Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYLÉČENÍ CUKROVKY KOŘENÁŘKA

OBSAH

Určitě jste slyšeli alespoň jeden mýtus o cukrovce a dietě. Možná vám bylo řečeno, že se musíte vyhýbat cukru nebo že nemůžete jíst ovoce. Lidé s diabetem se často snaží jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem, včetně nízkoglykemického ovoce. Jahody, ačkoliv jsou sladké ovoce, tak spadají do této kategorie, protože nárazově nezvyšují hladinu glukózy v krvi. Můžete je jíst bez obav z prudkého nárůstu hladiny cukru v krvi. Takže, pokud jste velkým milovníkem jahod, nemusíte toto ovoce vynechávat. Jíst jahody a další ovoce je důležité pro zdravou výživu. Jahody mají navíc nízký obsah kalorií a jsou skvělým zdrojem antioxidantů, vlákniny a dalších živin.

Zdroj: Jahody a cukrovka

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA JE VE VÝŽIVĚ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Bez vyřešení výživové příčiny cukrovky typu 2 nepřispívá podávání inzulinu k trvalému vyléčení nemoci, jen potlačuje její příznaky. Příčinou tohoto typu cukrovky je nevhodná strava, vyvolávající inzulinovou rezistenci, která způsobuje, že hladina cukru v krvi se zvyšuje na nezdravé hladiny. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si cukrovku typu 2 sami trvale vyléčili, a inzulin jste už nepotřebovali. Kontakt tel. 608 155 338.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčina je ve výživě.

Druhy cukrovky

U cukrovky se rozlišují tři základní typy:

  1. Diabetes mellitus 1. typu
  2. Diabetes mellitus 2. typu
  3. Těhotenský diabetes

Zdroj: Cukrovka

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Test na diabetes

Diabetes Test (domácí test na cukrovku) je efektivní test k včasné detekci abnormální hladiny cukru v krvi, která může být příznakem cukrovky nebo jiných zdravotních problémů. Jeho cena se pohybuje kolem 199 Kč za 2 ks.

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

Příznaky cukrovky typu 2

Mezi běžné příznaky patří:

  • výrazně časté a vydatné močení;
  • nadměrná žízeň;
  • silná únava;
  • infekce, jako je kandida;
  • pomalé hojení ran;
  • ztráta váhy.

Pokud máte některý z příznaků cukrovky nebo se obáváte, že byste mohli mít vyšší riziko cukrovky, měli byste navštívit praktického lékaře. Bude zapotřebí provést krevní test, aby lékař mohl zjistit stav krevního cukru.

Čím dříve je diabetes diagnostikován a zahájena léčba, tím lépe.

Zdroj: Jak srazit cukr co nejrychleji

Diskuze

V diskuzi PROČ JE VYSOKÝ KREATIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva Dornaková.

Dobrý večer,mám prosbu, zda je při léčbě cukrovky druhého typu špatný, že má múj přítel vyšší hodnoty kreatinu.Mohli byjste mně napsat zda ano nebo ne. Děkuji za laskavost

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

Dobrý den,

prvně je potřeba si uvědomit, že kreatin a kreatinin jsou dvě odlišené látky. Kreatinin vzniká odbouráváním kreatinu v ledvinách. Pokud má tedy Váš přítel zvýšené hodnoty kreatininu (který asi v dotazu myslíte), znamená to, že ledviny nepracují tak by mě by měli a nedokáží dostatečně kreatinin vyfiltrovat a odstranit z krve.
Zda je tento stav vážný nebo ne, Vám nedokážu říct. Záleží jak moc jsou hodnoty zvýšené oproti normálnímu stavu, a také jak dlouho.
Rozhodně to ale není nic pozitivního a je potřeba tuhle situaci nepodcenit a aktivně ji řešit. RZ

Zdroj: diskuze Proč je vysoký kreatin

Nejčastější příznaky cukrovky

Lidé často trpí cukrovkou, aniž by o tom věděli. Hlavním důvod spočívá v tom, že prvotní příznaky nejsou viditelné. Mezi nejčastější příznaky cukrovky patří následující:

  • časté močení
  • nepřiměřená žízeň
  • intenzivní hlad
  • přibývání na váze
  • neobvyklé hubnutí
  • popudlivost
  • zvýšená únava
  • rozmazané vidění
  • tvorba modřin a špatná hojivost poranění
  • výskyt různých infekcí (kvasinkové)
  • svědění kůže
  • zarudnutí dásní a jejich otok
  • sexuální dysfunkce u mužů
  • necitlivost nebo brnění, zejména na nohou či rukou

Zdroj: Příznaky cukrovky

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY CUKROVKY U MUŽŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dříve jsem se pohyboval s cukrem kolem 5,6 po koronaviru a 2 očkování, mám 7,2 je mi 70.roků a nechci brát chemii, která stejně nepomůže, poradí někdo co opravdu pomůže bez chemie?Děkuji za odpověd. M.Lidák

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky cukrovky u mužů

Příčiny

Dodnes není úplně jasné, co tento typ cukrovky způsobuje, pravděpodobně se jedná o genetiku, nebo o reakci těla na nějaké jiné onemocnění. Je třeba si ale také uvědomit, že to, že má někdo genetické dispozice k této formě cukrovky, neznamená, že touto chorobou opravdu onemocnění. Na vznik cukrovky mají vliv například i stravovací návyky, životospráva a další.

U tohoto typu cukrovky začíná onemocnění obvykle po nějaké jiné nemoci, která nastartovala tvorbu protilátek v lidském těle. Nedá se ale říct, že vznik této cukrovky způsobila například chřipka. Obvykle onomu onemocnění předchází další a další příčiny jako jsou například stresové situace, psychické i fyzické zátěže, různé alergie, očkování, konzumace různých antibiotik. Vznik diabetu je až pak vrcholem všech těchto faktorů, které to spustily.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu

Diskuze

V diskuzi MUŽU MIT VYRAZKU Z CUKROVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angel.

Dobrý den jsou to spise takove pupinky jsem z toho dost nervozní,jestli to není svrab ale nesvedi to skoro vubec diky za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mužu mit vyrazku z cukrovky

Cukrovka 2. typu

Tento typ cukrovky obvykle provází i řada dalších zdravotních problémů, jako například obezita, vysoký krevní tlak, vyšší množství kyseliny močové v krvi a další. Současně s růstem počtu diabetiků ve státě ale roste i počet diabetiků s různými cévními komplikacemi.

Je třeba si také uvědomit, že se může stát, že se z cukrovky 2. typu stane cukrovka 1. typu. To se stává v případě, kdy je slinivka břišní už vyčerpaná z nadměrné tvorby inzulínu a její buňky začnou pomalu zanikat. Pak je také třeba změnit léčbu z tablet, na injekce s inzulínem.

Tento typ cukrovky je nejen v České republice nejčastější, postihuje zhruba 90 % všech diabetiků.

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ CELÉHO TĚLA BEZ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka chvátalová.

ahojik chtěla bych se vás na něco zeptat ohledně mého svědění

už asi přes půl roku mě pořád svědí celé tělo a byla jsem u paní doktorky,kde mě dala prášky a ale to nepomáhá a je to čindál horší a v noci nespím a koukám do zdi svědí mě úplně všechno a nejhorší to je v noci a ráno přes den to je lepší a svědí mě to docela dost a fakt už nevím co s tím mám dělat prášky beru dvoje,ale moc nezabírají aji mě svědí tam dole aji zadek aji nohy úplně všechno také jsem zkoušela na koupel vločkovou kaši do koupele a mám aji olejíček ale pořád nic potřebuji poradit co s tím mám dělat je to fakt k nevydržení každý den se sprchuji a pořád nic.poradíte mi prosím co s tím mám dělat nebo co na to zabírá děkuji moc a bojím se škrabat aby to nebylo pak horší ještě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Může to být svrab, přemnožené kvasinky na kůži, alergie a nebo příznak jiného onemocnění, například cukrovky. Jak vidíte, tak babské rady v tomto případě moc neúčinkují, takže pomoc hledejte v ordinaci kožního lékaře, popřípadě u internisty - imunologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění celého těla bez vyrážky

Řešení

Pravidelně jezte 1–2 krajíčky chleba, můžete si upéct i vlastní bezlepkový. Vyzkoušejte to, je velmi pravděpodobné, že se vám výrazně uleví a budete méně unavení a podráždění.

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Diskuze

V diskuzi SNIDANE PRVNI TYDEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliska.

mam problem v prvnim tydnu se snidani mam po ni za chvili hlad snist hodne nemohu ohledne cukrovky da se snidane necim nahradit poradte diky vase eliska

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Snidane prvni tyden

Léčba svědění kůže

Při léčbě je nutné léčit zvláště příčinu, která svědění kůže vyvolává. Samotné svědění se tlumí léky, které se nazývají antihistaminika. U cukrovky je nutná kompenzace. Léčba cukrovky I. i II. typu se dnes skládá ze tří hlavních principů: dodávat tělu injekčně inzulin, zvýšit fyzickou aktivitu a dodržovat dietu. Všechny tyto principy léčby snižují hladinu cukru v krvi a léčí tak cukrovku. Léčba je ale jen v některých případech dočasná, pokud má pacient předepsány inzulinové injekce, musí si je píchat pravidelně.

Zdroj: Svědění kůže na těle

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blaha.

Dobre rano.Chci se zeptat,dnaska ve 2.30 rano mě začwla brnět ruka.Prsti mě brni na dotek necitim 3 prsty.Mam cukrovku 2 stupně.Beru inzulin a prašky.Když jsem se měřil měl jsem 5.6.Muže byt brněni ruky součast cukrovky?Dik za odpověď.Blaha Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cukrovku doprovází onemocnění neuropatie končetin, které se takto projevuje. Zároveň ale může být tato necitlivost způsobena přeležením, pak je jen krátkodobá. Poraďte se se svým diabetologem na dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Vyšetření

U stanovení diabetu 2. typu se obvykle využívá hodnocení glykémie v krvi a v žilní plazmě. Toto hodnocení by pravidelně jednou za dva roky měly podstupovat všechny osoby (obzvlášť starší 40 let, kde je riziko cukrovky vyšší), častěji by se tomuto vyšetření měly podrobit osoby, u nichž je zvýšené riziko cukrovky (vzhledem ke genetice, obezitě, atd.). Test a vyhodnocování tohoto diabetu vypadá stejně jako u cukrovky 1. typu. Pokud je hodnota glykémie v krvi kdykoliv během dne vyšší než 7,0 mmol/l, nebo glykémie v žilní plazmě vyšší než 7,8 mmol/l je pacient pozitivní na tento diabetes. Obvykle pak následuje vyloučení jiných možných chorob, které by toto zvýšení glykémie způsobily, pak praktický lékař případně diabetolog doporučuje změnu životosprávy (fyzická aktivita, zákaz kouření, dietní režim).

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO ÚČINKUJE DETRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Závadská.

Dobrý večer, paní doktorka na cévním mi předepsala Detralex na bolesti nohou. Přitom mi ale sdělila, že to jsou problémy z cukrovky, na kterou se už pár let léčím. Beru tablety. Myslíte, že Detralex je správná volba, pokud jsou problémy s nohama z diabetu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex se používá na léčbu chronické žilní nemoci a to zejména, když vlivem této choroby vznikají viditelné křečové žíly, otoky a kožní změny. Dalším ukazatelem pro léčbu Detralexem je reflux diagnostikován pomocí ultrazvuku jako nepřímý doklad žilní hypertenze. V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, v léčbě se dál nepokračuje.
Zkuste vydržet užívat Detralex 3 měsíce a pak společně s doktorkou vyhodnoťte přínosy léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Za jak dlouho účinkuje detralex

Hladina cukru v krvi – tabulka

Tabulka rozsahů hodnot krevního cukru při odběru na lačno (krev odebraná ze žíly) pro muže

Rozsah [mmol/litr] Stav
< 3,3  hypoglykemie – nebezpečné!
3,9–5,5  normální hladina cukru
> 5,5  glykemie – zvýšená hladina cukru

Hodnoty nad 7 mmol/litr signalizují cukrovku – hyperglykemie!

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Příznaky

Mezi prvotní projevy této cukrovky patří také časté pocity žízně, časté nucení močení a neustálý pocit hladu a únavy. Často se ale stává, že tyto příznaky nemoc neprovázejí, a tak se diabetes u pacienta diagnostikuje až jako součást vyšetření jiné nemoci (například u poruchy zraku).

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu

Cukrovka I. typu

Tento typ cukrovky není tak častý, odhaduje se, že tímto onemocněním trpí zhruba 6 % diabetiků v České republice. Počet takto nemocných je ale jistě větší, řada jedinců s tímto diabetem byla totiž klasifikována jako pacienti s 2. typem diabetu a až časem jsou pak přeřazeny do této skupiny.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu

Vyšetření

Zjišťování těhotenské cukrovky je běžnou součástí vyšetření v těhotenství. Gestační diabetes se u těhotné ženy zjišťuje ze zátěžového testu zhruba v období 24 – 28 týdne těhotenství. Hladina cukru v krvi se ale u těhotných žen stanovuje už i na začátku těhotenství nalačno, kdy by u ženy netrpící touto cukrovkou měla být hladina glykémie v krvi do 5,1 mmol/l. Pokud je vyšší, čeká ji druhý test a návštěva diabetologie.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Inzulín

Tento typ cukrovky vychází z toho, že v lidském těle je nedostatek inzulínu. Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy samotný imunitní systém člověka ničí B buňky slinivky břišní. Tělo si tedy začne proti těmto buňkám tvořit protilátky, protože je vyhodnotí jako cizorodé buňky a začne se proti nim „bránit“.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP