Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LIST ŠALVĚJE A WALFARIN

OBSAH

Vnitřní účinky šalvěje

Šalvěj je výborná léčivka i pro vnitřní užití. Nejlépe se zde šalvěj uplatní společně s yzopem. Takový čaj ze šalvěje a z yzopu zabírá proti pocení, především účinkuje na noční pocení. Dále mírní nervozitu a psychické pracovní přetížení. Šalvěj také dokáže zastavit laktaci, takže při kojení šalvěj nepoužívejte! Čaj ze šalvěje pomáhá při nepravidelné nebo při slabé menstruaci. Dále čaj ze šalvěje pomáhá oživit krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy. Čaj ze šalvěje se často používá jako komplementární terapie při léčbě rakoviny.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Diskuze

V diskuzi RUTIN, ASKORUTÍN, WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Palkovičová.

Užívam Walfarin. Veľmi často mi práskájú žilky v oku. Môžem užívať Askorutín, alebo Rutin spolu s Walfarinom. Ďakujem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rutin, Askorutín, Walfarin

Bobkový list alias vavřín

Jako bobkový list bývá označováno koření, jež tvoří listy vavřínu. V české kuchyni se používá spolu s novým kořením do smetanových omáček, voňavých polévek, kyselých jídel, při nakládání masa, okurek nebo hub, pečení masa a zvláště zvěřiny. Využívá se také k přípravě marinád a teriny.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Diskuze

V diskuzi WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana janú.

Dobrý den, beru walfarin 10mg,naměřili mi 1.2 ,nevím jestli je to dobře nebo ne-
Dekuji za info

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Walfarin

Při cukrovce

Bobkový list může ovlivňovat hladinu cukru v krvi. Trpíte-li cukrovkou, pečlivě sledujte hladinu cukru v krvi, pokud používáte bobkový list jako léčivý přípravek.

Zdroj: Bobkový list a jeho nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Sedlakova.

Lze vysadit ven Vavřín-Bobkový list Laurus koupený v květináči?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Vysadit jde, ale musí se na podzim vykopat a přenést do studené místnosti.

Zdroj: diskuze Bobkový list pěstování

Při chirurgickém zákroku

Bobkový list může zpomalit centrální nervový systém (CNS) v kombinaci s anestézií a jinými léky používanými během a po operaci. Přestaňte tedy užívat bobkový list jako lék nejméně 2 týdny před plánovaným chirurgickým zákrokem.

Zdroj: Bobkový list a jeho nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.

Ještě jsem se chtěla zeptat, zda můžu jíst syrovou cibuli?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Může se jíst u walfarin dušené kedlubny.

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání Warfarinu

Využití bobkového listu

Lidé používají bobkový list při cukrovce, rakovině, žaludečních problémech, bolestech a mnoha dalších onemocněních, ale neexistují žádné vědecké důkazy, které by tato použití potvrzovaly jako účinná. Bobkový list se nesmí polykat, protože může být nebezpečný pro zažívací trakt.

Zdroj: Je bobkový list jedovatý?

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Celá.

Prosím o sdělení co se používá na léčbu histaminu dříve mně bylo sděleno že se na to májí brát bylinky list černý rybíz, list černý bez, list ořešáku a bazalky posvátné. Prosím sdělení, jestli je možné tyto bylinky u Vás koupit. Děkuji Celá

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Bezpečnostní list

Zde se můžete podívat na bezpečnostní list kyseliny sírové.

Zdroj: Kyselina sírová

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eda.

Mohu při uživání walfarinu užit paracetamol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Paracetamol je doporučeným lékem proti bolesti pro příležitostné užívání při užívání Warfarinu.
Nicméně užívání více než malých občasných dávek paracetamolu nebo jejich užívání po delší dobu, může zvýšit váš mezinárodní normalizovaný poměr (INR) a způsobit zpomalení krevní srážlivosti. To znamená, že zde existuje riziko krvácení a je pravděpodobnější, pokud se paracetamol užívá v dávkách vyšších než 2 g (4 tablety) denně po dobu delší než několik dní.
Pokud paracetamol interaguje s warfarinem a ovlivňuje INR, tak nejvýraznější účinky se zaznamenávají mezi prvním a třetím týdnem po začátku užívání paracetamolu, ale účinky mohou být pozorovány dříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Je bobkový list jedovatý?

Vavřín není pro člověka jedovatý a může být bez obav používán bez omezení. Jedovatý rovněž není pro ptactvo ani pro hospodářská zvířata. Vavřín ale je jedovatý pro psy, kočky a pro koně.

Zdroj: Je bobkový list jedovatý?

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel K.L..

Opravdu se dá takto množit bobkový list? cs.wikipedia.org/wik…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Jirota.

Prosil bych o radu, jak rozmnožit bobkový list. Již 2 roky se pokouším uříznout tak asi 8cm stonek a zasadit do kelímku se zemí. Asi tak 5 kousků. A z toho se uchytí tak jeden a ostatní uschnou. děkuji předem za odpověď

Zdroj: diskuze Bobkový list

Jak vypadá bobkový list jako keř

Bobkový list neboli vavřín je rod dřevin z čeledi vavřínovitých. Zahrnuje pouze 2 druhy rostoucí ve Středomoří a na Kanárských a Azorských ostrovech. Vavříny jsou stálozelené dvoudomé keře či stromy, které mohou dorůstat do různé velikosti a výšky, nejvýše však dorůstají do výšky 20 metrů. Listy vavřínu jsou 6–12 centimetrů dlouhé a 2–4 cm široké, používají se jako okrasné rostliny a jejich listy jako koření.

Zde můžete vidět, jak vypadá bobkový list jako keř.

Zdroj: Bobkový list

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Leitnerová.

Prosím mám dotaz , byl mi nasazen walfarin 5 a delší dobu užívám tramal kapky. Je to vhodná kombinace ? V propouštěcí zprávě jsem si přečetla , že jsem byla poučena o dietě, ale nikdo mě nepoučil.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důvěřujte svému lékaři a užívejte vše, jak vám bylo předepsáno. O podmínkách diety se poraďte se svým lékařem, který vám předepisuje warfarin. Jen on zná nejlépe váš stav a míru potřebné warfarinace a může lépe určit, které potraviny můžete konzumovat, a které léky můžete k tomu užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin

Bobkový list a cukrovka

Čaj z listů využijí diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Také při cukrovce můžete bobkový list pravidelně přidávat do jídla. Bobkový list přispívá nejen k regulaci hladiny glukózy, ale současně pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, čímž zlepšuje fungování srdce a jater (orgán, odpovědný za štěpení glukózy). Užívání 1 až 2 gramů bobkových lístků denně po dobu alespoň jednoho měsíce vede ke snížení hladiny glukózy v krvi o 21–26 %.

Cena bobkového listu.

Zdroj: Bobkový list na detox

Diskuze

V diskuzi AKNÉ - TŘEZALKA TEČKOVANÁ- ČAJ -SUPER LÉK NA AKNÉ - LIST 1MALÁ LŽIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Verika.

trezaka tečkovaná----list---čaj---na akné je nejlepší

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akné - třezalka tečkovaná- čaj -super lék na akné - list 1malá lžička

Lze bobkový list zapálit

Tato rostlina má také psychoaktivní účinky – má pozitivní vliv na naši náladu. Jediné, co je třeba udělat, je zapálit jeden list v popelníku, odejít z místnosti a vrátit se za 10 minut. Místnost bude plná vůně, která vás i celou vaši rodinu uvolní.

Pálení bobkového listu patří ke staré pohanské tradici. Na bobkový list bylo zvykem napsat tajné přání a poté list spálit, aby se přání splnilo.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Hrachová.

Kde lze koupit sazenice nebo semena bobkového listu-vavřínu. Děkuji za informaci.
A. Hrachová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Rostlinky vavřínu vznešeného alias bobkový list se dají běžně koupit v zahradnictví. Některá zahradnictví ho posílají i poštou. Jejich nabídky na internetu můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdroj: diskuze Bobkový list

Jak sušit bobkový list

Až keř povyroste, tvarujeme jej a při tom sklízíme lístky, které sušíme. Při sušení se nesmí listy zapařit a zhnědnout - jinak zcela ztrácejí své typické aroma. Listy ostříháme bez řapíků a rozložíme je v temné a vzdušné místnosti až do seschnutí listů. Tyto uskladníme v plátěném sáčku v temnu a suchu.

Bobkový list = sušené listy vavřínu se specifickým aroma. Používá se k nakládání a úpravě zvěřiny i jiných mas, rajské či svíčkové omáčky. Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně. Rovněž se používá při nakládání zeleniny, hub nebo konzervaci masa a k marinovaným rybám.

Zdroj: Bobkový list v květináči

Bobkový list původ

Bobkový list pochází z Malé Asie, Íránu a Sýrie. Pěstuje se ve všech subtropických oblastech, kde často i zplaňuje. Vavřín je subtropický dvoudomý keř nebo menší strom, dorůstající výšky 2 až 8 m, který se dožívá věku více než 300 let. Na pěstování je vavřín velice nenáročný, pěstujeme jej v běžném substrátu na pokojové rostliny, přihnojujeme od konce února do konce září jednou za dva týdny běžnými hnojivy na pokojové rostliny.

Zdroj: Bobkový list

Sklizeň

Dvouleté listy jsou až 10 cm dlouhé a 3 cm široké, sklízejí se na podzim a suší v tenkých vrstvách ve stínu, aby si zachovaly typickou vůni a příjemnou nahořklou chuť. Kvalitní bobkový list nemá obsahovat řapíky a listy mají být světle zelené, nikoli našedlé, nebo dokonce tmavohnědé.

Zdroj: Bobkový list v květináči

Šalvěj jako léčivka

Pro léčebné účely se ze šalvěje používají listy a vrcholky rostlin, které se sbírají za suchého teplého slunného dne okolo poledne. Rostlina má nejsilnější účinky těsně před rozkvětem. Pokud nemáte ve své blízkosti žádnou šalvěj luční, ani šalvěj lékařskou, tak nezoufejte. Šalvěj jde velmi dobře a ve vysoké kvalitě koupit jako sušenou v obchodech s bylinkami. Šalvěj se také prodává jako velmi praktická a levná tinktura ze šalvěje. Tato tinktura ze šalvěje by neměla chybět v žádné domácí lékárničce.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Vedlejší účinky

Bobkový list a olej z bobkového listu jsou BEZPEČNÉ pro většinu lidí v normálním množství jako koření. Léčba bobkovm listem může být bezpečná pokud je podáván ústy v léčebných množstvích, krátkodobě. Pozor je potřeba dát v kuchyni, pokud vaříte s celým bobkovým listem, nezapomeňte ho před jídlem vyjmout. Spolknutí celého neporušeného listu ústy je NEBEZPEČNÉ. List nelze strávit, takže při průchodu trávicím systémem zůstává neporušený. To znamená, že může uvíznout v krku nebo prorazit výstelku střev.

Zdroj: Je bobkový list jedovatý?

Bezpečnostní list kyseliny mravenčí

Při manipulaci s kyselinou mravenčí všichni výrobci odpařovačů kladou důraz na bezpečnost a ochranu zdraví. Krytá pokožka, odolné gumové rukavice, ochrana očí by měly být samozřejmostí stejně jako připravená první pomoc. Vzhledem k tomu, že se jedná o kyselinu, má dle normy stanoven svůj bezpečností list. Ten je možné si prohlédnout zde.


Zdroj: Kyselina mravenčí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP