Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CVIKY PRO ARTROZU PRSTŮ

OBSAH

Bolest palce na ruce

Palec je ze všech prstů ruky vystaven největší zátěži při každodenních činnostech. Na druhou stranu po něm vyžadujeme největší pohyblivost v prostoru ze všech prstů. Má-li palec splňovat tyto nároky, je nezbytné, aby si zachoval pevnost vazů kolem kloubu a kvalitní kloubní chrupavky. Zvýšená zátěž, poranění, ale i systémové nemoci mohou způsobit úžení prostoru, kudy probíhá šlacha ohýbače palce, pak mluvíme o takzvaném lupavém prstu/palci. Bolestivý a omezený pohyb palce bývá i u řady dalších nemocí palce. S úrazem spojený bývá nejčastěji spojený takzvaný lyžařský palec či nestabilita základního kloubu (CMC kloubu) palce, která vede k rozvoji rhizarthrózy.

Zlomeniny palce zasahující do kloubů jsou vždy závažné a jsou vesměs indikovány k operačnímu řešení. Poúrazové stavy s bolestmi palce, kde je přítomna mechanická překážka, blokáda či nerovnost, je nutné většinou řešit chirurgicky. Pokud jde o artrózu, ta se řeší medikamenty, a to nesteroidními antiflogistiky.

Zdroj: Bolavé ruce

Poradna

V naší poradně s názvem KDE BOLÍ ARTRÓZA KYČLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Dobrý den.
Od dětství mám levou nohu kratší,ortoped zjistil artrozu cvičím ale pravá kyčel bolí i v klidu.
Zajímalo by mně jaké cviky by pomohly
dekuji Božena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny možné cviky při artróze můžete vidět tady: m.youtube.com/result…
Z potravních doplňků vyberte ty s obsahem glucosaminu, chondroitinu a MSM (síra). Pravidelně choďte na kontrolu k ortopedovi a mluvte s ním o lepší léčbě bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kde bolí artróza kyčle

Léky na artrózu

Artróza kolene se léčí podobně jako artróza kyčelního kloubu. Důležitá je rehabilitace a speciální cvičení, která pomáhají kloub rozpohybovat. Lékaři mohou předepsat léky na bolest nebo speciální nesteroidní antirevmatika a injekce. Možná je také operativní léčba. Nejlepší lék na artrózu neexistuje. Provádí se výplach kloubu. Když není jiná možnost, je provedena totální náhrada postiženého kloubu. Co se týče prevence, je důležitý pravidelný pohyb a dostatek zdravé stravy.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi DISKUZE COLAFIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melinda .

Colafit je opravdu skvělý doplněk stravy. Také ho již dlouhou dobu využívám. Je to skvělý pomocník na bolest kloubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den.Mam artrózu kloubů prstů ruky,mohu brát současně během dne Condrosulft 400 a Colafit? Dále užívám Vít.D,Ca,C,Mg,B6,omega 3,betaglukany hlivu s rakytnikem,Zn a bylinky na menopauzu od Virde.
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Diskuze colafit

Cviky na uvolnění krční páteře

Zde můžete vidět video s cviky na uvolnění krční páteře.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Diskuze

V diskuzi BRANDT DAROFFOVY CVIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Jsem po Epleyho manévru.Tyto cviky začínat na te straně,kde začaly závratě???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emilie.

Dobrý den , potřebuji vědět zda mám začít cvičit nejprve na postiženou stranu ,tj. pravá strana a potom uléhat na levou stranu , cviky dělám doma Brandt daroffovy cviky.Děkuji.

Zdroj: diskuze Brandt daroffovy cviky

PDF se cviky na krční páteř

Na přiloženém souboru PDF naleznete cviky nejen na krční páteř. Jedná se o srozumitelného průvodce a rádce, jak postupovat u jednotlivých cviků, jak správně provádět techniku cvičení. Jednotlivé cviky jsou popsány srozumitelně a jsou vizuálně podpořeny obrázky. Cviky jsou rozděleny do jednotlivých úseků a zaměřují se na uvolnění celé páteře, zvláště hrudní a krční části.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZUZANA.

Mám bolesti a brnění prstů které mně budí v noci a necitlivost v rukou .Prosím o radu a léčbu přírodní cestou.Take doporučení cviků na uvolnění karpalního tunelu.DIKY ZUZKA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové brnění nemusí být jen syndrom karpálního tunelu. Brnění prstů a bolesti rukou při spaní se objevuje často u lidí, kteří spí na boku s rukou pod hlavou nebo pod polštářem. Vyřeší to trvalá změna ležení v ploze na zádech s rukama složenýma na břiše nebo volně podél těla.
Cviky na uvolnění karpálního tunelu jsou vidět zde: www.google.com/searc…

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Cviky

Cvičení kloubů musí být bez zátěže. Provádí se protahovací cviky ke zvětšení rozsahu pohybů a uvolnění a protažení zkrácených svalů a podobně. Cviky jsou podpořeny fyzikální léčbou na rehabilitačním oddělení (magnetoterapie, elektroterapie, ultrazvuk, laser) a ortopedickými pomůckami, jako jsou bandáže a ortézy, hole a berle.

V poslední době se stále více osvědčuje léčba rázovou vlnou, která má podle studií skutečně rychlý efekt.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Cviky proti bolesti kyčle

Jóga dokáže zázraky. Pokud se jí budete pravidelně věnovat, budete se velmi brzy cítit opravdu skvěle. V těchto videích se dozvíte, jak provádět cviky na uvolnění kyčlí i křížového svalstva. Začněte myslet na něco příjemného a pusťte se do cvičení.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA NEUROLOGICKÉ BOLESTI ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mokrá.

já zkusila už vše...mám naprosto zničenej žaludek ..slinivku-koketuji s mrtvicí a infarktem....potíže z léku Veral,který ale jako jediný 100%zabírá.... a nevím co si ještě vzít na tak staršné bolesti co mám v celých zádech...snažím se cvičit lehké cviky ale i to má za následek úporné a zesílené bolesti....mám nálezy na celé páteři,mám artrozu 3stupně a to všude, různé nálezy,nárůstky i jednou prokázané revma....v krvi....pak už ne...nevím co to vše zapříčinilo, ale je to děsné takto žít...bolí celá záda, koélena, šlapky nohou, i karpály,které mám po operaci....křeče do krku, k srdci, do břicha a ty jsou jako porodní ,,,,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Již několik let se potýká s bolestí nártů není dne kdy by mi nebolely-v klidu v noci přes den kdykoliv,resim to léky od bolesti aulin,voltaren,nimesil které zaberou na tři Hodky -lecim se s artrozou na ortopedii,revmatologii ,užívám dva roky trexan 5mg jednou tydne-narty nemám oteklé,mam je vysoké,ale bolestivé,prosim o radu jak se zbavit bolesti

Zdroj: diskuze Léky na neurologické bolesti zad

Léčba

Základní léčba se zaměřuje se na snížení obtíží pacienta a na zlepšení jeho pohyblivosti. Léčba se dělí na léčbu farmakologickou, tedy medikační, kdy lékař předepisuje léky proti bolesti, ať už ve formě tablet nebo mastí/gelů, a na léčbu nefarmakologickou. Ta sestává z doporučení do rehabilitačního zařízení, případně předepsání ortézy. Doporučuje se léčba magnetoterapií, elektroterapií nebo ultrazvukem. Dále se doporučuje užívat takzvaná chondroprotektiva – léky, které podporují obnovení chrupavek.

Konzervativní léčba: Je většinou symptomatická, ale může být i kauzální, kdy je pacient donucen změnit svou životosprávu, doporučuje se mu snížení váhy a lékař se snaží zmírnit příčinu onemocnění. Počáteční fáze artrózy se léčí farmaceuticky protizánětlivými léky, které artrózu snižují, nebo léky dlouho působícími (SYSADOA).

Fyzioterapie a cvičení: Doporučuje se cvičení kloubů bez zátěže, protahovací cviky ke zvětšení rozsahu pohybů a uvolnění a protažení zkrácených svalů.

Fyzikální léčba: Probíhá na rehabilitačním oddělení (magnetoterapie, elektroterapie, ultrazvuk, laser, a podobně).

Ortopedické pomůcky: Jsou předepsány bandáže či ortézy.

Medikamentózní léčba: Lékař může předepsat analgetika (léky tlumící bolesti), antirevmatika/antiflogistika (léky tlumící zánětlivé projevy), chondroprotektiva (látky zlepšující stav chrupavek, zabraňující opotřebení), enzymoterapii.

V případech, kdy konzervativní terapie nestačí a kloub je ve vyšším stadiu poškození, používá se operační metoda léčby.

Chirurgický zákrok – artroskopie: Je ošetření odlučující se chrupavky, odstranění volných tělísek, ošetření zánětem změněné kloubní výstelky a podobně.

Osteotomie: Je operační úprava osy zatížení kloubu, náhrada kloubu – částečná anebo úplná endoprotéza.

Rázová vlna: V poslední době se stále více osvědčuje léčba rázovou vlnou, která má podle studií skutečně rychlý efekt.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLOTINKA KRČNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

jak cvičit na vyhřezlá plotenka akrční pateř dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílám vám odkaz na video s cviky při vyhřezlé ploténce na krční páteři: youtu.be/0SLairHEutE
Video je v angličtině, ale cviky jsou velmi dobře vidět a pochopíte je i když anglicky nerozumíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plotinka krční páteře

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá otok prstů na ruce.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem CVIKY NA NEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klhůfková Vlasta.

Dobrý den,mohla bych poprosit o zaslání cviků na neuropatii.
Ráda bych zaplatila předem.Mnohokrát děkuji Klhůfková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zde jsou všechna videa s návody na cviky při neuropatii: www.google.com/searc…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cviky na neuropatii

Artróza prstů

Při neléčení artrózy hrozí postupné zhoršování bolestí a snížená pohyblivost. Stav nakonec může vést ke vzniku ankylózy (srůstu mezi kostmi kloubu) a k trvalé nepohyblivosti.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PRSTŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Zedlová.

Dobrý den,
může mě někdo poradit jak vyléčit brnění a sníženou citlivost na prstech rukou a nohou po chemoterapii?
Nechci hned brát zase léky. Chtěla bych poradit nějakou mast, pokud má někdo s nějakou mastí dobrou zkušenost, prosím o radu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřich Maršík.

Prosím o radu na odstranění mravnčení prstů u nohhou po chemoterapii.Předem děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Brnění prstů po chemoterapii

Rehabilitace

U syndromu karpálního tunelu se osvědčuje rehabilitace, především pak cvičení s powerballem. Fyzioterapeut pacientům se syndromem karpálního tunelu může doporučit specifická cvičení na oblast krční a hrudní páteře, využít může také takzvané měkké techniky a metody fyzikální terapie. Po operaci je vhodné absolvovat rehabilitaci, kde se pod dohledem fyzioterapeuta naučíte nejen vhodné cviky, ale také jak pečovat o jizvu. Nelze popisovat jednotlivé cviky – každý pacient je jiný a potřebuje rozdílné přístupy školeného fyzioterapeuta.

Zdroj: Co pomáhá na karpály

Diskuze

V diskuzi MAS NA ARTROZU Z AMERIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kučera.

dnes ráno byla v nabídce ve zprávách

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mas na artrozu z ameriky

Heberdenova artróza

Heberdenovy uzly jsou zhrublé druhé mezičlánkové klouby prstů ruky DIP kostními výrůstky – osteofyty. Jedná se o druh kloubní deformace při artróze, mnohdy s dědičným výskytem. Postihuje ženy asi 10x častěji než muže. Někdy se výskyt Heberdenovy artrózy označuje jako Heberdenova polyartróza.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Příznaky

Pohyb prstů obstarávají šlachy, kosti a klouby. Prasklá žilka na prstu může způsobit hematom. Lidové léčitelství doporučuje čaj z pohankových slupek, důležité je však vždy zjistit důvod, proč žilky praskají. Dalším přírodním lékem je čaj ze sušené červené papriky – dvě čajové lžičky ráno a večer spařte vroucí vodou, pijte ráno na lačno a večer před spaním po jídle jako poslední věc. Tento lék čistí a zpevňuje žíly, zároveň blahodárně působí na celý organismus, játra, žaludek, slinivku a také léčí vředy. Způsobuje peristaltiku střev.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Příznaky a projevy syndromu karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu se zpočátku nejčastěji manifestuje tak, že trne jeden nebo více prstů. Přítomno je brnění, mravenčení či pálení prstů na postižené končetině (nejčastěji palce, ukazováku a prostředníku). Poté může dojít ke ztrátě kožní citlivosti a oslabení těchto prstů, které je provázeno poměrně velkou bolestivostí. Ruka působí nešikovně a svaly předloktí ztrácí svalovou sílu a postupně ochabují. Nepříjemné pocity se nejčastěji projevují v klidu, mnohdy nemocného budí ze spánku. Bolesti v zápěstí mohou vystřelovat až do ramenního kloubu a hlavy. Objevuje se také otok a ztuhlost zápěstí. Nemocní mohou mít pocit oteklých prstů, i když otok není viditelný. Intenzita obtíží mnohdy kolísá, ale většinou se postupně symptomy zhoršují.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Oteklý kloub prstu

Prsty jako klobásy jsou velmi nepříjemnou záležitostí, která často postihuje ženy během těhotenství. Kromě této přirozené příčiny oteklých prstů existuje i celá řada dalších. Některé důvody jsou nezávažné, jindy se jedná o známku onemocnění, a proto je třeba zjistit, je-li otok lokalizován jen na prsty, nebo postihuje celé tělo. Příčinami generalizovaných otoků bývá onemocnění srdce, ledvin, jater a těžká podvýživa.

Spektrum možných příčin otoků prstů je značně široké. Pokud si nejste jistí, že se jedná o neškodnou příčinu, jako jsou hormonální změny nebo následek celodenního stání, teplo, namáhavá práce, je vhodné poradit se s lékařem a vše řešit individuálně.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Bylinky na artrózu

Jak léčit artrózu pomocí nechemických látek? Zde je několik tipů:

  • Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na draslík, jako jsou meruňky, slívy, broskve i sušené, bílé fazole, hrách, vlašské ořechy, telecí maso, melasa z cukrové třtiny.
  • V jídelníčku značně omezte nebo z něho úplně vylučte brambory a veškeré lilkovité rostliny (například rajská jablíčka), které nepříznivě působí na ledviny a jsou nevhodné při artróze.
  • Organismu dodávejte želatinu v různých podobách. Uvařte si například sulc z telecích kostí a kůže. Působí stejně jako želatinové přípravky.
  • Nezapomeňte rovněž zvýšit přísun vitamínu C, který zlepšuje funkční vlastnosti kolagenu. Získávejte ho například konzumací listové zeleniny, černého rybízu, rakytníku a přes zimu jezte kysané zelí a pijte šípkový čaj.
  • Důležité je snížení nadváhy a také pohyb – samozřejmě cvičení určené pro postiženou část těla.
  • Dále jsou velmi příznivé aromaterapeutické masáže pomocí rostlinných olejů, při nichž se masírují postižené tělesné části. Denně si masírujte klouby jemným kartáčem a dopřávejte si teplé koupele.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Cviky na krční páteř na míči

Pořiďte si na sezení gymnastický míč. Nemusíte na něm sedět pořád, ovšem každá minuta, kterou na míči strávíte, vám dopomůže k pevnějším zádům a také ke správnému držení těla. Naplánujte si alespoň pár desetiminutových intervalů během dne a záda to ocení.

Postup:

  • Sedněte si na míč, nohy zapřete o podlahu přibližně na šířku boků.
  • Položte pravou ruku na levé ucho přes hlavu a hlavu jemně táhněte k pravému rameni.
  • Levou ruku nechte volně ležet ze strany na míči.
  • S výdechem protáhněte šíji.
  • Stejný pohyb zopakujte také na druhou stranu.
  • Když natočíte v krajní poloze bradu směrem ke klíční kosti, protáhnete také svaly po stranách krku.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP