Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NAJDU RECEPT NA DIVIZŇOVÝ LIKÉR

OBSAH

Likér ze smrkových výhonků

Likér má specifickou nakysle sladkou chuť.

Účinky

Likér obsahuje vitamín C a je účinný na nachlazení a chřipky.

Recept

Ingredience: 2 vrchovaté hrsti smrkových výhonků, 8 kuliček jalovce, půl lžičky puškvorce, 500 ml 80% alkoholu, 0,5kg cukru, 0,75 ml vody, 5 lžic medu

Postup: Výhonky, jalovec a puškvorec zalijeme 80% alkoholem a necháme 2 měsíce louhovat. Poté scedíme, přidáme cukr rozpuštěný v 0,75 ml vody a med. Slijeme do lahví a uskladníme v temnu a chladu.

Dávkování

Užívá se po malých panácích.

Cena

Komerčně vyráběný smrkový likér můžete koupit zde.

Zdroj: Sirup z jehličí

Poradna

V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.

Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na cibulovou šťávu je tady: www.ceskenapady.cz/j…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.

Zdroj: diskuze Cibulová šťáva

Bezinkový likér z květů

Ingredience: 15 květů černého bezu, 1 l vodky, 500 g cukru, 1 l jablečného moštu, 1 l vody, 6 bio citronů

Postup: Květy ponoříme na 24 hodin do vodky. Poté přecedíme. Přidáme vše ostatní a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Likér v chladu vydrží celý rok.

Zdroj: Návod na bezinkový likér

Diskuze

V diskuzi NIKDY BYCH SI NEKOUPILA ALOE VERA NAPŘ.V LÉKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Aloe Vera se dá v pohodě pěstovat doma. Je to nenáročná rostlina, jenom časem zabírá dost místa. Už jsem starší a pěstuji tuto rostlinu hlavně kvůli sobě a pejsáčkům. Já už v různých receptech ji piju a mažu už alespoň 20let. Ta je snad na všechno, díky ní nemám zdravotní problémy, které mají starší lidi a to je mi přes 70let. Očišťující likér - aloe 30dkg, med - 1/2kg, červené víno- 7dcl a 1dcl lihu, na jaře a na podzim, v létě si dělám limonádu - aloe med a jableční ocet. Pejskům to dávám i do masa. Je to zázrak přírody, ale pěstovaná doma, ne koupená v lahvi s nějakým konzervantem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Zapomněla jsem, že očišťující likér je recept, který jsem dostala asi před 40ti lety od primáře Ostravské nemocnice, za který jsem dodnes vděčná.
Aloe se umele a přidají se ostatní ingredience (med, víno a líh). Nejlepší je zavařovací 4litrová láhev a dá se do chladné a tmavé místnosti nebo lednice a denně se promíchá. Po týdnu se scedí přes plátýnko a skladuje se v tmavých lahvích v lednici.
Denně ráno na lačno, se užívá polévková lžíce. Já si to dávám na noční stolek a po probuzení si dávám loka přímo z láhve. Tento likér vám čistí vnitřní zažívací orgány, může nastat ze začátku i řidší stolice a dokonce i tmavší, jak se čistí střeva.

Zdroj: diskuze Nikdy bych si nekoupila aloe vera např.v lékárně

Recept na likér z aronie s kávou

Likér z aronie s medem a kávou je recept pro vybíravé fajnšmekry.

Plody arónie chutnají docela charakteristicky - kysele. Mnozí se právě z tohoto důvodu vzdávají myšlenky na přípravu šťávy z bobulí arónie, vína nebo likéru. Jak se ukazuje, není to nutné. Potřebujete jen správný recept na přípravu lahodných likérů z aronie. Díky medu a kávě je nápoj mnohem chutnější a je ideální pro všechny vybíravé jazýčky.

Ingredience

  • 1,5 kg plodů aronie,
  • 2,2 l vody,
  • 1 citron,
  • 80 g cukru,
  • 250 ml uvařené silné kávy;
  • 4 lžíce medu,
  • 1,4l lihu.

Postup

Aróniový likér potřebuje vařit, proto si připravte velký hrnec a vhodné místo pro tepelné zpracování.

Omyjte bobule aronie a vložte je do hrnce. Přidejte vodu, zapněte vařič a vše vařte 60 až 70 minut.

Ovoce i s vodou zchladíme a po vychladnutí šťávu přecedíme přes plátýnko do jiné misky (nejlépe skleněné).

Přidejte zbývající ingredience – cukr, med a citronovou šťávu a přefiltrovanou vychlazenou kávu. Míchejte, dokud se vše nerozpustí.

Po úplném vychladnutí šťávy přidejte lihovinu. Směs promíchejte a nalijte do čistých a suchých lahví.

Likér z bobulí arónie by měl před konzumací zrát 5 až 6 měsíců. Uchovávejte na chladném a tmavém místě.

Zdroj: Domácí likér z aronie

Diskuze

V diskuzi LÉČIVÝ BEZINKOVÝ LIKÉR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eligius.

Bezinkový likér je vynikající lék pro úpravu krevního tlaku. Osobně mám vyzkoušeno snížení tlaku, praktikuji to celé roky.
Likér musí být užíván dlouhodobě (aspoň jeden měsíc) vždy aspoň 20 ml v jedné denní dávce. Můj lék obsahuje aspoň 20 procent převařené šťávy zralých plodů a aspoň 10 procent lihu.
Mezi znalci se traduje, že tento lék umí upravit i nízký nebo kolísavý krevní tlak. To však nemám vyzkoušeno. Váš Eligius.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčivý bezinkový likér

Rychlý bezinkový likér

Návod na přípravu je jednoduchý. Budete potřebovat dvě kila čerstvých a omytých bezinek. Ty povařte s jedním litrem vody. Po 30 minutách přidejte kilo cukru a vařte dalších 30 minut. Na závěr přidejte balíček vanilkového cukru a 2 lžíce mleté kávy. Směs přeceďte, přidejte půl litru rumu a vlijte do lahví. No a máte rychlý bezinkový likér s rumem.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem

Poradna

V naší poradně s názvem LIKÉR ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Hrůša.

CHcete-li zkusit pálenku ze smrkových výhonků,budete potřebovat smrkové výhonky.
Trefné. A těch výhonků je potřeba kolik? Jede,nebo dva,nebo dvacet kilo,nebo?
Za odpověď děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mmožství smrkových výhonků určíte tak, aby byly všechny potopené ve slané vodě a nahoře tato voda ještě přebývala o 5 cm.

Zdroj: diskuze Likér ze smrkových výhonků

Bezinkový likér se slivovicí z květů

Ingredience

(na 2,5 litru likéru)

  • 1 litr vody,
  • 1 litr slivovice,
  • 0,5 litru jablečného moštu,
  • 10 g kyseliny citronové,
  • 15 kusů pěkných, zdravých a hlavně nepraných květů bezu (celá květenství),
  • cca 400 g cukru.

Postup

Originalita tohoto receptu spočívá v louhování jablečné šťávy s vodou a květy alespoň po dobu 24 hodin. Do této scezené tekutiny se přilévá slivovice, cukr a kyselina citronová. Směs se nechává odležet asi týden, poté už můžete ochutnat.

A co závěrem? Už jedna sklenička likéru před spaním vám urovná trávení, pročistí krev a podpoří krvetvorbu. Bezinkový likér vydrží dlouho, několik měsíců (i let), v podstatě do doby, než jej spotřebujete. Uchovávejte v chladu, ve spíži, ve sklepě a podobně. Dávkování je na vás, když je venku pořádná zima, mrzne, nalijte si stopečku bezinkového likéru a nejenže se zahřejete, ještě si pochutnáte. A pokud si jej dáte před spaním, budete spát jako dudci. Jaký je nejlepší recept na domácí likér? Přeci ten vyzkoušený.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem

Diskuze

V diskuzi MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muchovník marmeláda recept

Rychlý bezinkový likér

Ingredience: 2 balíčky vanilkového cukru, 0,5 l rumu, 2,5 l bezinek, 1 kg cukru krystal, 0,5 l černé kávy, 1 l vody

Postup: Bezinky povaříme v 1 litru vody asi 15 minut. Poté přecedíme přes síto, lze použít například speciální nástavec od kuchyňského robotu. Do šťávy přidáme krystalový cukr a vanilkový cukr. Vše povaříme asi 10minut. Uvařený základ likéru necháme vychladnout. Do studeného základu vmícháme silnou černou kávu, rum a důkladně promícháme. Rychlý bezinkový likér rozdělíme do čistých sklenic a uzavřeme. Rychlý bezinkový likér uchováváme v chladu a temnu. Podáváme podle chuti.

Zdroj: Návod na bezinkový likér

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka Jarošová.

Přítel měl před večeří aperitiv, Konstantinův likér. Jsme v Konstantin.Lázních na léčení. Poraďte. Škytá a zvrací. Stalo se večer. Zítra vyhledáme lékaře.Jarka Jarošová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Škytavka se objevuje často po konzumaci alkoholu. Dá se zastavit pomocí speciálního manévru, který je popsán zde: www.ceskaordinace.cz…
Co se týče dalšího postupu, tak zabezpečte dostatek tekutin i přesto, že nebude mít chuť nic pít. Každou půlhodinu musí polknout jednu deci vody nebo čaje. Máte-li živočišné uhlí, tak ho použijte podle návodu. Vyčkejte na zítřejší prohlídku u lékaře a kdyby se stav zhoršoval se zvýšenou teplotou a křečema, tak volejte rychlou záchrannou pomoc na čísle 112.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba slinivky břišní

Likér ze smrkových výhonků

K výrobě likéru se využívají výhonky smrku ztepilého a kromě 2 hrstí těchto mladých výhonků potřebujeme tyto ingredience: 8 kuliček jalovce, 1/2 lžičky puškvorce, 500 ml alkoholu (80% konzumní líh), 5 lžic medu, 500 g cukru. Likér se připraví tak, že do nádoby dáme výhonky, jalovec, puškvorec a vše zalijeme alkoholem. Takto připravené necháme 2 měsíce louhovat. Poté se přecedí a přidá 500 g cukru rozpuštěného v 750 ml vody a přidá se ještě 5 lžic medu. Vše se důkladně promíchá, slije se do lahví a může se podávat nebo uskladnit.

Zdroj: Likér ze smrkových výhonků

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LIKÉR Z ARONIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Vrňata.

Postočení likéru z aronie se u hrdla láhve tvorí kruh z bublinek.Jde odstranit nebo je to přirozené zrání.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí likér z aronie

Účinky

Bezinkový likér má dle našich babiček blahodárné účinky na náš organismus. Postačí jeden „frťánek“ před spaním a budete se cítit lépe. Je výborný proti migrénám, napomáhá při žaludečních a střevních potížích, při bolestech kloubů a páteře. Vynikající je v boji proti vysokému tlaku. Obsahuje cukry, ale také vitamíny A, B, C, kyselinu jablečnou, pektin a silice.

Zdroj: Domácí bezinkový likér

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYROBIT TINKTURU Z DUBOVÉ KŮRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Léčivé účinky má jen kúra z dubu bílého, který se v ČR pěstuje jako okrasný strom v pracích. Zde jsou vidět jeho listy: www.google.cz/images…
Ze stromu je potřeba ustřihnout mladé letorosty o průměru asi půl centimetru. Větývky zbavte listí a omyjte vodou. Pak z nich pomocí škrabky na brambory odstraňte kúru. Tím získáte mnoho hoblinek. Oloupejte jen zelenou kůru ne dřevo. Potom namočte všechny hoblinky do vodky 60% silné. Například vodka pelíškovka. Všechny hoblinky musí být ponořené. Nechte to v temném chladném místě po dobu minimálně 2 týdny, lépe však jeden měsíc. Poté tekutinu přefiltrujte a máte tinkturu z dubové kůry.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Prosím, kde na Třebíčsku takový strom najdu???

Zdroj: diskuze Jak vyrobit tinkturu z dubové kůry

Bezinkový likér z plodů

Ingredience

  • 2,5 l bezinek (kuliček černého bezu),
  • 1 l vody,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 kg cukru,
  • 6 lžic silné kávy (uvařené),
  • 1/2 l rumu.

Postup

Bobule bezinek bez stopek a vaříme ve vodě cca 15 minut. Poté co nejvíc vymačkáme a přidáme 1 kg cukru, 6 lžic kávy, vanilkový cukr a vaříme, až se vše rozpustí asi 3 minuty. Druhý den přidáme rum, dobře promícháme a nalijeme do sklenic. V chladu vydrží likér nejméně 2 roky. Pomáhá na odkašlávání, na zánět trojklaného nervu a bolavé nohy.

Tip: V zimě si z takto vytvořeného bezinkového likéru můžete udělat grog, který vás zahřeje a posílí vaši imunitu.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O RECEPT NA VYSYCHÁNÍ KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Sláma .

Dobrý den,otec Pleskač říkal v rádiu recept na vysychání kloubů.Chtěl bych poprosit o recept.Moc děkuji za recept.Sláma Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept proti vysychání kloubních pouzder podle Otce Pleskače: V potravinách si kupte želatinu, kterou si večer připravte v množství dvě lžičky rozmíchat do vody a ráno to vypijte. Takto postupujte každý den po dobu jednoho měsíce. Tady je záznam z rádia, kde o tom Otec Pleskač hovoří (48. minuta):
prehravac.rozhlas.cz…

Zdroj: diskuze Prosím o recept na vysychání kloubů

Suroviny:

  • 4–5 kg zralých plodů černého bezu
  • 2 kg cukru
  • 4 lžíce instantní kávy
  • 1 l rumu
  • 2 ks citronu
  • 5 ks hřebíčku
  • 5 l vody (odhadem)

Postup:

Očistíme a odstopkujeme zralé plody černého bezu, omyjeme a dáme do velkého hrnce. Nakrájíme citrony na kolečka, přidáme k očistěnému bezu a zalijeme vodou tak, aby byly kuličky úplně pod vodou. Dále přihodíme hřebíček a začneme vařit. Vaříme zhruba 5 minut. Poté vše přecedíme přes umělohmotný cedník nebo vymačkáme přes plátno či starou utěrku. Do takto nachystané šťávy přidáme cukr, rozpuštěnou instantní kávu a povaříme ještě přibližně 15 minut. Bezinkový likér mícháme vařečkou, aby se nepřipálil. Můžeme ho ochutnat a případně dochutit. Necháme vychladnout a do již studeného likéru přilejeme 1 litr rumu. A bezinkový likér je na světě. Nalijeme ho do čistých skleněných láhví. Skladujeme v chladu a temnu, nejlépe v lednici. Bezinkový likér podáváme nejlépe vychlazený s ledem.

Zdroj: Domácí bezinkový likér

Suroviny:

  • 2 kg zralých plodů černého bezu
  • 0,5 kg cukru krupice
  • 1 l rumu
  • 4 celé skořice nalámané na kousky
  • 10 ks hřebíčků
  • 10 koleček čerstvého očištěného zázvoru
  • 100 g mandlových lupínků
  • pomerančová kůra z 1 pomeranče
  • citronová kůra z 1 citronu

Postup:

Omyté a odstopkované plody černého bezu nasypeme do velké sklenice, nejlépe do pětilitrové. Přidáme rum, cukr, skořici, hřebíček, kolečka čerstvého očištěného zázvoru, mandlové lupínky a kůru z citronu a pomeranče. Vše pořádně promícháme. Takto připravené necháme alespoň 6 týdnů v teplé místnosti. V té době občas promícháme. Po uplynutí doby likér přecedíme přes plátno nebo starou utěrku. Čistý likér nalijeme do čistých šroubovacích lahví. Skladujeme v chladu a temnu. Pro dámy je to opravdu velmi dobré pitíčko.

Zdroj: Domácí bezinkový likér

Smrkové výhonky ve slivovici

Výluhem smrkových výhonků v alkoholu získáme další účinný lék – tinkturu. Tradiční lidovou cestou je nakládání smrkových výhonků do silnější slivovice. Taková tinktura se pak používá především k ošetření bolavých revmatických kloubů, které prokrvuje, prohřívá a ulevuje od bolesti. Pro vnitřní užití si raději opatříme tinkturu připravenou profesionální cestou a dodržujeme předepsané dávkování.

Recept na výrobu: do slivovice vložíme hrst smrkových výhonů, přidáme plátek citronu a necháme měsíc louhovat. Poté přecedíme a přidáme 10 lžic medu, vše důkladně promícháme a můžeme podávat.

Zdroj: Likér ze smrkových výhonků

Bezinkový likér s rumem

Ingredience: 4–5 kg plodů bezinek (černý bez), 2 kg cukru, 4 lžíce instantní kávy, 1 l rumu, 2 citrony, 5 ks hřebíčku, 5 l vody

Postup: Zralé plody bezu černého obereme od stopek, opláchneme, zalijeme vodou, aby kuličky byly ponořené, přidáme citron nakrájený na kolečka, hřebíček a přivedeme k varu. Vše povaříme 5 minut. Přecedíme a vymačkáme přes plátno nebo umělohmotný cedník zbytek šťávy z povařených bezinek. Přidáme cukr, instantní kávu (asi 4 lžíce) rozmíchanou v malém množství vody. Bezinkový likér ochutnáme, dochutíme případně ještě cukrem nebo kávou a vše povaříme na mírném ohni ještě 15 minut. Nápoj mícháme vařečkou, aby se nepřipálil cukr. Po vychladnutí přidáme 1 litr rumu. Slijeme do čistých skleněných láhví a uložíme v chladu a temnu. Bezinkový likér podáváme vychlazený s ledem.

Zdroj: Návod na bezinkový likér

Bezinkový likér s vodkou

Ingredience

  • 200 g bezinek,
  • 300 g malin,
  • 700 ml vodky,
  • 1 sáček vanilkového cukru,
  • 150 g cukru,
  • 80–100 g třtinového cukru.

Postup

Bezinky dejte do hrnce, přidejte 200 ml vody a povařte je za občasného míchání 40 minut. Přidejte maliny a vařte ještě 15 minut. Nechte vychladnout a přepasírujte přes síto nebo plátýnko. Šťávu promíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a vlijte do větší sklenice. Dolijte vodkou a za občasného protřepání nechte v chladu 3–4 týdny. Poté přelijte do lahví a nechte v temnu a chladu.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem

Dědečkův bezinkový likér

Suroviny:

  • 2,5 kg zralých plodů černého bezu
  • 1 l rumu
  • 1,5 kg cukru
  • 3 lžíce instantní kávy
  • 2 ks citronu
  • 5 ks hřebíčku
  • 1,5 lžičky mleté skořice

Postup:

Odstopkujeme zralé plody černého bezu, omyjeme a dáme vařit do velkého hrnce. Citrony oloupeme, odpeckujeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme k očistěnému bezu a zalijeme vodou tak, abychom měli kuličky potopené pod vodou. Pecky v citronu nenecháváme, aby likér nezhořkl. Vaříme zhruba 5 minut. Potom přihodíme hřebíček, skořici, kávu a vaříme ještě 5 minut. Poté vše přecedíme přes umělohmotný cedník nebo vymačkáme přes plátno či starou utěrku. Do takto nachystané šťávy přidáme cukr a necháme provařit dalších 5 minut. Pozor, musíme pořádně míchat, aby se bezinkový likér nepřipálil. Můžeme ho ochutnat, případně dochutit, dosladit. Nakonec necháme vychladnout a do již studeného likéru přilijeme 1 litr rumu. Připravíme čisté sklenice, do kterých hotový nápoj nalijeme. Skladujeme v chladném a temném prostředí. Nejlépe chutná bezinkový likér vychlazený s ledem.

Zdroj: Domácí bezinkový likér


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP