Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NAVAL HORKA DO PRAVE RUKY

OBSAH

Smuteční kytice do ruky

Smuteční květiny jsou symbolem posledního rozloučení se zemřelým. Jsou dnes nepostradatelnou součástí pohřbu, ale také mají využití jako vzpomínka na zesnulé, například v období Dušiček či výročí úmrtí. Smuteční kytice darují všichni, kteří chtějí vyjádřit svou kondolenci osobně. Smuteční kytice do ruky se položí při obřadu k rakvi.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, 10 dni mám na ukazovačku pravé ruky červený fliček, mám mít obavy?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Buďte bez obav, protože tohle je jen neškodné vylití trochy krve pod nehtem. Postupně to samo zmizi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Diagnostika syndromu karpálního tunelu

Důležitá je anamnéza, na jejímž podkladě lékař zjistí subjektivní pocity pacientů a pravděpodobně doporučí vyšetření ruky pomocí přístrojové elektromyografie (EMG). Toto vyšetření změří vodivost nervů a na základě výsledku neurolog potvrdí nebo vyvrátí diagnózu karpálního tunelu a zjistí závažnost postižení.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLEM S DOLNÍ ČÁSTI PRAVÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den . Poslední dobou asi 4 měsíce se mě stává že z ničeho nic mě začnou brnět prsty na pravé ruce, při tom mě strašně začne pálit prsty i dlan, připadá mě že se to stupnuje. Přitom není vidět že by mě nák natékaly nebo měnily barvu. Jak to náhle přijde tak i odejde. Někdy je to chvíle jindy třeba 5 minut. Je to nepříjemný. Prosim Vás mužete mě poradit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Příčinu hledejte v páteři a v jejím používání. Pomoci může neurolog společně s ortopédem a potom fyzioterapie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problem s dolní části pravé ruky

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Diskuze

V diskuzi VODOROVNÉ RÝHY PŘES NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dasa.

Moje nehty mají vodorovné rýhy,nejprve jsem to měla u pravé ruky na palci, ukazováku a prostředníku,ovšem ted´to mám i u levé ruky.Také jsem četla,že tento problém signalizuje nějaký zdravotní problém.Nevím jak to mám zlikvidovat.
Prosím poradí mi někdo...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vodorovné rýhy přes nehty

Nejčastější příčina, která způsobuje návaly horka, je blížící se menopauza. Menopauza představuje u žen období, které přichází kolem 40.–55. roku života, kdyžena přestává menstruovat. Návaly horka a pocení mají většinou příčinu hormonální nebo stresovou. Návaly horka znamenají, že se na nás v určitých chvílích doslova navalí horko. Často je to spojené i s nadměrným pocením. Většinou mají tyto stavy kratší trvání. Návaly horka jsou o hodně častější u žen než u mužů a mohou být vyvolávané některou z těchto příčin:

  1. Menopauza (klimakterium) – u žen je to vůbec nejčastější příčina. Po skončení přechodu tyto problémy opět vymizí.
  2. Zvýšená funkce štítné žlázy – tato příčina se opět objevuje spíše u žen.
  3. Panická ataka – vyvolává také návaly horka.
  4. Těhotenství – někdy se návaly horka objevují během probíhajícího těhotenství.

Zdroj: Pocení

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ KARPÁLNÍ TUNELY NA RUCE PŘÍZNAKY A PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada Omraiová.

Dobrý den,
už 2 měsíce mi brní nebo mravenčí v končetinách,nejvíce v rukou ,v krvi nic nemám ,doktorka mi další vyšetření neudělala,prý je to od páteře,ale mě se to zhoršuje,nejvíce v noci,budí mě to a ruce mam jako kdybych si je přeležela a někdy je ani necítim ,musim je pustit z postele dolů aby se mi prokrvili.Nevim jestli to jsou karpály nebo jiná nemoc Děkuji za odpověd Omraiová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Valentova.

Dobrý den,mám dotaz. Co znamená mravenčení pravé ruky od ramene až po pěst. Děkuji za odpověď Valentová

Zdroj: diskuze Ucpané karpální tunely na ruce příznaky a příčiny

Otok ruky

Otok ruky může souviset s poměry tepen a žil v levé horní končetině, ale i hlouběji v hrudníku. Dále mohou jednostranné otoky souviset se změnami nervových vláken i centrálního nervstva.

Příčiny: Příčinou může být také nadměrná námaha, jiný spánkový režim, prodělaná viróza.

Léčba: Je individuální dle onemocnění. Doporučuje se pečlivé screeningové vyšetření, které objasní výskyt onemocnění nebo zjistí jiné postižení.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA O RADU - NÁLEZ MAGNETICKÉ REZONANCE A ÚPORNÁ BOLEST PRAVÉ RUKY... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Soukupová.

Dobrý den,

kromě jiných zdravotních obtíží, bolestí zad trpím posledních 6 roků nonstop, přisuzovala jsem to RTG zjištěné skolióze páteře a též prodělané lymské borelióze. Ještě před lety jsem 2x týdně cvičila poweryogu, jezdila na horském kole a na in-line bruslích, pak jsem se kvůli bolestem a obrovské únavě vlastně veškerého pohybu (krom procházek se psy) musela vzdát...

Před dvěma roky mě poprvé velmi bolela pravá ruka, od konců prstů (brnění), po ostrou bolest v předloktí, nadloktí až do pravé lopatky. Bolí mě krční páteř. Na čas toto odeznělo, letos na začátku února mi pravou ruku opět ovládla ostrá bolest. Na neurologii v Nemocnici Kolín mě čeká od 17. 3. pětidenní hospitalizace s podáváním kortikoidů kapačkami, následně pak RHB. Ze svého okolí slyším jen negativní ohlasy na tuto „léčbu“, tak mám pochopitelně obavy.

Podstoupila jsem vyšetření magnetickou rezonancí, nález je: Incip.osteochondroza C6/7 s mírnou lokalizovanou def.spondylozou a koncentrickou, vpravo medioforaminálně až foraminálně zvýrazněnou protruzí disku šíře cca 2-3mm, krytou vpravo postrolaterálně drobným osteofytem šíře cca 2mm s následným diskovertebárním zúžením pravostranného neruoforamina C6/7 s tlakem na příslušný prostupující kořen C7 vpravo.

Prosím o další možnosti "nápravy" mojí bolavé páteře a pravé ruky.

Děkuji. Andrea Soukupová (nar.1973, 161 cm, 53 kg, nekuřačka), Vrbčany, okr.Kolín

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tomto případě pomůže vyléčení vleklého zánětu pomocí kortikoidů a následná cílená rehabilitace. Na rehabilitaci vás jen naučí jaké cviky dělat a vy je pak budete muset vykonávat pravidelně každý den. Právě toto následné samostatné cvičení má ten léčebný účinek a bohužel je to dlouhá a namáhavá cesta, kterou je třeba dodržet a vydržet. Pomoci vám může zkušený fyzioterapeut, který vás při každém cvičení povede, a rozebere s vámi vaše denní i noční činnosti, které by mohly problémy znovu vrátit. Bohužel páteř se špatně operuje a nedá se vyměnit transplantací, takže hlavní možnost léčby je léčebný tělocvik. Právě to je důvod, proč většina lidí na tuto metodu nadává, protože nemají rádi pohyb. U vás je to ale jiné, vy máte zkušenosti s jógou, která je taky prospěšná. Vraťte se k ní a přidejte k tomu ještě cviky naučené z rehabilitace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosba o radu - nález magnetické rezonance a úporná bolest pravé ruky...

Proč při infarktu brní levá ruka

Tento problém je způsoben hypoxií, jde o stav, při kterém dochází k nedostatečnému prokrvení určité části srdečního svalu a tím ke sníženému zásobení srdeční svaloviny a ostatních tkání kyslíkem.

Zdroj: Brnění levé ruky

Komplikace

V případě, že se nemocný nepodrobí léčbě a onemocnění postupuje, může dojít až k nevratnému poškození nervu. To se projeví ztrátou citlivosti a poruchou hybnosti ruky a palce, který není schopen postavit se proti ostatním prstům, čímž ruka ztratí veškerou manipulační funkci. Rizika chirurgické léčby se objevují velice zřídka. Po operaci se může objevit malý otok, modřina nebo bolestivost v oblasti jizvy. Tyto potíže bývají pouze přechodného charakteru. Závažnější komplikací je infikování rány nebo poškození některé větve mediálního (středového) nervu. Vyskytnout se mohou i přetrvávající otoky, zarudnutí a bolestivost.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Diskuze

V diskuzi KARPÁLY LÉČBA - HOMEOPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Dobrý den já jsem po operaci karpálního tunelu levé ruky už půl roku a dlaň okolo jizvi pořád citlivá nemám sílu v ruce. Mám malé dítě 20 měsíců a když ho chovám víc jak 10min začnou mi drevenet prsty a znovu to brnění čast mám pocit pálení okolo jizvi je to prosím normální? Čeká mě operace ještě právě ruky ale nevím tet jeslí ji mám podstoupit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Jandák.

Zdravím.
Svůj příspěvek jsem psal pro ty, kteří nejdříve přemýšlí o alternativní léčbě než podstoupí chirurgický zákrok.
Od r.2015, kdy jsem si vyléčil karpály za pomoci homeopatie, jsem s nimi neměl nejmenší problém.
Až do loňska, kdy jsem si zhmoždil karpál na pravé ruce.
Loupal jsem najednou cca 1,5 kg česneku za pomoci silikonové trubičky. Karpál se ozval znovu a to se všemi příznaky.
Protože mi tentokrát Actaea Spicata zabrala až asi po třech týdnech, objednal jsem se znovu na vyšetření. Šel jsem tam po cca 6-7 týdnech, ale už bez bolestí. Chtěl jsem se něco dovědět, když už jsem byl objednán.
Změřili mi obě ruce. Naměřili TOTÉŽ co v r. 2015 a přitom jsem byl momentálně bez příznaků!?
Čekal jsem od lékaře nějaký komentář. Místo toho mi vrazil do ruky doporučení na operaci OBOU karpálů s tím, že ,,U nich to takhle chodí".???
Připadal jsem si jako ,,kacíř v době temna".
Našich lékařů a medicíny si vážím, ale alternativní léčbu v rozumné míře neodmítám.
Myslím si, že ,,jizvy" mohou počkat....

Zdroj: diskuze Karpály léčba - homeopatie

Prevence syndromu karpálního tunelu

Vzhledem k tomu, že se nemoc týká nejčastěji administrativních pracovníků sedících hodiny u počítače, bylo vynalezeno mnoho ergonomických pomůcek, které mohou pomoci se tomuto onemocnění vyvarovat. Užívají se speciální podložky pod zápěstí, které zajistí, abyste drželi zápěstí v jedné rovině s předloktím. Dále byste si v práci měli dělat pravidelné přestávky na protažení paží, zápěstí, ramenních kloubů a krční páteře. Vhodné je také masírování a protahování prstů. U dělnických a jiných namáhavých profesí je vhodné používání všech předepsaných pracovních pomůcek a postupů, aby se onemocnění předešlo. Nikdy však léčbu syndromu karpálního tunelu dlouho neodkládejte, protože by mohlo dojít k trvalým změnám ve funkci a struktuře ruky a zápěstí.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE VRÁTIT PO OPERACI BOLEST KARPÁL.TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den je mi 40 let jsem po operaci pravé ruky na plast. chir. v Pardubicích na karpál. tunel.Boleli mě obě ruce brněli ani obstřik nepomáhaly až se neur. vyšetřením zjistilo že bude nejlepší odoperovat.Po celou dobu byl klid až poslední 2 měsíce se vrátily opět oboustranné bolesti tzv dřevěné ruce posléze mravenčení a to v noci i několikrát.Byla jsem u obvod.lékařky a ta mi vyloučila že by karpál. tunel mohl revidovat... tak se ptám je to normální nebo jsem výjimka a musím říct že mi po operaci pravé ruky přešla bolest i druhé ruky tak nevím zda se levá neozývá a pravá se nepřidala aby ji to nebylo líto :)Předem děkuji za odpověď a radu co mám udělat... S pozdravem Hana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může se vrátit po operaci bolest karpál.tunelu

Heberdenova artróza

Heberdenovy uzly jsou zhrublé druhé mezičlánkové klouby prstů ruky DIP kostními výrůstky – osteofyty. Jedná se o druh kloubní deformace při artróze, mnohdy s dědičným výskytem. Postihuje ženy asi 10x častěji než muže. Někdy se výskyt Heberdenovy artrózy označuje jako Heberdenova polyartróza.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Vožeh.

Dobrý den,
zbrní mi celá levá ruka v leže na levé straně, na pravé straně se mi to nestane a naopak brnění odezní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To může mít řadu příčin. Přeležením počínaje až po nedostatečné prokrvování nebo uskřinutí nervu. Blíže to může určit lékař neurolog ve spolupráci s ortopedem a kardiologem. Obraťte se na na svého praktického lékaře a požádejte ho o doporučení k vyšetření na neurologii. Do té doby se snažte ležet jen na pravé straně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění ruky a prstů

Brnění prstů levé ruky

Brnění levé ruky může být způsobeno syndromem karpálního tunelu, kdy jsou postiženy pouze ruce. Projevuje se častěji u žen. Mezi příznaky patří oslabená citlivost, mravenčení, pálení, trnutí a bolesti prstů rukou, které často bolí i v klidovém stavu. Postižení uvádějí, že největší bolesti pociťují v noci. Syndrom lze klinicky diagnostikovat například studií nervového vedení či metodou EMG.

Pro úlevu od bolesti se doporučuje v pravidelných intervalech přikládat na zápěstí led. Led tlumí bolest a urychluje hojení zánětu. Při pravidelné činnosti rukou je vhodné činit pravidelné přestávky, často ohýbat prsty a třepat rukama. Z výživového hlediska se doporučuje zvýšení příjmu vitamínu B6.

Léčba je možná několika způsoby. Jedinou účinnou léčbou je však dekomprese karpálního tunelu. Té lze v počáteční fázi dosáhnout udržováním ruky v klidovém stavu, injekcemi kortikoidů a použitím fyzikální terapie. Při plně rozvinutém syndromu je nutné přetnutí zápěstních vazů, čímž se tlak na nerv odstraní. Operace se provádí ambulantně při lokální anestezii a trvá asi půl hodiny.

Abyste předešli problémům poškození karpálního tunelu, ulevujte si při práci, dopřávejte si pravidelné pauzy, během kterých si ruce protáhnete. Měňte činnosti. Dodržujte zdravou a vyváženou stravu

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, vyučená kadeřnice.Většinou při každém stříhání mám problémy s brněním prstů pravé ruky. Prostředníček, ukazováček či prsteníček. Byla jsem na vyšetření u neurologa, pan doktor mi napsal normální hodnoty latencí. Můžete mi prosím poradit co je příčinou a jak ji lze léčit? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčina brnění prstů při stříhání nemusí být nutně jen v karpálu, ale může souviset s útiskem nervů mezi obratlema na přechodu krční a hrudní páteře. Potvrdil by to fakt, že těhotenstvím se to zhoršilo. Zhoršilo se to? Příčinou bývá vadné držení těla ve stoje a často predpažené ruce při stříhání. S odstraněním pomůže zkušený fyzioterapeut, který oblast identifikuje, napraví a pomůže odstranit vady při stání. Také je možné, že budete muset změnit svou profesi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Brnění ruky od páteře

Příčinou častého mravenčení je někdy ztuhlost krční páteře, zejména v oblasti krku. K odstranění potíží a zároveň i jako preventivní opatření vyzkoušejte pohybová cvičení, která ztuhlé svalstvo v oblasti krční páteře uvolní.

Možnou příčinou může být krční spondylóza (deformace krční páteře), při níž jsou postiženy pouze horní končetiny.

Další možné příznaky: ztuhlost krku, závratě, pocit na omdlení u starších lidí při otočení hlavy nebo při pohledu vzhůru.

Je vhodné cvičit, v případě velké bolesti užít léky na bolest. Pokud se bolesti objevují každý den, je vhodné navštívit praktického lékaře. Ten provede vyšetření a rozhodne o další postupu, například rehabilitace páteře.

Těmto problémům můžete předejít pravidelným pohybem. Pravidelná rychlá chůze po dobu minimálně 1 hodiny je ideálním řešením.

Zdroj: Brnění levé ruky

Prognóza

Čím déle postižený člověk vyčkává, tím více se zbavuje možnosti zachránit většinu srdečního svalu a tím horší má prognózu. Pokud někoho postihne srdeční infarkt, rozhodně to nemusí znamenat trvalé závažné poškození srdce, nebo dokonce smrt. Moderní medicína přináší řadu možností, jak ho léčit, ale vždy záleží na tom, za jak dlouho se pacient dostane na odborné pracoviště a jak rozsáhlý je uzávěr nebo zúžení věnčité tepny.

Zdroj: Brnění levé ruky

Rizikové faktory syndromu karpálního tunelu

Rizikem tohoto onemocnění bývají stále se opakující pohyby ruky a prstů, k nimž dochází například při psaní na stoji, hraním na hudební nástroj, prací na pásu a podobně. Přetížení může vyvolat zánět šlach a vazů, při němž dojde k otoku struktur v oblasti karpálního tunelu a následnému utlačení nervu. Vznik potíží nebo výrazné zhoršení se zvyšuje v souvislosti s hormonálními změnami. Provází tedy především užívání hormonální antikoncepce, menstruační cyklus, těhotenství nebo klimakterium. Nejčastější výskyt je u žen s nadváhou ve věkovém rozmezí 30–60 let. Syndrom karpálního tunelu může být také jednou z komplikací systémových onemocnění, například Raynaudovy choroby, revmatoidní artritidy nebo diabetu mellitu. Je prokázáno, že i tato choroba může mít genetické predispozice v rodině, které se mohou, ale nemusí projevit.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Léčba syndromu karpálního tunelu

Postižení středového nervu útlakem je zpočátku reverzibilní, ale po dlouhodobém neléčeném stlačení mohou nastat i nevratné změny, proto je vhodné začít s léčbou co nejdříve, popřípadě se snažit předejít onemocnění výše zmíněnou prevencí. Včasná léčba může do několika měsíců způsobit zmírnění až vymizení obtíží, zatímco chronický průběh trvá roky a ani po tomto časovém období nemusí dojít k vyléčení.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Bolest ruky od myši

Mezi civilizační choroby spojené s prací u počítače patří také záněty šlach, strnulost prstů a kloubů. Preventivním procvičováním svalů na rukou můžeme předejít pozdějším komplikacím doprovázeným i pracovní neschopností.

Příčinou tohoto stavu je stereotypní práce s počítačem, která obnáší více než 8 hodin nefyziologického postavení ruky a prstů na klávesnici.

Nejlepším lékem je v této situaci cvičení, které uvolňuje napjaté tkáně rukou a hluboké svalstvo dlaně. Zkuste například tento cvik: Vsedě u stolu v předpažení pokrčmo ohněte zápěstí dlaní k tělu. Držte ruku nad stolem a prsty ukazováku a prostředníku střídavě protlačujte po desce stolu vpřed a vzad. Vyvarujte se pohybu do stran. Cvičení opakujte pro všechny zbylé prsty obou rukou. Tlačte jemně, bez použití síly. Pokud budete cvičit pravidelně, můžete předejít medikamentózní léčbě.

Zdroj: Bolavé ruce

Hořko v ústech po jídle

Hořká zelenina, bylinky či odvary s kořínky se objevovaly v jídlech podstatně častěji, než je tomu dnes. Hořká jídla by měla být nedílnou součástí pestré stravy. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, a proto se řadí k přírodním spalovačům tuku! Nahořklá chuť bývá bohužel v moderním zemědělství často vytlačována, zjemňována. Hořkou chuť má čekanka, rukola, smetanka, artyčoky, ledový salát, hořké okurky, řeřicha, urologický čaj, grep, pomelo, bílá slupka na citrusových plodech, mandle. Z ovoce se nevyhýbejte bílým grepům, jídla kořeňte často hojně bylinkami, jako je majoránka, rozmarýn, tymián, zázvor, kerblík, kurkuma, meduňka lékařská. Tyto potraviny ve větším množství zanechávají hořký pocit na jazyku. Ovšem jsou pro náš organismus nepostradatelné. Při konzumaci těchto potravin můžete docílit i redukce váhy, protože receptory v ústech po vyhodnocení hořké chuti jednoduše zabrzdí náš apetit. Dále tyto potraviny působí zázračným způsobem na zažívání, zlepšují funkce jater a žlučníku, čímž zrychlují celý metabolismus. Rychleji trávíte i spalujete!

Právě na pocitu hořkosti v ústech byla založena takzvaná hořká dieta – hořké potraviny odbourávají tuky v těle a vyvolávají pocit sytosti. Jejich složení lehce nahořklé chuti způsobuje, že jich sníme méně, aniž bychom se museli hlídat.

Zdroj: Hořko v ústech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP