Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MÁ VLIV UŽÍVÁNÍ PREDNISONU NA ŘÍDNUTÍ VLASŮ

OBSAH

Rady a tipy

Používání kvalitních barev na vlasy nebo trvalá ondulace nemají žádný vliv na vypadávání vlasů. Ale příliš horké sušení a kartáčování vlasů může na vlasové kořínky působit nepříznivě, takže se tomu raději vyhněte. Doporučuje se pečlivé mytí vlasů. Nedoporučuje se příliš agresivní sušení vlasů, ale jen jemné mačkání rukama. Obzvláště se nedoporučuje vázání copánků, dredy a Rasta účesy.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Diskuze

V diskuzi PREDNISON PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Svobodová.

Dobrý den, chci se zeptat na dávkování medrolu u psa?
Četla jsem si dávkování u prednisonu který je podle tabulek ale nevím jak je to u medrolu? Můj pes má po prednisonu zvýšené dýchání, je to dost pro něj i pro nás obtížné, je to velmi slyšitelné a jako by právě uběhl závod. Bere 1/2 tablety denně. Díky za informaci.
Martina

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prednison pro psa

Cipralex zkušenosti padání vlasů

U jednoho pacienta ze sta se může vyskytnout zvýšené padání vlasů a může dojít až k úplné ztrátě vlasů.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi UŽÍVÁNÍ VYSOKYCH DÁVEK PREDNISONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den,užívám již delší dobu prednison 60mg, mezi tim 2x infuze solu medrol a teď i cytostatika. Mám hodně nežádoucích účinků a každodenní strach co mi to v těle způsobí. Jsem z toho už docela zničená. Pořád myslím na nejhorší.Máte někdo podobné zkusenosti? Moc by mi jakákoli odpověď pomohla. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Dobrý den,za jak dlouho se vyloučí z těla infuze 1500mg endoxanu podaneho pří autoimunitnim onemocnění v kombinaci s 4500mg solu medrolu.Děkuji

Zdroj: diskuze Užívání vysokych dávek prednisonu

Řídnutí vlasů u žen – foto

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět řídnutí a vypadávání vlasů u žen.

Zdroj: Padání vlasů u žen

Diskuze

V diskuzi LÁMÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktorie.

Většinou jsem měla vlassy zdravé a rychle mi rostly ale teď se mi začaly lámat.Myslíte,že na to má vliv i barevný šampon,který si dávám ? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lámání vlasů

Úmrtí z vysazení Prednisonu

Vysazení prednisonu není smrtelné, jen nepříjemné. Mezi takové nepříjemné příznaky patří únava, zvracení a závratě. Tyto typy příznaků mohou způsobit nebezpečné situace (např. řízení auta při únavě), ale vysazení Prednisonu samo o sobě není smrtelné. Pro bezpečnost je nejlepší naplánovat si s lékařem časový rozvrh.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Poradna

V naší poradně s názvem KORTIKOIDY A ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den.
Mám sarkoidozu a v současné době užívám 5mg Prednisonu/den. Před pár dny jsem dostala streptokovou angínu a na ni ATB Ospen. Chtěla bych se zeptat, jak jdou tyto dva léky dohromady? Jeden jak druhý je pro organizmus zátěž, natož pak oba dohromady? Jsou nějaká doporučení, jak vedlejší účinky minimalizovat? Nemůžou se navzájem ovlivňovat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vzájemné interakce Prednisonu a Ospenu nejsou známé. Nežádoucí účinky Ospenu můžete zmírnit užíváním probiotik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kortikoidy a antibiotika

Tipy na vysazení Prednisonu

Při snaze o vysazení Prednisonu mějte na paměti následující tipy:

  • Promluvte si s lékařem o příznacích, abyste posoudili rizika z vysazení.
  • Dopřejte si zdravý spánek.
  • Jezte zdravá jídla.
  • Normálně cvičte.
  • Pochopte, že abstinenční příznaky pominou.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Poradna

V naší poradně s názvem ČAKRY A VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MIlada.

Slyšela jsem, že prý nějaké čakry mají mít vliv na růst a kvalitu vlasů. Chci se zeptat která z čaker působí na vlasy a jaké jsou všechny čakry?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Podle jógínské tradice jsou čakry důležitá místa ovládající tělo i prostor mimo něj. Na těle podle této tradice existuje mnoho čaker různého řádu. Nejdůležitějších je sedm čaker 1. řádu napojených na energetickou dráhu procházející podél páteře.

Kořenová čakra

Název: Muladhara (Múládhára), kořenová čakra
Umístění: V poloviční vzdálenosti mezi řitním otvorem a šourkem, popřípadě na zadní straně děložního hrdla.
Barva: červená, rudá
Vůně: cedr, hřebíček.
Kořenová čakra je spojená se zemí, její energií a s činnostmi, které se zemí souvisí. Může to být zemědělství, ale také např. činnosti nazývané jako konzumní způsob života. Je spojena s prožíváním nejzákladnějších aspektů existence jako je potřeba jíst, pít, být v bezpečí nebo v teple. Zablokovaná kořenová čakra způsobuje, že má člověk málo síly - fyzické, duchovní i duševní.

Sakrální čakra

Název: Swadhisthana (Svadhišthána); sakrální čakra
Umístění: Zadní aspekt leží u dolního konce páteře, přední aspekt nad ohanbím (centrum kříže)
Barva: oranžová
Vůně: ylang-ylang, santal.
Sakrální čakra se též někdy nazývá sexuální čakra. Sakrální čakra má na starosti emoce, mezilidské vztahy, sexuální energii a tvořivé síly. Zablokování v sakrální čakře způsobuje sexuální chladnost a potlačování emocí, ale platí to i opačně, potlačování emocí zablokuje sakrální čakru.

Solar-Plexus čakra

Název: Manipura (Manipúra); solar-plexus čakra
Umístění: Zadní aspekt se nachází na úrovni solar plexu na vnitřní straně páteře, přímo za solar plexem, přední aspekt leží na solar plexu.
Barva: žlutá až zlatožlutá
Vůně: levandule, rozmarýn, bergamot.
Čakra Solar-Plexus je sídlem vůle osobnosti, citových vazeb a mentálních pochodů. Zablokování čakra Solar-Plexus vede k pocitům ztráty odvahy, porážky, ztráty svobodné vůle, vytváření falešných představ a negativních myšlenkových konstrukcí.

Srdeční čakra

Název: Anahata (Anáhata); srdeční čakra
Umístění: Zadní aspekt je na vnitřní straně páteře přímo za středem hrudníku, přední naproti srdci.
Barva: zelená (růžová a zlatá)
Vůně: růžový olej.
Srdeční čakra je čakra lásky a vztahů. Jde jak o vztahy k sobě, tak k druhým lidem, ale i k celému světu. Blokace srdeční čakry způsobuje neschopnost lásku dávat i přijímat.

Krční čakra

Název: Vishuddha (Višúddha); krční čakra; komunikační centrum (čakra)
Umístění: Zadní aspekt leží na spojnici páteře a medully oblongaty, v cervikálním pletenci přímo za krční jamkou, přední se nachází na ohryzku.
Barva: světle modrá (stříbrná, zelenavě modrá)
Vůně: šalvěj, eukalyptus.
Krční čakra má na starosti komunikaci a projevy vůle v životě. Zablokování krční čakry vede k neschopnosti se vyjádřit - vady řeči i prázdné myšlenky a také problémy s vlasy a chlupy.

Čelní čakra

Název: Ajna (Adžňá); čelní čakra
Umístění: Přední aspekt - na čele mezi obočím, zadní naproti na temeni hlavy (třetí oko)
Barva: indigově modrá (žlutá, fialová)
Vůně: máta peprná, jasmín.

Čelní čakra se spojuje s intuicí a duchovními silami jednotlivce. Nedostatečná funkce čelní čakry vede k přízemním myšlenkám a k odmítání duchovna a esoterična.

Temenní čakra

Název: Sahasrara (Sahasrára); temenní čakra
Umístění: Je umístěna na vrcholku hlavy (jako koruna), směřuje vzhůru
Barva: fialová, bílá, zlatá, ultrafialová
Vůně: kadidlo, lotos.
Funkcí temenní čakry má být příjem energie z kosmu. Temenní čakra je sídlem božské dokonalosti v člověku. Temenní čakra se do harmonie dostane, když jsou v harmonii všechny ostatní čakry.

Zdroj: diskuze Čakry a vlasy

Řídnutí vlasů z duchovního hlediska

Psychika hraje v našem těle významnou roli. Prožíváme-li stres nebo úzkost, tak často při tom měníme k horšímu způsob a kvalitu stravování, a to dohromady tvoří podmínky pro zánik vlasových cibulek a následné strátě vlasů.

Zdroj: Padání vlasů u mužů

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A UŽÍVÁNÍ MARIHUANY, JAKÝ TO MŮŽE MÍT NA LÉČBU VLIV? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav Cetl.

Dobrý den užívám Warfarin a chtěl bych vědět jestli účinek marihuany THC má vliv na působení léku Warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Marihuana může zvýšit antikoagulační účinek warfarinu inhibicí jeho metabolismu. Při současném kouření marihuany a užívání warfarinu může docházet ke krvácení z nosu a zvýšenému výskytu modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a užívání marihuany, jaký to může mít na léčbu vliv?

Řídnutí vlasů u žen při špatné dietě

Mnoho žen si rádo naordinuje diety na rychlé hubnutí, při kterých omezí vyváženou stravu. Při špatném stravování potom může dojít k nedostatku proteinů přijímaných stravou. Proteiny (bílkoviny) jsou základním stavebním kamenem pro tvorbu vlasů. Z toho vyplývá, že špatná strava = málo vlasů.

Zdroj: Padání vlasů u žen

Diskuze

V diskuzi MYTI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondra.

jak sem připravit na miti vlasu co ajak

Zdroj: diskuze Myti vlasu

Detoxikace organismu po kortikoidech

Prednison opustí tělo asi za den, ale účinky steroidů trvají několik dní. Osoba by nikdy neměla absolvovat detox po vysazení Prednisonu, pokud nesdělí přerušení léčby svému lékaři.

Zapomenutá dávka Prednisonu na jeden nebo dva dny nevyvolá abstinenční příznaky, ale pokud člověk čeká déle, může způsobit rozvoj abstinenčních příznaků.

Detox doma

V nemocnici je vysazení Prednisonu pečlivě sledováno a pacienti by neměli pociťovat žádné abstinenční příznaky. Pokud však člověk ukončuje léčbu doma, měl by se ujistit, že pečlivě dodržuje pokyny na předpisu od lékaře. Ukončení léčby lékař navrhne tak, aby se zabránilo jakýmkoli abstinenčním příznakům, takže by ho pacienti měli pečlivě dodržovat. Pokud osoba postupuje podle předpisu a přesto zažívá abstinenční příznaky, měla by zavolat svému lékaři, aby provedl úpravu.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Diskuze

V diskuzi PORADTĚ PADÁNÍ VLASU PŘI MENOPAUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Poradte mi prosím je mi 50.azačly mě řídnout vlasy na temeni hlavy.Jsem z toho nešťastná.Kamarádka mi radila šampon z konopí,sice nevím jaký.Já jsem četla o šamponu Plantur39.Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jk krasojizda.

Dobry den,
řídnutí vlasů v menopauze je poměrně častá záležitost spojena s hormonálními vlivy. Šampony a mastičky nepomůžou, protože se jedná o problém vnitřní. Důležitá je kompletní změna: od jídelníčku po péči (vlasovou kosmetiku) až po doplnění vhodných látek formou doplňku stravy. Rozhodně však doporučujeme návštěvu lékaře dermatologa a gynekologa. Zlepšení bohužel nastává pozvolna, nikdy to není hned, proto s návštěvou neotálejte. Ohledně vhodné péče a výživy se můžete obrátit na Hair Centrum praha. Pomáhá také masáž vlasové pokožky.
Pro hormonální nerovnováhu je vhodné užívání pupalky s brutnákem, zajímavá je také novinka na trhu Neobotanics hair Essence ve formě tobolek. Z externí aplikace pak Aminexil anebo Eucapil ampule (externí pouzití). Hezký den, Jk

Zdroj: diskuze Poradtě padání vlasu při menopauze

Jak zamaskovat vypadávání vlasů u žen

  • Důležité je lokalizovat zdroj, který způsobuje vypadávání vlasů.
  • Zvýšit krevní oběh pokožky hlavy. Velmi účinná je masáž pokožky hlavy.
  • Existuje několik šampónů speciálně vyvinutých pro řídnoucí vlasy. Tyto produkty obsahují bílkoviny a vlákninu důležitou pro růst vlasů.
  • K zamaskování jsou účinné i čelenky.
  • V mladistvém věku se doporučuje barvení vlasů. Díky tomu dochází ke skrytí řídnutí.
  • Při mírném až středním ztenčení vlasů je velmi vhodné snížit lesk pokožky hlavy, díky čemuž bude méně patrné vypadávání vlasů.
  • Dalo by se použít maskovacích prostředků, jako jsou klobouky, šátky, čepice.
  • Vyzkoušejte volně prodejné léky. Existuje celá řada volně prodejných léků proti vypadávání vlasů.

Zdroj: Padání vlasů u žen

Padání vlasů hormonálního původu po přechodu

Další možností jsou také různé hormonální změny v období těhotenství nebo nízká hladina estrogenu, která se objevuje zejména v období přechodu, kdy na vlasové kořínky začne působit mužský hormon testosteron, který má na vlasové cibulky škodlivý vliv. Na tyto hormonální změny, při kterých je také pokožka hlavy méně prokrvená, což na kvalitu vlasů nemá dobrý vliv, existují různé doplňky stravy, po kterých lze stav navrátit do normálu. Samozřejmě nelze pominout ani příčiny psychického původu, to znamená dlouhodobý stres nebo celková vyčerpanost organismu.

Zdroj: Padání vlasů u žen

Diskuze

V diskuzi JAKÝ VLIV MÁ KUKUŘICE NA VÝKRM KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ČMEJLA Miloš.

Může se králík krmit kukuřicí nebo ne. Jaký to má vliv na jeho zdraví?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Kukuřice je pro králíka dobrým zdrojem sacharidů, podobně jako obilí. Králík si poradí jak s celým klasem, tak i s vyloupanými semínky nebo s kukuřičným šrotem. Králík může kukuřici konzumovat v kterékoli její vegetační fázi. Kukuřice by měla být ale jen jednou z několika dalších složek stravy králíka. V králičím jídelníčku společně s kukuřicí by měla být zastoupena kořenová zelenina nebo krmná řepa, seno nebo čerstvá tráva a tvrdý chléb.

Zdroj: diskuze Jaký vliv má kukuřice na výkrm králíků

Postup při vysazení Prednisonu

Prednison a další steroidy se musí snižovat pomalu, aby se nadledvinám umožnilo přizpůsobit množství kortizolu, které produkují. Typický režim snižování může trvat dny až týdny v závislosti na dávce Prednisonu, kterou osoba užívala, a na tom, jak dlouho byl lék užíván. Většina režimů s Prednisonem delších než pět dní bude vyžadovat postupné snížování.

Postupné snižování kortikoidů

Léčba steroidního abstinenčního syndromu (SWS) spočívá ve zpomalení snižování hladiny steroidů nebo ve zvýšení užívané dávky. Lékař by měl buď prodloužit délku „kroku“, na kterém jeho pacient byl, nebo zvýšit dávku tohoto kroku.

Například, pokud osoba užívala 20 mg po dobu pěti dnů a snížila se na 10 mg a došlo k vysazení, lékař by mohl:

  • Vrátit dávku na 20 mg na několik dní.
  • Před snížením dávky na 10 mg zvýšit dávku na 15 mg.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

TIP:

Prodloužené vlasy si můžete pořídit levněji na Zbozi-vlasy.cz.

Více informací ke kvalitě vlasů najdete na portálu www.vlasy.cz:

Zdroj: Prodlužování vlasů levně

Závislost na kortikosteroidech

Lidé, kteří bojují se zneužíváním léků na předpis, mohou užívat nadlimitní množství Prednisonu nebo jiných kortikosteroidů. Ačkoli se u těchto látek nevěří, že jsou návykové, ovlivňují přirozené množství dostupného kortizolu tím, že motivují mozek ke snížení množství kortizolu, který by jinak byl dál produkován. To může vést k závislosti na kortikosteroidech, což může způsobit abstinenční příznaky po vysazení léku.

Příznaky vysazení kortikosteroidů zahrnují:

  • Intenzivní únava;
  • Fyzická slabost;
  • Bolest svalů;
  • Bolest kloubů;
  • Nechuť k jídlu a hubnutí;
  • Nevolnost a zvracení;
  • Průjem;
  • Bolest břicha.

Akutní abstinenční příznaky obvykle odezní do jednoho týdne po vysazení Prednisonu a jiných kortikosteroidů; nicméně lékař bude léčbu omezovat postupně, aby zabránil vážnému abstinenčnímu syndromu nebo vleklému abstinenčnímu syndromu.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Cena za prodloužení vlasů

Zde je uveden seznam cen prodlužování vlasů.

Zdroj: Prodloužení vlasů

Vypadávání vlasů u žen – příčiny

Vlasy rostou ve třech různých cyklech, které označujeme jako anagenní, catagenní a alogenní. Asi 90 % vlasů na hlavě vyroste v anagenu, tedy v růstové fázi, která trvá dva až osm roků. Catagenní fáze je přechodná fáze, která obvykle trvá dva až tři týdny, během ní se vlasové folikuly smršťují. V průběhu telogenního cyklu rostou vlasy dva až čtyři měsíce.

Řada žen se potýká s vypadáváním vlasů. Jeho příčinou nejsou, jak si mnozí myslí, pouze genetické dispozice. Výrazný vliv na vypadávání vlasů má stres, hormonální nerovnováha a špatné životní prostředí. Kvalitě vlasů škodí i časté barvení, používání pěnových tužidel, laků a vosků na vlasy, ale také česání namokro, fénování, žehlení či kulmování.

Nejčastějšími příčinami, které mají přímou souvislost s prořídnutím vlasů, jsou zejména zdravotní problémy se štítnou žlázou. Ať už se jedná o sníženou, či zvýšenou funkci štítné žlázy, v obou případech má tato porucha za následek padání vlasů, při zvýšené funkci jsou navíc vlasy jemnější a slábnou.

Zdroj: Padání vlasů u žen

Vysazení Prednisonu

K vysazení Prednisonu dochází, když lidé užívají lék příliš dlouho. Pochopení toho, jak lék interaguje s přirozenými hormony, pomáhá objasnit, jak může lék způsobit abstinenční příznaky. Prednison napodobuje přirozený steroidní hormon kortizol. Tělo uvolňuje kortizol při stresu. Uvolněný kortizol má následující funkce:

  • Rozkládá tuky, bílkoviny a sacharidy: Kortizol reguluje hlad a pomáhá zvýšit metabolismus jídla, které jíme. Během stresových situací tělo očekává, že bude potřebovat více paliva, aby reagovalo na nebezpečí. Takže kortizol způsobuje hlad a může vést k přibývání na váze po dlouhou dobu.
  • Zvyšuje hladinu cukru v krvi: Tělo ukládá cukr jako molekulu glukózy a pak spojuje molekuly glukózy dohromady jako glykogen. Kortizol signalizuje tělu, aby rozložilo zásoby glykogenu na menší molekuly glukózy. Glukóza vstupuje do krevního oběhu a způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi.
  • Tlumí imunitní systém: Imunitní systém potřebuje hodně energie. Během stresové reakce tělo snižuje svou schopnost bránit se infekci, protože kortizol říká tělu, že je přímo ohroženo. Kortizol přesouvá spotřebu energie z dlouhodobé obrany (imunitní systém) na krátkodobou obranu (boj nebo útěk).

Když někdo začne užívat Prednison na předpis, jeho tělo rozpozná extra steroidní hormon a začne produkovat méně kortizolu. Adrenalinové žlázy jsou účinné při přizpůsobování se extra steroidním hormonům, protože příliš mnoho by bylo škodlivé. Jakmile se nadledvinky přizpůsobí, lidé užívající Prednison se stanou závislými na Prednisonu, který jim zajistí přirozenou základní hladinu kortizolu. Tento proces trvá několik dní.

Jakmile je tělo závislé na Prednisonu a pokud člověk náhle přestane užívat Prednison, jeho nadledvinky budou nadále vytvářet méně než normální hladiny kortizolu. Tělu trvá několik dní, než se přizpůsobí nedostatku Prednisonu. Dokud tělo nedokáže produkovat více kortizolu, tato osoba zažije abstinenční příznaky z vysazení Prednisonu.

Při vysazení Prednisonu domácí recepty a rady obecně nepomáhají. V tomto případě dojde k abstinenčním příznakům z důvodu vysazení, protože tělo neprodukuje dostatek kortizolu.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP