Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SUŠENI ŠALVĚJE

OBSAH

Vnitřní účinky šalvěje

Šalvěj je výborná léčivka i pro vnitřní užití. Nejlépe se zde šalvěj uplatní společně s yzopem. Takový čaj ze šalvěje a z yzopu zabírá proti pocení, především účinkuje na noční pocení. Dále mírní nervozitu a psychické pracovní přetížení. Šalvěj také dokáže zastavit laktaci, takže při kojení šalvěj nepoužívejte! Čaj ze šalvěje pomáhá při nepravidelné nebo při slabé menstruaci. Dále čaj ze šalvěje pomáhá oživit krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy. Čaj ze šalvěje se často používá jako komplementární terapie při léčbě rakoviny.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Poradna

V naší poradně s názvem SKLIZEŇ A SUŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Prosím o sdělení co se používá ze sklizené saturejky.Zda se používají jen listy nebo i nať. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ze saturejky se používají především mládé listy a měkké části nati. Ostatní části rostliny je možné nadrtit a macerovat 3 týdny v oleji pro získání saturejkového oleje.

Zdroj: diskuze Sklizeň a sušení

Sušení rýmovníku

Rýmovník je šťavnatý a plný vody, takže je velmi náročné jej usušit. Ve srovnání s jinými bylinami trvá sušení listů rýmovníku velmi dlouhou dobu, někdy se to dokonce úplně nepodaří.

Zdroj: Recept na čaj z rýmovníku

Diskuze

V diskuzi JAK SE VAŘÍ ČAJ ZE ŠALVĚJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Myšovka.

je to velmi dobra rada .muj kamarad byl nemocný a když sem se podivala na internet tak sem hned věděla

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se vaří čaj ze šalvěje

Které houby nesušit

Jak již bylo zmíněno, k sušení se nehodí choroš, muchomůrka růžovka, pýchavky nebo václavky. Pozor pak na obyčejné babky, při sušení se na nich množí parazit nedohub. Babka se tak stane zdravotně závadnou. Nedohub neboli Verticillium po požití ohrožuje slinivku a při sušení se rozšiřuje i na všechny ostatní houby. Připravíte si tak jed.

Zdroj: Sušení hub

Diskuze

V diskuzi ŠALVĚJ DIVOTVORNÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika karaskova.

Prosím kde objednat sazenice šalvěje divotvorné a za jakou cenu dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šalvěj divotvorná

Sušení hub na niti

Efektivní je také navlečení hub na nit a jejich následné zavěšení na vhodné místo. Takto se nemusí samozřejmě otáčet, je jen potřeba dávat pozor na to, aby se nepřilepily k sobě. Na vzduchu trvá sušení obvykle 3 dny.

Sušení hub na novinách

Sušení hub na novinách se nedoporučuje. Na sušení se hodí houby pokud možno suché, ty s přemírou vody určitě ne, protože většinou při sušení zplesniví. Pro sušení je dobré houby krájet na plátky přibližně 3 mm silné. Kvůli estetickému dojmu je pěkné zachovat tvar houby, to znamená krájet i s nožičkou či její částí, pokud houba není příliš velká. Houby nikdy nesušte na novinách, protože se do nich nasákne tiskařská čerň. Lepší je houby klást v jedné vrstvě na síta nebo na pečicí papíry položené na plechy.

Zdroj: Sušení hub

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva nováková.

dobry den,sázime česnek náš nebo koupeny od pěstitelu-?-na stánku,odrudu neznám,ale už druhym rokem když nat zasichá už je totálne zhnily,při zelene zkroucene stopce je jako nedozrálej a taky už má tendenci plesnivět.Co dělat???nebo kde koupit kvalitni sazbu ?Děkuji moc za odpověd

,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naďa.

Česnek nemá rád častou zálivku, proto plesniví. Sklizeň je nejlepší v době, kdy se ty prostřední zkroucené stonky narovnají

Zdroj: diskuze Sklizeň česneku

Čaj ze šalvěje lékařské

Jak již bylo zmíněno, léčivé účinky šalvěje se nejvíce projeví popíjením čaje. Vzhledem k výše uvedeným nežádoucím účinkům buďte ale obezřetní a s pitím to nepřehánějte. Doporučená dávka je 2 – 3 šálky čaje denně, maximálně týden. Příprava je jednoduchá. Stačí jedna lžička sušené šalvěje, kterou zalijte 250 ml horké vody. Nechte 7 – 10 minut louhovat, poté sceďte a pomalu popíjejte.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ A SKLIZENÉM ČESNEKU, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Kuchyňka .

Sousedka nám polila schválně česnekové palice při sušení.
Česnek začala plesnivět, ne všechen, ostatní paličky mají pachuť plísně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lali.ja.

Zdravím, máte asi dobrou sousedku jako mám já, stříká mi na keře, které jsou u mě, tedy na mém pozemku nějakým jedem, větvičky jsou na koncích černé, ohnuté a bez života, rostliny mi po dvou letech hynou. Nevím, co s ní. S babou zlou. Na to, abych postavila plný plot nemám peníze a s předchozími sousedy to bylo OK, nic se nemuselo řešit. Jednou ten česnek oželíte, ale co dál? Zákony jsou na takové lidi krátké.

Zdroj: diskuze Plíseň a sklizeném česneku,

Sušení hub doma

Sušené houby dlouho vydrží, snadno se skladují a krásně provoní celý byt. Houby před sušením neomývejte, stačí je očistit nožem, popřípadě otřít vlhkým hadříkem, odkrojte červivé části a zdravé houby pak nakrájejte na stejné plátky zhruba 4 mm silné.

Zdroj: Sušení hub

Poradna

V naší poradně s názvem SUŠENÝ ČESNEK VYLOUPANÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka hurná.

Prosím o radu jestli se dají stroužky česneku nakrájet na plátky a usušit. Nestratí česnek sušením aroma??? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Při sušení česnek vždy ztratí část svého aroma asi o 50%. Dá se to pak dohnat tím, že ho v sušeném stavu spotřebujete více.
Nakrájený česnek na plátky se suší nejlépe. Můžete ho sušit běžně na vzduchu nebo v horkovzdušné sušičce na ovoce.

Zdroj: diskuze Sušený česnek vyloupaný

Sušení

Listy rýmovníku je těžké usušit, protože tato rostlina je plná vody, a tak většinou při sušení chytne plíseň, pak je samozřejmě již není možné použít. Vhodnější je tedy využívat rovnou čerstvé listy (jak již bylo zmíněno, rostlina se rychle rozrůstá, a tak bývá listů dostatek).

Zdroj: Čaj z rýmovníku

Šalvěj jako léčivka

Pro léčebné účely se ze šalvěje používají listy a vrcholky rostlin, které se sbírají za suchého teplého slunného dne okolo poledne. Rostlina má nejsilnější účinky těsně před rozkvětem. Pokud nemáte ve své blízkosti žádnou šalvěj luční, ani šalvěj lékařskou, tak nezoufejte. Šalvěj jde velmi dobře a ve vysoké kvalitě koupit jako sušenou v obchodech s bylinkami. Šalvěj se také prodává jako velmi praktická a levná tinktura ze šalvěje. Tato tinktura ze šalvěje by neměla chybět v žádné domácí lékárničce.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Diskuze

V diskuzi ČAJ DLE KARLA HANAKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav.

1LŽICE ŠALVĚJE SE VAŘIV 1 LITRUVAŘICI VODY PŘESNĚ 3 MINUTY PAK IHNED SCEDIT A PIT TEPLE I STUDENE NEJLEPŠI DAT DO TERMOSKY A PRO CHUT TROCHU MEDU MUŽE SE PIT 1 LITR DĚNĚ CELY ROK KLIŠŤATUM PAK ČLOVĚK NECHUTNA ČERPAM S KNIHY SVITANI OKULTISMU OD ZMINĚNEHO KARLA HANAKA

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čaj dle KARLA HANAKA

Sběr a sušení lipového květu

Květenství s blanitým podpůrným jazykovitým listenem se sbírá hned na počátku rozkvétání, od konce května do poloviny července, za suchého počasí, a rychle se suší v teple ve stínu v načechrané vrstvě do 5 cm. Sušení na slunci se nedoporučuje. Špatné je také sušení nad horkými topnými tělesy. Slunce a vyšší teplota nepříznivě působí na účinnost. Květenství s poupaty ani odkvetlá květenství s malými chlupatými plody se nesbírají. Sušený květ má slabě kořenitý pach a nasládle slizovitou chuť. Sušený květ nesmí znovu navlhnout.

Zdroj: Lipový květ

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ VÁČEK NA DÁSNI V MÍSTĚ KDE JIŽ CHYBÍ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika Knittlová.

Mám novou protézu, která mi moc nesedí. Lékař mi ji už 2x obrušoval. Po
5-i denním nošení mě otekla dásenˇa v jednom místě se mi udělal váček. Léčím to kloktáním šalvěje a koupila jsem si v lékárně gel Mundigal na mazání a masírování,ale moc mi to nepomáhá.
Prosím, poraďte mi, co mám dělat. Děkuji Knittlová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zubní váček na dásni v místě kde již chybí zuby

Jak krájet houby na sušení

Houby nakrájejte na několikamilimetrové plátky a nechte sušit v dobře větrané místnosti. Kdo nemá sušičku na potraviny nebo suchou půdu, vystačí si s plechy na radiátoru. Na pečicí papír rozložte houby v dostatečné vzdálenosti, aby se nepřilepily. Díky papíru pak půjdou jednoduše sundat z plechu. Usušené houby skladujte opět v suchu, i špatné skladování může houby znehodnotit.

Zdroj: Sušení hub

Diskuze

V diskuzi CO NA AFTY V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.

Hodně trpím na afty v puse, proti bolesti a k rychlejšímu zahojení aft mi pomáhá čerstvý hřebíček nebo silný odvar ze šalvěje. Když ale nepomůže ani to nebo už nemůžu hřebíček a šalvěj ani vidět, koupím si Tantum Verde a kloktám nebo přímo potírám afty roztokem. Nic dalšího mi ještě nepomohlo, ani ty přípravky co mají afty pokrýt filmem aby se rychleji hojili.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek.

Zdravim, na afty v puse pouzivam jako vyplachovadlo ust slivovici. Popripade namocit varivou tycinku do slivovice a afty potrit. Vyplachovani slivovici je bolestive, ale mne velice pomohlo snad to nekomu pomuze.

Zdroj: diskuze Co na afty v puse

Zevní účinky šalvěje

Šalvěj má mnoho výborných léčivých vlastností, ale nejvýznamnější je její antibakteriální účinek při chorobách dutiny ústní a krku. Šalvěj zde působí jako přírodní antibiotikum. Šalvěj se výborně uplatní na výplachy úst u lidí, které trápí paradontóza a zánět dásní, ale zabírá také i na akutní zubní váčky, protože zubní váček je zánětlivé onemocnění, vzniklé díky přemnožení bakterií u zubního krčku, které šalvěj účinně léčí. Kloktání šalvěje také dobře funguje jako domací léčba aftů. Dále pomáhá kloktání odvaru ze šalvěje na angínu, bakteriální zánět v krku. Odvar ze šalvěje mírní otlaky od zubní protézy. Dále šalvěj dobře poslouží k omývání a k obkladům kožních chorob, na různé ekzémy, dermatitidy, a také šalvěj pomáhá na zklidnění akné. Na akné je výborné smíchat odvar ze šalvěje s odvarem z yzopu, heřmánku a listů ořešáku a tím postižená místa s akné potírat.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Sušení hub na slunci

Houby je možné samozřejmě sušit také venku na čerstvém vzduchu. Je však nutné najít pro ně to správné místo a předejít tak plísním a zapaření. Houby není vhodné sušit na přímém slunci, naopak stinné a vzdušné místo je pro ně to pravé. Plátky hub pravidelně otáčíme, aby se neslepily s podkladem a vysychaly rovnoměrně. Musíte také zajistit, aby se na houby během jejich sušení neprášilo, nebo se jinak neznečišťovaly. Na noc je potom nutné houby schovat a chránit je před navlhnutím. Pokud se vám zdá tato varianta poněkud zdlouhavá a komplikovaná, usušte houby doma - plech s nakrájenými houbami je možné položit na topení nebo odnést na dobře větranou půdu.

Zdroj: Sušení hub

Recept na přípravu kloktadla

Na kloktání, výplachy či obklady si připravíme silný odvar.

Příprava: Tři lžíce šalvěje dáme do půl litru vody, přivedeme do varu a přikryté necháme louhovat asi dvacet minut. Poté přecedíme.

Použití: Vlažný šalvějový čaj držíme v ústech asi 5 minut, proplachujeme jím neustále ústní dutinu, aby mohl dobře působit. Obklady si připravíme nejlépe z bavlněné látky namočené do odvaru, přikládáme na postižená místa a necháme působit přibližně 15 minut.

Zdroj: Kloktání šalvěje

Jak často pít šalvěj?

Čaj ze šalvěje se obvykle pije v množství 4 hrnky čaje za den.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Éterický olej Šalvěj

Éterický olej ze šalvěje se v domácím prostředí vyrábí macerací listů. Potřebujete 0,5 litru kvalitního oleje a 1 kg čerstvých listů. Listy vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte listy od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej ze šalvěje lékařské působí antibakteriálně, protiplísňově a protizánětlivě, pomáhá při dýchacích, trávicích a klimakterických potížích, má stahující a hojivé účinky, zmírňuje otoky, omezuje pocení, uklidňuje.

Éterický olej ze šalvěje muškátové pomáhá při dýchacích a klimakterických potížích, působí protizánětlivě, protiplísňově, sedativně, afrodiziakálně, snižuje krevní tlak, uvolňuje hladké svalstvo, uvolňuje psychické napětí, harmonizuje.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Recept na odvar ze šalvěje pro kloktání a výplachy dutiny ústní

Tento recept je vhodný na angínu nebo na paradontózu anebo také jako domácí léčba aftů či při ústní mykóze. 

Na silný odvar ze šalvěje budeme potřebovat 5 odměrek sušené nebo čerstvé natě ze šalvěje. Nať z yzopu 2 odměrky. Květ heřmánku 2 odměrky. Nať z přesličky 2 odměrky. Všechny tyto suroviny smísíme a pak dvě lžíce této směsi bylin přelijeme čtvrtlitrem studené vody a necháme krátce přejít varem. Pak přiklopené necháme 15 minut louhovat a potom scedíme. Až tento odvar vychladne, tak ještě vlažný ho hned začneme kloktat. Důležité je udržet tekutinu co nejdéle v ústech, aby mohl co nejdéle působit v dutině ústní. K tomuto čaji je vhodné ještě popíjet čaj z třezalky, který pomáhá doléčit zánět vnitřně.

Domácí výroba ústní vody 

Tento odvar ze šalvěje se dá použít i na domácí výrobu ústní vody, když do něho přidáme půl množství konzumního lihu, několik kapek esence z máty peprné a trochu umělého sladidla Kandisin.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Romana Šebková

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP