lékařské anamnézy. Lékař vás požádá i o rodinnou anamnézu – výskyt specifických vývojových poruch v rodině, mentální hendikep rodinného příslušníka a podobně.
  • Dotazníky. Dětský lékař vychází rovněž z písemných odpovědí vašeho dítěte, vás nebo i učitele. Dítěti může být předložen test čtení, aby byly zjištěny jazykové schopnosti a možné příznaky dyslexie.
  • Psychologické testování. Lékař vám nebo vašemu dítěti může klást otázky týkající se psychického stavu dítěte. To mu pomůže k určení sociálních problémů, úzkosti nebo deprese a také může rozpoznat určitá omezení dítěte.
  • Testování čtení a dalších školních dovedností. Dítě může podstoupit řadu testů čtenářských dovedností, které jsou analyzovány speciálním pedagogem.

Zdroj: Dyslexie

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE DITETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hudecova.

Dobry den chtela bych se zeptat maly (19mesicu) ma jit na,operaci horniho vicka.ale ma trosku rymu kterou dolecujeme.bude mit kratkodobou celkovou anestezii.tak by me zajimalo zda to je velky problem.dekuji predem za,odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Rýma může být problém, zvláště když se bude provádět výkon na hlavě. Anesteziolog určitě tuto situaci zváží a rozhodne, jestli se to bude konat nebo ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace ditete

Projevy plenkové dermatitidy

Nemocná kůže je zarudlá, lesklá, oteklá, šupinatí, projevem dermatitidy může být i drobná kopřivková vyrážka. Vlivem druhotné kvasinkové infekce se mohou vytvářet až puchýřky, které se snadno strhávají.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Diskuze

V diskuzi KOLIK CO DNES STOJÍ U ZUBAŘE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta HORVATOVA.

dobry den mam dotaz jaka je cena u uspani ditete kdyz mu budou trahat zoubky dekuji a kde nejriv by nam to udelali dekuji za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolik co dnes stojí u zubaře?

Zdravý růst dítěte

To, zda vaše dítě roste správně, sleduje pediatr na pravidelných prohlídkách, avšak i vy sami si tento fakt můžete ověřit pomocí percentilového grafu. Najdete jej na internetu. Zadáte výšku, váhu a další data týkající se dítěte a ihned uvidíte, zda je růst vašeho potomka v normě, anebo ne. Na růst dítěte má vliv celá řada faktorů. Těhotenství matky a jeho průběh, správná výživa dítěte, rodina a prostředí, ve kterém žije. U dětí, které citově strádají nebo jsou týrané, může dojít ke zpomalení růstu. Výraznou roli hraje i genetika. Pokud jsou oba rodiče malí, je velmi nepravděpodobné, že jejich dítě bude vysoké.

Během prvního roku života vyroste dítě zhruba o 25 cm. Za další rok může být vyšší až o 13 cm. Ve dvou letech děti obvykle dosahují 50 % předpokládané výšky v dospělosti. Batolata ročně vyrostou průměrně o 7 až 10 cm ročně, předškoláci a školáci přibližně o 5 cm za rok. Během puberty rychlost růstu opět stoupá, a to průměrně o 9 cm ročně u dívek a 12 cm u chlapců. Růst u dívek končí většinou v 15 letech, u chlapců mezi 17. a 18. rokem.

Zdroj: Co dělat, když dítě málo roste

Zvlhčovadla vzduchu

Pokud je vzduch suchý, jsou velmi účinná zvlhčovadla vzduchu. Kontrolu vlhkosti zajistíte pomocí misky s vodou, kterou umístíte v blízkosti topného tělesa tak, aby docházelo k odpařování vody a zvlhčení vzduchu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Péče o opruzenou kůži dítěte

  • Hlavním úkolem rodičů je v každém případě dobře očistit pokožku od zbytků moči a stolice, a to nejlépe pod tekoucí vodou, případně speciálním vlhkým čisticím dětským ubrouskem.
  • Holčičky je nutné otírat vždy od genitálií směrem ke konečníku jedním tahem, aby se do pohlaví nezanesly bakterie z konečníku. Po očištění a omytí plenkové oblasti je potřeba ji pečlivě osušit (pozor – netřít a nefénovat!).
  • Posledním, ale neméně důležitým krokem je nanesení ochranné vrstvičky, která bude pokožku chránit před vlivem kyselé moči. Krém je potřeba rovnoměrně rozetřít. Výhodné je, pokud obsahuje panthenol, který pokožku zklidňuje, a jestliže již opruzená je, urychluje proces hojení a regenerace.

Budete-li tento postup důsledně dodržovat, většině potíží předejdete.

Vhodné krémy proti opruzeninám nesmějí obsahovat následující:

  • potenciálně toxické přísady;
  • parfém;
  • konzervační látky a barviva;
  • desinfekční přísady;
  • alkohol.

Vhodné krémy proti opruzeninám by měly:

  • mít klinicky ověřený účinek;
  • udržovat optimální vlhkost pokožky;
  • obsahovat panthenol a oxid zinečnatý;
  • být hypoalergenní.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Zácpa u ročního dítěte

Výše uvedené platí i u těchto dětí. Zde však může být i příčinou větší konzumace čokolády. Vždy je tedy nutná úprava jídelníčku. Je vhodné podávat laktulózu, a to dlouhodobě, protože se ze střeva nevstřebává. I takto malému dítěti je možné nabízet celozrnné pečivo. Strava dítěte by měla být vyvážená a pestrá, proto se doporučuje přílohy střídat, důležité je především ovoce a zelenina.

Co pomáhá: Ve fázi tlačení můžete zkusit vzít teploměr s ohebným koncem a pomoci stolici na okraji ven, ale jen když je už okem viditelná.

Babské rady: Můžete vstříknout kapátkem do konečníku trochu oleje. Lžičku kokosového oleje smíchat s medem a přidat na celozrnné pečivo s máslem

Čípky na zácpu: Dobré jsou čípky z lékárny na změkčení stolice.

Zdroj: Zácpa u dětí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP