Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RÝMOVNÍK ALOE

OBSAH

Rýmovník v těhotenství

Rýmovník je možné proti rýmě užívat i v těhotenství, ale pouze jako inhalaci.

Zdroj: Rýmovník - využití

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Mam rymovnik a můžu vám ho rozmnožit
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina Zůzová.

Dobrý den, moc prosím, posíláte odnože i poštou? Jsem z Ústí nad Labem. Moc děkuji, přeji hezký den. Martina Zůzová

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Prodej rýmovníku

Rýmovník je běžně k sehnání, nejedná se o těžce dostupnou rostlinu. I cena rostlinky je velmi příznivá, pohybuje se v desítkách korun (obvykle kolem 50,- Kč). Rýmovník se navíc dost rychle rozrůstá, takže není problém si další rýmovník vypěstovat sám.

Zdroj: Rýmovník pro děti

Diskuze

V diskuzi ALOE LÉKAŘSKÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den.

Je každá ALOE léčivá?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil.

Bohužel ne každá aloe vera je léčivá. Nejvíce rozšířeným druhem léčivé aloe je aloe vera barbadensis. Tady jsou fotky, na kterých je aloe vera barbadensis vidět: www.google.com/searc…

Zdroj: diskuze Aloe lékařská

Rýmovník v těhotenství

Rýmovník je možné proti rýmě užívat i v těhotenství, ale pouze jako inhalaci.

Zdroj: Užívání rýmovníku

Kde se dá koupit

Bylinu rýmovník pořídíte v dobrém zahradnictví. Cena rostliny se pohybuje okolo 60 korun, peníze investované do nákupu léčivé byliny spolu s trochou péče se rozhodně vyplatí. Rýmovník miluje běžný substrát, lehkou písčitou zeminu.

Zdroj: Rýmovník

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK A JEHO VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Briza.

Mám rymovnik citronový, je to totéž.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýmovník a jeho využití

Kde se dá rýmovník koupit

Sehnat tuto rostlinu rozhodně není problém. Spolu se sazeničkou dostanete i řadu rad a tipů, jak co nejlépe využít její blahodárné účinky například na dýchací cesty.

Rýmovník je možné zakoupit v některých květinářstvích nebo na internetu, kde je nabídek velké množství. Cena rostliny se pohybuje kolem 40 korun.

Zdroj: Rýmovník - využití

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK HNĚDÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štefanová Anna.

Pokut se na rýmovníku začnou tvořit hnědé skvrny , většinou se už nedá nic zachránit. Kupte si nový rýmovník a zbytečně mu nedopřávejte vodu. Rýmovník nesnáší přemokřelou půdu. Doporučuji přesadit do hlinitopísčité zeminy a nepřelévat vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Dobry den, taky se mi udelaly na listechnede skvrny. Zajima me spis jestli to je prelevanim, zalevam tak dvakrat tydne, spis malo..?

Zdroj: diskuze Rymovník hnědé skvrny

Sušení rýmovníku

Mast, sirup ale i čaj se dělají z čerstvých listů rýmovníku a to má i svůj důvod. Rýmovník je totiž plný vody, a tak není úplně jednoduché ho usušit. Dost často se stává, že se ani rýmovník usušit nedá a dřív než je suchý, tak chytne plíseň (takové listy se nesmí použít). Proto je vhodnější používat vždy čerstvé listy a neztrácet čas jejich sušením.

Zdroj: Rýmovník pro děti

Diskuze

V diskuzi PRESAZOVANÍ ALOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivča.

Dobrý den mám dotaz zda je potřeba při sázeni aloe zalít děkuji za odpověd p. Chotašová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Presazovaní aloe

Využití v kuchyni

V kuchyni se rýmovník hodí například k dochucení masa nebo zeleniny a uplatnit jej můžete i při vaření polévek. Kromě toho odpuzuje hmyz, a to včetně molů, což může být v mnoha ohledech velmi praktické. Budete-li navíc rýmovník pěstovat doma, možná brzy sami zjistěte, že se vám o něco lépe dýchá. Jeho pěstování přitom není nikterak složité, takže ho zvládne úplně každý.

Zdroj: Rýmovník eucalyptový

Poradna

V naší poradně s názvem ALOE VERAL ROSTLINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria Sinanska.

chcem vediet kde sa da kupit rastlina aloe vera lieciva, chcela by som doma pestovat. dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Aloe vera se dá většinou sehnat v běžném květinářství. Kupte raději živou a prosperující rostlinu, kterou si pak doma namnožte. Tady je vidět seznam prodejen, kde se dá koupit aloe vera www.zbozi.cz/?q=aloe

Zdroj: diskuze Aloe veral rostlina

Molice, či rýmovník?

Jako rýmovník jsou někdy označovány všechny druhy rodu Plectranthus (molice), kterých je asi 350. Nejčastěji jde však o pojmenování australského druhu Plectranthus argentatus. Jeho původní domovinou je Austrálie, ačkoli je dnes rozšířen i na dalších kontinentech.

Zdroj: Mast z rýmovníku

Poradna

V naší poradně s názvem ALOE VERAL ROSTLINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich Šilar.

Chci doma pěstovat Aloe vera léčivou ( lékařskou ). Poraďte, kde je možno sehnat rostlinu, nebo výhonek. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Léčivá je jen aloe barbadensis - aloe pravá. Sehnat jde na výstavách pro zahrádkáře a nebo v některých obchodech s květinami. Abyste věděl, jak přesně vypadá léčivá aloe pravá, tak tady je několik její fotografií: www.google.cz/search…

Zdroj: diskuze Aloe veral rostlina

Plectranthus argentatus

Jako rýmovník jsou někdy označovány všechny druhy rodu Plectranthus (molice), kterých je asi 350. Nejčastěji jde však o pojmenování australského druhu Plectranthus argentatus. Jeho původní domovinou je tedy Austrálie, ačkoli je dnes rozšířený i na dalších kontinentech.

Zdroj: Rýmovník eucalyptový

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Francálek.

Dobrý den,
rostlinky jsou jakoby vyždímané, nemají "tučnost " listů. Co dělám špatně?
Doma na parapetu na východní straně, 1x týdně malinko cvrknu vodu zespod do misky.
Díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sára.

Dobrý den , přesadila jsem aloe do univerzálního substrátu ,přidala písek a aloe listy se po několika týdnech začaly kroutit jakoby do ruličky ..Prosím nevíte někdo kde je problém ? děkuji

Zdroj: diskuze Pěstování aloe vera

Léčivé účinky aloe vera

Na rostlině aloe vera jsou právě tím nejzajímavějším již zmíněné pozitivní účinky na náš organismus. Z aloe vera se zpracovávají především listy, které obsahují hojivou šťávu. Tyto složky můžete používat v sušené, konzervované nebo čerstvé podobě. Léčivé účinky aloe vera je pak možné sledovat při vnitřním i vnějším použití.

Zdroj: Aloe vera na vlasy

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Kaplanová.

Nabízím zakořeněně sazenice rýmovníku, Praha 4.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Kabrna.

Dobrý den, schánim rýmovník. F. Kabrna

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Vhodná půda pro přesazování aloe vera

Všechny rostliny aloe vyžadují písčitou nebo štěrkovitou půdu s velmi drobnou drenáží, aby bylo zabráněno uhnívání kořenů. Aloe vera sázejte jen do zeminy určené pro kaktusy nebo do zeminy, kterou si vytvoříte sami. Při sázení aloe vera venku vyberte takové místo, které vždy po dešti úplně vyschne.

Zdroj: Přesazování aloe vera

Aloe vera – rada na vlasy

Aloe vera na polámané vlasy

Vlasy si nejdříve navlhčete, potom ulomte list aloe vera a čerstvou šťávu naneste na vlhké vlasy. Nechte 30 až 45 minut působit a pak vlasy opláchněte. Můžete aplikovat i jako vlasovou kúru po běžném umytí vlasů.

Zdroj: Aloe vera na vlasy

Léčivá Aloe vera

Kromě již zmíněných příznivých účinků, má Aloe vera i další prospěšné schopnosti. Aloe vera působí antibakteriálně, proniká do tkáně, kde dokáže znecitlivět tkáň a ulevit tak od bolesti, a to i hluboko ve svalech či kloubech. Aloe vera dokáže snížit krvácení, ale i intenzitu teploty pod vředy. Rozšiřuje kapiláry, čímž pomáhá stimulovat krevní oběh. Toto vše dokáže Aloe vera bez vedlejších nežádoucích účinků, protože je to přírodní bio produkt. Aloe vera doporučují nejen lékaři, ale i bylinkáři, lidoví léčitelé či kosmetické společnosti.

Zdroj: Aloe vera jako nejlepší domácí lékař

Druhy rýmovníku

Plectranthus amboinicus — pochází z východní Afriky, aromatické lístky se používají v kuchyni jako náhrada oregana.

Plectranthus argentatus — australský druh známý jako rýmovník, vonné silice z rozemnutých listů pomáhají při dýchacích potížích.

Plectranthus forsteri a Plectranthus parviflorus — oblíbené okrasné rostliny, v Evropě často pěstované v truhlících.

Plectranthus rotundifolius — vytváří jedlé hlízy, kterým se říká africké brambory.

Na výrobu masti je nejvhodnější Plectranthus argentatus, zakoupit jej můžete v každém zahradnictví za cenu poměrně nízkou, cca do 50 korun.

TIP: Kdo trpí na opary, ekzémy nebo si způsobí drobnou spáleninu třeba od plotny či nadměrným opalováním, může si rozlomenou částí listu potírat postižené místo, případně list na něm několik minut přidržet. Stejně jako aloerýmovník pomáhá dokonale hojit tyto rány. Je ideální nejen na opary, spáleniny, ale třeba i na obyčejné popraskané rty.

Zdroj: Mast z rýmovníku

Využití rýmovníku

Rýmovník je možné použít třeba jako přírodní repelent (jeho vůně odpuzuje mouchy, i komáry), koření (vhodné použít k masu i do pomazánek), čaj (proti nachlazení, chřipce), inhalátor (ulevuje od bolesti v krku, ucpaného nosu, je vhodný i na rýmu), k ošetření ran a ekzémů. Rýmovník je vhodný také pro děti, protože jeho chuť pro ně není dráždivá.

Zdroj: Čaj z rýmovníku

V těhotenství

Rýmovník je dobré v těhotenství používat jako inhalaci. I tak pomůže.

A jaké jsou vaše zkušenosti? Podělte se s nimi. Já sama mám rýmovník ve všech místnostech. Odlomím odrostlou větévku, zapíchnu ji k jiné rostlině a bylinka si roste dle svého. Nyní u tohoto článku popíjím čaj z rýmovníku a opájím se jeho aromatickou vůní.

Zdroj: Recept na čaj z rýmovníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP