Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POLYKANI VZDUCHU

OBSAH

Bolest v krku při polykání

Bolest v krku při polykání bývá často způsobena sezónními virózami, angínou, chřipkou, nachlazením nebo laryngitidou a může být provázena chrapotem. Pokud je bolest při polykání dlouhodobá a člověk nemá žádné jiné potíže, to znamená, že je bez teplot, může se jednat o těžký zánět horní části jícnu, nádor hrtanu, jícnu nebo hrtanové příklopky. V tomto případě je nutné navštívit praktického lékaře nebo lékaře na oddělení ORL. Další možností může být i alergie.

Zde můžete vidět zarudlý krk.

Zdroj: Jak na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem KUTVIRTOVO KLOKTADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Voros.

Za jak dlouho se může jist apit čaj po klokaní. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kloktadla se obecně doporučují použít po jídle a pití, aby klidová doba bez polykání byla co nejdelší. Čím déle jsou účinné látky z kloktadla na sliznici, tím účinnější efekt lze dosáhnout. Minimální doba bez polykání by měla být alespoň 30 minut po kloktání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kutvirtovo kloktadlo

Zvlhčovadla vzduchu

Pokud je vzduch suchý, jsou velmi účinná zvlhčovadla vzduchu. Kontrolu vlhkosti zajistíte pomocí misky s vodou, kterou umístíte v blízkosti topného tělesa tak, aby docházelo k odpařování vody a zvlhčení vzduchu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den chci poradit. V nose vźdy přes noc se mi v nose do rána utvoří strup nahoře a dole v obou srup .lékařka mi řekla źe to nic není dala mi mast .v lékárně jsem si koupila mast hysan přes den dobrý známá mi poradila źe si mám dávat tampón do odvaru šalvěje tak zkoušim po doktorech nemám chuť chodit nebo si připadat jak stimulant děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Použijte zvlhčovač vzduchu. V zimě, když se topí, tak často bývá vzduch sušší, než je potřeba a sliznice nosu na to reaguje tím, že se obrní strupy, někdy prosátými krví nebo žilkami. Zvlhčovač vzduchu tohle dokáže trochu zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Zvlhčovač vzduchu heureka

Zde můžete vidět cenové relace zvlhčovačů vzduchu na našem trhu.

Zdroj: Zvlhčovač vzduchu

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ JAZYKA, POPRASKANÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Klečková.

Dobrý den.
Před 3 lety u mně začaly záněty - středního ucha, 2 x průdušek, vaginální mykoza, zánět moč.měchýře, u všech jsem užívala ATB s tím, aby se následná TEP kolene nemusela posouvat. Dva měsíce před operací vznikly u mně alergie. Nemohla jsem nic jíst, lepek, kakao, kyselé, rajčata, ostré koření. Dle vyjádření alergologa se mi z braní ATB spálila sliznice v puse. Alergologové jen slibují,ale drží se svého postupu, v podstastě mi za 2 roky nikdo nepomohl, Zodac mi nezabírá. Večer když lehnu a ten den něco málo z toho si vezmu, mám pálení jazyka, popraskaný, oteklý, červený jak hovězí maso, štípání mi jde až do nosu.Dnes jsem přišla od alergologa jiného, který mi sliboval zátěžový test a vyšetření, zda mám alergii na lepek nebo celeakii. Výsledky z krve byly negativní, tudíž se nic nekonalo, KO za půl roku. Proč? K čemu? Aby zjistil, jestli beru léky Monkasta,po kterém budu mít alergie ještě větší, já jako astmatik budu mít infekci horních cest, vyrážky a to vše při nejlepším a při nejhorším propady v náladách a sebevražedné sklony? Tak teď si můžu vybrat. Buď nebudu baštit nic z toho, co mi vadí a vynechám doktory nebo konečně budu jíst všechno, nevyspím se, pusa jak oheň a na doktory se taky vykašlu. Myslíte, že existuje ještě 3 varianta, kde by mi někdo mohl udělat vyšetření takové,aby zjistil přesnou příčinu a napsal vhodná antihistaminika nebo nemám šanci už žádnou???Už mně unavuje lítat po doktorech, dost na tom, že mám 4 odborné doktory na jiné nemoci. Od Rožnova pod Radhoštěm až po Ostravu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dvořák karel.

Jazyk je sytě červený, při polykání bolí vzadu na patře a špička jazyka někdy pali

Zdroj: diskuze Pálení jazyka, popraskaný jazyk

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem PŘESAZOVÁNÍ ORCHIDEÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Cromá.

V návodu jsem se nedočetla co s kořeny které jsou nad substrátem. Mám je ostřihat nebo je ponechat tak jak původně byly? Děkuji za radu. Přeji hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Kořeny nestříhat. Orchideím nevadí, když mají kořeny odkryté na vzduchu.

Zdroj: diskuze Přesazování orchideí

Bolest jazyka při polykání

Bolest jazyka při polykání může být známkou pokročilejšího zánětu v hltanu, angíny na mandlích, parotitidy ve slinné žláze, příušnic, epiglotitidy na příklopce hrtanové nebo ezofagitidy v jícnu. Bolest při polykání může být i první známkou některého pokročilého nádoru, o kterém pacient jinak neví. Bývá tomu tak u nádoru jícnu, díky čemuž je tento nádor také velmi zákeřný. Přichází se na něj pozdě a špatně se léčí.

Zdroj: Bolest jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO MUZE UCHOVAVAT SUSENA DIVIZNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobry den chtela bycj se zeptat jak dlouho se muze uschovavat susena dibizna ke spotrebe.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Do příští sklizně. Vlivem oxidace ze vzduchu postupně ztrácí účinky.

Zdroj: diskuze Jak dlouho muze uchovavat susena divizna

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu má vibrační zařízení zvané ultrazvukový oscilátor, který rozbíjí vodu na drobné kapičky a tvoří se vodní mlžina. Tato mlžina se postupně rozpouští ve vzduchu a tím zvyšuje jeho vlhkost. Výhodou ultrazvukového zvlhčovače vzduchu je velmi nízká hlučnost, výkon je prakticky neslyšitelný, a rovněž nízká spotřeba energie. Nevýhodou ultrazvukového zvlhčovače vzduchu je nízká odolnost vůči tvrdé vodě, ale i tomu se dá předejít pomocí úpravy vody.

Zdroj: Zvlhčovač vzduchu

Bolest v uchu při polykání

Bolest v uchu při polykání může být způsobena faryngitidou, zánětem krčních mandlí, abscesy, nádory v krku, přítomností cizího tělesa, rýmou, záněty vedlejších nosních dutin. Další původ ušních bolestí může spočívat v neurologických problémech, kdy bývají postiženy hlavové nervy, zvláště pak inervující ucho.

Léčba těchto stavů je závislá na příčině bolesti a na stanovení diagnózy lékařem.

Zdroj: Bolest v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM PROBLÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danča.

Dobrý den,můj partner si koupil březovou
Vodu a já si toho nevšimla a výpláchla si ústa.Myslela jsem,že je to ústní voda.Ale další den mě začlo škrábat v krku.Může se mi něco stát?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při náhodném použití březové vody k výplachu úst bez polykání tekutiny nehrozí žádné vážné nebezpečí a škrábání v krku bude mít jinou příčinu. Na škrábání v krku kloktejte roztok Stopangin a pak půl hodiny nic nejezte ani nepijte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám problém

Zvlhčovač vzduchu na topení

Odpařovač na topení je určený ke zvlhčování vzduchu v bytech a domech se suchým dráždivým vzduchem. Odpařovač se umístí na radiátor a naplní vodou. Odpařující se kapalina účinně zvlhčuje vzduch. Do vody je možné přidat kapku aromatického oleje, který se odpařováním uvolní do prostoru a hezky provoní celý interiér. Odpařovač se dá koupit včetně háčku na zavěšení.

Zdroj: Zvlhčovač vzduchu

Poradna

V naší poradně s názvem SUŠENÝ ČESNEK VYLOUPANÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka hurná.

Prosím o radu jestli se dají stroužky česneku nakrájet na plátky a usušit. Nestratí česnek sušením aroma??? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Při sušení česnek vždy ztratí část svého aroma asi o 50%. Dá se to pak dohnat tím, že ho v sušeném stavu spotřebujete více.
Nakrájený česnek na plátky se suší nejlépe. Můžete ho sušit běžně na vzduchu nebo v horkovzdušné sušičce na ovoce.

Zdroj: diskuze Sušený česnek vyloupaný

Příčiny vzduchu v plicích

Povaha onemocnění vyplývá z důvodu přítomnosti výstupu vzduchu z těla, nebo vzduchu, který se nachází kolem plic. Příčiny přítomnosti vzduchu v plicích závisí především na typu pneumotoraxu.

  • Kouření je běžný urychlovací faktor u lidí s projevujícími se známkami spontánního pneumotoraxu. Tento typ pneumotoraxu není způsoben trvalým zraněním.
  • Změny tlaku vzduchu, bývají způsobeny potápěním, cestováním, a dokonce i vystavení se hlasitému zvuku.
  • Chronická obstrukční plicní nemoc. Typickými příklady chronické obstrukční plicní nemoci jsou astma a bronchitida. Jsou zdaleka nejčastější příčinou přítomnosti vzduchu v plicích.
  • Zranění hrudní stěny, které způsobí například výstřel, nehoda nebo bodná rána, umožňuje neustálý vstup vzduchu.

Zdroj: Vzduch v plicích

Diskuze

V diskuzi ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Mám prokázanou alergii na heparin, dále se objevila i na Pradaxu, na doporučení lékaře jsem musela ihned vysadit. Bolest žaludku, a postupné zhoršovani polykání. Po vysazení léku okamžitě zlepšení. Je něco jiného co by bylo pro mne vhodné? (Operace nohy, páteře....) Děkuji za radu ,Zvelebilova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie

Bolest na hrudi při polykání

Bolesti na hrudi nebo v zádech jsou druhým nejčastějším příznakem onemocnění jícnu, po poruchách polykání. Rozdělují se na pálení žáhy a bolesti při polykání. Pálení žáhy vzniká v důsledku gastroezofageálního refluxu, což je zpětné proniknutí žaludečního obsahu do jícnu. Pálení žáhy není problém, který by se vykytoval vzácně. Častý výskyt je u těhotných žen. Důvodem bolesti je návrat žaludečního obsahu do jícnu. Jícen je od žaludku oddělen svěračem. Při jeho špatné funkci se obsah žaludku vrací zpět do jícnu a poškozuje jeho stěnu. Bolest je nepříjemná a může být velmi prudká.

Bolest při polykání provází zánět jícnu nejrůznějšího původu. Pacient často popisuje tuto bolest jako palčivý pocit nebo svírání za hrudní kostí, v typickém případě vyvolávané velmi horkou nebo studenou potravou či nápojem. Bolest následuje bezprostředně po polknutí. Trvalá silná bolest pociťovaná za hrudní kostí je typická pro nádory jícnu.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Diskuze

V diskuzi BOLEST JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Dobry den už tyden mě boli leva strana při polykani v krku a vnoci nespim jak to boli když polknu.Byla jsem u lekaře a ten mi nasadil Ipubrufen 600 třikrat denně ale vysledek nulovy ! Dnes jdu opět na kontrolu už si nevim rady .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Taťána.

Dobrý den všem,problémy s jazykem jsem měla rok a půl. Prošla jsem mnoha vyšetřeními a nic. Paní doktorka mi teď předepsala Torecan, po 14 dnech veliké zlepšení. Přejí všem pevné zdraví . Táňa

Zdroj: diskuze Bolest jazyka

Pálení v krku při polykání

Bolest při polykání má prakticky stejné důvody jako bolest v krku – může se jednat o sezónní virózy, nachlazení, chřipku, angínu nebo třeba zánět hrtanu (laryngitidu). V některých případech ale bolest v krku chybí a je přítomna pouze při polknutí. To se může stávat u nádorů v oblasti krku, zejména nádoru jícnu nebo nádoru hrtanu nebo hrtanové příklopky (epiglotis). Může se tak ale dít i u zánětu horní části jícnu. Pacient, který má tyto bolesti delší dobu, by měl vyhledat lékaře. To samé platí také pro pacienty, kteří se o svůj zdravotní stav obávají a mají alergii.

Zdroj: Pálení v krku

Jak uvolnit zalehlé ucho

Se zalehlým uchem se často setkávají lidé například při potápění, je možné ho mít ale i z letadla, v obou případech dochází ke změně tlaku. Vždy je důležité se snažit tento problém vyřešit, aby si člověk nezpůsobil ušní barotrauma, které v případě neřešení může vést až k úplné hluchotě. Potápěči, letci i parašutisti se učí několik technik zvládání zalehlého ucha, aby se tomuto barotraumatu vyvarovali. Patří sem například Valsalvův manévr, Edmonds manévr, Toynbee malvo, Frenzelův manévr a další.

Valsalva manévr

Při tomto manévru je třeba si ucpat nos a zároveň do něj fouknout, tak vznikne přetlak, který vtlačí vzduch do Eustachovy trubice. Tento manévr ale nemusí vždy fungovat, protože při něm nejsou aktivovány svaly. Rizikem při tomto manévru je i to, že při fouknutí do nosu si člověk může nedopatřením prasknout vnitřní kanálky, pokud je fouknutí příliš velké, anebo trvá dlouho (déle než pět vteřin). Prasknutí totiž způsobuje to, že se zvedl nejen tlak vzduchu v uchu, ale i tlak tekutiny ve středním uchu. Tento manévr je dobré dělat nejlépe preventivně předtím, než dojde ke zvýšení tlaku. V případě že už k tomu došlo, je lepší zvolit metodu, která tlak v uchu nemění tak náhle, ale spíše plynule a přirozeně hladinu tlaku v uchu vyrovnává.

Edmonds manévr

Část tohoto manévru je stejná jako u Valsavova. Jde o to, že člověk má zatlačit čelist dolů a dopředu, protože toto stažení čelisti otevře Eustachovu trubici a následné fouknutí do nosu upraví tlak ve středním uchu.

Tubal opening

Při tomto manévru si člověk musí zívnout, protože zatlačení čelisti dopředu a dolů způsobí napjetí svalů krku, které pak vytáhnout polštářky z Eustachovy trubice. Tuto metodu je ale nutné si pořádně natrénovat.

Toynbee manévr

Při tomto manévru jde o to, aby si člověk ucpal nos a zároveň polykal, protože polykání Eustachovu trubici otevře a jazyk při polykání natlačí vzduch proti ucpanému nosu do této trubice.

Frenzelův manévr

I u tohoto manévru je důležité si ucpat nos, místo polykání ale člověk vyslovuje hlásku „K“, což působí stejně jako polykání.

Otovent manévr

V dnešní době jsou na trhu k dispozici i speciální Otovent balónky, které slouží k vyrovnání tlaku ve středním uchu a snížení právě zalehnutí ucha. Speciální trubice u tohoto balonku se zavede do nosu a člověk sám balónek profoukává, a tak snižuje tlak ve středním uchu.

Zdroj: Zalehlé ucho

Příznaky

Polykání je složitý a komplexní proces zahrnující přesun potravy z dutiny ústní přes hltan do jícnu a dále do žaludku. Je částečně ovládáno vůlí, částečně je reflexivní. Při první fázi vědomě posuneme potravu do zadní části dutiny ústní, kde se tlakem na receptory automaticky spustí další fáze. V druhé fázi se uzavírá vstup do nosní dutiny a zastavuje se dýchání. Sousto pokračuje do hltanu. Při třetí fázi se soustu dostane z hltanu do jícnu, kde se díky svalstvu v jícnu posune až do žaludku.

Pocit knedlíku v krku navozuje zdání cizího tělesa v krku na rozhraní dutiny ústní, nosohltanu a hltanu. Pocit je popisován především při polykání a jeho příčiny mohou být různé. Někdy se mohou projevit i potíže s dýcháním, nadměrné říhání a tlak v krku pod ohryzkem. Náročné polykání, někdy spojené s obtížným dýcháním, může představovat pro člověka zejména psychický problém, kdy je nucen na problém myslet. Zároveň to může být jeden z příznaků většího problému, který je již nutno řešit léčbou. Někteří jedinci uvádějí, že doslova polykají jako husy s nataženým krkem, což je pro ně nekomfortní a psychicky náročné.

Zdroj: Knedlík v krku

Průběh onemocnění

Onemocnění se projevuje zvýšenou teplotou nebo horečkou. Onemocnění se nevyhýbá ani kojencům a batolatům, ty mohou mít horečku až 40 °C. Dalšími příznaky je změna chování dítěte, ale i dospělého, únava, rozmrzelost, bolestivé polykání, zduřelý čípek, zduřelé mízní uzliny na krku, nechutenství, rýma, kašel, chrapot, může se přidat i bolest břicha.

Zde můžete vidět, jak vypadá zduřelý čípek v krku.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Jak se projevuje

U pacientů se vyskytují tyto příznaky:

  • dysfagie (obtíže při polykání)
  • glosodynie (bolestivost a pálení jazyka)
  • bolest
  • slabost
  • odynofagie (bolestivé polykání)
  • atrofická glositida (červený a hladký jazyk)
  • syndrom malých úst
  • suchost kůže
  • vypadávání vlasů
  • defekty nehtů
  • ztráta chrupu
  • fluor albus (bílý výtok bakteriální, kvasinkový či hormonální)
  • úhlová stomatitida (zánětlivé léze v koutcích úst a v dutině ústní)
  • hypochromní anémie (nedostatek železa z nízkého příjmu)

Gastrointestinální rentgen nebo gastrointestinální endoskopie mohou odhalit patologii v jícnu. Krevní testy ukazují hypochromní mikrocytární anémii, která je spojena s chudokrevností z nedostatku železa. Biopsie postižené sliznice obvykle odhalí atrofii epitelu (smrštění) a submukózní chronický zánět. Také se mohou vyskytovat epiteliální atypie nebo dysplazie.

Zdroj: Syndrom Plummer-Vinson

Co je zvlhčovač vzduchu

Zvlhčovač vzduchu je přístroj, který zlepšuje dýchání v topné sezoně, kdy vlhkost vzduchu výrazně klesá. Zvlhčovače vzduchu usnadňují dýchání a předcházejí zvýšené nemocnosti. Zvlhčovač je vhodné používat v prostorách, ve kterých relativní vlhkost vzduchu často klesá pod 40 %. Nízká vlhkost u většiny lidí totiž způsobuje vysoušení sliznic dýchacích cest, které vede k jejich podráždění, a také zvyšuje pravděpodobnost infekce nebo alergické reakce (včetně astmatického záchvatu). Vysušená nosní sliznice není schopna dostatečně zachycovat viry, bakterie a alergeny nebo prachové částečky. Ty pak snadněji pronikají hluboko do dýchacích cest. Tento stav vyčerpává imunitní systém a může způsobovat celkovou únavu. Často také dochází k vysoušení pokožky (riziko pro ekzematiky a psoriatiky) a praskání rtů. Potíže se obvykle dostaví do několika dnů poté, co se vzduch v místnosti vysuší. Zvlhčovače zmírní nejen vaše zdravotní problémy, ale také zlepší vaši obranyschopnost. Kromě zdravotního hlediska přispívají zvlhčovače vzduchu také k neustále příjemnému vzduchu ve všech ročních obdobích.

Zvlhčovače vzduchu jsou vhodné do těchto typů prostor: domácnosti, nejčastěji ložnice nebo obývací či dětské pokoje, kanceláře, ordinace lékařů.

Zvlhčovač vzduchu by měl být v provozu v uzavřené místnosti, aby vytvořená vlhkost oknem nebo dveřmi neunikala. Měl by být umístěn na zemi nebo blízko ní. Vlhkost vzduchu bychom se měli snažit udržovat na hodnotě kolem 50 %. Některé zvlhčovače za nás během provozu vlhkost hlídají, ty jsou označeny jako zvlhčovače s automatickou regulací. U ostatních přístrojů si vlhkost musíte hlídat jiným způsobem, nejčastěji pomocí vlhkoměru nebo meteostanice. Vlhkost vzduchu by během zvlhčování neměla opakovaně překračovat doporučovanou maximální hodnotu 60 %.

Zdroj: Zvlhčovač vzduchu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP