Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BRENENI PULKU TVÁŘE

OBSAH

Otok tváře po vytržení zubu

Otoky tváře souvisejí i s bolestí zubů po jejich vrtání či se stavem po extrakci (vytržení) zubu. Vytažení neboli extrakce zubu je základním stomatochirurgickým výkonem. Zručný a zkušený zubní lékař dovede tento výkon provést takřka bezbolestně, v injekčním znecitlivění.

Při aplikaci injekce nepocítí pacient větší bolest, než je tomu při píchnutí špendlíkem. V pooperačním období však mohou nastat různé komplikace spojené s otokem tváře. Po trhání osmiček je vhodné na otok tváře přikládat ledové obklady a vyhýbat se tělesné námaze, opalování na sluníčku nebo v soláriu a také vynechat návštěvu sauny.

Zdroj: Otok tváře

Diskuze

V diskuzi PAVUCINY V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondřej juklicek.

Dobrý den chtěl bych se zeptat mám zánět spojivek a používám ophthalmo azulen masticku na noc a kapky
maxtrol 5x denně za beru šestý den a za jak dlouho to zmizí děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Parůžková.

Dobrý den, ráda bych se zeptala na vnitřní straně tváře se mi objevila bulka a na druhý straně tváře to samé, mám červený krk a bílý čáry na vnitřní straně tváře a červené tečky na jazyku, nevíte co by to mohlo být??? Děkuji

Zdroj: diskuze Pavuciny v oku

Léčba otoku vnitřní strany tváře

Léčba otoku vnitřní strany tváře závisí na příčině stavu.

  • Pokud je otok způsoben vřídky z náhodného kousání vnitřní tváře, může si pacient ošetřit toto zranění kloktáním hydrogenuhličitanu sodného smíchaného s vodou. Pravidelná péče o ústní dutinu může přispět k hojení nebo zastavení růstu bakterií, dokonce může dojít k zastavení růstu bakterií, které se vyskytují v koutcích úst.
  • Infekce je obvykle léčena antibiotiky a alergie mohou být léčeny antihistaminiky. Přírodní antibiotika, jako je echinacea, se také doporučují na léčbu otoku vnitřní strany tváře.

Zdroj: Oteklá vnitřní strana tváře

Poradna

V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Je možné užívat prestarium neo podotýkám beru jen půlku prášku ráno na tlak.A zároveň sirup levopront na kašel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V současnosti neexistuje žádný zdokumentovaný případ vzájemné interakce mezi Prestarium Neo a Levoprontem. Levopront je lék k uklidnění suchého kašle a své působení zaměřuje na takzvaná C-vlákna, jejichž drážděním vzniká reflex kašle. Nikdo zatím nezkoumal společné účinky Levoprontu a Prestaria, takže nelze s jistotou říci, že k žádnému vzájemnému ovlivnění nedojde. Ovšem riziko je velmi malé, neboť doposud nebyla prokázána žádná interakce Levoprontu s takzvanými ACE inhibitory, do kterých spadá Prestarium Neo. Perindopril, který je hlavní látkou Prestaria Neo je celosvětově hojně využívané léčivo ke snižování krevního tlaku a rovněž i Levodropropizinum, které je obsaženo v Levoprontu, je celosvětově hojně využíváno k tišení suchého kašle. Z toho se dá usoudit, že již mnohokrát došlo ke společnému užívání těchto dvou léčiv a vzhledem k tomu, že se nikdo nezabýval jejich interakcí, tak lze usoudit, že k žádné nedochází.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prestarium a kasel

Jak zmírnit otok tváře

Na otok tváře při zánětu zubu se doporučuje přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin, obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil, vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě. Pokud máte zánět zubu, stejně vás návštěva stomatologa nemine, ať děláte cokoliv.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Diskuze

V diskuzi AESCIN TEVA VERSUS WARFARIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Matejka.

Dají se tyto látky společně užívat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Hečlová.

Prosím,beru asi půl roku Warfarin,jeden den 1 tabletu,druhý den půlku.Mohu užívat Aescin na křečové žíly.Děkuji Hečlová

Zdroj: diskuze Aescin teva versus warfarin.

Rychlá hrnková bábovka

Ingredience: 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, kakao, sádlo nebo olej na vymazání, hrubá mouka na vysypání

Postup: Vše smícháme šlehačem, troubu rozpálíme na 160 °C, formu vymažeme, nalijeme asi půlku těsta, do zbytku (co zbylo v míse) přidáme kakao a poté také nalijeme do formy. Pečeme asi 40 minut. Kontrolujeme špejlí, zda už je bábovka propečená.

Zdroj: Hrnková bábovka

Poradna

V naší poradně s názvem LEXAURIN A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Dobrý den ve 2 hod odpoeledne jsem si dal půlku (trojky) lexaurinu mohl bych si v 8 večer téhož dne dát třeba čtyři 10ky piva?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

4 piva si dát můžete, ale riskujete nepříjemnou náladu nebo depresivní myšlenky několik hodin po požití. Počítejte s tím a uvědomte o tom své okolí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lexaurin a alkohol

Otok tváře po injekci

Otok tváře po injekci může být projevem přecitlivělosti organismu (alergie), je však také jedním z projevů počínajícího zánětu. V oblasti obličeje jsou otoky velmi časté, objevují se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývají až druhý či třetí den po chirurgickém výkonu.

Pokud je otok nebolestivý, svědčí to o normálním průběhu hojení a není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se po výkonu přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Otok tváře

Diskuze

V diskuzi STILNOX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

V poslední době nemohu usnout.proto si beru půlku stilnoxu tak zhruba co druhy den.je mi 73let.myslite že i ta půlka stilnoxu zanechá násLedky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka křivonova.

Je mi 73 let,v poslední době nemohu usnout.každy druhy den si beru půlku stilnoxu,který mi zabere.chtěla bych: vědět zdali to ublíží.

Zdroj: diskuze Stilnox

Otok tváře bez bolesti

Otok tváře bez bolesti může být projevem přecitlivělosti organismu (alergie), je však také jedním z projevů počínajícího zánětu. V oblasti obličeje jsou otoky velmi časté, objevují se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývají až druhý či třetí den po chirurgickém zákroku. Pokud je otok nebolestivý, svědčí to o normálním průběhu hojení a není třeba, aby se pacient zneklidňoval.

Doporučuje se po výkonu přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se nezapařily), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE JAKO PROSTŘEDEK KE SNÍŽENÍ KREVNÍHO CUKRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Dobrý den,
ráno si dávám do hrnku s meltou menší půlku kávové lžičky skořice. Je to mnoho? Nemůže mi takové množství uškodit? Děkuji za Vaši radu. Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bezpečné množství skořice pro zdravého člověka je 6 gramů denně. Při léčbě Warfarinem nebo při léčbě diabetu je lepší skořici moc nepoužívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořice jako prostředek ke snížení krevního cukru

Jak zmírnit otok tváře

Pokud je otok nebolestivý a jedná se o normální průběh hojení, není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendula Zpěváková.

Dobrý den, doktorka mi doporučila vzít při bolesti Valetol, v lékárně také. Mám Valetol 300 mg. Když si vezmu půlku a hořčík pro lepší účinek, je zde nějaké riziko. Děkuji za Vaši odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud se podíváme na volně prodejné léky proti bolesti, tak je všeobecně známo, že při užívání Xarelta se může použít pouze paracetamol. Valetol obsahuje tři účinné látky proti bolesti: paracetamol, propyfenazon a kofein. Kofein a paracetamol, jak jsem v úvodu zmínil, jsou s Xareltem bez problémů. Pokud je ale Xarelto kombinováno s propyfenazonem, tak se tím může zvýšit riziko nebo závažnost krvácení. Pokud vám Valetol předepsal lékař, tak jistě zvážil negativa, která tato kombinace představuje a usoudil, že přínosy převyšují nad negativy. Ovšem to neznamená, že je tato kombinace bezpečná. Když užíváte Xarelto, tak byste Valetol měla užívat jen příležitostně, nikoliv pravidelně a dlouhodobě.
Co se týče kombinace Xarelta a hořčíku, tak ta je bez komplikací.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Otok tváře po vytržení zubu

Oteklá tvář souvisí s bolestí zubů po jejich vrtání či se stavem po extrakci (vytržení) zubu. Jak se zbavit otoku zubu? Většinou vám nezbyde nic jiného než navštívit zubního lékaře. Oteklou dáseň však někdy není třeba speciálně ošetřovat, neboť postupně dojde ke zmírnění a opadnutí otoku. Ovšem pokud pocítíte bolest, zvýšenou teplotu a objeví se hnis, bude návštěva lékaře opravdu nutná.

Na otok tváře je vhodné přikládat ledové obklady a vyhýbat se tělesné námaze, opalování na sluníčku nebo v soláriu a také vynechat návštěvu sauny.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Diskuze

V diskuzi XARELTO CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Najman.

Internista mi předepsal Xarelto 20 mg.Je mi 78 let , mám vysoký tlak a cukrovku 2.typu.Na recept uvedl , že si lék hradí pacient.Cena léku je vysoká , mám nárok na úhradu léku ze zdravotního pojištění ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Zykova.

Dobrý den mám dotaz otcovi je 97 let bere xalerto 200 půlku denně stojí 1450 kč. Pojišťovna nic nepridava? Děkuji Zykova

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Oteklá tvář zevnitř

Tvář oteklá zevnitř může být způsobena plísní, alergenem, bodnutím hmyzem, podrážděním potravou, abscesem nebo od zubu. Příčin je celá řada. Nejčastějším důvodem je otok od zubu, kdy oteče vnitřní strana tváře. K otoku může dojít i po chirurgickém výkonu – objevuje se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývá až druhý či třetí den po chirurgickém zákroku.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Poradna

V naší poradně s názvem LEKY NA VYS TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr havlik.

beru Loza 50 zorem 05 a pulku indapamidu 1,5 tlak mam 145/82 ale se citim jakoby slabši v nohach na noc si beru čtvrt diazepanu Je to v pořadku nebo mam změnit je mi 67

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nemůžu Vám doporučit, abyste sama měnila nebo experimentovala se svou medikací na tlak. Je to nebezpečné a život ohrožující. Každé změně v užívání léků na tlak musi předcházet konzultace s ošetřujícím lékařem. Proto i Vám doporučuji obrátit se na svého kardiologa a s ním řešit svůj vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leky na vys tlak

Výchovný řez švestek

Hned po vysazení je nutný výchovný řez, který dá základ správnému tvaru koruny. Měl by se provádět pravidelně a důkladně. V průběhu prvního roku se kmen zkracuje přibližně na metr. Ideálním časem pro tento zásah je jaro. Příští rok je nutné ve stejnou dobu pokračovat. Vyberou se pouze tři nebo čtyři větve, ty se zkrátí o půlku, ostatní můžou více, vznikne z nich v budoucnu koruna. Později se jen provádějí řezy, jimiž se koriguje tvar, a to také na jaře. Nejčastěji se doporučuje pyramidálně dutá koruna, u níž chybí střední výhon. Zároveň se odstraní všechny větve, které překážejí těm hlavním.

Zdroj: Řez švestek

Poradna

V naší poradně s názvem ZARUDLÉ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dobrikova Zuzana.

po poziti alkoholu mam cervenu plet.
zacina ju mi cerveniet lica a potom cela tvar a trva mi to dost dlho kysm to pominie.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zarudlé a červené tváře po alkoholu je jasná alargie na alkohol. Zkuste ho přestat pít a místo něj používejte třeba šíšu - vodní dýmku.

Zdroj: diskuze Zarudlé tváře

Oteklá tvář zevnitř

Oteklou tvář zevnitř mohou způsobit abscesy. Pokud nejsou ihned léčeny, může infekce dásní rovněž způsobit šíření zánětu do okolních tkání. Také malignita (zhoubné onemocnění) vede k otoku vnitřní strany tváře. Rakovina úst je obvykle spojena se spolupůsobením alkoholu a tabáku, které mají při společném užívání synergické karcinogenní účinky. Otok v lícní oblasti může vyvolat i onemocnění lymfatických uzlin.

Léčba otoku vnitřní strany tváře závisí na příčině stavu. Pokud je otok způsoben z náhodného kousání vnitřní tváře, může si pacient ošetřit toto zranění kloktáním hydrogenuhličitanu sodného smíchaného s vodou. Pravidelná péče o ústní dutinu může přispět k hojení nebo zastavení růstu bakterií, dokonce může dojít k zastavení růstu bakterií, které se vyskytují v koutcích úst. Těžká infekce je obvykle léčena antibiotiky a alergie mohou být léčeny antihistaminiky. Přírodní antibiotika, jako je echinacea, se také doporučují na léčbu otoku vnitřní strany tváře.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Příčiny otoku vnitřní strany tváře

  • Vnitřní tvář může otéct v důsledku přímého traumatu (otevřeného zranění), tedy fyzického traumatu způsobeného buď nárazem, nebo fyzickým napadením. Zranění způsobí poškození tkání a oblast se může zanítit. Symptomem je pak nateklá tvář s formací hematomu (zbarvení zraněné oblasti), a to v důsledku nesprávného prokrvení této oblasti.
  • Infekce může způsobit otok vnitřní tváře a je považována za hlavní příčinu zánětu a otoku. Může být způsobena přemnožením běžné mikroflóry uvnitř poškozené oblasti. Tělo se pak brání a reaguje na daný problém prostřednictvím zánětu a otoku. Imunitní systém tak signalizuje, že něco bylo narušeno.
  • Mohou se tvořit abscesy, pokud nejsou ihned léčeny, může infekce dásní rovněž způsobit otok a zánět vnitřní tváře.
  • Také malignita (zhoubné onemocnění) vede k otoku vnitřní strany tváře. Rakovina úst je obvykle spojena se spolupůsobením alkoholu a tabáku, které mají při společném užívání synergické karcinogenní účinky.
  • Otok v lícní oblasti může vyvolat i onemocnění lymfatických uzlin.
  • Rovněž onemocnění jako příušnice a lymfadenitida mohou způsobit otok lícní oblasti.

Zdroj: Oteklá vnitřní strana tváře

Recept na teplou pepřovou omáčku ke steakům

Ingredience: 30 g másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 40 g čerstvého zeleného pepře, 125 ml hovězího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání, 150 ml 12% smetany

Technologický postup: 30 g másla rozpustíme na pánvi na středním plameni. Vsypeme jednu najemno nasekanou malou cibuli. Smažíme za stálého míchání cca 5 minut doměkka. Přidáme 1 prolisovaný stroužek česneku a 40 g čerstvého či slitého nakládaného zeleného pepře. Minutu mícháme. Vlijeme 125 l hovězího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání a 150 ml 12% smetany a znovu zamícháme. Přivedeme k varu. Stáhneme oheň a necháme 10 minut bublat, aby se objem zredukoval na půlku. Takto připravenou teplou omáčku podáváme ke steakům.

Zdroj: Pepřová omáčka - recepty

Otok tváře bez bolesti

Velký otok tváře je také hlavním příznakem příušnic. Při nich virus napadá tkáň příušní slinné žlázy, která se nachází ve tvářích. Ty jsou pak nateklé a v ústech na sliznici tváře u horních stoliček je viditelná boulička, která odpovídá oteklému vývodu ze slinné žlázy. Při zatlačení na žlázu může být viditelný výtok sekretu z bouličky. Díky očkování jsou dnes příušnice méně časté.

Otok tváře může být dále způsoben cizí tělesem v kůži nebo chorobným procesem, který v ní probíhá.

Mimo jiné může být způsoben rovněž rakovinou slinných žláz. Onemocnění postihuje ve většině případů příušní slinnou žlázu, která se nachází v tváři před boltcem. Žláza je zduřelá, tvář působí otekle. Jelikož se v okolí žlázy nacházejí větve lícního nervu (nervus facialis), může otok a zduření způsobit jeho útlak, což vyvolá obrnu obličejových svalů. Na straně nádoru je pak koutek povislý, vrásky jsou vyhlazené, jazyk je stočen ke straně, může být i povislé víčko.

Někdy jsou ale dříve objeveny až metastatické projevy, jakými je zvětšení krčních uzlin, než vlastní nádor, jehož projevy mohou být spíše nespecifické. Pokud má pacient otok tváře, měl by vyhledat lékaře, který určí příčinu a případnou léčbu. U nádoru se provádí chirurgické odstranění.

Zdroj: Otok tváře

Zavolejte svému zubnímu lékaři

Na otok tváře 100% zabírá jednoduchá rada. Zavolejte svému zubnímu lékaři a ten jediný vám 100% pomůže. Můžete chladit, mrazit, kloktat, užívat léky proti bolesti, stejně vám kromě zubaře nikdo a nic nepomůže! Otok je známkou komplikace zubního kazu a šíření zánětu do okolních tkání, proto byste návštěvu zubního lékaře neměli odkládat. Do té doby se doporučuje užívat například Ibalgin 400 mg co 8 hodin, nebo Aescin (2-2-2).

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Příznaky páté nemoci

Ve většině případů je toto onemocnění spojeno s nespecifickými a mírnými příznaky:

  • Asi 15 až 30 % pacientů si stěžuje na nízkou horečku spojenou s bolestí v krku, celkovou slabostí a únavou, bolestí svalů a bolestmi hlavy.
  • Může se objevit vyrážka na obličeji. Tato vyrážka je jasně červená, vypadá, jako kdyby někdo udeřil dítě do tváře. Červené tváře u dětí obvykle zmizí během čtyř až pěti dnů.
  • Také se může objevit světle růžová vyrážka na předloktí, která se postupně šíří po zbytku těla.

Zdroj: Pátá nemoc


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP