Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYŘEZLÉ PLOTÝNKY

OBSAH

Prakticky každý člověk – zejména po padesátce – trpí určitým stupněm bolesti zad. Vyhřezlá ploténka může být jednou z jejích příčin. Vyhřezlá meziobratlová ploténka není nic ojedinělého. V současné době patří tento problém mezi časté civilizační onemocnění páteře.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Diskuze

V diskuzi BOLEST PO OPERACI VYHREZLE PLOTYNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PETR.

Dobry den mam tyden po operaci vyhrezle plotynky a zatim zadnou ulevu v prave noze necitim od hyzdi stale boli.Dekuji moc za nejakou informaci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat kde jste byl na operaci. Děkuji Píša

Zdroj: diskuze Bolest po operaci vyhrezle plotynky

Alobal na bolest zad v křížové oblasti

Alobal dle zkušeností zmenšuje rovněž bolesti obratlů v oblasti krku a beder (plotýnky). Zcela nenahradí léky, ale kousek fólie, kterou najdete v každé domácnosti, rozhodně stojí za to vyzkoušet jako metodu alternativní medicíny.

Zdroj: Alobal na bolest

Diskuze

V diskuzi POMÁHÁ MILGAMMA N NA PLOTÝNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,
pomáhá Milgamma N na plotýnky ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Dobrý den, taky mne zajímá zda na milgamma n na plotenky?
Děkuji

Zdroj: diskuze Pomáhá milgamma n na plotýnky

Tejpování vyhřezlé ploténky

Tejpy momentálně patří k jakési módě, nicméně jejich primární funkcí je pomoci člověku při pohybu. Mnohdy je ale mají na sobě i lidé, kteří momentálně neholdují žádné sportovní aktivitě. Kineziotejpem lze část páteře s výhřezem ploténky stabilizovat, ale chce to vždy pomoc odborníka.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Poradna

V naší poradně s názvem UHNILY NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobry den ....potrebuji porad it prosim.foto v komentu. ..Mam uplne uhnily nehet
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To je teda pěkná patálie. Budete muset na vyšetření ke kožnímu lékaři, aby zjistil jaký patogen vám způsobil takovou destrukci nehtové plotýnky a podle toho určit účinnou léčbu. Pokud z nějakého důvodu nechcete jít k lékaři, tak můžete zkusit domácí léčbu hypermanganem. Opilujte celý nehet až na zdravou část a provádějte koupele obnažené plotýnky v růžovém roztoku hypermanganu dvakrát denně. Nehet nazalepujte a nechte volně větrat, aby byl stále v suchu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mrtvý nehet

Jak vyčistit elektrický sporák

Nejlepší je provádět základní úklid po každém vaření u plotýnek a vrchní desky sporáku a v troubě po každém pečení. Ne každému se však chce a ne každý má po několikahodinové práci v kuchyni ještě náladu věnovat se této činnosti. Sklokeramickou desku vyčistíte škrabkou, elektrický sporák houbičkou nebo plastovou drátěnkou.

Pravidelnou očistu vyžadují zejména plotýnky elektrického sporáku. Ty velmi brzy rezavějí a nevypadají potom dobře, nehledě na to, že koroze omezuje jejich funkci.

Doporučení:

  • Snažte se plochy odmastit mycími prostředky a nechte je úplně uschnout.
  • Budete potřebovat smirkový papír. Ideální je ten se zrnitostí 60. Vezměte kotouč smirkového papíru a opatrně osmirkujte povrch od rzi. Odstraňte vzniklý prach.
  • Můžete plochu plotýnky natřít vypalovací stříbřenkou, která se používá na ošetřování komínových rour. Nátěr obnovte ihned, jakmile se opálí.
  • Výborné je pláty plotýnky pravidelně ošetřovat jedlým olejem před tím, než je zapnete. Oleje samozřejmě nemusí být mnoho, stačí plotýnky jenom lehce přetřít. Potírání olejem zajistí ochranu. Důležité je plotýnky olejem ošetřit pokaždé, když vám na ně něco vyteče, například voda či polévka. Jestliže nezapomenete na pravidelné potírání olejem, docílíte u plotýnek přirozeného vzhledu, jaký je běžný u opáleného kovu. Potom plotýnky nebudou rezavět a nebudete muset ani používat stříbřenku na jejich přetírání.
  • Počítejte s tím, že pokud jste péči o plotýnky podcenili už v začátcích, nyní je pozdě. Hloubkovou korozi neodstraníte, museli byste použít strojní brusku. A to je náročné nejenom z celkového hlediska, ale samozřejmě také finančně.

Zdroj: Babské rady jak vyčistit sporák

Operace

Chirurgická operace páteře, respektive meziobratlových plotének je klasická operace, která vyžaduje celkovou anestezii. V současnosti se vykonává pouze u pacientů, kteří jsou maximálně a dlouhodobě omezeni na pohybu. Současný lékařský trend je takový, že se vyhřezlá ploténka operuje až v krajnosti, před deseti lety to však bylo přesně naopak, na operaci plotének šel člověk i s malým výhřezem.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO OPERACI PLOTÉNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fadrná alena.

dobrý den ráda by jsem se zeptala ,jsem po operaci ploténky a mám jít k panu doktorovi na vypsání lázní 18.5.2017 ,tak by mě zajímalo jestli by jste měli místo v lázních ,musím je vybrat do půl roku od operace to je do 9.9.2017 moc vás prosím o odpověd na operaci jsem byla 9.3.2017 děkuji vám Fadrná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, právě jsem po operaci bederni plotýnky a jen jsem se chtěla zeptat, do kterých lázenských měst se jezdí po této operaci. Předem děkuji za odpověď, Balcarová

Zdroj: diskuze Lázně po operaci ploténky

Cukrová pasta postup výroby

Vše dejte do hrnce, důkladně promíchejte a za stálého míchání zahřívejte, až se začnou tvořit bublinky, pak snižte teplotu plotýnky a nechte probublávat, ale stále míchejte! Toto provádějte až do chvíle, kdy tekutina začne mít světle zlatou barvu. Pak to nechte vychladnout. Při vaření je důležité nezahřívat to moc dlouho, aby to nezhnědlo, protože pak se z toho udělá karamel a ten vám akorát tak zalepí hrnec, ale depilaci s tím pak už neuděláte.

Zdroj: Cukrová pasta, návod na její výrobu

Diskuze

V diskuzi BOLEST PO OPERACI VYHREZLE PLOTYNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat kde jste byl na operaci. Děkuji Píša

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Operovali me v mestske nemocnici v Ostrave.Blizi se dva mesice a me stale boli jako pred operaci.

Zdroj: diskuze Bolest po operaci vyhrezle plotynky

Dietní brokolicový krém

Ingredience: 1 brokolice, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 2 zeleninové bujóny Alnatura, jemná rýžová krupice, 1 lžíce slunečnicového oleje, voda

Technologický postup: Cibuli nakrájíme najemno, česnek na větší kousky a společně osmažíme v hrnci na oleji. Brokolici rozebereme na růžičky a opláchneme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou, asi 1 cm nad brokolici. Uvaříme doměkka. Poté sejmeme z plotýnky a tyčovým mixérem vše rozmícháme na hladký krém. Vrátíme zpět na plotýnku, přidáme zeleninové bujóny a dolijeme vodou dle počtu strávníků. V hrníčku si rozmícháme na zahuštění asi 1 až 2 lžíce rýžové krupice a vmícháme do polévky. Vaříme ještě 5 minut a můžeme podávat. Polévku můžeme ozdobit a zjemnit smetanou.

Zdroj: Brokolicový krém

Poradna

V naší poradně s názvem KDY MÁ PACIENT PO OPERACI NÁROK NA LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jsem od 25.6. 2016 po operaci plotýnky u levé lopatky. Mám nárok na lázně ? A od kdy a kolik mě to bude stát peněz.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přesně na tyto otázky je třeba se dotázat u své zdravotní pojišťovny. Každá zdravotní pojišťovna má jinou politiku prevence a tím pádem i odlišný přístup k úhradám lázeňské péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy má pacient po operaci nárok na lázně

Smetanová česnečka s uzeným masem

Suroviny:

  • 200 g uzeného masa (bůček nebo krkovička)
  • 1 lžíce sádla
  • 6–8 stroužků česneku
  • 1,5 l vývaru (klidně z kostky masoxu)
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • pepř
  • sůl
  • čerstvá pažitka na ozdobení

Postup:

Nejprve si na kostičky nakrájíme uzené maso, nadrobno nasekáme dva stroužky česneku a vše opečeme na sádle. Poté zasypeme hladkou moukou, zalijeme vývarem (nebo vodou s bujónem) a vaříme, dokud maso nezměkne a není hotové. Pokud máme rádi hustší polévku, zahustíme světlou granulovanou jíškou. Potom do polévky nastrouháme zbytek česneku, opepříme, osolíme, povaříme a odstavíme z plotýnky. Ihned vmícháme smetanu a jemně nasekanou čerstvou pažitku. Servírovat můžeme s opékanými toasty.

Zdroj: Česnečka recepty

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE KRČNÍ PLOTÝNKY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tichá.

Dobrý den,
máme schibu inu 12let. Poslední měsíce v noci kňučela bolestí - záda. Na vyšetření CT a barva zjistili vyhřezlou plotýnku na bedrech a krku. Doporučují operaci (krk je prý horší). Po vyšetření je fenka apatická, stále leží a pospává. To byla na klinice jen jednu noc. Po operaci by tam měla zůstat 5 dní. Chodí normálně.
Díky za radu
Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ta apatie je normální. Pejsci se uspávají, aby se při vyšetření na CT nehýbali. Pokud chcete pejskovi pomoct, tak byste měli přijmout návrh veterináře na provedení relokace ploténky. Jinak pejsek bude trpět bolestmi, které se samy nevyléčí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace krční plotýnky u psa

Léčba vyhřezlé ploténky laserem

Léčba se provádí především rehabilitací. Moderní metodou je takzvaná laserová léčba, která následuje, pokud nebyla rehabilitace úspěšná. Ve vážných stavech, kdy nebyly předešlé možnosti léčby vyhřezlé ploténky zdárné, může lékař doporučit operativní zákrok, kdy je část vyhřezlé ploténky chirurgicky odstraněna.

Laserová nukleotomie – operace meziobratlových plotének laserem – je velice šetrný způsob (na rozdíl od chirurgické operace), jak eliminovat výhřez meziobratlové ploténky. Provádí se pod CT kontrolou tak, že se k meziobratlové ploténce (z boku, do jejího středu) zavede miniaturní jehla. Nejprve lékař laserovým vláknem stříkne do ploténky kontrastní látku, čímž získá přehled o celkovém stavu ploténky – výhřezu. Pokud usoudí, že se bude operovat dál (výhřez není velký a ještě nedošlo k nevratným degenerativním změnám), tak jehlou protáhne laserové vlákno a laserovými pulzy zahřeje patologické lůžko, nahřátá ploténka se smrští a zajede zpět do původní polohy. Po výkonu je pacient jeden den v nemocnici (pokud nenastanou komplikace), poté je propuštěn domů. Týden nesmí vykonávat těžkou fyzickou práci, zvedat těžká břemena, dupat nohama a podobně. Je potřeba si uvědomit, že bez pravidelného cvičení může mít efekt minimální, či dokonce žádný. Toto platí také u klasické, chirurgické operace páteře.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka platzerova.

moji mamince je 72 let a je nemocna na srdce ...ma cukrovku anginu pektoris a bere warfarin,Jinak ma rozpadle plotynky a borti se ji pater ,je sina obezni na 168 cm ma cca 110 kilo.ted bere kolagen v Kamziku tobolky a uz ma treti krabici.je to dobře ?dekuji Zdenka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolagen a warfarin

Cviky McKenzie

McKenzie metoda je souhrn cviků a technik podporujících regeneraci páteře. Cviky uleví od bolesti a lze je použít i k léčbě, pokud je diagnostikována vyhřezlá ploténka. Velkou výhodou metody se zdá být to, že řeší příčinu, nikoli důsledky, a určuje příčiny bolestí. Hledá se takový pohyb, který ulevuje od bolesti, a ten se používá k léčbě. Obzvláště na začátku je nutné, aby cvičení vedl terapeut. Díky vědecké podloženosti metody a dozoru fyzioterapeuta je možné vyřešit problém, který trvá roky, během několika terapií. Cviky je však nutné provádět nejméně dva měsíce po zmizení bolesti. Cvičení se nedoporučuje používat jen v případech infekčních onemocnění, nádoru, osteoporózy, těhotenství či při požívání alkoholu a drog.

Cviky

Prvním cvikem je leh na břiše. Spočívá v pouhém ležení na matraci či na zemi. Každou hodinu zaujímáme polohu na 5–10 minut. Bolest se může zvýšit, avšak při setrvávání by se měla snižovat.

Druhý cvik je založený na ležení na břiše, kdy se opíráme o předloktí tak, že se zakláníme. Lokty by měly být pod rameny a je nutné maximální uvolnění zad, svalstva a stehen.

Je možné vyzkoušet také to, že si opět lehneme na matraci či zem a zakloníme trup. Cvik dynamicky opakujeme. Desetkrát opakujeme každou hodinu. Propínáme lokty a tím zvedáme horní polovinu těla až do největšího možného záklonu, kde ustává bolest.

Poslední ze cviků provádíme podobně jako ten předchozí. Při maximálním záklonu však hluboce vydechneme. Následkem tohoto výdechu se zvětší záklon trupu.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Diskuze

V diskuzi CVIK NA PLOTÝNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den a děkuji. Velmi mě zaujaly ty cviky na matraci, o kterých píšete. Protože bych mohla tyto cviky praktivot každý den hned po probuzení a ty ne pro mě asi nejvíce přípustná možnost. Já se totiž jinak do cvičení moc nedonutím a zrovna záda mi dělají opravdu problém. Možná bych si i měla pořídit nějakou takovou eco-matrace.cz/32-zd… novou zdravotní matraci, to by mi také mohlo pomoci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cvik na plotýnky

Léčba

Klasická lumbalgie je nepříjemná, naštěstí obvykle bolesti samy po čase zmizí. Léčí se teplem a klidem s pomocí fyzioterapie, bolesti pak utlumí analgetika. Při akutní bolesti pomáhají nesteroidní antirevmatika (ibalgin a podobně) a správná poloha. Lehněte si na záda na pevnou podložku, pokrčte kolena a podložte si je polštářem. Ležet také můžete v úlevové poloze na boku. Pozor však, takto ležet můžete maximálně 2 dny, protože by jinak docházelo k nežádoucímu ochabování zádových svalů. Pomoci si můžete ohřívací dečkou a ledovými obklady, které byste měli střídat. Po odeznění bolestí začněte s procvičováním. Pozor, pokud ucítíte bolest, ihned přestaňte. Nepodceňujte lumbalgii, může totiž představovat i mnohem vážnější problém. Proto pokud bolest nebude ustupovat do dvou týdnů anebo se bude neustále zhoršovat, zajděte si k lékaři. Ihned k lékaři běžte tehdy, když máte kromě bolestí zad také problémy s močením či vás trápí střevní inkontinence. Při rozsáhlé bolesti se lumbalgie řeší hospitalizací a infuzní terapií, po níž následuje fyzioterapie. V rámci fyzioterapie vám může pomoci akupunktura, Alexandrova technika (která má napravit vaše špatné držení tělo), chiropraxe (bohužel někdy může uškodit), masáže (skvěle uvolňují svaly, nicméně tam, kde hrozí výhřez plotýnky, absolvujte hlubokou masáž až po konzultaci s odborníkem) a další procedury jako třeba: USG, elektroléčba, cvičení v bazénu, plynové injekce atd. Tato následná léčba je vždy individuální.

Zdroj: Lumbalgie

Vyhřezlá ploténka

Podstatou výhřezu ploténky je uvolnění její vnitřní části do páteřního kanálu skrze trhlinu v její obvodové části. Tato uvolněná část dráždí nebo utlačuje nerv. Když vyhřezlá ploténka tlačí na nervový kořen, může být příčinou silné bolesti zad. Bolest může doprovázet pocit brnění a zvětšuje se při kašlání, pohybu nebo dlouhodobém sezení. Tlakem vyhřezlé ploténky nebo osteofytů (kostních výrůstků) a vlivem dalších degenerativních změn páteře působících na nervový kořen vznikají kořenové syndromy.

Podle místa, kde dochází k útlaku, se mění šíření bolesti a vzniká řada vertebrogenních algických syndromů, jinak řečeno soubor příznaků, kterým dominuje bolest páteře:

  • akutní blok krční páteře – ústřel,
  • chronické bolesti krční páteře,
  • cervikokraniální syndrom – porucha krční páteře s vyzařováním bolestí do oblasti hlavy,
  • cervikovestibulární syndrom – stav, kdy zablokovaná krční páteř způsobí závratě,
  • cervikobrachiální syndrom – bolesti horní končetiny, které mají svůj původ v dolní části krční páteře,
  • kořenové syndromy s projevy na horní končetině,
  • bolesti v hrudní páteři,
  • lumbago – bederní ústřel, houser,
  • chronické bolesti v bedrech a kříži,
  • kořenové syndromy s projevy na dolní končetině.

Zásadní příčinou vyhřezlé ploténky je postupné opotřebení, oslabení a námaha, které je páteř celoživotně vystavena. Na vzniku vyhřezlé ploténky se může také podílet malá pohybová aktivita, neúměrná fyzická zátěž na páteř při práci, nadměrné a nevhodné sportování.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Křenová omáčka jako od babičky

Ingredience: čerstvý křen (čím více, tím lépe), smetana, máslo, mouka, hovězí vývar nebo voda, sůl, cukr, citronová šťáva

Postup: Na dvou lžících másla nebo rostlinného tuku opražíme tři lžíce hladké mouky. Jestliže nemáme hladkou mouku, je možné použít i mouku polohrubou. Někdo má dokonce radši, když má omáčka mírně hrubší konzistenci, kterou jí právě polohrubá mouka dodá. Z másla a mouky tedy připravíme zlatou voňavou jíšku. Jíšku zalijeme hovězím vývarem (půl až tři čtvrtě litru). Jestliže nevaříme hovězí a vývar nemáme, zalijeme jíšku vodou. Vzniklou bešamelovou omáčku důkladně provaříme (asi deset minut). Neměly by v ní být hrudky jíšky. Pak přilijeme kelímek poctivé sladké smetany (ke šlehání), přivedeme k varu a zkorigujeme hustotu. Když je omáčka řídká, zahustíme ji ještě lžící mouky rozkvedlané v troše studené vody nebo mléka. Příliš hustou omáčku trochu zředíme (vývarem, vodou, mlékem). Přidáme tři vrchovaté lžíce strouhaného čerstvého křenu a necháme přejít varem. Odstavíme z plotýnky a dochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou nebo octem (přidáváme po lžičkách, abychom to nepřehnali). Doladíme do příjemné, mírně sladkokyselé chuti. Dochucování provádíme mimo plotýnku proto, že když přidáme do omáčky cukr, hrozí nevratné připálení. Křenovou omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu, k vařenému uzenému nebo s kouskem tepelně upravené dobré šunky. Kdo nemá rád maso, pochutná si na křenové máčce s vařeným vejcem. Jako tradiční přílohu podáváme houskový nebo karlovarský knedlík, varianta s vařeným vejcem chutná i s bramborem.

Zdroj: Recepty na křenovou omáčku

Jak vařit vejce natvrdo

Vejce uvařená natvrdo mohou být používána jako příloha hlavních jídel. Mnoho kuchařů je například servíruje s koprovou omáčkou, vejce rozkrojené na půlky podáváme k čočce na kyselo. Také se vkládají do masových a sýrových rolád.

Samozřejmostí jsou takto upravená vejce jako ozdoba chlebíčků a studených obložených mís.

Připravíme hrnec odpovídající velikosti, aby nebyl zbytečně velký. Nalijeme přiměřené množství vody, aby pak vejce byla jen lehce potopená. Vejce na širším konci propíchneme tenkou jehlou, aby nepopraskala. Vodu v hrnci osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí vody opatrně vložíme vejce a vaříme podle velikosti od 8 do 10 minut. Poté vejce vyjmeme a ochladíme. Pouze v případě, že je podáváme ke snídani, je neochlazujeme a servírujeme teplé. Vychladlá vejce důkladně oloupeme a můžeme podávat, případně využít do dalších receptů.

Nejlépe se v kuchyni pracuje s vejci staršími 5  dní. Pokud máte doma slepice a stane se vám, že tu a tam je skořápka jaksi znečištěná, otřete ji suchým hadříkem, nikdy ji nemyjte. Vejce by se do dvou dnů zkazila!

Aby vajíčko při vaření neprasklo, udělejte do něj nožem miniaturní dírku. Pomůže i ocet, který nalijete do vody. Ten totiž lehce skořápku zvláční. Vejce vkládejte do vroucí vody (pokud je dáte do studené, musíte sledovat vodu a vysledovat přesný okamžik, kdy se začíná vařit).

Vajíčko natvrdo jako jediné můžete začít vařit ve studené vodě. Jakmile voda začne vřít, stáhněte hrnec z plotýnky a nechte vejce 10 minut dojít v horké vodě. Vajíčko se uvaří natvrdo i tak, jen se nestihne vysušit zevnitř. Až zazvoní minutka, opět vajíčko zchlaďte jednu nebo dvě minuty ve studené lázni.

Dejte si také pozor, aby vejce nebyla studená z lednice – pak by stejně praskla. Po uvaření vejce namáčejte do ledové vody, aby šla pak dobře loupat.

Zdroj: Vejce natvrdo

Dornova metoda

Dornovou metodou můžeme šetrně ošetřovat páteř a klouby a nesprávně stojící obratle uvádět do správné polohy tlakem palce, aniž bychom poškodili šlachy, vazy nebo svaly. Pro správné fungování motoriky a stabilizace pohybového aparátu člověka se jako první krok Dornovy terapie zjišťuje a upravuje délka nohou klienta. V téměř 99 % všech případů mají klienti, aniž by to vědomě pociťovali nebo si to uvědomovali, rozdílnou délku dolních končetin, a to v rozmezí od 1 do 4 cm. Právě rozdíl délky nohou je ve velké míře zodpovědný za úporné bolesti bederní části zad, bolesti kyčlí, ale i dalších partií zad a šíje. Po upravení a srovnání délky nohou klienta se přistupuje k diagnostice a úpravě SI (sakroiliakálního) skloubení, tedy k úpravě postavení pánve v sagitální (předozadní) rovině.

Dornova metoda (terapie Dornovou metodou) je neinvazivní metoda šetrná k tělu, kloubním spojením, šlachám, svalům a kostem. Její správně provedená aplikace je nebolestivá. Pakliže se bolest vyskytne, tak jen krátce, účelně a pouze se svolením a vědomím klienta.

Při použití Dornovy metody na recentraci páteřních obratlů by se mělo postupovat následovně: Nejdříve se zkontroluje a případně upraví délka dolních končetin a SI skloubení. Následně na řadu přichází diagnostika a úprava postavení pravolevě vybočených obratlů, recentrace ramenních, loketních a zápěstních skloubení. Klientům se po absolvování terapie Dornovou metodou doporučují doplňující fixační cviky, které provedenou recentraci kloubů a obratlů fixují a prodlužují efekt terapie. Tyto cviky se klientům vysvětlí, předvedou a klienti se tyto cviky naučí kvalifikovaně používat, aby se neobjevila vyhřezlá ploténka. Vždy je nutný individuální přístup.

Terapie Dornovou metodou je podanou rukou těm, kteří chtějí zlepšit kvalitu svého života, rozhodli se převzít zodpovědnost za zdraví svého pohybového aparátu do vlastních rukou, a pro ty, kteří pochopili, že alopatická medicína (a sní spojené polykání léků) není odpovědí na všechno. Přijetí vlastní odpovědnosti a aktivní účast ve vlastní léčbě je prvním a nezbytným krokem k trvalému zdraví, radosti z pohybu a životu bez omezení.

Zdroj: Cvik na plotýnky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP