Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEMOŽNOST HLUBOKÉHO NÁDECHU

OBSAH

Bolest na hrudi ze stresu

Bolest na hrudi ze stresu se projevuje pícháním v oblasti hrotu srdce, pod levou paží a mírně vpředu, obrazně řečeno pod levou bradavkou. Tato bolest bývá často spojená se strachem a úzkostí, někdy i s pocitem nedostatku vzduchu, či s pocitem nemožnosti se dostatečně hluboce nadechnout. Píchnutí se objeví na vrcholu hlubokého nádechu. Tyto bolesti mají příčiny v úzkosti, zvýšeném emočním napětí, strachu z něčeho. Bolesti bývají často spojené s bušením a rychlou činností srdce i dalšími somatickými příznaky.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem BODAVÁ BOLEST PŘI NÁDECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha.

při nadechnuti bodavá bolest pod žebry vlevo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bodavou bolest pod žebry vlevo může zapříčinit nemocná slezina, žaludeční vředy, braniční kýla a nebo i nemocná slinivka nebo srdce. Bližší určení příčiny prokáže až ambulantní vyšetření, popřípadě vyšetření ultrazvukem, či jinými metodami. Jsou-li bolesti snesitelné a nevedou ke křečím, tak v nejbližších dnech zajděte ke svému praktickému lékaři. Pokud je bolest silná, tepavá, vedoucí ke křečím a omezující schopnost dýchání, tak na nic nečekejte a jděte rovnou na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bodavá bolest při nádechu

Bolest na hrudi při nádechu

Jednou z nejčastějších možných příčin bolestí hrudi při nádechu, zejména u mladších a jinak zdravých jedinců, je bolest neuro-muskuloskeletárního původu, způsobená poruchou nervů, svalů a kostí. Vzniká po nepřiměřené jednorázové fyzické námaze, jakou je například velký úklid, přenášení nábytku či jiných břemen, delší činnost v takzvaných vynucených polohách, například věšení záclon, přibíjení či šroubování v těsných, špatně přístupných prostorách a podobně. Bolest je způsobena přetížením určitých svalových skupin, případně blokádou určitého segmentu zad po prudkém pohybu či nepřiměřeném zatížení. Tato bolest se může potom šířit na přední hrudní stěnu až do oblasti srdce.

Další příčinou bolesti na hrudi při nádechu bývá nadměrná námaha dýchacího svalstva při onemocnění průduškovým astmatem anebo při chronickém zánětu průdušek, hlavně když se tato onemocnění klinicky zhorší. Takováto bolest nepřetrvává dlouhodobě, zpravidla se vytratí do týdne po úpravě dýchání.

Další možností bolesti hrudi při nádechu může být blokáda plotének v hrudní oblasti páteře.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Diskuze

V diskuzi NÁVOD JAK SE DOOPRAVDY ZBAVIT AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilča.

Mám to vyzkoušené.Opravdu to pomáhá.Postupně se začnou všechny boláky hojit a nové už se nedělají.Je to vidět už po pár dnech a za týden,dva máte po problému.Budete mít krásnou čistou pleť.
Nám moc pomohla léčivá kosmetika Larens.Můžu doporučit a ráda poradím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den,
prosím poradítemi,jak se opravdu zbavit hlubokého úporného akné, kterédlouho hnisá.


Hezký a klidný den

Děkuji

Dana T.

Zdroj: diskuze Návod jak se doopravdy zbavit akné

Prevence

Jediná prevence u bolestí páteře je nepřetěžovat opěrný systém a pravidelně cvičit. Cviky by měly být zaměřeny na posilování hlubokého stabilizačního systému a musí být prováděny správně. V opačném případě mohou obtíže spíše zhoršovat.

Zdroj: Lumbalgie

Diskuze

V diskuzi CO ODTÉKÁ DRENEM PO OPERACI ŽLUČNÍKU A ODKUD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danka.

dotaz:co odtéká a odkud drenem po těžké operaci žlučníku :Jak dlouho to asi trvá:Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hromek Petr.

Mám tři týdny po operaci žlučníku, vše se hojí, jen stále zůstává tupá bolest v pravém podžebří, hlavně při hlubokém nádechu. Nevím co stím. Moc to neustupuje.

Zdroj: diskuze Co odtéká drenem po operaci žlučníku a odkud

Tenzní pneumotorax

Ventilový neboli tenzní pneumotorax vzniká takzvaným ventilovým mechanismem, kdy při nádechu proniká do pleurální dutiny vzduch a při výdechu se defekt uzavírá, čímž se vzduch hromadí v dutině. Tento typ pneumotoraxu je nejvíce nebezpečný, protože vzduch hromadící se v dutině hrudní postupně utlačuje všechny orgány mediastina na nepostiženou stranu, čímž se utlačuje i druhá plíce, zhoršuje funkce srdce a hrozí poškození velkých cév.

Zdroj: Pneumotorax

Diskuze

V diskuzi POTŘEBOVALA BYHC RADU - DĚKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza Macháčková.

Dobrý den jak popisujete viz, nahoře bolest na hrudi při nádechu, způsobené nadměrnou zátěží v tomto případě jsme se já vtom našla, akorát byhc potřebovala radu,,, mám tuto bolest an hrudi už asi 4týden od určité námahy , kdy jsme pocítila , že mne to začlo a zda stím mám jít k lékaři- co by mne on doporučil nebo kdy se ta bolest vytratí či stím něco musím dělat, Jelikož mne to už dost znepříjemnujě pohyb a nelepší se to,,, moc vám děkuji za pomoc, Macháčková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potřebovala byhc radu - děkuji

Zánět zubů

Pyorrhea (hnisavý zánět zubového lůžka) je závažné onemocnění dásní. Při tomto onemocnění jsou dásně postiženy hnisavým zánětem a membránami pokrývajícími kořeny zubů. Toto onemocnění je nejčastější příčinou ztráty zubů u lidí nad 35 let. Použitím pasty s nimbou a vyplachováním si úst speciální ústní vodou vede u pacientů k vyléčení krvácejících dásní a zástavě sekrece z váčků kolem zubů. Dásně získají, namísto modrého nádechu, zpět svou zdravou světle růžovou barvu.

Zdroj: Nimba na zánět zubu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZAD V NOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Busta.Miroslav.

Dobrý den.
Prosím o Váš názor.
Již přes dva měsíce mě trápí uporná bolest zad v oblasti ledvin.
I přes obstřiky se tato vrací a nyní pokračuje i do krční páteře,a to oboustranně.
Tyto bolesti gradují hlavně v noci. Bolí i při hlubokém nádechu.
Nasazeny infuze proti bolesti zad-neučinné.
Obecně-bolest je výrazná i v oblasti lopatek,více v levé.
Děkuji za odborné posouzení mého problému a předem děkuji za Vaši odpověd.
Bušta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste se podívat na tuto reportáž České Televize: www.ceskatelevize.cz…
Je zde představen mnohočetný myelom, který se projevuje právě bolestí zad. Zeptejte se svého praktického lékaře, jestli právě tohle nestojí za vašimi bolestmi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zad v noci

Co je monitor dechu

Monitor dechu slouží k monitorování dechu vašeho miminka, čímž můžete předcházet komplikacím při výskytu syndromu náhlého úmrtí novorozenců. Riziko SIDS se minimalizuje jedině správnou prevencí. K tomu napomáhají právě kvalitní přístroje, jako jsou monitory dechu. Tato zařízení se skládají ze senzorové desky, která se instaluje pod matraci dětské postýlky, a z druhé části – kontrolní jednotky. Kontrolní jednotka dá okamžitě vědět, pokud se dítěti zastaví dech na více než 20 sekund anebo klesne frekvence pod 10 nádechů za 1 minutu.

Zdroj: Monitor dechu

Nejlepší květáková polévka

Suroviny:

  • 1 květák
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 tenké plátky kvalitního másla
  • 1 ½ l vody
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • nasekaná petržel
  • cca 2 lístky libečku

Postup:

Do hrnce s vodou dáme vařit květák rozebraný na růžičky, nakrájenou mrkev, petržel a lístky libečku. Osolíme, opepříme a přidáme kmín. Vaříme do změknutí. Poté květák s ostatní zeleninou rozšťoucháme nebo rozmixujeme, jak kdo má rád. Dle chuti můžeme dosolit a dokořenit. Nakonec přidáme plátky másla, povaříme ještě pět minutek a můžeme podávat. Hotovou polévku nalejeme do hlubokého talíře a posypeme nasekanou petrželkou. Takto připravená květáková polévka je nejen výborná, ale i zdravá. Dobrou chuť.

Zdroj: Je květáková polévka zdravá

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Po aplikaci vakciny (15.11.)bylo dceři mdlo, za cca 24 hod. se dostavily horečky - max. 39°C, které stále přetrvávají (18.11.). Kromě tlaku za očima si na nic jiného nestěžuje. Co vy na to ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dcera přežila bez zřetelných následků, horečky po 4 dnech opadly, bolesti hlavy a nemožnost hýbat očima ustoupily, jen se 20.11,07 osypala po celém trupu (splývající makulózní vyrážka). Nedokáži určit, zda se jednalo o reakci na Silgard, v okolí však nikdo jiný podobné obtíže neměl, což by se v případě virózy dalo očekávat....

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

A co vápník?

Je popsán případ, kdy byl 29letý muž bez anamnézy hlášen na urgentním příjmu s epizodami náhlého chrapotu, zvracením po vypití studené vody a křečemi v rukou. Krevní testy prokázaly těžkou hypokalcémii a rhabdomyolýzu (syndrom způsobený degenerací a destrukcí svalových vláken). Rhabdomyolýza je charakterizována vysokými koncentracemi kreatinkinázy v krvi (CK). Pacient byl okamžitě léčen intravenózním kalciem s téměř okamžitým zlepšením hlasu a rychlou normalizací CK (což naznačuje, že rabdomyolýza byla způsobena hypokalcémií). Laryngospasmus, který se obvykle projevuje dušností (obtížným dýcháním) a stridorem (vysokofrekvenční zvuk, který se vyskytuje převážně v nádechu), je vzácným , ale dobře známým a život ohrožujícím důsledkem hypokalcémie, která se tradičně vyskytuje u kojenců.

Zdroj: Kalciová injekce na hlasivky

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Problém svědění v uších řeším už dlouho, nejdřívesama, pposlední dobou s lékaři. Bohužel jejich konstatování, že v uchu nic nemám mne ne uspokojil, nechci slyšet jak strašně jsem nemocná,-nejsem hypochondr pocit svědění a navíc nemožnost dostatečně se podívat mne přivádí k šílenství, Nakonec se mi přidal i tlak v uších, nesnášenlivost zvuku vyšší frekvence a o doktora vždycky řeknou, že jsem v pořádku.
Článek mne uspokojil a nasměroval.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění v uších

Protonová léčba rakoviny prsu

V ČR ročně nově onemocní rakovinou prsu zhruba sedm tisíc žen, z toho 10 procent pacientek je mladších 45 let a 20 procent je ve věku pod 50 let. Přibližně tisíc žen ročně na toto onemocnění zemře. Protonová terapie chrání ženy před vedlejšími účinky klasického ozařování a dává jim šanci užívat si kvalitní život i po léčbě bez zvýšeného rizika pozdních nežádoucích účinků, jako je infarkt, srdeční problémy, rozvoj plicní fibrózy nebo sekundární nádory z ozáření.

Právě z důvodu šance na dlouhý život po léčbě je klíčovým faktorem při volbě léčebné metody toxicita léčby. U žen s karcinomem prsu jsou zásadními nežádoucími účinky kardiotoxicita, pneumotoxicita a zvýšení rizika sekundárních nádorů. Tato rizika jsou prakticky vždy spojena s klasickou radioterapií. Nežádoucí účinky, které přicházejí časně, takzvané akutní nežádoucí účinky radioterapie, lze do jisté míry předvídat a léčit, kritické jsou však pozdní nežádoucí účinky, které vznikající v horizontu desítek let. Protonová terapie znamená možnost, jak se těmto rizikům vyhnout. Protonový svazek díky svým fyzikálním vlastnostem umožňuje redukci dávek na oba kritické orgány (srdce a plíce) a zároveň spolu s významnou redukcí integrální dávky snižuje riziko vzniku sekundárních nádorů.

Léčba je ambulantní, bezbolestná a bez nutnosti hospitalizace. Zásadní pro úspěch léčby je její přesné plánování. Proto každé pacientce na míru připraví tým lékařů spolu s klinickými fyziky ozařovací plán. Na ozařování se dochází v přesně stanovených dnech a čase, který je rezervován pouze pro daného pacienta. Celkový čas, který pacientka v centru jednou návštěvou stráví, by neměl překročit hodinu.

Léčba karcinomu prsu vyžaduje multidisciplinární přístup, tedy úzkou spolupráci s Komplexními onkologickými centry a zavedenými mamologickými centry. Ne každá metoda je vhodná pro každého pacienta a stejně tak moderní, bezpečná a technicky vyspělá protonová léčba má určitá omezení z hlediska indikace – tedy určení pacienta k léčbě.

Protonové terapie je vhodná:

  • pro mladší ženu s menší velikostí prsu;
  • pro pacientku v dobrém mentálním a psychickém stavu, která je schopná používat přístroj Dyn´R pro kontrolu dechu, tedy zadržet dech v nádechu zhruba na 20 sekund – ozařovaný prs se pohybuje v závislosti na dýchání. V Protonovém centru jsou dýchací pohyby sledovány pomocí přístroje Dyn’R, a to během skenování na CT i během ozařování. Při zadržení dechu ve fázi hlubokého nádechu se zvyšuje přesnost ozáření díky redukci pohybů cílového objemu. Protonový svazek je spouštěn pouze ve fázi hlubokého nádechu. Jediné, co musí zvládnout pacientka, je zadržení dechu v nádechu na přibližně 20 sekund. Nezáleží přitom na množství vzduchu, které pacientka nadechne, to je zcela přizpůsobeno jejím možnostem;
  • vhodnost k léčbě ovlivňuje i umístění nádoru v prsu, například cílový objem (nádor) vhodný k protonovému ozařování je umístěn v části prsu směrem k hrudní kosti (což zaručí bezchybnou a reprodukovatelnou viditelnost pro systém VisionRT);
  • cílový objem se nesmí nacházet těsně na hrudní stěně a měl by být alespoň 5 mm od střední části žeber.

Konečné rozhodnutí o vhodnosti pacientky k protonové léčbě mohou učinit pouze odborníci PTC, kteří mají jako jediní v ČR s touto metodou praktické zkušenosti.

Úspěšnost

Pokud pacientky přijdou včas, mají vysokou šanci na vyléčení. Tyto ženy pak mají více než 90% šanci na vyléčení, což je stav ve srovnání s ostatními solidními nádory, tedy nádory všech orgánů kromě krvetvorby, poměrně vzácný. Když přijdou pozdě, bojují o život.

Cena a postoj pojišťoven

Pojišťovny protonovou léčbu hradí, pokud je součástí indikace z Protonového centra PTC i doporučení z Komplexního onkologického centra (KOC).

Cesta pro českého pacienta k úhradě léčby:

  • Lékaři protonového centra PTC, kteří mají jako jediní v ČR praktické zkušenosti s protonovým i standardním (fotonovým) ozařováním, posoudí vhodnost protonové radioterapie.
  • Protonové centrum zpracuje všechny potřebné odborné podklady potvrzující benefit protonové léčby.
  • Protonové centrum kontaktuje Komplexní onkologické centrum (KOC) s žádostí o doporučení léčby pomocí protonové radioterapie.
  • V případě, že Komplexní onkologické centrum léčbu doporučí, Protonové centrum zašle žádost o úhradu pojišťovně.
  • V případě zamítnutí žádosti ze strany Komplexního onkologického centra nebo pojišťovny se společně zváží a navrhne další postup, jak se k protonové cestě dostat.

Orientační cena je od 250 000 Kč.

Zdroj: Protonové centrum Praha

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Bolí mě 3 prsty a občas nejdou vrátít do původního stavu narovnat co to může prosím být.Dělá mi to po pádu.děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemožnost samostatného návratu prstů do vzpřímené polohy může mít mnoho příčin, přičemž každá vyžaduje jinou léčbu. Například pádem mohly být poraněné klouby na prstech nebo šlachy. Nebo u vás může probíhat onemocnění karpálních tunelů. Přesnou diagnózu se dozvíte v ordinaci ortopéda, který vám poskytne bližší objasnění vašich obtíží a doporučí vám vhodnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pravá ruka

Co místo Warfarinu

Vzhledem ke krátkému biologickému poločasu nových perorálních antikoagulancií, jako je Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana, není nutná v perioperačním období či při invazivních výkonech přemosťovací léčba nízkomolekulárním heparinem. Zmíněná léčiva stačí obvykle vysadit krátce před procedurou a po jejím absolvování se v jejich užívání co nejdříve – jakmile to dovoluje klinický stav a je ustavena hemostáza – pokračuje. Bohužel vzhledem k výši ceny, kdy měsíční terapie moderními preparáty vychází na cca 2 000 Kč, zůstává Warfarin stále lékem první volby v hrazené antikoagulační léčbě. Zdravotní pojišťovny České republiky platí Pradaxu a jiné podobné přípravky v indikacích prevence ischemického iktu u nemocných s nevalvulární fibrilací síní a při léčbě hluboké žilní trombózy a plicní embolie či jejich rekurence jen v případě prokázané kontraindikace warfarinu (nemožnost pravidelných kontrol INR, výskyt závažných nežádoucích účinků při léčbě warfarinem, nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0–3,0; rezistence na warfarin, tedy nutnost podávat denní dávku více než 10 mg), jinak je pacient nucen si je v plné míře hradit sám.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Diskuze

V diskuzi AMITRIPTYLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda má někdo zkušenosti s užíváním amitriptylinu. Neurolog mi ho předepsal aniž by mi řekl, že se jedná o antidepresiva. Řekl mi, že mi dá léky na tlumení bolesti, a to diofenac, doretu a zmíněný amitriptylin. Dávkování mi řekl, ale vůbec mě nenapadlo, že se jedná o antidepresiva. Do zprávy napsal-poučena, souhlasí. Ale já jsem odpůrce jakýchkoliv antidepresiv. Prý mám artrózu celého těla. Mám odoperovanou kostrč a nemůžu sedět.Jsem půl roku po operaci. Sedět normálně nemůžu už 3 roky,je to velké omezení. Pochybuji, že mi to pomůže. Psychiku mám rozhozenou spíš už z toho nesezení. Spíš bych potřebovala nějaké pooperační vyšetření-MR- kde jsem ochotna si to i zaplatit.
Dávkování mi dal 1-1-2. Zdá se mi to silná dávka. A to napsal dlouhodobě. Bojím se , že je to návyková droga. Poraďte, co by jste dělali na mém místě.
Děkuji za jakoukoliv odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý den-chtěla bych se zeptat zda je možné a také vhodné vyměnit Asentru za Amitriptylin?Nemohu stále kvalitně spát a tak užívám Zolpinox a již zmíněnou Asentru 1tabletu.Jenže jsem velice unavená a to hned ráno a piji moc kávy abych vůbec fungovala.Dozvěděla jsem se, že tento lék je sice první řada antidepresiv,ale je prý lepe snášen.Je mi již 65let a potíže u mě začali po odstranění štítné a pak i pro úporné bolesti zad a kloubů.....jde o totální nemožnost usnout=sepnout.

Zdroj: diskuze Amitriptylin

Příznaky dušnosti

Dušnost koní je jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob koní a je velkým trápením mnoha koní a jejich majitelů.

Dušnost je stav ztíženého dýchání, který má příčinu většinou ne v infekci, ale ve špatném vzduchu, který kůň dýchá. Zvířeti totiž neprospívá stájové klima, prach, čpavek, alergeny ze sena a další vlivy, se kterými se ve volné přírodě nebo na pastvině jen tak nesetká. Jakmile koně zavřeme do stáje, neprospíváme tím jeho dýchání. U některých koní, kteří jsou na špatné klima náchylnější, se pak může rozvinout dušnost. Koním, kteří jsou tomuto prostředí vystavováni dlouhodobě, se mohou zanítit drobné dýchací cesty, jsou prokrvenější a tvoří se v nich hlen. Dýchací cesty se zužují otokem, koně to dráždí ke kašli, obtížněji dýchá, z nosu může vytékat hlen. Vzácný není ani vznik alergií v důsledku opakovaných zánětů. Při vdechnutí alergenu dochází ke stahům svaloviny dýchacích cest – nejčastějšími alergeny bývají spory plísní ze sena a slámy, jízdárenský povrch nebo vzácně pyly. Následně vzniká obstrukce dýchacích cest (RAO neboli COPD), velmi podobná lidskému astmatu. Plicní sklípky se poškozují, mohou se potrhat a vznikají nevratné změny. Příčinou dušnosti může být i nedoléčená nebo špatně léčená infekce dýchacích cest.

Dyspnoe můžeme rozdělit podle toho, ve které fázi dýchacího cyklu se vyskytuje, a to na inspirační (při nádechu), exspirační (při výdechu) nebo smíšenou. Zde se potom ještě příznaky rozdělují na mírné, středně těžké a těžké.

Inspirační dušnost – mírný stupeň se projeví prodlouženou dobou vdechu (délka vdechu = délce výdechu), kdežto u zdravého koně je v klidu výdech delší než nádech; dále se může projevit prohloubeným dýcháním a mírným zvýšením dechové frekvence. Středně těžká dyspnoe se pozná podle vpadávání mezižeberních prostor, otevírání nozder při nádechu, a to i v klidu. Těžká dyspnoe se projevuje velkým úsilím koně při nádechu – třese se po celém těle, stojí odplecený (hrudní končetiny široko od sebe) s nataženou hlavou a krkem, lapá po dechu, má snahu dýchat ústy, při nádechu se mu vtahuje řiť, sliznice jsou cyanotické (nedostatečné okysličení krve).

Exspirační dušnost – mírný stupeň se projeví prodloužením výdechu, výdech může mít dvě fáze, kůň si trochu pomáhá břišními svaly. Střední stupeň se projeví očividným zapojením břišního lisu (břišních svalů) do výdechu, objevuje se dýchavičná stružka (prohlubeň za posledním žebrem). Těžká exspirační dyspnoe je charakteristická pumpováním břicha při výdechu, kůň z plic vytlačuje vzduch „celým tělem“, vtahuje se mu řiť.

Smíšená dušnost – kombinují se příznaky inspirační i exspirační dušnosti.

Zdroj: Dušnost u koní

Diagnostika

Žlučníková kolika je nejčastěji potvrzena ultrazvukem břicha. Dalšími používanými zobrazovacími technikami jsou ERCP a MRCP. U nemocných se žlučníkovou kolikou je častým nálezem tak zvané Murphyho znamení. Komplikace způsobené žlučovými kameny mohou být zjištěny také krevními testy.

ERCP

Endoskopická Retrográdní CholangioPankreatikografie je technika, která kombinuje použití endoskopie a skiaskopie k diagnostice a léčbě problémů žlučových duktálních systémů. Provádějí ji především vysoce kvalifikovaní a speciálně vyškolení gastroenterologové. Prostřednictvím endoskopu může lékař vidět vnitřek žaludku a dvanáctníku a vstříknout kontrastní látku do kanálků ve žlučníku, aby je bylo možné vidět na rentgenových snímcích.

MRCP

Magnetická Rezonanční CholangioPankreatikografie je lékařská zobrazovací technika. Využívá zobrazování magnetickou rezonancí k neinvazivnímu zobrazení žlučových a pankreatických vývodů. Tento postup lze použít k určení, zda jsou žlučové kameny usazeny v některém z kanálků obklopujících žlučník.

Murphyho znamení

Murphyho znamení (také nazývané Sweeneyho znamení) je manévr během fyzického vyšetření břicha. Je užitečný pro rozpoznání důvodu bolesti v pravém horním kvadrantu. Typicky je pozitivní u cholecystitidy - zánět žlučníku, ale negativní u choledocholitiázy žlučové kameny.

Klasicky se Murphyho znamení testuje při vyšetření břicha v poloze na zádech. Provádí se tak, že pacienta požádáme, aby vydechl, a poté jemně položíme ruku pod žeberní okraj na jeho pravé straně na střední klavikulární linii (přibližné umístění žlučníku). Pacienta poté instruujeme, aby se nadechl. Normálně je během nádechu břišní obsah stlačen dolů, když se bránice pohybuje dolů (a plíce se roztahují). Pokud pacient přeruší nádech z důvodu bolesti žlučníku, který se při nádechu právě dostal pod prsty vyšetřujícího a trhne sebou s lapáním po dechu, test je považován za pozitivní. Aby byl test považován za pozitivní, musí se ověřit na levé straně, kde nesmí stejný manévr vyvolat žádnou bolest.

Zdroj: Zvracení zelené šťávy

Hydrocortison na akné

Akné je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Během života postihne akné alespoň jednou 85–100 % lidí. Při akné vzniká vřídek zvaný nežit, neštovice, odborně furunkl, hovorově „jebák“ nebo „beďar“, „beďák“. Tyto nežity jsou způsobeny zánětem vývodů mazových žláz v důsledku jejich uzavření. Stagnace sekretu mazových žláz má za následek jejich poškození a vznik hlubokého zánětu, po kterém zůstávají jizvy. Stav zhoršuje také přítomnost roztočů, kvasinek a baktérií. Pokožka s akné obsahuje vyšší aktivitu 5-alfa-reduktázy, která přeměňuje testosteron na silnější androgen – dihydrotestosteron. Proto se akné nevyskytuje u eunuchů se suchým typem kůže. Akné se nachází v oblastech kůže s nejvyšší hustotou folikulů, to je na obličeji, a to zejména v takzvané T-zóně, dále pak na ramenou, horní části hrudi a na zádech. Při dlouhodobém použití masti Hydrocortison může dojít ke ztenčení kůže, k vytvoření strií, k zarudnutí v obličeji a k rozvoji akné. Vzhledem k jeho účinku na imunitu (má takzvaný imunosupresivní účinek a imunitu tedy snižuje při dlouhodobém podávání) je nevhodný u akutních i chronických infekcí a jeho lokální podání v takových případech je možné pouze na základě rozhodnutí lékaře.

Zdroj: Kortikoidová mast Hydrocortison

Pěstování a péče

Domovinou této rostliny jsou tropy Jižní Ameriky. Nenáročná Pachira aquatica patří k lahvovitým stromům, což jsou rostliny, které žijí na kamenitých pouštích a vodu uchovávají ve spodní části stonku. V pokojových podmínkách roste pomalu, ale přesto dorůstá 2 až 3 m s průměrem koruny kolem 1,5 m. Mladé rostliny rostou jako jeden stonek a větvit se začínají až při výšce nad 2 m.

Pachira má jasně zelené listy na dlouhých řapících a úzké bílé květy. Po květu se objevují její plody. Jsou to bobule kovové barvy obsahující semena, která můžeme jíst syrová nebo pečená. Rostlina dobře snáší jak teplo, tak chlad. Zvládne i sušší vzduch, ale je třeba ji občas rosit. Rostlinu přihnojujte pouze v letních měsících, a to 1x měsíčně. Pachira má ráda dostatek světla, takže stanoviště by mělo být slunné až polostinné s vysokou vlhkostí vzduchu. V létě je vhodná běžná pokojová teplota, v zimě je ideální o něco chladnější (i 10 °C).

Mladou pachiru přesazujeme každoročně, staré rostliny po 2 až 3 letech. Sázíme do mělkých, dostatečně širokých nádob. Pachira má jen mělce zapuštěné kořeny, proto rostlina zasazená do hlubokého květináče špatně roste a může onemocnět. Doporučený podíl zeminy: 1 díl drnovky, 1 díl listovky, 1 díl písku, cihlová drť a kousky dřevěného uhlí. Nutností je dobrá drenáž.

Zdroj: Pachira

Babské rady

Zaručeně fungující radou na ucpané dutiny je namočení loktu do horké, opravdu horké vody – vydržte, pomáhá to pro spouštění rýmy a uvolňování dutin.

Další pomoc spočívá v napařování nad tea tree olejem (velice účinné přírodní antiseptikum). V hrnci ohřejte vodu, před varem ji vypněte a kápněte do ní 3 (opravdu pouze tři) kapky tea tree oleje. Pozor při prvním nádechu (nosem), kdy je voda horká a páry oleje mají největší účinek – inhalujte nejdříve bez zakrytí hlavy. Když je voda chladnější, zakryjte si hlavu ručníkem a inhalujte až do jejího vychladnutí. Při inhalaci se nadechujte nosem a vydechujte ústy.

Při zastydlé rýmě si připravte dva větší kbelíky, do jednoho dejte studenou a do druhého hodně horkou vodu. Střídavě ponořujte do vody ruce až po lokty – dvě minuty do studené vody a dvě minuty do horké vody. Opakujte 5x až 10x. Ihned poté se zabalte do deky nebo si lehněte do postele. Toto opakujte po dva dny.

Připravte si včerejší žemle, rozkrojte je na půlku a ponořte do horkého mléka. Poté přiložte okolo nosu tak horké, jak vydržíte.

Na čelní dutiny prý pomáhají obklady z bramboru. Nejdříve si ve slupce uvařte středně velký brambor. Připravte si šátek, na něj položte igelit a na igelit kapesník. Pak brambor oloupejte a lehce rozmačkejte, vložte na kapesník v šátku a přiložte na čelo (teplota bramboru by měla být co největší), nechte působit 20–25 minut.

Zdroj: Trápí mě zastydlá rýma

Zánět žlučníku

Zánětlivé onemocnění je způsobené infekcí, která do žlučníku vnikla krevní cestou nebo ze střeva v protisměru vylučování žluči. Katarální zánět vzniká po tomto infikování nebo po předcházející žlučníkové kolice a uzávěru cystiku. Zánět žlučníku neboli cholecystitida je onemocnění způsobené nejčastěji přítomností žlučových kamenů. Zánět může být způsobem jak účinky některých agresivních látek, tak i přítomností mikroorganismů. V případě zánětu žlučníku (odborně cholecystitidy) jde o závažné onemocnění, které tvoří poměrně vysoké procento všech náhlých příhod břišních. Toto onemocnění se může projevit v kterémkoliv věku u obou pohlaví, typicky se však vyskytuje u obézních žen ve věkovém rozmezí 20−50 let.

Projevy

Akutní zánět žlučníku se projevuje silnou, neustupující bolestí vpravo pod žebry, horečkou a příznaky dráždění pobřišnice, například napětím břišní stěny. Bolest se zvyšuje při pohybu a hlubokém nádechu. Akutní obtíže trvají krátce, řádově několik dnů. V případě chronického zánětu je žlučník spíše svraštělý a v jeho stěně se často ukládá vápník. Průběh onemocnění je obvykle nenápadný, příznaky jednoznačně poukazující na tuto chorobu nejsou přítomny. Často si nemocní stěžují na tlak vpravo pod žebry, nevolnost, poruchu trávení a nesnášenlivost určitých pokrmů.

Diagnostika

Stanovení diagnózy vychází z pečlivé anamnézy, samotného vyšetření lékařem a ze zobrazovacích metod. Lékař při vyšetření zjišťuje přítomnost takzvaného Murphyho příznaku. Ten spočívá v tom, že pacient cítí při nádechu ostrou bolest ve chvíli, kdy lékař zatlačí rukou vpravo pod žebry. Pokud se kámen zaklíní trvale ve vývodu žlučníku, obsah měchýře se významně zvětší a vzniká takzvaný hydrops. Při jeho výskytu je možné přes břišní stěnu nahmatat tuhý, hruškovitě zvětšený útvar. Žlučník se obvykle znázorňuje pomocí ultrazvuku či CT, důležité je i vyšetření scintigrafické, které umožňuje zhodnotit obsah tohoto orgánu a stav jeho stěny. To je možné vpravením kontrastní látky do žlučových cest a jejím zobrazením pod rentgenovými paprsky.

Léčba

Léčba vyžaduje klid na lůžku, hladovění a léky na tlumení bolesti. Později pacient přechází na žlučníkovou dietu. V lehčích případech se podávají antibiotika. Pokud je stav nemocného vážnější, volí se obvykle i chirurgické odstranění žlučníku, takzvaná cholecystektomie. Nebezpečí vzniku komplikací je větší u cholecystitid bez přítomnosti kamenů, a proto se u nich doporučuje provést cholecystektomii bez zbytečných odkladů. Chronický zánět žlučníku se léčí také touto metodou.

Zdroj: Zvětšený žlučník


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP