Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK LÉČIT CHRAPOT U DĚTÍ

OBSAH

Chrapot u dětí

Chrapot u dětí je běžným fenoménem. Děti si svým křikem namáhají hlasivky, které mohou následně zduřit a na základě otoku se objeví chrapot, který nemá nic společného s infekcí. Někdy chrapot u dětí může signalizovat počáteční alergickou reakci či astma. Podrobnější příčiny jsou popsány níže.

Zdroj: Chrapot

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Chrapot a kašel

Rizikovými faktory, které mohou vést ke vzniku chrapotu, jsou především záněty hrtanu, kouření a pobývání v zakouřených prostorách a časté namáhání hlasu, to vše vede k chrapotu a možnému kašli. V případě lehkých onemocnění mizí chrapot maximálně po několika týdnech. Pokud však dojde k závažnějšímu poškození, může přetrvávat dlouhodobě i trvale.

Zdroj: Chrapot

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Dlouhodobý chrapot

Zvýšená reaktivita hlasivek může být i v důsledku alergie a hlavně kouření. Pokud by byla alergologie negativní, pak připadá ještě v úvahu refluxní choroba žaludku a jícnu (poškození hlasivek vracejícími se kyselými žaludečními šťávami). Každopádně tento stav vyžaduje podrobné odborné vyšetření.

Zdroj: Chrapot

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, našla jsem, že děti mohou pít čaj z rýmovníku. Tak snad jsem vám pomohla. ;)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hudec.

a mohl bych se zeptat od kolika let ho děti mohou pít

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Co znamená chrapot po ránu

Příčin chrapotu po ránu může být opravdu více a jen odborník vám může udělat jasno. Může jít o banální příčinu, jako je suchý vzduch, klimatizace, dýchání ústy, chrápání, až po závažnější onemocnění.

Zdroj: Chrapot

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI LÉČBĚ MONONUKLEOZY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kameník.

Prosím, zda může někdo ze zkušených uživatelů doporučit knihu o dietě při léčbě mononukleozy u dětí. Budu velmi vděčen za pomoc.Zdravím a děkuji. Fr. Kameník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta při léčbě mononukleozy u dětí

Chrapot a bolest na hrudi

V tomto případě se může jednat o gastroezofageální reflux, tedy návrat kyselého žaludečního obsahu do jícnu, případně až do dutiny ústní. Je nutné vyšetření na gastroenterologii a provést gastroskopii. V lékárně jsou dostupné volně prodejné léky na snížení kyselosti žaludku (například Renie). Vyhněte se kyselým, dráždivým jídlům, jezte po malých porcích, ne před spaním, nepijte kávu, cokoli s kofeinem, nejezte čokoládu. Pokud se vyřeší reflux, či případný zánět jícnu, zmizí i chrapot, zahlenění a pálení na hrudi. Léčba ale musí probíhat ve spolupráci s gastroenterology.

Zdroj: Chrapot

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra K.

Dobrý den,
je rýmovník, resp. sirup a čaj z rýmovníku vhodný pro děti? Pokud ano, od jakého věku a v jakém dávkování?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Babka kořenářka.

Není zakázán, ale nedoporučuje se u dětí mladších 3let. Miminku do 1roku absolutně ne. Může zpusobit problemy se srdcem, hlavně arytmii popř.dýcháním.

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Jak poznat spálovou angínu u dítěte

Spálová angína je ve většině případů vyvolána streptokokem Streptococcus pyogenes, ten tvoří Dickův erytrogenní toxin, jež vyvolává většinu příznaků. Onemocnění může být způsobeno i viry nebo plísněmi. Nákaza se nejčastěji objevuje u dětí ve věku od 4 do 12 let. U dospělých lidí se objevuje méně často. Očkování proti tomuto onemocnění neexistuje.

Mezi příznaky nemoci patří horečka, bolesti v krku a při polykání, bolest hlavy, zvětšené a bolestivé uzliny, zvětšené krční mandle, čepy na mandlích, chrapot.

Zde můžete vidět, jak vypadá spálová angína.

Zdroj: Jak zvládnout spálovou angínu u dětí

Bylinky na chrapot

Smíchejte 5 g listů šalvěje lékařské, 10 g listu mály peprné a 10 g květu měsíčku lékařského. Směs přelijte 1 l vroucí vody a nechte vyluhovat do zchladnutí asi na 40 °C, potom sceďte, přidejte 2 čajové lžičky medu, dejte do termosky, kloktejte a popíjejte během dne. Používejte asi 4 dny.

Nebo vařte asi 10 minut 10 g řepíku lékařského v 0,5 l vody. Odvarem kloktejte při namožených hlasivkách a chrapotu.

Přelijte 2 lžičky slézu okrouhlolistého 200 ml vroucí vody, 10 minut luhujte a poté sceďte. Čajem kloktejte několikrát denně.

Zdroj: Chrapot

Diskuze

V diskuzi SIDELKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan sidelka.

Lidy aby nemêli to dávat dětem mast na svrab děti mají jiné %učiňte látky lékař vám ji dá zadarmo pro dospělého a děti ublížite dětem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sidelka

Ztráta hlasu při chrapotu

Nejčastější příčinou chrapotu nebo dočasné ztráty hlasu je nachlazení, těžké chrápání v noci, fyzická námaha hlasivek (dlouhodobé mluvení, řvaní), neustálé působení suchého vzduchu, obrna hlasivek.

Zdroj: Chrapot

Poradna

V naší poradně s názvem ŠEDIVÉ VLASY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomír.

Dobrý den,zjistili jsme u syna,má 9let,šedé plochy vlasů,průměr asi 2 x 5cm,od sebe vzdálené cca.10cm,má to už delší dobu.Teď se nás začal na to ptát, proč to má,nevíme mu co na to odpovědět.Kamarádi se ho na to ptají.Začína častěji nosit kšiltovku.Může nám někdo poradit,jak to léčit?Co je to za nemoc?Děkuji všem za radu Lukášoví rodiče.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Parciální albinismus se léčit ničím nedá. Buď zmizí spontánně nebo zůstává po celý život. Světlé fleky ve vlasech je potřeba vnímat pozitivně a vysvětlit si je například jako znamení vlastnosti, ve které vaše dítě exceluje a podobně. Když to budete v rodině prezentovat takto pozitivně, tak to přijme i vaše dítko a lépe bude moci reagovat na ataky ze svého okolí - sebejistě a s jasným vysvětlením, proč to má. Zkuste se na internetu inspirovat nějakými moderními účesy pro děti a některý mu nechte udělat. Tím vaše dítě zaujme a světlá místa zůstanou druhořadá. Dbejte o jeho zdravý duševní rozvoj a mírně posilujete jeho sebevědomí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Šedivé vlasy u dětí

Kopřivka

Je tak běžná, že už ji skoro nikdo nebere vážně. Dítě má pupínky, ty časem zmizí... Kopřivková vyrážka je rudá, vyvýšená, s bledým středem. Většinou hodně svědí, rozeseta může být po tělíčku, nebo jen na určitých místech. Po vyrážce je kůže „chvíli“ namodralá. Objevit se může po požití některých potravin, po lécích (penicilin), po poštípání hmyzem i jako reakce na chlad. Trvat může pár hodin, ale i několik týdnů. Výjimkou není lehce zvýšená teplota. Svědivou vyrážku ochlazujte studeným obkladem, dítěti dejte antialergický lék, Fenistil gel zevně. Lékaře kontaktujte (nebo volejte záchranku), objeví-li se porucha dýchání, chrapot, bolesti hlavy, u kojenců zvracení, slinění nebo dítě odmítá jídlo.

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem JE VHODNÁ OMEGA MARINE FORTE PLUS PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Rybí tuk je pro děti velice prospěšný. Ptáte li se od kolika let lze dětem podávat, tak je to od doby, kdy jsou živena normální dospěláckou stravou.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Junior.

Vyrábí se i omega3 ve formě bonbonů pro děti. www.omegamarinejunio…

Zdroj: diskuze Je vhodná omega marine forte plus pro děti

Zánět průdušek u dětí

Zánět průdušek u dětí je zánětlivé onemocnění sliznice průdušek. U dětí je nejčastější příčinou zánětu průdušek virus. Akutní zánět průdušek je obvykle mírné onemocnění. Avšak po akutním zánětu průdušek může následovat nachlazení nebo jiná virová infekce v horních cestách dýchacích. K tomu může dojít rovněž u dětí s chronickým zánětem vedlejších nosních dutin, alergií nebo zvětšenými krčními či nosními mandlemi.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Diskuze

V diskuzi REFRESH KAPKY MŮŽOU UŽÍVAT I DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Křepelova.

Chtěla bych se zeptat jestli mohou užívat kapky do očí Refresh děti .Synovi je 8 let.Děkuji Křepelova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Refresh kapky můžou užívat i děti

Chrapot a zahlenění

Chrapot vzniká porušením funkce hlasivek, což jsou vlastně dva vazy napnuté skrz hrtan, jímž prochází vzduch. Tento vzduch při výdechu (i vdechu) rozvibruje hlasivkové vazy a tím vzniká zvuk. Pokud nedojde ke vzniku zvuku, a tedy hlasu charakteristického pro daného člověka, ale vzniká pouze chrapot, je to známka toho, že s hlasivkami není něco v pořádku.

Mezi nejčastější příčiny chrapotu patří:

  • Zánět hrtanu – laryngitida – jde o vcelku běžné infekční onemocnění, které postihuje hrtan, tedy právě oblast, kde se nacházejí hlasivkové vazy. Nejčastější příčinou je nákaza viry, které v těle vyvolávají zánětlivou odpověď, jež se projeví jak místně (otok sliznice i hlasivkových vazů, bolest v krku, chrapot, při závažnějším průběhu i zúžení dýchacích cest s obtížným dýcháním), tak i celkově v podobě takzvaných chřipkových příznaků, jako je horečka, únava, bolesti kloubů a svalů. Chrapot většinou odezní do týdne až dvou.
  • Přetížení hlasivek – k časté příčině řadíme i pracovní vytížení hlasivek. Projevuje se u lidí, kteří se živí mluvením (učitelé, hlasatelé v TV, rádiu) či zpíváním. K přetížení hlasivek a ke vzniku chrapotu může dojít i jednorázovým přetížením, například fanděním na zápase, zpíváním na koncertě a podobně, a to zejména u jedinců, kteří na namáhání hlasivek nejsou zvyklí.
  • Rakovina hrtanu – jde o velmi závažné onemocnění. Rakovina hrtanu může vznikat v jeho různých částech, častěji však v oblastech, kde nezpůsobuje chrapot ani se jinak typicky neprojevuje, což je příčinou toho, že pacienti bohužel přicházejí pozdě. Pokud se však projeví chrapotem, který nepřestává ani po několika týdnech, pacient má šanci přijít k lékaři dostatečně včas, protože si chrapotu všimne. Proto by dlouhotrvající chrapot neměl být nikdy podceňován.
  • Iatrogenní chrapot – jde o chrapot způsobený lékaři. Například chrapot, který vznikl po operaci štítné žlázy – ve velmi těsném okolí štítné žlázy probíhá nerv inervující hlasivky a odpovídající za jejich funkci (nervus laryngeus reccurens). Pokud je při operaci poškozen, dochází ke vzniku chrapotu. Bohužel je tento nerv velmi citlivý, a proto může k této komplikaci dojít i při sebepečlivějším výkonu.

Zdroj: Chrapot

Léčba chrapotu

Chrapot vyžaduje především hlasový klid, teplo a dostatečný přísun tekutin. Chraptící člověk by měl mluvit krátce a málo. Důležitá je zpravidla místní léčba spočívající v inhalacích různých solí, zvlhčování vzduchu v místnosti, případně podávání léků, které snižují překrvení hlasivek. Pokud si v lékárně zakoupíte různé cucavé tabletky a bonbony, pak vězte, že taková léčba se k hlasivkám nedostane. Museli byste si koupit lék ve formě spreje. Nejlepší je však inhalační léčba, při níž je emulze silnější a skutečně se k hlasivkám dostane.

Vhodné jsou též léky na rozpouštění hlenu. Chrapot po nachlazení a zánětu hrtanu může přetrvávat několik týdnů. Polypy a uzlíky na hlasivkách vznikají často jako důsledek chronického přetěžování hlasu a hlasivek u hlasových profesionálů, brání dokonalému uzávěru hlasivek při tvorbě hlasu a tím vyvolávají chrapot. Léčba obvykle spočívá v chirurgickém odstranění uzlíku anebo polypu. Jinou příčinou chrapotu bývá reflux žaludeční šťávy, která slouží k trávení potravy v žaludku. Za normálních okolností jí uzávěr mezi žaludkem a jícnem brání ve zpětném vstupu do jícnu. Pokud je tento uzávěr z nějakého důvodu ochablý, žaludeční šťáva se může dostávat zpět a působit pálení žáhy, chrapot, škrábání a pocit cizího tělesa v krku. V tomto případě je léčba zaměřena na potlačení reflexu. Jedná se o soubor medikamentózních a dietetických opatření, se kterými vám poradí ošetřující lékař.

Obecně se doporučuje, abyste jedli často a jídlo si rozdělili do menších porcí. Pozdní večeři byste měli úplně vyloučit. Stejně tak zapomeňte na pití alkoholu, kávy a kouření.

Nejzávažnější příčinou chrapotu je rakovina hlasivek. Chrapot pak vzniká v důsledku nedomykavosti hlasivek způsobené rostoucím nádorem na hlasivce. Jestliže chraptíte 2 až 3 týdny, měl by vás vidět odborník pro nemoci ušní, nosní a krční, který posoudí stav hlasivek a doporučí další léčení.

Doporučení:

  • Vyhýbejte se studeným až ledovým jídlům a nápojům.
  • Zvlhčujte vzduch v prostředí, ve kterém žijete.
  • Vyhýbejte se průvanu a klimatizaci, to je úplný jed na hlasivky.
  • Pokud je venku studené počasí nebo mrzne a fouká vítr, chraňte se vhodnou šálou přes krk a ústa.
  • Kloktejte jodovou tinkturou, kterou zakoupíte v lékárně.

Zdroj: Chrapot

Hemoroidy u dětí – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět hemoroidy u dětí.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Příznaky hemoroidů u dětí

  • krvavá stolice
  • neschopnost produkovat pohyb ve střevech
  • pocit plnosti

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Šestá nemoc

Šestá (6) nemoc u dětí je běžné virové onemocnění. Vyskytuje se převážně v jarních měsících a může probíhat v drobných epidemiích. Postihuje většinou děti v batolecím věku kolem 1–2 let. Pokud už dítě jednou tuto nemoc prodělalo, vytváří si protilátky.

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Zvětšené uzliny na krku u dětí

Krční lymfadenopatie je u dětí častým nálezem. Asi u 55 % dětí ve všech věkových skupinách a u 80–90 % dětí mezi čtvrtým až osmým rokem života se mohou zvětšené lymfatické uzliny nahmatat i bez zjevné lokální infekce nebo systémového onemocnění. V kojeneckém věku je zvětšení vzácné. Zvětšené mízní uzliny v oblasti krku je především nutné odlišit od nelymfoidních struktur.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP