Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MÁTA VYSAZENÍ

OBSAH

Hormonální nerovnováha po vysazení antikoncepce

V dnešní době spousta žen spoléhá na hormonální antikoncepci a vysadit ji se obvykle rozhodne až v okamžiku, kdy se chystá k početí dítěte. Vysazení hormonální antikoncepce obvykle provází různé problém, než se vrátí plodné dny. Je potřeba si uvědomit, že reakce těla na vysazení hormonální antikoncepce je velmi individuální. Než se hladina hormonů v těle ženy ustálí a ona je schopna počít dítě, je třeba se vyrovnat i s nepravidelností menstruačního cyklu. Zároveň to můžou provázet pocity únavy, špatná pleť a další příznaky hormonální nerovnováhy.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horak.

na jak dlouho mam vysadit lek pred trhanim zubu dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samovolné vysazení léku na srážlivost krve může být pěkně nebezpečné. Tento proces přerušení léčby by měl být vždy konzultován s lékařem předepisujícím Eliquis. Zavolejte svému lékaři a dohodněte s ním průběh vysazení. Nepodceňujte to, jde o váš život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék eliquis

Vysazení

Terapie rilmenidinem by nikdy neměla být náhle přerušena; dávka by se měla snižovat postupně.

Zdroj: Rilmenidin zkušenosti

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Užívání Warfarinu - vliv zeleného čaje, bylinného čaje (např. heřmánek,máta) ovocného čaje
- snažím o pitný režim, kolik šálků(hrnků)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pro udržení pitného režimu, respektive příjmu nezbytného objemu telutin, je nejlepší používat čistou nebublinkovou vodu. Může být vychlazená s trochou citronové šťávy nebo i vlažná. Minerálky a čaje mají při dlouhodobém používání negativní účinky a není dobré je užívat trvale. Pití čaje jen pro chuť a zřídka Warfarinu nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Máta v zimě

Máta je trvalka, jejíž nadzemní část v zimě odumírá a na jaře opět vyraší.

Zdroj: Máta peprná

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPUSOBUJE VYSAZENI CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den.Uzivala jsem cipralex 1 rok a vubec mi nepomahal s depresi a to i mnoho dalsich antidepresiv.I pres to mi psychiatr dale cipralex predepisoval.Ted jsem se rozhodla neuzivat zadne antidepresiva.Za jakou dobu mi muze byt lepe?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Po náhlém vysazení antidepresiv vám zřejmě nebude lépe. Naopak se váš stav může zhoršit natolik, že budete chtít skončit se životem. Co nejdříve se obraťte na svého psychiatra a dohodněte se s ním na postupném ukončení léčby antidepresivy. Sama ale léčbu neukončujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Máta v květináči

Máta vyniká svou rozmanitostí jak do barvy, tak množstvím odrůd a druhů a má příjemnou výraznou vůni. Kvete červenofialově od července do září a její výška se pohybuje kolem 30–60 cm a šířka je kolem 0,5 m. Má ráda polostinné až slunné stanoviště a její trs je vzpřímený a bujně rostoucí. Musí se pravidelně zalévat, ale nesmí být přemokřena. Průběžně se sklízí mladé listy na čaj, na podzim je nutné sestříhat ji celou. Lze ji pěstovat v květináčích. Nejvhodnější je propustný, hlinitopísčitý substrát. Pravidelně ji zalévejte odstátou vodou do misky a přihnojujte ji. Je nenáročná, až se rozroste, téměř o ni nemusíte pečovat. Čerstvé listy máty lze sklízet celé léto. Nať se doporučuje stříhat těsně před květem a v odpoledních hodinách, to obsahuje nejvíce silic. Množí se buď částmi rostlin, rozdělením kořenů či ze semen. Nejpříhodnější doba pro vysazení je na jaře (březen, duben) či na podzim (září). Na zimu ji umístěte na světlé místo, kde bude minimálně 10 °C, a omezte zálivku.

Zdroj: Máta peprná

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teodora.

jak dlouho je třeba vysadit pradaxu před plánovaným trhání zubu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Postup vysazení Pradaxy musí s vámi naplánovat váš zubní lékař. Pradaxa pro vás představuje lék na život a jeho vysazení vás může ohrozit. Proto je třeba, aby na to dohlížel lékař a měl za to odpovědnost. Doba, kdy se Pradaxa neužívá před plánovaným výkonem, se pohybuje od 24 hodin až po týden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa

Máta účinky

Máta peprná zmírňuje příznaky divertikulitidy a syndromu dráždivého tračníku, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, osvěžuje dech, tiší svalové bolesti, zmírňuje kašel a slizniční městnání způsobené nachlazením nebo alergií.

Silně aromatická máta peprná může přehlušit jinou jemnější vůni či chuť, ale dobře chutná v moučnících, třeba v čokoládové pěně. Skvěle se hodí k jehněčímu, telecímu nebo drůbežímu masu a mátový čaj výborně funguje jako digestiv.

Zdroj: Máta peprná

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINNÝ ČAJ NA VYSOKÝ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Vaňhová.

Je možno užívat s Warfarinem?
složení: meduňka,kmín, máta, kozlík,jmelí a komonice.
Děkuji za odpověď.
(vyrobeno pro Sevak star s.r.o. Praha)
Léčím se na srdeční arytmii a selhávání srdce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Komonice, jmelí a kozlík mají přímý vliv na srážlivost krve. Kozlík a komonice ji snižují a posilují tedy účinky Warfarinu. Naopak jmelí ji podporuje a činí krev více srážlivou. Jmelí jde svými účinky proti Warfarinu. Pokud budou tyto činitelé v čaji správně namíchány, nemusel by být čaj nebezpečný i s Warfarinem. Vidím to tak, že tento čaj může zesilovat účinky Warfarinu, a proto raději informujte svého lékaře, že ho začnete užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinný čaj na vysoký tlak

Tipy na vysazení Prednisonu

Při snaze o vysazení Prednisonu mějte na paměti následující tipy:

  • Promluvte si s lékařem o příznacích, abyste posoudili rizika z vysazení.
  • Dopřejte si zdravý spánek.
  • Jezte zdravá jídla.
  • Normálně cvičte.
  • Pochopte, že abstinenční příznaky pominou.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Diskuze

V diskuzi DESINFEKCE KOŘENŮ OKUREK VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

po vysázení hadovek ve skleníku začnou černat kořeny a okurky vadnou .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kašpar petr.

každoroční kroucení okurek a jakou dezinfekci kořenu okurky

Zdroj: diskuze Desinfekce kořenů okurek ve skleníku

Máta peprnná

Máta peprnná má silné antiseptické účinky. Budete-li omývat pleť odvarem, pomáhá proti

vyrážkám a zánětům v pokožce. Osvěžuje, regeneruje a stahuje póry. Vnitřně rovněž napomáhá trávicímu ústrojí, detoxikuje a čistí.

Zdroj: Které bylinky použít jako přírodní antiseptikum?

Poradna

V naší poradně s názvem PREDNISON A SLABÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.Najč.

Dotaz odborníkovi: je možno vyléčit tzv.slabou kůži/pokožku/ po vysazení léku Prednison? Za odpověd předem díky.J.N.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prednison je syntetický kortikosteroid, který mimo své léčivé účinky má i nežádoucí účinky na pokožku, kterou ztenčuje. Obvykle se pokožka vrátí do původního stavu za jeden až dva měsíce po vysazení Prednisonu. Existují však i podpůrné látky na její posílení. Je to vitamín C, tretinoin a vitamín E.

- vitamin C se použije zevně přímo na kůži. Vitamín C při místní aplikaci rovnou na pokožku podporuje tvorbu kolagenu, vaše pokožka se stane silnější při pravidelném používání. Vitamín C najdete v různých pleťových vodách, krémech a sérech.

- promluvte si se svým lékařem o účinné látce tretinoin. Tretinoin podporuje tvorbu kožních buněk, pomáhá výrazně zahustit kůži. K jeho získání budete potřebovat lékařský předpis. Je k dispozici v masti, krému a ve formě séra.

- propíchněte kapsli vitaminu E a vymačkněte obsah na kůži. Vitamin E je nezbytný pro zdraví pokožky. Při místní aplikaci, podporuje silnější a zdravější kůži.

- denně masírujte pokožku. Masáž zvyšuje krevní oběh, pomáhá rozproudit krev a živiny se snadněji dostanou na celou plochu tenké pokožky. Jakmile bude vaše pokožka lépe živená, začne houstnout. Pevným tlakem masírujte oblast dvakrát denně po dobu nejméně 90 sekund.

- jeste vyváženou masitou stravu. Vaše pokožka potřebuje zdravou stravu plnou kolagenu a všech ostatních aminokyselin, aby se regenerovala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prednison a slabá kůže

Bylinka máta

Máta peprná se pěstuje na celém světě jako koření i jako léčivka. Přirozený kříženec několika druhů máty – máta peprná – má čtyřhrannou lodyhu, zašpičatělé zelené nebo purpurové listy a fialová kvítka. Jako léčivka se sklízí v létě, těsně před rozkvětem. Její nejúčinnější součástí je prchavý olej, který se skládá z více než 40 různých složek. Jeho léčivý účinek pochází hlavně z mentolu (35–55 % oleje), mentonu (15–30 %) a mentylacetátu (3–10 %). Medicinální mátový olej se připravuje parní destilací nadzemních částí rostliny.

Zdroj: Máta peprná

Diskuze

V diskuzi NÁHLÉ VYSAZENÍ CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidmila Taláková.

Prosím o radu. Cipralex jsem užívala 2 roky a třes v rukou mi stále přetrvával a nepozororvala jsem ani žádné zklidnění. Stejné stavy jako před užíváním. Navíc mi začaly hrozně padat vlasy a zvyšovalo se to. Rozhodla jsem se ho vysadit a teď už třetí den mám závratě a hučení v uších. Je to časté několikrát denně trvá to vždy tak 1 min a pak to přejde. Je možné,že by to způzobilo vysazení Cipralexu?
Předem děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Náhlé vysazení cipralexu

Úmrtí z vysazení Prednisonu

Vysazení prednisonu není smrtelné, jen nepříjemné. Mezi takové nepříjemné příznaky patří únava, zvracení a závratě. Tyto typy příznaků mohou způsobit nebezpečné situace (např. řízení auta při únavě), ale vysazení Prednisonu samo o sobě není smrtelné. Pro bezpečnost je nejlepší naplánovat si s lékařem časový rozvrh.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN – NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Svatoš.

Jak dopředu vysadit Xarelto před chirurgickým zákrokem ?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysazení léků na ředění krve před chirurgickým zákrokem vždy naplánujte se svým lékařem, od kterého na ně dostáváte recept. Samovolné vysazení těchto léků není dobrý nápad a shánět rady na internetu, bez znalosti vašeho zdravotního stavu, je zahrávání si se životem. Léky na ředění krve jsou vaší vstupenkou na prodloužený život a s touto vážností je třeba přistupovat při jejich užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Vlasy

U některých žen se po vysazení antikoncepce může objevit masivní vypadávání vlasů až alopecie. Pokud by šlo o androgenní alopecii, pak je možné, že právě ta HAK vlasy držela, jelikož právě hormonální léčba je v tomto případě ta jediná účinná. Z lokálních přípravků je ještě dobrý Neocapil, ale u ostatních (nehormonálních) je účinnost velice nízká.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Diskuze

V diskuzi FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chochelová Věra.

prosím o sdělení možné příčiny a jeji řešení



děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Hrstková.

Dobrý den, asi jeden měsíc pozoruji tukové fleky na očních víčkách i pod očima. Píšete, že by pomohla jedině operace. Je mi 82 roků, pomohou mi i bylinky? (lopuch, máta, pampeliška, pelyněk, rozrazil, růže, řepík a třezalka) Prosím, poraďte. Hodnotu cholesterolu, toho špatného, mám asi 7,3. Lékař mi doporučil dietu, prášky mi nedal. Děkuji Eva Hrstková

Zdroj: diskuze fleky tmavé u vnitřních okrajů očí,u kořene nosu,přecházejí až pod oči

Máta peprná pěstování

Máta je vytrvalá bylina s hranatou lodyhou, dorůstající do výšky až 80 cm. Z lodyhy vyrůstají podlouhlé zubaté listy, podobné kopřivovým. Zpravidla jsou sytě zelené, ale někdy se, společně s lodyhou, zbarvují slabě do červena. V létě se rozvíjejí růžové až fialové květy v lichoklasech, které ale nepřinášejí žádná semena. Šíří se mnoha podzemními výběžky. Hlavní obsahovou látkou jsou silice, éterické oleje s mentolem. Máta peprná se na rozdíl od ostatních druhů mát nemnoží semenem, ale pouze kořenovými výběžky. Pro začátek si tedy musíme koupit alespoň jeden exemplář. Máta je ideální půdokryvná rostlina, rychle a silně se rozrůstající. Pokud si to nepřejete, můžete ji jednoduše vysadit do velkého květináče. V případě, že se na listech objeví rez, radikálně celou rostlinu seřízněte, rychle znovu obrazí. V chladných oblastech je doporučováno mátu na zimu přikrývat.

Zdroj: Máta peprná

Máta a těhotenství

Máta může ženám v těhotenství způsobit zhoršující se krevní obraz a poškodit játra. I když má příjemnou chuť a doporučuje se při poruše trávení, je dobré ji v těhotenství neužívat dlouhodobě. Není doporučována ženám, které mají diagnostikováno riziko potratu nebo prošly potratem v předešlém těhotenství. Od 26. týdne těhotenství se nedoporučuje užívání japonské máty.

Máta je vhodná na bolesti hlavy nebo na ranní nevolnosti. Není vhodné ji užívat v době kojení, kdy působí negativně na tvorbu mateřského mléka.

Nežádoucí účinky užívání máty: pálení žáhy, nevolnost, bolest hlavy, zvracení, vznik alergie – pokud žena projde alergickou reakcí v době těhotenství, může se alergie přenést také na plod, reakce může přijít při kombinování některých druhů antidepresiv nebo antibiotik.

Zdroj: Máta peprná

Váha

V tomto období dochází ke kolísání váhy, změny jsou způsobené rozkolísáním hormonální hladiny. Některé ženy po vysazení antikoncepce přiberou, jiné ženy popisují hubnutí. Je to velice individuální. Pokud jsou změny zásadní, přehodnoťte svůj jídelníček a zařaďte do svého života více pohybu. Nebojte se vyhledat odbornou pomoc!

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Bolest v podbřišku

Pobolívání v podbřišku je součástí změn v průběhu menstruačního cyklu, který byl předtím blokován antikoncepcí.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Akné

Pár týdnů po vysazení antikoncepce se hormonální změny mohou projevovat a na pleti, dekoltu či zádech se vytvářejí pupínky. Proto dodržujte důslednou hygienu a začněte používat kvalitní kosmetiku k tomu určenou. Dbejte na čistotu své pleti, ráno a večer používejte peeling a čisticí tonikum na bázi alkoholu, následně pleť ošetřete denním a nočním krémem. Pokud vysledujete, které potraviny vám pupínky spouští, například mastné jídlo, čokoláda a podobně, tak se jim raději vyhýbejte.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Máta druhy

Máta vodní (Mentha aquatica) – jejím domovem se stala Evropa, Asie i Afrika. Bylina vytvářející výběžky dosahuje výšky 20–60 cm, má vejčité až elipsovité listy tmavě zelené barvy, která občas přechází do červenohnědé. Od června do října můžeme vidět její květenství v podobě hustých kulatých hlavic světle fialové až růžovofialové barvy. Máta vodní rychle roste, proto je třeba jí pravidelně zastřihovat výběžky.

Máta peprná (Mentha piperita) – rostliny rodu máty se snadno kříží a máta peprná je kříženec máty vodní a máty klasnaté nebo máty zahradní. V Evropě se s úspěchem používá už nejméně 1 000 let. Slouží k ochucení likérů, jako je Chartreuse a Créme de Menthe, a hojně se pěstuje k výrobě oleje. Máta je výborný lék na zažívání a na látkovou výměnu, její olej je vhodný při respiračních obtížích a na kožní onemocnění. Má znamenité účinky v chladivých lécích na bolest a na některé typy bolestí hlavy a migrén.

Máta rolní (Mentha arvensis) – vytrvalá aromatická rostlina dorůstající výšky 10–50 cm. Má plazivé podzemní výběžky, přímou nebo na bázi vystoupavou lodyhu, odspodu větvenou. Listy jsou řapíkaté, vstřícné, křižmostojné, vejčité. Květenství je lichopřeslen vyrůstající v paždí horních listů, květy jsou drobné, světle růžové. Plody jsou tvrdky umístěné na dně kalichu. Rostlina kvete od července do září. Roste v polích, zahradách, na březích rybníků, na cestách, ve vlhkých hlinitých půdách, na slunci nebo v polostínu. Nemá pěstitelský ani hospodářský význam.

Zdroj: Máta peprná


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP