Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BRAMBOROVE ZABALY NA OSTRUHY

OBSAH

Jak se tvoří kostní ostruhy

Kostní ostruhy pocházejí z abnormálního natahování měkké tkáně, která se přichytává k dané oblasti. Chronická onemocnění šlachy nebo namáhání plantární fascie jsou běžnými problémy doprovázející kostní ostruhy.

Zdroj: Alobal na ostruhy

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁBALY Z KOPŘIV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva T..

Dobrý den,
Můj muž trpí záchvaty dny v kotníku,kdy už ho má delší dobu oteklý z obou stran,tak jsem hledala,jak bych mohla vyrobit po domácku kopřivový zábal z čerstvých mladých kopřiv.Děkuji a zdravím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve je potřeba vyléčit dnu a tím zmizí i otok kotníku. Zábaly v tomto případě nic nevyřeší. Dna se vyléčí dodržováním diety a užíváním léků na dnu na předpis od lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zábaly z kopřiv

Příznaky kostní ostruhy v chodidle

Kostní ostruhy jsou často asymptomatické a samy o sobě nepotřebují léčbu, mohou však být součástí jiných léčených stavů. Poměrně často bolest souvisí spíše s měkkou tkání, která se váže na kostní ostruhu a oblast, než se skutečnou kostní ostruhou samotnou.

Pokud je kostní ostruha dostatečně velká, může vyvíjet tlak na okolní měkké tkáně a třít se v botě, což může způsobit otok měkkých tkání, zarudnutí a zánět.

Zdroj: Alobal na ostruhy

Diskuze

V diskuzi CHODIDLA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Beham po doktorech,bolest je neskutecna,po ranu sotva chodim,jak po modrinach,nejprve jsem mela elektrolecbu,to jrste zhorsilo,pak ozarovani leiserem,nepomohlo,ted jsem objednana na radiolecbu,pry je to silnejsi ozarovani,,rengen ukazal vyrustky kosti na pate,obou noh,tzv ostruhy,..ma nekdo zkusenosti,jak se vylecit,dekuji Magdaléna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenicka.

chodim ted na ozarovani patni ostruhy....vyzkousela jsem vsechny jine mozne lecby ,ale nic nezabralo....nevim jestli to s tim souvisi,ale strasne me po tech ozarkach boli hlava...

Zdroj: diskuze Chodidla bolest

Bolest ostruhy

Ve skutečnosti ostruha nebolí. To, co bolí, je obvykle zánět šlach a tkání kolem ostruhy. Důležitým rysem bolesti patní ostruhy je, že se zlepšuje, když se pohybujete, a zhoršuje se, když začnete chodit po chvíli sezení. Můžete také pociťovat ostrou bolest paty, když poprvé ráno začnete chodit.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Prosim o radu mam patni ostruhy nevim jak je znicit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eduard Polášek.

Dobrý den , prosím o radu , na pravé noze ,po amputaci palce mám stále trochu otevřený kousek kůže , je to již třetí rok navštěvuji Podiatrii v Olomouci, děkuji za odpověď, s pozdravem Polášek Eduard

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Bramborové placky z kaše

Ingredience: hrubá mouka, salám, sýr, bramborová kaše

Postup: Do zbylé bramborové kaše přidáme hrubou mouku podle potřeby tak, abychom vytvořili tužší těsto. Můžeme přidat podle chuti jakýkoliv salám nebo třeba sýr. Poté vytvoříme placičky, vkládáme je do pánve s rozpáleným olejem a smažíme dozlatova. Bramborové placky z kaše podáváme teplé i studené.

Zdroj: Bramborové placky

Poradna

V naší poradně s názvem WOBENZYM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Štrublíková.

Pomáhá i na patní ostruhy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ostruha na patě je ortopedický problém a na to Wobenzym nestačí. Leda, že byste se rozhodla pro operativní odstranění. Po operaci by Wobenzym mohl zrychlit hojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Co je kostní ostruha

Kostní ostruha je výrůstek na okraji kosti způsobený abnormálním namáháním a natahováním okolních vazů nebo šlach. Obvykle se to nejčastěji vyskytuje v patě, i když kostní ostruhy se mohou objevit i jinde v chodidle.

Kdykoli se struktura měkké tkáně, jako je vaz, šlacha nebo kloubní pouzdro, přichytí ke kosti, může se vyvinout kostní ostruha.

Zdroj: Alobal na ostruhy

Diskuze

V diskuzi OSTRUHY NA PATÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA VIKTOROVÁ.

DOBRÝ DEN,

JIŽ NĚKOLIK TÝDNŮ MÁM VELKÉ BOLESTI PATY, DOKTOR MI DAL DVĚ INJEKCE A POTRVDIL, ŽE JDE O OSTRUHY.
PROSÍM O RADU OTCE PLESKAČE JAK POSTUPOVAT DÁL, V DNEŠNÍM RADIOVÉM PROGRAMU JSEM NĚCO ZASLECHLA, BOHUŽEL UŽ JSTE KONČILI A TAK VÁS PROSÍM O ZOPAKOVÁNÍ RADY JAK PATU LÉČIT.
DĚKUJI,

S POZDRAVEM VIKTOROVÁ

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze OSTRUHY NA PATÁCH

Opatření při léčbě ostruhy

Pokud máte nadváhu, snažte se snížit váhu, abyste snížili tlak na paty. Mezi další účinné domácí prostředky na patní ostruhu patří držet se dál od vysokých podpatků, nosit boty s fixací chodidla a vyhýbat se chůzi naboso. Nošení dlahy v noci může pomoci zmírnit ranní bolest paty. Zkuste si také protáhnout lýtkové svaly, než ráno uděláte první krůčky.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ VLASOVÉ ZÁBALY PRO POŠKOZENÉ VLAS DOMÁCÍ RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Ahoj...Mám úplně hrozné vlasy. Strašně husté, suché, polámané konečky, nepoddajné, trochu krepaté. Teď sháním nějaké dobré přírodní domácí recepty na vlasové zábaly. Tak se chci zeptat jaké jsou pro tyto vlasy nejlepší. Nemáte někdo zkušenosti třeba s medem???? Děkuji moc za reakce a odpovědi. ;-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejlepší vlasové zábaly pro poškozené vlas domácí recepty

Léčba ostruhy

Léčba samotné ostruhy není nutná, pokud nezpůsobuje záněty měkkých tkání kolem ní. Obvykle je jediným způsobem, jak se navždy zbavit kostní ostruhy, chirurgický zákrok. Na bolest měkkých tkání lze použít léky proti bolesti a rovněž pomůže i alobal.

Jak použít alobal proti bolesti při ostruhách

Alobal omotejte kolem celé oblasti postižené bolestí kvůli ostruze. Nejčastěji to bývá chodidlo, takže ho celé zabalte do jedné vrstvy hliníkové fólie (alobal). Alobal použijte vždy na noc, abyste s tím nemuseli chodit. Chodidlo obalte až ke kotníkům a dbejte na to, aby se fólie nikde neprotrhla. Pevně to všude přitiskněte ke kůži a natáhněte na to ponožku, která to zafixuje a zabrání odmotání. Ráno to normálně všechno sundejte. Opakujte každou noc po dobu 10 dnů a pak nechte přestávku na dva týdny a v případě potřeby znovu pokračujte dalších 10 dnů.

Zdroj: Alobal na ostruhy

Diskuze

V diskuzi SKOŘICOVÝ KRÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mat.

Souhlasím, na celulitidu je třeba jít komplexně, je třeba upravit celou životosprávu, ale jsou prostředky, které proti celulitidě mohou pomoci. Já doporučuji skořicový olej, resp. skořicový krém pro skořicové zábaly a lymfodrenáž. Skořicový krém zakoupíte např. zde: www.siladoteku.cz/si… Je vhodný i pro domácí použití, seženete tam i balení, které vystačí na celou kúru, vyjde podstatně levněji než skořicové zábaly v salónech a efekt je stejný.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skořicový krém

Aplikace

Lámanku konzumujte minimálně 1x denně.

Zdroj: Pohanka a ostruhy

Diskuze

V diskuzi RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva .

Muze souviset to ze mam nyni silne akne s trombozou nyni mam i ostruhy jsem na warfarinu.Vypada to jestli me problemy nenastaly po zavedeni Mireny.Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tutopak.

Zdravim vas
Ve vašem případě v souvislosti s žilní trombozou dolních končetin a s patní ostruhou bych to viděl na extrémní překyselení organismu
a přetížení těžkými kovy.
Jinými slovy potřebujete komletní detox pomocí naturopatie.
Dále bych doporučil pití vylisovaných šťáv se zeleniny,ovoce a prefitrované vody,neboť jste dehydrovaná. Klasická voda s chlórem je toxicky zatížená,tudíž nesplňuje podmínky optimální hydratace organismu.

Zdroj: diskuze Rada

Bramborové placky na sucho v troubě

Ingredience: 1 1/4 kg brambor, 25 dkg mouky, 1 vejce, sůl, 5 dkg sádla nebo másla, 1/2 kg švestek, 2 dkg máku, 3 dkg cukru

Postup: Těsto na bramborové placky připravíme z brambor uvařených ve slupce. Brambory po uvaření oloupeme, prolisujeme nebo ustrouháme. Dáme do mísy. Osolíme, přidáme mouku a jedno vejce. Z bramborové hmoty vypracujeme vláčné těsto. Nakrájíme na kousky a za pomoci válečku rozválíme na pomoučeném vále. Bramborové placičky se pekly na čisté plotně, tudíž nasucho bez tuku, a tak je můžete upéct na plechu s pečicím papírem také nasucho a budete mít zdravé jídlo. Pokud chcete kaloričtější variantu, tak použijte sádlo a opečte se sádlem v kastrolu. Na každou placku se dá lžíce škvarečků a může se servírovat. Bramborové placky můžete také jen na plotně upéct, potřít máslem a pak rozvařenými švestkami nebo povidly a posypat tlučeným mákem a cukrem a podávat jako moučník.

Zdroj: Bramborové placky

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Váš problém se jmenuje syndrom tarsálního tunelu. Jde o kompresi tibiálního nervu v místě, kde prochází tarzálním tunelem na vnitřní straně kotníku. Příčinou může být cokoliv co zužuje prostor v tarzálním tunelu, tedy například otoky, cysty, uzliny, artritida, růst nezhoubných nádorů nebo ploché nohy. Projevuje se to především bolestí paty, která se může dále šířit. Pak také je to pocit píchání jehliček uvnitř paty necitlivost a mravenčení na vnitřní straně chodidla a paty, teplými a studenými pocity v nohou. Horší to bývá v noci. Obvykle nemoc postihuje jen jednu nohu. Léčba býva odpočinek, protizánětlivé léky, cvičení, speciální bota a další protetika, steroidní injekce, chirurgie. Přesné určení léčby závisí na příčině útisku v tunelu. Budete muset navštívit neurologa, který vyšetří celou oblast a zvolí další postup. Poté ve spolupráci s ortopedem budete pracovat na vyléčení.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Artemis.

Dobrý den nejsem žádná lékařka ale můžu říct že moje mamka měla podobné problémy.Bolesti obou pat jako kdyby jí tam bodali něčím či píchali jehličky.Doktor jí řekl že to má ostruhy a nedá se to léčit.Takže mamka bohužel trpí bolestma do teď už si ale na to nestěžuje protože se s tím musela naučit žít.

Zdroj: diskuze Bolest pat

Octové ponožky

Octové ponožky jsou účinné na vysoké horečky u dětí (39 °C a více). Octové zábaly se mohou použít i při medikaci.

Návod na přípravu

Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Asi po dvaceti minutách zábal vyměňte. Ponožky jsou výborné i pro malé děti, u kterých se moc nedoporučují zábaly.

Na zábaly lze použít obyčejný ocet nebo jablečný 5% ocet. Vhodný je také bezinkový ocet: Utrhnete 2 –4 kusy bezinkových květů, dáte je do 1 litru jablečného 5% octa a pevně zavřete. Necháte „uzrát“ na sluníčku asi 14 dní.

Jak dlouho ponožky nosit

Po 20 minutách působení zábal vyměňte.

Efekt

Snížení horečky o jeden stupeň.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Diskuze

V diskuzi ODSTRANĚNÍ SKVRNY OD OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Jak na odstranění skvrny od oleje na textilu, jednoduše, potřeme flek trochou tekutého mýdla, necháme působit, jemně promneme v rukou a vymácháme v čisté vodě. Potom oblečení vypereme jako obvykle. Pokud je skvrna od oleje na hedvábném textilu, tak na skvrnu nasypeme jen trochu bramborové moučky - škrobu, promneme a potom vypereme v jemném pracím mýdle a následně vymácháme.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odstranění skvrny od oleje

Bramborové placky se zelím

Ingredience: 500 g brambor, 4 lžíce hrubé mouky, cibule, sůl, zelí (vařené), olej (rostlinný)

Postup: Vařené brambory oloupeme a prolisujeme. Přidáme mouku, cibuli, sůl a zpracujeme těsto. Rozkrojíme ho na několik větších kousků, které rozválíme na tenké placky, které smažíme na rozpáleném oleji, naplníme uvařeným zelím, přehneme a podáváme.

Zdroj: Bramborové placky

Bolest chodidla

Když zmíníme dysfunkci či bolest v oblasti spodní části chodidla, tedy plosky chodidla zespodu v oblasti klenby, mnohé z nás napadne, že může jít o ostruhu na patě. Patní ostruhy a bolesti chodidla obecně mohou způsobit ztrátu funkčnosti chodidla, přičemž bývá postižena i klenba.

Zdroj: Bolest chodidla

Bolest vnější strany chodidla

Příčin může být více: výrůstky na kosti (takzvané ostruhy), změna geometrie kůstek plosky, například u ploché nohy. Na plosce je rovněž velké množství akupunkturních bodů, které odpovídají vzdáleným orgánům, takže problém může být i tohoto druhu.

Zdroj: Bolest chodidla

Domácí léčba ostruhy

Konzervativní léčba patní ostruhy obvykle zahrnuje odpočinek, protizánětlivé léky, cvičení, vložky do bot a noční dlahy. Může být zajímavé vědět, že tento abnormální růst kostí lze účinně a jednoduše léčit řadou domácích prostředků na patní ostruhu.

Octové obklady na ostruhy

Jablečný ocet je účinným domácím lékem. Namočte bavlněný ručník nebo bavlněný obvaz do jablečného octa, složte jej a položte na patu. Octový obklad zajistěte na místě náplastí. Octový obklad noste pravidelně několik dní. Vyzkoušet také můžete směs z jablečného octa, melasy a jedlé sody, kterou pak natřete na patní ostruhu.

Led a kokosový olej na ostruhy

Dobrým domácím prostředkem je také aplikace ledu na patu a masáž oblasti kokosovým olejem. Nejlepším způsobem, jak snížit bolest a nepohodlí spojené s tímto kostnatým výrůstkem, je ponořit nohy do teplé lázně Epsomské soli.

Zábal z lněného semínka

Zánět způsobený patní ostruhou lze zmírnit umístěním tepelného zábalu z lněného semínka na postiženou oblast. Provádění některých protahovacích cvičení, jako je válení tenisového nebo golfového míčku pod nohama, je také užitečné ke zmírnění zánětu. Aplikujte teplo na patu po dobu 20 minut dvakrát denně pomocí tohoto teplého zábalu.

Zelné listy na ostruhu

Zelné listy vám také mohou pomoci zbavit se bolesti patní ostruhy. Umístěte čerstvé zelené listy na patu a nechte je tam nějakou dobu působit. Bolest a zánět lze také zmírnit namočením nohou v chlorované vodě.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Recept

Nebo můžete vložit do mixéru banán, cca 1/4 litru mléka, polévkovou lžíci medu, 3 polévkové lžíce pohanky (lámanky), 1 polévkovou lžíci chia semínek a máte výbornou a super zdravou svačinku. Nebo jen 3 až 4 kávové lžičky lámanky zalijte jogurtem – změkne a bez problémů se dá sníst.

Zdroj: Pohanka a ostruhy

Bramborové placky z vařených brambor

Ingredience: 600–800 g vařených brambor nebo ze zbylých brambor, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, mouka na vál, sádlo

Postup: Opláchnuté brambory uvaříme v osolené vodě doměkka nebo placky vytvoříme ze zbylých brambor. Ihned oloupeme a necháme vychladnout. Nahrubo je nastrouháme na vál, přidáme mouku, sůl a zpracujeme v těsto, ze kterého děláme malé tenké placky a v pánvi na oleji je osmažíme dozlatova.

Zdroj: Bramborové placky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP