Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SEX 2DNY PRED OVULACI

OBSAH

Ovulační kalkulačka

Výpočet ovulace: Během plodných dnů dojde k uvolnění vajíčka z vaječníku, a to 12. den 28denního menstruačního cyklu (1. den je den začátku menstruačního krvácení). Po ovulaci je vajíčko schopno oplození do 24 až maximálně 72 hodin. Plodné dny při pravidelném menstruačním cyklu začínají 2–3 dny před ovulací a končí 1 den po ovulaci. Ovulace je velmi plodné období, ještě 2–3 dny po ovulaci je vajíčko schopno oplodnění. Neplodné dny začínají 9 dní před menstruací.

KALKULAČKA
PLODNÝCH DNŮ

Den počátku menstruačního cyklu

Délka cyklu (počet dnů):


Zdroj: Plodné dny

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÝ VÝTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel V..

Takže ovulaci bych měla mít až teď? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, ovulace by měla probíhat v těchto dnech.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Oplodnění po ovulaci

Oplodnění po ovulaci je možné. Ovulace sama o sobě trvá jen kratičkou chvilku. Občas si ji někdo plete s plodným obdobím a ptá se – kolik dní trvá ovulace? Pro vyjasnění pojmů – ovulace trvá jen pár sekund, ale plodné dny nastávají právě kolem tohoto okamžiku – zhruba tři dny před ovulací a den po ní.

Zdroj: Chci oplodnit

Diskuze

V diskuzi SEX PO MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobry den mam dotaz mela jsem nechraneny styk s kamaradem ale neudelal se do me vcas prestal ale jak se udelal tak jsme pak pokracovali.mela jsem den po menstruaci.je mozne ze bych otehotnela?uz 4 dny me tak divne boli bricho dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den,5 dní po ovulaci spinim a za dva dny mám dostat menses. Teď to i trochu svědí. Mohu i přesto být těhotná? Dík za info

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Utrogestan a ovulace

Před léčbou Utrogestanem je důležité monitorovat ovulaci, a to pomocí ovulačních testů nebo alespoň měřením bazální teploty. Utrogestan by měl být vždy užíván až po ovulaci. Předčasné nasazení Utrogestanu může teoreticky nepříznivě ovlivnit stav děložní sliznice.

Zdroj: Lék Utrogestan

Poradna

V naší poradně s názvem OBRÁZKY AFTY NA VNITŘNÍ STRANĚ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Nebojte, tohle aft není. Poranění vnitřní sliznice od kousnutí je běžné a samo se zahojí za 10 dní. Problém nastává, když se koušete opakovaně a často na jedno místo. To je potom třeba tento problém konzultovat se stomatologem. Obvyklá péče bývá bylinný roztok Herbadent, který místo poranění dezinfikuje a urychluje hojení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MONIKA DOLEŽALOVÁ.

Děkuji Kamčo za radu i odpověd zatím to léčím 2dny Cannadent jinak sem to neléčila ale koupím si i přípravek ktererý si m i doporučila . To kousnutí bylo náhodné jindy se ne koušu mám zlomenej zub a k zubařce jdu až 16.12. Je možné že tím zubem to stále narušuji? dík Monča

Zdroj: diskuze Obrázky afty na vnitřní straně tváře

Jak často mít styk, když chci otěhotnět

Otázka, jak dlouho vydrží vajíčko po ovulaci, je opodstatněná. Vajíčko je po ovulaci schopné oplodnění pouze 12–18 hodin během cyklu, a proto pokud má dojít k početí, je potřeba správné načasování, aby byla zaručena životnost vajíčka po ovulaci. Žena má během cyklu jen jednu ovulaci, a tudíž je během cyklu plodná jen po velmi krátkou dobu. Pokud během těchto několika málo hodin, ve kterých je vajíčko schopno oplodnění, k němu nedojde, vajíčko se vstřebá a v dalších dvou týdnech dochází k menstruaci. Při pohlavním styku několik dní před ovulací může dojít k otěhotnění, protože jak bylo uvedeno výše, spermie si několik dnů počká.

Zdroj: Životnost spermií

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ NIDACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den 3.12.2019 jsem měla MS. 18.12.podle ovu testu jsem měla mít ovulaci.. A v sobotu 27.jsem začala spinit a spinim už 7den. Může to být uhnízdění vajíčka. Děkuji za odpověď Katka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá nidace

Zvýšená teplota při menstruaci

Bazální teplota se v průběhu cyklu mění (viz výše v článku). V první části cyklu (před ovulací) je nízká (kolísá obvykle okolo 36,5 °C při měření v ústech), po ovulaci se vlivem produkce hormonu progesteronu teplota skokově zvyšuje (obvykle o 0,2 až 0,4 °C) a zůstává zvýšená až do začátku menstruace nebo – v případě úspěšného otěhotnění – trvale.

Zdroj: Zvýšená teplota

Diskuze

V diskuzi NEMUZU OTEHOTNET NEVIM CO S TIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina .

Dobry vecer, s pritelem se snazime uz pres 5 mesicu abych otehotnela. Ale nejak se to nedari, docela mne to trapi. At vyplnim ty kalkulacky na ovulaci a podobne. Vzdycky mi to vyjde uplne jinak. Prestavam tomu rozumet. Nedelam neco spatne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Už se vám zadařilo? Mám stejný problém

Zdroj: diskuze Nemuzu otehotnet nevim co s tim

Růžový výtok po ovulaci

Asi u 10 % žen se vyskytuje špinění uprostřed cyklu, trvající většinou jeden až dva dny. Bývá to častější u žen s dlouhými cykly. Špinění se objevuje v období nejplodnějšího bílkového hlenu, čímž hlen dostává hnědý, růžový nebo červený nádech. Je to dáno náhlým poklesem estrogenu před ovulací, není třeba se tím znepokojovat, naopak – v těchto dnech je žena nejplodnější. Pokud však špinění trvá déle než dva dny, pokud přetrvává i po vzrůstu bazální teploty, nebo pokud se místo špinění objeví jasně červené krvácení, je třeba to konzultovat s lékařem.

Pokud zaznamenáte jeden až dva dny špinění v období 7–14 dnů po ovulaci, může to znamenat, že jste těhotná. Uhnízdění zárodku v děloze lehce naruší její sliznici, to pak může vyvolat slabé špinění. Nedostaví-li se do 18 dnů po ovulaci menstruace a teploty zůstávají vysoké, těhotenství je potvrzeno i bez těhotenského testu.

Zdroj: Narůžovělý výtok mimo menstruaci

Diskuze

V diskuzi KONTRYHEL NA OTĚHOTNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hradecká.

Dobrý den je mi 38 let.S přítelem se snažíme už 2 roky o miminko a nedaří se.Minulý týden mi byla v Pronatalu v Kolíně píchnuta vyvolávací injekce na menstruaci.Začala jsem pít kontryhelový čaj.Může mi pomoci čaj k otěhotnění?Mám zmenšené vaječníky.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Zdravim.Je mi 41, zkousime otehotnet a ovulaci jsem mela hodne slab i u nebo zadnou na doporuceni kamaradky ma kol z prace zacala brat inofolic, vse srovna v tele a beru jej taky a ovula ce nadherna, menstruace srovnana a ted cekam , ze se snad zadarilo .

Zdroj: diskuze Kontryhel na otěhotnění

Cervikální výtok z čípku

Konzistence a barva cervikálního výtoku se v různých fázích menstruačního cyklu mění. Některé ženy používají konzistenci svého výtoku nebo cervikální tekutiny ke sledování fází svého menstruačního cyklu. Tato technika je jednou z možností přirozeného plánování rodičovství.

Pochopení typických změn cervikálního hlenu během menstruačního cyklu může ženám pomoci identifikovat časné těhotenství:

  • Ihned po menstruaci mohou ženy zaznamenat snížený výtok nebo mírnou suchost v pochvě.
  • Několik dní po tomto, ale dlouho před ovulací, se výtok stává lepkavým a může vypadat bílý nebo žlutý.
  • V plodném okně ve dnech před ovulací se výtok zvýší a stane se krémovým a neprůhledným.
  • Při ovulaci a asi den předtím bude hlen děložního čípku vazký a bude připomínat vaječný bílek.
  • Po ovulaci začne cervikální hlen zasychat a houstnout, pokud žena není těhotná.
  • Žena, která během cyklu otěhotněla, si může po ovulaci všimnout, že cervikální hlen místo vysychání přibývá.

Kolem doby implantace, což je obecně 1–2 týdny po početí, může objevit slabé krvácení nebo špinění.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Diskuze

V diskuzi POZIZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Studanka.

Od zari mam uz dnes 5baleni ATBpro stale vracejici se infekce hornich cest dychacich.nemela jsem PN.Vzdy jsem se to pres vikend snazila vylezet a vPOhura do prace.Az tentokrat mam uz 2dny citlivou spicku jazyka.hur se mi mluvi i ji.rikala jsem si.jestli to neni tim.ze jim citrony.Dnes se mi na te spicce objevil maly bily vridek.Sem tam me zaboli i ucho.mam strach
Dekuji za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pozize

Pozice čípku

Během raných fází těhotenství prochází děložní čípek mnoha změnami.

Když žena není těhotná, mění se poloha jejího děložního čípku během fází menstruačního cyklu následovně:

  • Během ovulace je děložní čípek výše v pochvě.
  • Po ovulaci a před menstruací, pokud žena neotěhotněla, klesá děložní čípek níže v pochvě.
  • Pokud žena otěhotněla, děložní čípek zůstane výše v pochvě a jeho poloha je podobná jako při ovulaci.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHODOBĚ ŘÍDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,mám delší dobu řídkou stolici.Asi od listopadu min.roku jsem měla bolest v podbřišku zjištěna cýsta na vaječníku užívala jsem kapký gýnex od energi.v lednu mi cýsta zmizela jeden den jsem prodělala jednodenní prujem nasadila jsem smektu asi na 2dný poté jsem si koupila laktobacilý imunit od swisu užívala jsem je měsíc.Stolice je stále řídká někdý až kašovitá občas pozoruji kouský stravý,pří snídani musím jít na wc stolice je řidčí ale formovaná než dojím tak musím znova a už to spíš ze mě lítá menší kusý stolice s kašovitou stolicí je v barvě sv.hnedé chodím jen ráno.Jsem dost výstrašená nidý jsem neměla takovou stolici nechodila jsem pravidelně spíš jsem měla zácpu.Občas pocituji ne uplnou bolest spíš takový nepříjemný pocit v podbřišku.U lékaře jsem zatím nebýla.Muže to znamenat nějaký problém?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, to může signalizovat vážnější problém a příčin může být několik. Například změny na střevní stěně nebo nerovnováha v trávicích enzimech žlučníku nebo slinivky břišní. Radím vám podstoupit vyšetření na gastroenterologii, abyste věděla na čem jste. Prozatím zkuste nasadit žlučníkovou dietu a často jeste dušenou rýži s mrkví a ráno několik kousků tmavé čokolády. Co nejrychleji se objednejte k doktorovi na gastroenterologii nebo na internu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobě řídká stolice

Žluté tělísko po ovulaci

Žluté tělísko vzniká z Graafova folikulu po ovulaci. Jak dlouho po ovulaci vzniká žluté tělísko? Vznik žlutého tělíska způsobuje zvýšení hladiny luteinizačního hormonu v krvi. Dojde zejména ke zbytnění granulózních buněk kolem prasklého folikulu, na stavbě žlutého tělíska se však dále podílejí i rozměrově menší buňky theca interna. Žluté tělísko je prorostlé vlásečnicemi a produkuje ženské pohlavní hormony. Pokud nedojde k oplodnění, přetrvává tělísko několik dní a postupně zaniká. Při oplodnění vajíčka přetrvává řadu týdnů a do vytvoření placenty je důležitým místem tvorby hormonů nutných k udržení těhotenství.

Zdroj: Žluté tělísko

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA NAMĚŘENÉ HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry vecer.rano před snídaní jsem si naměřil 3.9.nasnidala jsem se pak v poledne nemerila a v 17h 5.6jednotek.pred večeři.picham si 4 sebe inzulín.kdyz mám 5.6 mám si píchnout inzulín nebo ne a vzít si něco sladkého?večer si picham 10 jednotek inzulínu a ráno mam3.9.pred snídaní.mam strach že když si inzulín pichnúť abych neměla třeba pak 2 jednotk

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka naměřené hodnoty

Stanovení plodných dnů podle hlenu

Suché dny: Pro dny před ovulací platí, že pokud během dne nezjistíte při poševním vchodu žádný hlen, ten večer se nemusíte bát, že budete oplodněna. Pozor, pro pohlavní styk v jinou denní dobu je třeba zjišťovat aktuální stav hlenu přímo na čípku. Přestože lepkavý hlen většinou neumožňuje početí, musíme ho brát jako potenciálně plodný, protože během několika hodin se může přeměnit na krémový, který už přežití spermií umožní.

Čtvrtý dne po vrcholu: Obecně platí, že od večera čtvrtého dne po vrcholu až do konce cyklu jste neplodná. Je tu velké ale: Pokud zároveň neprovádíte měření bazální teploty, které by potvrdilo proběhlou ovulaci, jsou za neplodné dny považovány jen ty, kdy není přítomen žádný hlen. Pokud ovulace 100% proběhla, jste od čtvrtého dne neplodná až do konce cyklu, a to včetně dnů se sporadickým výskytem lepkavého či krémového hlenu.

Pro upřesnění: čtvrtý den po vrcholu = třetí den po ovulaci.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.libalova.

DOBRY DEN CHCI SE JEN ZEPTAT JAKE VYSETRENI JSEM MELA MIT PRED NASTUPEM DO LAZNI KDYZ VYSETRENI JSEM MELA PRED OPERACI DEKUJI LIBALOVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Před lázněmi není třeba žádné vyšetření. Vstupní vyšetření absolvujete na začátku lázeňského pobytu. Lázeňský lékař dostanete všechny informace od vašeho praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci kyčelního kloubu

Lze otěhotnět mimo plodné dny?

Otěhotnět mimo plodné dny je nemožné. Je třeba ale určit spolehlivě ony plodné dny, protože realita je občas úplně jiná než výpočty. A stačí málo, třeba stres, nemoc, a ovulace je posunutá. Proto pokud si žena není 100% jistá, kdy ovulovala, je metoda takzvaných plodných a neplodných dnů značně nejistá. Podle této metody se podařilo během 1 roku otěhotnět 20 % žen. Využívá zjištění, že žena může otěhotnět jen v některé dny během menstruačního cyklu. Je založena na omezené době životaschopnosti spermií a vajíčka. Po ovulaci je vajíčko bez oplození schopno přežít maximálně 72 hodin. Životnost spermií v těle ženy se odhaduje maximálně na 7 dní. Plodné období ženy by tedy mělo začínat sedm dní před ovulací a končit tři dny po ní. Spolehlivost metody není vysoká. Závisí na disciplinovanosti partnerů a na tom, s jakou přesností se podaří určit ovulaci. K jejímu přesnému určení se používá řada metod – kalendářová metoda, měření bazálních teplot, hlenová metoda, změny na děložním čípku, symptotermální metoda a stanovení ovulace pomocí krystalizace slin.

Zdroj: Plodné dny

Pro upřesnění

Zkoumání pozice a tvaru děložního čípku: Můžete si ho celkem snadno nahmatat prstem nahoře v pochvě, na dotek působí jako měkčí špička nosu. Před ovulací se děložní čípek změkčuje, je kluzký a zvětšuje se otvor uprostřed.

Měření bazální teploty: Bazální teplota člověka je 37 stupňů Celsia a během dne se lehce mění. U žen se navíc mění i během měsíce vlivem hormonálních změn. Budete potřebovat teploměr a jistou dávku disciplíny – měří se totiž každý den ráno a údaje se zapisují do tabulky. Díky změnám teplot můžete zjistit, kdy u vás probíhá ovulace.

Testy z moči – ovulační testy: Jsou k dostání v lékárnách. Vypadají jako testy těhotenské a stejně se i používají. Fungují na principu detekce hormonu LH v moči, tento hormon spouští ovulaci a jeho množství dosáhne vrcholu 24 až 36 hodin před ovulací. Přesně v tuto dobu vám ovulační test ukáže pozitivní výsledek (2 stejně silné čárky) a vy byste se měli začít věnovat početí dítka. Pokud si test provedete příliš brzy, nebo naopak pozdě, čárka bude buď slabší, nebo tam nebude vůbec.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Špinění po ovulaci

Při ovulaci dochází k prasknutí cysty na vaječníku, ve kterém vajíčko dozrává, a k jeho uvolnění směrem do vejcovodu a dále do dělohy. Zaprvé může dojít k drobnému krvácení a úniku tekutiny z cysty do dutiny břišní. To pak může mít za následek bolesti podbřišku v době ovulace. Není se ale třeba obávat, tekutina se po několika dnech vstřebá. Dále samozřejmě dochází ke změnám děložní sliznice, která se v době ovulace pod vlivem hormonů mění, zbytňuje a chystá se na příchod vajíčka. Někdy i v důsledku těchto hormonálně navozených změn může dojít k drobnému špinění v období ovulace. Opět, není to nic špatného a některé ženy to tak prostě mívají. Pokud by bylo krvácení masivnější, dosahovalo například podobné intenzity jako při menstruaci, pak je vhodné navštívit gynekologa.

Zdroj: Co značí špinění

Kdy vzniká žluté tělísko

Po ovulaci, tedy ve druhé polovině cyklu, se vytvoří ze zbytků prasklého folikulu takzvané žluté tělísko (corpus luteum). Jedná se o komplex buněk, ve kterém se ukládá žluté barvivo, proto žluté tělísko. U člověka je velké několik centimetrů.

Zdroj: Žluté tělísko

Plodné dny podle bazální teploty

Před ovulací se tělesná teplota pohybuje v rozmezí 36,2–36,5 °C. Během dvou dnů po ovulaci dochází k hormonálním změnám, které způsobují nárůst o 0,4–1 stupeň. Tato zvýšená teplota zůstává po dobu další ovulace. Díky tomuto si můžete povšimnout zvýšené tělesné teploty. Pokud zjistíte, že jste otěhotněla, bazální teplota se nemění a zůstává zvýšená po celou dobu těhotenství.

Dalo by se říci, že podle zapisování bazální teploty se dá zjistit ovulace, ale v prvním měsíci užívání a nahrávání bazální teploty nemusí dojít ke zjištění plodných dnů. Je důležité, aby došlo k dlouhodobému měření bazální teploty. Při dlouhodobém měření dochází ke zjištění a předpovědění ovulace. Zároveň díky tomu dochází ke zjištění nejlepších dnů, které jsou vhodné pro pohlavní styk a pro otěhotnění.

Je důležité si zapamatovat, že pokud nejste nemocní nebo pokud si nezměříte teplotu hned po probuzení, může být každý měřený vzorek nepřesný. Bazální teplota napomáhá nejen ke zjišťování plodných dnů, ale také napomáhá ke zjištění neplodnosti. Pokud jsou některé fáze cyklu krátké, může dojít k hormonální nerovnováze.

Zdroj: Bazální teplota

Jak na holčičku

Jestli to bude kluk, nebo holka, to rozhoduje proniklá spermie. Pokud má chromozom X, tak to bude holka. Jestli je to chromozom Y, bude to kluk. Jen velmi málo párů se plodností a jejími zákonitostmi zabývá dříve, než začne toužit po dítěti. Toto pohodlí nám zajišťují vysoce bezpečné hormonální prostředky. Z tohoto důvodu se ví jen velmi málo o různých fázích cyklu, plodných dnech a ovulaci.

Zdroj: Životnost spermií


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP