Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO NA SNIZENI MOCOVINY V KRVI

OBSAH

Skořice

Účinek na snížení krevního cukru

Skořice zlepšuje účinky inzulinu na buňky, což usnadňuje hubnutí. Skořice má vliv na metabolismus cukrů a tuků, což je výhodné pro diabetiky. Denní užívání skořice může vést ke snížení hladiny cukrů v krvi i o 30 %.

Způsob použití

Skořice se přidává do sladkých pokrmů, pečiva, používá se při zavařování.

Na co si dát pozor

Je nutné si dát pozor na množství zkonzumované skořice. Protože nadměrné množství může poškodit játra. Pozor také na polykání skořice bez zapití vody (hit internetu), je to velmi nebezpečné, může způsobit dušení.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý den,
můžete mi prosím, také přeposlat své rady/zušenosti na snížení kreatininu v krvi ?
Děkuji za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Dobrý deň. Poprosím zaslať info ako sa dá znížiť obsah kreatinínu v krvi. Mama ho má dlhodobo v rozmedziach od 120-160.Urea 11,4. Je po mozgovej porážke má aj diabetes II.typu....Mäso a syry sa snažíme obmedzovať. Sú nejaké doplnky ktoré môžu byť nápomocné pri znižovaní?Vypije 1,5litra vody denne.

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Jak snížit kreatinin v krvi?

Vzhledem k vysoké úrovni kreatininu v krvi mohou začít selhávat ledviny. Častými příznaky není jen selhání ledvin, ale také dehydratace a obstrukce močového měchýře. Ke snížení kreatininu v krvi musí být provedeno následující:

  • kompletní fyzikální vyšetření;
  • postupovat podle doporučení lékaře;
  • zvýšit příjem tekutin;
  • kontrolovat jídelníček, aby bylo dosaženo snížení příjmu kalorií;
  • denně cvičit;
  • konzumovat potraviny, které jsou dobré pro ledviny, například salát, zelí, cibule, mrkev, brusinky, kapusta, omega-3 mastné kyseliny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny;
  • snížit spotřebu potravin škodlivých pro ledviny, jako je červené maso, mléčné výrobky, nápoje obsahující kofein;
  • nejméně jednou za rok byste si měli nechat udělat krevní testy na hladiny kreatininu.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem UREA HODNOTY 8,9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hejhalova.

Dobrý den,byla jsem na odběru krve a zjistili mi hodnotu 8,9. urea,mám obavy že mám něco s ledvinami,příští týden jdu k lékaři,co prosím značí tato hodnota?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální hodnota urea (močovina) v krvi je 2,8 - 8 mmol/l u mužů ao něco méně u žen: 2-6,7 mmol/l. Zvýšené hodnoty urea v krvi mohou souviset s věkem. Starší lidé mají více močoviny než mladší. Vyšší hladiny močoviny bývají u lidí, kteří málo pijí a trpí dehydratací. Vyšší hladina močoviny může být také příznakem onemocnění ledvin. Pokud ledviny již nezvládají vylučovat odpadní látky, bude se i močovina hromadit v krvi.
Pro přesné určení příčiny budou třeba další testy a vyšetření. Existují postupy, jak snížit hodnoty urea v krvi na normální úroveň. Zůstaňte tedy v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho následná doporučení. Nyní buďte v klidu a neobávejte se hned toho nejhoršího. Mírně zvýšené hodnoty, kam patří i vaše naměřená hodnota, se dají úspěšně snížit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Urea hodnoty 8,9

Hodnoty močoviny u psa

Močovina, urea, je výsledným produktem při zpracování bílkovin v těle a její přebytečné množství je vylučováno močí. Její normální hodnota v krvi se pohybuje zhruba mezi 3,3–8,5 mmol/l.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.hrtonova.

posilam užitečné rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dominik.

Každý týden mi stoupne KREATIN cca o 10, nyní jej mám 144,
stejně mi stoupá UREAanyní na 11.

Jsou to nemocné ledviny ? Je nutné, další vyšetření ?
Jak tomuto zhoršování čelit ?
Děkuji

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Snížení vysokého cholesterolu

Prvním krokem je zdravý životní styl, při nadváze nebo obezitě je důležité snížení hmotnosti a stabilizace váhy. Lékař může nejprve navrhnout nefarmakologickou léčbu (dieta na snížení cholesterolu a dostatek pohybu), posléze farmakologickou léčbu. Nejvíce používanými léčivými přípravky na snížení cholesterolu jsou statiny, dále se využívají pryskyřice, ezetimib, fibráty a kyselina nikotinová. Pacient musí počítat s tím, že léčba je dlouhodobá, většinou trvá po celý život.

Zdroj: Tuky v krvi

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manzel Oskar.

Jak co nejrychleji snizit kreatin v krvi, nyní je 429,9 sedimentace 60/102 mocovina 16,4 CRP 5,2 Také krev v moči. Děkuji za radu a pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.hrtonova.

posilam užitečné rady

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Co znamená zvýšený tuk v krvi

Při zvýšené hladině cholesterolu je třeba upravit životosprávu a dodržováním zásad zdravého životního stylu se snažit o její snížení. Častým mýtem je přesvědčení, že je třeba hlídat pouze příjem cholesterolu. Denně bychom měli ve stravě přijmout maximálně 300 mg cholesterolu, v případě, že máme zvýšenou hladinu cholesterolu, pak maximálně 200 mg denně. Ještě důležitější je ale zaměřit se na složení tuků, protože nevhodné tuky ovlivňují hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Zdroj: Tuky v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN C OVLIVŇUJE HODNOTU GLUKOMETRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Matocha.

Užívám 1000 mg vitamínu C. Jak ovlivňuje tento vitamín hodnotu glykémie při měření glukometrem. Je ovlivněn i glykovaný hemoglobin, když jdu na kontrolu k diabetikovi.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle studie z roku 2006, publikované v "Indian Journal of Medical Research", denní příjem vitamínu C v dávce 1 000 mg u lidí s diabetem typu 2 vedl k významnému snížení hladiny cukru v krvi. Stejná dávka vitaminu C také způsobila snížení škodlivého LDL cholesterolu a indikátoru vysoké hladiny cukru v krvi nazývaného glykovaný hemoglobin nebo HbA1c. Účastníci studie, kteří dostali pouze 500 miligramů vitaminu C, však nezaznamenali výrazné snížení hladiny cukru v krvi nebo těchto jiných látek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Proč je vysoká hladina kyseliny močové v krvi?

Ačkoli ledviny obvykle udržují hladinu kyseliny močové ve zdravé úrovni, tak někdy nejsou schopny to udělat dostatečně a nadbytek kyseliny močové je pak zachován v krvi, kde dále koluje.
Dvě z hlavních příčin vysoké hladiny kyseliny močové v krvi jsou:

  • Ledviny nepracují s plným potenciálem tak, aby byly schopny zpracovat a vyloučit kyselinu močovou dostatečně rychle.
  • V organismu je mnoho metabolizujících purin, což i u zdravých ledvin vrací kyselinu močovou zpět do oběhu a výsledkem je vysoké množství kyseliny močové v krvi.


Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.hrtonova.

posilam užitečné rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Matěj Lachman.

Mohu také poprosit o ony informace?
Děkuji

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Pomůže na rychlé snížení Gurman Diamizin?

Tento doplněk stravy dle zkušeností uživatelů perfektně zabírá na udržení normální hladiny cukru. Potlačuje chuť na sladké a tím drží hladinu cukru v krvi v normě a zároveň tím napomáhá redukci váhy.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manzel Oskar.

Jak co nejrychleji snizit kreatin v krvi, nyní je 429,9 sedimentace 60/102 mocovina 16,4 CRP 5,2 Také krev v moči. Děkuji za radu a pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MIlan Breczko.

Jak snížit hodnoty kreatininu v krvi ,momentálně mam hladinu 128 qmol/l .

Děkuji za rady

UREA 5,9
kreatinin 128
V_GF_MDRD 0,87
V-cKD-EPl 0,94
S_Kyselina močová 404
S_Bilirubin 7,3
s_ALT 0,78
s_AsT 0,43
s_GGT 0,36
s_P§A 0,73


MIlan Breczko

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Co znamená hladina cukru v krvi 20

Zvýšený cukr v krvi, tedy hodnota 20 mmol na 1 litr krve, působí na drobné tepénky, a to především v ledvinách, dále na oči nebo na nervovou soustavu. U ledvin může docházet k pozvolnému až úplnému selhání, kdy je diabetik zcela závislý na dialýze. U očí dochází k poškození sítnice vedoucí k postupné slepotě. U nervové soustavy tento stav způsobuje mravenčení, pálení v končetinách, snížení jejich citlivosti spojené s charakteristickou chůzí a dále poruchy vyprazdňování žaludku nebo močového měchýře. Těmto komplikacím lze zamezit dodržováním správného denního režimu spojeného s diabetickou dietou, dostatkem pohybu a užíváním předepsaných léčiv.

Zdroj: Doporučená hladina cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Diagnóza

Budete muset svému veterináři sdělit důkladnou anamnézu zdravotního stavu vašeho psa, včetně nástupu a povahy příznaků. Poté provede kompletní fyzikální vyšetření, biochemický profil, analýzu moči a kompletní krevní obraz. Výsledky mohou potvrdit neregenerativní anémii, která je běžná u psů s chronickým onemocněním ledvin a selháním. U některých psů s azotemií může také dojít k hemokoncentraci, kdy krev zhoustne v důsledku snížení obsahu tekutin.

Spolu s identifikací abnormálně vysokých koncentrací močoviny, kreatininu a dalších sloučenin na bázi dusíku v krvi může biochemický test odhalit vysoké hladiny draslíku v krvi (hyperkalémie). Analýza moči mezitím může odhalit změny specifické hmotnosti moči (parametr analýzy moči běžně používaný při hodnocení funkce ledvin) a abnormálně vysoké koncentrace bílkovin v moči.

Rentgenové vyšetření břicha a ultrazvuk jsou dva další cenné nástroje, které veterináři často používají k diagnostice azotemie a urémie. Mohou pomoci při určování přítomnosti močových obstrukcí a velikosti a struktury ledvin - menší ledviny se běžně vyskytují u psů s chronickým onemocněním ledvin, zatímco větší ledviny jsou spojeny s akutním selháním ledvin nebo obstrukcí.

U některých psů bude odebrán vzorek ledvinové tkáně k potvrzení diagnózy onemocnění ledvin a také k vyloučení možnosti jiných akutních nebo chronických onemocnění ledvin, která mohou být přítomna.

Zdroj: Hodnoty urea a kreatinin u psa

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manzel Oskar.

Jak co nejrychleji snizit kreatin v krvi, nyní je 429,9 sedimentace 60/102 mocovina 16,4 CRP 5,2 Také krev v moči. Děkuji za radu a pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majek ladislav.

kreatin200 jak ho snížit žádný problém s ledvinami nemám dík za odpověď majek brno

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Hladina cukru v krvi – tabulka

Zde můžete vidět tabulku hodnot cukru v krvi.

Hraniční hodnoty cukru v krvi

čas hodnota
před snídaní 3,9 - 5,9 mmol/l
před obědem 3,9 - 6,1 mmol/l
hodinu po jídle méně než 6,7 mmol/l
dvě hodiny po jídle méně než 6,7 mmol/l
mezi 2. a 4. hodinou ranní více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.hrtonova.

posilam užitečné rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kafol.

A kde tedy jsou ony rady, prosím ?

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Urea u psa

V první řadě je třeba odebrat a vyšetřit moč a krev pacienta. V moči se stanovuje její hustota pomocí refraktometru. Hustota v tomto případě bývá snížená. Dále se část moči vyšetří pomocí diagnostického papírku – testovací proužky, s jejichž pomocí se zjistí pH, přítomnost bílkovin, glukózy nebo krve. Při zvýšeném množství bílkovin je ještě dobré moč zaslat do laboratoře, aby došlo k přesnému stanovení hladiny vylučovaných bílkovin. Zbylá část moči se odstředí a prohlédne pod mikroskopem na přítomnost a typ sedimentu. V krvi se provádí její biochemické vyšetření, případně lze provést i hematologické vyšetření.

Z biochemických parametrů v krvi se stanovuje SDMA, což je raný parametr poškození ledvin, který bývá zvýšen nejdříve, tedy v době, kdy ještě nejsou zvýšeny ostatní ledvinné parametry.

V krvi se dále stanovují hodnoty kreatininu, dusíku, močoviny a fosforu, což jsou látky, které by byly při normální funkci ledvin vylučovány z organismu, ale při poškození ledvin tomu tak není a látky se hromadí v krvi. Při hematologickém vyšetření krve se může v těžších případech nalézt snížené množství červených krvinek.

Z další diagnostiky je možné provést sonografické vyšetření. Ledviny postižených zvířat bývají zmenšené, mají nepravidelný tvar a je u nich hůře rozlišitelný přestup dřeně v kůru. V ledvinách také může docházet k ukládání vápníku, což je při sonografickém vyšetření též patrné.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Borůvky

Účinek na snížení krevního cukru

Sezónní rostlina brusnice borůvka má tu výhodu, že účinek na snížení cukru v krvi mají jak plody, tak i listy, protože ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek.

Způsob použití

Tradičním lékem pro diabetiky je čaj z borůvkového listí. Čaj se může připravovat ze sušených i čerstvých borůvkových listů. Zdravé jsou i plody brusnice borůvky, které se mohou jíst samostatně, nebo jako součást jiných pokrmů (především dezerty), případně ke zdravému mlsání dobře poslouží i sušené borůvky.

Na co si dát pozor

Pokud si sami trháte borůvkové listy na čaj, je důležité, abyste tak učinili předtím, než budou plody zralé, protože v té době obsahují listy nejvíce cenných látek. Pokud sbíráte borůvky v horských oblastech dejte pozor na záměnu brusnice borůvky s vlochyní, která je mírně jedovatá.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Co ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi?

Existuje celá řada faktorů ovlivňujících hladinu cholesterolu:

  • Strava – může zvýšit hladiny cholesterolu v krvi. Snížení množství nasycených tuků a cholesterolu ve stravě napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Naopak konzumace velkého množství cukru a sacharidů způsobuje zvýšení.
  • Váha – rizikový faktor pro srdeční choroby, nadváha zvyšuje hladiny cholesterolu. Hubnutí napomáhá snížení hladiny LDL cholesterolu, celkového cholesterolu a triglyceridů stejně jako zvýšení HDL cholesterolu.
  • Cvičení – pravidelný pohyb snižuje hladiny LDL cholesterolu a zvyšuje tak HDL cholesterol. Je velmi důležité věnovat fyzické aktivitě alespoň 30 minut denně.
  • Věk a pohlaví – mají výrazný vliv na hladiny cholesterolu. Se stárnutím dochází ke změnám hladin cholesterolu. Naopak u žen před menopauzou dochází k tendenci snižování hladiny celkového cholesterolu. Ale po menopauze opět dochází k nárůstu LDL cholesterolu.
  • Dědičnost – určuje částečně, kolik cholesterolu tělo produkuje. Vysoká hladina cholesterolu může být v rodinách dědičným jevem.
  • Zdravotní stav – může způsobit zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Může to být zapříčiněno hypotyreózou (sníženou funkcí štítné žlázy), onemocněním jater nebo ledvin.
  • Léky nebo některé látky, jako jsou steroidy a progestiny, zvyšují špatný LDL cholesterol a snižují dobrý HDL cholesterol.

Zdroj: Cholesterol

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Česnek

Účinek na snížení krevního cukru

Česnek je považován za jednu z nejzdravějších bylin. Posiluje celý organismus, snižuje obsah cholesterolu v krvi a udržuje hladinu cukru v rovnováze.

Způsob použití

Česnek se většinou používá jako ochucovadlo pokrmů, ale lékaři doporučují sníst klidně jeden stroužek česneku denně.

Na co si dát pozor

Mezi negativní účinky česneku patří nepříjemný zápach a zažívací problémy, které konzumace česneku může vyvolat. Osoby, které se léčí se srážlivostí krve, by u konzumace česneku měly být opatrné, protože užívání česneku zvyšuje riziko krvácení u těchto nemocných.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Fazole

Účinek na snížení krevního cukru

Fazole obsahují látky podporující látkovou přeměnu a další prospěšné látky. Tím výrazně snižují hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Fazole se mohou konzumovat syrové i uvařené v podobě přílohy, polévky a jiných pokrmů. Účinný je i fazolový čaj (do kterého se často přidávají i listy borůvek a skořice).

Na co si dát pozor

Fazolové boby obsahují lektiny, které mohou vyvolat zažívací problémy. Nebezpečí těchto látek se sníží, když se fazole tepelně zpracují. Pokud fazole vaříte společně s jinou zeleninou (například boršč), je důležité si uvědomit, že jejich vaření trvá dále.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP