Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉK NA ARTRÓZU KLOUBŮ NA PŘEDPIS

OBSAH

Léky na artrózu

Artróza kolene se léčí podobně jako artróza kyčelního kloubu. Důležitá je rehabilitace a speciální cvičení, která pomáhají kloub rozpohybovat. Lékaři mohou předepsat léky na bolest nebo speciální nesteroidní antirevmatika a injekce. Možná je také operativní léčba. Nejlepší lék na artrózu neexistuje. Provádí se výplach kloubu. Když není jiná možnost, je provedena totální náhrada postiženého kloubu. Co se týče prevence, je důležitý pravidelný pohyb a dostatek zdravé stravy.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi INJEKCE KYSELINY HYALURONOVÉ DO KOLENA CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Weber Milan.

mám artrozu obou kolenních kloubů 3. stupně
Zmírní aplikace injekcí kyseliny hyaluronové, přímo do kloubů, následky této artrozy?
Jak dlouho působí a lejí cena?
.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Mam artrozu 3 stupne. dostala jsem hyaluronovou injekci za 1300 a 1500 kc platila pojistovna. vydrzela me 8 mesicu . pak jsem si dala za 3500 tak jsem zaplatila do obou kolen 7000kc a to me pomohlo 3 mesice.DOZVEDELA JSEM SE ZE JE INJEKCE KTERA VYDRZI 1-2 ROKY ZA 3900 KC A 500KC PLATI POJISTOVNA. CHTELA BYCH SE ZEPTAT KTERA INJEKCE VYDRZI .MAM DUCHOD A NEMOHU KAZDY PUL ROKU PLATIT INJEKCI DEKUJI DVORAKOVA

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolena cena

Jaký má dopad hmotnost a cvičení na artrózu?

Pohyb zabraňuje nadváze a pomáhá tak předcházet osteoartróze kolene, kyčle a páteře, také snižuje stres těchto nosných kloubů a snižuje bolest postižených kloubů.

Cvičení je důležité pro zlepšení pohyblivosti kloubů a posílení svalů, které obklopují klouby. „Jemné“ cvičení, plavání nebo chůze na rovném terénu, je pro vaše klouby menší zátěží. Vyhněte se činnostem, které zvyšují bolesti kloubů, jako je jogging nebo aerobik. Zejména pacienti s osteoartrózou kolenního kloubu by měli vyhledávat přiměřený pohyb, aby si posílili svalstvo kolem postiženého kloubu a snížili tak i jeho bolestivost.

Zdroj: Artróza

Diskuze

V diskuzi DIKY BYLINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mariediky.

jiz pred 25 roky jsem pouzila obklady z korene kostivalu na artrozu kycelniho kloubu a do dnesni doby mi kouby slouzi spolehlive dekuji bylinkam

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diky bylinky

Bolest palce na ruce

Palec je ze všech prstů ruky vystaven největší zátěži při každodenních činnostech. Na druhou stranu po něm vyžadujeme největší pohyblivost v prostoru ze všech prstů. Má-li palec splňovat tyto nároky, je nezbytné, aby si zachoval pevnost vazů kolem kloubu a kvalitní kloubní chrupavky. Zvýšená zátěž, poranění, ale i systémové nemoci mohou způsobit úžení prostoru, kudy probíhá šlacha ohýbače palce, pak mluvíme o takzvaném lupavém prstu/palci. Bolestivý a omezený pohyb palce bývá i u řady dalších nemocí palce. S úrazem spojený bývá nejčastěji spojený takzvaný lyžařský palec či nestabilita základního kloubu (CMC kloubu) palce, která vede k rozvoji rhizarthrózy.

Zlomeniny palce zasahující do kloubů jsou vždy závažné a jsou vesměs indikovány k operačnímu řešení. Poúrazové stavy s bolestmi palce, kde je přítomna mechanická překážka, blokáda či nerovnost, je nutné většinou řešit chirurgicky. Pokud jde o artrózu, ta se řeší medikamenty, a to nesteroidními antiflogistiky.

Zdroj: Bolavé ruce

Diskuze

V diskuzi TYPY PŘÍZNAKŮ ROZTROUŠENÉ SKLERÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Piechulová.

Dobrý den,
již 10 let mám roztroušenou sklerózu - neustále brnění horních a dolních končetin, v poslední době mám bolesti kloubů a svalů. Mám dotaz, může to být k mé nemoci, vyšetření na artrózu a revma bylo negativní. Děkuji Piechulová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, já mám podobné bolesti kloubů a svalů, šlach už dva měsíce. Naprosto mne to vyřadilo z jakýchkoli fyzických činností. Bolesti nastali v den zavedení léku Gilenya.
Mé bolesti prý nesouvisí s nasazením léku. Všechny krevní testi v relativním pořádku. Nezaznamenána žádná infekce z krve. Mám pocit, že nikdo z lékařů neví co s tím a tak si mne přehazují jak horkou bramboru. Bez úspěchu odstraněni mých bolestí nebo jejich zmírnění. Prý mám jen vydržet. Ale jak dlouho se dá žít s tak krutými bolestmi a přitom vést běžný život ( domácnost, děti, osobní život, práce atd).
Je to zoufalý a hnusný.
H.H.

Zdroj: diskuze Typy příznaků roztroušené sklerózy

Jak poznat zánět kyčelního kloubu

K nejčastějším onemocněním kyčlí patří artróza a revmatoidní artritida. Artróza je degenerativní onemocnění, které napadá chrupavky, ničí je, což následně ztěžuje pacientům pohyb. Pro artrózu stejně jako pro revmatoidní artritidu je typická bolest, ztuhlost kloubů, popřípadě otoky. Další možností onemocnění kloubů je infekční zánět, který způsobují bakterie a viry.

Zánětlivá onemocnění kyčelního kloubu:

  • neinfekční: artróza a revmatoidní artritida
  • infekční: bakteriální záněty, virové infekce

Artróza: obvykle souvisí s věkem, ale není to vždy pravda, pokud i mladý člověk nepřiměřeně namáhá klouby, může se u něho rozvinout artróza i v brzkém věku. K dalším rizikovým faktorům u artrózy patří zvýšená nadváha (obezita).

Revmatoidní artritida: může se rozvinout v každém věku, stejně tak jako infekční záněty kyčelního kloubu. Artritida je autoimunitní onemocnění, kdy bílé krvinky napadají i zdravou tkáň, dochází tak k jejímu poškozování, což způsobuje problémy při pohybu a bolest.

Infekční zánět kyčelního kloubu: mohou jej způsobit bakterie, jako jsou například streptokoky. Někdy je kloubní tkáň napadena také viry (například herpes virus, virus hepatitidy B, arbovirus). Takové onemocnění se zpravidla objevuje po otevřeném zranění. Zánět se však do kloubu může dostat i po operativním zákroku.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi DISKUZE COLAFIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melinda .

Colafit je opravdu skvělý doplněk stravy. Také ho již dlouhou dobu využívám. Je to skvělý pomocník na bolest kloubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den.Mam artrózu kloubů prstů ruky,mohu brát současně během dne Condrosulft 400 a Colafit? Dále užívám Vít.D,Ca,C,Mg,B6,omega 3,betaglukany hlivu s rakytnikem,Zn a bylinky na menopauzu od Virde.
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Diskuze colafit

Stupně artrózy

Dle stupně poškození se onemocnění dělí na primární a sekundární artrózu.

Primární koxartróza kyčle vzniká na nespecifickém podkladě a její příčina není dosud objasněna, zvažují se například dědičné vlivy.

Sekundární artróza kyčle vzniká v důsledku různých nemocí, včetně těch vrozených nebo počínajících v dětství, které vedou k deformitám kyčelního kloubu (například vrozené kyčelní dysplazie, Perthesova choroba, coxa vara a podobně). Rozvoj koxartrózy je typický po úrazech v oblasti kyčelních kloubů a po jejich zánětlivých infekcích. Nemoc také častěji postihuje diabetiky a obézní jedince, protože tělesná váha je silným rizikovým faktorem. Dále hraje roli i časté mechanické přetěžování kyčelních kloubů, kupříkladu při výkonu určitého zaměstnání nebo při některých sportech. Pokud tento faktor nelze nijak ovlivnit (to znamená, že není možná změna zaměstnání, nejsme ochotni vzdát se sportování), musíme alespoň tyto jednostranné pohyby od začátku kompenzovat vhodným cvičením.

Zdroj: Artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi MAS NA ARTROZU Z AMERIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kučera.

dnes ráno byla v nabídce ve zprávách

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mas na artrozu z ameriky

Bylinky na artrózu

Jak léčit artrózu pomocí nechemických látek? Zde je několik tipů:

  • Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na draslík, jako jsou meruňky, slívy, broskve i sušené, bílé fazole, hrách, vlašské ořechy, telecí maso, melasa z cukrové třtiny.
  • V jídelníčku značně omezte nebo z něho úplně vylučte brambory a veškeré lilkovité rostliny (například rajská jablíčka), které nepříznivě působí na ledviny a jsou nevhodné při artróze.
  • Organismu dodávejte želatinu v různých podobách. Uvařte si například sulc z telecích kostí a kůže. Působí stejně jako želatinové přípravky.
  • Nezapomeňte rovněž zvýšit přísun vitamínu C, který zlepšuje funkční vlastnosti kolagenu. Získávejte ho například konzumací listové zeleniny, černého rybízu, rakytníku a přes zimu jezte kysané zelí a pijte šípkový čaj.
  • Důležité je snížení nadváhy a také pohyb – samozřejmě cvičení určené pro postiženou část těla.
  • Dále jsou velmi příznivé aromaterapeutické masáže pomocí rostlinných olejů, při nichž se masírují postižené tělesné části. Denně si masírujte klouby jemným kartáčem a dopřávejte si teplé koupele.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi ALAVIS PRO LIDI DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kanta Josef.

dobrý den měl bych zájem vyzkoušet alavis .mam začínajicí artrozu v rameni . mam 115 kilo . ale spíše me zajima jestli neni problem v tom že jsem měl před rokem lehkou mrtvici . tlak ,krev všechno v pořadku ,jen mi prostě praskla žilka. děkuji Kanta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

mám artrozu 2 stupenˇv koleně , hrozí mě endoprotéza. Pomůže alavis?
Děkuji

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi dávkování

Koxartróza stupně

Podle příčin vzniku můžeme koxartrózu rozdělit na primární, kdy není známá příčina vzniku a uvažuje se o genetických (vrozených) příčinách, a na sekundární, kdy se artrózy kyčelního kloubu rozvíjejí v důsledku jiného onemocnění. Z nemocí dětského věku (preartrotické stavy) mají na rozvoj koxartrózy vliv vývojová dysplazie kyčelního kloubu, morbus Perthes či coxa vara adolescentium, kdy může dojít ke vzniku deformity hlavice, což vede k rozvoji degenerativních změn. V dospělém věku může mít na rozvoj artrózy vliv prodělaný infekční zánět kyčelního kloubu nebo stav po zlomenině v oblasti hlavice kosti stehenní či acetabula (jamky kyčelního kloubu). Na rozvoj koxartrózy má vliv přetěžování v důsledku nadváhy.

Rozdělení koxartrózy stojí na základě radiologického vyšetření, podle něhož rozdělujeme artrózu do 4 stupňů, přičemž 1. stupeň je nejmírnější a 4. nejrozvinutější.

  • Stupeň 1.: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).
  • Stupeň 2.: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.
  • Stupeň 3: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.
  • Stupeň 4.: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: Koxartróza

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA PALCE U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Rozhodně studené a mazat 3-4krát denně protizanetlivou mastí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Dobrý den,také mám artrozu 3stupne na palci na levé noze,pan doktor mi říkal,že to mám od dny,a že mě čeká oprace,v dubnu jsem dostal dotoho kloubu antibaktetialni zánět,prostě hodně sem ten kloub namohl,zak mě dal opich a ještě nejakou látku tam pichnu,upřímně řečeno bolelo to strašně,ale druhý den v uvozovkách bylo po bolesti,půl roku sem měl da se říct úplný pokoj,v září to samí,muj lékař mi dal inijekci proti bolesti a diklofenak a mast dolgit,ale jesli můžu poradit,daval sem si nato nastrouhaný brambor nato igelit a z lehka ovázal gazou pres noc to opravdu bolest srazí

Zdroj: diskuze Artróza palce u nohy

Co způsobuje artrózu?

Existuje několik faktorů, které zvyšují možnost rozvoje osteoartrózy:

Dědičnost

Někteří lidé mají dědičnou vadu v jednom z genů, který je zodpovědný za výrobu chrupavky, což následně způsobuje vadu chrupavky a vede k rychlejšímu zhoršení stavu kloubů. Rovněž lidé narození s abnormalitami jsou k rozvoji osteoartrózy náchylnější. Jedinci narození s abnormalitami páteře, jako je skolióza nebo zakřivení páteře, mají větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine osteoartróza páteře.

Obezita

Obezita zvyšuje riziko osteoartrózy kolene, kyčle a páteře. Udržení ideální hmotnosti nebo ztráta nadváhy může pomoci k zabránění vzniku onemocnění těchto oblastí nebo ke snížení rychlosti jeho progrese.

Zranění

Také zranění může být příčinou rozvoje osteoartrózy. Sportovci po úrazech kolene jsou ohroženi výskytem osteoartrózy kolene. Jedinci, kteří měli vážné zranění zad, jsou náchylnější k rozvoji osteoartrózy páteře. I zlomeniny kostí v blízkosti kloubů mohou přispět k rozvoji osteoartrózy dotyčných kloubů.

Nadměrná námaha

Nadměrná námaha stále stejných kloubů zvyšuje riziko vzniku osteoartrózy. Například lidé, kteří musejí ve svých profesích opakovaně ohýbat kolena, se vystavují zvýšenému riziku rozvoje osteoartrózy kolene.

Jiné nemoci

Lidé s revmatoidní artritidou, což je druhý nejčastější typ artritidy, jsou náchylnější k rozvoji osteoartrózy. Vzácné jsou případy, kdy nadbytek železa či růstového hormonu zvyšuje riziko vzniku osteoartrózy.

Zdroj: Artróza

Diskuze

V diskuzi OMEGA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Burghardtová.

Dobrý den, má někdo zkušennost, jestli tento výrobek pomáhá na artrozu v kyčlích? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Omega

Jak použít Aulin pro psa

Aulin je možné použít u psa, ale pouze na doporučení a předpis veterinárního lékaře. Ve veterinární praxi jej lze využít ve formě gelu nebo tablet.

Aulin gel – léčivou látkou přípravku Aulin gel je nimesulid, který patří do skupiny látek s protizánětlivými a bolest tišícími účinky. Aulin gel je určen k místní léčbě bolestivých projevů při poúrazových stavech, jako je podvrtnutí nebo zánět šlach.

Aulin tablety – jde o léčivý přípravek s účinky proti bolesti, zánětu a teplotě, patří do skupiny látek nazývaných nesteroidní antirevmatika. Používá se při akutní bolesti (například zubů, hlavy, zad, svalů, kloubů) či u bolestivých příznaků osteoartrózy (onemocnění kloubů). Přípravek není volně prodejný, je vázán na lékařský předpis.

Zdroj: Bolest u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Užívám Xalerto.Mohu používat Olfen gel na artrozu kolene _
Děkuji zaodpověď.Mencáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Olfen gel můžete použít, i když užíváte Xarelto. Gel se aplikuje na kůži a neovlivňuje účinky léku Xarelto.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ředění krve

Nejlepší léky na bolest kloubů

Nelze určit nejlepší léky na bolest kloubů. Léčba je vždy individuální a záleží na druhu onemocnění. Pokud dlouhodobě trpíte bolestmi kloubů, měli byste tento stav konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroj: Bolest kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dopbrý den. Mohu při léčbě Warfarinem užívat Biofenac při bolestech kloubů.?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Biofenac obsahuje účinnou látku Aceclofenacum, u kterého jsou bohužel hlášeny případy krvácení při léčbě Warfarinem. Biofenac proto nelze doporučit společně s Warfarinem. Na bolest kloubů bude ve vašem případě vhodnější volně prodejný Amoxen Gel a Nalgesin S a nebo pak silnější léky na předpis Celebrex nebo Aclexa. Zkuste se zastavit na ortopedii, aby vám pomohli zjistit příčinu bolestí vašich kloubů a podle výsledků vyšetření se zároveň dohodněte na nejlepším léku proti této bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Bolest kloubů při menstruaci

Bolest kloubu při menstruace může být spojena s premenstruačním syndromem. Antikoncepce velmi účinně redukuje tyto stavy. Lze užívat Ibalgin cca 1–2dny před menstruací včetně 1. dne menstruace po 6 hodinách, mělo by to pomoci.

Zdroj: Bolest kloubů

Léčba

Zatím nebyl vynalezen lék, který by artrózu úplně zastavil. V úvahu připadá pouze léčba, která má zpomalit zhoršování obtíží. Základem úspěchu je změna životního stylu, především redukce obezity (každý zhubnutý kilogram znamená pro kyčel při chůzi snížení tlaku až o 3 kg) a změna stereotypních pohybů zatěžujících kloub. Ze sportů se doporučuje třeba plavání nebo i cyklistika. Léčba má komplexní charakter – v počátcích nemoci má zásadní význam cvičení pod vedením fyzioterapeuta v kombinaci s různými typy fyzikální léčby (magnetoterapie, ultrazvuk, vodoléčba a podobně). Cílem cvičení je zachování kloubní pohyblivosti nejdéle, jak je to možné. Při bolestech se podávají analgetika (na její tišení) a nesteroidní analgetika. Vhodné je užívání léků, které vyživují a obnovují kloubní chrupavku a prodlužují její životnost (chondroprotektiva). Pokud je již artróza kyčle v pokročilém stadiu, může lékař doporučit definitivní operační řešení problému a pacient podstoupí takzvanou totální endoprotézu kyčelního kloubu. Ta zpravidla vyřeší všechny problémy navždy.

Zdroj: Artróza kyčle

Lázně po operaci páteře

Léčebný program po operaci páteře má za následek zmírnit bolesti intenzivní rehabilitací za použití měkkých a mobilizačních technik a s podporou přírodních léčivých zdrojů. Léčebné lázně Bohdaneč slouží k léčbě pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních i pooperačních stavů a poúrazovou rehabilitaci. Velmi dobrého jména dosáhly v oblasti rehabilitace po operaci páteře.

Zdroj: Lázně po operaci

Osteofyt na ruce

Jako osteofyty se označují výrůstky. Jedná se o degenerativní změny vznikající mechanickou zátěží v průběhu života, přičemž dochází k degeneraci chrupavčitých částí kloubů. Osteofyt je kostní výrůstek vycházející z okostice (periostu). Většinou je reaktivního charakteru, například u kloubů postižených artrózou.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Operace

Pokud nepomohou léky, přichází na řadu chirurgická léčba, a to:

  • artroskopie – ošetření odlučující se chrupavky, odstranění volných tělísek, ošetření zánětem změněné kloubní výstelky a podobně;
  • osteotomie – operační úprava osy zatížení kloubu, náhrada kloubu – částečná anebo úplná endoprotéza.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Léčba

Základní léčba se zaměřuje se na snížení obtíží pacienta a na zlepšení jeho pohyblivosti. Léčba se dělí na léčbu farmakologickou, tedy medikační, kdy lékař předepisuje léky proti bolesti, ať už ve formě tablet nebo mastí/gelů, a na léčbu nefarmakologickou. Ta sestává z doporučení do rehabilitačního zařízení, případně předepsání ortézy. Doporučuje se léčba magnetoterapií, elektroterapií nebo ultrazvukem. Dále se doporučuje užívat takzvaná chondroprotektiva – léky, které podporují obnovení chrupavek.

Konzervativní léčba: Je většinou symptomatická, ale může být i kauzální, kdy je pacient donucen změnit svou životosprávu, doporučuje se mu snížení váhy a lékař se snaží zmírnit příčinu onemocnění. Počáteční fáze artrózy se léčí farmaceuticky protizánětlivými léky, které artrózu snižují, nebo léky dlouho působícími (SYSADOA).

Fyzioterapie a cvičení: Doporučuje se cvičení kloubů bez zátěže, protahovací cviky ke zvětšení rozsahu pohybů a uvolnění a protažení zkrácených svalů.

Fyzikální léčba: Probíhá na rehabilitačním oddělení (magnetoterapie, elektroterapie, ultrazvuk, laser, a podobně).

Ortopedické pomůcky: Jsou předepsány bandáže či ortézy.

Medikamentózní léčba: Lékař může předepsat analgetika (léky tlumící bolesti), antirevmatika/antiflogistika (léky tlumící zánětlivé projevy), chondroprotektiva (látky zlepšující stav chrupavek, zabraňující opotřebení), enzymoterapii.

V případech, kdy konzervativní terapie nestačí a kloub je ve vyšším stadiu poškození, používá se operační metoda léčby.

Chirurgický zákrok – artroskopie: Je ošetření odlučující se chrupavky, odstranění volných tělísek, ošetření zánětem změněné kloubní výstelky a podobně.

Osteotomie: Je operační úprava osy zatížení kloubu, náhrada kloubu – částečná anebo úplná endoprotéza.

Rázová vlna: V poslední době se stále více osvědčuje léčba rázovou vlnou, která má podle studií skutečně rychlý efekt.

Zdroj: Artróza prstů na ruce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP