Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ASYMETRICKÝ PŘECHODNÝ OBRATEL

OBSAH

Projevy obrny lícního nervu

Postižený se ve většině případů u obrny nervus facialis, což je latinský název lícního nervu, ráno probudí a z koutku úst mu vytékají sliny. V zrcadle zjistí, že nemůže zavřít oko, které slzí. Nemůže ani mrknout, na postižené straně jsou vyhlazené vrásky a asymetricky pokleslý ústní koutek.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava Eichlerová.

Mám díky krční páteři velký problém a to dýchám jen se silnou bolesti,prý mám první krční obratel rozbitý.Ze situace jsem zcela zoufalá,můžete mě prosím poradit co s tím? L.Eichlerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Co je to keratokonus

Keratokonus je onemocnění rohovky, při kterém se její obvyklý tvar kulového vrchlíku v určité oblasti kuželovitě vyklene, což poškodí vidění. Progrese onemocnění závisí na věku pacienta a délce trvání. Čím dřívější je začátek, tím rychlejší je vývoj onemocnění. Keratokonus postihuje často obě oči, většinou asymetricky. Ačkoliv brýle a kontaktní čočky upraví vidění, nemají vliv na zastavení vývoje onemocnění. Léčba dosud spočívala ve složité, rizikové a nákladné transplantaci rohovky. Pokud zaznamenáte zhoršené vidění, byť jen na jednom oku, nezanedbávejte tento stav a neprodleně navštivte očního lékaře.

Zdroj: Keratokonus

Poradna

V naší poradně s názvem TEZEO 40 A BOLEST HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dekuji Vam za rychlou odpoved.Jen jeste musim upresnit,ze na rehabilitace chodim,krcni pater je podle ortopeda jiz uvolnenejsi a vcera jsem byla u neurologa,ktery mi odblokoval 5-6 obratel.Velka uleva od zavrati.Jen jeste ta hlava poboliva a tlak v hlave citim.Take mi vcera delali sono krcnich tepen vsech.To je v poradku.Hlava mi poboliva celou tu dobu od zacatku leku na tlak,tzn.od listopadu-prosince.Tezeo beru teprve 5dni.Mam strach abych neco nezanedbala,proto se ptam jestli ty bolesti nemuzou byt nejak vazne nebezpecne.Na ct me nikdo neposlal,asi k tomu nevidi duvod.Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když už to takto důkladně již řešíte s lékaři na ortopedii a neurologii, tak ještě průběžně informujte svého kardiologa. Kardiolog potřebuje znát vaše pocity, aby mohl případně upravit dávkování. Stavte se za ním co nejdříve a sdělte mu jaké změny se u vás udály po změně léčby krevního tlaku. Rovněž se zmiňte o tom, že vás pobolívá hlava.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Mikádo do podkovy zezadu

Mikádo do podkovy zezadu je stále in! Asymetricky střižené mikádo ve stylu podkovy je stále žádaný a moderní účes. O proslavení tohoto střihu se postaraly zejména dvě celebrity, a to Victoria Beckham a Rihanna. Obě nosily svého času toto mikádo střižené tak, že vlasy rámující tvář byly delší než ty na krku. A i přesto, že obě krásky již tento styl opustily a nechaly se ostříhat nakrátko, podkova je stále oblíbeným a slušivým účesem. Z pohledu mužů působí mikádo sexy. Zepředu delší vlasy, vzadu odhalená šíje. Vystříhat je můžete kratší či delší, chcete-li si zanechat ženskost. Mikádo do podkovy se vyznačuje delší přední stranou a velmi krátkými vlasy v zátylku. Tento typ účesu je ideální pro zeštíhlení kulatého nebo hranatého obličeje.

Zdroj: Mikádo

Diskuze

V diskuzi LZE VYLÉČIT MALOBUNĚČNÝ NÁDOR PLIC U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Novotná.

Je mi 56 let a v lednu 21.1.2016 mi po CT plic pan doktor vyřknul straašlivou diagnozu Rakovina plic malobuněčný nádor přes celou levou plící podle všech různých vyšetření metastáze do kostí, nádor ze vzorku 80% rakoviny. Nádor prorostl do druhé plíce uzlinami, dýchám prý jen malou štěrbinou.
Jsem po 4 chemoterapii a 5 ozáření křížové páteře, mám prý zlomenou obratel, tak chodím stažená do pásu.
Po první a druhé chemoterapii jsem přestala chodit, bylo mi moc špatně, zvracela jsem, po 4 chemoterapii jsem zvracela tak a zároveň měla děsný průjem 6 dní, shodila jsem od ledna přes 20 kg. Dělám vše, co mi lékaři radí, piju čaje, smetanku kořen, rakytník, ledvinový čaj, bezinkový čaj, jím veškkeré ovoce, jahody, broskve, jablka, banány, meruňky, třešně. Snažím se jíst i hodně okurek ze skleníku s kefírem, kefír samotný, prostě co m kdo poradí, to do sebe dostávám.
Dá se tento nádor porazit, ale aby se už nevrátil? Moc bych se chtěla uzdravit a žít zas normální život.
Hodně jsem kouřila, to jsem okamžitě po vyslechnutí diagnozy ukončila, ale bojím se, že pozdě.
Prosím pomožte mi s pozdravem Zdeňka Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka Novotná.

Lze vyléčit malobuněčný nádor plic, který metastázoval do koostí, u ženy 56 let? Moc se bojím smrti i trápení s léčením. Pomůže mi někdo na toto témma odpovedět? Jsem sama, mám přítele, ale ten se mé nemoci a už i mě bojí, jezdí ke mě, ale už mě nemá rád, má ze mě strach a já mám strach z opuštěnosti. Zdeňka Novotná Albertova 1009 Žamberk 56401
mobol 603554959

Zdroj: diskuze Lze vyléčit malobuněčný nádor plic u ženy

Anatomie ledvin

Ledviny jsou součástí vylučovacího systému, jde o párový orgán. Jsou uloženy ve výši dvanáctého hrudního obratle až po druhý obratel bederní, leží po stranách páteře. Jejich délka je asi 12 cm, šířka 5–6 cm, výška 4 cm. Ledviny mají charakteristický fazolovitý tvar. Jejich povrch je hladký, barva červenohnědá. Na jejich vnitřní straně je prohlubeň, kudy do ledviny vstupuje ledvinová tepna a vystupuje ledvinová žíla a močovod. Na řezu ledvinou je kůra, která je tvořena převážně nefrony, a dřeň, která obsahuje vývodné kanálky a takzvané Henleovy kličky nefronu. Nefron je základní stavební i funkční jednotka ledviny. Každá ledvina obsahuje asi jeden milion nefronů. Nefron má dvě základní části: glomerulus a systém tubulů. Glomerulus obsahuje asi 30 kapilárních kliček, v nichž přes speciálně upravenou třívrstevnou stěnu kapilár (vlásečnic) dochází k filtraci krevní plazmy a vzniká takzvaná primární moč.

Zdroj: Onemocnění ledvin

Diskuze

V diskuzi ŽÁDÁM VAS O VYSVĚTLENÍ I CO TU DIAGNOZU MOHLO SPUSOBIT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peter Jurica.

Dobrý den jmenuji se Petr a je mi 32 let! Byl sem už operován laparoskopické operací na diagnózu varikokéla na levém varlete v 2015/3 v městě Pardubice!
A ted se mi to obnovila varikokéla na levém varlete a ještě na sono zistili že mám s ojedinělým anechog kulovitým fokusem v obl.hlavy 5mm.(můžete mi vysvětlit co toje,ci steho mám i bolesti levého varlete,či je to zhubne nebo nezhubne,a ci to může prasknut a když to praskne co se může diat jak to zjistím že to prasklo?)
co to je: drobný hyperechog.fokus velkosti 2mm-v.s.kalcifikace(prosím vás o podrobnější popis tohoto co to je a jaké komplikace můžu mít)
Drobná hydrokokela asymetrický vpravo-lem šíře anechog.tekutiny cca 5mm.oboustr(můžete i to mi co nejpřesnější vysvětlit co to obnáší i co můžu očekávat atd!)
Prokrvení varlat,nadvarlat i obalů v normě. V právo v kraniálních partiích scrota sou patrně nápadnější vivnute cévní struktury, avšak vcelku štíhlé do 2mm, během Valsalvova manévru zůstávají idem.
Závěr: Mírná asymetrická hydrokokela vpravo. Drobná spermakokela v levo,jinak věku odpovídající UZ obraz scrota! to je vse
toto co je tady napsané tak to som vám všechno přepsal z lékařskéj zprávy!!
Prosím vás o podrobnější informace ohledně mojho zdravotní stavů varlat lebo mám bolesti a už mě měli letos od února operovat ale se mi uz třikrát zrušil termín operace i kvůli temu koronavirus! tak chtěl by vás poprosit či něco mi neprasklo nebo něco ine to je lebo kdyz sem krátko na procházke s pejskem venku nebo sedím doma na židli nebo i když spím večer, tak cítím bolesti varlete levém straně až tak že mě začne bolet levé stehno a pak těžší chodím musím se namáhat!
Poprosil bych vás velmi o velmi podrobně rozpisane! děkuji vám za včasný odpověď s pozdravem Petr jurica

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žádám vas o vysvětlení i co tu diagnozu mohlo spusobit?

Benigní nádory

Koenenův tumor je periungvální fibrom, vyskytuje se u pacientů s tuberózní sklerózou.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Koenenův tumor.

Digitální akrální fibrokeratom je tvrdý kožní výrůstek rostoucí v blízkosti nehtové jednotky.

Zde se můžete podívat, jak vypadá digitální akrální fibrokeratom.

Subungvální exostóza je bolestivý kostěný výrůstek rostoucí z dorsální strany distálního článku prstu (zejména palce u nohy); může nadzvedávat nehtovou ploténku, často asymetricky. Prokazuje se na RTG.

Zde se můžete podívat, jak vypadá subungvální exostóza.

Glomus tumor je bolestivý tumor prosvítající pod nehtovou ploténkou jako červená skvrna. Vyskytuje se zejména u žen, bolestivé příznaky se projevují hlavně v chladu.

Zde se můžete podívat, jak vypadá glomus tumor.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den cca před měsícem jsem si našla útvar pod palcem u nohy.. samozřejmě po přečtení diskuzí mi to nedá spát. Nejsem si vědoma, že bych se někde bouchla. Útvar je furt stejný nemění tvar zatím ani neodrůstá, ale to je asi ještě brzo.
Odjíždíme na dovolenou, ale hned jak se vrátíme tak plánuji navštívit kožní. Ale jen pro trochu uklidnění zkusím poslat foto.
Děkuju za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je subungvální hematom. Je to přechodný stav, kdy se krev a tekutina nashromaždily pod nehtem vašeho palce na noze. Obvykle je to způsobeno traumatickým zraněním, jako je naražení prstu na noze, ke kterému došlo před 2 měsíci, takže si to dnes již nepamatujete. Může se to také objevit při nošení těsně přiléhajících bot, které omezují průtok krve v prstech u nohou, což vede ke zvýšenému tlaku v krevních cévách na prstech. V obou případech to vede k prasknutí malých krevních cév pod nehtem, ze kterých prosakuje krev do prostoru pod nehtem, což způsobuje změnu barvy nehtu. Za několik měsíců to zmizí. Návštěva kožního lékaře je na místě při každé pochybnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Umělé prsní implantáty

Plášť implantátu je téměř ve všech případech tvořen z měkkého silikonu, jen zřídka se používá takzvaný polyuretanový obal. Vyznačuje se skořepinovou texturou, takže je dokonale spojen s okolní tkání, čímž se zabraňuje jeho následnému posunutí. Tvar implantátu je buď symetrické kolo, nebo anatomický (asymetrický tvar), který simuluje přirozený tvar ženského prsa.

Novější silikonové implantáty již mají stabilnější povrch (pevnější obal), který snižuje riziko defektu. Existují rovněž křemíkové implantáty, kdy je náplň obvykle chemicky zesílena tak, aby byla v případě trhliny v plášti tekutina zadržena a nedošlo k úniku do okolní tkáně.

Dalším druhem jsou implantáty vyplněné fyziologickým roztokem. Tento roztok je však zdraví škodlivý, a jde o kapalinu, takže tvar implantátu není estetický. Tyto implantáty vyžadují speciální postup – implantát je v průběhu operace naplněn až po zavedení do prsu.

Zdroj: Zvětšení prsou

Diskuze

V diskuzi DOMACI LECBA PRASKLE ZILKY NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Ascorutin je voleně prodejný v lékérně. Tady je popis Ascorutinu včetně výčtu situací, kdy by jeho užívání mohlo činit problémy:

ASCORUTIN
(Rutosidum / acidum ascorbicum)

Přečtete si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje.
Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však Ascorutin musíte užívat pečlivě podle návodu, aby Vám co nejvíce prospěl.
Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu.
Požádejte svého lékárníka, pokud potřebujete další informace nebo radu.
Pokud se vaše příznaky zhorší nebo se nezlepší do 7 dnů, musíte se poradit s lékařem.
Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaře nebo lékárníkovi.

1.CO JE ASCORUTIN A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Farmakoterapeutická skupina: látky stabilizující kapiláry, flavonoidy
Přípravek se používá k léčbě zvýšené lámavosti a propustnosti krevních vlásečnic různého původu, hlavně při nedostatku vitaminu C (kyseliny askorbové) v organismu, při chorobné krvácivosti na cévním podkladě, k ovlivnění místních příznaků krvácení při diabetické retinopatii (změny na sítnici při cukrovce), při zvýšeném počtu červených krvinek, při zánětu střeva s tvorbou vředů.
Ascorutin je složený přípravek, jehož obě účinné látky - rutosid a kyselina askorbová - upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic.
2.ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE ASCORUTIN UŽÍVAT
Neužívejte Ascorutin pokud:
- jste alergický/á (přecitlivělý/á) na léčivé látky nebo na kteroukoli další složku Ascorutinu;
- jste těhotná nebo kojíte.
Pokud si nejste jisti, zda začít Ascorutin užívat, poraďte se se svým lékařem.

Zvláštní opatrnosti při použití Ascorutinu je zapotřebí
Při dlouhodobém podávání vysokých dávek se mohou tvořit ledvinové kameny, hlavně u pacientů se zvýšenou hladinou šťavelanů v krvi.
U pacientů s deficitem glukóza-6-fosfát-dehydrogenázy (vada metabolismu cukrů) může v ojedinělých případech dojít k hemolýze (rozpadu krevních buněk), i velmi závažné.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky
Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Kyselina askorbová zvyšuje vstřebávání penicilinu, železa a hormonu ethinylestradiolu z trávicího traktu. Při vysokých dávkách může ovlivnit účinnost antikoagulační terapie, ovlivňuje resorpci vitamínu B12. Opatrnosti je třeba při současném užívání s kyselinou salicylovou, sulfonamidy a kotrimoxazolem (léky užívané při některých bakteriálních infekcích).

Užívání Ascorutinu s jídlem a pitím
Ascorutin můžete užívat s jídlem či nalačno.

Těhotenství a kojení
Přípravek se v těhotenství nesmí užívat.
Přípravek není určen k léčbě kojících žen.
Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů
Přípravek neovlivňuje pozornost.

Důležité informace o některých složkách Ascorutinu
Přípravek obsahuje laktózu. Pokud Vám lékař sdělil, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, domluvte se se svým ošetřujícím lékařem dříve než začnete užívat tento přípravek.
3.JAK SE ASCORUTIN UŽÍVÁ
Vždy užívejte Ascorutin přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistý/á, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.
Nedoporučí-li lékař jinak, užívají dospělí 1 - 2 tablety 3-krát denně, děti od 3 let 1 - 2 tablety denně.

Jestliže jste užil(a) více Ascorutinu, než jste měl(a)
Při masivním předávkování (několik gramů) kyselinou askorbovou se může vyskytnout přechodný průjem. Při opakovaném podání velkých dávek a při současném poškození ledvin dochází k zvýšenému vylučování šťavelanů do moči s následnou tvorbou ledvinných kamenů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karla.

Bohužel nesmim kombinovat Ascorutin s hormonálními léky v menopause.Je jiná možnost?

Zdroj: diskuze Domaci lecba praskle zilky na nose

Lokální otoky

Lymfostatický edém

Při poruše lymfatické drenáže intersticia se v něm hromadí bílkoviny a roste osmotický tlak intersticia. Lymfedém je lokalizovaný, tuhý, asymetrický otok (na končetině vede ke vzniku elefantiázy). Příčinou je blokáda lymfatických uzlin a cév.

Může být primární:

  • nádor (nejčastěji metastázy karcinomu v lymfatických uzlinách),
  • zánět,
  • parazit (vlasovci – Filaria),
  • trombóza lymfatik – u erysipelu (růže – streptokoková infekce).
Nebo sekundární:
  • po chirurgickém odstranění lymfatických uzlin.

Vzácné jsou hereditární lymfostatické edémy, u nichž klinický obraz dokreslují žluté nehty.

Zánětlivý edém

Vlivem zánětových mediátorů roste permeabilita kapilár pro vysokomolekulární látky (exsudace).

Příčiny

Nejčastější příčinou je nespecifický zánět. Otok je pak jednou z klasických známek zánětu (tumor). Vzácnou příčnou otoku je například sarkoidóza, u níž se otok může projevit jako erythema nodosum.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Cviky na L5 S1

Obratel L5 je pátý obratel bederní části páteře (počítáno od hlavy je dvacátý čtvrtý). Obratel L5 ovlivňuje orgány spodní části nohou (lýtka, holeně, kotníky, chodidla).

Obratel L5 zdravotní problémy:

  • nateklé (nejen) kotníky
  • chladné nohy (špatné prokrvování spodní části nohou)
  • křeče v nohách
  • vředy na holeních
Obratel L5 psychické projevy:
  • zlost, neschopnost přijímat radost
  • nenávist sám k sobě s pocitem viny
  • problémy se sexualitou
  • člověku chybí zázemí (typicky: finanční nejistota)
  • dlouho trvá, než něco zpracuje (i fyzicky)
  • strach z budoucnosti
Pravidelné cviky na obratel L5:
  • otáčení dolních končetin v kyčelním kloubu
  • pohyb stehen směrem ven
  • ohýbání a následné narovnání dolních končetin v kolenním kloubu
  • otáčení nohou
Fyzické příčiny obratle L5:
  • sedavé zaměstnání

SI skloubení

Sakroiliakální kloub označuje přechod mezi kostí křížovou (os sacrum) a kostí kyčelní (os ileum) a do češtiny je překládán jako křížokyčelní kloub. Často se také můžete setkat s názvem SI, hovorově „esíčko“. Jedná se o kloub tuhý, ve kterém jsou vykonávány pohyby malého rozsahu, které jsou ovšem důležité pro postavení pánve.

Projevy:

  • bolest hýždí a zadní strany stehen
  • bolest se přenáší do oblasti třísel či stydké spony
  • omezení v běžných činnostech, jako je chůze do schodů či vystupování z auta

Cviky

Na břiše: Leh na břiše, ruce složené pod čelem. Začneme přitahovat levou nohu do plazení, ale přitom si hlídáme levý bok. V okamžiku, kdy máme pocit, že se levý bok začíná odlepovat od podložky, zastavíme pohyb levou nohou. V této pozici je výdrž s tlakem boků a levého kolena do podložky. Pak povolíme a provedeme na druhou stranu.

Na boku: Leh na pravém boku. Pravou ruku dáme pod hlavu, pravou nohu skrčíme v koleni, máme levou v koleni nataženou, v kotníku děláme „fajku“. Levou nohu zatlačíme vnitřním kotníkem do podložky a vytáhneme do dálky. Výdrž. Totéž na druhém boku.

Pejsek: Vzpor klečmo, zvedneme střídavě pokrčenou pravou a levou nohu do boku (na pejska). Boky přitom zpevníme a nepřetáčíme. Důležité je hlídat si, že koleno zdvižené nohy musí být minimálně tak vysoko jako její kotník. Účinnost cviku závisí na uvedených podmínkách, nikoli jen na tom, jak vysoko je kotník.

Sunutí kolena: Vzpor klečmo, naznačíme sunutí pravého kolena po podložce směrem k levé ruce. Pánev držíme pevně na místě. Po chvíli výdrže se vrátíme zpět a zopakujeme na druhou stranu.

Cvik na kraji lehátka: Vzpor klečmo na kraji lehátka, pokrčíme lokty a opřeme se o předloktí, vnitřní noha je u kraje lehátka, vnější visí mimo lehátko a je zavěšená nártem o lýtko druhé nohy. Provádíme mírný tah volně visícího kolene nahoru dolů, maximálně 2 cm pod okraj lehátka (noha je stále ve svislé poloze). Lokty a kolena svírají s lehátkem pravý úhel, nesedáme si na paty, nepřetáčíme tělo. Pak totéž na druhou stranu.

Zanožení: Vzpor klečmo, poté sed na patách, protáhneme ruce dopředu, následně se přesuneme do vzporu a zároveň zanožíme jednu nohu. Nepřetáčíme pánev, boky jsou pevné. Posadíme se zpět na paty, pak nahoru do vzporu a zopakujeme totéž pro druhou nohu.

POZOR! Když cvičení bolesti zhoršuje nebo ani po týdnu nepřinese úlevu, je třeba lékařské vyšetření.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Příznaky

Dlouhodobě přetrvávající městnavá papila vede k destrukci nervových vláken a k atrofii. Při nitrolební hypertenzi trvá přechod ze stadia vyvinuté městnavé papily do stadia atrofujícího terče více než 6 měsíců. První známkou zrakové poruchy u atrofie terče po městnání je zvolna postupující, stranově často asymetrické, koncentrické zužování zorného pole s následným poklesem centrální zrakové ostrosti. Atrofie terče po městnání je nepřesně ohraničená, šedavě bílá papila s bělavě opouzdřenými, užšími a napřímenými retinálními cévami. Pokud je včas proveden dekompresní neurochirurgický zákrok, odezní edém terče obvykle během 1 až 2 měsíců. Dlouhodobě přetrvávající městnavá papila vede k destrukci nervových vláken a atrofii. Při nitrolební hypertenzi trvá přechod ze stadia vyvinuté městnavé papily do stadia atrofujícího terče více než 6 měsíců.

Příznaky:

  • bilaterální otok, zpočátku může být asymetrický;
  • mírně navalitá hranice papily;
  • vyhlazená exkavace (vyhloubenina);
  • ojedinělé plaménkovité hemoragie;
  • zornicové reakce jsou normální;
  • zrakové funkce jsou dlouho neporušeny, první známkou je rozšíření slepé skvrny.

Zdroj: Papiledém

Zmatenost po narkóze

Ztráta paměti po narkóze je opravdu velmi výjimečná, spíše se jedná o zmatenost, která může být vyvolána i léky k tišení bolesti a zklidnění u starších pacientů. Většinou se jedná o přechodný stav, který se v průběhu hospitalizace upraví.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Účesy vhodné pro ženy s  oválným obličejem

Oválný obličej se vyznačuje přirozeně zúženým čelem, jemně vystouplými lícními kostmi a nevýraznou bradou. Obličej je v ideálním případě 1,5 x delší než širší.

Tento tvar obličeje je považován za nejdokonalejší, protože působí symetricky, tomuto tvaru obličeje sluší téměř všechny typy účesů.

Ženám s oválným obličej sluší z krátkých sestřihů například pixie cut s patkou i krátký asymetrický střih.

I z účesů ze středně dlouhých vlasů mají ženy s oválným obličej široký výběr. Sluší jim jak klasická mikáda (ať už symetrická, či asymetrická), i lehce zvlněná s rovnou ofinou, dokonce i nejrůzněji sestříhané vlasy.

U oválného obličeje je i široký výběr u dlouhých vlasů, sluším jim jak vlasy zvlněné, tak i sestříhané. Mohou mít ofinu rovnou, i na bok, s patkou, nebo ofinu mít vůbec nemusí.

Celkové platí, že u žen s tímto tvarem obličeje záleží u výběru účesu na vlastním vkusu a představách, protože tento tvar obličeje je vhodný i k extravagantním účesům.

Co se týká účesů na různé akce, ženám s oválným obličejem sluší vlasy vyčesané k temeni i volně spadané k šíji.

U žen s tímto tvarem obličeje není nutné dávat si pozor na nějaký typ účesu, je důležité jen při výběru zohlednit kvalitu vlasů, jejich objem, a jestli se účes hodí k osobnosti ženy.

Zdroj: Účesy podle tvaru obličeje

Příklady cviků podle Mojžíšové

Cvik 1

Položte se na záda, ruce dejte podél těla, nohy opřete o chodidla, chodidla i kolena mějte asi 20 cm od sebe. Přitiskněte bederní páteř k podložce, vtáhněte pupík a jednou až dvakrát volně nadechněte a vydechněte, aniž povolíte napětí. Potom se hluboce nadechněte a vytahujte se za rukama a do pat, jako byste se chtěli prodloužit na skřipci. V maximálním tahu a nádechu setrvejte, pak vydechněte a povolte. Po celou dobu vytahování musí bederní páteř zůstat na podložce. V případě, že bedra neudržíte po celou dobu na podložce, cvičte tento cvik s pokrčenýma nohama a chodidly u sebe. Opakujte 10–15x denně a počet opakování nezvyšujte.

Cvik 2

Položte se na záda, ruce dejte podél těla, nohy opřete o chodidla, chodidla i kolena mějte asi 20 cm od sebe. Přitiskněte postupně bederní páteř k podložce, vtáhněte pupík, vytáhněte dolní část přímého břišního svalu nahoru k bradě, stáhněte hýždě (půlky k sobě) a volně dýchejte asi 6 sekund. Po 6 sekundách se nadechněte, stáhněte všechno ještě víc, pomalu vydechněte a povolte. Při cvičení nezapínejte jiné svaly než ty v oblasti pánve (žádná zvednutá ramena, hlava či propnuté nohy). Opakujte první týden 15x denně, každý další týden přidejte 5 opakování a skončete na 40 opakováních.

Cvik 3

Položte se na záda, ruce dejte podél těla, nohy opřete o chodidla, chodidla i kolena mějte asi 20 cm od sebe. Přitiskněte bederní páteř k podložce, vtáhněte pupík, vytáhněte přímý břišní sval nahoru k bradě, stáhněte hýždě k sobě, držte a volně dýchejte a zároveň velmi pomalu (obratel po obratli) zvedejte pánev rovně nahoru. Neprohýbejte se. Pak se pomalu stejným způsobem vracejte k podložce, asi 5 cm nad zemí se zastavte, nadechněte, stáhněte ještě víc, vydechněte, položte se a povolte. Opakujte první týden 15x denně, každý další týden přidejte 5 opakování a skončete na 40 opakováních.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Účesy vhodné pro ženy s kulatým obličejem

Kulatý obličej se vyznačuje tím, že člověk nemá ostré rysy, brada a čelo jsou zaoblené a lícní kosti jsou široké. Obličej je přibližně stejně dlouhý jako široký, nejširší je v oblasti lícních kostí, čelo bývá nízké a široké. Krk působí, že je krátký.

Pokud máte kulatý obličej a toužíte po krátkých vlasech, měly byste volit asymetrický střih vlasů s větším objemem na temeni a po stranách uhlazený.

K dokonalému vzhledu vám může pomoci i delší patka, která obličej opticky prodlužuje. Delší patka se dobře kombinuje s mikádem.

Pokud toužíte po středně dlouhých vlasech, měly byste si uvědomit, že vaše vlasy by neměly být kratší, než je obličej. Pokud bude účes o něco delší (až k ramenům), vhodné jsou sestříhané vlasy, které jsou bohaté kolem brady a po stranách překrývající část obličeje.

Ani s kulatým obličejem se nemusíte bát dlouhých vlasů. Ženám s kulatým obličejem sluší vlasy, které volně splývají. Pokud chcete ještě hlavu o něco opticky prodloužit, stačí si učesat pěšinku uprostřed hlavy a doplnit ji dlouhou ofinou (pod lícní kosti).

Pro úpravu těchto vlasů je dobré snažit se je vyfoukat do výšky, aby se obličej opticky prodloužil.

Pro tento typ obličeje se příliš nehodí objemné kudrny, příliš stažené vlasy a už zmiňované vlasy končící u brady. Příliš kudrnaté vlasy a vlasy končící u brady obličej ještě více rozšiřují. Stažené vlasy zase přitahují pozornost k obličeji, a upozorňují tak na jeho kulatost.

Zdroj: Účesy podle tvaru obličeje

Zkušenosti s vitiligem

Vitiligo je získaná ohnisková depigmentace kůže. Projevuje se mléčně bílými, dobře ohraničenými kožními či slizničními makulami. Postihuje 0,5–4 % světové populace, bez rozdílu pohlaví. Onemocnění většinou začíná mezi 2. a 40. rokem života, v 50 % do 20 let věku. Depigmentace jsou získané, rodinný výskyt je potvrzený asi u 23 % postižených vitiligem.

Dědičnost se vyznačuje genetickou nestejnorodostí a nekompletní penetrací. Lidské protilátky leukocytů (HLA) mohou být spojeny, ale ne konzistentním způsobem, například HLA-B13 je zvýšen u marockých Židů, HLA-DR4 je zvýšen u černochů. Orgánově specifické protilátky proti štítné žláze a parietálním buňkám sliznice žaludku jsou u pacientů s vitiligem častější než u běžné populace. Komplement, fixační protilátka proti melanocytům, byl nalezen v séru několika pacientů, kteří současně s vitiligem měli areatní alopecii, slizniční či kožní kvasinkovou infekci a mnohočetné endokrinní dysfunkce. Protilátky proti normálním lidským melanocytům získané specifickou imunoprecipitací mají cytolytický účinek. Profily T-buněk jsou u vitiliga abnormální se sníženým počtem T-pomocných lymfocytů. Průběh onemocnění je chronický.

Rozdělení vitiliga:

  • fokální – ohniskově jedna nebo více makul – asymetricky;
  • vitiligo mucosae – postihuje pouze sliznice;
  • segmentální – makuly sledují nervový segment, ve střední linii náhle končí;
  • akrofaciální – akra končetin a obličej často periorbitálně;
  • generalizované – depigmentace na většině povrchu těla;
  • universalis – symetrické, více než 80 % kožního povrchu je nepigmentováno, postižení kštice je příčinou vzniku světlých pramenů vlasů poliosis circumscripta.

Pacienti s vitiligem by měli absolvovat laboratorní vyšetření k vyloučení asociovaných nemocí.

Zdroj: Vitiligo detoxikace – novinka

Co znamená mravenčení

Pocitu mravenčení se odborně říká parestezie. Jde o pocit brnění, který vznikl vlivem útlaku nervu (např. syndrom karpálního tunelu, nebo tzv. „brňavka“, kterou pocítíme v lokti, když se o něj uhodíme). Nejčastěji se s tímto pocitem setkáváme v důsledku nedokrvení (ischémie), nastávajícím např. když si v sedu na židli přehodíme „nohu přes nohu“ a delší dobu pozici nezměníme. V tomto případě nejde o nemoc: když nohou trochu zacvičíme, opět se prokrví, a pocit mravenčení odeznívá.

Mravenčení může být vyvoláno i tzv. kořenovým syndromem: na míšní kořeny tlačí vyhřezlá ploténka nebo obratel. Stav lze léčit pravidelným cvičením nebo léky, ale někdy je nutné neurochirurgické řešení.

K parestezii může ovšem docházet také v důsledku závažnějších onemocnění, jako je epilepsie, otrava chemickými látkami, komplikovaná cukrovka, alkoholismus (toxický vliv alkoholu spojený s nedostatkem vitaminu B1) nebo nádorová onemocnění. U diabetické (cukrovkové) neuropatie je důležité udržet správnou hladinu cukru v krvi a zajistit přísun vitamínů (zvláště skupiny B), Při léčbě alkoholového postižení nervů je nezbytné abstinovat a rovněž doplňovat vitaminy, zejména skupiny B.

Zvláštní nemocí, u které se může také mravenčení vyskytnout, je fibromyalgie postihující nejčastěji ženy středního a vyššího věku. Tato nemoc spočívá v psychicky podmíněné únavě, slabosti a ztuhlosti svalů, které pacientky bolí v určitých bodech (na zádech, šíji, v koleni a lokti). Ženy mohou mít zároveň poruchy spánku, pocity mravenčení, závratě, poruchy paměti a další příznaky. Tato nemoc se léčí psychoterapií, některými psychofarmaky, analgetiky, relaxačními technikami a pohybovým programem pod vedením fyzioterapeuta. V některých případech se bohužel nepodaří příčinu mravenčení hned zpočátku objasnit, léčba pak může být svízelná.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Jak se Ascorutin užívá

Vždy užívejte Ascorutin přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistý/á, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.
Nedoporučí-li lékař jinak, užívají:

  • dospělí 1 - 2 tablety 3-krát denně,
  • děti od 3 let 1 - 2 tablety denně.

Jestliže jste užil(a) více Ascorutinu, než jste měl(a)

Při masivním předávkování (několik gramů) kyselinou askorbovou se může vyskytnout přechodný průjem. Při opakovaném podání velkých dávek a při současném poškození ledvin dochází k zvýšenému vylučování šťavelanů do moči s následnou tvorbou ledvinných kamenů.

Zdroj: Prasklé žilky a jejich léčba Ascorutinem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Vladimíra Krejčíková

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP