Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HYDROKELA CO DĚLAT A JÍST

OBSAH

Diagnóza

Vždy navštivte svého praktického lékaře, pokud si všimnete jakýchkoli hrudek nebo otoků na varlatech. Ve velmi vzácných případech mohou být příznakem rakoviny varlat. Tady jsou fotky, na kterých jsou vidět projevy různých bulek na varlatech: bulky na varlatech foto.

Praktický lékař se vás bude ptát, zda:

  • necítíte bolest, pokud ano, kdy ji cítíte, jak silná byla a jak dlouho trvala;
  • máte jiné příznaky, jako je bolest při močení (což je známkou infekce močových cest) nebo jakýkoli výtok z močové trubice;
  • utrpíte trauma šourku, například při sportovním zranění.

Praktický lékař vám také prověří varlata, aby zkontroloval:

  • velikost vašich varlat;
  • pozici hrudek nebo otoku;
  • příčiny způsobující bolest při doteku;
  • zda jsou hrudky pevné nebo měkké.

Pokud váš praktický lékař nemůže potvrdit diagnózu z tohoto vyšetření, budete muset podstoupit také ultrazvukové vyšetření (vysokofrekvenční zvukové vlny).

Varikokéla

Varikokélu lze bezpečně diagnostikovat pouze z dotazů na příznaky a po provedení fyzického vyšetření. Další testování není obvykle nutné. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět varikokéla varlete foto.

Postupy

V některých případech můžete být odesláni k urologovi, a to pokud:

  • se varikokéla najednou vyvíjí zcela nekontrolovatelně;
  • máte varikokélu na pravé straně;
  • není známa přesná příčina hrudky;
  • máte bolesti.

Za těchto okolností může být k potvrzení diagnózy použit ultrazvuk a důkladná kontrola všech symptomů.

Hydrokéla

Stejně jako u varikokély může být hydrokéla diagnostikována fyzickým vyšetřením. Pokud se hydrokéla rozvíjí u vašeho dítěte, budete ji pohmatem cítit na šourku. Poté zjistěte, jestli je otok způsoben tekutinou, která bývá obvykle čiré barvy. Pokud má hydrokélu dospělý muž, lékař nejprve pohmatem vyšetří šourek. Pokud je vám mezi 20 a 40 lety, může vás lékař poslat na ultrazvuk, aby vyloučil rakovinu varlete. Jestliže bude mít váš lékař podezření, že je hydrokéla způsobena infekcí, může vás požádat o vzorek moči k testům, obvykle pomocí tamponu odebere vzorek tekutiny z močové trubice. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět hydrokéla varlete foto.

Epididymální cysty

Diagnóza epididymálních cyst může být provedena na základě tělesné prohlídky. Další testy nejsou obvykle zapotřebí. Tady jsou fotografie, na kterých jsou patrné epididymální cysty.

Testikulární torze

Testikulární torze je obvykle diagnostikována výraznými příznaky silné testikulární bolesti a otoku. Diagnózu lze potvrdit pomocí ultrazvukového skeneru nebo pomocí magnetické rezonance, která používá silné magnetické a radiové vlny k zobrazení detailních snímků vašeho těla. Výsledky vyšetření pak určí, zda je nutný chirurgický zákrok. Tady jsou fotky, na kterých je vidět testikulární torze.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Diskuze

V diskuzi BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Trešl.

Beru warfarin. Dnes jsrm.mel INR 3.8
Co dělat, aby se hladina dostala do normalu , Děkuji.
P.T.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Prevence

Růst dětí je do značné míry určen geny a je ovlivněn hormony, výživou a psychosociálními faktory, čímž je předurčena jen malá možnost prevence.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Poradna

V naší poradně s názvem CO DĚLAT KDYŽ MÁ VÁŠ PEJSEK HOREČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel No co teda delat?.

ale co delat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při horečce je potřeba, aby pejsek hodně pil. Umístěte misku s vodou hned vedle místa, kde pes odpočívá. Když pes nemá snahu pít, tak mu udělejte kuřecí vývar a vychlazený a bez kostí mu ho dejte. Také krmení je v této době důležité a pes by měl každý den přijmout dostatek potravy. Když nemá chuť na pevnou stravu, tak zkuste konzervu a nebo zase masový vývar i s masem bez kostí. Pokud má pes vysokou horečku a vy s ním nemůžete zajít k veterináři, tak nejlepší domácí pomoc na horečku je psa vykoupat ve vlažné vodě po dobu přesně dvou minut. Voda nesmí být studená a čas nesmí překročit uvedenou dobu. Když to nepovede ke snížení teploty, tak psa na několik minut obložte ledem od zadních nohou až k hlavě. Vždy nezapomeňte psa osušit, aby nezůstával dlouho mokrý. Když se takto nepodaří horečku snížit do prvních 24 hodin, tak bude nezbytná návštěva veterináře, který zjistí příčinu a předepíše vhodnou léčbu. Nejčastěji to jsou antibiotika a nebo nesteroidní protizánětlivé léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co dělat když má váš pejsek horečku

Žlučníková dieta

Základem žlučníkové diety (při podráždění žlučníku) je úplná změna stravovacích návyků a alespoň do pominutí problémů vynechání tučných, smažených a výrazně sladkých jídel, jež stav zhoršují. Lékaři doporučují jíst suchary a dopřávat si vlákninu, která napomůže správné činnosti střev. Měli byste též minimálně kořenit a nejíst cibuli, česnek a majonézu. Vyřadit ze svého života byste měli i alkohol. Dále se vyhýbejte syceným nápojům, ale pijte alespoň dva litry vhodných tekutin denně. Do jídelníčku pak zařaďte hodně zeleniny, nízkotučné mléčné výrobky, ryby, bílé maso a vlákninu. Jídlo se doporučuje připravovat v páře, dušením a vařením.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Poradna

V naší poradně s názvem OPARY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Zdravím, mám takovéhle opary na jazyku až 5 dní a každým dnem je to horší a horší... Nemůžu jíst, mluvít ani pít, šla jsem do nemocnice a doktorka mi předepsala prášky, ale osobně myslím, že mají opačný účinek... Prosím co s tím mám dělat??? Opravdu nejsem schopna jíst a pít už jen trošičku.A k tomu se mi dneska objevili takové bouličky v dásni.... nebo né bouličky, prostě se mi nafoukla dáseň úplně vzadu a příšerně mě to bolí. Pomoc prosím!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Aneto, zřejmě máš na jazyku aftózní vředy, které jsou velmi bolestivé. Je potřeba jíst řídkou stravu zejména vývary a kaše. Někdy to způsobí například rajčata nebo exotické ovoce, takže to teď vyřadit. Zahojení bývá max do 10 dnů. Pomůže natírání vředů roztokem Herbadent a klokaní stopanginu. Proti bolesti a otoku pomůže kostka ledu přiložená na bolavé místo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opary na jazyku

Zelenina

Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Diskuze

V diskuzi PORUCHA EREKCE A LÉKY NA EREKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nutri Czech.

Clerex® 475mg je volně prodejný přípravek pro perorální léčbu erektilní dysfunkce. V přirozených podmínkách, tj. při sexuální stimulaci, obnovuje porušenou erektilní funkci zvýšením přítoku krve do penisu,zvyšuje libido a hladinu testosteronu v krvi.Přispívá při léčbě neplodnosti. clerex.eu/pro-muze/ nebo zakoupíte v lékárnách
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Dobry den chci se zeptat kourim mam problemi z erekci beru prasky na tlak. Mam rychle vyvrcholeni penisu poradte o radu co stym delat doplnky stravy mi vubec nepomahaj hodne jist vitaminu take ma vliv

Zdroj: diskuze Porucha erekce a léky na erekci

Výrobky z mléka

Mléko a mléčné výrobky lze jíst podle libosti, ovšem kromě jogurtů, ty konzumujte pouze omezeně, neboť obsahují bakterie podporující tvorbu vitaminu K. Bez omezení lze jíst vaječné bílky, u žloutků se doporučuje maximálně jeden denně. Z tuků je optimální hlavně řepkový a slunečnicový olej, vzhledem k dosti vysokému obsahu vitaminu K je nutné omezovat olivový a sójový olej. Dieta při léčbě Warfarinem omezuje i některé druhy ovoce, a to mango, kiwi, ostružiny, sušené švestky a maliny.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem ODDĚLENÍ DASNĚ OD ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Stehlíková.

Dobrý den
chtěla bych se zeptat... mám menší problém a to ten že se mi oddělila dáseň od zubu a celkem hodně mě to bolí a je pravda že nechci ani moc jíst.
A nechci jít k lékaři tak bych se chtěla zeptat jak by to šlo vyléčit doma??
už mě to bolí týden a pořád nevím co s tím mám dělat.
Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sama si s tím moc napomůžete a dopadne to tak, že dáseň odumře a zůstane obnažený krček zubu, což umožní přístup různých patogenů ke kořeni zubu, který nakonec bude nutné vytrhnout. Nyní byste měla postižené místo vyčistit zubní pastou a měkkým kartáčkem, vyčistit přilehlé mezizubní prostory a pak několikrát denně proplachovat ústní vodou Listerine a naplánovat prohlídku u zubaře, dokud je co zachraňovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oddělení dasně od zubu

Kde bolí žlučník

Příznaky podrážděného žlučníku se dostaví bezprostředně po jídle. Objeví se pocity nafouklého břicha a intenzivní plnosti, prudká bolest vystřelující pod žebro, zvracení nebo pocit na zvracení, říhání a případně i mírné zežloutnutí bělma.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, užívám warfarin a chci se zeptat, zda mohu jíst okurky (čerstvé, sterizilované, kvašáky)

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jste na Warfarinu, tak byste měla udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni. Vitamín K je hlavně v zelených věcech. Ani okurka není vyjímkou. Obsah vitamínu K v okurkách není moc velký, takže když dostanete chuť na okurku, tak si ji s klidem dejte, ale v ten den už nejezte tolik zelených vecí, jako obvykle. Jedné okurce se vyrovná třeba jeden klas kukuřice, jedna velká hruška nebo menší brokolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin co můžu jíst

Koření

Problémy nejsou s používáním koření, jenom petrželová nať a řeřicha mají hodně vitaminu K, a proto je lepší se jich vyvarovat.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sestavte s maminkou vyvážený týdenní jídelníček z toho co ji chutná a ten pak několik týdnů neměňte. Po prvním týdnu tohoto jídelníčku nechte mamince odebrat krev na zjištění její krevní srážlivosti u lékaře, který ji předepisuje Warfarin. Lékař podle výsledků upraví dávkování Warfarinu. Až se jí jídelníček přejí, tak sestavte nový a celý proces s odběrem krve zopakujte. V jídelníčku zcela vynechte grapefruity a kadeřávek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Doporučení

Rodiče mohou své dítě doma pravidelně vážit a měřit a tyto výsledky předávat lékaři. Velikost a hmotnost dětí je jiná u chlapců a u dívek, každé pohlaví má své vlastí měřítko.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Hanzálková.

Dobrý den, mám dotaz na mou zubní náhradu spodních zubů, která mi vůbec nedrží. Když ji nalepím coregou až po 20 minutách začnu jíst nebo jen mluvit a už je povolená a celá se hýbe.Nemám ani jeden svůj zub.ráda bych věděla jestli se s tím dá něco dělat. Moc děkuji za odpověd´. Hanzálková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě se s tím dá něco dělat. Pro začátek zkuste změnit zubaře. Vyberte si zubaře ve větším městě, objednejte se a uvidíte, že se najde řešení, aby vám zuby dobře seděly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena za zubni nahrady

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Diskuze

V diskuzi BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Šlápota.

PŘI posledním měření inr qick testu byla honota 3 co mám jíst aby to kleslo pod 3

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Warfarin a vitamín C

Vyšší dávky vitamínu C (≥ 500 mg/den) mohou být již rizikovou dávkou.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍ SE JÍST RAJČATA PŘI VYSOKÉM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Mašková.

Prosím o odpověď,zda se smí jíst rajčata,když se bere Varfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když berete Warfarin, tak je důležité udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni (90 mikrogramů na den). Rajčata v sobě obsahují vitamín K. V jednom větším rajčeti je asi 7 mikrogramů vitamínu K. Když račata nárazově zařadíte do svého menu, tak v ten den budete muset omezit jinou potravinu obsahující vitamín K, například papriky nebo směs ořechů. Když víte, že máte rajčat dostatek a budete je konzumovat delší dobu každý den, tak začněte a hned druhý nebo třetí den si nechte změřit INR (quickův test srážlivosti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smí se jíst rajčata při vysokém tlaku

Nealkoholické pivo

U nealkoholického piva je méně pravděpodobné, že způsobí dnu.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Jíst zdravě je základ

Konzumace vyvážené stravy je důležitá pro každého. Zdravá strava pomáhá kontrolovat váhu a poskytuje všechny potřebné živiny pro udržení dobrého zdraví.

Čtyři hlavní skupiny potravin by měly být konzumovány každý den, a to:

  • dostatek ovoce a zeleniny – poskytují vlákninu, vitamíny, minerály nezbytné pro dobré zdraví
  • chléb, obiloviny a brambory – snažte se jíst celá zrna, brambory upravujte i se slupkou, tím si zajistíte dostatek vitamínů, minerálů
  • maso, ryby a bílkovinné alternativy – vyhněte se však velkým porcím
  • mléčné výrobky – doporučené množství jsou tři porce mléčných výrobků denně, například 200 ml sklenice mléka, kelímek jogurtu a 30 mg tvrdého sýra

Vyhněte se komerčně vyráběným nápojům, uzeninám a konzervovaným potravinám!

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Proč mě bolí žlučník

Podrážděným žlučníkem může trpět i mladý člověk. K záchvatům přispívá (či je způsobuje) ostré, kořeněné nebo tučné jídlo a hektický způsob života plný stresu. Svoji roli zde hrají i rodové dispozice. V případě větších problémů a bolestí navštivte okamžitě lékaře.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Co dělat po vytržení zubu

Pacient by měl vědět, že první den po zákroku má jen minimálně vyplachovat ústa, následně dodržovat zvýšenou hygienu ústní dutiny. Velmi vhodné je instruovat pacienta nejen verbálně, ale také formou psané informace, kterou si může následně v klidu domova pročíst.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Jahody a cukrovka

Na snižování hladiny cukru je ideální v přiměřeném množství konzumace grapefruitu či jahod. A také se doporučuje konzumace melounu či švestek. Také sušené brusinky nebo borůvky jsou plody schopné snižovat cukr v krvi.

Také zde ovšem platí všeho s mírou!

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Alkoholové mejdany

Alkoholové mejdany u některých pacientů vyvolávají rychlé zhoršení jejich stavu. Je dobře známo, že nadměrné pití může vyvolat záchvaty u lidí, kteří trpí dnou, i když užívají léky na toto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP