Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZASTAVENÍ PRŮJMU

OBSAH

Kdy navštívit lékaře

Pokud průjem trvá déle než dva dny, je krvavý a nebo se zdá, že nedokážete přijmout tolik vody, kolik z vás vyteče, tak je třeba navštívit lékaře. Na průjem se totiž i umírá, protože při průjmu je tělo doslova ždímáno od vody. Proto během průjmu je velmi důležité pít dostatek čirých a chladných tekutin. Nesprávným postupem je hladovění a žízeň.

Zdroj: Léčba průjmu

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA ZASTAVENÍ MENSTRUAČNÍHO KRVÁCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie Parohova.

Potřebovala bych lék na zastavení menstruačního krvácení

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky na zastavení menstruačního krvácení

Nebezpečí při průjmu

Průjem se může stát nebezpečným, neboť kromě vody přichází postižený jedinec o důležité minerální látky, jako je sodík nebo draslík. Pokud průjem trvá déle než 24 hodin nebo je stolice velká a vodnatá, může se tělo rychle odvodnit. Přidá-li se k průjmu navíc vysoká horečka, zvracení a nedostatečný přísun tekutin, může dojít k bezprostřednímu ohrožení na životě.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE PROTI PRUJMU ENDIARON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

mám prujem mám deprese beru kvastax na spaní steval déle seropram . no avšak prujem začal při použití piva rebel , to je asi před 3 dny jinak chodim neustále na záchod asi po hodině mám křeče v břiše mužete mi poradit co a jak dále díky za odpověd jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kupte si v lékárně Imodium. Je to léčba průjmu na 4 dny. Pokud průjem nezmizí, tak se obraťte na svého praktického lékaře, protože budete potřebovat laboratorní vyšetření stolice pro zjištění přesné příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je proti prujmu endiaron

Zastavení menstruace antikoncepcí

Silné menstruační krvácení, pokud nemá nějakou speciální příčinu, kterou je zapotřebí odstranit (například myom), se dá léčit hormonálně. Možností je více, jednou z nich může být i zavedení nitroděložního hormonálního systému. Zde hormony působí prakticky výhradně na děložní sliznici, výsledkem je výrazné oslabení, dokonce až vymizení krvácení. Druhou možností jsou antikoncepční pilulky, tzv. léky na zastavení menstruace. Ty krvácení výrazně zeslabují, a navíc je činí pravidelným.

Pokud žena úplně odmítá hormony, je situace složitější. Lze zkusit přípravky proti bolesti. Dále je možná léčba chirurgická, a to buď odstranění děložní sliznice (provádí se málo), nebo odstranění celé dělohy. V drtivé většině případů tyto postupy nejsou nutné, pokud je žena sama nepožaduje.

Zdroj: Léky na zastavení menstruačního krvácení

Diskuze

V diskuzi HEMINGIOM U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heimlichová Zdenka.

Dobrý den, můj pes má hemangiom na straně čumáku. Bohužel, když si do něj škrábne, krev se těžko zastavuje. Je mu 13 let, má šelest na srdci, takže operace se nedoporučuje. Je nějaký způsob zastavení krve?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemingiom u psa

Meloun při průjmu

Meloun je při průjmu výborný pomocník, protože dodá dehydrovanému tělu tekutiny a minerály. Meloun však obsahuje i látku zvanou sorbitol.

Sorbitol je obsažen i v dalším ovoci, zejména ho obsahují:

  • jablka,
  • třešně,
  • hrušky,
  • meruňky,
  • broskve,
  • sušené švestky.

Působení sorbitolu na vyvolání průjmu není způsobeno schopností této látky stimulovat činnost střev, ale spíše to, že způsobí zvýšení množství vody v tlustém střevě, což vede k usnadnění vylučování odpadu z tlustého střeva. To znamená, že je klasifikován jako nestimulační laxativum. Pro zabránění zhoršení průjmu je možné konzumovat meloun v omezeném množství maximálně 1/2 kg melounu denně, přičemž ten den již není možné konzumovat ostatní ovoce zde uvedené, které taktéž obsahuje sorbitol. Ani jablka v rámci diety BRAT.

Naproti tomu je možné v tomto dni konzumovat ostatní ovoce bez přítomnosti velkého množství sorbitolu, kam patří:

  • bobule,
  • jahody,
  • citrusy,
  • ananas,
  • hrozny,
  • banány,
  • kiwi.

Zdroj: Meloun při průjmu

Diskuze

V diskuzi LEČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Košťálová.

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat jaké léky mohu proti kašli a rýmě při lečbě s Warfarinem ?děkuji za odpoveď Košťalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

Já normálně užívám Coldrex. Je to jak proti rýmě, tak proti horečce. S kašlem je to složitější, protože záleží na jeho druhu, na odkašlávání Bromhexin nebo ACC Long a na zastavení štěkavého kašle Stoptussin.

Zdroj: diskuze Lečba Warfarinem

Babské rady co na průjem:

  • každou půl hodinu vypít hrnek jablečného moštu rozředěného s čistou vodou,
  • čtyřikrát za den vypít hrnek černého neslazeného čaje nebo lépe čaje z malinových listů,
  • vařená bílá dobře oloupaná rýže, která je prakticky bez vlákniny, pomáhá utišit průjem, rýže se jí půl hrnku vařené rýže každé dvě hodiny,
  • banány také dobře staví a navíc banány obsahují cenný draslík, který při průjmu zrychleně ztrácíme, bánany stačí dva za den,
  • oloupaná jablka nebo kdoule v množství 1/4 hrnku každoou hodinu, jablka je dobré nastrouhat,
  • jogurty s živými kulturami, s označením "active", v množství 1/2 hrnku dvakrát denně,
  • po dobu průjmu je třeba úplně vyřadit tuky a cukry a také umělé sladidlo sorbitol.

Zdroj: Léčba průjmu

Diskuze

V diskuzi OBČASNÝ PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Na průjem se mi osvědčili probiotika Probiolact. Dal jsem si prášek ráno a večer a bylo po průjmu. Teď si ho dávám, když mi začne hučet ve střevech. Pomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Občasný průjem

Recept na rehydratační roztok

Rehydratační roztok je plně dostačující k pokrytí příjmu tekutin, důležitých minerálů a energie v případě průjmu. Jeho osmotická vlastnost je lepší než u čisté vody, díky čemuž se lépe vstřebává přes střevní stěnu. Na přípravu jedné dávky roztoku budeme potřebovat půl litru pitné neperlivé vody, čtvrt kávové lžičky soli, polévkovou lžíci hroznového cukru (maltodextrin) a vymačkanou šťávu z jednoho celého pomeranče. Vše smícháme a necháme rozpustit ve vodě. Podává se po malých doušcích dle chuti.

Nedoporučuje se u velmi malých dětí a kojenců!

Zdroj: Co jíst a pít při průjmu a zvracení

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

prosím vás a co používáte na průjem, když vás to chytne... potřeboval bych radu... černému uhlí a podobně bych se rád vyhnul..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ruda.

Proti průjmu pomáhají sušené borůvky.

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Kdy nejíst meloun

Doporučuje se nekonzumovat melouny večer těsně před spaním. Po 19. hodině se nedoporučuje konzumace melounu ani jakéhokoli jiného ovoce. Meloun je mírně kyselý a při noční konzumaci může při nečinnosti organismu zpomalit proces trávení.

Zdroj: Meloun při průjmu

Diskuze

V diskuzi PRODLOUŽENÁ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lea.

Dobrý den dnes jsem byla na injekci na zastavení menstruace. Nějaká hormonální. Je mi 48 let a mám cystu. Za jak dlouho injekce zabere. Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prodloužená menstruace

Léčba průjmu léky

V lékárně jsou běžně k dostání léky, které mohou účinně pomoci při určitých typech průjmu. S výběrem správného prostředku vám pomůže lékárník, popřípadě můžete konzultovat vhodnost určitého přípravku s dětským lékařem. V lékárně vám také poradí ohledně správného dávkování. Obecně však platí, že ve většině případů odezní průjem během několika dní sám, důležitý je dostatek tekutin a vhodná dietetická opatření.

Na průjem se používají léky z těchto skupin:

  • adsorbencia (navážou jedovaté látky na svůj povrch, například Smecta – od narození, živočišné uhlí – od 3 let);
  • střevní desinficiencia (dezinfikují střeva, působí na některé střevní mikroby – podávají se pouze u průjmů způsobených bakteriemi, například Endiaron);
  • probiotika (například Enterol);
  • antimotilika (léky tlumící činnost střeva – u dětí se nepoužívají);
  • antibiotika – předepisují se pouze při těžkých průjmech za splnění určitých podmínek.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtin.

S průjmem mi úžasně pomohla probiotika Probiolact. Jeden den užívání a bylo po průjmu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanička.

Máme doma probiotika Probio. Dělají je i navíc s vitaminy. Při průjmových onemocněních neobo po antibiotichách sou fajn. Vyzkoušeli sme je na doporučení magistry v lékárně a teď je kupujem. Sou za dobrou cenu hlavně.

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Rýžová kaše s mrkví

Ingredience

  • 80 g rýže (bílé kulaté);
  • 200 g mrkve.

Postup

Rýži přebereme, spaříme, propláchneme, dáme vařit do trojnásobného množství vody, přidáme omytou, očištěnou a nahrubo nastrouhanou mrkev. Hotové uvařené potraviny rozmixujeme. Pokrm nesolíme, nesladíme, ani nepřidáváme žádný tuk!

Zdroj: Meloun při průjmu

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbyněk.

Průjem jsem vždycky léčil Endiaronem. Poslední dobou už nezabíral. V lékárně mi poradili nějaká probiotika Probiolact. Stačílo si dát jednu tobolku ráno, druhou večer a průjem odezněl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

co teda zabírá na sto procent při průjmu? chtělo by to něco šetrnějšího pro lidské tělo.. ono černé uhlí znám, ale to nechci, to je o ničem :(

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Co pít při průjmu

Při průjmu se doporučuje pít dostatek mírně oslazeného čaje (černého i bylinného), nebo neochucené minerální vody bez bublinek. V dalších dnech se doporučuje i obilninová káva, káva bez kofeinu. Potřebné živiny může člověk získávat i z různých ovocných (z pomeranče, jablek) a zeleninových šťáv (z mrkve, červené řepy) vzniklých lisováním (konzumovat se při průjmu může ale jen velmi malé množství!). V lékárně prodávají i rehydratační roztok, který pomáhá sliznici střeva, aby přijala více tekutin.

Co jíst při zvracení

Pokud nemá zvracení nějak vážné příčiny, obvykle není potřeba vyhledat lékařskou pomoc, protože během dvou dnu samo vymizí, když se bude respektovat nutná dieta a klidový režim. Stejně jako u průjmového onemocnění se i u tohoto zdravotního problému doporučuje konzumovat nejprve starší pečivo (nebo suchary), pak zařadit různé nemastné kaše (bramborová, ovesná) a přidat k nim i libové maso).

Osoby trpící zvracením, by se neměli přejídat (ani tím starým pečivem), měli by se stravovat po malých dávkách asi 6 x denně, každé sousto důkladně rozkousat.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÝ PRŮJEM JAK LÉČIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika vasickova.

jak lecit prujem abych mela traveni fit mela jsem chripkku zvracela jsem pak se dostavil prujem a nejak nevim jak na nej jsem unavana stoho vseho prosim o radu dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Smecta je volně prodejný přírodní přípravek proti průjmu. Zároveň si kupte probiotika. Tato kombinace vám určitě pomůže průjem zastavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutý průjem jak léčit

Léčba průjmu souvisejícího s cukrovkou

Nejdůležitější součástí léčby průjmu souvisejícího s cukrovkou je kontrola hladiny cukru v krvi. Kontrola hladiny cukru v krvi může zabránit poškození nervů a zlepšit vaše příznaky. Výživový poradce vám může pomoci vytvořit nejlepší jídelní plán ke zlepšení vašich příznaků. Možná budete muset učinit tyto změny:

  • Jezte dostatek vlákniny, včetně celozrnných produktů. Nezapomeňte sledovat účinek sacharidů na hladinu cukru v krvi.
  • Pít více vody. Průjmem ztrácíte tekutiny.
  • Změňte zeleninu (nebo množství zeleniny), kterou jíte.

Mohou léky léčit průjem související s cukrovkou?

Váš lékař může doporučit léčbu průjmu. Léky proti průjmu mohou pomoci zastavit epizody průjmu. Mezi přípravky, které pomáhají lidem s diabetem nebo i bez něj, patří:

  • Difenoxylát a atropin (Reasec), dostupný na předpis.
  • Loperamid (Imodium), volně prodejný.
  • Vlákninové doplňky, jako je Psyllium, nebo potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které mohou zahušťovat stolici pohybem střev.
  • Antispasmodické léky, které mohou snížit frekvenci stolice.

Pokud tyto léky nepomohou, váš lékař může doporučit léky zaměřené na lidi s diabetem. Tyto léky pomáhají zlepšit poškození nervů, které je primární příčinou průjmu souvisejícího s cukrovkou:

  • Injekce octreotidacetátu: Váš lékař podává tento lék injekcí. Může snížit frekvenci průjmů souvisejících s cukrovkou.
  • Selektivní antagonista receptoru serotoninu 5-hydroxytryptaminu typu 3 (HT3): Tyto léky někdy nazývané setrony léčí průjem. Mohou také pomoci při extrémní nevolnosti a zvracení.
  • Antibiotika a/nebo pankreatické enzymy: Tato kombinace může pomoci, pokud je příčinou průjmu bakteriální infekce nebo exokrinní pankreatická insuficience.

Zdroj: Cukrovka a stolice

Jak zastavit probíhající menstruaci

Stále více a více žen řeší potlačení menstruačního cyklu z různých důvodů. Některé potlačují menses kvůli příjemnější dovolené nebo z důvodů speciálních příležitostí, jako je svatba nebo výročí. Jiné ženy potlačují menstruaci ze zdravotních potíží, které jsou pro ně nepříjemné. Jednou z možností na oddálení či zastavení menstruace je například injekce Depo Provera.

V podstatě každá perorální hormonální antikoncepce schválená FDA může být užívaná prodlouženým nebo kontinuálním způsobem (i když v takovém případě jde o mimolicenční použití). Ve většině studií byly hodnoceny monofázické pilulky. Do dnešní doby schválil FDA pět nestandardních dávkovacích režimů perorální antikoncepce (jde o přípravky Loestrin 24 Fe, Lybrel, Seasonale, Seasonique a Yaz; v ČR existují tři přípravky s odlišným režimem podávání). Kontinuální užívání perorální antikoncepce vyžaduje každoročně o čtyři balení navíc (17 místo 13), pokud se ovšem nepředepisuje některý z typů antikoncepce se změněným režimem podávání.

Zdroj: Léky na zastavení menstruačního krvácení

Léky a doplňky proti plešatění

Na trhuje je spousta léků, které jsou určené na zastavení plešatění. Existují platné akreditované léky, jako je Propecia a Minoxidil. Dále jsou tu doplňky na vlasy a laserová terapie k nápravě vlasů. Jednoduchá úroveň laserové terapie, která není agresivní. Laserová léčba se používá v USA a v dalších zemích, kde je problematika s plešatěním. Jedná se o moderní lék na plešatost, který předchází problémům.

Zdroj: Jak zastavit plešatění

Co pít po zvracení

Dehydratace hrozí i u zvracení, a tak je potřeba nezapomínat na pitný režim. I u zvracení platí, že čím víc člověk zvrací, tím víc musí pít, aby zajistil tělu dostatek potřebných živin. K pití se doporučuje nejen čistá voda, ale i heřmánkový nebo mátový čaj. U dětí se doporučuje pít i slazený (hroznovým cukrem) fenyklový čaj. Po lžičkách se dá i dávkovat vychlazená kola.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Imodium na průjem

Imodium je lék proti průjmu. Imodium zahušťuje při průjmu stolici a snižuje její častost. Imodium můžete užívat při náhle vzniklém (akutním) průjmu nebo po poradě s lékařem při dlouhodobém (chronickém) průjmu. Po poradě s lékařem můžete Imodium užívat rovněž v případě, kdy vám byla odstraněna část střev, což často způsobuje průjem.

Potřebná dávka, kterou máte užívat, závisí na vašem věku a typu průjmu. Imodium je k dispozici ve formě tvrdých tobolek určených k perorálnímu podání. Pro zjednodušení uvádíme dále pouze název tobolky. Imodium můžete užívat v libovolnou denní dobu, tobolky je zapotřebí zapíjet.

Dávkování:

Dospělí (včetně starších osob): při náhle vzniklém (akutním) průjmu užijte 2 tobolky naráz, potom jednu tobolku po každé řídké stolici. Jestliže se dostaví formovaná a neobvykle tuhá stolice, nebo jestliže přestanete pociťovat ve střevech pohyb, ukončete užívání přípravku a neprodleně vyhledejte lékaře. Při dlouhodobém (chronickém) průjmu užívejte nejdříve dvě tobolky (4 mg) denně. Dávku můžete zvyšovat na udržovací dávku 1–6 tobolek denně do dosažení 1–2 tuhých stolic za den. Neužívejte více než 8 tobolek během 24 hodin!

Děti od šesti let: při náhle vzniklém (akutním) průjmu užijí nejdříve jednu tobolku, potom jednu tobolku po každé řídké stolici. Jestliže se dostaví formovaná a neobvykle tuhá stolice, nebo jestliže zpozorujete u dítěte nevolnost, která může být způsobena i zástavou pohybu ve střevech, dítě musí přestat tobolky užívat a neprodleně vyhledejte lékaře. Při dlouhodobém (chronickém) průjmu stanovuje dávkování lékař. Obvyklá počáteční dávka je jedna tobolka denně. Udržovací dávkování je zapotřebí určovat ve vztahu k tělesné hmotnosti (nejvýše 3 tobolky/20 kg) do dosažení 1–2 tuhých stolic za den. Nikdy nepřekračujte nejvyšší doporučenou denní dávku vztaženou na kg tělesné hmotnosti dítěte!

Tělesná hmotnost dítěte v kilogramech (kg) / Nejvyšší počet tobolek přípravku Imodium za den:

  • od 14 kg nikdy více než 2 tobolky
  • od 20 kg nikdy více než 3 tobolky
  • od 27 kg nikdy více než 4 tobolky
  • od 34 kg nikdy více než 5 tobolek
  • od 40 kg nikdy více než 6 tobolek
  • od 47 kg nikdy více než 7 tobolek
  • od 54 kg nikdy více než 8 tobolek

Imodium je volně prodejný lék.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Léky na průjem

Domácím lékem na průjem je Smecta. Smecta je přírodní čištěný jíl.

Smecta na akutní průjem - dávkování:

  • průjem u dětí do 1 roku: 2 sáčky denně po dobu 3 dnů, potom 1 sáček denně,
  • průjem u dětí nad 1 rok: 4 sáčky denně po dobu 3 dnů, potom 2 sáčky denně,
  • průjem u dospělých: doporučená denní dávka na začátku léčby je 6 sáčků denně, může být snížena na 3 sáčky denně podle vývoje příznaků.

Zdroj: Léčba průjmu


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP